![]() |
#181 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Przyszle i obecne mamusie z USA
wiesz, wydaje mi sie, ze prawie kazde dziecko ma ten probem ulewania w wiekszym czy mniejszym stopniu.
Ale nie rozumiem jaki zwiazek ma formula do zachrypniecia ![]() leleth, jeszcze takie osobiste pytanko - pamietasz moze jaki kolor mialy kupki synka? ![]()
![]() |
#182 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() wiesz nie wiem jaki dokladnie moze miec zwiazek mleko z chrypka ale ja bym zaufala lekarzowi..przynajmniej do poniedzialku hihi.... Patrz co znalazlam: Objawy alergii u niemowląt na mleko krowie Najczęściej są to dolegliwości związane z układem pokarmowym: ulewania, wymioty, kolki, biegunki, znacznie rzadziej zaparcia, niekiedy wyraźna niechęć do picia mleka. U 30% dzieci z alergią lub nietolerancją mleka krowiego występuje atopowe zapalenie skóry (czerwone, łuszczące się plamy na policzkach, w zgięciach łokciowych i kolanowych, rzadziej na całym ciele). U niemowląt częstym objawem jest sapka, a u starszych dzieci wodnisty katar, swędzenie nosa, chrypka, zapalenie ucha, skłonność do obturacji (skurczu) oskrzeli. jest ulewanie i chrypka.... wiec moze jednak cos w tym jest ![]() Nie martw sie.. bedzie dobrze.... zreszta przeciez za kilka miesiecy zaczniecie rozszerzac diete i Evunia nie bedzie potrzebowala az tyle mleka..
![]() |
![]() |
#183 |
Wtajemniczenie
|
leleth, moja mala miala zolte kupki caly czas poki karmilam ja moim mlekiem. Jak przerzucilam sie tylko na formule, to kupki zrobily sie zielonkawe. Ale pamietam ze tak samo bylo przy Adasiu i pamietam, ze lekarz mowil, ze taki kolor jest normalny przy karmieniu wylacznie sztucznym mlekiem.
Co do tej alergii na mleko od krowy, to wlasnie dla mnie za malo objawow mala ma, zeby zdecydowanie powiedziec, ze tak ma alergie. Kazde dziecko ulewa, a ta chrypka moze byc rowniez spowodowana lekkim przeziebieniem (i tu wlasnie caly problem, gdyz nie wiemy na 100%). Mala nie ma innych charakterystycznych objawow alergii i to mnie martwi, gdyz pewnie niepotrzebnie ja sprzycuje mlekiem sojowym. Tutaj znalazlam to co czytalam kiedys o mleku sojowym i co mnie wlasnie straszy: "Parents frequently ask me about the safety of soy formula for infants. Babies who drink soy formula receive significant amounts of estrogen-like compounds (phytoestrogens) in the form of soy isoflavones. This happens at a developmental time when permanent effects are theoretically possible. Some have speculated that soy formula might be responsible for early puberty in girls or infertility in boys. " Alguien, jak sie czujesz? Jak tam dzidzia - nie kopie jeszcze? Elfiku, co tam u Ciebie? Trzymasz sie jakos?
![]() |
#184 |
Zadomowienie
|
Mam nadzieje, ze te problemy z chrypka i mlekiem sie rozwiaza. Nie pomoge niestety w tej kwestii...
U mnie ok, dzis skonczylismy 17 tydz ![]() ![]() ![]() Nas zasypalo i zmrozilo. Przez dzien bylo 9-10F. Najblizsze dni maja byc cieplejsze, ale snieg ma nadal padac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Wtajemniczenie
|
Alguien, gratuluje ukonczenia 17 tygodnia
![]() ![]() ![]() ![]() U nas jest tez zimno i lezy troche sniegu. Dzisiaj z rana mielismy -13C, a w dzien sie ocieplilo do -8C ![]() Mysmy dzisiaj juz posciagali bombki z choinki i wywalilismy choinke na zewnatrz, gdyz juz bardzo sie sypala. Tak sobie pomyslalam, ze nastepnym razem bedziemy mieli choinke jak mala bedzie miala juz rok i 3 miesiace i bedzie smigac razem z Adasiem i zrywac bombki ![]() Alguien, czy Ty mieszkasz blisko Greenpoint? Jesli tak, to jestem ciekawa, czy znasz taka ciastkarnie "Riviera"? Prowadzi ja polska babka i maja przepyszne ciasteczka ![]() ![]()
![]() |
#186 |
Zadomowienie
|
My teraz mieszkamy upstate, ale Greenpoint jest mi obcy zupelnie.
A co do kopniakow, to jeszcze nie czuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Wtajemniczenie
|
Haaaalo....
ale tu pustki.... ja wlasnie szukam pracy ![]() ![]() ![]() a tak poza tym to dzis czytalam jakis mini artykul o pierszej pomocy i w tym momencie podszedl do mnie maly - krztusil sie kawalkiem skorki pomarancza.... (tzn tej przezroczystej skorki co jest w srodku)... wsadzilam mu palca do buzi..zlapalam za skorke.... wyciagnelam z gardla i hops.... po sprawie ![]() ![]()
![]() |
#188 |
Wtajemniczenie
|
Alguien, ooo Upstate New York jest bardzo ladny
![]() Ja sie pytalam Ciebie o Greenpoint dlatego, ze u Ciebie pisze ze jestes z NYC - czyli zrozumialam ze z New York City i dlatego myslalam, ze gdzies blisko polskiej dzielnicy mieszkasz ![]() Co do kopniaczkow, to sie nie martw - w pierwszej ciazy zazwyczaj pierwsze kopniaczki sa w ok. 20 tygodniu ![]() leleth, no to trzymam kciuki za znalezienie pracy ktora bedziesz lubiala ![]() Mialam sie Ciebie pytac - jak tam zabki synusia? Bo pamietam, ze mieliscie troche odczekac i zobaczyc czy wszystko ok z zabkami.
![]() |
#189 |
Zadomowienie
|
Dzien dobry!
schoolcraft dziekuje za zaproszenie na watek, przepraszam, ze tyle mi zeszlo, zeby tu wpasc, ale najpierw mialam duuuuzo pracy, potem 2 tygodnie wolnego, wiec unikalam komputera jak ognia, teraz dopiero mi sie udalo znalezc chwilke. Co u ciebie? Jak dzieciaczki? Wklej jakies zdjatko, co? A teraz sie przedstawie reszcie mamus ![]() Pochodze z Krakowa, od 3 lat mieszkam z mezem Amerykaninem w Bostonie, mam coreczke Julcie prawie 10miesieczna, pracuje full-time, w wolnych chwilach... w sumie to ciesze sie Juleczka, bo tak malo sie widzimy w ciagu tygodnia. Prosze napiszcie mi cos o sobie, nie dam rady calego watku nadrobic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Zakorzenienie
|
Alguien-gratulacje 17 tygodnia no i sciskam kciuki za usg polowkowe
![]() Leleth-powodzenia w znalezieniu czegos konkretnego-ja tez teraz czegos szukam konkretnego bo pracuje w 3 miejscach po trochu i zadne mnie nie satysfakcjonuje.... a jak Cie pociaga grafika to idz w ta srone ![]() Schoolcraft-dziekuje Ci ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Wtajemniczenie
|
Spicegirl, witaj!
![]() U mnie wszystko w porzadeczku ![]() ![]() A jak tam Twoja Juleczka sie chowa? Pamietam, ze sie urodzila jakos na poczatku marca (chyba 9-go jesli sie nie myle?), wiec to juz wkrotce bedzie miala roczek ![]() ![]() Ja rowniez wklejam kilka zdjec specjalnie na Twoja prosbe ![]() Elfiku, ![]()
I treat my patients with compassion, Wearing scrubs is my fashion; I fight sickness with aggression - NURSING is my profession! Edytowane przez schoolcraft Czas edycji: 2010-01-06 o 20:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() EDIT: schoolcraft jeszcze nie dotarlismy do dentysty ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
no i do tego kolejna przeszkoda jest to, ze nie moge pracowac w normalnym wymiarze godzin ani w ogole w biurze, z powodu szkoly i malego...... myslicie ze jest sens odpowiadac na ogloszenie sprzed tygodnia? bo akurat to jedno wydaje sie prawie idealne.....
O A N ![]() Edytowane przez leleth Czas edycji: 2010-01-05 o 19:50 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#194 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Moze nie rozpoznaje, ze to kopniaczki juz?! ;-) Czasem cos tam czuje w brzuszku, ale mysle, ze to zoladek. Pewnie jak ruchy beda silniejsze, to bede mogla powiedziec bez watpliwosci, ze to juz to ![]() Dziekuje slicznie ![]() ![]() Cytat:
![]() No i witam nasza nowa towarzyszke ![]() ![]() ![]() Jesli chodzi o mnie, to jestem swiezo upieczona mezatka, a teraz jeszcze spodziewamy sie dzidziusia ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | |||
Zadomowienie
|
Dziekuje za mile powitanie
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Julinka jest strasznie kochana, grzeczna, od 3 tygodnia zycia przesypia cale noce, jest dalej na cycu, ale juz je inne rzeczy rowniez. Tutaj linki do filmikow z Julcia: Jula wyspana Jula tanczy Wklejam 2 zdjecia, jedno z poczatku grudnia a to drugie to stare, ale je uwielbiam. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a skoro juz jestesmy przy kopaniu widzialyscie ta reklame z kobieta w ciazy ktora przyklada pilke do brzucha (chyba chciala ja rzucic czy cos) i wtedy dziecko w jej brzuchu ja bardzo mocno odkopuje? no to ja mialam podobne sytuacje..... mlody potrafil obudzic tzta kopiac... tzn kopal tak mocno w nocy , ze tz byl pewny ze to ja go tak torturuje.... potem w ogole kazal mi spac twarza skierowana do sciany bo mial dosc..... ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ---------- Cytat:
A panna bobasowa jest sliczna ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#197 |
Wtajemniczenie
|
spicegirl, Twoja Julcia jest prawdziwa laleczka
![]() ![]() ![]() ![]() Zazdroszcze tego, ze mala juz przesypia noce od 3 tygodnia zycia. Moja Eva tez tak spala na poczatku, a teraz im starsza tym gorzej jest - budzi sie o 2:00 w nocy i potem o 6:00 nad ranem. O ktorej Twoja Juleczka idzie spac? Bo sobie mysle, ze moze za wczesnie klade mala spac (o 20:00, tak samo jak Adasia)... Dziekuje za komplementy dla moich dzieciaczkow ![]() Alguien, leleth dobrze pisze - na poczatku te kopniaki sa tak jakby motylki w brzuchu. Czesto kobiety wlasnie myla to z ruchem w jelitach, ale tak naprawde sa to kopniaczki. Jak ja zaczynalam odczuwac kopniaki, to od razu tez pojawialy sie jakby takie malutkie pagorki na brzuchu - wygladalo to tak, jakby ktos wypychal palec od srodka ![]() leleth, jesli teksnisz za brzuszkiem, to bierz sie do roboty!!! Zycze dziewczynki ![]() Ja tez tesknie za brzuszkiem, ale u mnie to juz chyba choroba psychiczna ![]()
I treat my patients with compassion, Wearing scrubs is my fashion; I fight sickness with aggression - NURSING is my profession! Edytowane przez schoolcraft Czas edycji: 2010-01-05 o 21:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jula kladzie sie spac o 19:30, bede ja probowala klasc wczesniej, bo musze ja rano codziennie budzic o 6:45 zeby ja nakarmic przed pojsciem do pracy, a mi szkoda dziecka budzic ![]() co do cwiczen - dzisiaj zaczynam pilates, na brzuchol... W poprzednim semestrze robilam jakies 'Dynamic Movements', nawet fajne bylo. Ale ta cholerna waga od 4 miesiecy ani drgnie. Latwiej bedzie, jak przestane karmic, bo teraz muszze w miare zdrowo jesc, a ja chudne tylko jak nie jem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Wtajemniczenie
|
spicegirl, wow, to Twoja mala nie zle czadu daje z tymi drzemkami
![]() Tak jak pisalam, idzie spac o 20:00, potem budzi sie o 2:00, potem o 6:00, potem wstaje o 9:00-10:00 i idze na drzemke dopiero o 14:00 i spi do 17:00. Czyli w ciagu dnia ma 1 drzemke na 3 godziny. Trzymam kciuki za Twoje cwiczenia. Ja robie brzuszki i chyba troche zaczyna mi sie podciagac brzuch.
![]() |
#200 |
Zadomowienie
|
ale fajne te Wasze dzieciaczki
![]() ![]() spicegirl to musisz meza zmobilizowac do nauki polskiego, bo lada chwila jego wlasne dziecko bedzie do niego mowilo do polsku, a on nie bedzie rozumial ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Wtajemniczenie
|
Alguien, dzieki za komplement dla moich brzdacow
![]() Przed chwila zerknelam sobie na mamusie lipcowo-sierpniowe 2010 - troche z sentymentu, gdyz sama jestem lipcowka 2007 - i zauwazylam, ze sie pytalas dziewczyn na temat wozka. Chce Ci powiedziec, ze moim zdaniem taki wozek do ktorego sie doczepia car seat jest najbardziej wygodny ![]() ![]() ![]() ![]() Aaaa i prawie 3 lata temu nasz wozek kosztowal cos ok. 150$ ![]()
![]() |
#202 |
Wtajemniczenie
|
http://www.bumbleride.com/collection...die-colors.php my mamy taki wozek.. pomaranczowy... jak dla mnie idealny...szybko sie sklada .. jest lekki no i przejedzie po wszystkim...cena troche kosmiczna bo my zaplacilismy 400$ a teraz juz jest ok 500$ .. ale ogolnie bardzo polecam... do tego mielismy fotelik Chicco - tez pomaranczowy..wozek ma przystawke dzieki ktorej mozna zainstalowac foteliki kilku firm...
![]() |
#203 |
Zadomowienie
|
Wielkie dzieki dziewczyny
![]() Ja jestem w sumie w watku lipcowym tylko dlatego, ze na majowo-czerwcowym jakos mi atmosfera nie podpasowala (klotnie, dyktatorski ton niektorych, ironizowanie z innych). Dzisiaj cos gorzej sie czuje, ale odkrylam, ze chyba zaczynam stresowac sie tym interview i to dlatego. Oby jutro bylo lepiej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 | |
Zadomowienie
|
Dzien dobry!
Ale super na tym forum, na moim marcowo-kwietniowym przez noc potrafia naklepac 5 stron albo i wiecej, a tu jak ladnie ![]() Cytat:
![]() A cos bylo o wozkach? Ja mam taki http://www.uppababy.com/products/product.php?id=79 Jula do 5 miesiaca lezala w budzie, potem w siodelku, ktore tez mozna polozyc na plasko. Aha, i adapter jest, ze fotelik samochodowy mozna wlozyc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Wtajemniczenie
|
leleth & spicegirl, nie zle wozki macie dla swoich pociech. Nas nigdy na cos takiego nie bylo by stac
![]() ![]() Alguien, nie stresuj sie tak tym interview ![]() ![]() spicegirl, u nas natomiast jest odwrotna sytuacja, jezeli chodzi o jezyk polski - do dzieci mowimy tylko po polsku, gdyz nie chcemy ich zarazac naszym "superowym" angielskim. Evunia narazie jest malutka, wiec poki co jej wszystko jedno, ale Adas caly czas slyszy tylko polski i angielskiego ma w swoim zyciu chyba tylko 1%, albo i mniej ![]() Sprobuj czytac malej ksiazeczki po polsku - to bardzo pomaga ![]()
![]() |
#206 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A ksiazeczki pewnie ze czytam, mam mnostwo od rodziny a polski, ale wieczorem jak przychodze z pracy to Jula juz jest troche spiaca i tylko chce kapiel i spac, wiec nie bardzo jej wtedy ksiazeczki podchodza. W weekendy bardziej. A oprocz tego kupilam plyty z muzyka polska dla dzieci i bajki nagrane, zeby tesciowa jej puszczala w ciagu dnia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Zadomowienie
|
To prawda. Angielskiego to nasze dzieci samoistnie sie tutaj naucza. Przeciez w szkole tylko tak beda sie porozumiewac. Natomiast ja uwazam, ze fajnie jest pielegnowac polski jezyk rowniez. Moj maz czesciej mowi po ang, ja czesciej po pl, wiec u nas sytuacja bedzie wyrownana
![]() schoolcraft - 19tego jest ten sadny dzien spicegirl - bo my tu dzialamy w naszej strefie czasowej, a dziewczyny w pl to produkuja posty nasza noca ![]() A powiedzcie, w jakim stanie Wasze wozki byly po 1 dziecku? Bo chyba to tez powinnam wziac pod uwage, jesli chcemy miec wiecej dzieci. Moze lepiej kupic raz, a porzadny. Ale jesli np i tak sie niszcza, to wtedy nie mialoby to sensu. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja mysle, ze jak nie masz zamiaru duzo spacerowac z dzieckiem to nie ma sensu wydawac duzo kasy na wozek... bo jak skonczy 6 miesiecy to mozesz sie przerzucic na lekka spacerowke ... ja wiedzialam, ze bede duzo chodzic, jezdzic itp wiec zdecydowalam sie na taki... wozek sprawdzil sie na plazy.... w lesie i innych dziwnych miejscach ![]()
![]() |
![]() |
#209 |
Wtajemniczenie
|
spicegirl, to prawda, ze dzieci jeszcze zdaza sie nauczyc angielskiego jak pojda do przedszkola/szkoly. Ale ja sie z kolei martwie, ze z Adasia beda sie smiali, ze nie rozumie i nie umie gadac po angielsku. Ciagle sobie wyobrazam takie czarne scenariusze, bo wiem jak zlosliwi moga byc dzieci. Bardzo bym chciala mu zafundowac spokojny poczatek szkoly, ale niestety nie moge nauczyc go angielskiego, gdyz moj angielski wcale nie jest dobry.
Dobrze, ze chociaz jakos probujesz malej dac mozliwosc nauczyc sie polskiego. Takie dzieci duzo potrafia zalapac, wiec mysle, ze nawet troszeczke polskiego jest dla Julci duzym plusem. Alguien, w takim razie bede trzymac kciuki 19-go ![]() ![]() leleth, dopiero teraz doczytalam, ze jeszcze nie byliscie z malym u dentysty. Ale dobrze, ze kolor zabkow sie nie zmienil - to oznacza, ze wszystko jest w porzadku ![]()
![]() |
#210 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
moj tz ma znajomego ktory sadzal swoja malutka coreczke przed komputerem i wlaczal jej bajki po chinsku, francusku, hiszpansku i jeszcze w jakims jezyku ktorego nie pamietam.... mala ma teraz ponad 2 lata i zna bardzo duzo slow w tych wszystkich jezykach, choc nie wiem czy umie stworzyc zdanie..... nasz maly oglada min Dore i Diego (wiadomo - elementy hiszpanskiego) i Ni-hao Kai lan (nie wiem jak to sie pisze ale ucza tam chinskiego).. niby pojedyncze slowa ale to zawsze cos.....
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:16.