Seks w rodzinie katolickiej - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-21, 11:57   #181
Nija_
Zakorzenienie

Dot.: Seks w rodzinie katolickiej

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Nija - nakazem w 100% bibilijnym jest nakaz kamieniowania cudzołożników. I nakaz jedzenia zwierząt "czystych". I jeszcze nakaz zabijania swoich dzieci na wniosek JHWH (nie tylko Izaak był składany w ofierze, również pewna dziewczyna, tyle, że nad nią JHWH się nie zlitował i nie podesłał tatusiowi podręcznego baranka w zamian).

Zakaz antykoncepcji, czy uznawanie za cudzołożenie zwiazków bez sakramentów to już luźna interpretacja bibilijnych zapisów.

Wszystkim, którzy powołują sie na Biblie jako źródło moralności szczerze polecam po prostu lekturę tej ksiegi.
Bo ja dziękuję z całego serca, za oświeceniowy, proateistyczny humanizm, który odrzucił "moralność" wynikającą ze Starego Testamentu (w końcu niby księgi podyktowanej przez boga)
Miałam na myśli raczej prawdy typu Wniebowzięcie NMP czy Niepokalane Poczęcie Maryji. Pewnie większość na stwierdzenie, że nie ma o tym mowy w Biblii zrobiłaby wielkie oczy i: Ale jak to? Co ty mówisz, pewnie coś ci się pomyliło
Nie mówię już o tym, że większość myśli, że dogmat o niepokalanym poczęciu Maryji oznacza to, że Maryja urodziła Jezusa jako dziewica.

Ale przyznaję uczciwie, że w lekturze Starego Testamentu mam ogromne braki i jak tylko znajdę trochę czasu to nadrobię.
Stary 2009-05-21, 12:00   #182
menorka
Rozeznanie

Cytat:
Poznaję ciebie, poprzez to co piszesz. A piszesz rzeczy, ktore nie sa zbyt logiczne. Moja to wina czy twoja?
Wegetarianizm to określona filozofia życiowa, tak samo jak religia. Dlatego własnie można stosowac tu porównania.
Ale ok. Zastosujemy porównanie religijne.
Jestem muzłumanką, ale zakaz picia alkoholu jest bez sensu = Jestem katoliczką, ale nakaz zycia w czystości przed ślubem jest bez sensu.

Albo wyznaje się daną filozofię i przyjmuje z całym dobrodziejstwem inwentarza, albo stwarza sobie własną, jedynie w oparciu o pewne elementy innych poglądów.

Przyjmując twoj sposob myslenia, mogę nie wierzyć w Jezusa, jako boga , ale byc katoliczką, bo akurat w całym katolicyźmie koncepcje dotyczące Jezusa wydają mi się "nie do końca przemyślane"

Lepiej?
Tak, lepiej.
Gratuluje to bardzo szybko mnie poznałaś.
Według mnie seks z kimś kogoś kocham nie jest grzechem. Antykoncepcja też nie. I koniec. Jeśli dla Ciebie jest Twoja sprawa. I ja się do tego wtrącać nie będę. Bo jesteś wolnym człowiekiem i jak każdy wolny człowiek(w tym ja) masz prawo do własnych poglądów.

Według Kościoła najważniejsza jest wiara w Boga i ja wierzę i praktykuje.

Edytowane przez menorka
Czas edycji: 2009-05-21 o 12:01
menorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 12:03   #183
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID

Cytat:
Jestem muzłumanką, ale zakaz picia alkoholu jest bez sensu = Jestem katoliczką, ale nakaz zycia w czystości przed ślubem jest bez sensu.

Acha - ja nie szanuje osób, ktore zachowuja czystośc do ślubu. Mnie to zwisa. Mam obojętny stosunek. W niczym mi to nie imponuje. Ja co najwyżej się dziwię "po co?"
Odniosę się do Twoich pierwszych słów.... ukazujesz w nich swoją prostotę myślową, bo nie rozumiesz co znaczy być osobą wierzącą.

Menorka nigdzie nie napisała, że jakikolwiek nakaz Kościoła jest "bez sensu".

Są muzułmanie pijący alkohol i jedzący wieprzowinę... i nadal są muzułmanami.... popełniajacymi grzech, ale są nadal muzułmanami.

Podobnie rzecz się ma w przypadku każdej religii.

Jeśli dziwisz się "po co?" ktoś zachowuje czystość aż do ślubu... to Twoja wiedza o religiach jest tak wybiórcza jak przedmioty znalezione na brzegu morza po sztormie... znajdziesz krzesło i zakrzykniesz Eureka, mieszkańcy morza siadają na krzesłach do obiadu.

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 12:13   #184
Elfir
Zakorzenienie

Księga wyjścia, zaraz po tym jak Mojżesz otrzymał tablice do JHWH - kilka rozdziałów dokładnie spisanych praw, nakazów i zasad zycia społecznego, które nakazał swoim wyznawcom sam bog.

Np. jak męzczyzna zabije mężczyzne nalezy zabójce ukarać smiercią, ale jak mężczyzna zabije kobietę, to moze wykpić się od kary kilkoma wołami czy tez owcami.

W sumie, u mnie odejście od religi zaczeło się od przeczytania ST.
Stwierdziłam, ze niemozliwe wierzyć w tak małostkowego, zazdrosnego, kierujacego sie niskimi pobudkami boga, ktory na dodatek podyktował takie prymitywne zasady moralne.

Niby chrześcijanie twierdza ze NT ustala nowe zasady. Ale jesli to prawda, to po kiego grzyba Jezus stale do ST nawiązuje? I przyznaje sie do bycia synem takiego patologicznego plemiennego postwa. Sam Jezus z reszta miał również kilka aspolecznych poglądów (np. o porzucaniu rodzin, by isc za nim).

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 12:13   #185
Nina_84
Rozeznanie

GG do Nina_84

Cytat:
Napisane przez Eva ID Pokaż wiadomość

Twoja wiedza o religiach jest tak wybiórcza jak przedmioty znalezione na brzegu morza po sztormie... znajdziesz krzesło i zakrzykniesz Eureka, mieszkańcy morza siadają na krzesłach do obiadu.

Dlaczego uważasz, że wiedza Elfir o religiach jest wybiórcza? Ja uważam, że wręcz przeciwnie, każda wypowiedź jest bogato argumentowana i zawiera wiele faktów. Czy oczerniasz ją tylko dlatego, że ma odwagę krytykować katolicyzm Wizażanek, dla których argumentami nie są np cytaty z Biblii tylko stwierdzenia "ja uważam tak i tak, to i to jest bez sensu, ale jestem praktykującą katoliczką"
Większość z nich to osoby, owszem, praktykujące, ale obrządek, a nie wiarę.
Nina_84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 12:17   #186
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez menorka Pokaż wiadomość
Według mnie seks z kimś kogoś kocham nie jest grzechem. Antykoncepcja też nie. I koniec. Jeśli dla Ciebie jest Twoja sprawa. I ja się do tego wtrącać nie będę. Bo jesteś wolnym człowiekiem i jak każdy wolny człowiek(w tym ja) masz prawo do własnych poglądów.

Według Kościoła najważniejsza jest wiara w Boga i ja wierzę i praktykuje.
Nie, żebym na Ciebie naskakiwała. Nie żebym się czepiała. Ale:

Ale zastanów się nad swoją wiarą, bo naprawdę jest nad czym. I nie kieruję tego tylko do Ciebie, ale do wszystkich, którzy myślą podobnie jak Ty.

Praktykujesz? Co? Nieważne spowiedzi i świętokradzkie komunie? Bo w oczach Kościoła są one świętokradzkie. Ale dla Ciebie pewnie nie i uważasz, że wszystko jest w porządku.

Naprawdę dobrze się z tym czujesz? Bo ja bym nie potrafiła tak oszukiwać księdza, Boga, samej siebie Dlaczego praktykujesz wiarę Kościoła, z którym nie zgadzasz się w tak istotnych kwestiach? Ten Kościół mówi Ci, że seks przed ślubem i antykoncepcja to grzechy ciężkie, które zrywają więź z Bogiem. Ty twierdzisz, że to nie grzechy i nie zrywają żadnej więzi. A potem idziesz do spowiedzi do przedstawiciela tego Kościoła i do komunii, której udziela Kościół, który wmawia Ci, że grzechem jest to, czego Ty za grzech nie uznajesz
Nie musisz mi odpowiadać, ot tak, musiałam się wypisać.
Stary 2009-05-21, 12:19   #187
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:

Są muzułmanie pijący alkohol i jedzący wieprzowinę... i nadal są muzułmanami.... popełniajacymi grzech, ale są nadal muzułmanami.
Tak, tak, w Polsce są "katolicy", którzy w zyciu nie postawili nogi w Kosciele a jednak biora slub kościelny.
Tyle, ze prócz określania się pustym słowem" katolik" nijak nie przystaja do definicji katolika ustalonej przez kanon religijny i przytoczonego wcześniej Katechizmu Katolickiego.
Ja, ateista, go czytałam. Czytałam również niektóre encykliki papieskie, Bibilię. Wiem, w co nie wierzę.
A wy, katoliczki?

Dlatego nadal się pytam - czy wegetarianin jedzący mięso jest wegetarianinem?

Nie rozumiem wogóle tego przywiązania do słowa "katolik". Przeciez wierzyc w boga czy Jezusa mozna w wielu roznych wyznaniach, ktore są może zbliżone bardziej do wyznawanych przez was wartosci niz katolicyzm.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2009-05-21 o 12:26
Stary 2009-05-21, 12:20   #188
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Nina_84 Pokaż wiadomość
Dlaczego uważasz, że wiedza Elfir o religiach jest wybiórcza? Ja uważam, że wręcz przeciwnie, każda wypowiedź jest bogato argumentowana i zawiera wiele faktów. Czy oczerniasz ją tylko dlatego, że ma odwagę krytykować katolicyzm Wizażanek, dla których argumentami nie są np cytaty z Biblii tylko stwierdzenia "ja uważam tak i tak, to i to jest bez sensu, ale jestem praktykującą katoliczką"

Nie, nie "oczerniam" jej, moje stwierdzenie o jej wybiórczej wiedzy na temat religii wynika po przeczytaniu jej wielu postów.... porusza dość często tematy religijne, ale to typ krzyku, nic poza tym.

Cytaty z Biblii aby je przdstawiać, trzeba je najpierw zrozumieć... i tu jest właśnie sedno sprawy.

55 kg
Stary 2009-05-21, 12:23   #189
menorka
Rozeznanie

Cytat:
Ja na przykład nie uważam, że zasady ustalone przez Kościół są bez sensu. Co najwyżej niektóre są nie do końca przemyślane. Jednak sens mają. Poza tym zasady Kościoła tak naprawdę mogą się zmienić, przecież są ustalane przez człowieka(nie mówię o Biblii).
I katoliczką jestem, w końcu polega to na tym, że mniejszymi lub większymi krokami zbliżam się do świętości, ale niestety teraz święta nie jestem.

Stary 2009-05-21, 12:26   #190
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Nie, wegetarianin jedzacy mięso nie jest wegetarianinem... ale muzułmanin pijący alkohol jest muzułmaninem, katolik chodzący raz w roku do kościoła jest katolikiem, chociaż grzeszy, mówimy tu o WIERZE nie o CZYNNOŚCIACH.

---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ----------

Cytat:
Ja na przykład nie uważam, że zasady ustalone przez Kościół są bez sensu. Co najwyżej niektóre są nie do końca przemyślane. Jednak sens mają.
Są przemyślane i przeanalizowane... to my nie zawsze możemy je zrozumieć, lub ciżko nam sie z nimi zgodzic, ala zasady są bardzo dobrze przemyślane.

55 kg
Stary 2009-05-21, 12:28   #191
menorka
Rozeznanie

Cytat:
Tak, tak, w Polsce są "katolicy", którzy w zyciu nie postawili nogi w Kosciele a jednak biora slub kościelny.
Tyle, ze prócz określania się pustym słowem" katolik" nijak nie przystaja do definicji katolika ustalonej przez kanon religijny i przytoczonego wcześniej Katechizmu Katolickiego.
Ja, ateista, go czytałam. Czytałam również niektóre encykliki papieskie, Bibilię. A wy, katoliczki?

Nie rozumiem wogóle tego przywiązania do słowa "katolik". Przeciez wierzyc w boga czy Jezusa mozna w wielu roznych wyznaniach, ktore są może zbliżone bardziej do wyznawanych przez was wartosci niz katolicyzm.
Elfir przestań katolika, który grzeszy porównywać do wegetarianina, który je mięso. Proszę Cię, bo porównujesz odmienne rzeczy.

Stary 2009-05-21, 12:28   #192
Nina_84
Rozeznanie

GG do Nina_84

Cytat:
Nie, nie "oczerniam" jej, moje stwierdzenie o jej wybiórczej wiedzy na temat religii wynika po przeczytaniu jej wielu postów.... porusza dość często tematy religijne, ale to typ krzyku, nic poza tym.

Cytaty z Biblii aby je przdstawiać, trzeba je najpierw zrozumieć... i tu jest właśnie sedno sprawy.
Ale czy rozumieniem nazywamy posty np menorki?
Tudzież wielu innych osób wybierających z wiary jak z półki w supermarkecie? To jest dopiero krzykactwo "tak, bo tak" a nie uargumentowane posty Elfir. Dobrze by było, żeby chociaż połowa katolików miała taką wiedzę o swojej religii jak w/w Wizażanka.
Stary 2009-05-21, 12:33   #193
menorka
Rozeznanie

Cytat:
Nie, wegetarianin jedzacy mięso nie jest wegetarianinem... ale muzułmanin pijący alkohol jest muzułmaninem, katolik chodzący raz w roku do kościoła jest katolikiem, chociaż grzeszy, mówimy tu o WIERZE nie o CZYNNOŚCIACH.

---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ----------

Są przemyślane i przeanalizowane... to my nie zawsze możemy je zrozumieć, lub ciżko nam sie z nimi zgodzic, ala zasady są bardzo dobrze przemyślane.
Dobra zgodzę się. Masz racje z tym że ciężko zrozumieć, bo ja w seksie(z miłości, przed ślubem) nic złego nie widzę, podobnie w antykoncepcji...

---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ----------

Cytat:
Tudzież wielu innych osób wybierających z wiary jak z półki w supermarkecie? To jest dopiero krzykactwo "tak, bo tak" a nie uargumentowane posty Elfir. Dobrze by było, żeby chociaż połowa katolików miała taką wiedzę o swojej religii jak w/w Wizażanka.
Nina_84 powiem CI tak nazywaj je sobie jak chcesz. Ja już pisałam, że może to wyglądać na to ze sobie naginam zasady. Niech to tak wygląda. A to co ja myślę i jaka jest moja wiara to już nie Tobie oceniać.

Stary 2009-05-21, 12:35   #194
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Ja na przykład nie uważam, że zasady ustalone przez Kościół są bez sensu. Co najwyżej niektóre są nie do końca przemyślane. Jednak sens mają. Poza tym zasady Kościoła tak naprawdę mogą się zmienić, przecież są ustalane przez człowieka(nie mówię o Biblii).
I katoliczką jestem, w końcu polega to na tym, że mniejszymi lub większymi krokami zbliżam się do świętości, ale niestety teraz święta nie jestem.
Tak, ale jest coś takiego jak dogmat o nieomylności papieża. Ogłoszony w 1870 roku. Według tego dogmatu papież jest nieomylny w sprawach wiary i obyczajów, a sama nieomylność jest charyzmatem Ducha Świętego.

Hmm. Nie wiem na ile Wikipedia jest w tym przypadku wiarygodnym źródłem, ale przeczytałam właśnie, że dogmat ten odnosi się jedynie do nauczania ex cathedra. Czyli np. papież opowiadając się publicznie 100 razy za zakazem antykoncepcji czy pozostaniem przy celibacie nie uznawał jednocześnie, że jest nieomylny, a przemawia przez niego Duch Święty Jak to w końcu jest?
Stary 2009-05-21, 12:38   #195
Nina_84
Rozeznanie

GG do Nina_84

Cytat:

Nina_84 powiem CI tak nazywaj je sobie jak chcesz. Ja już pisałam, że może to wyglądać na to ze sobie naginam zasady. Niech to tak wygląda. A to co ja myślę i jaka jest moja wiara to już nie Tobie oceniać.
Ale dlaczego nie mnie?
Bo jestem agnostyczką?
Zostałam wychowana w wierze katolickiej dość intensywnie praktykowanej, do pewnego etapu byłam mocno zaangażowana.
Ale wiesz kiedy przestałam siebie nazywać mianem katoliczka?
Kiedy stwierdziłam, że to, co Kościół uważa za grzech, dla mnie grzechem nie jest (m. in. seks, antykoncepcja, in-vitro itp.).
Po prostu nie chciałam być hipokrytką.
Stary 2009-05-21, 12:40   #196
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:

Ale wegetarianin jedzacy mięso przeciez wierzy w idee wegetarianizmu, ale po prostu uwaza ze w jego przypadku zasada jest głupia, bo on lubi mieso.

Jezeli w cos wierzę, to staram sie postepowac zgodnie z wyznawanymi wartosciami. Moze mi nie wychodzic, ale nie uwazam wtedy tych wartosci za głupie, "nieprzemyslane", czy "przestarzałe", jak autorki niektórych postów.
Zwróc uwagę co krytykuję - nie uleganie pokusom (czyli grzeszenie), tylko zaprzeczanie wartosciom katolickim przez katoliczki. Nie widzisz tu braku logiki?
Kiedy Marcin Luter skrytykował niektóre zasady katolicyzmu, nie nazywał sie dalej członkiem kościoła rzymskiego, założył własny odłam "protestujących", protestantyzm.
Czy Marcin Luter przestał wierzyc w boga? Nie, ale nie był już katolikiem.

Podobnie dzieje się w każdej religii, problem w tym, ze rzadko kto rozróżnia odłamy islamu i reliie pochodne. Nawet bahaizm wyrósł na bazie islamu.

Cytat:
Zasady katolickie mają oczywiscie doskonale przemyslaną strukturę, przyporządkowaną pewnej koncepcji filozoficzno-religijnej.
Tak samo szariat odzwierciedla konkretne zasady i wartosci fundamentalistycznego odłamu islamu.
Tym samym podważanie ich, podważa całą strukturę katolicyzmu.
A jesli ktos podważa katolicyzm i jednoczesnie nazywa siebie katolikiem to chyba jest to objaw schizofreni światopoglądowej?

Menorka
Ok, ja nie wierze w Jezusa, czy mogę nazwac sie katoliczką?
Bo zgodnie z twoim podejsciem katolikiem jest ten, kto sie tak sam okresli, a nie ten, ktory wyznaje zasady danej religi.

T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2009-05-21 o 12:42
Stary 2009-05-21, 12:42   #197
menorka
Rozeznanie

Cytat:
Ale dlaczego nie mnie?
Bo jestem agnostyczką?
Zostałam wychowana w wierze katolickiej dość intensywnie praktykowanej, do pewnego etapu byłam mocno zaangażowana.
Ale wiesz kiedy przestałam siebie nazywać mianem katoliczka?
Kiedy stwierdziłam, że to, co Kościół uważa za grzech, dla mnie grzechem nie jest (m. in. seks, antykoncepcja, in-vitro itp.).
Po prostu nie chciałam być hipokrytką.
Ja siebie za hipokrytkę nie uważam. W liceum często rozmawialiśmy na takie właśnie tematy z katechetką, to że ja nie uważam seksu za grzech wyniosłam poniekąd z religii...

Stary 2009-05-21, 12:44   #198
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Ależ naturalnie, należy znać swoją religię, jednak, wiele osób, a zwłaszcza młodsze nadal się je uczy... ja moge powiedzieć o sobie, że nadal wszystkiego nie wiem, chociaż bardzo długo już wiedzę religii chrzsnijańskiej i islamu zgłębiam.

Jestem katoliczką i nie mam zamiary dokonac konwersji, studiuję religie bo mnie to interesuje.

Pamiętam, gdy poznałam mojego kolegę, na wieść, że jestem wyznania rzymsko-katolickiego, powiedział: mamy 72 punkty, w których się nie zgadzamy.... on jest wyznania rzymsko-ortodoksyjnego.... odpowiedziałam.... ale mamy więcej w których się zgadzamy.

Nie sztuka widzieć tylko różnice i pielęgnować negatywne odczucia, należy szukać zawsze pozytywnych wniosków i przesłań.

55 kg
Stary 2009-05-21, 12:45   #199
menorka
Rozeznanie

Cytat:

Ale wegetarianin jedzacy mięso przeciez wierzy w idee wegetarianizmu, ale po prostu uwaza ze w jego przypadku zasada jest głupia, bo on lubi mieso.

Jezeli w cos wierzę, to staram sie postepowac zgodnie z wyznawanymi wartosciami. Moze mi nie wychodzic, ale nie uwazam wtedy tych wartosci za głupie, "nieprzemyslane", czy "przestarzałe", jak autorki niektórych postów.
Zwróc uwagę co krytykuję - nie uleganie pokusom (czyli grzeszenie), tylko zaprzeczanie wartosciom katolickim przez katoliczki. Nie widzisz tu braku logiki?

Kiedy Marcin Luter skrytykował niektóre zasady katolicyzmu, nie nazywał sie dalej członkiem kościoła rzymskiego, założył własny odłam "protestujących", protestantyzm.
Czy Marcin Luter przestał wierzyc w boga? Nie, ale nie był już katolikiem.

Podobnie dzieje się w każdej religii, problem w tym, ze rzadko kto rozróżnia odłamy islamu i reliie pochodne. Nawet bahaizm wyrósł na bazie islamu.

Zasady katolickie mają oczywiscie doskonale przemyslaną strukturę, przyporządkowaną pewnej koncepcji filozoficzno-religijnej.
Tak samo szariat odzwierciedla konkretne zasady i wartosci fundamentalistycznego odłamu islamu.
Tym samym podważanie ich, podważa całą strukturę katolicyzmu.
A jesli ktos podważa katolicyzm i jednoczesnie nazywa siebie katolikiem to chyba jest to objaw schizofreni światopoglądowej?

Menorka
Ok, ja nie wierze w Jezusa, czy mogę nazwac sie katoliczką?
Bo zgodnie z twoim podejsciem katolikiem jest ten, kto sie tak sam okresli, a nie ten, ktory wyznaje zasady danej religi.
Nie według mnie katolikiem jest ten kto wierzy w Boga.

Twoim zdaniem lepiej byłoby jeśli bym nie podważała stanowiska Kościoła na temat seksu? Żebym uważała że to grzech? Żebym sobie grzeszyła z tą myślą że i tak Bóg mi to wybacz chociażby przy spowiedzi? Twoim zdaniem to jest w porządku?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-21, 12:47   #200
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:

A islam na wierze chrześcijańskiej ? A chrześcijaństwo na bazie Judaizmu....?

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2009-05-21 o 12:49
Stary 2009-05-21, 12:50   #201
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Seks w rodzinie katolickiej

Cytat:
Twoim zdaniem to trafne porównanie? Wiara do jedzenia lub nie jedzenia czegoś? Bez przesady...
Nie porównujemy wiary do jedzenia tylko nie stosowanie się do zasad ustalonych przez jakiś nurt/filozofię przy jednoczesnym zaklinaniu się, że jest się praktykującym wyznawcą tego nurtu/filozofii. To jest jeden z popularnych w logice rodzajów dowodzenia (argumentacji).

Cytat:
Ja praktykuje i ktoś z boku może powiedzieć, że naginam sobie zasady jak mi się podoba, ale tak nie jest. Staram się żyć w zgodzie z Kościołem, ale akurat zasada 'seks po ślubie i zakaz antykoncepcji ' dla mnie są nie do końca przemyślane... Chociaż powiem że bardzo szanuje osoby, które potrafią do ślubu się powstrzymać.
A jak jest? Nie naginasz zasad, tylko je łamiesz, tak? I to jest ok? I jeszcze można się tłumaczyć, że jest się ułomnym człowiekiem, który niestety grzeszy... i nadal grzeszyć, z upodobaniem, a czy wiesz, że:

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość
Praktykujesz? Co? Nieważne spowiedzi i świętokradzkie komunie? Bo w oczach Kościoła są one świętokradzkie. Ale dla Ciebie pewnie nie i uważasz, że wszystko jest w porządku.

Naprawdę dobrze się z tym czujesz? Bo ja bym nie potrafiła tak oszukiwać księdza, Boga, samej siebie Dlaczego praktykujesz wiarę Kościoła, z którym nie zgadzasz się w tak istotnych kwestiach?
Cytat:
Przyjmując twoj sposob myslenia, mogę nie wierzyć w Jezusa, jako boga , ale byc katoliczką, bo akurat w całym katolicyźmie koncepcje dotyczące Jezusa wydają mi się "nie do końca przemyślane"
Własnie to jest dobry przykład i dobre pytanie.

Eva_ID - zazwyczaj podobają mi się twoje wypowiedzi bo mówisz często z sensem i widać, że po przemyśleniach, ale akurat w tym wątku jesteś typowym przykładem porzekadła "uderz w stół a nożyce się odezwą"... sama pisałaś, że jesteś "katoliczką" stosującą na stałe antykoncepcję.

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2009-05-21 o 12:52
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 12:51   #202
menorka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość
Nie, żebym na Ciebie naskakiwała. Nie żebym się czepiała. Ale:

Ale zastanów się nad swoją wiarą, bo naprawdę jest nad czym. I nie kieruję tego tylko do Ciebie, ale do wszystkich, którzy myślą podobnie jak Ty.

Naprawdę dobrze się z tym czujesz? Bo ja bym nie potrafiła tak oszukiwać księdza, Boga, samej siebie Dlaczego praktykujesz wiarę Kościoła, z którym nie zgadzasz się w tak istotnych kwestiach? Ten Kościół mówi Ci, że seks przed ślubem i antykoncepcja to grzechy ciężkie, które zrywają więź z Bogiem. Ty twierdzisz, że to nie grzechy i nie zrywają żadnej więzi. A potem idziesz do spowiedzi do przedstawiciela tego Kościoła i do komunii, której udziela Kościół, który wmawia Ci, że grzechem jest to, czego Ty za grzech nie uznajesz
Nie musisz mi odpowiadać, ot tak, musiałam się wypisać.
Nie uznaje. Po protu nie. Może jeszcze za młoda jestem żeby zrozumieć niektóre rzeczy... Może jeszcze za mało rozumiem tą religie.. Jednak w tym momencie każdemu w oczy powiem, że dla mnie to nie jest grzechem...

Stary 2009-05-21, 12:52   #203
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Nie.... bo ten, kto wierzy w Boga jest wierzącym, natomiast katolikiem jest ten, kto wierzy w Boga według obrządku rzymsko-katolickiego.

55 kg
Stary 2009-05-21, 12:56   #204
menorka
Rozeznanie

Jak rozumiem każda z was jest wierzącą, praktykującą katoliczką? I stosuje wszystkie zasady Kościoła? Mi się zawsze wydawało że WIARA to coś więcej niż zakazy i nakazy. I dlatego wierzę. I grzeszę też(niestety)

Stary 2009-05-21, 12:57   #205
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Katolik to jest wyznawca katolicyzmu. Muzułmanie też wierzą w Boga a jakoś katolikami nie są, tak samo jak wyznawcy judaizmu, hinduizmu itd.

Cytat:
Twoim zdaniem lepiej byłoby jeśli bym nie podważała stanowiska Kościoła na temat seksu? Żebym uważała że to grzech? Żebym sobie grzeszyła z tą myślą że i tak Bóg mi to wybacz chociażby przy spowiedzi? Twoim zdaniem to jest w porządku?
To czy podważasz i grzeszysz czy też nie podważasz i dalej grzeszysz jest traktowane jednakowo przez KK. Szkoda, że nie chcesz tego zauważyć. Tak jak obojętne jest czy ksiądz będzie uważał, że celibat jest bez sensu i będzie współżył mimo to, czy też będzie zdania, że celibat ma sens i nadal będzie współżył...
Stary 2009-05-21, 12:58   #206
Nina_84
Rozeznanie

GG do Nina_84

Cytat:
Ja siebie za hipokrytkę nie uważam. W liceum często rozmawialiśmy na takie właśnie tematy z katechetką, to że ja nie uważam seksu za grzech wyniosłam poniekąd z religii...
Ok, nie mam żadnego argumentu wobec tego, że "katechetka w liceum powiedziała" .
Stary 2009-05-21, 12:58   #207
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Eva_ID - zazwyczaj podobają mi się twoje wypowiedzi bo mówisz często z sensem i widać, że po przemyśleniach, ale akurat w tym wątku jesteś typowym przykładem porzekadła "uderz w stół a nożyce się odezwą"... sama pisałaś, że jesteś "katoliczką" stosującą na stałe antykoncepcję.
I nadal ją stosuję z czego doskonale sobie zdaję sprawę, jak również dopuszczam się innych grzechów.... nie mówię, że nauka Kościoła jest błędna, bo jest słuszna, popełniając grzech nie odchodzę od Kościoła.

Katolik, który zabił nie przestaje być Katolikiem, jest nim nadal, ale popełnił grzech ciężki, trudny do wybaczenia, to prawda, jednak pod pewnymi warunkami wybaczalny.

55 kg
Stary 2009-05-21, 12:59   #208
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Jak rozumiem każda z was jest wierzącą, praktykującą katoliczką? I stosuje wszystkie zasady Kościoła? Mi się zawsze wydawało że WIARA to coś więcej niż zakazy i nakazy. I dlatego wierzę. I grzeszę też(niestety)
Ja jestem osobą niewierząca, ale często widzę, że zachowuję więcej zasad katolickiej wiary niż ci, którzy się zaklinają jacy to wierzący nie są, ot taki paradoks
Stary 2009-05-21, 13:00   #209
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Dobra zgodzę się. Masz racje z tym że ciężko zrozumieć, bo ja w seksie(z miłości, przed ślubem) nic złego nie widzę, podobnie w antykoncepcji...
W takim razie zapraszam do encyklik papieskich i Katechizmu. Tam jest dokładnie wyjaśnione dlaczego Kosciół Katolicki ma takie a nie inne podejscie do seksu przed ślubem i antykoncepcji.

W sumie to latwe. Zwiazek miedzy mężczyzną i kobietą ma byc owocny. Po to ludzie zostali stworzeni " aby sie rozmnazac i zapełniac ziemie". Zawieranie zwiazku, gdzie para nie chce miec dzieci jest niemile bogu (dlatego mozna orzekac niewaznosc malzenstwa, gdy wyda sie, ze jedna ze stron unika zaplodnienia). Bo ludzie powinni chciec miec dzieci i wychowywac je w rodzinie - dlatego antykoncepcja, celowe unikanie rodzicelstwa, to grzech. Ok, Koscioł wie jaka jest sytuacja rodzin, dlatego uznaje, ze mozna dzieci sobie zaplanowac w dogodnym dla siebie czasie, stad poparcie dla NPR. Ale jak sie dziecko trafi, to jest to boski dar, którego nie wolno odrzucac (stad negacja aborcji). Ponieważ związek miedzy kobieta a meżczyzna musi zostac pobłogosławiony i usankcjonowany przed obliczem boga, niedopuszczalne jest wspolzycie przed ślubem. W sumie to nawet dobre jest dla kobiet, bo mezczyzna musi zadeklarowac opieke nad kobieta do konca zycia.

T.Pratchett
Stary 2009-05-21, 13:01   #210
menorka
Rozeznanie

Cytat:
Ok, nie mam żadnego argumentu wobec tego, że "katechetka w liceum powiedziała" .
Źle rozumiesz Nina_84. Nie chodzi o to, że ona sobie coś powiedziała a ja w to ślepo wierze bo tak powiedziała. Jednak uważam, że osoba po teologii, poza tym miła i inteligenta kobitka głupich wywodów raczej by nie snuła...

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości