![]() |
#181 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Seks w rodzinie katolickiej
Cytat:
![]() Nie mówię już o tym, że większość myśli, że dogmat o niepokalanym poczęciu Maryji oznacza to, że Maryja urodziła Jezusa jako dziewica. Ale przyznaję uczciwie, że w lekturze Starego Testamentu mam ogromne braki i jak tylko znajdę trochę czasu to nadrobię.
![]() |
![]() |
#182 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Według mnie seks z kimś kogoś kocham nie jest grzechem. Antykoncepcja też nie. I koniec. Jeśli dla Ciebie jest Twoja sprawa. I ja się do tego wtrącać nie będę. Bo jesteś wolnym człowiekiem i jak każdy wolny człowiek(w tym ja) masz prawo do własnych poglądów. Według Kościoła najważniejsza jest wiara w Boga i ja wierzę i praktykuje.
*** ![]() Edytowane przez menorka Czas edycji: 2009-05-21 o 12:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
Menorka nigdzie nie napisała, że jakikolwiek nakaz Kościoła jest "bez sensu". Są muzułmanie pijący alkohol i jedzący wieprzowinę... i nadal są muzułmanami.... popełniajacymi grzech, ale są nadal muzułmanami. Podobnie rzecz się ma w przypadku każdej religii. Jeśli dziwisz się "po co?" ktoś zachowuje czystość aż do ślubu... to Twoja wiedza o religiach jest tak wybiórcza jak przedmioty znalezione na brzegu morza po sztormie... znajdziesz krzesło i zakrzykniesz Eureka, mieszkańcy morza siadają na krzesłach do obiadu.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
|
Księga wyjścia, zaraz po tym jak Mojżesz otrzymał tablice do JHWH - kilka rozdziałów dokładnie spisanych praw, nakazów i zasad zycia społecznego, które nakazał swoim wyznawcom sam bog.
Np. jak męzczyzna zabije mężczyzne nalezy zabójce ukarać smiercią, ale jak mężczyzna zabije kobietę, to moze wykpić się od kary kilkoma wołami czy tez owcami. W sumie, u mnie odejście od religi zaczeło się od przeczytania ST. Stwierdziłam, ze niemozliwe wierzyć w tak małostkowego, zazdrosnego, kierujacego sie niskimi pobudkami boga, ktory na dodatek podyktował takie prymitywne zasady moralne. Niby chrześcijanie twierdza ze NT ustala nowe zasady. Ale jesli to prawda, to po kiego grzyba Jezus stale do ST nawiązuje? I przyznaje sie do bycia synem takiego patologicznego plemiennego postwa. Sam Jezus z reszta miał również kilka aspolecznych poglądów (np. o porzucaniu rodzin, by isc za nim).
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dlaczego uważasz, że wiedza Elfir o religiach jest wybiórcza? Ja uważam, że wręcz przeciwnie, każda wypowiedź jest bogato argumentowana i zawiera wiele faktów. Czy oczerniasz ją tylko dlatego, że ma odwagę krytykować katolicyzm Wizażanek, dla których argumentami nie są np cytaty z Biblii tylko stwierdzenia "ja uważam tak i tak, to i to jest bez sensu, ale jestem praktykującą katoliczką" Większość z nich to osoby, owszem, praktykujące, ale obrządek, a nie wiarę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale zastanów się nad swoją wiarą, bo naprawdę jest nad czym. I nie kieruję tego tylko do Ciebie, ale do wszystkich, którzy myślą podobnie jak Ty. Praktykujesz? Co? Nieważne spowiedzi i świętokradzkie komunie? Bo w oczach Kościoła są one świętokradzkie. Ale dla Ciebie pewnie nie i uważasz, że wszystko jest w porządku. Naprawdę dobrze się z tym czujesz? Bo ja bym nie potrafiła tak oszukiwać księdza, Boga, samej siebie ![]() ![]() ![]() Nie musisz mi odpowiadać, ot tak, musiałam się wypisać.
![]() |
![]() |
#187 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tyle, ze prócz określania się pustym słowem" katolik" nijak nie przystaja do definicji katolika ustalonej przez kanon religijny i przytoczonego wcześniej Katechizmu Katolickiego. Ja, ateista, go czytałam. Czytałam również niektóre encykliki papieskie, Bibilię. Wiem, w co nie wierzę. A wy, katoliczki? Dlatego nadal się pytam - czy wegetarianin jedzący mięso jest wegetarianinem? Nie rozumiem wogóle tego przywiązania do słowa "katolik". Przeciez wierzyc w boga czy Jezusa mozna w wielu roznych wyznaniach, ktore są może zbliżone bardziej do wyznawanych przez was wartosci niz katolicyzm.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2009-05-21 o 12:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |
|
Cytat:
Nie, nie "oczerniam" jej, moje stwierdzenie o jej wybiórczej wiedzy na temat religii wynika po przeczytaniu jej wielu postów.... porusza dość często tematy religijne, ale to typ krzyku, nic poza tym. Cytaty z Biblii aby je przdstawiać, trzeba je najpierw zrozumieć... i tu jest właśnie sedno sprawy.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
I katoliczką jestem, w końcu polega to na tym, że mniejszymi lub większymi krokami zbliżam się do świętości, ale niestety teraz święta nie jestem.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ---------- Są przemyślane i przeanalizowane... to my nie zawsze możemy je zrozumieć, lub ciżko nam sie z nimi zgodzic, ala zasady są bardzo dobrze przemyślane.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tudzież wielu innych osób wybierających z wiary jak z półki w supermarkecie? To jest dopiero krzykactwo "tak, bo tak" a nie uargumentowane posty Elfir. Dobrze by było, żeby chociaż połowa katolików miała taką wiedzę o swojej religii jak w/w Wizażanka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hmm. Nie wiem na ile Wikipedia jest w tym przypadku wiarygodnym źródłem, ale przeczytałam właśnie, że dogmat ten odnosi się jedynie do nauczania ex cathedra. Czyli np. papież opowiadając się publicznie 100 razy za zakazem antykoncepcji czy pozostaniem przy celibacie nie uznawał jednocześnie, że jest nieomylny, a przemawia przez niego Duch Święty ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#195 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Bo jestem agnostyczką? Zostałam wychowana w wierze katolickiej dość intensywnie praktykowanej, do pewnego etapu byłam mocno zaangażowana. Ale wiesz kiedy przestałam siebie nazywać mianem katoliczka? Kiedy stwierdziłam, że to, co Kościół uważa za grzech, dla mnie grzechem nie jest (m. in. seks, antykoncepcja, in-vitro itp.). Po prostu nie chciałam być hipokrytką. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale wegetarianin jedzacy mięso przeciez wierzy w idee wegetarianizmu, ale po prostu uwaza ze w jego przypadku zasada jest głupia, bo on lubi mieso. Jezeli w cos wierzę, to staram sie postepowac zgodnie z wyznawanymi wartosciami. Moze mi nie wychodzic, ale nie uwazam wtedy tych wartosci za głupie, "nieprzemyslane", czy "przestarzałe", jak autorki niektórych postów. Zwróc uwagę co krytykuję - nie uleganie pokusom (czyli grzeszenie), tylko zaprzeczanie wartosciom katolickim przez katoliczki. Nie widzisz tu braku logiki? Kiedy Marcin Luter skrytykował niektóre zasady katolicyzmu, nie nazywał sie dalej członkiem kościoła rzymskiego, założył własny odłam "protestujących", protestantyzm. Czy Marcin Luter przestał wierzyc w boga? Nie, ale nie był już katolikiem. Podobnie dzieje się w każdej religii, problem w tym, ze rzadko kto rozróżnia odłamy islamu i reliie pochodne. Nawet bahaizm wyrósł na bazie islamu. Cytat:
Tak samo szariat odzwierciedla konkretne zasady i wartosci fundamentalistycznego odłamu islamu. Tym samym podważanie ich, podważa całą strukturę katolicyzmu. A jesli ktos podważa katolicyzm i jednoczesnie nazywa siebie katolikiem to chyba jest to objaw schizofreni światopoglądowej? Menorka Ok, ja nie wierze w Jezusa, czy mogę nazwac sie katoliczką? Bo zgodnie z twoim podejsciem katolikiem jest ten, kto sie tak sam okresli, a nie ten, ktory wyznaje zasady danej religi.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2009-05-21 o 12:42 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | |
|
Cytat:
Jestem katoliczką i nie mam zamiary dokonac konwersji, studiuję religie bo mnie to interesuje. Pamiętam, gdy poznałam mojego kolegę, na wieść, że jestem wyznania rzymsko-katolickiego, powiedział: mamy 72 punkty, w których się nie zgadzamy.... on jest wyznania rzymsko-ortodoksyjnego.... odpowiedziałam.... ale mamy więcej w których się zgadzamy. Nie sztuka widzieć tylko różnice i pielęgnować negatywne odczucia, należy szukać zawsze pozytywnych wniosków i przesłań.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Twoim zdaniem lepiej byłoby jeśli bym nie podważała stanowiska Kościoła na temat seksu? Żebym uważała że to grzech? Żebym sobie grzeszyła z tą myślą że i tak Bóg mi to wybacz chociażby przy spowiedzi? Twoim zdaniem to jest w porządku?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 | |
|
Cytat:
A islam na wierze chrześcijańskiej ? A chrześcijaństwo na bazie Judaizmu....?
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-05-21 o 12:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | ||||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Eva_ID - zazwyczaj podobają mi się twoje wypowiedzi bo mówisz często z sensem i widać, że po przemyśleniach, ale akurat w tym wątku jesteś typowym przykładem porzekadła "uderz w stół a nożyce się odezwą"... sama pisałaś, że jesteś "katoliczką" stosującą na stałe antykoncepcję.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-05-21 o 12:52 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
|
Nie.... bo ten, kto wierzy w Boga jest wierzącym, natomiast katolikiem jest ten, kto wierzy w Boga według obrządku rzymsko-katolickiego.
![]() |
![]() |
#204 |
Rozeznanie
|
Jak rozumiem każda z was jest wierzącą, praktykującą katoliczką? I stosuje wszystkie zasady Kościoła? Mi się zawsze wydawało że WIARA to coś więcej niż zakazy i nakazy. I dlatego wierzę. I grzeszę też(niestety)
![]() |
![]() |
#205 | |
Zakorzenienie
|
![]()
Katolik to jest wyznawca katolicyzmu. Muzułmanie też wierzą w Boga a jakoś katolikami nie są, tak samo jak wyznawcy judaizmu, hinduizmu itd.
Cytat:
![]() |
![]() |
#206 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |
|
Cytat:
Katolik, który zabił nie przestaje być Katolikiem, jest nim nadal, ale popełnił grzech ciężki, trudny do wybaczenia, to prawda, jednak pod pewnymi warunkami wybaczalny.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W sumie to latwe. Zwiazek miedzy mężczyzną i kobietą ma byc owocny. Po to ludzie zostali stworzeni " aby sie rozmnazac i zapełniac ziemie". Zawieranie zwiazku, gdzie para nie chce miec dzieci jest niemile bogu (dlatego mozna orzekac niewaznosc malzenstwa, gdy wyda sie, ze jedna ze stron unika zaplodnienia). Bo ludzie powinni chciec miec dzieci i wychowywac je w rodzinie - dlatego antykoncepcja, celowe unikanie rodzicelstwa, to grzech. Ok, Koscioł wie jaka jest sytuacja rodzin, dlatego uznaje, ze mozna dzieci sobie zaplanowac w dogodnym dla siebie czasie, stad poparcie dla NPR. Ale jak sie dziecko trafi, to jest to boski dar, którego nie wolno odrzucac (stad negacja aborcji). Ponieważ związek miedzy kobieta a meżczyzna musi zostac pobłogosławiony i usankcjonowany przed obliczem boga, niedopuszczalne jest wspolzycie przed ślubem. W sumie to nawet dobre jest dla kobiet, bo mezczyzna musi zadeklarowac opieke nad kobieta do konca zycia.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Rozeznanie
|
Źle rozumiesz Nina_84. Nie chodzi o to, że ona sobie coś powiedziała a ja w to ślepo wierze bo tak powiedziała. Jednak uważam, że osoba po teologii, poza tym miła i inteligenta kobitka głupich wywodów raczej by nie snuła...
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:14.