![]() |
#181 |
Konto usunięte
|
Dot.: Pies dla alergików - proszę o poradę!!
Znajomi mieli Westa i wiem, że te psy nie powinny uczulać tam samo jak Yorki, bo też mają włosy a nie sierść.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Rozeznanie
|
Polecam shih tzu mają niesamowity charakter, nie są malutkie jak york i mają włos a nie sierść...
![]() |
#183 |
Rozeznanie
|
Kotek a atopowe zapalenie skóry
Nie za bardzo wiedziałam,gdzie umieścić ten wątek,ale jeśli ktoś spotkał się z podobnym problemem to bardzo prosze o radę.Od urodzenia choruję na azs (mam pokryte 90% ciała),oczywiście cały czas jestem pod opieką lekarza,robiłam tetsty alergiczne,ale nie wyszło mi,że jestem na cokolwiek uczulona...tymczasem moi rodzice mają psa-na którego natychmiast reaguję wysypem,to samo z owocami,warzywami.Tydzien temu przygarnęłam kotka(w zimie moja skóra jest nawet ok) i po wspólnej nocy pojawiły się zmiany na udach,pod kolanami i na rękach,kotka musiałam oddać pani od której go wzięłam,ale strasznie za nim tęsknię
![]() ![]()
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kotek a atopowe zapalenie skóry
ja mam AZS i 9 kotów w domu, z którymi za nic bym się nie rozstała
![]() ![]() ale na poważnie - alergia czy AZS to nie wyrok w domu gdzie jest lub ma być kot. to, co wywołuje alergię to kocia ślina - więc np ktoś inny będzie mył kocie miski czy prał zabawki/kocyki itd, ktoś inny będzie też kotka czesał. a w takim 'alergicznym' domu należy pamiętać o bardzo częstym usuwaniu (odkurzaniu)zliniałej kociej sierści z dywanów, mebli i częstym czesaniu kotka, nawet jeśli jest krótkowłosy, by gubił mniej futra. a na koniec - przecież są leki, co do szczepionek odczulających - nie wiem, czy są takie z alergenem kociej śliny - mnie bez leków trudno byłoby normalnie funkcjonować i opanować tę moją watahę ![]() ![]() ![]()
![]() |
#185 |
Raczkowanie
|
![]()
Ja bym bardzo chaiala miec jakies zwierzatko, ale niestety moja siostra jest uczulona na wiekszosc zwierzat z sierscia..
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Zadomowienie
|
Dot.: alergia na zwierzaki;/
Shih tzu i Yorkshire Terrier mają włosy nie sierść, więc nie uczulają - chyba, że uczula cie psia slina, a nie siersc. Żółwie, rybki tez sa dobrym rozwiązaniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Rozeznanie
|
Tylko mi oczy nie łzawią....90% ciałam mam pokryte praktycznie rozdrapanymi ranami,wiosna i latem nie jestem w stanie normalnie funkcjonować-o takiej postaci azs piszę..leki antyhistaminowe na mnie nie działają niestety(brałam clemastin,telfast,clariti ne,zyrtec,allertec),ale dziękuję za odzew
Nie ma rzeczy niemożliwych!!! Edytowane przez paulinka_22 Czas edycji: 2009-03-01 o 12:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
Zakorzenienie
|
w takim razie nie wiem, co ci poradzić
![]()
![]() |
#189 |
Zakorzenienie
|
ślina kotów syberyjskich nie działa alergizująco (bo to ślina a nie sierść uczula
![]()
![]() |
#190 |
Wtajemniczenie
|
rybki, jaszczurki, pająki, żółwie..pewnie jeszcze coś by się znalazło. =)
![]() |
#191 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja jestem alergiczką uczuloną na wszystko - i mam żółwia ![]()
![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
Najbardziej uczula kontakt ze świnką morską. Ciekawa jestem czy gady uczulaja
![]() edt. oj, chyba nie ![]()
lubię sobie spuszczać wpie..ol ![]() Edytowane przez Ismenkusia Czas edycji: 2009-03-02 o 13:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#195 |
Raczkowanie
|
Może rozsądnie byłoby zrobic testy u alergologa i zapytac, jakie zwierzę sugerowałby? Jeśli weźmiesz do domu jakiekolwiek zwierzę, to przecież po to, by zostało z tobą na lata, prawda? A tak w ślepo, nie wiedząc czy uczuli, czy może się uda, to taka ruletka. Co, jeśli po miesiącu, dwóch, trzeba będzie oddac zwierzaka, bo nie będziesz mogła wytrzymac objawów alergii? Razem z dziecmi jesteśmy alergikami, za "pozwoleniem" naszej dr mamy psa i świnkę.
![]() |
#196 |
Raczkowanie
|
Ja jestem alergikiem. Od dziecka mam uczulenie na sierść zwierząt. Od zawsze marzyłam o kotku, jednak to właśnie na nie mam najsilniejsze uczulenie, już po 30 min. bycia w tym samym pomieszczeniu mam swędzące czerwone plamy, załzawione oczy, kicham i zaczynają mi się zwężać oskrzela :/ Od małego jestem jednak leczona i moja alergia nie jest już tak niebezpieczna jak kiedyś i nie kicham na każdego psa co koło mnie przechodzi.
Jako nastolatka trzymałam zeberki (takie małe skrzekliwe ptaszki ![]() ![]() ![]() Więc może spróbujecie szczurka? To inteligentne zwierzątka które potrafią się odwdzięczyć za poświęcony im czas ![]() PS. Czytałam, że podobno koty rasy Cornish Rex (maja bardzo delikatne, krótkie, kręcone futerko) nie uczulają. W USA kilka lat temu wyhodowano też jakąś nową rasę specjalnie dla alergików, ale nie pamiętam nazwy ![]() Edytowane przez Kiciucha Czas edycji: 2009-03-03 o 14:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Raczkowanie
|
Też o nich słyszałam. Ale podobno cena tych kotków jest bardzo wysoka. A szczurek, owszem - fajne zwierzątko.
![]() |
#198 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cena to prawie 4000 $, do tego trzeba liczyć koszty transportu i jego ubezpieczenia do Europy, razem to wychodzi ok. 7000 $ ![]() Edit: Zaglądłam na stronkę tej firmy, i wychodzi że to koszt ok. 10 000 $ dla Europy ![]() http://www.allerca.com/
Zawsze jest trochę prawdy w każdym "żartowałam", trochę wiedzy w każdym "nie wiem", trochę emocji w każdym "nie obchodzi mnie to" i trochę bólu w każdym "u mnie wszystko w porządku" ... ![]() Edytowane przez Elliannia Czas edycji: 2009-03-03 o 14:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#200 |
Konto usunięte
|
ja też to mam, planuję zrobić odczulanie na koty (szczepionki) jeżeli to odczulanie nie będzie trwało parę lat, bo wtedy raczej dam sobie spokój.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Kici kici miau miau
|
zasiegnij porady alergologa - moze udaloby sie odczulic?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o charakter to jest bardzo rożnie. Ja wybierając shih tzu czytałam o tzw."lwach salonowych"- łagodnych pieskach domowych do towarzystwa,leniuchów itp. Tymczasem mój Tofik okazał się bardzo żywiołowym,potrzebujących dużo ruchu psem ( i to nie tylko jako szczeniak ale teraz w dorosłym życiu również), bardzo lubi dzieci, za to nie przepada za dorosłymi...kobietami, bo do facetów nic nie ma i chętnie się bawi. W stosunków do innych zwierząt jest raczej przyjazny ale potrzebuje troche czasu na zaklimatyzowanie się. Dość łatwy w tresurze,aczkolwiek ma swój charakterek który potrafi czasem pokazać. Jest uparty! Ale tak naprawde charakter tak jak czlowiek zalezy od osobnika. Jeśli chodzi o sierść shih tzu to tak jak mówiłam...nie uczula ![]() A piesek pod względem wizualnym jest naprawde śliczny ![]() Oto zdjęcia: http://lh3.ggpht.com/_RUgacSPtioM/RpFOXZagiQI/AAAAAAAABVE/F0SOScGMIJM/DSCF7227.JPG i http://lh5.ggpht.com/_RUgacSPtioM/RsdbgPEpy5I/AAAAAAAAC20/Cb1oCNPBIWE/tofik%20(2).JPG a tak wyglada czesciowo obciety (z powodu wnoszenia brył lodu z podwórka :P ) : http://picasaweb.google.pl/zryciuchorama/Tofik#5275706713041755138 Edytowane przez wyalienowana Czas edycji: 2009-04-02 o 18:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Wtajemniczenie
|
wiesz co ten problem podobny przerabiała dziewczyna na forum Zakątek Maine Conna
teraz ma hodowlę kotów MCO i zero objawów Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2009-04-13 o 09:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#205 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Raczkowanie
|
![]()
Witam,
Przedwczoraj zakupiliśmy z TŻem wymarzonego kocurka syberyjskiego Neva Masqarade. Okazało się jednak, że prawdopodobnie mam uczulenie (katar i kichanie). Mam pytanie do Was, czy znacie kogoś, lub może same jesteście alergiczkami i poradziłyście sobie z tym problemem? Może znacie jakieś sprawdzone sposoby, które złagodzą objawy, ograniczą je do minimum lub całkiem wyeliminują? Nie chcę oddawać kociaka, ale nie chcę też doprowadzić u siebie do astmy. Z góry dziękuję za pomoc ![]()
![]() |
#208 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Alergia na koty
Cytat:
![]() z takich doraznych sposobow to : ograniczenie kontaktu z kotem do minium, pomieszczenie do ktorego kot nie ma wstepu, zmiana ubran po kontakcie ze zwierzeciem, czeste wietrzenie mieszkania itp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Wtajemniczenie
|
wejdź na miau.pl tam ten temat był poruszany lub kocieforum.pl (sa 2 dziewczyny MCO alergiczki i mimo to maja hodowle)
u kota uczula białko w sierści i slinie, nie ma kotów nie alergicznych (to bajki ale wielu pseudohodowców tak się reklamuje) jedne nas mniej a inne bardziej uczulają; ale jak ze wszystkim mozna i z tym zyć Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2009-05-29 o 10:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Zakorzenienie
|
Mysle ze madry alergolog tobie cos doradzi. Sa przeciez szczepienia i leki a wiele osob przebywajac z alergenem sie z czasem uodparnia. Moj TZ jest okropnym alergikiem na prawie wszystko co zyje i po ostrej walce z alergenami teraz spokojnie moge miec w domu kwiaty, kota a on w lato jest w stanie skosic trawnik
![]() ![]() ![]() Tak na marginesie pozdrawiam Grudziadz ![]() ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-05-31 o 20:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:11.