![]() |
#181 |
Zadomowienie
|
Dot.: Zrobiłam coś strasznego..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Zakorzenienie
|
nie mnie pytasz, ale powiem jak ja to widze. Trzeba miec szeroko otwarte oczy i nie wolno wierzyc w to, ze kazdy terapeuta, psycholog czy psychiatra to cudowny uzdrowiciel, bo zdarzaja sie niedouczeni jak w kazdym zawodzie, albo nawet gorzej, bo to w stylu nauczyciela bez pasji czy niedouczonego lekarza, ktory przez swoj blad moze nawet zabic. Tak samo niedouczony (czy bez pasji) psychiatra/psycholog/terapeuta potrafi zrobic wiecej szkody niz dobrego.
Czyli oczywiscie szukanie pomocy, ale ostroznie, zeby sie nie wpakowac jeszcze bardziej.
Windows is now a 64 bit tweak of a 32 bit extension to a 16 bit user interface for an 8 bit operating system based on a 4 bit architecture from a 2 bit company that can't stand 1 bit of competition. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Raczkowanie
|
myślę ,że tu bardziej chodzi o szukanie dziury w całym.W każdej dziedzinie znaleźć można kogoś ,kto jest zły w swoim fachu.
najlepiej udać się do osoby,która cieszy się dobrą reputacją,najlepiej do takiej,która polecają zaufane nam osoby-wtedy ryzyko,że trafi się do nieodpowiedniego lekarza maleje. Edytowane przez Kiti Czas edycji: 2009-06-07 o 00:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A z dopiskiem sie zgadzam. Po prostu trzeba szukac z glowa, a nie isc do pierwszego lepszego, bo to jak rosyjska ruletka.
Windows is now a 64 bit tweak of a 32 bit extension to a 16 bit user interface for an 8 bit operating system based on a 4 bit architecture from a 2 bit company that can't stand 1 bit of competition. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
dla mnie oczywistym jest,że lekarza nie nalezy wybierać w ciemno.I to żadnej specjalności.Lekarz wkracza w naszą osobistą sferę i aby terapia odniosła dobry skutek to powinniśmy mu zaufać-nie może to być przypadkowa osoba. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam sie. Zwlaszcza jesli chodzi o psychike. Bo zlego lekarza pierwszego kontaktu latwo zmienic. A z kims majacym pomoc naszej psychice mamy mniejsze szanse, bo mozemy nie zauwazyc, ze szkodzi.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pyt tylko czy mialabys tyle? tez zalezy w jakim miescie mieszkasz.. a rodzice nie mogliby Ci chociaz troche kasy dac..? ja bym chyba odwiadczyla, ze nigdzie sie nie wyprowadze, mieszkala sobie w tym pokoiku, uczyla sie grzecznie do matury a w weekendy zarabiala na jedzenie dla siebie.. a potem znalazla prace i sie wyprowadzila. ehh, trudna sytuacja.. : ( ale zycze powodzenia ![]()
![]() |
![]() |
#188 |
Zakorzenienie
|
to straszne,ze tata proponuje wyprowadzke
![]() przejdz sie najpierw do tego psychologa szkolnego oczywiscie jak jest jakis normalny, (bo nei raz sa i tacy ktorzy maja gdzies slyszalam historie) ale jak jest w porzadku psycholog opowiedz o tej sytuacji i na pewno znajdzie dobre rozwiazanie, w moim miejsce dziewczyna zaszla w ciaze i nie mowila rodzicow bo by ja wywalili itp i pscyholog zaproponowala ze jej pokoj wynajmie, pomoze takze sa dobrzy ludzie ![]() ![]() Kurcze Marelic.. Jestesmy z Toba!
![]() |
#189 | |
Zakorzenienie
|
Też mi się wydaje, że wejście w tę sytuację psychologa/pedagoga szkolnego nie jest głupim pomysłem. Rodzice powinni zostac wezwani do szkoły, bo w koncu chcą Cię z domu wyrzucić, a Ty przecież dalej się uczysz i nie miałabys z czego się utrzymać (fakt pokój na stancji najtaniej można mieć za 350 zł, ale do tego dochodzą jeszcze podręczniki, które nawet używanie nie sa tanie, jedzenie, środki czystości itp) ... Wątpię, żeby z weekendowej pracy możnabyło się utrzymać nawet na stancjii. Moja znajoma pracuje w kawiarni w tygodniu i na weekendach (oczywiście po zajęciach) a jej pensja to 500zł a rodzice i tak muszą jej płacić za stancję.
![]() Edytowane przez Lady in Blue Czas edycji: 2009-06-07 o 08:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Najpierw spróbuj porozmawiać z ojcem, jak on widzi Twoją wyprowadzkę, zwłaszcza czy pomogą Ci w jakiejś części finansowo, bo na tym etapie sama sobie nie poradzisz.
![]() |
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
Tak mojego taty od rana nie ma w domu.. więc nie wiem kiedy z nim będe rozmawiać.
Wyjazd do dziadków jest naprawdę nie realny. Co do tego pokoju to macie racje poszukam, bo nei wiem ile sama zdołam zarobić.
![]() |
#192 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
co jak co, ale to jest ich prawny OBOWIĄZEK patrzac bez emocji na to, tylko realnoscia wiem ze sie boisz tego, leciec i skladac gdzies papiery na rodzicow, zglaszac to ale moglabys i mozesz poniewaz nie moga zostawic Cie bez zadnych srodkow do zycia i samej sobie, nawet jeszcze matury nie zdawalas, tylko owa przed Toba nie podoba mi sie reakacja Twoich rodzicow ale moze faktycznie niech troche opadna emocje i porozmawiaj jeszcze raz z tatą ja nie rozumiem, dlaczeg odrazu tak drastycznie? dlaczego odsuwajaą Cie od rodziny? zamiast naprawic, dzialac, udac sie do porady do specjalisty to tak najlepiej, wyprowadz sie z domu ale to i tak nic nie da owszem stalo sie, ale nie chcialas tego zrobic ojciec bdb powinien wiedziec i napewno wie, jak to mama sie zachowuje moim zdaniem powinnas na dany moment nie odrazu sie gdzies wyprowadzac, ale na chwile gdzies zatrzymac u cioci, wujka, kuzynki, TŻ, babci, dziadka, kolezanki, niech opadna emocje ale nie odwraca sie od nich, rowniez rozmawiac, jakos kontakt miec i naprawde, ale to naprawde udac sie po porade, pomoc do osob zajmujacych sie tym, naprawde prosze Cie o to!!! jestem z Toba, na odleglosc, ale mysle, napewno nie jest Ci latwo wszystko sie tak na siebie nalozylo, skrupulatnie nakladalo, az pękło w końcu hehs ![]() ![]() ale to nie jest sytuacja bez wyjscia ---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ---------- Wkurzona jestem tez troche Zapytaj sie taty z czego masz oplacac, z czego masz zyc? masz udac sie do przytulku dla bezdomnych? czy pod most? ---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ---------- Licze na to, ze jak dzis Twoj tata przyjdzie i porozmawiacie to cos wyjdzie z tego
![]() 23.04.2016 ![]() Edytowane przez Alice in Wonderland Czas edycji: 2009-06-07 o 10:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No więc właśnie. Po co roztrząsac kwestię lekarzy jak wiadomo na 90% że autorka do lekarza nie trafi (przynajmniej nie szybko). Kasy nie ma, na utrzymanie nie ma a na wizyty (jedna nic nie załatwi) to znajdzie? Podejrzewam że publicznie dostać się do psychologa/psychiatry to jak do każdego innego specjalisty - wieki... a jak zależy na czasie to wyskakujesz ze stówek w prywatnych gabinetach ![]() Czemu nie udać się do instytucji władnej coś zrobić, która nie jest sądem - szkoły. Jak wieszać psy na szkołach i nauczycielach to ludzi tłum (o media mi chodzi) a jak przyjść z problemem to nikogo nie ma. A szkoła ma ludzi do takich sytuacji, przeszkolonych ludzi. Tylko to nie wróżki - trzeba im iść powiedzieć że coś jest nie tak bo sami się nie domyślą. Marrellic, jeżeli w poniedziałek pójdziesz porozmawiać z pedagogiem to już w poniedziałek dostaniesz pomoc... tylko wyciągnij po nią rękę ![]() EDIT: gwarantuję ci że nikt w szkole nie będzie cię oceniał... o niewielu sprawach rozwiązywanych przez pedagogów wiem bo nikt o tym nie rozmawia po pokoju nauczycielskim (obowiązuje dyskrecja) ale z tego co sama załatwiałam i słyszałam, jeszcze nigdy nasz pedagog nie stanął po stronie rodzica mówiąc dzieciakowi "stary, masz taich super rodziców, jak ci nie wstyd?" oni wiedzą że takie sytuacje wypływają z błędów wychowawczych popełnianych przez rodziców. a jak się dotego nałoży charakterek dziecka to gotowe - sama wiesz, bo masz to w domu ![]() Edytowane przez Carya Czas edycji: 2009-06-07 o 10:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Zakorzenienie
|
Masz rację.. jutro pójde do psychologa szkolnego i zobacze mi na to powie.
![]() |
#195 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zgadzam się z koleżanką!!! i tez pomyśl nad jakaś pracą...nie mów najlepiej nikomu gdzie i co robisz, zbieraj pieniądze odkładaj dla siebie, przydadzą ci się napewno jak bedziesz wiedziała, że czas wreście uciec z tego piekła... Jestem z tobą!!! ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Zakorzenienie
|
Właśnie wrócił tata. Powiedizał że skoro jestem taka mądra w domu to teraz niech dalej będę mądra. Jego nie interesuje jak i gdzie, tylko kiedy. Powiedział że nie mamy już o czym gadać bo przegiełam
![]()
![]() |
#197 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Idę po coś na uspokojenie... Marrellic, no ok. Skoro tak powiedział to się z nim nie kłóć. Chociaż widzę że jesteś świadoma swojego przegięcia (bardzo dobrze to o tobie świadczy) i nie masz zamiaru się z nimi kłócić. Po prostu poproś o pomoc trzecią osobę... od rodziców już wiesz że pomocy nie dostaniesz. Nie każą ci się wyprowadzać dziś, a jutro pogadaj z tym/tą psycholog. Modlić się tylko żeby to nie był jakiś tchórzliwy paprak, bo jak ktoś słusznie stwierdził w każdym fachu można takich znaleźć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Zadomowienie
|
witaj ...
kiedys znalazlam sie w podobenj sytuacji tzn, ze uderzylam mame kiedy w furii gniewu zaczela mnie bic. miala wtedy ogromne problemy i nie potrafilam jej pomoc. po prostu nie odzywalam sie do niej, az jej przeszlo. tez mialam takie relacje z nia przez jakis czas. najgorsze jest to, ze nie zalowalam nigdy, ze ja uderzylam, bo penwie bym zebow nie miala ;/ i zawsze sobie powtarzam, ze NIKT nie ma prawa mnie uderzyc, ale ja taka juz jestem ... bede trzymac kciuki za Ciebie i zagladac do watku. a moze potrafilabym Ci jakos pomoc? w jakim miescie mieszkasz?
![]() |
#199 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Postraszą ,postraszą mając nadzieję ze spokorniejesz jak siostra. A jak faktycznie byś sie spakowała i poszła to co? Jakaś gra kto kogo przetrzyma? Niby jak Ty masz sobie poradzic? W tym wieku. Dzisiaj wszystko jest masakrycznie drogie-wynajem,jedzenie,... A Ty masz sie uczyc a nie pracy szukac. Taka sytuacja w ogóle nie wchodzi w gre. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Zadomowienie
|
Pozwolę sobie z innej beczki- kolagenozy to grupa chorób autoimmunologicznych ( tak jak piszesz organizm atakuje sam siebie), to nie jest choroba nowotworowa. To w pewnym stopniu wyjaśnia to, że Twoja mama nie jest osłabiona i po 8 latach od diagnozy ma się dobrze. Skąd informacje, że to nowotwór?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Wtajemniczenie
|
one obie mają problem
![]() |
#203 |
Raczkowanie
|
Ewidentnie widać na pierwszy rzut oka ,że to twoja mama ma bardzo duży problem ze sobą. Czytając uważnie wypowiedzi autorki można wywnioskować ,że podłoże "czepiania się" , nerwów o byle co - o zostawioną szklankę ma choroba twojej mamy. Nie może być tak ,że matka wyzywa dziecko od najgorszych ,a już nie wspominam o biciu. Opisujesz dokładnie ,ze twoja mama bardzo szybko przechodzi do rękoczynów mam wrażenie ,ze próbuje się w jakimś stopniu na tobie rozładować.
Poza tym twoja mam swoim zachowaniem przechodzi wszelkie granice jak można dziecko wyrzucać z domu od tak sobie? Gdzie tutaj jest bezwarunkowa akceptacja dziecka? Matka powinna akceptować dziecko takim jakie jest i tłumaczyć ,że nie akceptuje pewnych zachowań nad którymi wspólnie trzeba pracować. Przecież w sytuacji kiedy osoba jest bita ma naturalne odruchy obronne - tak więc nie powinnaś mieć wyrzutów sumienia jeśli twoja intencja była inna - czyli nie miałaś zamiaru uderzyć matki. Mimo to powinnaś ją przeprosić z racji tego ,że jest twoją mamą ,ale tobie też należą się przeprosiny. Myślę ,że sytuacja zaszła tak daleko ,że powinnyście skorzystać z pomocy psychologa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nikt nie ma prawa się tak zachowywać w stosunku do drugiej osoby, zwłaszcza swojego dziecka lub matki (bo o obie postawy mi chodzi). I tak, przegięły i to grubo - obie! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#206 |
Zakorzenienie
|
Wiesz co, skoro tak się sprawy mają to Ty powinnaś teraz poważnie zastanowić się nad skierowaniem sprawy do sądu o alimenty dla Ciebie, bo na prawdę nie dasz rady się sama utrzymać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Zakorzenienie
|
bardzo ci wspolczuje, okropna sytuacja, jak Twoj ojciec moze..
![]() 1. idz do psychologa/pedagoga szkolnego - on ci doradzi, co powinnas zrobic, tzn. w sensie, zeby miec gdzie i za co mieszkac. moze sie okazac, ze nawet pomoze ci zalatwic jakis tani pokoj. poza tym dobrze, jesli ktos w razie czego bedzie wiedzial, co sie u ciebie w domu wydarzylo. 2. pogadaj stanowczo z ojcem. powiedz - "nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawe, ale masz prawny obowiazek nadal mnie utrzymywac, bo nadal sie ucze. jesli mam sie wyprowadzic, oczekuje wsparcia finansowego. im szybciej to ustalimy, tym lepiej dla nas obojga." nie daj sie zbyc małą kwotą, musisz miec za co zyc. 3. jesli bedziesz sie wyprowadzac, szukaj pokoju przy jakiejs rodzinie, stancji itp. to jest najtansze rozwiazanie. czesto ludzie wynajmuja komus pokoj za sprzatanie domu czy cos, to nie jest glupie rozwiazanie. powodzenia, trzymam kciuki za ciebie.
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. ![]() 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Marrellic , czy Ty lub Twoja siostra zostałyście przebadane pod kątem tejże choroby ? Czy rodzice interesowali się , czy Wam coś z tej strony grozi (dziedziczenie )? No i faktycznie Wizażanki dobrze radzą z tym pedagogiem szkolnym ( ewentualnie może wychowawca klasy ? lub jakaś sensowna nauczycielka ? ) Może będzie możliwe znalezienie dla Ciebie miejsca w jakimś szkolnym internacie ? Sama raczej nie dasz rady mając przeciw Sobie własną rodzinę ![]() Swoją droga to strasznie smutne ,że najbliższa z definicji rodzina ma gdzieś , co się stanie z ich córką |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
Zakorzenienie
|
Autorko, a może Twoja szkoła ma internat? Zawsze taniej niż pokój na stancji ... Może masz tez szansę na jakieś stypendium naukowe/socjalne? Zawsze to jakiś dodatkowy grosz ...
![]() Edytowane przez Lady in Blue Czas edycji: 2009-06-07 o 12:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Zakorzenienie
|
![]() Jak to się wogóle stało, że Twoja mama zaczela tak Toba pomiatać. Dlaczego zabrania Ci korzystac z jedzenia... nie pierze, nie gotuje? ![]() Wiem, ze to zabrzmi drastycznie, al nie widze innego wyjscia jak psycholog!!!!!!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:46.