![]() |
#181 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Finanse i rachunkowość
niestety nie znam się i nie powiem czy masz szansę .. ja jestem na zaocznych i jest mi dobrze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Raczkowanie
|
Cześć, witam studentki FiR
![]() W tym roku zdałam maturę, co prawda szału nie ma i najprawdopodobiej nie dostanę się na studia dzienne na AE w Katowicach, mam 102 pkt. a w tamtym roku przyjmowali od 111 pkt. powoli zaczynam oswajać się z myślą, że będę musiała iść na studia zaoczne. Inny kierunek studiów nie wchodzi w grę. Chciałabym iść na studia dzienne i zaznać troszkę tego studenckiego życia i nie myśleć jeszcze o pracy. Od kilku lat marzę o tych studiach o tej uczelni mimo wszystko, jak nie dostanę się na dzienne, pójdę na zaoczne! Dlatego mam pytanie do dziewczyn studiujących zaocznie, jak wyglądały Wasze początki? Czy poszłyście na staż, czy już miałyście stałą pracę, trudno było Wam pogodzić intensywną naukę w weekendy z pracą, życiem towarzyskim? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Z powodu przedmiotów rolniczych, które Ci się w finansach zupełnie nie przydadzą -chociaż pod względem dostosowania się do studentów wszyscy mówią, że jest to najlepsza uczelnia. Nie wiem, jak jest na WNE dokładnie. Tylko, że trzeba zwrócić uwagę, że tam się dostajesz na 3 kierunki: ekonomie, finanse i informatykę. Dopiero chyba po pierwszym roku (tego pewna nie jestem) wybierasz co chcesz studiować. Podczas gdy Twoi koledzy z WZ już od początku są przygotowywani do finansów. Z jednej strony to minus. Z drugiej strony daje Ci to możliwość zmiany decyzji. No i przedmioty są zupełnie inne - pod tym względem też bym patrzyła czy wybrać WNE czy WZ Co do obawy SandryMJ To jest WZ, on się rządzi swoimi prawami. W pierwszej turze przyjmują dużo więcej studentów niż potrzeba. Dużo za dużo. Żeby nie robić kilka tur. Więc naprawdę nie jest tak źle. A jak się nie dostanie, to naprawdę warto napisać odwołanie, mimo tego, że w liście który się dostaje, jako potwierdzenie nie przyjęcia, jest napisane, że można się odwoływać dopiero kiedy były jakieś nieprawidłowości. Wcale, że nie. To jest WZ - tutaj trzeba się odwoływać. W tym roku, nawet z odwołaniami było o kilku mniej studentów na Firze niż był limit - właśnie dlatego, że mało osób składa odwołania, bo się nie chce. Warto więc złożyć papiery gdzieś indziej, złożyć odwołanie, poczekać na wrzesień - wtedy są one rozpatrywane i zabrać papiery z innej uczelni i przyjść na WZ ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Raczkowanie
|
Wiem, wiem dlatego nie pasuje mi, że WNE to bardziej ekonomiczne studia, potem wybieranie konkretnego kierunku na podstawie średniej. Dostałam się i na FIR na WZ i na WNE na SGGW z resztą też
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Raczkowanie
|
to gdybyś miała jakieś pytania odnośnie WZ, to zapraszam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Przyczajenie
|
Hej. Witam studentki z WZ na UW. W tym roku próg jest przerażający. Miałam w tegorocznej rekrutacji 92,02 pkt/100, a byłam dopiero 201. Z matury podstawowej wszystko na ponad 90%. Zawsze tak jest? Czy ci lepsi uciekają potem z WZ na SGH lub WNE?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Przyczajenie
|
cześć Olu, a na jakiej uczelni studiowałaś? Ja właśnie zastanawiam się między FiR-em, a Zarządzaniem. Zawsze byłam przeciętna z matmy, aczkolwiek nie wiem już czy mam się bać czy nie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#188 |
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |
Wcale nie be, tylko cacy kasieńka
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#190 |
Przyczajenie
|
To jest nas sporo na wizażu ;p A Warszawy nie ma co się bać. Świetny dojazd. I metro prawie pod nosem.
Zastanawia mnie jedna rzecz. Czy dziewczyny, które mają daleko do Warszawy, przyjeżdżały tu osobiście żeby złożyć papiery, czy wysyłały listownie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Przyczajenie
|
hej kochane
mam pytanie moze ktoras z was studiuje, bedzie studiowac badz mysli o FiRze na uniwersytecie łódzkim? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#192 |
Zakorzenienie
|
Ja mieszkam w Skarżyski więc te 145 więc troszkę jest, papiery składałam osobiście
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Przyczajenie
|
Cześć wszystkim
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Raczkowanie
|
Opiszę i wyślę Ci, jak to wszystko wygląda dzisiaj
![]() Co do lektoratów - termin odległy, a wf zależy co -ale to też od 14 września dopiero ![]() To nie jest takie trudne, jak się wydaję ![]() ![]() Jak będę miała dzisiaj chwilkę czasu, to napiszę Ci wszystko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Zakorzenienie
|
dansmapeau napisz tutaj tez jestem Ciekawa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Raczkowanie
|
Wygląda to tak na WZ UW:
LEKTORATY - lektoraty (czyli nauka języka obcego mówiąc bardziej po ludzku) trwają 1,5h. - żeby się na nie zarejestrować trzeba wypełnić test poziomujący na stronie: http://jezyki.come.uw.edu.pl/ wynik tego testu jest DLA WAS. Pokazuję on poziom, na który powinniście się zapisać. W praktyce wygląda to tak, że można ten test sobie otworzyć i poczekać, aż czas się skończy. Przy rejestrowaniu się na poziom wyższy, niż wyszło z testu, pojawi się tylko okienko z pytaniem, czy aby na pewno na ten poziom, skoro masz mniej punktów z testu niż jest to wymagane. Tak więc proszę się nie stresować (dla przykładu – koleżanka chodziła na b2, a z testu wyszło jej a2) - w planie przewidywane są lektoraty w dni wtorki i czwartki dla pierwszego roku. Są to dni przeznaczone na lektoraty – co oznacza, że w przyszłym semestrze też tak będzie. Czyli w planie na semestr letni we wtorki i w czwartki nie powinniście mieć żadnych innych zajęć. (Wiem, że teraz jest geo/historia we wtorek, ale wydaje mi się, że jest to spowodowane tym, że macie o 1 ćwiczenia więcej niż 2 roczniki wstecz, więc żebyście nie mieli zajęć od 8-20 to wam przesunęli geo/hist. na wtorek). - To, że te dni są przeznaczone na lektoraty wcale nie oznacza, że macie na nie chodzić wtedy. Możecie wybrać dowolny inny termin - byle nie kolidowało to z waszymi ćwiczeniami (w poniedziałek). - Nie trzeba chodzić na język na swój wydział. W pierwszej turze, która już była (w czerwcu, czyli dla was niedostępna) można się zapisać tylko do grup dedykowanych. Są to grupy przeznaczone tylko dla konkretnych wydziałów. Teraz w II turze rejestracji możecie zapisać się wszędzie. - Zapisujemy się praktycznie od razu na II semestry. Mimo, że jest napisane semestr zimowy 2010/2011. Po prostu jest się automatycznie przepisywanym. Jeżeli jednak nam terminy nie pasują, bo wybraliśmy inne dni/godziny wtorki i czwartki jest oczywiście możliwość korekty. Trzeba się liczyć z tym, że może być ciężko z miejscami w grupach, które będą nam pasowały. - zazwyczaj lektoraty trwają dwa dni w tygodniu. Zazwyczaj bo nie zawsze – istnieją lektoraty półinternatowe bądź internetowe. O tym napiszę za chwilę. Jak się zapisać? - na lektoraty zapisujemy się na stronie http://rejestracja.usos.uw.edu.pl/index.php - najłatwiejsze i najszybsze znalezienie grupy jest poprzez wyszukiwarkę (po lewej stronie) - kiedy wejdziemy na stronę z wyszukiwarką najlepiej odznaczyć „wyszukiwanie zaawansowane” - w polu fraza wpisujemy nazwę języka + najlepiej wpisać poziom przykładowo „angielski b2” . Odznaczamy też „według cyklu dydaktycznego” i wybieramy „semestr zimowy 2010/2011” - jeżeli zdecydujemy się na język w dniach np. wtorki i czwartki warto to też odznaczyć w „według dnia tygodnia” , jeżeli chcemy na naszym wydziale to odznaczamy „według lokalizacji” i wpisać ‘wydział zarządzania’. Oczywiście tych danych nie musimy wprowadzać – możemy przecież wybrać inne dni i lokalizacje. Tylko po prostu chcę wam pokazać to na mniejszej liczbie grup. Po prowadzeniu tego wszystkiego co napisałam w tym punkcie, wciskamy oczywiście enter. Wyskoczyła nam tabelka , dla tych danych będzie to tabelka z 8 grupami. Patrzymy na terminy zajęć, żeby sobie wybrać godzinę i na wykładowców. Powiedzmy, że nam pasuje grupa o 14.15 z mgr Krzysztofem Wideryńskim. Żeby wejść i zobaczyć więcej na temat tej grupy musimy kliknąć cokolwiek z danego wiersza – po prostu, żeby w dane z tego wiersze odnosiły się do grupy, która nam odpowiada. Tym sposobem doszłyśmy do tej strony http://rejestracja.usos.uw.edu.pl/co...55597&gr_no=62 - możemy sobie przeczytać odnośnie tego kursu. Proponuje zwrócić uwagę na właśnie „uwagi” ![]() - Rejestracja na języki jest od 27 września od godziny 21. - Wtedy to, koszyk który widzicie na stronie wybranej grupy (u góry) zmieni się z koloru szarego na taki czarny z zieloną strzałką ( o ile dobrze pamiętam). Oczywiście trzeba się zalogować (na górze po prawej stronie jest „zaloguj się”) - Zarejestrowanie polega na naciśnięciu na ten koszyczek po prostu ![]() - W grupach są już miejsca zajęte właśnie z powodu tego, że pierwsza rejestracja była w czerwcu. - Mimo, że rejestracja trwa do 10 października polecam to zrobić 27 września. Miejsca po prostu szybko się rozchodzą, niczym świeże bułeczki. - W czasie rejestracji strona wchodzi bardzo wolno. Może nawet dojść do tego, że przestanie działać, pojawi się migracja danych – ogólnie wszystko to, co powoduję, że usos jest nielubiany przez studentów. Proponuję uzdrowić się w cierpliwość i wciskać odśwież co jakiś czas. Lektoraty półinternatowe – są to lektoraty, które odbywają się na spotkaniu na zajęciach raz w tygodniu, a raz w tygodniu robi się różne rzeczy w internecie (to, co jaki czas zależy też od wykładowcy). Powoduje to więcej wolnego czasu – zwłaszcza, jeżeli ktoś ma długi dojazd i musi przyjść tylko na język. W internecie robi się różne rzeczy – od testów, po słuchanie i czytanie, do pisania. Wszystko zależy od prowadzących po prostu. Lektoraty internetowe – na studiach stacjonarnych z tego co się orientuje raz z nich można tylko korzystać. Polegają na tym, że wszystko robi się za pośrednictwem internetu. ---------- Dopisano o 23:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ---------- WF -Na wf zapisujemy się na tej samej stronie co na lektoraty http://rejestracja.usos.uw.edu.pl/index.php - na wf rejestrujemy się co semestr przez 2 lata. - żeby wam ułatwić zadanie podam wam od razu link do wf (żeby poszukać klikamy na rejestracje i szukamy czerwonego napisu WF- 2010Z i oczywiście klikamy na niego) http://rejestracja.usos.uw.edu.pl/ca...=0000-2010Z-WF ![]() - jak widzimy wf dzielimy na 4 kategorie – bezpłatne, AZS płatne, AZS sekcje, płatne. Żeby się dostać do AZS sekcji to są jakieś chyba wcześniej testy, ale nie wiem, nigdy mnie to nie interesowało ![]() - powiedzmy, że interesują nas bezpłatne zajęcia – wchodzimy na stronę z bezpłatnymi zajęciami. - pokazuję nam się spis zajęć oferowanych w danej grupie - ten niebieski kwadrat z literką ‘i’ pokazuję nam datę, kiedy nastąpi otwarcie rejestracji. Trzeba na niego najechać i np. na aerobik możemy się zarejestrować 16, na pływanie 14. To jest ważne, gdyż różne zajęcia, mają różną datę rozpoczęcia rejestracji - Wybieramy przedmiot. Powiedzmy interesuję nas ten aerobik – otwieramy stronę. - Wybieramy grupę. Teraz mamy dwie możliwości. Albo wziąć wyszukiwanie zaawansowane i wybrać dzień , który nas interesuję albo przejrzeć wszystkie grupy (klikając w te szare strzałki nad tabelką) i w ten sposób wybrać. - kiedy już wybierzemy grupę, która nas interesuję to wchodzimy na nią, analogicznie jak przy lektoratach. - żeby się zapisać na wf – po prostu znowu klikamy na aktualnie szary koszyczek, który będzie czarny:) - Analogicznie taka sama sytuacja, jeżeli chodzi o szybkie zajmowanie miejsc w grupach. Najłatwiej z tego co wiem, jest na basenie. Najtrudniej na przedmiotach, których jest stosunkowo mało w porównaniu do innych np. body art., aqua fitness. Z aerobikiem też stosunkowo szybko idzie w większości przypadków. Na co zwrócić uwagę wybierając grupę z wf i lektoratów - na termin i godzine – żeby nam nie przeszkadzało z innymi zajęciami - na lokalizację zajęć – żebyśmy realnie ocenili czasu dojazdu – zwłaszcza, jeżeli mamy przed lub po nim inne zajęcia. Oczywiście w zimie dojazd może zajmować więcej czasu. - na prowadzącego. Zapomniałam dodać przy lektoratach – jeżeli ktoś ma certyfikat i ocenę, która pozwala mu nie pisać egzaminu z dowolnego języka na poziomie b2 (wykaz http://www.szjo.uw.edu.pl/pl.php/student/cert.html ) nie musi chodzić na lektoraty. Musi jednak napisać podanie, to podanie musi zostać zatwierdzone. Żeby jednak liczba punktów ECTS się zgadzała w zamian musi chodzić na ogony (przedmioty ogólnouniwersyteckie.) Przynajmniej w tym roku była taka możliwość. Co to są przedmioty ogólnouniwersyteckie? Są to przedmioty, które teoretycznie powinny rozwijać pasję ludzi, która nie jest związana z ich kierunkiem studiów. U nas nie są one wymagane. Chyba, że ktoś chce - żetony w każdym razie mamy na nie przyznane. Rejestracja na tej samej stronie co wf i lektorat. ---------- Dopisano o 23:37 ---------- Poprzedni post napisano o 23:28 ---------- Jest jeszcze rejestracja do grup Jedna z ważniejszych rejestracji na stronie usos'a czyli na https://usosweb.dak.uw.edu.pl/kontro.../default%28%29 Tylko to trochę wygląda skomplikowanie, jak wam wytłumaczę to bez waszego dostępu do usos'a. To się trochę z tym wstrzymam. I opisze za kilka dni - ale naprawdę nie jest skomplikowane - nie ma się co bać ![]() Ta rejestracja jest ważna, bo można wybrać sobie prowadzących do ćwiczeń (ale niestety plan jest mało uzupełniony o nich, jak do tej pory). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Raczkowanie
|
A ja mam takie pytanie do pierwszorocznych z UW. Możecie się już zalogować do usosu czy jeszcze nie?
Bo ja wciąż czekam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Przyczajenie
|
dansmapeau, nawet nie wiesz jak pomagasz! ;-) ale mam jeszcze pytanie, czy na naszych prywatnych kontach na usosie od razu będziemy mieli spodziewany plan wszystkich zajęć?
Niestety ja też jeszcze nie mogę zalogować się do serwisu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Raczkowanie
|
Ja miałam dostęp do serwisu tuż po żabince, czyli gdzieś około 10 września(?)
Plan w usosie na początku będzie pusty. Będzie on się zapełniał, dopiero jak się na coś zapiszesz. Zapiszecie się na wf - pojawi się następnego dnia po zapisaniu wf w planie Zapiszecie się na zajęcia - pojawi wam się początkowo mikroekonomia (ćwiczenia i wykład) + historia/geografia/logika. Reszta przedmiotów pojawi się później. Zapiszecie się na język - pojawi się język do tego co na górze. Wcześniej możecie jedynie zobaczyć plan na stronie wz'tu. Na tej podstawie wybieracie grupę. Jak się rejestruję do grupy -wchodzimy na https://usosweb.dak.uw.edu.pl/ - logujemy się - pojawi się nam strona główna "naszego" usosa - klikamy po środku na "dla studentów" - potem na "rejestracja bezpośrednia do grup" po lewej stronie - wejdziemy na stronę, gdzie pewnego dnia o godzinie 21 będzie tabelka, na której pojawi się, że mamy możliwość rejestracji i pojawi się koszyczek, taki jak przy wf - klikamy na koszyczek Do tego miejsca nie radzę korzystać z tego, co jest w przewodniku rejestracji, bo za długie i zbyt skomplikowane w porównaniu do tego, co napisałam powyżej. - pojawi się nam ramka (a raczej 2- w tym semestrze) pierwsza będzie odnośnie grup - będzie ona wyglądała tak jak na http://usosownia.uw.edu.pl/node/108 -> rejestracja bezpośrednia do grup - strona 10. Będzie ona odnośnie przedmiotu mikroekonomia (prawie na 100% zrobią to na podstawie mikro). Jak widzicie po lewo w kolumnie "wybór"macie takie kółeczka. Tak zaznaczamy kółeczka przy tej grupie, która nam najbardziej pasuje i przy wykładzie na początku. Klikamy na rejestruj się i już. Zapisaliśmy się do grupy ćwiczeniowej - Drugą tabelką będzie wybór przedmiotów geografia/ historia/ logika. W naszym roczniku nie było historii ze względu na zbyt małą ilość chętnych. Polecam geografię, jako osoba, która jest hmmm ignorantem geograficznym ![]() -Wybierając grupę z mikroekonomii automatycznie jest się zapisywanym do pozostałych ćwiczeń danej grupy. Tylko to może trochę potrwać - więc nie bać się planu, na którym będzie tylko powiedzmy mikro+ang+geo +wf. -Na planie na stronie wz, gdyby ktoś nie widział grupy z literką W - to są studia wieczorowe (co prawda tylko z nazwy, ale wieczorowe) - odnośnie wykładowców to może publicznie nie będę się wypowiadać ![]() - Trzeba pamiętać, że na innej stronie logujemy się na wf/język, a na innej na ćwiczenia (koleżanka nawet w drugim semestrze miała z tym problem ![]() na pytania kogoś z pw - legitymacje rok temu dawali na dniu adaptacyjnym (pod sam koniec września - chyba nawet 30) - w ciągu 2 pierwszych tygodniu wcisną wam gdzieś szkolenie informatyczne - oprócz przedmiotów na planie będziecie musieli jeszcze na ocenę zaliczyć BHP (materiały i test był w internecie w tamtym roku) i Ochronę Własności intelektualnych [w tamtym roku: wykład (długi i nudny) + w późniejszym terminie test- normalnie na auli a] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Raczkowanie
|
dansmapeau a wiadomo kiedy jest rejestracja do grup ćwiczeniowych? wtedy co na języki (27.09) czy wcześniej?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Raczkowanie
|
Oficjalnie nic nie wiadomo. Tylko tyle, że po żabince, a ona kończy się 17. Na pewno najpierw będziecie się rejestrować do grup, potem na język. No i prawie na 100% najwcześniej na wf.
Sama mam II turę rejestracji 21 września. W związku z tym obstawiam dla was albo 20 albo najbliższe okolice. Ale to tylko przypuszczenia ![]() Chociaż od 1 do 5 września wg usosa trwa rejestracja dla zarządzania na I rok. Pewnie to jest rejestracja typowo dla wydziału (żeby sprawdzić, jak serwer działa, itp.), bo skoro wy nie macie dostępu do usos'a to oni też nie. Chociaż nie powiem, że mnie to nie zdziwiło, jak zobaczyłam, że rejestracja w trakcie ![]() Już widzę, że na 100% to jest rejestracja, tylko dla wiadomości wydziału, bo na 256 osób, zarejestrowana jest 1 - więc znając życie jest to nasz wydziałowy pan od usos'a ![]() Czyli tak jak przewidywałam - rejestracja na zajęcia jest dla was 20 http://www.wz.uw.edu.pl/aktualnosci,...2010-2011.html Edytowane przez dansmapeau Czas edycji: 2010-09-07 o 14:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Przyczajenie
|
Wie może któraś z Was czym się różni w Łodzi Wydział Zarządzania od Ekonomiczno-socjologicznego, jeśli chodzi o Finanse i Rachunkowość? i gdzie lepiej studiować?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Przyczajenie
|
dołączam sie do pytania LadyxD
![]() i jesli ktos studiuje fir w łodzi to trudno sie dostać?? jakie mialyscie wyniki z matury |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 |
Raczkowanie
|
Witam!
![]() Też studiuję FiR jestem już na ostatnim roku mgr. Ogółem nie było źle. A moja uczelnia to SWSPiZ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Wtajemniczenie
|
Witajcie. Ja zaczynam dopiero moją 'przygodę' z FiR. Studentka AE w Katowicach.
![]() |
#207 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
I ja też
![]() ![]() ![]() wczoraj zapisałam się na wf ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Przyczajenie
|
też wczoraj zapisałam się na wf, na body shape w środe o 17, na język zapisuję sie na angielski poziom b2 wyższy, tylko nie wiem jeszcze na jaki dzień, moze udaloby się tak żeby czwartek też był wolny
![]() ![]() Edytowane przez k_katarzyna Czas edycji: 2010-09-16 o 12:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Raczkowanie
|
k_katarzyna: zabrałaś mi miejsce z wf-u :p trudno, będę chodzić w czwartki^^
ewalucja: ja na pewno na angielski, myślę, że poziom b2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:56.