QLAIRA - wątek zbiorczy - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-13, 08:19   #181
marcia
Raczkowanie

Dot.: QLAIRA - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez grzesia1 Pokaż wiadomość
Witajcie kobietki...
Jestem nowa na forum a Qlaire wczoraj skończyłam pierwsze opakowanie
21 dnia rano pojawiło się plamienie i do teraz nic więcej
???
Okresu nie ma...ale z tego co czytam to nie jestem pierwsza i jedyna
co do libido, to różnicy nie widzę a wcześniej brałam kilka lat cilest!
masa ciała bez zmian!!!
cera, z tym troszke gorzej, teraz jak powinien pojawić sie okres (niestety a może i stety go nie ma), wyszedł mi trądzik, ale mam nadzieję, ze przy następnych opakowaniach to się zmieni.
Dziś zaczynam kolejne opakowania, choć przyznam się szczerze, że spanikowałam (brak okresu - może to ciąża?), ale po przeczytaniu waszych informacji raczej jestem pewna, że wszystko jest ok, a tym bardziej, że regularnie brałam tabsy a mój mąz czasami zabezpiecza sie dodatkowo
Jestem ciekawa co będzie przy następnym opakowaniu??? jakie dolegliwości albo ich brak? a co najważniejsze co z tym okresem???
pozdrawiam
Dawno nie odpisywałam... Rzeczywiście krwawienie przy Q to raczej plamienie. Mi towarzyszy gorsze samopoczucie "tylko" przy pierwszej-drugiej brązowej tabletce do końca opakowania. Cerę mam ładną, nie mam złego nastroju. Fajne tabletki
marcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 14:00   #182
Liiii
Zakorzenienie

Hej,
ja testowałam przez 8 miesiecy Cilest - przy 9 nastąpiła katastrofa ( migreny, wahania nastrojów ), później brałam Sylvie30 - totalna porażka przy drugim czy trzecim opakowaniu !!! Następnie ostatnio brałam Novenette - - masakra - zero libido, nerwowa i zgryźliwa się zrobiłam i napuchnięta i zero chęci na cokolwiek,
Jestem już załamana tabletkami, byłam dzisiaj u gin i zaproponowała mi plastry - jednak odmówiłam ponieważ jakoś nie mogę zaufać do końca takiej meotodzie, a po zatym często chodze na basen i stresowałabym się ciągle.
Od dziś zaczynam Q.
napiszcie jak się czujecie po dłuższym stosowaniu ?

Liiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 14:59   #183
BelleMare
Raczkowanie

hmmm...
a ja chciałabym wypróbować Qlaire... ma niedużo hormonków i ma być taka "naturalna" ...

w sumie biorę pigułki od ponad 5 lat:
-Diane 35 ... bez komentarza
- Regulon wszystko cacy
- ale zachciało mi się nowości...Yasmin.... prawie 2 lata było dobrze ale mnie totalnie rozwodnił....
- wróciłam do Regulonu , przytyłam, wyszły syfy..
- teraz biorę pierwszy miesiąc Microgynon 21, trochę się stresowałam ale jest świetnie
Wszystkie pigułki, które brałam miały 0,03 EE więc najpierw myślałam aby zmienić na mniejszą dawkę 0,02 EE ale troszkę obawiamy się, że nie będzie mi trzymać cyklu.... a ciąża byłaby niewskazana
Najlepiej zrobić paro-miesięczną przerwę ale na razie nie wchodzi to w grę

Zresztą poza przytyciem i ewentualnymi okazjonalnymi wypryskami to bardzo dobrze toleruje wszystkie tabletki
Ale kusi mnie ta Qlaira ze względu na ten estrogen, który podobno ma być identyczny jak ten produkowany przez nasz organizm.
Trzeba tez pamiętać, że w zasadzie każda z nas inaczej na wszystko reaguje, jedna przyje, inna schudnie itd.

Mam nadzieję, że za jakiś czas stworzą coś extra żeby nie było żadnych skutków ubocznych

Dla zainteresowanych skład Q.:
- 2 tabletki ciemnożółte: 3mg walerianinu estradiolu
- 5 tabletek jasnoczerwonych: 2mg walerianinu estradiolu + 2mg - dienogestu
- 17 tabletek jasnożółtych: 2mg walerianinu estradiolu + 3mg dienogestu
- 2 tabletki ciemnoczerwone: 1mg walerianinu estradiolu
- 2 tabletki białe: bez aktywnych składników

Pozdrawiam
BelleMare jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 20:04   #184
milenka22
Rozeznanie

Dot.: QLAIRA - nowość! czy ktoś zna?

Witajcie, ja postanowiłam porzucić cilest bo zaczynam po nim tyć. Albo może zatrzymuje mi wodę w organizmie? Po harmonet strasznie spadlo mi libido, więc zmieniłam na YAZ, jednak stwierdziłam , że nie ma sensu wydawać tyle na hormony i zmieniłam na cilest (zaczynam tyć przy 3 opakowaniu) . Chciałabym wrócić do YAZ ale boję się, że tym razem mogę na nie źle zareagować. Co o tym myślicie? Rozważam też przejście na Qlairę (chyba nie ma dużej różnicy w cenie między Q a YAZ?) Nie piszcie, że powinnam to pytanie skierować do ginekologa bo on mi w żaden sposób nie doradzi a jedynie wypisze to co każdemu
Stary 2009-10-14, 10:22   #185
Liiii
Zakorzenienie

Dot.: QLAIRA - nowość! czy ktoś zna?

Cytat:
Napisane przez milenka22 Pokaż wiadomość
Witajcie, ja postanowiłam porzucić cilest bo zaczynam po nim tyć. Albo może zatrzymuje mi wodę w organizmie? Po harmonet strasznie spadlo mi libido, więc zmieniłam na YAZ, jednak stwierdziłam , że nie ma sensu wydawać tyle na hormony i zmieniłam na cilest (zaczynam tyć przy 3 opakowaniu) . Chciałabym wrócić do YAZ ale boję się, że tym razem mogę na nie źle zareagować. Co o tym myślicie? Rozważam też przejście na Qlairę (chyba nie ma dużej różnicy w cenie między Q a YAZ?) Nie piszcie, że powinnam to pytanie skierować do ginekologa bo on mi w żaden sposób nie doradzi a jedynie wypisze to co każdemu
to idz do takiego ginekologa ktory zajmie sie Tobą na poważnie...

Stary 2009-10-14, 10:31   #186
andziuchna
Zakorzenienie

Ja koncze wlasnie 2 opakowanie. juz pisalam jak sie czuje wiec nie bede sie powtarzala z tym, ze jak wczoraj bylam u ginekologa i powiedzialam, ze nie mialam okresu a tylko plamienie, lekarka powiedziala mi, ze tak nie moze byc dostalam recepte na jeszcze 2 opakowania i jesli w ciagu tego czasu nie bedzie normalnego okresu bede musiala zmienic tabletki, a bylaby to szkoda, bo jestem z nich zadowolona
moze moja gin tak zareagowala bo ja zawsze mialam problemy z okresem. np. nie mialam przez pol roku i trzeba bylo wywolywac hormonami albo byl strasznie nieregularny

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post61735726
andziuchna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-14, 14:24   #187
Aśkun19
Raczkowanie

Ja też dziś dostałam Q od mojego lekrza, zmieniam po 3 latach brania novynette, ogólnie była dla mnie dobre ale libido... tragedia wręcz;/ i tylko dlatego je zmieniam, mam nadzieję że coś się po Q zmieni na lepsze.
I właśnie lekarz kazał wziac mi pierwszą tabletkę pierwszego dnia krwawienia po odstawieniu novynette ale tutaj czytam że powinno się ją wziąc zaraz naspępnego dnia i nie wiem co zrobic teraz:p

Edytowane przez Aśkun19
Czas edycji: 2009-10-14 o 15:16
Aśkun19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-10-14, 14:42   #188
Liiii
Zakorzenienie

ja równiez biorę po novenette i takze licze na to, że Q poprawi moje libido a wam poprawiło się po stosowaniu Q ?

Stary 2009-10-15, 08:33   #189
klaudiii890
Przyczajenie

hej apetyt taki sam, ani się nie zwiększył ani nie zmniejszył, więc ok
*waga w normie
*żadnych bólów głowy, brzucha, piersi itp
*libido zaj*****e
*cera gładka
*żadnych wzdęć i innych problemów
*okres bezbolesny i to takie plamieniaktóre trwają w określonych porach dnia a nie przez cały czas okresu, więc nawet jak mam okres to się kocham z moim chłopakiem
*miałam tylko problemy z suchościa przy 1 i 2 opakowaniu ale już wszystko wraca do normy i już jest lepiej z nawilżeniem

biorę już 3 opakowanie jestem na 9 tabletce, i jestem naprawdę bardzo zadowolona z Qlairy, wiem że to są moje tabletki i już ich nie zmienie)
klaudiii890 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-15, 10:18   #190
saslycek
Zakorzenienie

Ja dziś biore 11 tabletkę pierwszego opakowania no i mój apetyt już się uspokoił widocznie to było na zmiane pogody a nie ze względu na tabletki
Libido w normie a nawet lepiej niż było zanim zaczełam brać tabletki
No i ogólnie jest pozytywnie póki co

Będzie im miło za odwiedziny
saslycek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-15, 11:05   #191
Liiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klaudiii890 Pokaż wiadomość
hej apetyt taki sam, ani się nie zwiększył ani nie zmniejszył, więc ok
*waga w normie
*żadnych bólów głowy, brzucha, piersi itp
*libido zaj*****e
*cera gładka
*żadnych wzdęć i innych problemów
*okres bezbolesny i to takie plamieniaktóre trwają w określonych porach dnia a nie przez cały czas okresu, więc nawet jak mam okres to się kocham z moim chłopakiem
*miałam tylko problemy z suchościa przy 1 i 2 opakowaniu ale już wszystko wraca do normy i już jest lepiej z nawilżeniem

biorę już 3 opakowanie jestem na 9 tabletce, i jestem naprawdę bardzo zadowolona z Qlairy, wiem że to są moje tabletki i już ich nie zmienie)
a brałaś przedtem jakieś inne ?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-15, 14:02   #192
klaudiii890
Przyczajenie

nie brałam od roku nic a wcześniej miałam nowynette, po nich przytyłam. miałam obfite miesiączki no i w ogóle nie polecam ich
klaudiii890 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-15, 14:08   #193
Liiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klaudiii890 Pokaż wiadomość
nie brałam od roku nic a wcześniej miałam nowynette, po nich przytyłam. miałam obfite miesiączki no i w ogóle nie polecam ich
ja przeszłam na nie po novenette i mam nadzieje, że to są wreszcie te tabletki

Stary 2009-10-15, 14:20   #194
Luiza91
Przyczajenie

Ja jestem przy pierwszym opakowaniu na 20 tabletce lekkie plamienie mi sie pojawilo 20 dniu.
Apetyt w normie i ani nie przytylam ani nie schudłam.
Cera coraz lepsza.
Byly momenty suchosci ale to kilka dni.
Libido super
generalnie bardzo polecam Q to sa moje pierwsze tabletki i ciesze sie ze mi odrazu przypasowaly
pozdrawiam
Luiza91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-15, 19:50   #195
Maggieee
Przyczajenie

Witajcie!
Mnie tez lekarz przepisal qlaire - tzn zmienil z Yazu. Generalnie Yaz to pierwsze tabsy po ktorych mialam skutki uboczne - najpierw nudnosci, bol piersi, wilczy apetyt (zawdzieczam yazowi 4kg wiecej) i brzucha - ten bol utrzymywal mi sie przez 5 m-cy (taki jak przed miesiaczka). Ten wlansie suktek uboczny zadecydowal ze lekarz zmienil mi tabletki na qlaire.
Generalnie czuje sie ok - ale dzisiaj przy 11 tabletce mam plamienie - bardzo delikatne ale sie pojawilo. poza tym lekkie bole glowy. Raz mialam hardcorowa migrene ale (bol glowy tak silny ze dolaczyly do niego wymioty) ale sama nie jestem w 100% przekonana czy to przez qlaire (bo pojawil sie on po 1 tabletce - wiec to chyba niemozliwe).
Mam do was pytanie bo juz sama nie wiem czy dobrze zaczelam je stosowac. w ulotce jest napisane ze powinnam wziac 1 tabletke po ostatniej czynnej yazu, lekarz natomiast powiedzial mi ze mam je brac tak jakbym brala nastepne opakowanie yazu (czyli 1 tabl po czwartej placebo). jak wkoncu powinno byc. na wszelki wypadek zabepzieczalam sie przez pierwsze 9 dni.
pozdrawiam
Maggieee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-17, 22:56   #196
Aśkun19
Raczkowanie

A ja mam pytanie, czy któraś z Was brała wcześniej jakieś tabletki po których spadło wam libido a po Q wróciło do normy lub było większe?;D
Aśkun19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-18, 11:31   #197
katarzyna015
BAN stały

Jak u was jest z okresem?
Boje sie cholernie ze moge byc w ciazy!(
Biore 2 opakowanie.. Jutro zaczne brac te czerwone tabletki..
Normalnie okres dostawalam tak co 24 dni..
Wogole przy pierwszym opakowaniu mialam tak ze przy 17 tabletce mialam plamienia.. i liczylam to jako okres..
A dopiero przy 25 tabletce zaczal sie tak jakby;/
pomozcie boo nie wiem coo mam myslec..
Dodatkowoo kochalismy sie z prezerwatywa.. Ale wiem ze nic nie daje 100 % pewnosci.. Jezusie..
katarzyna015 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-18, 12:52   #198
tenebris
Zakorzenienie

GG do tenebris

Ja biorę dziś 5 tabletkę, ale... pojawiło się dziś u mnie coś co przypomina okres. Być może jest to plamienie tylko - za krótko by stwierdzić co to.
I w ogóle czuję się tak jakbym była chora... jest mi raz gorąco, raz zimno, pocą mi się ręce, jestem jakaś skołowana... przed braniem Q tego nie miałam. O.o Dodam, że nie mam temperatury ani nic.

tenebris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-18, 13:15   #199
andziuchna
Zakorzenienie

hej, u mnie (koncze 2 opakowanie) okres pojawil sie po wzieciu pierwszej czerwonej tabletki (tabl biore wieczorem, okres sie zaczal rano) i jest to normalny okres, nie plamienie jak bylo przy pierwszym opakowaniu z tym, ze mniejsze niz jak nie bralam tabletek

Stary 2009-10-18, 14:01   #200
katarzyna015
BAN stały

Cytat:
Napisane przez andziuchna Pokaż wiadomość
hej, u mnie (koncze 2 opakowanie) okres pojawil sie po wzieciu pierwszej czerwonej tabletki (tabl biore wieczorem, okres sie zaczal rano) i jest to normalny okres, nie plamienie jak bylo przy pierwszym opakowaniu z tym, ze mniejsze niz jak nie bralam tabletek
Andziuchna .. a dostalas okres normalnie? za tyle dni , co dostawalas wczesniej?.. I po pierwszym opakowaniu tez okres mialas na czerwonej tabletce..?
Boje sie cholera;/:[
Stary 2009-10-18, 21:14   #201
Liiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katarzyna015 Pokaż wiadomość
Andziuchna .. a dostalas okres normalnie? za tyle dni , co dostawalas wczesniej?.. I po pierwszym opakowaniu tez okres mialas na czerwonej tabletce..?
najlepiej zróc test ciążowy i będziesz miała pewność.

co do libido to albo mi się tylko wydaje albo mi się zwiększyło za to piersi bolą - może rosną

Stary 2009-10-18, 22:24   #202
tenebris
Zakorzenienie

GG do tenebris

Ja nie mogę uwierzyć że to tylko plamienie, bo to wygląda jak normalny okres. O.o I nawet brzuch mnie boli jak przy normalnym okresie.
Nigdy wcześniej nie miałam plamień.

tenebris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-19, 09:02   #203
andziuchna
Zakorzenienie

Cytat:
po pierwszym opakowaniu nie pamietam juz w tej chwili, ale na pewno pisalam tu na forum, przejrzyj moje postu a bedziesz miala odp.
a ja z okresem mialam rozne przeboje-nigdy nie mialam regularnego wiec nie moge powiedziec, ze dostalam po tylu dniach co wczesniej
jak sie boisz zrob test, idz do ginekologa i ewentualnie zmien tabletki, bo tabletki powinny tez dawac komfort psychiczny

Stary 2009-10-19, 14:33   #204
Luiza91
Przyczajenie

Ja mialam w sumie plameinie w 22 dniu 1 opakowania i tez pobolewal mnie brzuch.

generalnie Piersi bolą i tez mam nadzieję że rosną ;D
Luiza91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-19, 18:38   #205
Madzikkk87
Przyczajenie

GG do Madzikkk87

Hej dziewczyny!
Przeczytałam całe forum i nadal nie wiem co zrobić. Mój gin zaproponował mi Q gdyż stwierdził że jest to nowość i mogłabym spróbować! (trochę jak królik hehe) ale prócz tego że dał mi opakowanie próbne Q przepisał mi również moje tabletki- Cilest. Nie wiem czy zacząć brać Q gdyż boje się o efekty uboczne, wcześniej brałam Yasmin i miałam trądzik, lekarz przepisał mi Yasminelle ale to była porażka- zmiana nastorojów (mój chłopak nie wytrzymywał i kazał mi zmienić tabletki lub chłopaka ) i dostałam Cilest czuje się świetnie może trochę libido mam niższe niż jak brałam poprzednie tabletki. Odpiszcie czy warto zaryzykować czy pozostać przy sprawdzonym środku antykoncepcyjnym zwłaszcza że cena też jest wymowna piszecie że Q kosztują ok 50 zł, a ja płacę w tej chwili 19.90 za 2 opakowania Cilestu.
Wiem powinnam skonultować z lekarzem ale sam lekarz mi je dał

Edytowane przez Madzikkk87
Czas edycji: 2009-10-19 o 18:41
Madzikkk87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-19, 23:03   #206
dzenys
Przyczajenie

No to może ja powrócę jako weterkanka....

Jutro kończę już chyba ... 4 opakowanie Qlairy, albo 3, nie pamiętam, zresztą nie jest to takie istotne.

Istotne jest to, że do dziś od pierwszego opakowania NIE MIAŁAM OKRESU, NIE MIAŁAM PLAMIEŃ. Robiłam co prawda tylko jeden test ciążowy, wyszedł negatywnie, dlatego spokojnie czekałam na dalszy rozwój wydarzeń...
Jednak do dzisiejszego dnia NIC.

Poza tym, czuję się po tych tabletkach bardzo dobrze, wszystko jest w jak najlepszym porządku, żadnych bólów brzucha, głowy, żadnych problemów z cerą ani z niczym innym :P

Mam nadzieję że w końcu się zbiorę i zarejestruję do pana ginekologa żeby wyjaśnić ten dziwny brak okresu ;/...

I opowiem wam co i jak :P
dzenys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-20, 20:17   #207
katarzyna015
BAN stały

Ufffff! Tescik zrobiony.. negatywny ah..!
Ale okresu jak nie bylo tak nie ma:/
Piersi mi urosly .. i bola.. I apetyt mam.. takze to troche wady tych tabletek noi brak okresu;/ ktoory bardzoo mnie wystraszyl;/
Stary 2009-10-20, 20:24   #208
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

Cytat:
Ufffff! Tescik zrobiony.. negatywny ah..!
Ale okresu jak nie bylo tak nie ma:/
Piersi mi urosly .. i bola.. I apetyt mam.. takze to troche wady tych tabletek noi brak okresu;/ ktoory bardzoo mnie wystraszyl;/
ska dja to znam... piersi urosły, brzusio pobolewa... 2 testy zrobilam i 2 negatywne.. okres mialam gdzies mniej wiecej po 8 tabletce z 2 opakowania.... zreszta nie wiem okres to byl czy nie okres.... heh....

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 07:31   #209
belllla2009
Przyczajenie

Hej Ja wzielam 4 tabletki z pierwszego opakowania Q, dzisiaj powinna byc 5 ale chyba zrezygnuje Po 3 tabletce zaczelam odczuwac dziwne mrowienie w prawj nodze, zimno, tak jakby bylo gorsze`krążenie w tym miejscu.... :/ Jednak pomyslalm, że to nic. Wczoraj wzielam 4 tabletkę i jakąś godzinę po przyjeciu pigulki, znowu to samo, tylko tym rarem spuchla mi rownież prawa dłoń, taki jakby obrzęk To chyba koniec przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych. Witaj stosunek przerywany....!! <beczy>

---------- Dopisano o 08:31 ---------- Poprzedni post napisano o 08:27 ----------

Cytat:
Napisane przez tenebris Pokaż wiadomość
Ja biorę dziś 5 tabletkę, ale... pojawiło się dziś u mnie coś co przypomina okres. Być może jest to plamienie tylko - za krótko by stwierdzić co to.
I w ogóle czuję się tak jakbym była chora... jest mi raz gorąco, raz zimno, pocą mi się ręce, jestem jakaś skołowana... przed braniem Q tego nie miałam. O.o Dodam, że nie mam temperatury ani nic.

To poprostu skutki uboczne i myślę, że jeśli nie ustępują to, to nie są tabletki dla Ciebie. Oczywiście najlepiej poradzić się lekarza....
belllla2009 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 08:46   #210
andziuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez belllla2009 Pokaż wiadomość
Hej Ja wzielam 4 tabletki z pierwszego opakowania Q, dzisiaj powinna byc 5 ale chyba zrezygnuje Po 3 tabletce zaczelam odczuwac dziwne mrowienie w prawj nodze, zimno, tak jakby bylo gorsze`krążenie w tym miejscu.... :/ Jednak pomyslalm, że to nic. Wczoraj wzielam 4 tabletkę i jakąś godzinę po przyjeciu pigulki, znowu to samo, tylko tym rarem spuchla mi rownież prawa dłoń, taki jakby obrzęk To chyba koniec przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych. Witaj stosunek przerywany....!! <beczy>
yyyyyyyyy chyba znasz inne metody antykoncepcji?

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości