Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;) - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-07-25, 15:16   #181
NoLQa
Zakorzenienie

GG do NoLQa Wyślij wiadomość przez MSN do NoLQa
Dot.: Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;)

Cytat:
Napisane przez ankasz Pokaż wiadomość
u mnie mówiło sie "bzyy bzy bzy" podkarpacie
A ja wogole tego nie znam i nie potrafie sie wyobrazic tego gestu I tez z podkarpacia pochodze

Cytat:
Napisane przez Kirsti Pokaż wiadomość

NoLQa - szukałam, jak to jest z tym snem, ale nie udało mi się niczego znaleźć, wszędzie tylko, że 8 godzin to najlepsza dawka dla człowieka.
A pisalo dlaczego akurat 8 godzin?
Bo jesli mamy fazy snu to znaczy, ze ZAWSZE po 8 godzinach powinnismy czuc sie wypoczeci, ale np po dniu ciezkiej pracy (fizycznej) nie potrafilabym sie chyba zadowolic tylko 8h snu

A kolejne moje pytanie: To dlaczego jakas obcokajowa potrawa w innym panstwie juz tak dobrze nie smakuje? Na przyklad dlaczego gdy wracam do Polski i gotuje makaron czy czymkolwiek (wszystkie skladniki starannie przywiezione z wloch ) to dlaczego nie ma on juz takiego samego smaku jak taki makaron jedzony we wloszech?

Studentka!

BLOG - zapraszam

Edytowane przez NoLQa
Czas edycji: 2009-07-25 o 15:21
NoLQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 15:42   #182
cholernarejestracja
Copyraptor

NolQa, psychika albo technika gotowania.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 16:20   #183
6roove
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez balletoevs Pokaż wiadomość
Organy roślin rosną w górę albo w dół, tzn. w stronę światła: łodyga lub w przeciwnym do światła czyli korzeń. Jest to fototropizm dodatni albo ujemny. I jest spowodowany hormonami roślin, a dokładnie auksynami. Jeśli źródło światła byłoby z boku, to łodygi rosłyby w bok zamiast w gore
dobrze wyjasnione

odnosnie makaronu, j.w. -psychika glownie, no i moze jakies sztuczki ichniejszych kucharzy

co to za gest z pocieraniem palcow?
jestem z lubelskiego i nigdy nie slyszalam "kiś kiś" i innych
jedynie co, to rymowanke "beksa lala, beksa lala, pojechala .. do szpitala"

6roove jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 16:40   #184
nicRu
maszyna, nie człowiek

Ja gest znam, ale nie robiło się tak u mnei w mieście. Graliśmy w gumę, krowę, kolory etc
Stary 2009-07-25, 16:47   #185
aneecia
Rozeznanie

to ja tez mam kilka pytań

po 1. Zastanawiam sie jak to jest ze np. dla mnie kolor czerwony byc moze wygląda tak jak dla kogoś innego niebieski. I chyba nie da sie tego sprawdzić no bo jak powiem ze czerwony to taki jak pomidor to moze ten ktos widzi niebieskiego pomidora. Tak jakby kazdy widział cos inego a tak samo to nazywał. Jak to jest ?

i po 2. kim właściwie jestem ja ? Czy jest to ciało, myśli, wspomnienia? Wyobrażcie sobie sytuacje taką iz reinkarnacja istnieje. No i umieram i rodze sie na nowo tylko ze nic nie pamietam z poprzedniego życia. Nie pamietam co lubiłam, nie wiem ze wczesniej juz byłam, nie mam swoich zachowań, zadnych wspomnień, mam całkiem nowy wygląd.. I czy to dalej jestem "ja" ? Jakoś tego nie ograniam.

(tylko nie róbmy dyskusji religijnej, o tym czy reinkarnacja istnieje xD )
aneecia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 16:57   #186
Brook
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ankasz Pokaż wiadomość
oglądałam kiedys program o tym. Jeśli ktoś kiedys widział, i później stracił wzrok, to śnią mu się przeważnie normalne sny, takie jak nam. A jesli ktoś nie widział, nigdy, to w snach tylko słyszy głosy
w takim razie gluchoniemi i niewidomi... nic im sie nei sni?

Brook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 16:59   #187
Wenress
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aneecia Pokaż wiadomość

po 1. Zastanawiam sie jak to jest ze np. dla mnie kolor czerwony byc moze wygląda tak jak dla kogoś innego niebieski. I chyba nie da sie tego sprawdzić no bo jak powiem ze czerwony to taki jak pomidor to moze ten ktos widzi niebieskiego pomidora. Tak jakby kazdy widział cos inego a tak samo to nazywał. Jak to jest ?

i po 2. kim właściwie jestem ja ? Czy jest to ciało, myśli, wspomnienia? Wyobrażcie sobie sytuacje taką iz reinkarnacja istnieje. No i umieram i rodze sie na nowo tylko ze nic nie pamietam z poprzedniego życia. Nie pamietam co lubiłam, nie wiem ze wczesniej juz byłam, nie mam swoich zachowań, zadnych wspomnień, mam całkiem nowy wygląd.. I czy to dalej jestem "ja" ? Jakoś tego nie ograniam.

Też sie nad tym kiedyś zastanawiałam tak samo mogłoby być z zapachami na przykład... ale w sumie to mogłoby chyba tylko zależeć od naszych narządów zmysłów?

Ćwiczę!
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-25, 17:02   #188
ankasz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Brook Pokaż wiadomość
w takim razie gluchoniemi i niewidomi... nic im sie nei sni?

za bardzo nie wiem jak tam u takich osób jest z komunikacją. Bo jak np wytłumaczysz osobie że teraz idzie spać i powinno jej sie coś przysnić? Jak wytłumaczysz pojęcie snu?

mam orta w poście? daj znać, nie obrażę się
ankasz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 17:03   #189

Cytat:

)
W nowym życiu jesteś nową postacią. To nadal jesteś "ty", ale kształtujesz się na nowo, jesteś wychowywana, zaczynasz lubić nowe rzeczy itp. Wyobraź sobie teraz, że twoje obecne wcielenie jest kolejnym. Teraz sądzisz, że obecna "ty" jest tą prawdziwą, a poprzednie wcielenia to coś innego. To jest to samo, tylko tego nie pamiętasz.
Jak z komputerem - zrobisz reset, utracisz stare informacje, ale napełniasz go nowymi - ale nadal jest to ten sam komputer, tylko że z inną zawartością :P
ville jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 18:07   #190
arbuz
Rozeznanie

To postrzeganie tego samego koloru rożnie przez rożne osoby też mnie zawsze intrygowało. Ja zachwycam się np. błękitem nieba, a ktoś widząc je np. na pomarańczowo mówi: " No, bardzo piękne dziś niebo". A ja się cieszę, że mamy podobny gust
arbuz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 18:15   #191
balletoevs
Zakorzenienie

Nie rozumiem do końca o co chodzi z tymi kolorami Czasem się zdążają takie drobne rozbierznosci np. czerwony czy różowy, ale pomarańczowy i niebieski? Chyba, ze to była taka metafora..
balletoevs jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-25, 18:28   #192
arbuz
Rozeznanie

To chodzi o to, że Ty mówisz, że podoba ci się różowy, taki jak Twój sweterek. Ja patrzę na sweterek i mówię: "No ładny", ale mój mózg widzi go jako np. zielony. I obie patrząc na sweterek widzimy RÓŻNE kolory, ale myślimy,że to ten sam. I obie myślimy, że mamy podobny gust, bo przecież obu nam się podoba taki ładny sweterek. Obie możemy go nazywać np. różowym, ale mój mózg pod tą nazwą tak naprawdę widzi zielony. Zielony-czyli taki jak Ty nazywasz zielonym. A ja sobie dalej nieświadomie żyje w błędzie i na każdy piękny wg mnie kolor zielony mówię, że to taki piękny róż( naprawdę widzę zielony, tylko go tak nazywam, bo tak mnie nauczono w dzieciństwie) .Uff... Mam nadzieję, że trochę pomogłam.

A wg jakiego klucza wiesz się flagi przy wejściu do hoteli? Wg ilości gości z danego kraju czy jak? To mnie dopiero nurtuje!

Edytowane przez arbuz
Czas edycji: 2009-07-25 o 18:30
Stary 2009-07-25, 18:36   #193
Brook
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ville Pokaż wiadomość
W nowym życiu jesteś nową postacią. To nadal jesteś "ty", ale kształtujesz się na nowo, jesteś wychowywana, zaczynasz lubić nowe rzeczy itp. Wyobraź sobie teraz, że twoje obecne wcielenie jest kolejnym. Teraz sądzisz, że obecna "ty" jest tą prawdziwą, a poprzednie wcielenia to coś innego. To jest to samo, tylko tego nie pamiętasz.
Jak z komputerem - zrobisz reset, utracisz stare informacje, ale napełniasz go nowymi - ale nadal jest to ten sam komputer, tylko że z inną zawartością :P
dokladnie to samo a mysle i tak bym to wytlumaczenie dlatego wierze w reinkarnacje..chcialabym wierzyclogiczni e to brzmi

urodzilas se raz ,mozesz tak samo urodzic sie poraz 2 byc moze chlopcem byc moze znow dziewczynka i bedziesz tak samo kminic nad reinkarnaca teraz byc moze teraz zyjesz juz poraz 2 albo 3 ali 4 raz

Brook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 18:39   #194
balletoevs
Zakorzenienie

arbuz, dziekuje za wyjasnienie rozumiem, chociaz nigdy nie słyszałam o czyms takim
balletoevs jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 18:54   #195
lotta6
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madlen__18 Pokaż wiadomość
Pyt: Dlaczego koty w chwili rozmruczenia udeptują właściciela łapkami? Gdzieś czytałam, że im się z dzieciństwem kojarzy...

a ja sie zastanawialam, czy nie probuja sobie 'pougniatac terenu', tak zeby sie im wygodniej lezalo
lotta6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 19:01   #196
arbuz
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez balletoevs Pokaż wiadomość
arbuz, dziekuje za wyjasnienie rozumiem, chociaz nigdy nie słyszałam o czyms takim
A bo może tego wcale nie ma, tylko ja i moje poprzedniczki sobie tak pomyślałyśmy. A swoją drogą czy ktoś coś wie na ten temat? Czy to w ogóle możliwe
Stary 2009-07-25, 19:02   #197
cholernarejestracja
Copyraptor

Chyba każdy prędzej czy później zastanawiał się nad tymi kolorami

A wytłumaczenie jest bardzo proste, i wynika z budowy oka. W naszym oku znajdują się trzy rodzaje czopków, każdy wrażliwy na poszczególną długość fali świetlnej. Ponieważ na fale o określonej długości każdy z nas reaguje tak samo, mózg odbiera kolory dokładnie tak samo. Są delikatne różnice np. międzypłciowe - kobiety widzą więcej odcieni czerwieni niż mężczyźni, ale istotne różnice są już zwyrodnieniami - np. brak określonego rodzaju czopków powoduje daltonizm, i upośledzenie widzenia barwy zielonej.

Rozgadałam się. Prościej - ponieważ skomplikowane mechanizmy sterujące widzeniem kolorów są dokładnie takie same u wszystkich ludzi, to wszyscy na pewno widzimy kolory tak samo.
Stary 2009-07-25, 19:09   #198
lotta6
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madziulek_90 Pokaż wiadomość
O, ja mam zawsze pełno pytań na które ciężko znaleźć odpowiedź

Kiedy był początek wszechświata? Nigdy? Ale coś musi być na początku, nie umiem pojąć, że jest 'od zawsze'
ale kiedys to musialo powstac. ale jak i z czego? cos z niczego?
wole dalej nie myslec, bo dojde do jakis dziwnych rozwazan i popadne w depresje
lotta6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 19:09   #199
arbuz
Rozeznanie

chol rej -uspokoiłaś mnie, kamień z serca
Stary 2009-07-25, 19:11   #200
NoLQa
Zakorzenienie

GG do NoLQa Wyślij wiadomość przez MSN do NoLQa

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Chyba każdy prędzej czy później zastanawiał się nad tymi kolorami

A wytłumaczenie jest bardzo proste, i wynika z budowy oka. W naszym oku znajdują się trzy rodzaje czopków, każdy wrażliwy na poszczególną długość fali świetlnej. Ponieważ na fale o określonej długości każdy z nas reaguje tak samo, mózg odbiera kolory dokładnie tak samo. Są delikatne różnice np. międzypłciowe - kobiety widzą więcej odcieni czerwieni niż mężczyźni, ale istotne różnice są już zwyrodnieniami - np. brak określonego rodzaju czopków powoduje daltonizm, i upośledzenie widzenia barwy zielonej.

Rozgadałam się. Prościej - ponieważ skomplikowane mechanizmy sterujące widzeniem kolorów są dokładnie takie same u wszystkich ludzi, to wszyscy na pewno widzimy kolory tak samo.
Bardzo ciekawe wytlumaczenie Moge powiedziec, ze dzisiaj dowiedzialam sie nowej rzeczy

Studentka!

BLOG - zapraszam
NoLQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 19:21   #201
evullka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lotta6 Pokaż wiadomość
ale kiedys to musialo powstac. ale jak i z czego? cos z niczego?
wole dalej nie myslec, bo dojde do jakis dziwnych rozwazan i popadne w depresje
Hehe..tez tak mam.. im dalej mysle tym bardziej sie wkurzam bo nie moge pojac niektorych rzeczy
Tak samo nie potrafie sobie wyobrazic, ze zanim powstal wszechswiat nie bylo nic.. to jak wygladalo to "NIC"? Jak sobie probuje wyobrazic to zawsze widze "COS"

---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ----------

Cytat:

A z tymi kolorami to wiele ludzi tak ma.. Mi ostatnio to zasugerowal kolega ktory pochodzi z Afryki.. Czyli wszyscy o tym mysla, na calym swiecie
evullka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 19:23   #202
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
w Grecji są bardzo wąskie przewody kanalizacyjne, do których nie można wrzucać nawet papieru toaletowego.
To obrzydliwe

Cytat:
Napisane przez foremka001 Pokaż wiadomość
(...)zeby jego mama sie nie wsciekła, gdy znowu przyjada wypróżniać szambo.
Ło matko

Cytat:
Napisane przez NoLQa Pokaż wiadomość
Jejku jak mozna podpasku wyrzucac do kibelka
Też jestem oburzona

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 19:52   #203
mysza9
Przyczajenie

a ja mam takie pytania >bardziej chyba do katoliczek< z... religii- strasznie mnie to nurtuje (nie wiem czy już były bo wszystkiego nie czytałam)
od razu zaznaczam że nie jestem wierząca..
1)skoro to bóg stworzył człowieka to znaczy że stworzył go jako taką "małpę"?? no bo przecież była ta cała ewolucja i wygląd człowieka się zmieniał...
2)skoro ten sam bóg co zrobił ludzi stworzył świat to skąd u licha on się wziął?? z wielkiego wybuchu??
3)moja kumpela z gimnazjum (katolickiego) spytała kiedyś zakonnicy, a raczej stwierdziła w jej obecności że kain i abel "zrobili" następne pokolenia ludzi z ewą, na to zakonnica oburzona- czy ty uważasz że my wszyscy pochodzimy ze związku kazirodczego?!! oni mieli dzieci z kobietami z innych plemion- i tu moje ptyanie: jakich INNYCH plemion skoro ponoć byli tylko na początku adam, ewa i ich dzieci???

ale referat napisałam ;p;p;p sorry że takie to długie, mam nadzieje ze w miare zrozumiałe
lol

---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ----------

Cytat:

a też sie nad tym zastanawiałam i wcale tego nie wykluczam że istnieje coś w stylu reinkarnacji, no bo kto tak naprawdę temu zaprzeczy czy potwierdzi?... nikt
mysza9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 19:56   #204
monissa
BAN stały

Cytat:
U góry masz taką listwę z poleceniami: Ustawienia, Blogi, FAQ, itd. Klikasz w Ustawienia, a następnie po lewej wyświetli Ci się panel. W bloku "ustawienia i opcje" masz "edytuj avatar". Klikamy, i ustawiamy Witaj na forum.
dziękuję witam
monissa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 20:18   #205
Marseille
Rozeznanie

Cholerka zakreciłam sie lekko i nie rozumiem, o co chodzi z tymi kolorami mozecie mi to wytlumaczyc. Nie kumam rożowy sweterek to dla kogoś zielony??? hmm
Stary 2009-07-25, 20:26   #206
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez Marseille Pokaż wiadomość
Cholerka zakreciłam sie lekko i nie rozumiem, o co chodzi z tymi kolorami mozecie mi to wytlumaczyc. Nie kumam rożowy sweterek to dla kogoś zielony??? hmm
No bo patrz, dziewczyny się zastanawiają, czy jest taka możliwość, że mamy takie samo określenie: "zielony", na kolor, który spostrzegamy zupełnie odmiennie.

Czyli patrzymy się np. na tę emotkę -> , i mówimy, że jest zielona. Ale nie masz pewności, że ja ten zielony widzę tak jak ty. Ja go mogę widzieć jak Twój pomarańczowy, ale dla mnie to będzie właśnie zielony, bo na taki kolor zawsze się mówiło zielony, i już. Rozumiesz?

I ja podałam wytłumaczenie, dlaczego tak być nie może. I dlaczego mamy pewność, że spostrzegamy kolory tak samo.
Stary 2009-07-25, 20:35   #207
Marseille
Rozeznanie

Cytat:
No bo patrz, dziewczyny się zastanawiają, czy jest taka możliwość, że mamy takie samo określenie: "zielony", na kolor, który spostrzegamy zupełnie odmiennie.

Czyli patrzymy się np. na tę emotkę -> , i mówimy, że jest zielona. Ale nie masz pewności, że ja ten zielony widzę tak jak ty. Ja go mogę widzieć jak Twój pomarańczowy, ale dla mnie to będzie właśnie zielony, bo na taki kolor zawsze się mówiło zielony, i już. Rozumiesz?

I ja podałam wytłumaczenie, dlaczego tak być nie może. I dlaczego mamy pewność, że spostrzegamy kolory tak samo.

A dziękuje za wytumaczenie teraz juz wiem o co sie rozchodziło
Stary 2009-07-25, 20:40   #208
Kirsti
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mysza9 Pokaż wiadomość
a ja mam takie pytania >bardziej chyba do katoliczek< z... religii- strasznie mnie to nurtuje (nie wiem czy już były bo wszystkiego nie czytałam)
od razu zaznaczam że nie jestem wierząca..
1)skoro to bóg stworzył człowieka to znaczy że stworzył go jako taką "małpę"?? no bo przecież była ta cała ewolucja i wygląd człowieka się zmieniał...
2)skoro ten sam bóg co zrobił ludzi stworzył świat to skąd u licha on się wziął?? z wielkiego wybuchu??
3)moja kumpela z gimnazjum (katolickiego) spytała kiedyś zakonnicy, a raczej stwierdziła w jej obecności że kain i abel "zrobili" następne pokolenia ludzi z ewą, na to zakonnica oburzona- czy ty uważasz że my wszyscy pochodzimy ze związku kazirodczego?!! oni mieli dzieci z kobietami z innych plemion- i tu moje ptyanie: jakich INNYCH plemion skoro ponoć byli tylko na początku adam, ewa i ich dzieci???

ale referat napisałam ;p;p;p sorry że takie to długie, mam nadzieje ze w miare zrozumiałe
lol

---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ----------

a też sie nad tym zastanawiałam i wcale tego nie wykluczam że istnieje coś w stylu reinkarnacji, no bo kto tak naprawdę temu zaprzeczy czy potwierdzi?... nikt
1) Ja się raczej kiedyś zastanawiałam, że skoro pierwsi ludzie przypominali małpy, a Bóg stworzył ludzi na własne podobieństwo...to do kogo Bóg jest podobny? Są też poglądy filozoficzne, że cała ewolucja wynikała z natchnienia Boga. I sama pamiętam z katechezy, jak ksiądz opowiadał nam o Biblijnym stworzeniu świata, że to tylko taki poemat na cześć Boga, a tak naprawdę Bóg tworzył świat przez miliony lat. Ale ja nie jestem w tym ekspertem.
2) Pytałam się kiedyś o to katechetki, to powiedziała, że Bóg zawsze był. Tylko, że mi ciężko to sobie jakoś wyobrazić.

Tak samo, jak z kosmosem, że jest nieskończenie wielki, a i tak może się rozszerzać i zmniejszać! Któraś z Was może potrafi to wytłumaczyć?

A co do tych 8 godzin snu, to znalazłam informację, że prawidłowy sen składa się z dwóch faz: faza snu głębokiego trwająca 80-1oo minut i faza snu płytkiego, trwająca 15 minut. Te fazy występują 4-5 razy w ciągu nocy, a to właśnie daje sen trwający 8-10 godzin.
Stary 2009-07-25, 20:45   #209
evullka
Rozeznanie

wlasnie.. ten kosmos.. jak moze nie miec konca? no jak?
A jesli ma koniec to co jest dalej?
Nic? A co to jest nic? Ja zawsze widze "cos"?

Ech.. takie tam moje dylematy z dziecinstwa
evullka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 20:52   #210
201703061232
Konto usunięte

Super wątek.
A jeszcze odnośnie pytania dlaczego rośliny rosną w górę, a nie tylko w bok. Na czubku jest stożek wzrostu i jeśli będzie się regularnie go przycinać to roślina będzie rosła tylko na boki. Tak powstają bonsai
I moje pytanie, na które pan z anatomii nie był w stanie odpowiedzieć. Dlaczego jak nam jest smutno to płaczemy?
A i skąd mamy mieć pewność, że dziś jest 25.07. 2009 a nie np 30.01. 234769roku?
201703061232 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości