![]() |
#181 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szczęście u boku rozwodnika-która z wierzący Wizażanek je znalazła?
To nie był komentarz do sytuacji twojego znajomego. To byl komentarz ogólny do idei dogmatycznosci czegokolwiek, równiez religii
![]() Wychodze z założenia (tak mnie uczono na religii), ze sakrament dla osoby wierzacej jest świety i wiążący. To rodzaj przysięgi, obietnicy miedzy człowiekiem a bogiem. Dlatego jego przyjęcie powinno wiązac się z dojrzałością intelektualną i religijną (dlatego nie przyjęłam bierzmowania i jestem przeciwna chrztom dzieci, chociaz rozumiem argumenty "za"). Uwazam ze ogromna wiekszosc ślubów koscielnych w Polsce brana jest przez osoby nie rozumiejące ich podstawowej idei i sformułowania "Co Bog złączył, człowiek niech nie rozłącza". Bo ślub powinny brac ze sobą osoby, które, jakby to ując...., czują że są powołane do tego aby być razem. Że to wyższa istota boska je ze soba zetkneła, by zyli razem i płodzili dzieci. Tu nie chodzi o zwykla miłośc, przyjaźn i pożądanie tylko o większą milosc ku bogu, którą realizować będzie się poprzez miłośc do współmałżonka i dzieci (darów bożych). Milosc do boga dla osoby wierzacej powinna byc nieograniczona, pelna ufnosci i pokory. Jesli na drodze życia Bog stawia nam przeszkody w postaci nadwyrężającego zaufanie współmałżonka to, zgodnie z etyką chrześcijańską, wierzący musi przyjąc cierpienie z pokorą i ufnością, bo to jest próba wiary i miłości do Boga. Dlatego małżonkowi trzeba wybaczyć i wspólnie dązyć do naprawy. Bo to Bog złączył ze soba ludzi świętym sakramentem i kim jest człowiek by podważać jego wyroki? Tak właśnie rozumiem wytłuszczone powyżej sformułowanie. Oczywiscie tyle teoria. Dlaczego to nie skutkuje? Bo teoria nie przewiduje ze naduzywająca zaufania osoba nie jest prawdziwie wierząca. Dlatego takie ważne jest by prawdziwy wierzący katolik szukał partnera takiego samego katolika. I dlatego KK wprowadził pojecie stwierdzenia nieważności Sakramentu małżeństwa: osoba niewierząca, oszust skusiła, omamiła wierzącego, dlatego jest podstawa do stwierdzenia ze to nie Bóg połaczył tylko człowiek czy np. Szatan. A to czego nie połaczył Bóg nie jest swiete, nie jest przymierzem, nie jest sakramentem. Tym samym stwierdza sie ze nie doszło do umowy miedzy człowiekiem a Bogiem. Tylko człowiek wewnatrz własnego serca moze odpowiedziec na pytanie czy doszło do przmierza z Bogiem czy nie - i w związku z tym czy uczciwie jest wystąpić o stwierdzenie nieważności czy też nie. Cały proces rozgrywa się w sercu człowieka a nie przed księdzem. Ksiądz to też człowiek - nie jest w stanie ocenić moralności, moze jedynie pouczyć, postawić pytania. Można go oszukać. Ale nie można oszukać samego siebie i swojej miłości do Boga. Twój znajomy sam musi w sercu sobie odpowiedziec jakie przyczyny skłoniły go do małżenstwa, które teraz chce unieważnić. Szczerze i z reką na sercu - wierzysz w to, ze osoby, które podaja za przyczynę wystąpienia o stwierdzenie nieważności swoją niedojrzałośc psychiczną w momencie zawierania małżeństwa, były takie gdy składały przysięgę? Wierzysz w to, ze gdyby im wówczas szepnąć - czy jesteś gotowa poswięcić swoje życie innemu miłosci do drugiego człowieka i Boga, zaprzeczyłyby? Dlatego uważam ze ułatwienie procedur unieważnien to tak naprawdę wprowadzenie legalizacji rozwódów i dewaluacji Sakramentu małżeństwa.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast mam nadzieję, że sprawa zakończy się pomyślnie dla was - bez względu na to jakie to zakończenie będzie.
![]() |
![]() |
#183 |
Rozeznanie
|
no uff przeczytalam caly watek
![]() ![]() choc moze nie powinnam bo nie jestem wierzaca i praktykujaca:/ a pytanie bylo do wierzacych...no to JA ![]() ![]() ![]() tak jak notabene moi rodzice, mama -wdowa ojczym -rozwodnik, oboje wierzacy..no i co? przyszla milosc i moi rodzice rowniez dokonali wyboru, w tym roku byla 20 rocznica, rodzcie co niedziela chodza od kosciola, sa zgodnym kochajacym sie malzenswtem (oby moje takie bylo) i nigdy nie zalowali swojej decyzji jak juz to ktos wczesniej pisal, milosc nie wybiera ![]() autorce watku zycze powodzenia i wiele milosci |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Reszta- to tylko wymysł Księży, którzy wymyślili prawo. Pewnie, że świetnie by było, gdyby małżeństwa trwały ... długo długo, tylko pytanie co jeśli małżeństwo się sypie? Żona sprząta gotuje pierze prasuje dodatkowo pracuje także na etat, a mąż tylko praca na etat. Mąż ją poniża całe życie i... w końcu kobieta stawia się, mądrzeje i wie, że w życiu może być szczęśliwa, doceniona! I na odwrót. Już nie wspominając o biciu i innych przemocach w rodzinie. Moim zdaniem KK zniechęca młodych, odpycha... A rozwodnik? cóż to złego? Taki rozwodnik potrafi być wspaniałym człowiekiem, dobrym, czy nie o to chodziło Bogu? By ludzie byli dobrzy, by kochali życie. Nie wierze w Księży. Wierzę w Boga. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Zakorzenienie
|
Ale autorka watku jest katoliczka i kieruje sie nakazami religii katolickiej, więc raczej jej nie pomogłyście w podjęciu decyzji
![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Zakorzenienie
|
a czy nikt tu nie pamięta iż w Biblii jest też mowa o tzw.
liście rozwodowym??? tak tylko piszę ogólnie nie wdając się w dyskusję |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
"podobnie mąż który opuści swoją żonę i uda się do innej, popełnia cudzołóstwo wobec swojej żony" tak Bóg odnosi się do listów rozwodowych o których mówią mu Apostołowie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
Zakorzenienie
|
Dziewuszki kochane, jutro mamy pierwszą randkę (taką z prawdziwego zdarzenia), zobaczymy jak to sie wszystko ułoży. Mam nadzieje, że już będziemy razem, bo...............
![]() ![]() ![]()
Edytowane przez sweetish Czas edycji: 2009-10-24 o 14:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Zakorzenienie
|
No i po randce... było cudownie................. .............
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Zakorzenienie
|
![]()
Fajnie
![]()
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
I to jak fajnie
![]() Dziewczyny,jestem taka szcześliwa! Czuję, że to właśnie TO COŚ...Chcemy być razem... tylko co dalej? (kwestie formalne-być czy nie być parą, skoro są i pocałunki, i przytulanie itd.?) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#195 |
Raczkowanie
|
No właśnie,coś posunęło się do przodu w sprawach formalnych?
A propos "listu rozwodowego",w dalszym ciągu jestem przekonana,że Pismo Święte podaje jedyny powód do rozwodu i ponownego zawarcia związku małżeńskiego-zdradę. Z całego serca życzę powodzenia! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ---------- Cytat:
![]() Jesli chodzi o kwestie formalne to coś 'ruszyło', wkrótce pierwsza rozmowa w kurii. Zobaczymy jak to sie wszystko ułoży. Dam Wam znać. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Zakorzenienie
|
Tak, jesteśmy parą, dziś już wiem to na 100%
![]() a kwestie formalne- machina ruszyła... Mamy nastawić sie na jakiś rok oczekiwań... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Zakorzenienie
|
![]() powodzenia w załatwianiu formalności ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#200 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#201 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ---------- Dzięki ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Raczkowanie
|
Twój wątek daje mi dużo do myślenia. Zawsze byłam zdania, że ślub kościelny jest tylko jeden i nie rozumiałam par, które składały wnioski o stwierdzenie nieważności zawarcia związku małżeńskiego. Zawsze sie śmiałam, że pani która bierze "po raz drugi" ślub nie powinna welona nosić. Życie bywa okrutne i za jakiś czas sama dołączyłam do grona rozwódek. Na dodatek poznałam wspaniałego faceta - kawalera. Dla niego chciałabym uzyskać własnie takie unieważnienie(jak zwał
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie wszystko w porządku... miłość kwitnie, ja wraz z nią ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Raczkowanie
|
Wiem, że nie taka prosta. I wcale się nie dziwię. Oprócz tego co napisałam, było jeszcze wiele innych wątkow w moim byłym małżeństwie. Ale o tym czy się moge ubiegać o stwierdzenie nieważności będę wiedziała dopiero po szczerej i długiej rozmowie z księdzem. Musze tylko jakiegoś ludzkiego znaleść. Bo moi to, tylko kasę wpłać, kase daj i nic absolutnie więcej. Ale to już mój problem. Najważniejsze, żeby sie nie poddawać. A spróbować zawsze można
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Zakorzenienie
|
Im dłużej jesteśmy ze sobą tym bardziej się boję, co dalej.... Bo to wszystko zmienia się w tak szybkim tempie... związek nabiera barw, a przecież ta sprawa jeszcze sie nie skonczyła, co wiecej, ona dopiero się zaczęła...i trwać bedzie przynajmniej rok... Jak sobie to wszystko w miarę rozsądnie poukładać w głowie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Zakorzenienie
|
Głowa swoje, a serce swoje, więc poukładać to wszystko wcale Ci tak łatwo nie bedzie, szczególnie, że sama napisałas, "miłość kwitnie" i trudno teraz o puknięcie się w głowę i powiedzenie sobie "hola, hola, zwolnij, nie zakochuj sie tak, nie angażuj póki nie będzie wszystko załatwione", bo teraz to tak, jakby chcieć zatrzymać pędzący pociąg, prawda?
Jedyne co mogę poradzić to spokojne przemyślenie tego wszystkiego - jak Ty się czujesz i jak do tego podchodzisz oraz rozmowe z facetem, aby przekazać mu swoje obawy i wątpliwości. Niech ma ich świadomość.
![]() |
#207 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Edytowane przez sweetish Czas edycji: 2009-11-06 o 13:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
Widzę, że nikt tu nie zaglądał od mojego ostatniego dołka psychicznego
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() mój 1 000 post ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Raczkowanie
|
![]() |
#210 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:53.