Brytek - czyli brytyjski kot krótkowłosy - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-12-01, 20:14   #181
gunia 23
Rozeznanie

Dot.: Brytek - czyli brytyjski kot krotkowlosy

To dobrze, że nie masz już kontaktu do weterynarza, który Ci to powiedział bo to jakiś ciemnogród totalny i chyba powinień wrócić na studia jeszcze raz Jeślni nie masz rzetelnego źródła to proszę, nie powielaj mitów.
gunia 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-01, 20:22   #182
desti
Zakorzenienie

nie masz naprawde innych problemow... kotka o ktorej mowa male juz ma... i nie to bylo tematem czy powinna miec czy nie... ja nie prowadze tu rozmowy naukowej...
desti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-01, 20:30   #183
ilios
PIP.

GG do ilios

ja sie na kotach nie znam az tak, ale wiem, ze z psami tak jest

a tak z innej beczki, to poniewaz dodawanie komentarzy na Twoim blogu nie jest tak banalne jakby sie moglo wydawac, chcialam powiedziec, ze
Cytat:
futro stalo sie nagle bardzo plaskim (z wielkimi galami) stalym elementem parapetu
umarlam ze smiechu i chcialabym to zobaczyc
ilios jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-01, 20:40   #184
desti
Zakorzenienie

mozesz dodawac jako Anonim ... tylko w komentarzu napisz, ze to Ty ...

wiesz Ilios zapomnialam, ze tu strasznie trzeba uwazac... napisanie czegos ogolnie i skracajac mysl moge potem spwodowac wlasnie cos takiego. Pewnie jak kazda inna istota moze miec male ale nie musi... niewazne... jakby nie bylo wszystko mozna napisac na rozne sposoby i chyba nigdy nie przyzwyczaje sie do niektorych wypowiedzi...

---------- Dopisano o 21:40 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ----------

Cytat:
Napisane przez ilios Pokaż wiadomość
umarlam ze smiechu i chcialabym to zobaczyc
ja padlam jak zobaczylam... Wilbar jest w takich momentach niesamowity... kot - guma ...
Stary 2009-12-01, 21:04   #185
gunia 23
Rozeznanie

Ani kotkom, ani suczkom do szczęscia i tym bardziej do zdrowia nie potrzeba potomstwa. Zachęcam do wpisania chociażby w google hasła "fakty i mity o sterylizacji" i zapoznania się z tematem.

Desti, nie irytuj się tak, ok? Poprosiłam o źródło Twoich słów (nie napisanych wcale ogólnie i nie będących skrótem myślowym) bo bardzo mnie zaciekawiło skąd się biorą takie błędne informacje. Skoro uważasz, że nie było tematem czy kotka ma mieć małe czy nie, to po co piszesz, że posiadanie kociąt jest dobre dla kotki ? Sama zahaczyłaś o temat z zakresu rozrodu zwierząt, a skoro teraz piszesz, że nie prowadzisz "rozmów naukowych" to nie wrzucaj w dyskusję takich haseł bez pokrycia. Forum jest publiczne i czytają je różni ludzie i wszystko to o tutaj piszemy podlega ocenie, czy chcemy czy nie.
gunia 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-02, 06:53   #186
Gothic_Daisy
Zakorzenienie

W temacie jedzeniowym to mój brytek je tylko suche.
Nic innego tak czy siak jeść nie chce, nawet mokrej karmy nie chce
Co jakiś czas suchą karmę mu zmieniam na inną i tyle.

Pewnie gdyby u mnie w domu się gotowało tzw. normalne obiady, może by coś dostawał innego, ale skoro mnie się nie chce gotować dla samej siebie, trudno żebym coś robiła dla kota
Stary 2009-12-02, 09:34   #187
desti
Zakorzenienie

ja mam nadzieje, ze moim sie ta karma dla kociakow nie znudzi przez nastepne 6 m-cy ... ale ta szaszetke dla maluchow z RC wcinaja rowno ...

ale np. Eliot jadl tez tylko sucha... z Sheby wylizywal sosy i galaretke a reszte zostawial ...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-12-02, 09:55   #188
Isia83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Gothic_Daisy Pokaż wiadomość

Pewnie gdyby u mnie w domu się gotowało tzw. normalne obiady, może by coś dostawał innego, ale skoro mnie się nie chce gotować dla samej siebie, trudno żebym coś robiła dla kota
Ja tez nie gotuję dla siebie obiadów, dla kota też nie. Po prostu kupuję w sklepie w drodze do domu po pracy pierś z kurczaka, kurze wątróbki i serduszka, wołowinę (co mi się tam uda dostać z tego co wymieniłam) , w domu kroję na kawałki (bo rano przed pracą już by mi się tego robić nie chciało), rozdzielam do małych woreczków foliowych, związuję i wrzucam do zamrażarnika. Potem tylko rano wyjmuję, daję na chwilkę do mikro, żeby rozmrozić i podaję surowe. Zajmuje mi to może z 5 minut, w czasie których robię śniadanie dla siebie

Nasz dzien - 02.07.2011

Było cudownie...
kilka zdjęć...

Isia83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-02, 10:20   #189
desti
Zakorzenienie

Isia a parzysz czy dajesz im surowe ?? ... choc w sumie jak z mikrofalowki sie wyjmie to juz jest troche sparzone
Stary 2009-12-02, 10:56   #190
Isia83
Zadomowienie

Powinno być albo sparzone (tak robiłam, jak Helka była mała - zanurzałam na 10, 15 sekund w gotującej się wodzie, wyjmowałam, studziłam, kroiłam i dawałam kotu) albo przemrożone.
Teraz po prostu wyjmuję zamrażalnika i daje na rozmrażanie w mikro. Tak, żeby było ciepłe, ale nieugotowane. W sensie po wyjęciu mięsko ma być nadal surowe a nie białe. Trzeba ustawić mikro na niewielką moc i odmrażać tylko parę minut. Zależy chyba kto ma jaką kuchenkę, trzeba popróbować ja tez parę razy za mocno podgrzałam i kota dostała białego kurczaczka zamist surowego Ale teraz już doszłam do wprawy z własnym AGD

Nasz dzien - 02.07.2011

Było cudownie...
kilka zdjęć...

Stary 2009-12-02, 11:26   #191
Kasiulka22
Zakorzenienie

Dziewczyny to ja też się wtrącę w temacie jedzenia Ja przemrażam w zamrażarce i potem rozmrażam w ciepłej wodzie, kroję i podaję. Na razie dawałam tylko kurczaka pod różną postacią Poza tym kotka mało chętnie, ale jednak wcina suche. Aktualnie na przemian Sanabelle kitten i Hillsa z tuńczykiem

Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-12-02, 11:38   #192
desti
Zakorzenienie

dzieki Isia ... wlasnie nie wiedzialam na ile zanurzyc i raz jak chcialam to wyszlo biale ... Wikko wrabal ale zachwycony nie byl ... Wilbar tylko krzywo spojrzal...

a wlasnie w temacie ryb... gdzies sie doczytalam, ze w sumie kot tez nie powinnien jesc za duzo ryb, bo w tych cos jest co mu nie sluzy...
Stary 2009-12-02, 11:53   #193
Gothic_Daisy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez desti Pokaż wiadomość
ale np. Eliot jadl tez tylko sucha... z Sheby wylizywal sosy i galaretke a reszte zostawial ...
oo, mój drugi tak ma sosy z mokrego wylizuje chętnie, ale mięcho zostawia.

Isia - dodam jeszcze, ze ja sama mięsa nie jem od kilkunastu lat, więc wizja mnie samej babrającej się w mięchu dla kota to trochę nie bardzo
Oczywiście, gdyby się okazało, że koty mięcho lubią, to może coś byśmy wymyślili.
Ale Luby czasem dawał jakieś mięso kotom, ale nie chciały jeść
Stary 2009-12-02, 11:58   #194
a ga ta
Zakorzenienie

Ja mam cudowną koteczkę tej rasy Emmę
a ga ta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-02, 12:07   #195
Gothic_Daisy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez a ga ta Pokaż wiadomość
śliczna czarna?
Stary 2009-12-02, 12:16   #196
a ga ta
Zakorzenienie

Cytat:
śliczna czarna?
Tak
Stary 2009-12-02, 12:31   #197
Isia83
Zadomowienie

Cytat:
Isia - dodam jeszcze, ze ja sama mięsa nie jem od kilkunastu lat, więc wizja mnie samej babrającej się w mięchu dla kota to trochę nie bardzo
Oczywiście, gdyby się okazało, że koty mięcho lubią, to może coś byśmy wymyślili.
Ale Luby czasem dawał jakieś mięso kotom, ale nie chciały jeść
Hehe, no tak, tylko różnica jest taka, że człowiek je mięso, bo lubi, ale nie musi i też wyżyje. Kot może jeść tylko mięso, nic innego trawić nie potrafi i z niczego innego nie potrafi czerpać białka. Więc dla zrowia futrzaka polecałabym się przemóc. Pozatym mięso przygotowywane dla ludzi - np. filet z kurczaka, czy kawałek wołowiny jest już suche - nie zawiera tak dużo krwi, więc żadnego babrania nie ma. Gorzej z podrobami drobiowymi - tam krew się leje jeszcze dość gęsto... Ale możesz np. poprosić w sklepie, żeby Ci zmielili trochę wołowiny. Dostajesz ją do woreczka i w domu tylko wysypujesz kotu na miseczkę Koniec babrania

A koty to cholery i czasem trudno trafić w ich gust, to że jakiegoś mięsa nie chciał jeść, to nie znaczy, że innego by nie wszamał w tempie ekspresowym Popróbuj, tylko mu to wyjdzie na zdrowie. Możesz ew. dorzucać na drobne kawałki pokrojone mięso do jego ulubionych puszek.

---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ----------

Cytat:
a wlasnie w temacie ryb... gdzies sie doczytalam, ze w sumie kot tez nie powinnien jesc za duzo ryb, bo w tych cos jest co mu nie sluzy...
cytuję z www.chatul.pl

Często można spotkać opinię, że kotu nie wolno podawać surowych ryb, gdyż zawierają one enzym – tiaminazę, który niszczy witaminę B1 (tiaminę) niezbędną dla życia kota. Jest w tym tylko część prawdy, gdyż istnieją ryby, które zawierają tiaminazę oraz ryby, które jej nie zawierają. Wystarczy wiedzieć, które są które. Jeśli się tego nie wie, to faktycznie lepiej każdą rybę lekko podgotować (tiaminaza ulegnie zniszczeniu). Ryby, które na pewno nie zawierają tiaminazy, czyli bezpieczne na surowo to: łosoś, pstrąg, węgorz, halibut, dorsz, szczupak, okoń, łupacz, morszczuk, sola, flądra, szprot. Ryby, które na pewno zawierają tiaminazę, czyli mogą być podane wyłącznie gotowane, to: śledź, karp, makrela, sardela, sum, płotka, lin, rekin. Lista jest niekompletna, ale tych wymienionych jestem pewna. Inne, w razie wątpliwości należy gotować lub szukać informacji o zawartości tiaminazy. Ryby są przede wszystkim źródłem witaminy D, minerałów oraz kwasów tłuszczowych. Najczęściej podaje się łososia lub pstrąga. Poza tym bardzo dobrym pokarmem są owoce morza, zwłaszcza krewetki, ostrygi i kraby. Podaje się je też na surowo, są źródłem tauryny i minerałów oraz wysokiej jakości białka. Nie podajemy kotu na surowo małży, gdyż zawierają tiaminazę.

Nasz dzien - 02.07.2011

Było cudownie...
kilka zdjęć...

Edytowane przez Isia83
Czas edycji: 2009-12-02 o 12:33
Stary 2009-12-02, 13:08   #198
Gothic_Daisy
Zakorzenienie

Cytat:
Tak
to tak jak mój
Czarne brytki są śliczne
Cytat:
Napisane przez Isia83 Pokaż wiadomość
Hehe, no tak, tylko różnica jest taka, że człowiek je mięso, bo lubi, ale nie musi i też wyżyje. Kot może jeść tylko mięso, nic innego trawić nie potrafi i z niczego innego nie potrafi czerpać białka. Więc dla zrowia futrzaka polecałabym się przemóc. Pozatym mięso przygotowywane dla ludzi - np. filet z kurczaka, czy kawałek wołowiny jest już suche - nie zawiera tak dużo krwi, więc żadnego babrania nie ma. Gorzej z podrobami drobiowymi - tam krew się leje jeszcze dość gęsto... Ale możesz np. poprosić w sklepie, żeby Ci zmielili trochę wołowiny. Dostajesz ją do woreczka i w domu tylko wysypujesz kotu na miseczkę Koniec babrania

A koty to cholery i czasem trudno trafić w ich gust, to że jakiegoś mięsa nie chciał jeść, to nie znaczy, że innego by nie wszamał w tempie ekspresowym Popróbuj, tylko mu to wyjdzie na zdrowie. Możesz ew. dorzucać na drobne kawałki pokrojone mięso do jego ulubionych puszek.

-
Tak jak pisałam wcześniej, mam do mięsa obrzydzenie i nie będę się tym zajmować
Swego czasu czytałam trochę na temat żywienia kotów, rozmawiałam z ludźmi i z różnymi wetami i ogólny wniosek był taki, że kot spokojnie może całe życie przeżyć na karmie dla kotów i nie trzeba go niczym dodatkowo karmić. Owszem, można, ale nie trzeba
Zwłaszcza jak kot je chętnie i jest zdrowy.
Stary 2009-12-02, 13:27   #199
Isia83
Zadomowienie

Cytat:
to tak jak mój
Swego czasu czytałam trochę na temat żywienia kotów, rozmawiałam z ludźmi i z różnymi wetami i ogólny wniosek był taki, że kot spokojnie może całe życie przeżyć na karmie dla kotów i nie trzeba go niczym dodatkowo karmić. Owszem, można, ale nie trzeba
Zwłaszcza jak kot je chętnie i jest zdrowy.
To Ci ktoś trochę głupot nagadał, łacznie z wetami, których znakomita część całkowicie pomija kwestie żywieniowe zwierząt.
Owszem można całe życie trzymac kota tylko i wyłącznie na gotowcach i do pewnego czasu pewnie będzie zdrowy... ale przy przeciężaniu jego układu pokarmowego i trawiennego przez lata, może wkońcu zacząć strajkować...

To nie jest tak, że gotowa karma powinna być podstawą a inne rzeczy - mięso- są "dodatkowo". To własnie karma gotowa powinna być dodatkowo - jak się nie ma czasu czy umiejętności całkowicie przejść na żywienie naturalne kota. To mięso powinno być podstawą, a gotowce dodatkami. I jeśli dajesz kotu mięso to go nie "do-karmiasz" tylko karmisz właśnie.
Jest kilka fajnych karm dla kotów, które dość dobrze odwzorowują myszkę/ptaszka, ale większość z nich po prostu ogromnie obciąża układ trawienny kota. Do pewnego czasu będzie zdrowy, ale po latach wytężonej pracy żołądka i in. mogą zacząć się kłopoty...

Nasz dzien - 02.07.2011

Było cudownie...
kilka zdjęć...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-12-02, 14:39   #200
Gothic_Daisy
Zakorzenienie

No to jest Twoje zdanie, ja pozostanę przy swoim
Stary 2009-12-02, 14:55   #201
Isia83
Zadomowienie

Ok

Nie będę Cię przekonywała, że mięso to podstawa, skoro masz inne zdanie. każdy ma do niego przecież prawo. Moim argumentom zresztą nie musisz wierzyć, żaden ze mnie autorytet.

Tylko o jedną rzecz Cie jeszcze proszę - dla siebie i swojego zwierza - przeczytaj jaki skład ma myszka/ptaszek (ile proc. miesa, tłuszczu, bialka, węglowodanów, jakich witamin itp. dostarcza kotu konsumowanie wnętrzności ofiary (żołądków, nerek, serc) itd.) zanotuj, a potem przeczytaj skład gotowej karmy, która wg. osób, z którymi się konsultowałaś, zaspokaja w pełni wszystkie potrzeby żywieniowe zwierzęcia. I porównaj.

Tylko tyle Nie patrz na czyjeś opinie, kazdy się może mylić (ja też), patrz na fakty.
Pozdrawiam Ciebie i Twoją kicie!

Nasz dzien - 02.07.2011

Było cudownie...
kilka zdjęć...

Stary 2009-12-02, 15:14   #202
desti
Zakorzenienie

Cytat:
ooo... witam ... sliczna kicia ... w jakim jest wieku ??

Isia dzieki... czyli faktycznie z rybami lepiej uwazac i dawac przegotowane ...

moj Eliot 12 lat jadl suche z RC... nigdy nie chrowal... nie mial problemow ani z nerkami ani z serduszkiem ... miesko z indyka dostawal tak raz na tydzien ale tez jako przysmak... wiem, ze moze nie jest to idealny sposob ale calkiem dobrze sie sprawdzal...

Edytowane przez desti
Czas edycji: 2009-12-02 o 15:16
Stary 2009-12-02, 15:36   #203
Isia83
Zadomowienie

Cytat:

moj Eliot 12 lat jadl suche z RC... nigdy nie chrowal... nie mial problemow ani z nerkami ani z serduszkiem ... miesko z indyka dostawal tak raz na tydzien ale tez jako przysmak...
To tylko się cieszyć ze zdrowia kota A zginął w wypadku?

Nasz dzien - 02.07.2011

Było cudownie...
kilka zdjęć...

Stary 2009-12-02, 15:49   #204
desti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Isia83 Pokaż wiadomość
To tylko się cieszyć ze zdrowia kota A zginął w wypadku?
... mial raka... na szyi w okolicy tchawicy urosl mu guz... i jak juz byl na tyle duzy, ze przeszkadzal mu oddychac i lykac musielismy go uspic...
Stary 2009-12-02, 17:32   #205
a ga ta
Zakorzenienie

Cytat:
ooo... witam ... sliczna kicia ... w jakim jest wieku ??
5 m-cy
Stary 2009-12-02, 17:43   #206
desti
Zakorzenienie

Cytat:
5 m-cy
to jest w tym samym wieku co moje urwisy ...
Stary 2009-12-02, 18:05   #207
cudzoziemkawrajukobiet
Raczkowanie

Co do jedzenia, to też jestem za Isią83, czyli za tym, żeby kot jadł raczej mięso nie gotowe - nie puszki, czy saszetki. Ale raczej gotowane lub przemrożone mięso. Mojemu będę musiała coś kupić, bo kończy właśnie kurczaka, którego zresztą średnio chętnie wcina. Chciałabym dlatego coś innego kupić. Czyli pisałyście, że wołowina, kurze wątroby i serca, indyk, tak? Mam nadzieję, że na to będzie miał większą ochotę.
Wrzucam też fotki naszego maluszka.
cudzoziemkawrajukobiet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-02, 18:10   #208
desti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cudzoziemkawrajukobiet Pokaż wiadomość
Wrzucam też fotki naszego maluszka.
w koncu ... sliczny jest... pluszaczek ...
Stary 2009-12-02, 18:14   #209
cudzoziemkawrajukobiet
Raczkowanie

Śliczny i kochany w dodatku. Słodziaczek .
cudzoziemkawrajukobiet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-02, 18:24   #210
desti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cudzoziemkawrajukobiet Pokaż wiadomość
Co do jedzenia, to też jestem za Isią83, czyli za tym, żeby kot jadł raczej mięso nie gotowe - nie puszki, czy saszetki.
i jestes w stanie zapewnic mu odpowiednie pozywienie ?? ... bo ja nie jestem... dlatego zdecydowalam sie na sucha karme a nie jakies puszki

"Ważna jest oczywiście dobra jakość pożywienia, musi być ono odpowiednio zbilansowane i pełnowartościowe. Istotne jest również, aby karmiąc kota wykastrowanego zadbać o kontrolę niektórych minerałów w diecie (magnezu, fosforu, wapnia oraz sodu). Jest to ważne ze względu na zwiększone ryzyko powstawania kamieni i kryształów moczowych u kastratów."

zrodlo: vetopedia

bo nie sztuka jest dac tylko mieso...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości