Wielkie oszczędzanie! Kto ze mną? :) - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-12-01, 18:03   #181
smieszka250
Zakorzenienie

GG do smieszka250
Dot.: Wielkie oszczędzanie! Kto ze mną? :)

A ja dzisiaj oczywiście wydałam za dużo....
Kawa w szkole
czekolady aero (promocja 2 w cenie 1, czyli 2,99. uznałam, ze w takiej cenie to zwykła z biedronki, więc wzięłam 4 )
jabłka...

Eh, chyba muszę zacząć tak jak Wy sprzedawać na all. W wakacje pozbyłam się książek, może teraz wezmę się za ciuchy ?
smieszka250 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-01, 18:03   #182
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a
Konto usunięte

odwiedziłam po drodze SH;
spodnie
żakiet
żakiet
bluzka
szal
torba na laptopa
dżinsy
razem 33,15

jak na takie duże zakupy chyba może byc?
aaa i wszystko marki H&M levis itd
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-01, 18:07   #183
CoffeeWithMilk
Wtajemniczenie

w ogóle to mama mi nie wierzy, że mogę wydawać tyle pieniędzy, mówi cały czas, że wszystko mam, jak wyjeżdżam to biorę sporo rzeczy z domu i jeszcze narzekam, że pieniądze się mnie nie trzymają... Ale tak jest niestety... Za samo wyjście dzisiaj do sklepu zapłaciłam 17zł, a kupiłam to co było mi potrzebne, no może za wyjątkiem gazety ale cytrynka do herbatki musi być, warzyw mi się zachciało, to nie mogłam sobie odmówić, karotką może trochę kolor cery poprawię gruszka zamiast czegoś słodkiego, przyprawa, bo indyka musiałam czymś doprawić i reklamówka, bo z domu nie wzięłam, a musiałam jakoś donieść do domu i już nie ma 17zł

---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ----------

[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;15607437]odwiedziłam po drodze SH;
spodnie
żakiet
żakiet
bluzka
szal
torba na laptopa
dżinsy
razem 33,15

jak na takie duże zakupy chyba może byc?
aaa i wszystko marki H&M levis itd[/QUOTE]
wstaw fotki
CoffeeWithMilk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-01, 18:13   #184
AntenkA86
Rozeznanie

GG do AntenkA86

Wydałam5,27:
3,87zł pierś z kurczaka
1,40 ryż

Wpłynęło 29,50 zł, za sprzedane ciuszki na allegro

AntenkA86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-01, 18:26   #185
Rarita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez CoffeeWithMilk Pokaż wiadomość
w ogóle to mama mi nie wierzy, że mogę wydawać tyle pieniędzy, mówi cały czas, że wszystko mam, jak wyjeżdżam to biorę sporo rzeczy z domu i jeszcze narzekam, że pieniądze się mnie nie trzymają... Ale tak jest niestety...

Haha skąd ja to znam? Niby wszystko jest ale zawsze wypadnie 2,50 na kawę i 3 zł na ksero i po paru dniach portfel świeci pustkami, na rzeczy typu gazeta czy błyszczyk można jeszcze żałować ale jedzenie trzeba kupić chociażby coś na śniadanie a już się nazbiera trochę
Rarita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-01, 18:30   #186
kasiek1209
Przyczajenie

Cześć dziewczyny! Mogę sie dołączyć? Nie mam jakiś większych problemów finansowych, ale chcę to zrobić dla samej siebie ;D Od jutra zaczynam oszczędzać i sumiennie będę wam się spowiadać z zakupów ! Mam fioła na punkcie mody, nawet zamierzam założyć swój szafiarski blog, więc to co uda mi się zaoszczędzić możliwe,że wydam na modowe nowości, albo na perfumy, które mi się marzą , a może na wyjazd do Stanów? Sama nie wiem
I dziękuję wam za podrzucenie pomysłu ze sprzedawaniem ubrań, w których juz nie chodzę. Z powodu choroby nie idę jutro do szkoły, więc mam cały dzień na przebrnięcie przez stertę ciuchów i posegregowanie je!
3majcie za mnie kciuki Ja trzymam za was.
Apropo, obejrzałam dzisiaj film 'Miłość na wybiegu' i uznałam, że Dorociński jest meeeeeeeeeeeeeeeeeeeega przystojny<3 ; )
Buziaki!
kasiek1209 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-01, 18:33   #187
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kasiek1209 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny! Mogę sie dołączyć? Buziaki!
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-01, 18:38   #188
CoffeeWithMilk
Wtajemniczenie

Cytat:
Cześć dziewczyny! Mogę sie dołączyć? Nie mam jakiś większych problemów finansowych, ale chcę to zrobić dla samej siebie ;D Od jutra zaczynam oszczędzać i sumiennie będę wam się spowiadać z zakupów ! Mam fioła na punkcie mody, nawet zamierzam założyć swój szafiarski blog, więc to co uda mi się zaoszczędzić możliwe,że wydam na modowe nowości, albo na perfumy, które mi się marzą , a może na wyjazd do Stanów? Sama nie wiem
I dziękuję wam za podrzucenie pomysłu ze sprzedawaniem ubrań, w których juz nie chodzę. Z powodu choroby nie idę jutro do szkoły, więc mam cały dzień na przebrnięcie przez stertę ciuchów i posegregowanie je!
3majcie za mnie kciuki Ja trzymam za was.
Apropo, obejrzałam dzisiaj film 'Miłość na wybiegu' i uznałam, że Dorociński jest meeeeeeeeeeeeeeeeeeeega przystojny<3 ; )
Buziaki!
oj jest przystojny, jest, a w filmie to ja jestem zakochana

A ja mam kuzynkę, parę lat młodsza ode mnie, biedna... I jej zaczęłam wysyłać ciuchy, bo kiedyś sprzedawałam, ona tak ze wszystkiego się cieszy, głupio mi by było teraz przed samą sobą wystawić ciuchy na alle dla tych paru groszy
Stary 2009-12-01, 18:41   #189
Konto usunięte

Cytat:
A ja mam kuzynkę, parę lat młodsza ode mnie, biedna... I jej zaczęłam wysyłać ciuchy, bo kiedyś sprzedawałam, ona tak ze wszystkiego się cieszy, głupio mi by było teraz przed samą sobą wystawić ciuchy na alle dla tych paru groszy
ale za to masz mega wielki dobry uczynek wart wszystkie pieniadze swiata
Stary 2009-12-01, 19:08   #190
CoffeeWithMilk
Wtajemniczenie

[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;15608261]ale za to masz mega wielki dobry uczynek wart wszystkie pieniadze swiata[/QUOTE]
też prawda
Stary 2009-12-01, 19:09   #191
Ayo22
after hours

po korepetycjach zaszłam do rossmana, kupiłam prezent dla TŻ...
i lakier do paznokci dla siebie co prawda kosztował niecałe 6 zł, ale i tak zła na siebie jestem. za karę wrzucam do skarbonki jeszcze 10 zł, będę miała nauczkę..
Ayo22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-01, 19:17   #192
Dagunia
Komplikatorka

Ja dzisiaj 0 zł wydane Makaron dla psa kupił TŻ więc 10 zł do przodu
Stary 2009-12-01, 20:03   #193
foltynka
Zakorzenienie

GG do foltynka

straciłam ta wczorają stówkę ktora dostałam i która juz była schowana, ale pojawiły sie niespodziewane wydatki, nie moglam isc do bankomatu i wzziełam co mialam w domu
po wypłacie bede musiała oddać

ciało w przebudowie... było 66 kg... jest 57 kg... będzie 52 kg ?

kocham kawę
hybrydy moja nowa pasja

Być może ten, którego kocham
Jest moich marzeń wiernym cieniem
I jeśli o mnie śni po nocach,
jest moim życiem i spełnieniem
( 26.07.2008 forever )
foltynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-01, 20:30   #194
Liama
Zadomowienie

Eh ja czekam do następnego stypendium i może uda się coś odłożyć...napewno nie za wiele, bo święta...ale chociaż 300zł...
Zapraszam
Liama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-01, 21:29   #195
agassek
Zakorzenienie

Cytat:
Buziaki!
Ja już to dawno stwierdziłam Jak dla mnie- chyba najprzystojniejszy polski aktor Muszę też obejrzeć

Cytat:
Napisane przez marchewkowe pole Pokaż wiadomość
A tak w ogóle to kupuję na empik.com- tam też wszystko jest tańsze o kilka zł- z dostawą do salonu, czyli przesyłka za darmo. Dla mnie to najkorzystniejsze rozwiązanie bo nie każda księgarnia internetowa jest tak dobrze zaopatrzona i chcąc kupić interesujące mnie książki musiałabym robić zakupy w kilku, płacić za wysyłkę, i chyba podsumowując wyszłoby drożej.
Dzięki Ci Kobieto za tego posta Od dziś chyba będę robiła książkowe zakupy właśnie na empik.com, bo z tą dostawą to wychodzi o niebo wygodniej, a empik mam od niedawna pod nosem

Ja dzisiaj nie wydałam nic (no poza wspomnianym już karnetem, ale w sumie zaoszczędziłam 10 zł, bo zamiast kupić na pięć wejść za 55 zł, kupiłam na 10 za 95 ).

Jutro też planuję bez wydawania kasy, ale pewnie coś na uczelni kupię

agassek jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-12-01, 21:59   #196
Ayo22
after hours

Cytat:
Napisane przez agassek Pokaż wiadomość
Ja dzisiaj nie wydałam nic (no poza wspomnianym już karnetem, ale w sumie zaoszczędziłam 10 zł, bo zamiast kupić na pięć wejść za 55 zł, kupiłam na 10 za 95 ).
2x55=110 zł,
czyli zaoszczędziłaś 15 :P
Stary 2009-12-01, 22:52   #197
agassek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ayo22 Pokaż wiadomość
2x55=110 zł,
czyli zaoszczędziłaś 15 :P
Buahaha
Ale ze mnie głupek, nie wiem o czym ja myślałam pisząc to
Fakt, 15 zł, jeszcze lepiej

agassek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-01, 22:57   #198
Ayo22
after hours

Cytat:
Napisane przez agassek Pokaż wiadomość
Buahaha
Ale ze mnie głupek, nie wiem o czym ja myślałam pisząc to
Fakt, 15 zł, jeszcze lepiej
Stary 2009-12-01, 23:54   #199
angelkaa
Wtajemniczenie

Hej pozwólcie, że i ja się dołącze

Dzisiaj wydałam 7,50 ale w tym jest ciemny chleb który starczy mi do piątku ..

Kurde najgorsze jest to, że nigdy nie zdążam zrobić sobie rano kanapki i na uczelni wydaje 3zł na te cholerne bułki ;//..

Ale niedługo mikołaj i będe cięższa o jakieś 3 stówki

angelkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 00:29   #200
aaricia8
Zakorzenienie

Dobry wątek.
Poszłam na spacer a wróciłam z włoszczyzną, sałatką, makrelą i jabłkami
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 09:01   #201
CoffeeWithMilk
Wtajemniczenie

Kolejny dzień oszczędzania rozpoczęty! Mam zamiar nie wydać dzisiaj nic, bo wszystko mam

---------- Dopisano o 09:01 ---------- Poprzedni post napisano o 08:50 ----------

20 sposobów na oszczędzanie w okresie świąt Bożego Narodzenia

Święta już za niespełna półtorej miesiąca – właśnie teraz jest ostatni dzwonek, żeby w tym roku postarać się zaoszczędzić w tym okresie trochę pieniędzy, zamiast za dużo wydać. Przygotowałem zatem listę 21 porad, które mają na celu tylko jedno: pomóc Wam w tym roku wydać mniej, niż ostatnio.
Od razu chciałbym napomknąć, że święta to okres, który każdy z nas przeżywa inaczej. Mamy różne zwyczaje i tradycje. Inaczej także podchodzimy do pojmowania wagi tych świąt. Właśnie dlatego chcę podkreślić, że poniższymi poradami nie chcę nikomu niczego narzucać – jeżeli dana sugestia akurat Ci nie pasuje – spoko, będą inne, z których być może skorzystasz.

Zatem do dzieła. Oto 21 porad dla każdego, kto pragnie oszczędzić pieniądze w okresie świąt Bożego Narodzenia:

Okres przedświąteczny

1.) Z góry ustal górną granicę wydatków na święta i zrób, co w Twojej mocy, żeby jej nie przekroczyć. To może być trudne, ale tylko dzięki temu łatwiej będzie Ci podjąć pewne świąteczne decyzje, np. jakie prezenty kupić i za jakie kwoty. Bez tego ograniczenia łatwo popaść w świąteczne szaleństwo i wydać znacznie więcej, niż można.

2.) Dokładnie notuj wydatki poniesione na wszystko, co jest związane ze świętami. Od karpia, przez choinkę, po prezenty. Dzięki temu będziesz mógł łatwo ocenić ile pieniędzy będziesz potrzebował na te cele w przyszłym roku.
Nie zostawiaj zakupów świątecznych na ostatnią chwilę. Im bliżej świąt, tym wyższe ceny. W ogóle warto powoli, w ciągu całego roku, obkupować się w podarki dla bliskich czy świąteczne gadżety. Można także odkładać od początku roku, co miesiąc, drobne kwoty na ten cel – choćby metodą słoikową.

3.)Poszukuj okazji, wykorzystuj kupony, przejrzyj lokalną gazetę oraz ulotki z marketów. Możesz również w poszukiwaniu rabatów wykorzystać Internet.

4.)Poświęć troszkę czasu na dokładne ustalenie tego, jak tegoroczne święta mają wyglądać, gdzie je spędzisz, z kim, co komu podarujesz itp. A potem działaj według planu. Dzięki temu zawczasu ujmiesz wydatki w ryzy i więcej zaoszczędzisz.

Prezenty

5.) Zamiast kartek papierowych możesz wysłać e-kartki. W dzisiejszych czasach prawie każdy ma dostęp do sieci, więc taka kartka na pewno dotrze do adresata. Owszem, nie jest tak fajna, jak papierowa, ale gdy zwraca się uwagę na wydatki lepsza taka, niż żadna.

6.) Zabaw się w losowanie kto komu kupuje prezent. Prosta zabawa, a zamiast kupować 5 drobnych upominków, wydasz pieniądze na jeden lepszy.

7.)Alternatywnie można w tym roku zdecydować się na kupno podarków tylko dzieciom. Dorośli mogą poczekać do stycznia, gdy skończy się już gorączka świąteczna i swoje prezenty będą mogli zdobyć po niższej cenie.

8.)Opcją hardcore’ową jest całkowita rezygnacja z preziów. Święta będą trochę mniej kolorowe, prawda, ale przynajmniej w nowy rok wejdzie się bez kłopotów finansowych. Dodatkowo, traumatyczne wspomnienie będzie również stanowiło dobrą motywację do szybszego zaplanowania i rozpoczęcia odkładania na kolejne święta.

9.) Pamiętaj także, że nie zawsze trzeba kupować prezenty. Można je także wykonać samemu, dzięki czemu będą miały miły, osobisty charakter. Wiele osób doceni czas poświęcony na samodzielne wykonanie prezentu.

10.) Możesz też podarować komuś nietrafiony prezent, otrzymany wcześniej z innej okazji. Naturalnie tylko wtedy, gdy nie został uszkodzony czy widocznie zużyty i wiesz, że dana osoba z niego skorzysta. Nie jest to może zbyt moralne podejście, ale czasem może to być jedyne wyjście.

11.) Skorzystaj z usługi pakowania prezentów w sklepie. Sklepy często robią to za darmo, w ramach promocji. Oszczędzisz czas i pieniądze na materiały.

Ozdoby

12.) Zaopatrz się w sztuczną choinkę. Może nie jest tak fajna, jak prawdziwa, ale raz wydane pieniądze będą dawały korzyść przez co najmniej kilka sezonów, a do tego odejdzie kłopot ze sprzątaniem igieł i żywicy.

13.) Samodzielnie przygotuj ozdoby na choinkę. To pole do popisania się kreatywnością. Osobiście polecam: łańcuch z popcornu i rodzynek, tekturowe aniołki, ciasteczka owinięte w folię aluminiową itp.

14.) Wykorzystuj dekoracje zakupione dawniej. Niby sprawa oczywista, a można się zdziwić ile osób co roku daje się nabrać na zakup nowych ozdób!

15.) W wykonywaniu ozdób wykorzystaj pomoc dzieci. Mogą kolorować papierowe aniołki, czy kleić łańcuch. Będą miały z tego niezłą zabawę, a Ty będziesz mógł w międzyczasie zająć się czymś innym.

Kolacja wigilijna

16.) Dobrym pomysłem jest zorganizowanie świąt w większym gronie. Można wtedy podzielić koszty i obowiązki związane z przygotowaniem się do tego czasu.

17.) Nie ma co przesadzać z ilością potraw na wigilijnym stole. Nie raz wychodzi na to, że te standardowe dwanaście to było za dużo.

Pozostałe

18.) Nie finansuj świąt kredytem z karty! Gwarantuję, że gdy opadnie świąteczna atmosfera, będziesz gorzko żałować startu na kredycie w nowy rok.

19.) Jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś, aby powiększyć swój budżet świąteczny możesz sprzedać niepotrzebne rzeczy.

20.) Negocjuj ceny. Zwłaszcza kupując na rynkach czy targowiskach – nie wolno zapominać, że jest tam masa przedświątecznych okazji – możesz nieźle zaoszczędzić, jeżeli tylko odważysz się zadać pytanie: „Ile może mi pan/pani opuścić z ceny?”

To by było na tyle. Chciałbym podkreślić, że celem tych porad nie jest zachęcanie do świątecznego skąpstwa a’la Scrooge z Opowieści wigilijnej. Proponuję po prostu rozsądne podejście do pewnych spraw i postawienie w pierwszej kolejności na kreatywność, a nie popadanie w długi z powodu świąt. Pamiętajmy, że przecież w świętach liczy się rodzinna atmosfera, a nie lansowany w mediach konsumpcjonizm.

Znalazłam w necie, może się przydać
Stary 2009-12-02, 09:01   #202
Konto usunięte

Cytat:
Kolejny dzień oszczędzania rozpoczęty! Mam zamiar nie wydać dzisiaj nic, bo wszystko mam
hehe też sobie tak powtarzam, ale po drodze do domu tyle pokus..
Stary 2009-12-02, 09:04   #203
CoffeeWithMilk
Wtajemniczenie

Oszczędzanie pieniędzy metodą słoikową

Nie denerwują Was drobne, które po pewnym czasie kumulują się w Waszych portfelach? Mnie bardzo. Na szczęście udało mi się wymyślić sposób na właściwe ich spożytkowanie – codziennie wieczorem opróżniam swój portfel z bilonu (wszystko od złotówek włącznie w dół) i wrzucam go do słoika po kawie. Portfel robi się lżejszy, a co kilka miesięcy, gdy się zapełni, otrzymuję niewielki zastrzyk konkretnej gotówki.

Praktykuję oszczędzanie metodą słoikową już od pięciu lat i uważam, że jest to doskonały sposób oszczędzenia dla studentów, ale nie tylko. Dzięki temu przy stosunkowo niewielkich środkach na każdy miesiąc, do okresu wakacji udaje mi się odłożyć średnio 250-300 złotych. Cały proces odbywa się o wiele szybciej, gdy w oszczędzaniu w ten sposób uczestniczą wszyscy domownicy (w końcu we wspólnym celu odkładają tylko drobniaki) oraz gdy (uwaga, to jest wersja hard-core) podczas dokonywania opłat zawsze staramy się nie płacić drobnymi, tylko najbliższą pełną kwotą, np. zakupy kosztują 25,50 pln, więc płacę 30 złotych i dostaję trochę świeżych drobniaków do umieszczenia w słoiku na koniec dnia.

Jako że poruszanie się ze słoikiem z drobniakami jest nieco kłopotliwe zachęcam do zamienienia ich na banknoty. Osobiście odwiedzam sklepy i pytam, czy nie potrzebują drobnych – w większości wypadków tym sposobem cały słoik mam zamieniony w pół godziny. Odradzam natomiast wymienianie pieniędzy w bankach, ponieważ od tej czynności z niewiadomych przyczyn potrącana jest prowizja (przynajmniej w BZWBK). Podobno można spróbować wpłacić je na swoje konto – bank ma wtedy obowiązek przyjąć wpłatę w tej postaci, ale przyznam szczerze, że jeszcze tego nie próbowałem.

Pieniądze uzyskane w ten sposób można wykorzystać na wiele sposobów. Osobiście zawsze stanowiły dla mnie “zastrzyk” na wakacyjne wyjazdy, ale równie dobrze można je umieścić na lokacie lub zakupić jednostki funduszy inwestycyjnych i pozostawić, żeby na siebie zarabiały. Mogą również stanowić tzw. fundusz awaryjny, na niespodziewane wydatki.

Na koniec napiszę, że najlepszym, moim zdaniem, słoikiem do oszczędzania pieniędzy, jest ten po kawie Nescafe: pojemny, kwadratowy, z solidną zakrętką. Aż miło patrzeć, jak z dnia na dzień podnosi się poziom oszczędności

REKLAMA
Stary 2009-12-02, 09:08   #204
Vampirria
Raczkowanie

Ja dzis wlasciwie kupie cos do jedzenia do pracy- na kanapki juz nie moge patrzec;p I to tyle-udalo mi sie uzbierac na Marine Zafona, teraz jeszcze tylko cos na Mikolaja dla chlopa-kupilam juz bokserki w mikolaje i nie mam pojecia co jeszcze;/
Vampirria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 09:15   #205
Dagunia
Komplikatorka

Dzisiejszy dzień rozpoczynam z saldem : -168 zł - buty na Sylwestra zamówione na allegro...
Stary 2009-12-02, 09:21   #206
CoffeeWithMilk
Wtajemniczenie

8 sposobów na rozpoczęcie oszczędzania do zaraz

Nie zdajemy sobie nawet sprawy, jak dużo pieniędzy zaoszczędzić możemy w naszym budżecie domowym pracując nad naszymi codziennymi nawykami. Przedstawiamy 8 prostych sposobów na codzienne oszczędności.

Nie chodź na zakupy.
Jeśli nie idziesz do sklepu, aby kupić konkretną rzecz, to nie idź. Jeśli pójdziesz, to tym samym podejmujesz decyzję, że wydasz swoje pieniądze na coś, co prawie lub w ogóle nie jest Ci do niczego potrzebne. Dlaczego? Każdy sklep, to jeden wielki marketing, w którym wszystko zostało ustawione, pokazane tylko i wyłącznie pod jednym kątem: abyś kupował. Nikogo nie obchodzi, czy kupujesz coś, co jest Ci potrzebne, czy nie.

Idąc dalej tym samym tropem: absolutnie konieczne jest, abyś unikał traktowania chodzenia na zakupy, jako jakikolwiek rodzaj rozrywki. Jeśli jednak tak traktujesz zakupy, to wracasz do punktu wyjścia (patrz akapit powyżej).

Wydawaj mniej, niż zarabiasz.
Wskazówka ta, to tak oklepany frazes, powtarzany na tysiące różnych sposobów, a jednak w dalszym ciągu tak dużo osób postępuje wbrew niemu. Dlaczego? Wszelakie wynalazki w stylu kart kredytowych, kredytów i pożyczek konsumpcyjnych mają za zadanie dać Ci poczucie, że dysponujesz praktycznie nieograniczonym zasobem gotówki, która – w dodatku – nie jest Twoja, tak że bez wielkich wewnętrznych perswazji możesz te pieniądze wydać na co tylko chcesz. To prościutka droga do finansowych tarapatów. Jeśli tego nie chcesz, to przestrzegaj prostej zasady: zawsze kupuj za gotówkę i to swoją gotówkę.

Zadbaj oto, co już masz.
Chodzi tutaj nie tylko o posiadane przez Ciebie przedmioty, ale także o samego siebie. Jeśli dbasz oto co masz, poprzez robienie naprawdę drobnych rzeczy, jak np. odkurzanie domu, zmiana oleju w samochodzie, itp. - tym samym przedłużasz żywotność tych wszystkich rzeczy, a to oznacza brak konieczności ich wymiany i/lub kupna nowego przedmiotu, czyli oszczędzanie.

Używaj to co masz, jak długo tylko możesz.
Nie wymieniaj jakiegoś przedmiotu na nowy, tylko dlatego, że tak chcesz, albo że tak mówią w reklamie, itp. Wymień dopiero wtedy, kiedy będziesz miał ku temu prawdziwy powód. A więc, zajeździj swój samochód na śmierć. Dopiero wtedy, kiedy nie będzie opłacało się go naprawić, wymień samochód. Nie kupuj zbyt często nowych ubrań, tylko dlatego, że ci się podobają.

Zrób to sam.
Jeśli masz jakąś drobną naprawę do zrobienia, to nie wzywaj od razu tzw. „fachowca”, ale spróbuj to zrobić samodzielnie. Prawdopodobnie, za którymś razem uda Ci się tą rzecz naprawić samodzielnie za ułamek tej ceny, którą musiałbyś opłacić fachowca. Jeśli jednak nie dajesz rady, to wtedy dopiero wezwij fachowca.

Zastanów się dwa razy zanim coś kupisz.
Samo kupno jakiegoś przedmiotu, to jednorazowy wydatek (jeśli płacisz za całość gotówką), ale to nie koniec wydatków w ogóle. W grę wchodzą wszelkiego rodzaju przeglądy, konserwacja, ewentualne naprawy, itp. - które kosztują realne pieniądze. Często bardziej opłaca się kupić droższy model jakiegoś przedmiotu, niż tańszy, gdyż ten tańszy jest wykonany z gorszej jakości materiałów, częściej się psuje, itp.
Trudno jest to wszystko ocenić i wyliczyć przy zakupie, ale tutaj nie chodzi o to, aby wyliczyć wszystko co do ostatniego grosza, ale żeby się nad tym wszystkim porządnie zastanowić.

Nie kupuj od razu.
Chcesz sobie kupić jakiś przedmiot, który naprawdę jest ci potrzebny. W porządku, ale nie wchodź do pierwszego lepszego sklepu i nie kupuj go od razu. Poświęć czas, aby sprawdzić w różnych sklepach ceny, serwis, gwarancje, itp. Im więcej sklepów odwiedzisz, tym lepiej. Następnie wybierz najlepszą ofertę dla siebie i dopiero wtedy kup sobie ten przedmiot.

Kupuj używane.
Dlaczego? Bo używane jest tańsze, niż nowe, a jakość praktycznie, jak nowego przedmiotu. Dotyczy to zwłaszcza: samochodów, ubrań, książek, zabawek, itp.
Stary 2009-12-02, 09:38   #207
Dagunia
Komplikatorka

A może te RADY dasz do pierwszego postu - jako takie "rozpoczęcie" wątku ?

REKLAMA
Stary 2009-12-02, 10:32   #208
Rarita
Wtajemniczenie

Rady świetne zwłaszcza ta z metodą słoikową, też ją stosuje ale tylko dla miedzianych monet bo gdybym odkładała wszystko poniżej złotówki to po paru dniach mój budżet odczułby to znacząco...
a tymczasem jest 10;30 a ja nie wydałam jeszcze ani złotówki
... może temu że dopiero wstałam ale postaram się dzisiaj nic nie wydać bo wszystko mam
Rarita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 10:33   #209
CoffeeWithMilk
Wtajemniczenie

dodaam w pierwsyzm poscie , w ktrzch postach sa radz , mam yapesuta klawiature, wzbacycie
Stary 2009-12-02, 11:57   #210
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez CoffkeeWithMilk Pokaż wiadomość
dodaam w pierwsyzm poscie , w ktrzch postach sa radz , mam yapesuta klawiature, wzbacycie
Z klawiatura wszystko jest okej . Przy pasku narzedzi na dole po prawej stronie masz pasek jezyka z literkami "PL". Obok masz taki maly prostokat. Zmien tak ustawienia jezyka polskiego i bedzie dzialalo.
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości