|
|
#181 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Wigilia i Boże Narodzenie wasze propozycje
BUNIA194, już jest załozony taki wątek:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=382580
|
|
#182 |
|
Przyczajenie
|
Jestem na etapie sporządzania świątecznego menu, ale tak na prawdę nie wiem co z tych rzeczy będę mogła zjeść. Jestem świeżo upieczoną mamą i karmię piersią. Ostatnio jak zjadłam fasolkę po bretońsku to przypłaciłam za ten grzech nie przespaną nocą i cierpieniem córci. Potrawy wigilijne to głównie kapusta kiszona, ryby, śledzie i tak na prawdę nie wiem co mogę zjeść nie ryzykując.
Na pewno będą: kapusta z grzybami, śledzie z cebulką, karp pieczony z czosnkiem, ryba po grecku, barszcz z uszkami lub pierogami śledź pod pierzynką z ciast: sernik (pieczony albo na zimno - jeszcze nie zdecydowałam) jakieś ciasto z cynamonem, bo tak za mną chodzi ostatnio - może drożdżówki cynamonowe Myślałam o zrobieniu chlebka, ale nigdy nie robiłam, więc boję się ryzykować. Poza tym nie wiem jak się wyrobię z czasem, bo córcia też zajmuje mi trochę uwagi. Na dni świąteczne jeszcze nic nie wymyśliłam, bo nie mam apetytu za bardzo. Możliwe, że będą flaczki i kurczak pieczony, galareta drobiowa. Jak wymyślę to dam znać |
|
|
|
|
#183 |
|
Wtajemniczenie
|
Na wigilijnym stole znajdą się u mnie:
* karp smażony * ryba po grecku * paluszki rybne ![]() * pierogi z kapustą i grzybami * śledzie w oleju * kapusta z grzybami * barszcz czerwony * kluski z makiem ![]() Ze słodkości - sernik - snickers - pierniczki
|
|
#184 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie
![]() - barszcz czerwony z uszkami -naleśniki z kapustą i grzybami -ryba po grecku -śledź po żydowsku -śledź pod pierzynką -sałaka warzywna -smażone filety z ryby - łazanki z makiem i bakaliami -kutia -kapusta z grzybami -kisiel z czarnych jagód karpia nie będzie
|
|
|
|
|
#185 |
|
BAN stały
|
U mnie kiedyś w domu był kisiel zrobiony z owsa, był taki biały , ale mi nie za bardzo smakował.
|
|
|
|
|
#186 |
|
Zakorzenienie
|
mam prosbe, czy ktos moze podac przepis na sledzie w galarecie? najprostszy sposob.
Pozdrawiam i z góry dziekuje
|
|
|
|
|
#187 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Przepisy na śledzia w galarecie znajdziesz na stronach: - http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/s...recie_z_porto/ - http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis..._galarecie.php - http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne Mam nadzieję że pomogłam. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#188 |
|
Raczkowanie
|
Oj widzę, że nie tylko ja mam problem ze świąteczym menu. Niemal codziennie dokupuję kolejny "wór" niezbędnych składników ;(
na moim stole pojawi się: - grzybowa z suszonych - barszcz z krokietami grzybowo - kapuścianymi - pierogi pieczone z w/w farszem + kapusta zasmażana - łazanki - kapusta z grochem - ryba po grecku - ryba w zalewie octowej - sałatka warzywna - sałatka śledziowa - śledź w śmietanie A powigilijnie: - piernik ( nój TZ się zaoferował choć ma 2 lewe rączki do gotowania) - sernik - makowiec - tymbaliki - sałatka z szynki i ananasów - bigos Bardzo mnie pocieszyłyście, że u Was nie planuje się "12 potraw". Mieszkamy na obczyźnie i na Wigilii będą tylko znajome pary, brak rodziny. W moim rodzinym domu były 3 zupy zawsze, karp smażony i groch jaś z brzoskwinią z puszki jako deser. Natomiast TZ miał u siebie 12 podręcznikowych potraw. Nie wiedziałam już czy tylko u mnie "nie było tradycyjnie". Pozdrawiam wszystkie zapracowane kucharki ![]() - |
|
|
|
|
#189 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie na wigilijnym stole napewno bedzie:
barszcz z uszkami ryba po grecku karp sałaka warzywna kapusta z grzybami kotlety grzybowe makowiec sernik pierniczki
|
|
|
|
|
#190 |
|
Zadomowienie
|
w Wigilie:
-barszcz wigilijny z kaszą jaglaną i grzybkami. -ryba w panierce z ziemniaczkami polanymi olejem rzepakowym z cebulką -śledzie -pierogi z kapustą i grzybami -groch z kapustą (być może )a tak generalnie na święta to: -flaki -bigos -sałatka jarzynowa -sałatka z ananasem i szynką -sałatka z kurczakiem -galareta (chyba. )-pieczony schab z morelą/śliwką, karkówka i pierś indyka. a ze słodkości: -Pychotka -Makowiec z masą orzechową -Tygrysek -Piernik przekładany -Sernik orzechowy -Bożonarodzeniowe babeczki.
|
|
|
#191 |
|
Wtajemniczenie
|
Wigilia:
- Barszcz czerwony z uszkami, z masełkiem - ziemniaki z wody z liściem laurowym i zielem angielskim - kapusta z grzybami (pieczarki) - filet z karpia w panierce smażony na maśle - filet z mintaja w panierce smażony na maśle - filet z łososia na parze z warzywami - makrela z piekarnika z masłem czosnkowo - cytrynowym - sos koperkowy - "ciasto świąteczne" (pomieszanie jabłecznika, piernika i murzynka) - kawa z cynamonem - mandarynki - dużo mandarynek ![]() 1 święto - zwykle dojadamy resztki z wigilii - sałatka jarzynowa - obiad u teściowej: schab, drób itp z ziemniakami i kapustą - mandarynki po raz kolejny 2 święto - obiad u moich rodziców - pieczenie schab ze śliwką, karczek, czasem kaczka z pomarańczą, kluseczki, kapusta biała z grzybami i czerwona z jabłkiem. Ciasto świąteczne. I znowu mandarynki
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#192 |
|
BAN stały
|
Wigilia:
- barszcz z uszkami - pierogi ruskie - pierogi z kapustą i grzybami - karp smażony - groch z kapustą - makówki - piernik - kulebiak - krokiety z kapustą - śledzie w musztardzie Poza tym: - nadziewka z kurczaka - sos tatarski - sałatka jarzynowa - szynka w glazurze morelowej - schab w galaretce porzeczkowej Konkretnego obiadu świątecznego u mnie się nie jada, wsuwamy resztki z Wigilii
|
|
|
|
|
#193 |
|
Rozeznanie
|
-barszcz czerwony z krokietami z pieczrakami
-ryba po Grecku -pierogi z kapusta i grzybami -karp smażony -sałatka warzywna -kapusta z grzybami -rolada rybna -kluski z makiem -śledzie w róznych odsłonach z ciast to jedynie marcinek....w sumie tyle tego żarcia będzie, ze postanowiłam raczyc goframi (swiezy zakup dobrej gofrownicy) Do tego ala ptasie mleczko z owocami ![]() Na obiadek Karkówka w piwie
|
|
|
|
|
#194 |
|
Raczkowanie
|
Ja na święta robię
-gołąbki -klopsiki mielone z pieczarkami w sosie pomidorowym -sałatka kebab -sałatka warzywna -Tarta jabłkowa -sernik cytrynowy -barszcz z uszkami -pierogi -karp -łazanki z kapustą i grzybami -śledzik(koreczki) -likier kukułka własnej roboty ![]() -może jeszcze sama chlebek upiekę -i obowiązkowo dużo owoców Dziś będę robić pierniczki na choinkę
|
|
|
|
|
#195 |
|
Zadomowienie
|
Hej , widzę ze dużo z Was robi pierożki z kapusta i grzybami , macie może sprawdzony i dobry przepis na ciasto na pierożki, mam już gotowy farsz ale nie wiem z którego przepisu skorzystać bo tyle ich znalazłam w necie .Potrzebuje jakiś przepis na szybko żeby jeszcze tej nocy udało mi się zrobić pierożki na Świąteczny stół
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#196 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
0,5kg maki szklanka letniej wody zoltko (jak male to czasami jeszcze jedno cale jajko) lyzka masla sol Wode dolewam -po trochu na koncu i zagniatam ciasto. Wtedy widac czy nie dalam jej za duzo i ciasto ma dobra konsystencje. Ciasto mozna robic takie cieniutkie i nie rozrywa sie. Pierozki sa pycha.
|
|
|
|
#197 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#198 |
|
Raczkowanie
|
U nas tegorocznym świętom przyświeca zasada "jak zrobić żeby się nie narobić", będzie:
1- barszcz czerwony (z kartonika, przyprawiony odpowiednio) 2 - uszka do barszczu (kupne) 3- groch z kapustą (groch ugotuje mama ja już moczę grzybki suszone do kapusty, własnoręcznie zbierane prawdziwki) 4- dorsz smażony 5- pierogi z kapustą i grzybami (z garmażu ale dobre, sprawdzone) 6- śledziki z cebulką w oleju (już zrobione przegryzają się w lodówce) 7- ryba po grecku lub w galarecie (tż zajmuje się rybami więc nie wiem co zrobi) 8- makowiec (kupny, kiedyś zdarzało mi się piec makowiec, nawet mi wychodził ale ostatnio mogę sobie pomarzyc o takich ceregielach) 9- jabłka 10- mandarynki 11-kompot z suszu 12 - do tego chlebek z masełkiem Tym sposobem jest 12 potraw , ja wiem ze np. mandarynki czy jabłka trudno nazwać potrawą, ale cóż, to sposób żeby nie dać się zwariować, tym bardziej że do wigilii tego roku będzie zasiadać mało osób więc bez sensu szykowac nie wiadomo ile jedzenia żeby się potem pomarnowało.I tak będziemy dojadać resztki przez kolejne dni, dodatkowo tż gotuje gar bigosu, kupiłam sernik, może jeszcze zrobię sałatkę (chyba nie będę kombinować i zrobię taką tradycyjną jarzynową, bardzo lubię a dawno nie jadłam). Karpia u nas od lat nie ma, bo nikt nie lubi ... albo nikt nie potrafi dobrze przyrządzić. |
|
|
|
|
#199 |
|
Raczkowanie
|
U mnie:
- barszcz z uszkami - zupa grzybowa -kwas ze smazonymi ziemniakami -pstrag pieczony - karp smazony - sledzie w occie z mleczkiem - kluski z makiem - kompot z suszu - salatka (pieczarki, kukurydza, groszek,papryka, jaja, majonez, przyprawy) - makowiec - tort sliwkowy z bakaliami - sernik z rodzynkami i wkladka makowa
|
|
#200 |
|
Rozeznanie
|
Jako że święta już za miesiąc odświeżam wątek
![]() ![]() Ja w tym roku przygotowuję sama w pełni swoją pierwszą własną kolację wigilijną i kurcze mam trochę stracha czy mi się to uda świętujemy z obiema rodzinami (w końcu zdecydowaliśmy że mamy dość 2 kolacji jednego dnia) |
|
|
|
|
#201 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Dobry pomysł tą wigilią. Ja przez 3 lata się rozrywałam na dwie rodziny, dojazdy, pakowanie dzieci, zamiast spokoju były nerwy, czy zdążymy na kolejną wigilię. A wiadomo każdy ciągnie do swojej rodziny. Od 2 lat robię wigilię u siebie. Jest trochę biegania ale jest o niebo lepiej. Poza tym w tym roku robię imprezę składkową (każdy coś przyniesie i będzie mniej roboty). Niedługo siądę i przygotuję przykładowe menu. Powodzenia |
|
|
|
|
|
#202 |
|
Raczkowanie
|
moj szalony boyfriend po kursie gotowania na ap oszalal. z 1 strony dobrze bo gotuje i nie ma monotonii, ale powiedzial mi ostatnio ze na swieta tez beda ekeperymety. a dla mnie liczy sie tylko barszcz z uszkami, pieczarki i karp. reszta mogaby nie istniec
|
|
|
|
|
#203 |
|
Raczkowanie
|
Ojej...a ja w tym roku robie pierwsza Wigilie u siebie i strasznie sie boje
Mialam nadzieje,ze beda tylko na niej moich rodzice,ale okazalo sie,ze przylatuje do nas jeszcze brat mojego faceta z zona i z dzieckiem.Jako takie menu przygotowalam,ale nie wiem za bardzo jak do czego sie zabrac :/ Kiepski ze mnie kucharz ![]() Na pewno bedzie: - barszczyk z uszkami (nie wiem tylko jak sie uszka robi hihi) - pierogi z kapusta i grzybami (problem jak w.w.) - zupka grzybowa - rybka w zalewie octowej - sledzie pod pierzynka i w smietanie - kapusta z grochem - ziemniaczki - kompocik Cos ze slodkosci to znalazlam fajny przepis na sernik z rosa,ale nie mam pomyslu na drugie ciasto tak aby bylo proste i szybkie.
Jestem przeciez wirtualna.Jak anioł.Anioly też sa wirtualne.Zawsze takie były.Nawet na tysiac lat przed Internetem.Ale w moim przypadku to kłamstwo.Ja TYLKO jestem wirtualna. Nic nie mam wspólnego z aniołem... https://wizaz.pl/akcje/luksja/active...uid=399431&k=a |
|
|
|
|
#204 |
|
Rozeznanie
|
Wczoraj usiadłam i zastanawiałam się co ja w końcu podam na kolację wigilijną.... no i chyba wymyśliłam... takie połączenie tradycji z małym powiewem nowości:
1. Barszczyk z uszkami (zakwas już niedługo będę musiała przygotować bo im dłużej stoi tym lepszy barszcz, a uszka zrobię chyba już w przyszłym tygodniu i zamrożę) 2. Kapusta z grzybami - to przyniesie moja mama. 3. Ryba po grecku - to danie przygotuje teściowa - jej popisowa ryba 4. śledzie po kaszubsku 5. śledzie pod kołderką z cebulki 6. śledzie w sosie musztardowym 7. sałatka z makreli 8. sałatka śledziowa 9. pierogi z łososiem 10. filety łososia ze szpinakiem 11. kluski z makiem 12. kompot z suszu Z ciast na święta przygotowuję keksa, piernik i ciasto czekoladowe.... Wielkie przedsięwzięcie kulinarne jak dla mnie.... mam nadzieję że wszystko się uda
|
|
|
|
|
#205 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, mam takie pytanie odnośnie potraw na wigilię. Jak myślicie czy można zrobić jedną potrawę z owoców morza? Bo w sumie to nie jest żadna tradycyjna potrawa i nie chciałabym żeby ktoś krzywo na mnie za to patrzył. Zrobiłybyście taką potrawę czy raczej odpuściły ją na inną okazję?
|
|
|
|
|
#206 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wiesz moim zdaniem dużo zależy od tego czy Twoja rodzina lubi jeść owoce morza.... jeśli tak to ja nie widzę problemu w podaniu ich na kolacji wigilijnej, ale bałabym się podać je akurat pierwszy raz na Wigilii wtedy podałabym je kiedy indziej np. na noworocznym obiedzie
|
|
|
|
|
|
#207 |
|
Zakorzenienie
|
u nas wstępna lista wyglada tak:
kompot z suszu kapusta z grochem i grzybami, kapusta z fasola groszek z marchewka zupa grzybowa i rybna sos grzybowy rolada z łososia z serem mascarpone paluszki rybne w zalewie pomidorowej ryba po japonsku sledzie pod pierzynka i na slodko; z rodzynkami i mandarynkami uszka, paszteciki rozne ryby+ inne o ktorych teraz zapomnialam ![]() a ze slodkosci makowiec, sernik, pierniczki 2rodzaje, piernik z marcepanem i powidlami,ciasteczka badenskie, cais\teczka zimowe, nie pamietam dokladnej nazwy z moje wypieki oraz sniezne kulki, znalezione tez na jakims blogu. Poza tym miesa na pierwszy i drugi dzien, z tym ze tutaj jeszcze nie ma konkretów ![]() Truskaaa ja bym odpuscila i zrobila np. na sylwestra Edytowane przez nAtaL!a Czas edycji: 2010-12-03 o 16:12 |
|
|
|
|
#208 |
|
Zakorzenienie
|
alez Wam zazdroszcze menu
normalnie i tej porze tez planowalabym swieta kulinarnie ale jestem mama karmiaca i zupelnie nie wiem co zrobic moze jakies propozycje
|
|
|
|
|
#209 |
|
Raczkowanie
|
Hej A u MNIE BEDZIE
barszcz czerwony z uszkami krokiety pierogi z grzybami i ruskie karp śledzie w smietanie śledzie według mojego przepisu sałatka jarzynowa bigos kostki rybne zupa grzybowa i pare ciast
|
|
#210 |
|
Zakorzenienie
|
Kotekk81, osobiscie nie mam jeszcze doswiadczenia w tej kwestii,ale znalazlam cos takiego
http://www.mamazone.pl/slajdy/male-d...awy-z-ryb.aspx http://forum.styl.fm/wigilia-karmiacej-mamy.t60398.htm https://mamotoja.pl/niemowle_noworod...ykul,5748.html |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:28.

Mialam nadzieje,ze beda tylko na niej moich rodzice,ale okazalo sie,ze przylatuje do nas jeszcze brat mojego faceta z zona i z dzieckiem.
normalnie i tej porze tez planowalabym swieta kulinarnie ale jestem mama karmiaca i zupelnie nie wiem co zrobic