Matura 2010-Studia - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-01, 20:04   #181
mila17
Zakorzenienie

Dot.: Matura 2010-Studia

Na niektorych uczelniach na poszczegolne kierunki ustny polski się liczy, chociazby na dziennikarstwo na USZ
mila17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-01, 20:05   #182
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Piinky Pokaż wiadomość
Doli, nie zrezygnowałam z ekonomii, ciągnę studia i naukę do matury. Moi rodzice i tak uważają to co robię za szaleństwo. Jakbym zrezygnowała z obecnych studiów to już chyba w ogóle zawału by dostali

Wanitatywna, też takich rad nie słucham, bo nie warto. Może ich autorzy chcą dla nas dobrze, ale my wiemy lepiej co nam będzie odpowiadać. Mi co prawda zajęło trochę dojście do tego wniosku, ale nie żałuję tego straconego czasu. Przynajmniej już wiem czego na pewno nie chcę robić w życiu. A na jaką uczelnię startujesz?
Bo jest to szaleństwo! Ale pozytywne bardzo.
I podziwiam, ja się nie moge zmobilizować do nauki ani troche, a ty jeszcze to ze studiami godzisz. Brzmi hardcorowo.
A jak nauka Ci idzie, na jakim etapie z bilogii jestes?
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-01, 22:54   #183
wanitatywna
Wtajemniczenie

Cytat:
A na jaką uczelnię startujesz?
Chciałabym do Gdańska, bo najbliżej domu i mam kilka miłych wspomnień z tamtejszą Akademią. Poza tym Lublin - tam mam dziadków, więc nie byłoby problemu z mieszkaniem. Myślałam też o Łodzi... sama nie wiem. Jak zdam do będę się nad tym głębiej zastanawiać.

wanitatywna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-01, 23:01   #184
niewazne.
Zadomowienie

to i ja bym się chętnie do Was przyłączyła, jeśli można. tylko mam taki problem, że nie mam zielonego pojęcia co z sobą zrobić i jaki kierunek studiów wybrać.
Stary 2010-02-01, 23:30   #185
wanitatywna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez niewazne. Pokaż wiadomość
to i ja bym się chętnie do Was przyłączyła, jeśli można. tylko mam taki problem, że nie mam zielonego pojęcia co z sobą zrobić i jaki kierunek studiów wybrać.
Zanim ja we wrześniu stwierdziłam, że medycyna to miałam miliard pomysłów. I to diametralnie od siebie różnych. Od filologii polskiej, przez germanistykę, montaż filmowy, fotografię, weterynarię, dziennikarstwo, pedagogikę do medycyny.

Stary 2010-02-02, 11:15   #186
niewazne.
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wanitatywna Pokaż wiadomość
Zanim ja we wrześniu stwierdziłam, że medycyna to miałam miliard pomysłów. I to diametralnie od siebie różnych. Od filologii polskiej, przez germanistykę, montaż filmowy, fotografię, weterynarię, dziennikarstwo, pedagogikę do medycyny.
aż tak dalekosiężnych planów nie mam , jestem pewna, że chcę skończyć kierunek humanistyczny, bo to po prostu uwielbiam. jednakże... w zasadzie nie mam na siebie sprecyzowanego pomysłu.
Stary 2010-02-02, 19:43   #187
brzydkie
Rozeznanie

a komisja na maturze ustnej z polskiego ma wgląd do samej prezentacji? czy ocenia tylko na podstawie wygłoszenia i odpowiedzi na zadane pytania?
ja sie wogole nie orientuje

odnosnie studiow to sei zastawiam nad psychologia,fizjoterapią, pedagogika i ekonomią..co najlepiej Waszym zdaniem?co najbardziej przyszlosciowe? psychologia mnie interesuje bardzo..ale nie wiem czy to dobry wybor.Mam troche watpliwosci

JESZCZE BĘDZIE PRZEPIĘKNIE, JESZCZE BEDZIE NORMALNIE.....

Edytowane przez brzydkie
Czas edycji: 2010-02-02 o 19:47
brzydkie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-02, 19:49   #188
wanitatywna
Wtajemniczenie

Nie wiem, mnie dużo osób studiujących psychologię odradzało ten kierunek. Pedagogika - ja chciałabym pracować z dziećmi. Ostatnio w moim otoczeniu dużo osób zachwyca się logopedią.

Stary 2010-02-02, 20:40   #189
brzydkie
Rozeznanie

dlaczego odradzali?:P

Stary 2010-02-02, 21:05   #190
ejMala
Zakorzenienie

GG do ejMala

Cytat:
Napisane przez brzydkie Pokaż wiadomość
a komisja na maturze ustnej z polskiego ma wgląd do samej prezentacji? czy ocenia tylko na podstawie wygłoszenia i odpowiedzi na zadane pytania?
ma wgląd w literature przedmiotu, podmiotu i plan wypowiedzi
Stary 2010-02-02, 21:20   #191
Piinky
Przyczajenie

Doli, przerobiłam już cały materiał. Teraz jestem na etapie powtarzania genetyki i rozwiązywania arkuszy z poprzednich lat

Cytat:

odnosnie studiow to sei zastawiam nad psychologia,fizjoterapią, pedagogika i ekonomią..co najlepiej Waszym zdaniem?co najbardziej przyszlosciowe? psychologia mnie interesuje bardzo..ale nie wiem czy to dobry wybor.Mam troche watpliwosci
Komisja nie ma wglądu do prezentacji, ona na dobrą sprawę nie musi nawet do końca powstać. Komisja widzi tylko bibliografię, plan prezentacji i ewentualnie materiały pomocnicze, z których będziesz korzystała. I ocenia na podstawie wygłoszenia oraz odpowiedzi na pytania. A jaki masz temat prezentacji? Może będę umiała Ci coś podpowiedzieć

A odnośnie wyboru kierunku, to ekonomia jest przyszłościowa, ale nie to jest najważniejsze. Kieruj się przede wszystkim tym co Cię interesuje i co Ci w duszy gra
Piinky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-02, 23:09   #192
Konto usunięte

Cytat:
Doli, przerobiłam już cały materiał. Teraz jestem na etapie powtarzania genetyki i rozwiązywania arkuszy z poprzednich lat
A kiedy zaczęłas przerabiać caly materiał?
Bio i chem nie zdawalas rok temu na maturze, wszystko od nowa musialaś się uczyć?
Sory, ze tak pytam, ale zastanawiam się, czy sama wyrobie się z materiałem.

nieważne, tez nie mam na siebie pomysłu...
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-02, 23:31   #193
wanitatywna
Wtajemniczenie

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;16919833]
[/QUOTE]

Ja się chyba nie wyrobię.

Stary 2010-02-02, 23:57   #194
Piinky
Przyczajenie

Doli, pytaj śmiało, w końcu od tego jest to forum
Biologii i chemii nie zdawałam rok temu na maturze, ale przez całą pierwszą i drugą klasę przygotowywałam się z tych przedmiotów, więc sporo pamiętałam. Przerabiać cały materiał zaczęłam w sierpniu, ale od października musiałam zwolnić tempo, bo zaczęłam studia.
Piinky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-03, 12:45   #195
niewazne.
Zadomowienie

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;16919833]A kiedy zaczęłas przerabiać caly materiał?
Bio i chem nie zdawalas rok temu na maturze, wszystko od nowa musialaś się uczyć?

nieważne, tez nie mam na siebie pomysłu...[/QUOTE]

ja na ten czas doszłam do wniosku, że po prostu muszę zacząć uczyć się ze wszystkiego, a po maturze się zastanowię

co do materiału, ja dopiero w tym roku zaczęłam wos, także nie wiem jak to będzie
Stary 2010-02-03, 13:07   #196
mila17
Zakorzenienie

niewazne. wydaje mi się, ze wos jest takim przedmiotem, ze przy odrobinie pracy mozna się go nauczyc w dosc krótkim czasie Ja jestem na profilu z rozszerzonym wosem, ale zaczęlismy go dopiero w drugiej klasie. Opanuj wademecum, śledź bierzące wydarzenia i orientuj się który polityk jak wygląda a zdasz na pewno bez problemu

Ja z wosu uczyc się jeszcze nie zaczęłam, na razie siedzę nad angielskim, matematyką i przpominam sobie treści lektur. Wos i prezentację maturalną zostawiam sobie na drugą częśc ferii.
Stary 2010-02-03, 13:25   #197
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez wanitatywna Pokaż wiadomość
Ja się chyba nie wyrobię.
Jak zaczęlaś nauke to wyrobisz, na pewno.
Przeraża mnie zostawianie tego wszystkiego na ostatnie chwilę.
Ale mam zamiar przerobic caly material do kwietnia(z zadaniami razem) a caly kwiecen arkusze maturalne. To samo z geo. To nic ze tego jest tyyyyle i jeszcze trochę.
W ferie musze duzo zrobic, chociaz ciezko to widze, bo kolo 4 godzin matmy dziennie mnie zabije.
No i jedna lekture w tygodniu bede sobie przerabiac(streszczenia, opacowania) a zaczne od najwiazniejszych.

Musimy dac rade. Mnie motywuja 4 miesieczne wakacje
Po ostatnim egzaminie bede chyba najszczęśliwszym czlowiekiem na ziemii.
Stary 2010-02-03, 13:41   #198
niewazne.
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mila17 Pokaż wiadomość
niewazne. wydaje mi się, ze wos jest takim przedmiotem, ze przy odrobinie pracy mozna się go nauczyc w dosc krótkim czasie Ja jestem na profilu z rozszerzonym wosem, ale zaczęlismy go dopiero w drugiej klasie. Opanuj wademecum, śledź bierzące wydarzenia i orientuj się który polityk jak wygląda a zdasz na pewno bez problemu

Ja z wosu uczyc się jeszcze nie zaczęłam, na razie siedzę nad angielskim, matematyką i przpominam sobie treści lektur. Wos i prezentację maturalną zostawiam sobie na drugą częśc ferii.
zaczęłam się uczyć, ale boję się. często poziom rozszerzony jest bardzo trudny. prezentację zaczęłam, ale jakoś tak nie kończę , a zapewne w poniedziałek moja wychowawczyni zacznie mnie ponaglać. teraz muszę się poważnie wziąć za matme. zwłaszcza, że nasza nauczycielka się rozchorowała... wezmę TŻta i będziemy razem rozwiązywać zadania, będzie zabawniej
Stary 2010-02-03, 13:52   #199
dolcebabex
Wtajemniczenie

Witam kobietki
Również chciał nie chciał jestem tegoroczną maturzystka, ale poprawiajaca na szczescie tylko biologię, obecnie jestem studentka farmacji, po zaliczonej sesji ale zastanawiam sie nad rzuceniem tego kierunku,pozniewaz zupelnie nie podchodzi mi ciagłe przesiadywanie w labolatorium Tak samo jak moje poprzedniczki marzy mi sie medycyna, dostalam sie na nia w zeszlym roku ale niestety nie tam gdzie chcialam. Jeśli macie jakies pytania chetnie odpowiem
Ile czasu dziennie poświęcacie na naukę i co robicie żeby sie odmóżdzyc?

---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ----------

aha jeszcze jedno, jest moze jakies forum dotyczace uczelni medycznych na wizażu, jesli tak to bylabym bardzo wdzięczna za linka
dolcebabex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-03, 14:02   #200
mila17
Zakorzenienie

Cytat:
zaczęłam się uczyć, ale boję się. często poziom rozszerzony jest bardzo trudny. prezentację zaczęłam, ale jakoś tak nie kończę , a zapewne w poniedziałek moja wychowawczyni zacznie mnie ponaglać. teraz muszę się poważnie wziąć za matme. zwłaszcza, że nasza nauczycielka się rozchorowała... wezmę TŻta i będziemy razem rozwiązywać zadania, będzie zabawniej
Moj wychowawaca jest nauczycielem Wos-u i historii i często z nami rozmawia na temat matury z wosu (ktorą zdaje ponad polowa klasy) i mowi, ze wszytsko zalezy od roku- czasami pytania na poziomie rozszerzonym są tak "wredne", ze podobno on sam na niektore nie znal odpowiedzi, a innym razem poziom rozszerzony jest łatwiejszy od podstawy, więc wszystko zalezy tez od szczęścia

A z matmy.. Wczoraj zrobiłam 30 zadan z trygonometrii i w koncu zaczęlam cos łapać
Stary 2010-02-03, 15:11   #201
wanitatywna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dolcebabex Pokaż wiadomość

aha jeszcze jedno, jest moze jakies forum dotyczace uczelni medycznych na wizażu, jesli tak to bylabym bardzo wdzięczna za linka
Były chyba dwa, ale szybko upadły. Jak znajdę to zarzucę linkiem.

Stary 2010-02-03, 16:03   #202
niewazne.
Zadomowienie

Cytat:
Moj wychowawaca jest nauczycielem Wos-u i historii i często z nami rozmawia na temat matury z wosu (ktorą zdaje ponad polowa klasy) i mowi, ze wszytsko zalezy od roku- czasami pytania na poziomie rozszerzonym są tak "wredne", ze podobno on sam na niektore nie znal odpowiedzi, a innym razem poziom rozszerzony jest łatwiejszy od podstawy, więc wszystko zalezy tez od szczęścia

A z matmy.. Wczoraj zrobiłam 30 zadan z trygonometrii i w koncu zaczęlam cos łapać
ja jak zaczynam coś rozumieć z matmy to zazwyczaj z klasówy, czy kartkówki dostaje góra 2 no ale cóż...

ja sama przeglądając arkusze z wosu jestem po prostu przerażona. raz jest okej, a raz po prostu... zresztą starsi znajomi też pamiętam jak przeżywali po maturze... ponoć raz geografia jest trudna, raz wos. bo najwięcej osób to zdaje. ech. a polskiego się nie uczę, przynajmniej na razie. potem mam nadzieję znajdę czas na powtórzenie epok.
Stary 2010-02-03, 16:10   #203

Cytat:
Ja na 100% też nie jestem pewna. Mam już pewne plany, ale to tylko zarysy. Ale tym razem muszę trafić w dziesiątkę, ponieważ już dwa lata zmarnowałam przez zły wybór. Chociaż, jak ktoś wcześniej powiedział, teraz wiem, czego nie chcę robić. W każdym wydarzeniu można jakieś plusy znaleźć.
ville jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-03, 16:39   #204
niewazne.
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ville Pokaż wiadomość
Ja na 100% też nie jestem pewna. Mam już pewne plany, ale to tylko zarysy. Ale tym razem muszę trafić w dziesiątkę, ponieważ już dwa lata zmarnowałam przez zły wybór. Chociaż, jak ktoś wcześniej powiedział, teraz wiem, czego nie chcę robić. W każdym wydarzeniu można jakieś plusy znaleźć.
ja wiem jedynie, że coś z humanistycznego kierunku. tylko zaczyna boleć mnie głowa jak każdy mi truje (i to samo czyta się w internecie), że humaniści to NIC, ludzie bez przyszłości, którzy nic w życiu nie są w stanie osiągnąć
Stary 2010-02-03, 17:48   #205
mila17
Zakorzenienie

Cytat:
ja jak zaczynam coś rozumieć z matmy to zazwyczaj z klasówy, czy kartkówki dostaje góra 2 no ale cóż...

ja sama przeglądając arkusze z wosu jestem po prostu przerażona. raz jest okej, a raz po prostu... zresztą starsi znajomi też pamiętam jak przeżywali po maturze... ponoć raz geografia jest trudna, raz wos. bo najwięcej osób to zdaje. ech. a polskiego się nie uczę, przynajmniej na razie. potem mam nadzieję znajdę czas na powtórzenie epok.
heh, to tak jak ja, a 3 to juz w ogole jest szczytem marzen, często nieosiągalnym Po feriach poprawiam sprawdzian z wielomianów, zabrakło mi 1 pkt Jesli chodzi o matematykę marzę, zeby mieć te upragnione 30%, wtedy odetchnę z ulgą i mam nadzieję, ze po maturze będę mogla o matmie zapomnieć.

A co do humanistów-prawdziwi humanisci potrafiący się odnaleźć w swojej profesji są wg mnie równie "wartościowi" co ścisłowcy. Problem w tym, ze słowo "humanista" jest często naduzywane. Bo humanistą nie jest tylko ten, kto nie lubi przedmiotow scisłych ale osoba, która odnajduje się w języku polskim, wosie, historii. Ja jestem humanistką, kocham język polski, studia będą humanistyczne i nawet w najmniejszym stopniu nie czuję się gorsza od umysłu ścisłego

Edytowane przez mila17
Czas edycji: 2010-02-03 o 17:57
Stary 2010-02-03, 17:57   #206
dolcebabex
Wtajemniczenie

Cytat:
ja wiem jedynie, że coś z humanistycznego kierunku. tylko zaczyna boleć mnie głowa jak każdy mi truje (i to samo czyta się w internecie), że humaniści to NIC, ludzie bez przyszłości, którzy nic w życiu nie są w stanie osiągnąć
Jak to??? a prawnicy to może ścislowcy, owszem mają zajęcia z logiki ale to jest jedyny dzial matemtyki ktory obowiazuje ich na studiach. Mam kilku znajomych na prawie i sa to bardzo ineligentni, bystrzy ludzie, ktorych ciezko zdissowac A poza tym prawo to obok medycyny najbardziej intratny kierunek,nie oszukujmy sie. a rowniez trzeba zdawac jak na inne kierunki humanistyczne wos i historie, problemem jedynie moga byc progi.

dolcebabex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-03, 21:16   #207
brzydkie
Rozeznanie

kupilam dzis repetytorium z biologii OPeron tylko tu jest poziom podstawowy i rozszerzony a ja zdaje podstawe.Nie widze ,zeby tu bylo zaznaczone czego powinnam sie uczyć? jest cos takiego w repetytoriach czy trzeba samemu wiedziec

Stary 2010-02-03, 21:19   #208
ejMala
Zakorzenienie

GG do ejMala

Cytat:
kupilam dzis repetytorium z biologii OPeron tylko tu jest poziom podstawowy i rozszerzony a ja zdaje podstawe.Nie widze ,zeby tu bylo zaznaczone czego powinnam sie uczyć? jest cos takiego w repetytoriach czy trzeba samemu wiedziec
niestety nie. rep. operonu są najlepsze dla rozszerzenia, a dla podstawy proponuję Ci albo pozaznaczać rzeczy z vedemecum patrząc po tematach w podręczniku albo po prostu uczyć się z podręcznika
Stary 2010-02-03, 22:15   #209
wanitatywna
Wtajemniczenie

Rzeczywiście, repetytorium Operonu jest dobre, ale mnie osobiście brakuje paru szczegółów.

Stary 2010-02-03, 22:59   #210
niewazne.
Zadomowienie

Cytat:
heh, to tak jak ja, a 3 to juz w ogole jest szczytem marzen, często nieosiągalnym Po feriach poprawiam sprawdzian z wielomianów, zabrakło mi 1 pkt Jesli chodzi o matematykę marzę, zeby mieć te upragnione 30%, wtedy odetchnę z ulgą i mam nadzieję, ze po maturze będę mogla o matmie zapomnieć.

A co do humanistów-prawdziwi humanisci potrafiący się odnaleźć w swojej profesji są wg mnie równie "wartościowi" co ścisłowcy. Problem w tym, ze słowo "humanista" jest często naduzywane. Bo humanistą nie jest tylko ten, kto nie lubi przedmiotow scisłych ale osoba, która odnajduje się w języku polskim, wosie, historii. Ja jestem humanistką, kocham język polski, studia będą humanistyczne i nawet w najmniejszym stopniu nie czuję się gorsza od umysłu ścisłego
ja też chcę chociaż 30%. a z tym nadużywaniem to racja. ja na przykład uwielbiam interpretować wiersze i ogólnie literaturę, wszystko co z tym związane... historia matko, w 1 i 2 klasie potrafiłam siedzieć i ponad program sobie czytać, może jakoś nie nad wyraz dużo, ale lubiłam to. na koniec obstawiłam wos. podoba mi się słuchanie tego co się dzieje, podoba mi się myśl, że może kiedyś znajdą się na prawdę dobrzy politycy, którzy pomogą ludziom wyjść z dołków, nie tylko emocjonalnych, ale również materialnych. zresztą mimo narzekań na nasz kraj uważam, że wcale nie jest w nim tak źle.
a na jaki kierunek planujesz składać? i gdzie? może coś podkradnę znaczy, pomysł

Cytat:
Napisane przez dolcebabex Pokaż wiadomość
Jak to??? a prawnicy to może ścislowcy, owszem mają zajęcia z logiki ale to jest jedyny dzial matemtyki ktory obowiazuje ich na studiach. Mam kilku znajomych na prawie i sa to bardzo ineligentni, bystrzy ludzie, ktorych ciezko zdissowac A poza tym prawo to obok medycyny najbardziej intratny kierunek,nie oszukujmy sie. a rowniez trzeba zdawac jak na inne kierunki humanistyczne wos i historie, problemem jedynie moga byc progi.
no tak, ale dam za przykład moją nauczycielkę z chemii, która powiedziała, że humanistą może być KAŻDY (mimo, że ona ma syna prawnika) i że jesteśmy niczym w porównaniu z matematykami i chemikami . mnie czasem śmieszy to, że ta kobieta i wiele moich nauczycieli matematyki w zasadzie nie potrafili jakoś się należycie wysłowić. no, ale czemu tu się dziwić, przecież to inteligencja. i proszę by nikt tego nie brał do siebie, to tylko moje doświadczenia, z moimi nauczycielami. nie chcę uogólniać.

co do prawa, to czy nadal nie jest tak, że tak to nazwę zawód rodzinny?

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości