![]() |
#181 | ||
Rozeznanie
|
Dot.: joga
Cytat:
![]() Cytat:
![]() W ciąży jak najbardziej można ćwiczyć, tylko trzeba już być dość zaawansowanym i wiedzieć co i jak żeby sobie krzywdy nie zrobić. Bardzo jogę polecam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Rozeznanie
|
Qrde, jak na złość, to jogi u mnie w mieście jak na lekarstwo
![]() Ale postaram się znaleźć sobie coś jogopodobnego. Mam tylko jeszcze jedno pytanie, czy jest jakaś różnica, jaką jogę się trenuje? Z tego, co słyszałam, to jest jej kilka rodzajów, czy styli (ta wiadomość świadczy już o mojej wybitnej ignorancji w tej kwestii). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Przyczajenie
|
Chwilę mnie nie było, bo siedziałam w Puszczy
![]() Ale tam też nie ma (jeszcze ![]() Kursy wyjazdowe z jogą można znaleźć m.in. na www.wakacjezjoga.pl Adres sprawdzony, ceny do zniesienia, nauczyciele z górnej półki - jednym słowem jest ok. Dla kogoś, kto nie ma czasu na regularną praktykę, nie ma dostępu do szkoły, itp. to idealne wyjście. Potem ma się podstawy do budowania indywidualnej praktyki. Madej to świetna nauczycielka - bardzo kobieca. Dla ludzi, którzy chcą popracować z kręgosłupem najlepszy jest Migała. Klimatycznie to chyba Romek Grzeszykowki jest the best. A dla ludzi poszukujących wrażeń (w pozytywnym sensie tego wyrażenia) - polecam astangę. Joga to lek na całe zło... ponad 4 tyś lat tradycji ![]() Polecam Iyengara "Joga światłem życia". ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Rozeznanie
|
Niestety pani Madej ma wakacyjną przerwę na wyjazdy szkoleniowe itp, więc pójście do niej zostawiam sobie od września.
![]() Przez wakacje znalazłam inne miejsce (w sumie, aż pozytywnie jestem zaskoczona, że moje miasto stwarza alternatywne możliwości), więc powiedzcie mi tylko jeszcze, czym, w sensie fizycznym różni się joga B.K.S.Iyengara od hatha jogi? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() wydolnosciowo czulam sie po prostu super, pamietam ze po rzuceniu palenia, a palilam 6 lat nie moglam przez dlugi czas wrocic do dawnej kondycji, po treningach jogi szokiem dla mnie bylo to, z biegne do autobusu i nie mam zadyszki ![]() 2) nie wiem czy joga dziala na sylwetke, tak jak inne cwiczenia fizyczne na pewno wycisza rozciaga, sprawia ze cialo staje sie bardziej elastyczne, ze swoich osobistych doswiadczen wiem ze zarowno po pierwszych zajeciach jak i po dluzszej przerwie zawsze na drugi dzien mialam zakwasy.. ![]() ![]() 3)chodzilam do klubu fitness active w Szczecinie i polecam te zajecia, wiec wydaje mi sie ze mniejsze znaczenie ma to gdzie sie odbywaja,a wieksze osoba instruktora. Nie wiem jak jest z cwiczeniem jogi w domu, ale sadze ze jezeli ktos jest poczatkujacy powinien rozpoczac od zajec z instruktorem, poniewaz mozemy popelniac bledy przy wykonywaniu cwiczen nawet o tym nie wiedzac... ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Raczkowanie
|
polecam akademię ruchu we Wrocławiu, od paru tygodniu chodzę tam na ashtangę yogę (bardziej dynamiczna odmiana jogi). Uważam się za osobę bardzo wysportowaną (uprawiam fitness intensywnie od paru lat) a na tych zajęciach musiałam się nauczyć pokory! duże mięsnie nie pomagają tu, a wręcz przeciwnie, utrudniają rozciągnięcie. Hatha yoga kiedyś wydała mi się zbyt powolna i "nudna", a teraz stałam się fanką ashtangi! naprawdę polecam, świetnie to działa na sylwetkę, ale ważne też by pamiętać że żadna joga nie jest taką sobie gimnastyką, lecz rodzajem podejścia do życia...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
Zadomowienie
|
Uprawiam joge juz od ponad roku i polecam wszystkim. Asany dobre na wszystko
![]() Jakby byly jakies pytania do mnie, prosze pytac, odpowiem w miare mozliwosci i swojej wiedzy ![]()
![]() |
#189 |
Rozeznanie
|
Hej! Byłam na tej jodze!
![]() Tyle, że ja bym chciala dużo i szybko, więc zastanawiam się, czy na jakiś stronkach są może filimiki z pozycjami jogi, tak żebym mogła też w domu coś sama robić? Szczególnie chodzi mi o to, że przez wakacje, do października mam więcej luzu, więc mogłabym sama coś poeksperymentować. ![]()
![]() |
![]() |
#190 |
Rozeznanie
|
Ja ćwiczę jogę od prawie 5 lat (z przerwami) i jestem zakochana w tym sporcie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Póki co to mam tylko pilates, ale nudne to dla mnie, jak flaki z olejem ![]() Chociaż z jogą też miałam podobne wrażenie, na zasadzie, że spojrzałam na wygiętego człowieka i mówię sobie - aaa, banał. A potem sama wychodziłam z siebie, perilsty pot mnie zraszał, żeby to samo wykonać ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#192 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
Hej.. ja zamierzam ćwiczyc jogę.. mam tylko pytanie, czy joga uprawiana samemu w domu z ksiązką tylko tez daje jakieś rezultaty??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wydaje mi się, że ten raz w tygodniu, to na profesjonalne zajęcia należałoby wpaść, ale jak widzę wcześniej, to dużo osób ćwiczy w domu, to może one też się podzielą spostrzeżeniami ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Raczkowanie
|
też ćwiczę jogę od paru miesięcy, ale do tej pory dość nieregularnie. ale to jest w trakcie zmiany
![]() ćwiczę z książkami/płytami/etc. bo zwyczajnie nie mam innej możliwości, mieszkam, w małym mieście (czyt. dziurze), gdzie nikt nie prowadzi takich zajęć. gdyby były, natychmiast bym się zapisała.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Rozeznanie
|
Ćwiczyłam tą jogę i polecam jezeli nikt nie ma innej możliwości.
Edytowane przez joaa12 Czas edycji: 2009-11-11 o 23:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Raczkowanie
|
w jakich godzinach leci joga na Clubie?
co do filozofii to ja się do niej stosuję częściowo. jestem semiwegetarianką, ale czy przejdę na prawidłowy wegetarianizm nie wiem, ćwiczę pranayamę, ale nie medytuję. moje życie nie jest podporządkowane jodze, ale od niedawna jest ona jego ważnym elementem. a jakie widzicie pozytywne skutki jogi? ja urosłam 2 cm chociaż w ciągu ostatniego roku (głównie dzięki jodze, bo przez własną głupotę zastopowałam sobie wzrost :/), jestem bardziej elastyczna, poprawia mi się równowaga, maleją problemy z trawieniem... wzrasta wiara w siebie, radość... tyle pamiętam na tą chwilę :P
![]() |
![]() |
#198 |
Matka Smoka
|
Ta informacja chyba się nigdzie tutaj nie pojawiła, a na pewno odpowie na wiele pytań.
Dwie najpopopularniejsze szkoly jogi to Iyengara i Sivananda. Joga wg Iyengara skupia sie przede wszystkim na fizycznym aspekcie - cwiczenia zmuszaja do ogromnej pracy nad cialem, przekraczania swoich granic. W jodze Sivanandy wazniejszy jest relaks, praca z oddechem i wsluchanie sie w siebie - nie robimy nic na co nie zgadza sie nasze cialo. Cwiczylam trzy miesiace joge Iyengara - raz w tygodniu - zniknely bole kregoslupa, a wszyscy mowili mi ze schudlam,choc to tak naprawde tylko zmienila mi sie budowa miesni. Teraz cwicze Sivanande - praca ciala jest duzo mniejsza ale za to czuje ze moje cialo bardzo sie rozluznia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Zakorzenienie
|
ćwiczenie jogi samemu w domu nie ma najmniejszego sensu.
zanim zaczęłam chodzić na zajęcia z instruktorką to ćwiczyłam w domu, korzystałam z ksiażek i płyt, i jak wielkie było moje zdziwienie gdy potem dowiedziałm się ze wszystko robiłam źle. Książka czy płyta nie jest w stanie odpowiednio ustawić ciała, natomiast instruktor poprawia każdą kończynę, głowę, plecy. W jodze szczegóły są bardzo ważne. Jedyne co dała mi samodzielna nauka w domu to rozciagnięcie mięśni. Początkowo ćwiczy się z różnymi akcesoriami ułatwiającymi i pokazujacymi jak prawidłowo trzymać ciało, a wątpie w to zeby osoby ćwiczące w domu to miały i umiały dobrze z tego korzystać. Bardzo ciekawe sa też ćwiczenia w parach ![]() No i niezwykle przyjemna jest relaksacja jaka jest wykonywana na koniec zajęć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Rozeznanie
|
Trzeci miesiąc ćwiecznia jogi - pora na wieści z frontu
![]() Nie wiem, czy się wysmukliłam, czy wyszczuplałam i inne takie. Fakt jest jeden, że nie zamierzam z jogi rezygnować. Trenuję/ćwiczę/jestem adeptem (nie wiem, co użyć, bo mimo wszystko określenie "ćwiczę" od razu kojarzy się ze spalaniem tłuszczu, wysiłkiem, dresami i potem) trzy razy w tygodniu hatha jogę i nie wyobrażam sobie nie mieć kontaktu z instruktorem. Z powodów kilku: - często na płytach lub w książkach pokazana jest pozycja docelowa, a dla wielu osób, nawet ćwiczących jest ona na początku nieosiągalna, - joga to też filozofia, trenowanie jej poza taką, szumnie nazywaną sferą duchową bardzo ją ogranicza, - no i korygowanie pozycji. W każdym razie Backyard zgadzam się z tobą, że traktowanie jogi, jak zwykłego aerobiku nie tyle nie jest niemożliwe, co bardzo ją uszczupla ![]() Choć w ramach życia w zgodzie ze sobą i ze światem nie wyobrażam sobie zostania wegetarianką!!! Ineso, a Hatha Joga?
![]() |
![]() |
#201 |
Matka Smoka
|
Hatha joga to po prostu joga fizyczna. To określene zostało wymyślone do popularyzacji jogi na zachodzie. Nie jestem bynajmniej żadnym ekspertem, ale wydaje mi się, że te zajęcia są prowadzone wg metody Iyengara. Najlepiej spytać swojego instruktora.
Acha, główna rożnica pomiędzy tymi dwoma szkołami jest też taka, że w Iyengarze korzysta się z wielu pomocy: wałków, koców, klocków, drabinek. W Sivanadzie kompletnie tego nie ma. Nawet stając na głowie nie robimy tego przy ścianie, tylko na środku maty ![]() Utrapienie - gratuluję takiej wytrwałości w ćwiczeniach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Przyczajenie
|
Oj działa działa. Cudownie to działa. Stuknął już 10 miesiąc. Na palcach wszystkich rąk nie policzę ile się zmieniło na lepsze.
NIESAMOWITE!!!!! ![]() ![]() ![]() Teraz realizuję zupełnie wariacki pomysł i wyciągam znajomych na sylwestra z jogą. Nie ma to jak zdrowy początek nowego roku ![]() Zaczął mnie fascynować temat ajurwedy, a do Wisły, gdzie się wybieram, przyjedzie dr Partap Chauhan - jeden ze światowych ekspertów w tej dziedzinie. A co Wy na to, żebyśmy się tam spotkały? Namiary znajdziecie na http://www.wakacjezjoga.pl/wyjazdy-p-2-17 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Przyczajenie
|
Joga
Umiecie lotosa jak to to wklejajcie swoje foty ja też postaram sie wklejć napiszci jak czesto siadacie w tej pozycji czy sprawia wam ona trudnośc, jak sie jej nauczyliście i jak długo w niej wytrzymacie
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Joga
siedzenie w lotosie nie sprawia mi problemu. jakos nigdy nie sprawiało kwestia rozciagniecia.
![]()
![]() |
#205 |
Zakorzenienie
|
joge cwicze 2 lata po 3 h w tyg. lubie to bo jest przyjemna i doskonale poprawia sylwetke. jakie sa wasze ulubione pozycje?
![]() |
#206 |
Matka Smoka
|
Ramamami - pomysł na sylwestra super! tylko trochę drogi ten pobyt....
![]() Kamila - jaką joge praktykujesz? Do wszystkich pytanie - czy rozmawiałyście może ze swoimi nauczycielami na temat róznic pomiedzy technikami Iyengara i Sivanandy? jakie sa plusy i minusy? Bo w mojej szkole jest sie zdecydowanie na nie jesli chodzi o Iyengara i nie ma dyskusji, a ja sama nie jestem pewna. Lubię relaks Sivanandy ale brakuje mi troche mocniejszej pracy nad ciałem jaka daje technika Iyengara. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Matka Smoka
|
mhm... lubię drzewo bardzo i wszelkie wykręty i skręty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
a po ile i ile razy w tygodniu powinno sie minimalnienćwiczyc joge, aby było wiadac jakies efekty??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Zakorzenienie
|
Bo ja nie zawsze mam na nią czas
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Matka Smoka
|
mhmm pewnie wszystko zależy od organizmu....
ja zawsze ćwiczyłam najwyżej raz w tygodniu, po 1,5 godz. wydaje mi się, że przy metodzie Iyengara były wieksze efekty, tzn, zarysowane mięśnie nóg, więcej siły... ale wtedy też zdarzało mi sie pójśc na basen lubi siłownie od czasu do czasu, więc może to tez sie przyczyniło??? teraz prze nieregularnym Sivanandzie efektów mniej widać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:17.