Grecja - praktyczne porady - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-08-18, 09:10   #181
chmielna
Raczkowanie

Dot.: wakacje->-grecja->>paralia:)

o matko xD ja nawet nie widziałam, że on po polsku gada xD
budzik dzwoni nadaremnie... ;]

chmielna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-18, 10:40   #182
wildxrose
Optymistka

Przedwczoraj wróciłam z Paralii i mogę napisać tylko jedno.. - BYŁO CUDOWNIE !!
Miejscowość śliczna, życie nocne, wspaniali ludzie, dobre jedzenie, poprostu wszystko super bez żadnego zarzutu!! Gorąco polecam wakacje w tym miejscu, ja napewno jeszcze nieraz tam zagoszczę ! Jezeli ktos ma jakies pytania to chetnie odpowiem
wildxrose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-18, 10:47   #183
smallangel
Raczkowanie

gadał, gadał i to całkiem nieźle :P. a właściciel Sofii ani po angielsku, ani po polsku... ;|

Edytowane przez smallangel
Czas edycji: 2008-08-18 o 12:38 Powód: literówka
smallangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-18, 12:35   #184
sosha
BAN stały

Cytat:
Napisane przez wildxrose Pokaż wiadomość
Przedwczoraj wróciłam z Paralii i mogę napisać tylko jedno.. - BYŁO CUDOWNIE !!
Oj popieram, popieram - kapitalna mieścinka ^^ Byłam w zeszłym roku i jadę już w tą sobotę, więc standardowo nie mogę się doczekać powrotu niach, niach, niach
sosha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-18, 22:06   #185
Żanetsa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wildxrose Pokaż wiadomość
Jezeli ktos ma jakies pytania to chetnie odpowiem
No to ja (wybaczcie) ale skopiuje moje pytanie

Witam
Słuchajcie, ja jade do Paralii dopiero 15 wrzesnia, powiedzcie prosze, czy w tym okresie - bede tam do ok 27 - Paralia również tętni życiem ? tak samo, jak w lipcu i sierpniu? I pytanie odnośnie dyskotek... czy w okresie, w ktorym tam bede bede jeszcze czynne, i kiedy odbywaja sie imprezy, tylko w weekendy czy może codziennie? acha, i jeszcze jedno, bo juz sie pogubilam z tego co wyczytałam w Waszych wypowiedziach, w Paralii znajduja sie nastepujace dyskoteki:
1)De lux
2) Gold
3)Habana
4) Cocus
5)Omiloz
I pytanie co do każdej z nich, jak to jest z tym wstepem, jest w koncu darmowy? jesli tak to w ktorej, a jesli nie to ile kosztuje. Trafię bez problemu do każdej z nich? w końcu koniec języka za przewodnika
wiem już, że polecacie, pierwsze trzy, a może jest ktoś kto poleciłby te inne? i już ostatnie pytanko, to sa duże kluby/dyskoteki czy takie mniejsze, z małymi parkietami?
Wiem, ze duzo tego.... ale może znajdzie sie ktoś miły i odpowie
Z góry dzięki!

P.S. smallangel dzieki za 'materialy pomocnicze"
Żanetsa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-19, 12:05   #186
sosha
BAN stały

Cool Dot.: wakacje->-grecja->>paralia:)

To ja też jestem zmuszona skopiować moją odpowiedź

Jeśli chodzi o kluby to wszędzie jest wstęp za free + jeden drink gratis (mam na myśli gold, de lux, habana) w omilozie taki zwyczaj obowiązuje do północy, potem płatne.
Tutaj macie stronkę Gold'u:
http://www.goldtheclub.com/en/index.html

Jeśli mogę coś polecić to nauczcie się podstawowych greckich zwrotów typu dzień dobry, proszę, dziękuję - od razu zyskacie kilka pkt u greków czy to w sklepie, knajpie czy na imprezie

Jeszcze w paralii jest Hoola Hoop ale jak do niego trafić? - nie wiem
Co do dni otwarcia to omilos z tego co się orientuje jest chyba otwarty cały tydzień, gold z de luxem na przemian - co drugi dzień (kluby są naprzeciwko siebie)

Jeśli chodzi o trafienie do klubów to idąc linią brzegową z jednej strony masz omiloz z drugiej cocus (dużo serbów, turków, albańczyków którzy kleją się do każdej europejskiej dupci ^^ - srednio polecam), Habana jest połozona mniej wiecej w połowie drogi do Olimpic beach zaraz przy głownej drodze wiec na pewno nie przeoczysz, a gold i de lux przy koncu paralii w strone katerini.

Ja mieszkalam w olimpic beach i nie mialam pojecia gdzie sa te kluby - najprostsza metoda? wsiąść do taxówki i powiedzieć "To gold club, please" taxy tanie - za przejazd z OB prawie na sam koniec paralii płaciłysmy ok. 3 euro (byłyśmy w trzy dziewuchy wiec robiłyśmy zrzutę po eurosie)

Jak coś chcecie wiedzieć to pytać
Stary 2008-08-19, 14:36   #187
fuksjaa
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

sosha, Hoola Hoop jest od strony Olympic. tzn. zaraz na początku Paralii skręca się w lewo przed lunaparkiem i tam jest Hoola (trochę oddalony, ale spokojnie go widać.).
fuksjaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-19, 14:56   #188
sosha
BAN stały

Cytat:
Napisane przez fuksjaa Pokaż wiadomość
sosha, Hoola Hoop jest od strony Olympic. tzn. zaraz na początku Paralii skręca się w lewo przed lunaparkiem i tam jest Hoola (trochę oddalony, ale spokojnie go widać.).
Byłaś w Hoola Hoop? Jakie imprezy? Polecasz? Odradzasz? Weź wrzuć więcej informacji!

Po twoim opisie wnioskuje ze chyba go widziałam w takich krzakach z jakimis zielonymi napisami? Widziałam cos takiego z drogi, ale nie myślałam że to będzie Hoola Hoop...
Stary 2008-08-19, 22:24   #189
Żanetsa
Raczkowanie

Dzieki wielkie za odp!
O to super ze taxi jest takie tanie a tam są jakieś postoje czy trzeba dzwonic?

A słuchajcie, poradzcie bo nie mam pojecia co robić z kasa, jade na dwa tygodnie (ale w samej paralii bede jakies 11 dni) BEZ wyżywienia, i jak myślicie, ile euro wziąć ze soba? Jedyne co ze sobą wezme to zupki chińskie, zeby jako taki obiad zjeść czasem hehe, ale slyszalam ze tanie i dobre gyrosy sa jeszcze wiec nie zginiemy :P najwiecej pojdzie pewnie na wode. Myślałam o 150 euro, ale nie wiem czy to nie za malo? z tego pewnie jakies 50 euro musze liczyć na wycieczke do Aten, moze skhiatos gdyby starczylo kasy ale nie wiem. Więc powiedzmy ze zostaloby mi 100 euro do zycia i na zbawe, wystarczy?

A propo wycieczek, ile za nie placilyscie? ja jestem zainteresoana atenami i Skhiatos.
Stary 2008-08-19, 22:34   #190
karolina1985
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Żanetsa Pokaż wiadomość
Dzieki wielkie za odp!

A słuchajcie, poradzcie bo nie mam pojecia co robić z kasa, jade na dwa tygodnie (ale w samej paralii bede jakies 11 dni) BEZ wyżywienia, i jak myślicie, ile euro wziąć ze soba? Jedyne co ze sobą wezme to zupki chińskie, zeby jako taki obiad zjeść czasem hehe, ale slyszalam ze tanie i dobre gyrosy sa jeszcze wiec nie zginiemy :P najwiecej pojdzie pewnie na wode. Myślałam o 150 euro, ale nie wiem czy to nie za malo? z tego pewnie jakies 50 euro musze liczyć na wycieczke do Aten, moze skhiatos gdyby starczylo kasy ale nie wiem. Więc powiedzmy ze zostaloby mi 100 euro do zycia i na zbawe, wystarczy?

A propo wycieczek, ile za nie placilyscie? ja jestem zainteresoana atenami i Skhiatos.
Od razu mówię,że nie wiem jak jest "poza sezonem",bo ja byłam w lipcu, ale:
meteory 40 euro
skhiatos 30

Z tym,że z lokalnych biur o wiele taniej.My płaciliśmy cos koło 20paru za meteory i 20 za skhiatos także nie warto kupować u rezydenta
Nie miałam wyżywienia-wzięłam ok 1000 zł )czyli coś koło 300 euro i wydałam wszystko-nie szalałam,ale bawiłam się w dyskotekach,codziennie 4 euro obowiązkowo na frappe(wtedy masz leżak na cały dzień i boskiego kelnera do dyspozycji),codziennie obiad na mieście-nie żałowałam sobie,bo lubię poznać lokalną kuchnię a gyrosy za 4 euro są okropne i nie najesz się tym-co najwyżej zapchasz na chwilę-strasznie tłuste
Dochodziło winko tak poza imprezami no i kupiłam jakieś tam lokalne słodycze i alkohol do domu.W ogóle wszystkie wydatki liczyłyśmy na pół z koleżanką-ale ona miała dokładnie tyle samo kasy,więc obie wydałyśmy ok.600 euro
Myślę,że 150euro Ci starczy o ile poszukasz tych tańszych wycieczek i będziesz się ograniczać-proponowałabym przynajmnniej 200 najwyżej wymienisz po powrocie jak zostanie.

http://www.youtube.com/watch?v=ORGdwZG5m0o
karolina1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 17:59   #191
fuksjaa

Cytat:
Napisane przez sosha Pokaż wiadomość
Byłaś w Hoola Hoop? Jakie imprezy? Polecasz? Odradzasz? Weź wrzuć więcej informacji!

Po twoim opisie wnioskuje ze chyba go widziałam w takich krzakach z jakimis zielonymi napisami? Widziałam cos takiego z drogi, ale nie myślałam że to będzie Hoola Hoop...
ja byłam tylko raz na chwilę w Hoola Hoop'ie ze znajomym grekiem (tzn. byliśmy większą paczką, ale ten nasz grecki znajomy załatwił nam wstęp za free i tańsze drinki ), klimat fajny ale i tak częściej imprezowaliśmy w Gold Club, Habanie i Da Luxe.

najlepiej sama sprawdź i zobaczysz czy fajnie
Cytat:
Dzieki wielkie za odp!

w Olympic jest postój w Katerini trzeba było dzwonić po taxi. w Paralii taxi nie brałam, więc nie wiem

a co do pieniędzy, to skoro piszesz, że bez wyżywienia na 11 dni, chcesz pozwiedzać i się pobawić, to myślę, że 150 euro to trochę mało. fakt, gyrosy są tanie, ale ile też można je jeść? ja w tym roku też jechałam na tyle ile Ty, razem z TŻem i oboje braliśmy po 350e. starczyło, nawet jeszcze trochę zostało. pozwiedzaliśmy, pobawiliśmy się bez ograniczeń. ale myślę, że 200-250 euro powinno być w sam raz.
Stary 2008-08-20, 20:53   #192
klaudia.t1
Przyczajenie

A ja mam takie pytanie czy w połowie września w Paralii jest jeszcze gorąco? i czy uda mi się znaleźć plaże, gdzie będzie mniej ludzi, albo taką, gdzie znajdę trochę cienia, a nie tylko morze i piasek

Z góry dziękuję za odpowiedzi
klaudia.t1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 20:57   #193
fuksjaa

Cytat:
Napisane przez klaudia.t1 Pokaż wiadomość
A ja mam takie pytanie czy w połowie września w Paralii jest jeszcze gorąco? i czy uda mi się znaleźć plaże, gdzie będzie mniej ludzi, albo taką, gdzie znajdę trochę cienia, a nie tylko morze i piasek

Z góry dziękuję za odpowiedzi
są bary na plaży, tam możesz wypożyczyć leżak (są pod parasolami) na cały dzień, więc nie ma problemu

we wrześniu w Paralii słońca pod dostatkiem, nie zmarzniesz
Stary 2008-08-20, 21:04   #194
Żanetsa
Raczkowanie

Dzieki! nie wiem co bym bez was zrobiła hehe :P

A jaki poradzicie krem do opalania, tzn z jakim filtrem? Mam dosyć jasną karnacje, i jestem troszeczke opalona, myślałam o 20, ale nie wiem czy to nie za mało? nie chcę się tam poparzyc, ale chociaż raz w życiu opalić się na czekoladke
więc biorą pod uwage, że bdzie to już wrzesniowe słońce, 20 wystarczy? W jakie wy byłyście zaopatrzone?
Stary 2008-08-20, 21:08   #195
smallangel
Raczkowanie

Cytat:

A jaki poradzicie krem do opalania, tzn z jakim filtrem? Mam dosyć jasną karnacje, i jestem troszeczke opalona, myślałam o 20, ale nie wiem czy to nie za mało? nie chcę się tam poparzyc, ale chociaż raz w życiu opalić się na czekoladke
więc biorą pod uwage, że bdzie to już wrzesniowe słońce, 20 wystarczy? W jakie wy byłyście zaopatrzone?
z opisu wnioskuję, że mam podobną karnacje do Twojej . przez pierwsze 7 dni używałam 20, a przez ostatnie 3, gdy już się trochę opaliłam używałam zwykłej oliwki dla dzieci :0. tylko na twarz cały czas 45.
Stary 2008-08-20, 21:09   #196
klaudia.t1
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez fuksjaa Pokaż wiadomość
są bary na plaży, tam możesz wypożyczyć leżak (są pod parasolami) na cały dzień, więc nie ma problemu

we wrześniu w Paralii słońca pod dostatkiem, nie zmarzniesz

Dzięki Uspokoiłaś mnie ;P
Stary 2008-08-20, 21:14   #197
fuksjaa

Cytat:

myślę, że u Ciebie 20tka będzie w sam raz.
ja mam całkiem inną karnację (jestem śniadą brunetką, bardzo łątwo się opalam, nigdy nie byłam spalona słonkiem).
Cytat:
Napisane przez klaudia.t1 Pokaż wiadomość
Dzięki Uspokoiłaś mnie ;P
nie ma sprawy.
Stary 2008-08-20, 22:21   #198
sosha
BAN stały

No dziewczęta to ja was zaskocze - w zeszlym roku byłam od 1-12 września i wziełam sobie filtr 6 a co jak szaleć to szaleć żeby było śmieszniej to zaraz po nałożeniu kremu z filtrem wsklepywałam w siebie warstwę przyśpieszacza Głupota, nie? Tak byłam sprawgniona czekoladki na ciele - i nie ukrywam że wszystko było pięknie do 8 dnia pobytu - myślalam ze opalenizna mi juz zostanie i ją troche zaniedbałam z nawilżaniem co poskutkowało tym że jak się rano obudziłam to zostawiłam całą swoją czekoladkową skórę na pościeli W tym roku (jadą w ten piatek ) biorę na początek 20, a później schodze na 6 - i jak zwykle tony kremów nawilżających!
Stary 2008-08-20, 22:25   #199
osioek
Przyczajenie

klaudia.t1 - a kiedy jedziesz jeśli można spytać?
osioek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-21, 09:57   #200
Żanetsa
Raczkowanie

sosha - no wiesz, ludzie uczą się na błędach a swoją drogą to Ci zazdroszczę, bo ja muszę jeszcze ponad 3 tygodnie czekać .. dzisiaj to już nawet mi się śniło, że tam byłam hehe :P
Stary 2008-08-21, 10:56   #201
sosha
BAN stały

O kurde to podobnie z tym snem jak u mnie ^^ Jutro w nocy wyjeżdzam, i najgorsze w tym wszystkim jest to oczekiwanie - im bliżej tym większy exciting ^^
Stary 2008-08-21, 15:35   #202
Nicole
Zakorzenienie

sosha, a z jakim biurem jedziesz? ja też jadę jutro w nocy

Nicole jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-21, 16:37   #203
Żanetsa
Raczkowanie

To szczęśliwej podróży! i oczywiście udanego pobytu

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-08-22, 09:21   #204
sosha
BAN stały

Nicole ja jadę z utc z Krakowa, ale z tego co się orientuje oni wykupują miejsca w biurze Astra Tour. A ty? Z jakiego biura jedziesz? Polecasz? Na ile jedziesz?
Stary 2008-08-22, 09:22   #205
sosha
BAN stały

Zanetsa - wielkie dzięki! Mam nadzieję że zarówno podróż jak i pobyt będzie udany!
Stary 2008-08-22, 09:58   #206
Nicole
Zakorzenienie

jadę z Gandalfem, już nie pierwszy raz, i polecam Jadę na 10 dni i już nie mogę się doczekać ) będę tam już 5-ty raz..

Nicole jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-22, 11:13   #207
sosha
BAN stały

Widzę że mamy do czynienia z Weteranką Ja dopiero drugi, ale prze cudne jest to miejsce , ah oh eh Skoro tyle razy tam byłaś, to masz może jakieś upatrzone, TANIE ^^ greckie biuro podróży, które ma w swojej ofercie wycieczek fakultatywnych rejs na Skiathos? Słyszałaś co nie co o Armira Travel - znasz ich może?
Stary 2008-08-22, 11:27   #208
smallangel
Raczkowanie

ja jeździłam na wycieczki z Armira Travel pisz co chcesz wiedzieć.
Stary 2008-08-22, 11:30   #209
sosha
BAN stały

Wszystko W jakie dni czynne? w jakich mniej więcej godzinach otwarte? Obsługa grecka czy angielska? Jak z rzetelnością I chyba najważniejsze - jakie mają ceny? (Skiathos) Oprócz tego jakie wycieczki fakultatywne proponujesz? Skiathos i meteory mam już zaliczone A do Aten jechać mi się nie chce - polecasz coś oprócz tego?
Stary 2008-08-22, 19:49   #210
klaudia.t1
Przyczajenie

A ja mam jeszcze jedno pytanie. Przeglądnęłam ten temat i znalazlam parę wątków, które mówiły o tym, że Paralia to zwykły kurort niewiele różniący się od tych polskich i że tej prawdziwej greckiej atmosfery należy szukać gdzie indzie. Mogłabym Was moi drodzy prosić o jakieś konkrety, o miejscowości, które leża nie za bardzo daleko od Paralii

Z góry dziękuję
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości