Kolczyki u małej dziewczynki - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-11-08, 13:37   #181
Klarissa
Zakorzenienie

Dot.: Kolczyki u małej dziewczynki

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;30329953]A propos pytania, czy to chłopczyk..

Ludzie potrafią być wyjątkowo mało spostrzegawczy. Moja córa - rózowe butki na nogach, różowe spodnie i pada pytanie: to chłopczyk, prawda? Wiec wątpię, by kolczyki podejście zmieniły [/QUOTE]To jedno, ale drugie to czasem ubranka są mylące. Nie raz mi się zdarzyło zaglądać do wózka i zastanawiać się kto też tam leży

A czasem ludzie zadają głupie pytania żeby zagaić rozmowę.

Cytat:
Napisane przez sante Pokaż wiadomość
to moja czysta ciekawość,bo ja nie mam noszę kolczyków i nie mam potrzeby przebijania uszu sobie ,a tym bardziej dziecku.Jak będzie chciało to sobie przebije.Wydaje mi sie,że to mamy robią sobie przyjemność patrząc na małe córeczki w kolczykach.A jak już chcecie przebijać na "zaś" to pomyślcie o pępku ,języku i innych częściach ciała,które obowiązkowo teraz dziewczyny przekłuwają
Bez przesady, jak moje dziecko powie, że chce przebić sobie uszy to nie będę miała nic przeciwko, ale jak będzie chciała sobie poprzekłuwać pół ciała to nie, nie zgodzę się. Bo mnie się podobają kolczyki jedynie w uszach. Nie widzę tutaj zależności
Stary 2011-11-11, 16:39   #182
sante
Wtajemniczenie

wiele matek wypowiadało się,że przekłuwają uszy bo dzieci są małe i nic nie rozumieją przez co w ich mniemaniu robią to na przyszłość.Taka to zależność, mogą też iść do przodu i zabawić się w percing.
sante jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-14, 09:39   #183
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sante Pokaż wiadomość
wiele matek wypowiadało się,że przekłuwają uszy bo dzieci są małe i nic nie rozumieją przez co w ich mniemaniu robią to na przyszłość.Taka to zależność, mogą też iść do przodu i zabawić się w percing.
Rozumiem, chociaż w ogóle się nie zgadzam z takim podejściem.

Właśnie dlatego, że moja córka jest mała i nie rozumie, to nie przekłułabym jej uszu - bo poczuje jedynie ból i tyle. Co innego większe dziecko, które potrafi zrozumieć, że czasem coś musi boleć żeby był jakiś efekt. Ale teraz? Odbierze to tylko w ten sposób, że mama zabrała ją gdzieś, gdzie zrobiono jej krzywdę. A nie znam przypadku, żeby kilkuletnia córka obraziła się na matkę bo przebicie uszu ją bolało więc ta "zapobiegliwość na przyszłość" jest bez sensu.
Stary 2011-11-14, 21:12   #184
metropolitan
Zadomowienie

Ja nie mam jakiegoś określonego zdania na ten temat, ale myślę, że każdy rodzic jako opiekun ma prawo sobie sam decydować o swoim dziecku, a przebicie ucha to naprawdę nie jest sytuacja porównywalna z obrzezaniem, czy tatuowaniem, więc myślę, że osoby, które robią takie porównania trochę chyba pojechały... poza tym nie zapominajmy, że w wielu kulturach również i to jest normalnym rytuałem wobec małych dzieci, i też nie wolno nam tego krytykować.
metropolitan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-14, 21:21   #185
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez metropolitan Pokaż wiadomość
poza tym nie zapominajmy, że w wielu kulturach również i to jest normalnym rytuałem wobec małych dzieci, i też nie wolno nam tego krytykować.
bo?

tak jak ktoś pisał,w niektórych kulturach obrzezanie małych dziewczynek (często całkowite) jest normalne i co? oznacza to,ze nie podlega krytyce?

obrzezanie rytulane chłopców ma jakiś wymiar religijny,nie naraza ich pozniej np. na brak satysfakcji seksulanej,nie jest tak bolesne,nie konczy sie powikłaniami,czasem zgonem, i jestem w stanie to zrozumieć,ale kalecznia dziecka w imię własnego widzimisię nie pojmę... Dziecko,jego ciało,to nie jest własność rodzica.

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684

Edytowane przez stokrotka_to_ja
Czas edycji: 2011-11-14 o 21:23
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-14, 21:37   #186
metropolitan
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
bo?

tak jak ktoś pisał,w niektórych kulturach obrzezanie małych dziewczynek (często całkowite) jest normalne i co? oznacza to,ze nie podlega krytyce?

obrzezanie rytulane chłopców ma jakiś wymiar religijny,nie naraza ich pozniej np. na brak satysfakcji seksulanej,nie jest tak bolesne,nie konczy sie powikłaniami,czasem zgonem, i jestem w stanie to zrozumieć,ale kalecznia dziecka w imię własnego widzimisię nie pojmę... Dziecko,jego ciało,to nie jest własność rodzica.
a wiesz co ja myślę na ten temat? że boję się takich ludzi, którzy "są w stanie cośtam zrozumieć, bo ma wymiar religijny". Bo tłumaczenie różnych rzeczy, czy różnych praktyk religią już nieraz doprowadziło w historii do niezłych "cyrków". Terroryści też działają przecież w imię religii, nie? Nie wiem, dlaczego coś jest akceptowalne tylko dlatego, że ma wymiar religijny, a coś innego, co nie ma związku z religią już nie? może dla ciebie religia jest ważna, ale nie znaczy, że dla mnie też.

a jeśli chodzi o krytykę innych kultur, to owszem, uważam, że nie do końca powinniśmy to krytykować, bo w tych kulturach to jest coś naturalnego, dla ludzi z takich kultur to my jesteśmy "nienormalni" i pewnie słusznie, w wielu sytuacjach. To, że w kulturze europejskiej coś się przyjęło, to nie znaczy, że wszyscy tak mają robić, świat jest różnorodny, tak jak ludzie a Europejczycy całe życie wpieprzają się we wszystko i wyniszczyli już tyle pięknych kultur, choćby Indian, których sobie pięknie zamknęli w rezerwatach w pięknym cywilizowanym kraju pod tytułem Stany Zjednoczone. Błagam, trochę obiektywizmu. I naprawdę, skończmy już te porównania przekłucia uszu do obrzezania, bo to woła o pomstę do nieba.

Edytowane przez metropolitan
Czas edycji: 2011-11-14 o 21:49
Stary 2011-11-14, 21:53   #187
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

odnośnie religii ,jestem ateistką

Po prostu odniosłam się do obrzezania chłopców np. u Żydów ,bo to ma dla rodziców jakiś głębszy sens. To coś znaczy.Wierzą,że to ważne,konieczne dla dziecka.
I mimo,ze jestem przeciwna okaleczaniu dziecka ,to mogę zrozumieć,ze tacy rodzice kierują się (w swoim pojęciu) dobrem tego dziecka.
Natomiast rodzice decydujący się na przebicie uszu małemu dziecku kierują się tylko i wyłącznie własnym widzimisię. Bo mogą.Bo to "tak słodko wygląda" Brak jakichkolwiek argumentów na tak.

Nie uwazam kultury europejskiej za jedynie słuszną,ale argument,ze "gdzieś tam na świecie przebija sie uszy małym dzieciom i tam to jest normalne/tradycyjne" do mnie nie przemawia. Nie kazda tradycja jest dobra.

Stary 2011-11-14, 21:56   #188
metropolitan
Zadomowienie

to prawda, nie każda jest dobra. Ale nie zmienimy tego i nie ma sensu się atakować. Zawsze jednym się to będzie podobać a innym nie. Ja osobiście mam to gdzieś, co robią inni, ani mnie to ziębi ani parzy czy to dziecko ma kolczyki czy nie. Sama chciałam małej przebić kiedyś, ale teraz nie żałuję, że tego nie zrobiłam, bo uważam, że przebijać mojemu dziecku uszy teraz to po prostu bezsens. Jest tak piękna, że nie musi się niczym ozdabiać
Stary 2011-11-14, 22:00   #189
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

No ja wlasnie nie widzę sensu w "ozdabianiu" niemowlaka.Pomijajac ból i ewentualne powikłania po przebiciu,zwyczajnie razi mnie bizuteria u małych dzieci.Na takiej samej zasadzie jak pomalowane paznokcie czy błyszczyk u 6-latki.

Stary 2011-11-14, 22:10   #190
metropolitan
Zadomowienie

moja by sobie od razu wyrwała te kolczyki razem z uszami a ja tam trochę ozdabiac lubię moją ślicznotę, na razie spineczki jej zakładam, opaseczki z kwiatami, ale to już chyba niedługo bo już nie chce, a pazurki też jej dla jaj juz raz pomalowałam, ale starła od razu chyba mnie poniosło trochę w sumie uważam, że to słodkie, że np. kilka razy widziałam jak moja kuzynka i jej córcia mają tak samo pazurki pomalowane, bo mała mamusi wybiera lakier i każe sobie malować też. To jest dla niej zabawa no i wiadomo nie od dziś jak dzieci uwielbiają naśladować rodziców.
Stary 2011-11-14, 22:33   #191
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

czym innym jest zabawa (malowanie i zmycie) a czyms innym to,jak ktoś maluje dziecku regularnie paznokcie (a widuję takie przypadki)

Stary 2011-11-15, 08:52   #192
metropolitan
Zadomowienie

no może, nie wiem, ja tam nie mam aż tak radykalnego podejścia do takich rzeczy, małe kobietki bardzo wcześnie zauważają, że są kobietkami i chcą to podkreślić, tak jak mamusia, nie uważam, żeby to było coś złego, jeśli tylko nie robi się z dziecka jakiejś lolitki to myślę że jest ok. Ja swoje dziecko lubię stroić, np. na wesele mojego brata kupiłam jej mega balową suknię i uważam że to było słodkie, chociaż nie umiała jeszcze dobrze chodzić, ale wszyscy sę nią zachwycali i w ogóle wyglądała jak księżniczka. Nie uważam, że to coś złego, że stroję swojego maluszka, robię to z miłości i czasem dla zabawy. Wiadomo, że na co dzień priorytetem jest wygoda małej.
Jedynie co mi się już nie podoba, to te konkursy piękności które można zobaczyć m.in. na TLC. bo to już nie tylko strojenie ale wpajanie dziewczynkom jakichś głupot do głowy, to jest dla mnie dramat. W ogóle nigdy bym dziecka nie wystawiła na takie publiczne pokazywanie się, chyba że miałaby pokazać jakiś talent, bo to trochę co innego, niż pokazywanie samej urody.
Stary 2011-11-15, 08:59   #193
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

wszystko jest kwestią gustu mnie nie podobają się księżniczkowe suknie ani u dużych ani u małych
Ogólnie uwazam,ze jest czas na bycie dzieckiem,potem dojrzewajaca dziewczynką,pozniej kobietą i każdy moment ma swoje "przywileje"

Stary 2011-11-15, 09:04   #194
metropolitan
Zadomowienie

to fakt, ale z tego co mi mówią koleżanki, które mają już starsze córki to nie unikniemy presji grupy w pewnym momencie wszystkie dziewczynki w przedszkolu zaczynają mieć fazę na róż, bycie księżniczkami itd. Córka mojej znajomej np. Płakała jak miała iść do przedszkola w spodniach więc musiała jej codziennie zakładać tuniki albo sukienki, bo inaczej był ryk. I moim zdaniem nie ma sensu z tym walczyć, przejdzie samo
Stary 2011-11-15, 09:17   #195
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
to fakt, ale z tego co mi mówią koleżanki, które mają już starsze córki to nie unikniemy presji grupy w pewnym momencie wszystkie dziewczynki w przedszkolu zaczynają mieć fazę na róż, bycie księżniczkami itd. Córka mojej znajomej np. Płakała jak miała iść do przedszkola w spodniach więc musiała jej codziennie zakładać tuniki albo sukienki, bo inaczej był ryk. I moim zdaniem nie ma sensu z tym walczyć, przejdzie samo
ano pewnie nie mam obsesji w tym temacie ,po prostu nie podobają mi się dzieci ubrane jak "stare maleńkie"

Stary 2011-11-15, 09:27   #196
Sosnowa
Zakorzenienie

dla mnie małe dziecko w balowej sukni to szczyt kiczu... ale rzecz gustu, ktoś może lubić - jego sprawa.. i z kolczykami byłoby podobnie gdyby nie wiązało się to z nakłuwaniem ciała, a co za tym idzie z bólem i możliwością powikłań. Plus niebezpieczeńśtwo naderwania ucha kolczykami i takie tam... więc
Sosnowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-15, 11:56   #197
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
no może, nie wiem, ja tam nie mam aż tak radykalnego podejścia do takich rzeczy, małe kobietki bardzo wcześnie zauważają, że są kobietkami i chcą to podkreślić, tak jak mamusia, nie uważam, żeby to było coś złego, jeśli tylko nie robi się z dziecka jakiejś lolitki to myślę że jest ok.
A ja myślę inaczej, mamusia podkreśla urodę bo jest w wieku reprodukcyjnym i chce jeszcze się komuś podobać i ma to podtekst seksualny. A w przypadku dziecka podtekst seksualny właściwy jest tylko zboczeńcom więc podkreślaniu urody małych dziewczynek w sposób właściwy dorosłym kobietom jestem na nie.

Co innego sukieneczka, wstążki we włosach czy spineczki a co innego makijaże, biżuteria, malowanie paznokci, stylizacja fryzur itd. Dziecko powinno być dzieckiem a nie kopią dorosłego "w krzywym zwierciadle".
Stary 2011-11-15, 15:53   #198
metropolitan
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
A ja myślę inaczej, mamusia podkreśla urodę bo jest w wieku reprodukcyjnym i chce jeszcze się komuś podobać i ma to podtekst seksualny. A w przypadku dziecka podtekst seksualny właściwy jest tylko zboczeńcom więc podkreślaniu urody małych dziewczynek w sposób właściwy dorosłym kobietom jestem na nie.

Co innego sukieneczka, wstążki we włosach czy spineczki a co innego makijaże, biżuteria, malowanie paznokci, stylizacja fryzur itd. Dziecko powinno być dzieckiem a nie kopią dorosłego "w krzywym zwierciadle".
wiesz co, ja nie wiem, czy jestem w "wieku reprodukcyjnym" jak to pięknie nazwałaś.... ale lubię dbać o siebie i jak większość kobiet chcę podobać się sobie i innym niezależnie od tego w jakim jestem wieku.... co to za myślenie w ogóle? SZOK

a tak w ogóle.... naprawdę pomalowanie sobie paznokci ma dla ciebie podtekst seksualny?

Edytowane przez metropolitan
Czas edycji: 2011-11-15 o 15:55
Stary 2011-11-15, 16:58   #199
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
a tak w ogóle.... naprawdę pomalowanie sobie paznokci ma dla ciebie podtekst seksualny?
pytanie nie do mnie ale tak,ogólnie ma taki podtekst ,samica się zdobi,żeby zwabić samca

Stary 2011-11-15, 20:13   #200
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Metropolitan, a potem takie małe lolitki mające 5 lat wyglądają jak 15latki i są cudnym kąskiem dla pedofila. Czy naprawdę dziecko nie może być dzieckiem? po cholerę na siłę robić dorosłą z malucha?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-15, 21:21   #201
metropolitan
Zadomowienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;30523893]Metropolitan, a potem takie małe lolitki mające 5 lat wyglądają jak 15latki i są cudnym kąskiem dla pedofila. Czy naprawdę dziecko nie może być dzieckiem? po cholerę na siłę robić dorosłą z malucha?[/QUOTE]

czy napraawdę tak myślisz, że to jest wabik dla pedofila? czy w takim razie kobieta, która została zgwałcona bo np. miała na sobie mini spódniczkę też jest winna gwałtu, bo zwabiła gwałciciela? myślę, że stereotypowy pedofil ,czyli dla mnie taki wypatrujący z przyczajenia dzieciaki na placu zabaw naprawdę nie patrzy na to czy dziewczynka ma pomalowane pazurki czy nie bo nawet tego nie dojrzy. Poza tym wielu pedofil ów to jednak ogląda się za chłopcami....hmm...to są chorzy ludzie i moim zdaniem jedno nie ma nic do drugiego.

nie wiem, czy chcę kontynuować te rozważania, bo widzę, że mamy inny punkt widzenia, a wy mojego nie przyjmujecie do wiadomości.

---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:19 ----------

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
pytanie nie do mnie ale tak,ogólnie ma taki podtekst ,samica się zdobi,żeby zwabić samca
to ja jakąś dziwną samicą jestem
Stary 2011-11-15, 21:25   #202
Konto usunięte

Ale co ty w ogóle porównujesz dorosłą kobietę z malutką dziewczynką? Kobieta to kobieta, dziewczynka to DZIECKO. Dlaczego na siłę robić z dziecka wampa?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-15, 21:34   #203
metropolitan
Zadomowienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;30525835]Ale co ty w ogóle porównujesz dorosłą kobietę z malutką dziewczynką? Kobieta to kobieta, dziewczynka to DZIECKO. Dlaczego na siłę robić z dziecka wampa?[/QUOTE]

porównuję w konkretnym kontekście "wabienia" bo uważam, że to nonsens co napisałaś. A o jakim wampie mowa, bo nie wiem. Chyba masz jakąś skłonność do przesady i wyolbrzymiania niektórych wypowiedzi... Naprawdę choroba nie macie innych problemów????????
Stary 2011-11-15, 21:36   #204
Konto usunięte

Ja usiłuję rozmawiać. Ale widzę, że się nie da, bo próbujesz zakrzyczeć.
Stary 2011-11-15, 21:38   #205
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

ja ,odpukać,nie mam

Stary 2011-11-15, 21:41   #206
metropolitan
Zadomowienie

nie wiem dlaczego przyszło ci do głowy że chcę z tobą rozmawiać na ten temat. Myślałam, że forum to takie miejsce, gdzie można po prostu wyrazić swoją opinię i to właśnie robię.
Stary 2011-11-15, 22:20   #207
Kidek
Przyczajenie

Nigdy nie rozumiałam przebijania uszów małym dziewczynkom choć przyznaje dopiero niedawno po raz pierwszy jedna jedyna mama wytłumaczyła mi, że nie robiła tego dla siebie, ale by jej córeczka nie cierpiała z powodu przebijania uszu jak będzie starsza....Osobiście uważam jednak że znacznie wiecej krzywdy może się stać w czasie gdy maluszek ma kolczyki niż z jednego błyskawicznego przekucia.

Pozdrawiam kidek
Kidek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-16, 11:40   #208
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez Kidek Pokaż wiadomość
Nigdy nie rozumiałam przebijania uszów małym dziewczynkom choć przyznaje dopiero niedawno po raz pierwszy jedna jedyna mama wytłumaczyła mi, że nie robiła tego dla siebie, ale by jej córeczka nie cierpiała z powodu przebijania uszu jak będzie starsza....Osobiście uważam jednak że znacznie wiecej krzywdy może się stać w czasie gdy maluszek ma kolczyki niż z jednego błyskawicznego przekucia.

Pozdrawiam kidek
a jak jest mała to nie cierpi? boli ją tak samo a do tego nie rozumie dlaczego boli...

Stary 2011-11-16, 15:29   #209
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
wiesz co, ja nie wiem, czy jestem w "wieku reprodukcyjnym" jak to pięknie nazwałaś.... ale lubię dbać o siebie i jak większość kobiet chcę podobać się sobie i innym niezależnie od tego w jakim jestem wieku.... co to za myślenie w ogóle? SZOK

Prawie każdy twierdzi, że robi to dla siebie. Jak jesteś sama w domu to robisz sobie wyjściową fryzurę, zakładasz do sprzątania sylwestrową sukienkę i pełny make-up? Nie sądzę. Dlatego to takie gadanie "dla siebie" a prawda jest taka, że ładnie wyglądać i stroić się przeważnie ma na celu podobanie się innym. Bo podobamy się sobie dopiero wtedy, gdy ktoś inny to docenia.

Cytat:
Napisane przez Kidek Pokaż wiadomość

Pozdrawiam kidek
Powala mnie takie rozumowanie...
Niemowlęta to niby nie czują bólu czy jak?
Stary 2011-11-16, 18:51   #210
metropolitan
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Prawie każdy twierdzi, że robi to dla siebie. Jak jesteś sama w domu to robisz sobie wyjściową fryzurę, zakładasz do sprzątania sylwestrową sukienkę i pełny make-up? Nie sądzę. Dlatego to takie gadanie "dla siebie" a prawda jest taka, że ładnie wyglądać i stroić się przeważnie ma na celu podobanie się innym. Bo podobamy się sobie dopiero wtedy, gdy ktoś inny to docenia.

Powala mnie takie rozumowanie...
Niemowlęta to niby nie czują bólu czy jak?
może cię zaskoczę, ale tak, nawet mimo, że siedzę codziennie z dzieckiem w domu to jestem w make-upie bo nie lubię siebie bez make-upu i mam zły humor jak czuję się zaniedbana, to się tyczy również np. paznokci, więc tak, robię to dla siebie. A jeśli chodzi o sylwestrową suknię, to jak sama nazwa wskazuje, założyłabym ją pewnie na sylwestra (gdybym wpadła na ten piękny pomysł kiedyś pójścia na tzw. "salę") a do sprzątania nie, bo byłoby mi niewygodnie. Ale w makijażu owszem, sprzątam, gotuję, piorę i w niczym mi to nie przeszkadza. No ale trochę zboczyłyśmy z tematu.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości