Straż graniczna - przykładowe testy poszukuje, cz. 2 - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes > Służby mundurowe

Notka

Służby mundurowe Służby mundurowe to forum, na którym dyskutujemy o pracy, szkołach i możliwości zatrudnienia w policji, straży granicznej, wojsku. Podziel się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-04-06, 14:00   #181
danieloos
Przyczajenie

Dot.: Straż graniczna - przykładowe testy poszukuje, cz. 2

ok...wiem, ze to pytanie pojawiało sie z milion razy, a ja w temacie juz dlugo. ale mam watpliwosci co do norm z Wf-u. tzn. znalazlem kilka roznych źródeł co do naszych norm i nie wiem juz ktorymi mam sie kierowac...fakt ze roznice nie sa duze, ale dla mnie 2 czy 3 papki wiecej maja jednak znaczenie :p a poza tym jak idze??
ja ciagle czekam na wynik wario a minal miesiac...czy ktos dostal cos negatywnego w tej sprawie??
danieloos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-06, 15:29   #182
luki0811
Przyczajenie

hej
mam pytanie jeśli dostałem list po wariografie (wiadomo co oznacza list ) to czy mogę ponownie złożyć dokumenty do innego oddziału czy muszę rok czekać?? i jak to się ma sprawa z psychotestami (psychotesty oczywiście do przodu)?? one przepadają czy jak?? z góry dzięki za odpowiedź
POZDRAWIAM
luki0811 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-06, 16:05   #183
Olcia2009
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez danieloos Pokaż wiadomość
ok...wiem, ze to pytanie pojawiało sie z milion razy, a ja w temacie juz dlugo. ale mam watpliwosci co do norm z Wf-u. tzn. znalazlem kilka roznych źródeł co do naszych norm i nie wiem juz ktorymi mam sie kierowac...fakt ze roznice nie sa duze, ale dla mnie 2 czy 3 papki wiecej maja jednak znaczenie :p a poza tym jak idze??
ja ciagle czekam na wynik wario a minal miesiac...czy ktos dostal cos negatywnego w tej sprawie??
Tabela norm sprawnościowych dla kandydatów:http://www.strazgraniczna.pl/wps/por...ndydatow_do_sg

---------- Dopisano o 17:05 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ----------

Cytat:
Napisane przez luki0811 Pokaż wiadomość
hej
mam pytanie jeśli dostałem list po wariografie (wiadomo co oznacza list ) to czy mogę ponownie złożyć dokumenty do innego oddziału czy muszę rok czekać?? i jak to się ma sprawa z psychotestami (psychotesty oczywiście do przodu)?? one przepadają czy jak?? z góry dzięki za odpowiedź
POZDRAWIAM
Z wariografem bywa różnie. Teoretycznie negatywny wynik oznacza definitywne pożegnanie się z możliwością ponownego ubiegania się o przyjęcie, ale podobno nie we wszystkich oddziałach tak jest, więc najlepiej dowiadywać się w swoim oddziale. Psycholog jest ważny rok
Olcia2009 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-06, 16:17   #184
rekrut_84
Raczkowanie

Mam nieformalne info, że w BOSG i NOSG nie mają nowych etatów dla f-juszy w 2010 roku. Tłumaczą to dużym przesunięciem budżetowym pomiędzy SG a policją (na korzyść policji oczywiście). To po co zbierają podania? Do tego pewnie czeka jeszcze sporo osób z poprzednich naborów. Chore to.
Jutro jeszcze raz wykonam telefony do kadr niech to już będzie jasne.
rekrut_84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-06, 16:34   #185
Dzieciol
Moderator

GG do Dzieciol

No bardzo chore, szczególnie, że przesunięcia te są w ogóle w innej materii podobno. Dla zainteresowanych tematem przesunięć z SG do Policji : http://www.bip.mswia.gov.pl/download.php?s=4&id=6196

Dzieciol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-06, 16:37   #186
danieloos
Przyczajenie

a te normy napewno są ok?? bo znalazlem jakas ustawe co to inne podawali, bylo tego troche wiecej. tzn wiecej pompek, brzuszkow itp. sam juz nie wiem :/
wlasnie te to mialem, ale znalazlem tez inne info. to jakie sa w koncu ok??
danieloos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-06, 17:31   #187
rekrut_84
Raczkowanie

Normy zostały zmniejszone bo mało osób dało radę przejść sprawnościówkę z zadowalaącym wynikiem. Na stronie SG masz aktualne normy tzw. zimowe.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-04-06, 19:10   #188
trident
Raczkowanie

Jak napisał mój poprzednik, normy zostały zaniżone, te najniższe są najbardziej aktualne, jeszcze należy wspomnieć, że obowiązuje podział wiekowy, dla osób, które ukończyly 30ty rok życia normy są jeszcze niższe, musieli na czymś przyciąć, gdyż tudno jest znaleźdź ludzi, którzy mają dostateczną wiedzę ogólną, znają język i jeszcze są super sprawni , a jak wiadomo, sprawność fizyczną idzie najszybciej podkręcić , hehe

Edytowane przez trident
Czas edycji: 2010-04-06 o 19:15
trident jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-06, 22:06   #189
frosti75
Raczkowanie

lukio811,

Obawiam sie ze bedzie Ci ciezko, bo w kwestionariuszu jak sie nie myle jest pytanie czy ubiegal sie pan o przyjecie do sluzb i kiedy, i przy skladaniu kwestionariusza kadrowiec zapyta Cie na czym sie wylozyles, a wtedy lipa, wydaje sie rozsadnym odczekac rok czasu i probowac ponownie w innym oddziale z tym ze trzeba przechodzic wszystko od nowa bo psycho sa wazne rok, albo do Policji tam to nie ma znaczenia, ze padles na wario. Oczywiscie nie jest to na plus ale wiekszych problemow nie beda robic akurat w tej kwestii.
Z ciekawosci zapytam ktory oddzial reprezentujesz i po jakim czasie od badania otrzymales powiastke? Pozdrawiam i powodzenia....

---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:58 ----------

rekrut 84,

to ciekawe co piszesz.... bo to calkowicie w sprzecznosci z moja wiedza w tym temacie. Ale gdyby to byla prawda to nie brzmi interesujaco. Ja osobiscie watpie zeby nie bylo przyjec w 2010 w tych oddzialach. A te przesuniecia nie dotycza polityki kadrowej tylko innych celow, wiec watpliwym jest zeby to mialo jakies znaczenie na zatrudnienie. Saldo ujemne SG to 300 mln zl, a to nie jest ogromna kwota w calym budzecie, wiec wydaje sie nie byc to strasznym problemem.
frosti75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-06, 22:35   #190
luki0811
Przyczajenie

jestem po Nadwiślańskim w listopadzie miałem pierwszą rozmowę potem pod w grudniu znaczy jakieś 2 tyg po rozmowie otrzymałem odpowiedź o pomyślnym przejściu rozmowy i wyznaczyli mi psychotesty na koniec stycznia po psychotestach czekałem ok miesiąca na odpowiedź i tak pod koniec lutego zadzwonili i poinformowali że mam wario w połowie marca a teraz minął prawie miesiąc i przyszedł list.

a tak z drugiej strony to szkoda że nie piszą za co się oblało bo no może kryształkiem nie jestem ale nigdy nie paliłem ani trawki ani nie brałem narkotyków nawet tylko raz w życiu papierosa zapaliłem i to było 10 lat temu, nigdy nie ukradłem żadnej wartościowej rzeczy no może reklamówkę jabłek z sadu sąsiada ale to miałem ok 15lat, alkoholu nigdy nie przedawkowałem oczywiście wypiłem ale tak symbolicznie a z prawem nigdy zatargów nie miałem no w sumie 2 małe wykroczenia w formie mandatów jeden w wysokości 50zł za przekroczenie prędkości o 15km/h a drugi 30zł za wjechanie na krzyżówkę na pomarańczowym świetle i to było 8 lat temu ostatni, za granicą byłem 2 razy i to tak tylko przejechać się nigdy nic nie przemycałem więc tak szczerze mówiąc nie wiem za co oblali mnie ale trudno stało się muszę się dowiedzieć jak to jest może akurat da się coś zrobić w sumie to sam już nie wiem bo tak patrzę i obserwuję to wszędzie trzeba mieć plecy niestety
Stary 2010-04-07, 06:46   #191
dziadzia
Raczkowanie

Lukio z drugiej części Twojej wypowiedzi może wynikać odpowiedź na Twoje pytanie, jeśli w ankiecie przed wario na wszystkie te pytania odpowiedziałeś nie a potem w trakcie badania zaczęly Ci się przpominać małe grzeszki to może wariograf właśnie to wyłapał. Spróbuj przypomnieć sobie na jaki temat zadawali Ci najwięcej pytań może właśnie oto chodziło

Edytowane przez dziadzia
Czas edycji: 2010-04-07 o 06:47
dziadzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-07, 09:58   #192
tk87
Raczkowanie

Ostatnio do nas do koszalina przyszło 20 osób i nie wiem czy do końca roku będzie coś jeszcze.
tk87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-07, 10:13   #193
dziadzia
Raczkowanie

Naszła mnie teraz taka refleksja, że proces rekrutacji tak się wydłuża, że dojdzie do tego że osoby które najdłużej się rekrutują gdyby były przyjęte wcześniej tak jak kiedyś bywało n.p po 3 miesiącach rekrutacji to zaraz by mogły przejść do służby stałej Masakra
Stary 2010-04-07, 14:34   #194
dziadzia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez trident Pokaż wiadomość
Jak napisał mój poprzednik, normy zostały zaniżone, te najniższe są najbardziej aktualne, jeszcze należy wspomnieć, że obowiązuje podział wiekowy, dla osób, które ukończyly 30ty rok życia normy są jeszcze niższe, musieli na czymś przyciąć, gdyż tudno jest znaleźdź ludzi, którzy mają dostateczną wiedzę ogólną, znają język i jeszcze są super sprawni , a jak wiadomo, sprawność fizyczną idzie najszybciej podkręcić , hehe
I najszybciej stracić

Wczoraj wpadł mi w łapy nowy system szkolenia: Po przyjęciu kurs podstawowy 4-m-ce, 1 miesiąc praktyk, i 3m-ce kurs podoficerski, po przejściu do służby stałej( 3 lata) kurs chorążych, ale dla tych co się załapią i tyko 1 miesiąc ,

Edytowane przez dziadzia
Czas edycji: 2010-04-07 o 14:54
Stary 2010-04-07, 15:10   #195
frosti75
Raczkowanie

lukio811,

No to faktycznie Ci nie poszlo, trudno powiedziec co tam sie dopatrzyli, ale na jakims pytaniu/ach musialo im sie "odchylac" i cos tam im nie pasowalo. Choc nie wiem czy wiesz ale to jest tak po wario przychodzi do oddzialu taki nazwijmy to opis/opinia ( nie czy zdal czy nie zdal ) po badaniu i komendant decyduje co dalej z danym kandydatem. Byc moze wariograf to taka "bramka" puszczamy kogo chcemy a odpalamy kto niewygodny. Tak czy owak podtrzymuje, ze skladaj papiery do Policji jesli zalezy Ci na sluzbach mundurowych, pewnie szybciej sie dostaniesz nawet, niz do SG a jakby co odczekaj rok i skladaj ponownie SG. Pamietaj ze mozna migrowac miedzy Policja a SG. Powodzenia.
frosti75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-07, 16:22   #196
dziadzia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez frosti75 Pokaż wiadomość
lukio811,

No to faktycznie Ci nie poszlo, trudno powiedziec co tam sie dopatrzyli, ale na jakims pytaniu/ach musialo im sie "odchylac" i cos tam im nie pasowalo. Choc nie wiem czy wiesz ale to jest tak po wario przychodzi do oddzialu taki nazwijmy to opis/opinia ( nie czy zdal czy nie zdal ) po badaniu i komendant decyduje co dalej z danym kandydatem. Byc moze wariograf to taka "bramka" puszczamy kogo chcemy a odpalamy kto niewygodny. Tak czy owak podtrzymuje, ze skladaj papiery do Policji jesli zalezy Ci na sluzbach mundurowych, pewnie szybciej sie dostaniesz nawet, niz do SG a jakby co odczekaj rok i skladaj ponownie SG. Pamietaj ze mozna migrowac miedzy Policja a SG. Powodzenia.
Oj z tym migrowaniem to bym nie przesadzał teraz wszędzie są problemy kadrowe i szczerze mówiąc to myślę, że do policji wcale nabór nie jest prosty, a iść do policji tylko po to by po jakimś czasie wybyć do SG to to też nie jest fer wobec kolegów , którzy chcą być policjantami a potencjalni f-sze SG zajmują im miejsce.
Stary 2010-04-07, 16:51   #197
rekrut_84
Raczkowanie

luki0811,
Bardzo mi przykro z powodu wario. Ja najbardziej boję się własnie wario i psychotestów. Próbuj do policji, zawsze to jakaś alternatywa.
tk87
dzięki za info, po tej smutnej informacji można pewnie zapomnieć o SG w tym roku.
Kadry nie odbierają telefonów ;(
Stary 2010-04-07, 17:03   #198
Mozej
Przyczajenie

Dzisiaj złożyłem w końcu papiery do NwOSG'u. Kolega, który również tam był z papierami powiedział, że pytał czy jest nabór i dostał odp, że potrzebują ludzi cały czas... mam nadzieje że moje papiery nie będą się kurzyć. Póki co rozmowa 23 kwietnia. Zobaczymy jak to będzie. Kolega z północy Polski, który siedzi w SG 3ci rok sprzedał mi info, że u niego chodzą słuchy, że nabór będzie w grudniu.

Edytowane przez Mozej
Czas edycji: 2010-04-07 o 20:04
Mozej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-07, 17:42   #199
tk87
Raczkowanie

rekrut_84 nie do końca musi tak być, dlatego że w moim - i wielu innych osób - przypadku, było podobnie jak u was czyli jedna wielka niewiadoma praktycznie do dnia wcielenia. U mnie rekrutacja trwała rok u innych 3 miesiące a u jeszcze innych ok 2 lat. Wiele osób się nie doczekało np. z naszego oddziału (MOSG) perzyjęto 35 osób na ok 70 (gotowych do wcielenia po wsztystkich testach itp). Teraz też może tak być że pod koniec grudnia zrobią wcielenie. Tylko że znowu kandydatów nowych + starych oczekujących jest b. dużo a miejsc pewnie jak zwykle będzie mało. Teraz nas wszystkich razem wziętych w koszalinie jest ok 270 osób (licząc z tymi nowymi) jak to wygląda w kętrzynie nie wiem. Dziwi mnie trochę to że kadry nie odbierają, ale z drugiej strony ile można się zasłaniać kryzysem...
tk87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-07, 20:23   #200
dziadzia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rekrut_84 Pokaż wiadomość
luki0811,
Bardzo mi przykro z powodu wario. Ja najbardziej boję się własnie wario i psychotestów. Próbuj do policji, zawsze to jakaś alternatywa.
tk87
dzięki za info, po tej smutnej informacji można pewnie zapomnieć o SG w tym roku.
Kadry nie odbierają telefonów ;(
Po smutnych informacjach, które zamieszczają inni to w tym roku o SG mogą zapomnieć nawet ci którzy w zeszłym roku przeszli wszystko pozytywnie
A kryzysem to będą się zasłaniać przez jeszcze parę lat póki nie przyjdzie kryzys na kandydatów

Edytowane przez dziadzia
Czas edycji: 2010-04-07 o 20:43
Stary 2010-04-08, 05:11   #201
radiator
Przyczajenie

@rekrut_84
słuchaj pracuję w NOSG (cywil) i wiem że jakoś planowanych etatów ma być około 150 conajmniej. Sporo funkcjuszy zadeklarowało chęć odejścia na emerytkę a spora część już złożyła w mojej placówce jest to 8 osób!!! do kwietnia br.
radiator jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-08, 09:28   #202
trident
Raczkowanie

SG zamienia się w jednostkę specjalną , super wymagania, a wolne etaty tylko jak ktoś odejdzie lub zginie , nieźle, nieźle.
trident jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-08, 15:53   #203
rekrut_84
Raczkowanie

radiator,
dzięki za sprawdzone i jakże optymistyczne info.
Czas kompletować papiery i uderzyć na Trubakowską 2
Stary 2010-04-08, 16:33   #204
shandrani
Przyczajenie

Witam!
Śledzę Wasze wypowiedzi od jakiegoś czasu...przeraża mnie "entuzjazm" niektórych,...dzisiaj złożyłam papiery do NOSG
shandrani jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-08, 17:53   #205
shantei
Przyczajenie

Witam wszystkich jutro mam zamiar zlozyc podanie do BIOSG bedzie to moje 2 podejscie poprzednim razem przeszlam wario ale i tak mnie odrzucilo nie wiem czemu, w kazdym razie chcialabym zapytac czy skladajac podanie poraz drugi znow musze isc na rozmowe wstepna ?
shantei jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-08, 19:01   #206
SzAkI
Raczkowanie

Witam serdecznie.

Jestem pod wielkim wrażeniem jeśli chodzi o ogrom wypowiedzi z tego tematu.

Jeśli Chodzi o proces rekrutacji to osobiście jestem na etapie wario na który czekam. Proszę nie doszukiwać się wielkiego sensu i logiki podczas całego procesu. Jestem pewien że są osoby które czekają na wariograf od września '09 i mają w maju '10 umówiony termin. niby normalne do czasu kiedy opisze swój proces. Styczeń '10 składam dokumenty, Luty rozmowa, Marzec psychotesty, Kwiecień wariograf i tu jestem. Jak się ma jeden proces do drugiego w tym samym oddziale? JA na wario czekałem 4 miesiące niecałe od daty rozpoczęcia rekrutacji a inni czekają na wario jeszcze o miesiąc dalej mimo że rozpoczęty proces był około sierpnia a nawet lipca '09.
SzAkI jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-08, 19:08   #207
rekrut_84
Raczkowanie

shandrani, shantei witajcie )
Mój początkowy pesymizm wynikał jeszcze z lektury pierwszej części wątku, gdzie swoje losy opisywały m. in eleonore, strangergirl, szwaku i inni (pozdro dla starej gwardii, odezwijcie się czasem). Ich rekrutacja trwała średnio rok, co mnie solidnie podcięło w moim myśleniu o służbie w SG. Ale dziś pojawiło się światełko w tunelu dzięki słowom kolegi radiator, za które jestem bardzo wdzięczny, zresztą nie tylko ja.
shandrani,
W NOSG umawiałaś się na konkretną godzinę na złożenie papierów, czy idzie się z marszu i staje w kolejce (zapewne długi ten ogonek)? Mówili coś w kadrach o terminie rozmowy?
shantei, niestety proces rekrutacji zaczynasz od początku. W sumie dziwi mnie że przeszłaś wario i Ci podziękowali. Ale nie przejmuj się, tym razem uda się. Wszystkim nam się uda dostać do służby, to forum przynosi szczęście rekrutom ) Ja się też zastanawiam nad BiOSG. Bo mi jedna droga czy NOSG czy BiOSG.

Pozdrawiam

Edytowane przez rekrut_84
Czas edycji: 2010-04-08 o 19:14
Stary 2010-04-08, 19:26   #208
EdaF
Raczkowanie

Rekrut a ja myślałam że Ty na szkolenie już czekasz hmm
Stary 2010-04-08, 21:03   #209
luki0811
Przyczajenie

wiecie co? będę dalej próbował troszkę mnie to zdołowało szczerze mówiąc ale co tam do wytrwałych świat należy najgorsze jest to, że kurcze mam ślub 15 maja a ja nawet pracy nie mam. Ale nie myślcie, że jestem leń czy też mam jakieś wygórowane warunki po prostu chyba mam pecha do pracy bo no coś tam się umie po tych studiach, stopień jakiś tam jest ale nie wiedzieć czemu jest ciężko z pracą. wysłałem ok 200 podań, zjeździłem pół Polski na rozmowy, nasłuchałem się takich rzeczy, że głowa mała. Chodzi mi tu o odmowy przyjęcia mnie do pracy a to mówili, że za wysokie wykształcenie, a to podsuwali papierek do podpisania, że nie będę się starał o awans zawodowy i że dostane minimalne wynagrodzenie, a to że stary jestem a mam 27 lat tak więc normalnie szok co tu się wyrabia ale nie poddaję się w końcu gdzieś znajdę i oby to było w kraju ponieważ kocham Polskę i mam ogromny szacunek dla kraju i dla ludzi którzy za nasz kraj zginęli tylko wstydzę się naszych kochanych rządzących, że ten dorobek polski i tą krew przelaną za naszych przodków tak niszczą, sprzedają i bezczeszczą
Stary 2010-04-08, 21:45   #210
rekrut_84
Raczkowanie

EdaF, chyba mnie z kimś pomyliłaś, ja parę dni temu dopiero co zarejestrowałem się na forum i nawet papierów nie złożyłem do żadnego oddziału, a gdzie mi jeszcze do szkolenia. A tak a propos czy Ty już służysz w NOSG? Bo jeszcze nie doczytałem całej sagi rodzinnej (jestem dopiero na 150 podstronie pierwszej części wątku). Byłbym wdzięczny za przesłanie na maila testów czy opracowań do egzaminów teoretycznych
luki0811, na pewno nie jesteś leniem skoro tyle podań o pracę złożyłeś. Gratuluję determinacji i trzymaj tak dalej a etat w SG masz jak w garści. Rynek pracy mamy beznadziejny, ale cóż poradzić.
PS. Ja też zmieniam niedługo stan cywilny (wakacje) więc witaj w klubie.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Służby mundurowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości