Wspólne odchudzanie od 06.04.2010! - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-04-09, 20:40   #181
Sculpture of Regret
Raczkowanie

GG do Sculpture of Regret
Dot.: Wspólne odchudzanie od 06.04.2010!

Ja piję Just Fit Spalanie z L-Karnityną :P W składzie jest herbata zielona, Yerba Mate, suszone jabłko, l-karnityna, cynamon, skórkę pomarańczową i cytrynową i nie pamiętam co tam jeszcze ale nic złego :P Bardzo dobra w smaku, ale ja jestem przyzwyczajona do herbatek ziołowych, piłam przez jakiś czas bratka i w ogóle, różne ziołowe specjały Zdania co do herbatek są podzielone, ale jak mówię ja pijam i nie narzekam.
Gratuluję asiulka25, silnej woli i oparcia się pokusie pochłonięcia tych czekoladek, ja bym się chyba na jedną skusiła... Boję się jutra bo idę na imprezę urodzinową do koleżanki... alkoholu pić nie zamierzam, najwyżej jeden kieliszek winka, czipsom też się oprę, gorzej jak będzie pizza...
Dziś wypiłam jeszcze Actimela 70kcal i kakao 200kcal... na podwieczorek - taką miałam ochotę na coś słodkiego... ale tym ją poskromiłam. A na kolację dwie kromeczki razowca z pastą jajeczną, sałatą i szczypiorkiem 250kcal
P.S. Mam zakwasy po ćwiczeniach z moją aktywnością fizyczną było naprawdę źle... ale będzie coraz lepiej!
Dobranoc, do jutra!

Edytowane przez Sculpture of Regret
Czas edycji: 2010-04-09 o 20:43 Powód: literówka
Sculpture of Regret jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-09, 21:29   #182
asiulka25
Przyczajenie

jaa to mam zakwasy po pracy ostatnio nie chodze na basen codziennie tj. kiedys a od poniedzialku jeszcze gorzej bedzie bo do wawki sie przenosze na maly kursik 2miesieczny po kursie zamierzam wrocic nówka sztuka

Sculpture kakao to madre poskromienie cukrozercy drzemiacego w Twoim organizmie ja w takiej chwili biore sobie slodkie gumy do zucia i pozwalam sobie cieszyc sie slodkim smakiem przy minimum kcal
a co do tej herby Twojej- nie znam. ja odgrzebalam jakas herbalife ktora odchudzala sie 5 l. temu siostra i chyba ja dopije bo po ostanim sprobowaniu bylam mniej spiaca co u mnie jest wielkim osiagnieciem ;P

Malenka zapraszamy i witamy w gronie przyszlych laseczek

gagacior, kaja, ewa2207, naytrii i inne babeczki - gdzie jestescie? tak ostro cwiczycie ze na nas juz wam czasu nie starcza?
asiulka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-10, 07:38   #183
Marta9911
Rozeznanie

asiulka25 nie, nie..nie przez maturę przez nią i objadanie sie przytyłam maturkę mogę sama napisać, ale jak nalegasz
A schudłam przez hm.. chciałam zrobic to dla siebie i po zerwaniu z chłopakiem, z którym byłam noo... może zaledwie 14-15 miesięcy zmienić swoje zycie i zrobic cos dla siebie

pozdrawiam

a co do tego mitu to zgadzam sie, je sie max 2 godzinki przed snem, a jeśli jest to kolacja czysto-białkowa to mozna nawet 1h przed pójściem spać

weronika zgadzam się z przedmówczyniami, że przez takie jedzenie nabawisz się jojo i tyle... teraz może troche schudniesz, metabolizm rozwalisz, będziesz musiała coraz bardziej ograniczać się, aż skończysz na 100 kcal dziennie, a jak zwiększysz kalorycznosc posiłków lub zjesz pare razy wieksza ilośc kalorii to kg beda szybko wracać, bo organizm bedzie bronił się...
Ja jestem dziś 4 dzień na turbo i jem 6 posiłków dziennie myslę, że warto tej dietki spróbować, a to co czytałam o niej na forum dla mniej przeznaczonym to ludzie traca kg, ale na STAŁE nawet, gdy po niej troche pofolgują więc zastanów się, bo nie warto spowolnic metabolizmu, nabawić się wypadania włosów, łamania paznokci, bo jednak naszemu organizmowi trzeba dostarczać wszelakie witaminki, mikro i makroelementy, a te syntetyczne nie powinny stanowić ich głównego źródła, bo nawet one nie sa w pełnie wykorzystywane przez masz organizm, a poza tym tez zażywanie przeróżnych specyfików witaminowych może zaszkodzić, wszędzie umiar, a najlepiej ZDROWE ODŻYWIANIE

Miłego dnia Piękne

Jest
: 68-70 kg

Cel
: 50-56 kg
Marta9911 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-10, 08:21   #184
HeeOoO
Raczkowanie

Dziś na wadze 57,9 Czyli mój pierwszy cel zaliczony Następny 1 maja ma być 56 czyli 2kg na trzy tygodnie. Przez ten czas nie będę się już ważyć bo teraz waga mocno zwolni a nawet będzie pewnie czasem wzrastać, a ja nie chcę się tym dołować. Potem matura i wakacjeee

Marta dobrze prawi trzeba się jej słuchać a to 18kg

Follow The White Rabbit

6059 58 57 56 55 54 53:love
HeeOoO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-10, 09:28   #185
weronika_91
Zakorzenienie

No Marta może i masz rację ale ja tak mało jem nie z myślą że szybko schudne czy coś ale po prostu mam tak,że nie moge nic przełknąć,przez ostatnie dwa miesiące przez same nerwy schudłam jakieś 4 kg ale to przez nerwy po odejściu chłopaka.
Ale skoro tak mnie tu wyzywacie to postaram to zmienić i zacząć sie zdrowo odżywiać

miłego dnia
Stary 2010-04-10, 12:16   #186
Sculpture of Regret
Raczkowanie

Witajcie,
jak dziś postępy? Moja waga nadal pokazuje trochę ponad 68kg. Powoli, powoli będzie się obniżać mam nadzieję
Śniadanko dziś miałam bardzo sycące i smaczne: jajecznica z 1,5 jajka i chudej szyneczki smażona na teflonie bez żadnego tłuszczyku a tak lubię z masłem... ale masła w mojej lodówce nie ma i przez dłuższy czas nie będzie. Do tego kromka razowca z serkiem jogurtowym i szczypiorkiem oraz kawka z mlekiem 1,5%. Razem ok. 300kcal.
Obiadu dzisiaj nie robię, nie mam czasu. W ciągu dnia przegryzę pozostałości surówki marchewkowej z wczoraj, może jakiś jogurt i owoc. Pozostałe kalorie zostawiam na ewentualny wieczorny grzeszek w postaci malutkiego kawałka tortu do którego na pewno zostanę zmuszona przez znajomych (jak pisałam, idę na urodziny). Bylebym tylko za bardzo nie nagrzeszyła, trzymajcie za mnie kciuki. Dzisiejszą porcję ćwiczeń miałam zamiar zastąpić tańcami na imprezie, ale w związku z żałobą to tak głupio...
Czekam na Wasze relacje, opisujcie jak Wam idzie, co jecie, jak ćwiczycie itd., to mnie motywuje.
Pozdrawiam i miłego dnia.
Stary 2010-04-10, 14:52   #187
Kaja163
Przyczajenie

<<<<hej, jak tam dietka? ja sie ciesze bo u mnie juz rowno 61 czyli od wtorku polecialo 2 kg, jednak rezygnuje z tej diety kapuscianej, wole moja tradycyjna czyli owoce warzywka nic smazonego, zero slodyczy, slatki jogurty itp. do tego 2 razy w tyg areobic i step oraz raz basen. Po tej kapuscianej caly czas czulam sie glodna;(
Kaja163 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-10, 15:27   #188
Sweet Sue
Raczkowanie

Ja z uwagi na zdrowie nigdy nie byłam na żadnej specjalnej diecie typu ryżowa, 1000 kcal etc. Jestem wegetarianką, a teraz po prostu staram się zdrowiej odżywiać i uważam na to co jem. Moja kumpela nieźle się załatwiłą na diecie kopenhaskiej, rozregulowała sobie cały metabolizm, teraz ma zaparcia i inne atrakcje. Niestety wiele dziewczyn dalej stosuje "metodę na głoda" aby schudnąć typu banan na o śniadanie i jabłko na kolacje. Nie rozumiem takiej głupoty można przez to naprawdę nabawić się problemów zdrowotnych. To była taka moja dywagacja bo my oczywiście zdrowo chudniemy.

Ja dawno nie sprawdzałam swojej wagi, dzisiaj się zważyłam i... 47 kg . Jestem przeszczęśliwa choć wiem że to nie było klasyczne schudnięcie, bo mam problemy z hormonami i zatrzymania wody w organiźmie. No ale było 50 a jest 47 Dzisiaj niestety zakuwam ostro do koła i nie wiem czy starczy mi czasu na godzinne ćwiczenia, ale od jutra ćwiczę callanetics. Czekam na wasze sprawozdania
Pozdrawim

Edytowane przez Sweet Sue
Czas edycji: 2010-04-10 o 15:28
Sweet Sue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-10, 16:17   #189
Kaja163
Przyczajenie

Przed chwila dotknal mnie maly kryzys... zjadlam kawalek serniczka. Ale od jutra juz sie poprawiam ja juy w sumie sie odchudyam od 1 marca z 68,5 zeszlo do 61 jestem bardzo szczesliwa ale to nie koniec. Jeszcze 4 kg, spoko dam rade do 1 maja. Ja czesto robie sobie salatke z kurczakiem, pychotka i do tego sycaca. 2 platy z kurczaka kroje na malutkie kawaleczki, wrzucam do miski, posypuje przyprawa gyros-kebab i wrzucam na patelnie teflonowa albo na grilla, kroje pomidorka, ogorka kiszonego, salate, jajka, kukurydza z puszki i rzodkiewka. sos robie z jogurtu naturalnego z przyprawami. <Bez soli!
albo ewentualnie kupuje dressing jogurtowy.(np z Lidla) Lecz daje go malutko
jem sobie ja na sniadanie wraz z kanapeczka z chlebka razowego. Jesli macie przepis na jakas dobra dietetyczna salatke to bardzo prosze o przepis. Lubie tez taka z ananasem, kurczaczkiem i kukurydza.
pozdrawiam i trzymam za was kcuiczki
Kaja163 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-10, 16:33   #190
Sweet Sue
Raczkowanie

Kaja163 znasz jakieś fajne przepisy na niskokaloryczne, bezmięsne i bezrybne sałatki?
Stary 2010-04-10, 16:51   #191
weronika_91
Zakorzenienie

Dziewczyny która z Was stosuje diete South Beach? a może któraś z Was wie o niej coś ciekawego? to podzielcie się informacjami bo tak sobie myślę że może skuszę sie na tą dietkę

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-10, 19:08   #192
Achnes
Zadomowienie

Ja jestem na SB. Dzisiaj 5 dzień.
Ogółem czuję się świetnie, wszystko mi w niej pasuje, poza śniadaniami. Ale jak lubisz wieśniaki i jajka to Ci spasują
Poczytaj sobie na internecie o niej, bo ogółem to dieta dla osób z silną wolą. Przez 2 tyg NIE można jeść żadnego rodzaju chlebów, ryż, kasz, ziemniaków, owoców, cukrów naturalnych... NA 2 fazie to się zmienia Może napisz jakie konkretnie masz pytania?

A co do sałatek bez "wkładki"
hmm...
1. sałata lodowa + ogórek zielony + papryka + pomidorki koktajlowe + dresing miodowo-musztardowy
2. sałata lodowa + rukola + pomidory + panierowany i smażony ser feta/żółty light - 1 mały kawałek nie zaszkodzi posypane chilli
3. ulubione sałaty + małe pomidorki koktajlowe faszerowane feta z ziołami + sos czosnkowy na bazie jogurtu
4. sałata pekińska+ kukurydza+ ogórek kiszony + pomidor + papryka + tofu marynowane w marynacie "gyros" ugrilowane + sos czosnkowy

Edytowane przez Achnes
Czas edycji: 2010-04-10 o 19:11
Achnes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-10, 21:52   #193
Marta9911
Rozeznanie

HeeOoO gratuluje

A ja jestem z siebie dumna gdyż,iż,ponieważ wczoraj miałam mnóstwo okazji do %, a nie tknęłam ich, tylko wzięłam wodę z lodem i plastrem cytryny ciasta robiłam, kroiłam dla gości etc. i nic do mojej buźki nie powędrowało wczoraj tańczyłam po 2:30 zaliczyłam 4 cluby

4 dzien turbo za mną, dziś tak sobie podliczyłam kalorie z tych 6 posiłków i troszQ zdziwiłam się, bo wyszło mi tak 800-900 kcal
PROSZĘ
Sałatki w I Fazie SB

Sałatka z rzodkiewki i fety
2 pęczki rzodkiewki
200 g fety
cebula
kiełki rzodkiewki
winegret.

Rzodkiewki oczyść, umyj, pokrój w ćwiartki, cebulę obierz, pokrój w piórka, a fetę w kostkę
Rzodkiewki, cebulę, fetę wymieszaj i polej winegretem zrobionym z oliwy, soku cytrynowego, soli i pieprzu.

Sałatka wiosenna – wersja I
kalafior
jajka na twardo
ogórek
pomidor
koperek zielony szczypiorek
majonez light

Kalafior i jajka ugotować(osobno, potem wszystkie składniki pokroić w plastry i przekładać w salaterce na przemian, doprawić do smaku według uznania(sól, pieprz).

Sałatka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym
kapusta pekińska
1-2 ząbków czosnku (w zależności co kto lubi)
pół cebulki
jogurt 0 %
mieszanka ziołowa do sałatek lub koperek
sól, pieprz
(ewentualnie łyżeczka majonezu)

Czosnek przecisnąć przez praskę lub rozetrzeć z solą, dodać jogurt (majonez), drobno posiekaną cebulkę, sól, pieprz i dużo siekanego koperku, troszkę mieszanki ziółek wszystko dokładnie rozmieszać. Polać sosem pokrojoną w paski kapustę.

Sałatka kalafiorowo-pomidorowa
Pół małego kalafiora, zalać wrzątkiem z solą i po 5 minutach odcedzić
2 pomidory, w większą kostkę
1/2 cebulki w kosteczkę.
2 łyżki jogurtu naturalnego 0%
1 łyżka majonezu.
Sól do smaku

Wymieszać ...

Sałatka z kurczakiem i słonecznikiem
sałata lodowa
2 - 3 pomidory
1 - 2 ogórki konserwowe
kawałek pieczonego lub gotowanego kurczaka
garść słonecznika łuskanego
oliwa
ocet winny
jogurt
sól, pieprz, koperek

Sałatę pokroić na dosyć spore paski, pomidory pokroić w jak najcieńsze ósemki, ogórki w cienkie paski, kurczaka też w paski,
wszystko wymieszać dosyć dokładnie, przyprawić solą i pieprzem, oliwa i octem.
Na patelni lekko podprażyć słonecznik i dosypać do sałaty, wymieszać.
Z jogurtu odrobiny soli i koperku sporządzić dressing i polać Sałatę.

Sałatka z łososiem i serkiem wiejskim
1 Serek Wiejski lekki 3% (najlepiej 1-2%)
10 dag łososia wędzonego
3 jajka (ugotowane na twardo)
1 cebulka
pęczek szczypiorku
ząbek czosnku

Wszystkie składniki drobno pokroić. Wymieszać z Serkiem Wiejskim. Doprawić solą i pieprzem do smaku

Sałatka z kalafiora, ogórka i sera żółtego
1/3 kalafiora startego na tarce jarzynowej
1 ogórek świeży pokrojony w kosteczkę
15 dag sera żółtego (oczywiście light-pokrojony w kosteczkę)

Wszystko wymieszać z niewielką ilością majonezu, tak żeby się trochę skleiło. Można pokoperkować.

Sałatka z tuńczyka z czerwoną fasolką i fetą
Puszka tuńczyka w sosie własnym
Kilka ogórków konserwowych
2-3 jajka gotowane
trochę czerwonej fasolki z puszki
trochę fety light
pół łyżki majonezu

Ogórki pokroić, jajka to samo. Fasolkę odcedzić, opłukać wodą. Fetę skruszyć lub pokroić w małą kostkę. Wszystko razem wymieszać, dodać majonez i przyprawić. Można dodać troszkę oliwy z oliwek.

Sałatka wiosenna – wersja II

sałata zielona
rzodkiewka
szczypiorek
2-3 pomidory
ogórek zwykły
2 jajka gotowane
ser feta light (pół)
jogurt naturalny

Wszystko kroimy, mieszamy, można doprawić ale niekoniecznie bo ser feta daje wystarczającą słoność.

Sałatka nicejska
tuńczyk z puszki
sałata (ok pół główki)
pomidory (2 szt.)
oliwki (kilka)
jaja na twardo (2 szt.)
1 cebula
czosnek (2 ząbki)
Sól, pieprz
oliwa z oliwek

Sałatę rwiemy palcami. Jaja i pomidory kroimy na ćwiartki (lub trochę mniejsze części), cebule w talarki. Dodajemy tuńczyka, oliwki i pozostałe składniki. Czosnek drobno siekamy i wraz z przyprawami mieszamy z oliwa z oliwek tak, aby powstał sos. Wszystko razem mieszamy delikatnie.

trej i troszkę więcej słodkiej, sol i pieprz. Odcedzić i wystudzić kalafior. Dodać ogórki, polać sosem i posypać koperkiem.

Sałatka z zielonej fasolki szparagowej, szynki i sera żółtego
250g fasolki zielonej szparagowej ( ugotować)
200g szynki
200g sera żółtego light
2 pomidory
mała czerwona cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka białego octu winnego

sol

Ugotowana Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki, szynkę w kosteczkę, ser utrzeć na tarce na dużych oczkach, cebule w kosteczkę Dodać oliwę ocet i sol wymieszać posypać zielona pietruszka.

Sałatka z szynki, jaj, pora i sałaty
3 jaja ugotowane na twardo
10 dag szynki
2,3 pomidory
duży por (tylko białe części)
główka zielonej sałaty
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
4-5 łyżek sosu winegret

Jaja pokroić w plasterki, sałatę porwać na kawałki, por pokroić w krążki
szynkę na drobne paseczki, a pomidory w ósemki. Składniki połączyć wraz z winegretem i odstawić do lodówki na 20 min żeby smaki się połączyły.

Sałatka z kurczaka i szynki
20dag gotowanego lub pieczonego kurczaka
15dag szynki
2 pomidory
zielona papryka
pół czerwonej papryki
główka sałaty
mały świeży ogórek
3 jaja ugotowane na twardo
sos:
4łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego
łyżeczka sosu sojowego
papryka ostra i sol

Sałatę porwać na małe kawałki, resztę składników pokroić wymieszać z sosem bezpośrednio przed podaniem.

Sałatka twarożkowa z nowalijkami
opakowanie chudego twarożku,
ogórek,
pomidor,
rzodkiewki,
szczypiorek
jogurt naturalny
sol i pieprz do smaku

Twarożek wlać do salaterki, wymieszać z jogurtem. Obrać ze skorki ogórka, pomidora i rzodkiewki. Wszystkie te składniki pokroić w drobna kostkę. Wszystko wymieszać z wcześniej przygotowanym twarożkiem. Posolić i popieprzyc do smaku. Odstawić na parę minut do lodówki.

Pyszna sałatka z makreli z jajkiem, ogórkiem i papryką
makrela wędzona /lub inna rybka, wg upodobania../
3 jajka na twardo
4 ogórki kiszone
kukurydza /nie Można ale dla pozostałej rodzinki Dodać/
papryka czerwona mała
szczypiorek
majonez light /odrobinka /
sól, pieprz do smaku

Wybieramy samo mięsko z makreli, pozostałe produkty siekamy na drobno i wszystko mieszamy...dodajemy odrobinkę majonezu, sól i pieprz do smaku.

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i ogórkiem
puszka tuńczyka w sosie własnym,
1 średnia cebule,
2 duże ogórki kiszone,
1 jajko ugotowane na twardo,
jogurt naturalny,
zioła prowansalskie;

Do miski wrzuć rozdrobnionego tuńczyka, drobno posiekana cebule, pokrojone ogórki, jajko, polej sosem z jogurtu( jogurt, zioła, pieprz, wyciśnięty ząbek czosnku)

Oliwkowa sałatka z krewetek, fety i brokułu
mały brokuł
1/4 fety light
1/4 szklanki czarnych oliwek
1/4 szklanki obranych krewetek

brokuł ugotować (najlepiej na parze), w czasie kiedy gotuje się brokuł pokroić pozostałe składniki. wymieszać wszystko z gorącym brokułem doprawić do smaku czym tak się lubi ( u mnie szczypta soli czosnkowej i fit up do sałatek)
pyszne na obiad a reszta na kolację- sycące!

Sałatka wielowarzywna z piersią kurczaka

Pierś pokrojona w kostkę, zamarynowana kilka godzi wcześniej w oliwie z różnymi ziołami: papryka ostra i słodka, tymianek, oregano, pieprz Cayenne i ziołowy, czosnek.
Gotowany seler
Gotowana marchewka - opcjonalnie
Gotowana pietruszka
Ogórek kiszony
Koperek
Jogurt naturalny
Troszkę majonezu

Sałatka z tuńczyka z jajkiem, ogórkiem i papryką
Puszka tuńczyka w sosie własnym
jedna duża cebula
4-5 ogórków kiszonych
papryka
2 duże jajka na twardo
łyżka majonezu

Tniemy ogórki i cebulkę, paprykę, odcedzamy i wyjmujemy tuńczyka, wkrajamy jajka na koniec dodajemy majonez.
ja dodałam jeszcze kilka papryczek pikantnych piri-piri

Sałatka z tuńczyka z orzechami
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
garść orzeszków ziemnych (albo innych), najlepiej niesolonych
mała cebula
1 łyżka oliwy z oliwek

Rybę odsączyć, dodać połówki orzechów, pokrojoną drobno cebulkę i oliwę. Wymieszać. Można odrobinę dosolić.

Sałatka z tuńczyka z sezamem i kapusta pekińską i kiełkami
Puszka tuńczyka
2 jajka na twardo
troszkę pekinki
kiełki najlepiej rzodkiewki
uprażyć sezam na suchej patelni teflonowej aż będzie złocisty
łyżka majonezu
Tuńczyka odsączyć, dodać 2 skrojone jajka i pekinkę z kiełkami łyżka majonezu i na koniec sezam.
Sałatka jest wyśmienita

Sałatka z brokułu z pestkami słonecznika
1 duży brokuł [najlepiej świeży, chociaż mrożone brokuły też mogą być :P]
2 pomidory
szczypiorek
ser żółty odtłuszczony [ew. zamiast - feta]
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
łuskane pestki słonecznika [ok. 3 łyżek]
przyprawy: sól, pieprz, bazylia [wg uznania;]

Brokuły rozcinamy na różyczki, gotujemy na półtwardo z dodatkiem przypraw. Gdy wystygną kroimy na mniejsze kawałki. Pomidor, ser żółty kroimy w kostkę. Dodajemy szczypiorek. Sos: mieszamy jogurt naturalny z majonezem [po ok. 2 łyżki]. Przyprawiamy. Na koniec dodajemy uprażone wcześniej na suchej patelni pestki słonecznika. Wszystko mieszamy i zajadamy się ze smakiem.
Polecam sałatkę. Jest przepyszna

Sałatka z soczewicy, fasolki szparagowej i pietruszki
drobna brązowa soczewica
zielona fasolka szparagowa
2 łodygi selera naciowego
garść natki pietruszki
oliwa
sok z cytryny
czerwony ocet winny
szczypta cukru
sól i pieprz

Z oliwy, octu, soku z cytryny, soli i pieprzu przygotować dressing.
Ugotowaną ciepłą soczewicę włożyć do miski z dressingiem i zostawić do ostygnięcia.
Dodać pokrojoną na pół zblanszowaną fasolkę i łodygi selera, pokrojone na kawałki oraz posiekaną natkę, wymieszać.

Sałatka z makreli z soczewicą
makrela lub inna wędzona rybka
torebka zielonej soczewicy -
100 gram
3 jajka
5 ogórków kiszonych
cebula bądź por

Makrele Obrać, wymieszać z soczewica, jajkami, cebula i ogórkami drobno pokrojonymi. Posolić popieprzyc.
Można Dodać fety lub majonez light.

Sałatka z selera naciowego z papryką i serem żółtym
seler naciowy
garść startego sera żółtego
pół papryki żółtej
pół papryki zielonej
pół cebuli czerwonej
kiełki soi (mogą być inne wg uznania)
garść orzechów ziemnych
łyżka jogurtu i majonezu

Seler zetrzeć na tarce. Dodać starty ser żółty. Papryk i cebulę pokroić w kostkę, dorzucić orzechy wymieszać z jogurtem i majonezem doprawić wg uznania

Sałatka brokułowa z jogurtem, fetą i prażonym słonecznikiem
cały duży brokuł ugotować, wyłożyć na talerzyk/tace. polać jogurtem naturalnym. pokroić fetę i posypać po jogurcie. na patelni prażyć przez kilka minut słonecznik, posypać nim fetę. pozostawić na około 10 minut, żeby się przegryzło a ser feta roztopił. doprawić do smaku. mmm pycha

Sałatka z grillowanym bakłażanem, sałatą, pomidorkami i fetą
kilka plastrów bakłażana
4 liście sałaty
3 - 4 pomidorki koktajlowe
kilka kostek fety
oregano świeże
ocet balsamiczny
musztarda Dijon

Plastry bakłażana solimy i odkładamy na 15 min, po tym czasie myjemy i osuszamy, kładziemy na patelnie do grillowania. Grillujemy 5 min, przekładamy na druga stronę posypujemy sola morska, skrapiamy oliwa (ja użyłam z rozmarynem) i chwile grillujemy jeszcze. W międzyczasie rwiemy Sałatę, rozkładamy na talerzu, na nią kładziemy bakłażana, dokładamy fetę i pomidorki, posypujemy świeżym oregano i polewamy sosem z octu balsamicznego z odrobina musztardy (wg uznania i smaku)

Nowoorleańska Sałatka Colesław
Ilość produktów wg potrzeb i chętnych do jedzenia
kapusta pekińska lub włoska
dymka ze szczypiorkiem
dwie łodygi selera naciowego
marchewka (starta, na I fazie Można pominąć)
orzechy włoskie posiekane
sol pieprz
majonez i maślanka
łyżka octu jabłkowego

Warzywa pokroić drobno, doprawić do smaku, wymieszać z octem oraz maślanka z majonezem (proporcje do smaku). Smacznego.

Sałatka z łososiem, serem camembert, sałatą i pomidorami
sałata lodowa lub mieszanka sałat
dwa pomidory znacznej wielkości, albo trzy mniejsze
camembert light
łosoś wędzony
opcjonalnie parmezan
świeża bazylia
sos winegret:
1/3 szklanki oliwy
sok z całej cytryny
łyżeczka musztardy francuskiej
dwa zmiażdżone ząbki czosnku
szczypta fruktozy
sól
pieprz
łyżka wody mineralnej gazowanej

poukładać kolejno na talerzu sałatę, kawałki łososia Pomidory, ser i bazylie, podawać niewymieszaną polaną sosem przed samym podaniem

Jest

Cel

Edytowane przez Marta9911
Czas edycji: 2010-04-10 o 22:14
Stary 2010-04-11, 17:31   #194
Sculpture of Regret
Raczkowanie

Mmm, Marta9911, te sałatki są bardzo kuszące
Zdaję relacje z wczorajszego wieczoru. Niestety nie byłam do końca grzeczna... nie potrafiłam oprzeć się pizzy. Zjadłam trzy kawałki z szynką i pieczarkami... ale były naprawdę małe, takie z pizzy 30cm pokrojonej na 8 części. Normalnie zjadłabym całą taką pizzę albo i jeszcze więcej :P Reszta imprezy odbyła się zdrowo - zjadłam tylko trochę sałatki z kurczakiem a piłam herbatę lub wodę z cytryną. Mimo małej pizzowej wpadki jestem z siebie dumna - nie ruszyłam piwa, martini, słodkich napojów, czipsów, ciach, orzeszków... Mimo ciągłego namawiania mnie i zdań typu "głupia jesteś, po co się odchudzasz" Podsumowując cały dzień, nawet z tą pizzą, myślę, że więcej niż 1200kcal nie było.
Dziś na śniadanie jajecznica z szynką, kromka białego chleba, (to było cały czas u tej koleżanki, nie miała innego pieczywa) pół pomidora i 3/4 pomarańczy.
Na obiad u teściowej talerz żurku bez kiełbasy i jaja (wcisnęła mi, musiałam zjeść bo by się obraziła) dobrze, że drugiego dania nie musiałam jeść bo byłoby chyba 1000kcal na ten obiad :P
Na szczęście wróciłam już do domu i kolację zjem normalną :P
Zjadłam dziś jeszcze na podwieczorek banana i 100g ananasa z puszki.
Podsumowując - wiem, że nie najlepiej, ale tak to jest jak się jest w rozjazdach, nie ma się za dużego wpływu na to co można zjeść, ale starałam się. Obiecuję poprawę.
A jak Wam idzie?

---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:04 ----------

Mam jeszcze pytanie do Was:
otóż w zamrażalniku mam ok. 450g mięsa mielonego wieprzowego... zawsze robiłam z niego sos boloński do spaghetti. Teraz to chyba raczej odpada... Myślę, że takie mięso jest dosyć tłuste... Czy macie jakiś pomysł co by tu z nim zrobić na obiad? Może jakieś kotleciki mielone z warzywami, tak żeby było w nich pół na pół mięsa i warzyw? Oczywiście nie smażone na oleju tylko grillowane albo w piekarniku. Może jednak ten sos boloński przejdzie ale np. z ryżem? Czy może lepiej to sobie odpuścić i niech mój facet zje wszystko? :P
Stary 2010-04-11, 17:40   #195
Achnes
Zadomowienie

Jeżeli mięso jest tłuste to obojętnie jakbyś go nie przygotowała to tak tłuste będzie I tak jest ze wszystkim.

Ja proponuje żebyś zrobiła sos boloński z nim, ale po usmażeniu odlała cały tłuszcz. Sos oczywiście własny, żadne badziewia ze słoika! I dodała sporo warzyw, np cukini, papryki + ryż brązowy albo makaron razowy, pszenne odpadają
Achnes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-04-11, 19:48   #196
Sculpture of Regret
Raczkowanie

Wiem, że obojętnie jak bym zrobiła to będzie tłuste, ale np. gdybym zrobiła te kotleciki z warzywami to by mięsa było mniej :P
Sos boloński zawsze robię sama, w ogóle nie lubię za bardzo gotowego jedzenia. Racja, może podsmażę mięso na teflonie i tłuszcz powinien się trochę wytopić. Dzięki za podpowiedź.

---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:55 ----------

No, za kolację należy mi się pochwała: 100g chudego twarogu ze szczypiorkiem, sałatka z sałaty lodowej + zielony ogórek + chuda szynka + sos czosnkowy na jogurcie naturalnym (bez majonezu :P), jedna kromka razowca, Actimel.
Najadłam się zdrowo, smacznie i w obrębie 300kcal
Coś mało się odzywacie, dziewczyny. Albo może to ja za dużo
Stary 2010-04-11, 19:48   #197
Marta9911
Rozeznanie

Jakis czas temu miałam 'niemiłe' odkrycie właśnie związane z mięsem mielonym (było wieprzowe), tak mianowicie tak... Nie jadam drugich dań, które sa robione w domku przez mamę tylko jak juz cos to zupy(mama robi je na bazie jogurtu nat., bulionetki etc., więc nie sa tłuste ), któregos dnia robiła właśnie mielone kotleciki(zawsze dodaje jajka, byłka tarta, jakas panierka bywa itp.), więc podziękowałam i poprosiłam tylko, zeby zostawiła mi troche surowego mięsa mieonego to zrobie go sobie 'po swojemu', no i zostawiła, jak wzięłam się za smażenie to normalnie TRAUMA ! chciała je podsmażyć na teflonie bez tłuszczu, dodać warzywek itp. wstawiłam na gaz i zostawiłam na minutkę, jak przyszłam do moje "mięso mielone" dosłownie pływało w tłuszczu zdjęłam z gazu, wyturlałam je w ręczniku, aby osączyć cały tłuszcz, patelnie wymyłam i dopiero wtedy przypominało to miesko, taki fajne,'suchutkie', bez tłuszczu .
Raz juz się przejechałam, zobaczyłam to co miałam i za mięso mielone w każdej postaci ładnie dziękuje Tam więcej sadła,barwinika do mięsa niz jego samego..blee...
Szczerze to nie wiem jak mogłam jeść kotleciki mielone, które jeszcze mama smażyła na oliwie

ale, ale .. takie 'doświadczenia' uczą

Pozdrawiam i ciesze się, ze przepisy może komus się przydadzą, mogę jeszcze pare wrzucić np. na potrawy miesne/wegetariańskie ale to później, bo nauka wzywa

Jest

Cel
Stary 2010-04-12, 06:32   #198
Sculpture of Regret
Raczkowanie

Ble, nie brzmi to zachęcająco, tak właśnie to mięso wygląda jakby tam było więcej tłuszczu niż mięsa. No cóż. Spróbuję odsączyć mięso z wytopionego tłuszczu, jak będzie bardzo źle to po prostu tego nie zjem i tyle :P Po południu zdam relację, co z tego wyszło
Teraz zjadłam szybko kaszkę bananową "mleczny start" 233kcal ale jestem najedzona na pół dnia. Na uczelnię wzięłam jogurt, banana, jabłko i sok przecierowy. Wystarczy, ostatnio coraz mniej głodna jestem :P
Pozdrawiam, miłego dnia.
Stary 2010-04-12, 13:08   #199
itrusta
Zadomowienie

Hej dziewczyny, nie bylo mnie w weekend bo mialam wyjazd, ale juz wracam
U mnie dobrze, staralam sie trzymac na tym urlopie i prawie nie grzeszylam. Schudlam juz troszke. Widze po brzuchu i po wadze Ale poczatek zawsze taki jest. Lece nadrabiac zaleglosci.
itrusta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-12, 15:17   #200
Sculpture of Regret
Raczkowanie

No, mięsko nie było aż tak złe, malutko tego tłuszczu się wytopiło. Do tego puszka pomidorów, czosnek, oregano, bazylia i zielony groszek. Jak zawsze wyszło pysznie
A na przyszłość będę kupować mielone z indyka jak już.

Ja po brzuchu nic nie zauważyłam niestety, także zazdroszczę, itrusta!

Marta9911, ja bardzo chętnie skorzystałabym z tych przepisów, więc jeśli masz jeszcze coś dietetycznego to wrzuć, proszę! Może być i z mięsem i bez.
Stary 2010-04-12, 16:25   #201
itrusta
Zadomowienie

Ja tez chetnie bym skorzystala. Powoli staram sie wymyslac cos innego zdrowszego od tego co zazwyczaj jadlam.

Regret nie ma czego zazdroscic Brzuch to najbardziej otluszczona czesc mojego ciala, dluga droga przede mną. W czerwcu chcialabym juz jakos wygladac...
Stary 2010-04-12, 16:25   #202
weronika_91
Zakorzenienie

hej ;*

tak tak Marta9911 ja też nie pogardzę Twoimi przepisami

Jutro wskakuję na wagę ciekawe czy chociaż troszkę spadła oby!

Teraz mykam do sklepu po wieśniaka a potem nauka :/

3majsie się ;*
Stary 2010-04-12, 18:00   #203
Marta9911
Rozeznanie

No to dzis 6 dzień tuuurbo, dobrze jest

Proszę, oto parę przepisów

Cheeseburgery w liściach sałaty

15 dag mięsko mielone z piersi kurczaka/indyka
1/4 cebulki
1 jajko
łyżka oliwy z oliwek
pieprz, sól, ew. przyprawy
pomidor
ogórek kwaszony
kilka plasterków sałaty
plasterek topionego sera light (na przykład hochland)
do smaku-odrobina ketchupu, musztardy

na ciutce oliwy podsmażyć cebulkę, tak aby się zarumieniła
jajko rozmieszać z pieprzem i solą
do miski włożyć mięsko mielone, wymieszać z podsmażoną cebulką i serem pociętym na małe kawałeczki
dodać roztrzepane jajko, wymieszać
kłaść łyżką na rozgrzaną patelnię formując kotleciki, smażyć po 2-3 minuty z jednej strony, dopóki mięsko w środku nie będzie białe
pomidor pokroić na plasterki
na talerzu położyć liść sałaty, na to kotlecika, na to odrobinkę musztardy/ketchupu, plasterek pomidora i kwaszonego ogórka, posypać resztą cebulki

Gyros

piersi z kurczaka
pieczarki
3 ogórki kiszone
1 papryka
0,5 pomidora
cebula
przyprawy: curry, bazylia, oregano

Pierś z kurczaka kroimy w paseczki i przyprawiamy przyprawami,
gotujemy pieczarki drobno skrojone(aby zaczęły tylko wrzeć)
kroimy warzywa. Pierś smażymy na oliwie i dodajemy resztę dodatków dusimy do momentu aż wszystko będzie miękkie.

Spaghetti z pora lub cukinii
por lub cukinia
mięsko mielone drobiowe lub cielęce
cebula
puszka pomidorów
czosnek, sól, pieprz
starty parmezan

Spaghetti: białe części pora lub cukinię kroimy na cienkie paseczki , blanszujemy we wrzątku i odcedzamy
Sos : Na odrobinie oliwy czosnek, cebula, oregano, przyprawy, po chwili mięsko mielone, trochę wody - dusimy, potem Pomidory z puszki, doprawiamy do smaku. Na koniec posypujemy startym parmezanem.

Pierś z kurczaka z pieczarkami w jogurcie

1 pierś z kurczaka
kilka pieczarek
mała pora albo 1/2
jogurt naturalny
sól, pieprz ... według uznania inne przyprawy

Należy podsmażyć pierś z kurczaka pokrojoną na kawałeczki, pieczarki obrać pokroić i dusić z piersią, jak już pieczarki będą miękkie dodać pokrojonego w półksiężyce pora...na koniec przed podaniem wymieszać wszystko z jogurtem i przyprawami.

Gołąbki z mięsem mielonym i pieczarkami

1 średnio duża główka kapusty
1/2 kg mielonego mięsa (najlepiej samemu zmielić jakieś nietłuste)
1 kg pieczarek
1 duża cebula
1 puszka koncentratu pomidorowego
przyprawy w/g gustu

Kapustę sparzyć, oddzielić liście, ściąć twarde nerwy
Pieczarki posiekać w małą kostkę, cebulę również, podlać odrobiną wody , poddusić, żeby zmiękły, zdjąć z ognia, odcedzić nadmiar wody jeśli jest, zmieszać z mięsem mielonym i przyprawami (najlepiej ręką)
Zawijać farsz w liście kapusty (jak tradycyjne gołąbki)
Układać gołąbki w garnku, każdy smarując koncentratem pomidorowym
Podlać szklanką wody
Dusić do miękkości w piekarniku ok 1,2 godziny.

Pierś z kurczaka z leczo i pieczarkami

Ilość składników według upodobań:
filet z kurczaka
leczo (papryka, cebulka i cukinia)
pieczarki
przyprawy: curry (dużo), bazylie.

Filet z kurczaka obsypać przyprawami. Następnie podpiec na patelni – do białości. Po czym dodać: leczo ( ok pół torebki) i pokrojone pieczarki. Wszystkie składniki razem dusić aż warzywa będą miękkie – I gotowe!

Pierś z kurczaka z pasta serową

pierś z kurczaka
pieprz, sól, słodka papryka
mała kostka sera żółtego light(ok
150 g)
3 jajka
0,5 łyżki majonezu
cebula
Bardzo proste w wykonaniu. Bierzemy pierś z kurczaka, rozbijamy dosyć dokładnie, przyprawiamy pieprzem, papryka słodka i sola. Zostawiamy i zabieramy się za pastę. Bierzemy ser żółty light, ścieramy na tarce, gotujemy na twardo 3 jajka - także ścieramy na tarce; dodajemy pół łyżki majonezu, odrobinę drobno posiekanej cebulki (może być podsmażona), pieprz i sol do smaku. przygotowana pastę nakładamy na rozbita i przyprawiona pierś z kurczaka (tak żeby dało się ja zwinąć), zawijamy i owijamy nitka, żeby w czasie pieczenia się nie rozwinęło. Następnie danie wkładamy do piekarnika, lub na patelnie i smażymy do uzyskania złocistego koloru.

Paprykarz drobiowy

2 piersi z kurczaka
1 cebula
2 papryki
2 Pomidory(sparzyć i obrać ze skórki)
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
sól, pieprz i trochę oliwy

Wszystko pokroić w kostkę
Rozgrzać oliwę , wsypać cebulkę i zeszklić ją, a następnie posypać papryką w proszku i mieszać żeby się nie przypaliła. Następnie dodać pokrojone piersi i obsmażyć. Potem dodać pomidorki i paprykę. Później to wszystko posolić, popieprzyć, podlać odrobiną wody i dusić aż papryka i mięso dojdzie i oto danie gotowe.

Pierś z indyka z czosnkiem i ziołami

4 ząbki czosnku
2 łyżki oregano
2 łyżki szałwii
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki skorki z cytryny
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
1 pierś z indyka (około
2 kg)

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, przygotować brytfannę. W małym naczyniu połączyć zmiażdżony czosnek, szałwię, oregano, oliwę, skórkę z cytryny, sol i pieprz aż otrzymamy konsystencje pasty. Delikatnie podnieść skore na piersi z indyka i smarować ja pasta z ziół. To samo zrobić na wierzchu. Przygotowana tak pierś włożyć na brytfannę i zapiekać w temp. 200 stopni przez 10 minut, po czym zmiejszyć temperaturę do 150 stopni i piec około 1 h i 40 minut. Przed jedzeniem usunąć skore.

Pieczeń rzymska z fetą

60 dag mięsa mielonego drobiowego
15 dag sera feta
3 jajka
6 dag posiekanych orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
natka
sól, pieprz

Do miski wkładamy mięso, wyciskamy do niego czosnek, dodajemy pokruszony ser, orzechy , jajka, sól i pieprz do smaku. Następnie dokładnie wyrabiamy masę i na końcu dajemy do niej posiekaną natkę. Gdy mięso wyrobione i przyprawione, wkładamy je do formy keksowej ( długości
25 cm) i pieczemy ok 1 godziny w piecu nagrzanym do 200 stopni.

Gulasz z czerwoną fasolką

200 g czerwonej fasoli
1 podwójny filet z kurczaka
1 cebula
4 średnie Pomidory
3 ząbki czosnku
vegeta, przyprawa do kurczaka, pieprz ziołowy, bazylia, oregano
2 łyżki oliwy z oliwek

Na noc namaczamy fasolę, na następny dzień gotujemy ją w tej samej wodzie (nie solimy!!)Gdy fasolka sobie "pyka" przygotowujemy dalszą część potrawy. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i posypanego przyprawą "Kamis" do kurczaka, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę lub pokrojony w cieniutkie plasterki oraz resztę przypraw, chwilę trzymamy na ogniu, żeby mięsko się ścięło, następnie dodajemy rozdrobnione wcześniej obrane ze skórki Pomidory, chwilę gotujemy, żeby zmiękły i troszkę odparowały, na końcu dodajemy ugotowaną fasolkę; trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut (2-3) żeby się ładnie połączyło i "przeszło".
Danie dla 3 osobowej rodzin

Klopsiki drobiowe

0,5 kg mielonego mięsa drobiowego(pierś z kury)
3 jaja,
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej,
sól, pieprz, oliwa do smażenia.

Mięso, żółtka, wodę i przyprawy zmiksować. Białka ubić i delikatnie wymieszać z masą mięsną. Kłaść łyżką na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron.

Ruloniki nadziewane z piersi z kurczaczka
4 filety z kurczaka,
4 plastry żółtego sera,
przyprawa uniwersalna,
papryka czerwona,
ogórek kiszony,
1-2 jajka,
oliwa do smażenia.

Filety drobiowe opłukać w zimnej wodzie nieco osuszyć. Następnie rozbić je na cienkie plastry. Każdy plaster obtoczyć w dużej ilości przyprawy uniwersalnej i odstawić na pół godziny. Paprykę opłukać, pokroić na kawałki. Ogórek pokroić w paski. Następnie na każdy filet drobiowy położyć plaster żółtego sera, a na wierzch kawałek papryki i ogórka. Filety zwinąć w rulony, obtoczyć w jajkach .Na patelni rozgrzać oliwę, a gdy będzie gorąca smażyć na niej mięso(na wolnym ogniu)aż będzie miękkie

Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem

szpinak
pół cebuli,
ząbek czosnku,
serek wiejski light (np. Piątnica 3%),
piersi kurczaka,
sól, pieprz

Szpinak rozmrozić, zmieszać z cebulą, czosnkiem i serkiem. Piersi przyprawić solą i pieprzem, Ostrym nożem przeciąć każdy kawałek, ale nie do końca (zrobić kieszonki). Do nich naładować farszu, pozapinać wykałaczkami i wstawić do piekarnika na 25-30 minut

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

pierś z kurczaka (lub indyka)
pieczarki
woda
2 serki topione light
pietruszka (jak ktoś lubi)
sol, pieprz
Można Dodać trochę jogurtu naturalnego

Pierś smażymy w całości lub w kawałkach. Dodajemy pokrojone pieczarki. Dalej smażymy aż się zarumienia. Doprawiamy do smaku. Dodajemy niewielka ilość wody i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy serki, gotujemy aż się rozpuszcza. Jeśli sos jest wciąż za rzadki, Można trochę pogotować, żeby woda odparowała, albo Dodać kolejny serek, albo Dodać trochę jogurtu (pamiętajcie żeby go najpierw zahartować odrobina wrzątku, żeby się nie zwarzył)Na koniec posypać pietrucha i jeść

Bigos

1 kg kapusty kiszonej, ok.
0,5 kg chudego mięsa ( pierś z kurczaka, chuda
wieprzowina), 30 dag wędliny (szynki) z drobiu, 2 duże cebule, 25 dag
pieczarek, przyprawy, przecier pomidorowy, kilka suszonych grzybów.

Trochę pracochłonne, ale warto!!!!!!!!
W dużym garnku gotujemy kapustę kiszona-( dodaj 2 liście laurowe, 3-4 kulki ziela angielskiego, 7- 8 kulek pieprzu, połamane grzyby suszone, soli)- gotujemy ok. 1,5 godz.
Mięso kroimy w kostkę, dzielimy na 2 części, jedna z nich gotujemy w osolonej wodzie, druga później usmażymy na patelni.
Na patelni smażymy pokrojona w kostkę cebule- na oliwie ( mała ilość), dodajemy „druga „ część mięsa- chwile smażymy, po 5 minutach dodajemy kiełbasę (szynkę) pokrojona w kostkę i obrane i pokrojone pieczarki- (dodaj trochę wody, żeby nie przywierało, pamiętaj, pieczarki maja w sobie dużo wody).
Wszystko dusimy do miękkości mięsa- około 20 minut
Następnie wrzucamy do kapusty- Usmażone dodatki + ugotowane mięso.Gotujemy aż woda niemal w pełni odparuje, następnie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku( papryka sypka, pieprz mielony, sól, vegeta)
Pamiętajcie- Bigos im starszy, tym smaczniejszy J))) Można go tez zamrozić, zapewniam, starczy na długo, jest PYSZNY. SMACZNEGO

Póxniej jeszcze wrzucę inne

Jest

Cel
Stary 2010-04-12, 19:04   #204
itrusta
Zadomowienie

OOOOOOOOoo chyba sobie zrobie jutro bigosu lekkiego Podsunelas mi pomysl.

U mnie dzis ok. Bez slodyczy, ruchu troche bylo, 5 posilkow, troche warzyw i owocow, owsianka, jedyny minus to biale pieczywo (zapomnieli kupic ciemne, jutro dopiero sobie kupie). Czuje sie o wiele lepiej niz tydzien temu.
A jak u Was dziewczyny?
Stary 2010-04-12, 19:35   #205
Sculpture of Regret
Raczkowanie

U mnie dobrze, ale tęsknię za białym pieczywem i czymś słodkim...
Ten bigos to naprawdę niezły pomysł, zawsze myślałam, że to takie ciężkie i tłuste a wystarczy dać chudego mięska i mamy smacznie i nisko kalorycznie
Stary 2010-04-13, 15:06   #206
itrusta
Zadomowienie

I zapychajace
Gdzie sie wszystkie podzialy?
U mnie dzis bez slodyczy (powoli mnie przestaje juz ciagnac), za to bylo biale pieczywo (ale juz mam kupione ciemne), i pare prazynek :/
Kurcze moze w koncu sie przelamie i zaczne cwiczyc brzuszki. Ble jak ja nie lubie brzuszkow robic. Ale niestety brzuch otluszczony wiec trzeba by zaczac cos z nim robic.
Stary 2010-04-13, 16:30   #207
weronika_91
Zakorzenienie

hej

no to dzisiaj mija tydzien wytrwałości w diecie jak Wam idzie?
Mi dzisiaj waga wskazuje 60 czyli 2kg mniej

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-04-13, 16:40   #208
Sweet Sue
Raczkowanie

Witam

Ja jakos sie trzymam, ale musze codziennie walczyć ze sobą jeśli chodzi o regularne ćwiczenia, mam teraz 2 duże koła,= dużo lektur że nie chce mi się ćwiczyć No ale dzisiaj postaram sie odebnić te 200 - 300 brzuszków. Czy któraś z Was ćwiczy może na twisterze albo motylku/agrafce? Ja własnie zakupiłam to pierwsze, a o motylku słyszałam ze jest dobry na klatkę piersiową i uda.
Co do diety, zgrzeszyłam dzisiaj obiadem - nieszczesnymi pierogami (to nie było z premedytacji, raczej z braku czasu), ale były małe, było ich mało i bez tłuszczu. A wy co zjadacie na szybkie obiady, żeby było sycąco i zdrowo? Ja na szczęście zrezygnowałam z barów mlecznych, po dramatycznym odkryciu mięsa w zupie jarzynowej, ale mam nieraz problemy z wymyśleniem czegoś innego poza warzywami na patelnie i zupami. Czekam na relacje.
Pozdrawiam

---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ----------

A tak w ogóle najbardziej dobija mnie reklama z górą nalesników, kiedy wchodze na wizaz . Skubnełoby sie choć jednego
Stary 2010-04-13, 18:06   #209
Sculpture of Regret
Raczkowanie

Tak, ta reklama jest straszna.
Dziewczyny, tak bym sobie zjadła coś słodkiego... mnie cały czas ciągnie tak samo, ale jeszcze ani razu się nie ugięłam, jestem z siebie dumna.
Kurczę, też mam problemy z obiadkami takimi na szybko. Zazwyczaj grilluję jakieś chude mięsko i jem z surówką albo gotowanymi warzywami.
Dziś u mnie jadłospisowo bardzo dobrze. Aczkolwiek moja waga jak stała w miejscu tak stoi. Chciałabym mieć elektroniczną bo na tej niewiele widać.
Stary 2010-04-13, 18:58   #210
Marta9911
Rozeznanie

Reklama nie jest mi straszna

U mnie wszystko dobrze ^^ koniec 7 dnia diety TURBO, właśnie jestem po kolacji-tuńczyk + wieśniak, więc czysto białkowa

Hm..cos na szybko..to może jakaś sałatka z tuńczyka lub jajek lub jakas inna przygotowana wieczorem przed pójściem spać, nie jest pracochłonna, a można ją wszędzie ze sobą zabrać, a jeśli obiadzik to faktycznie jakies chude mięsko z grilla/teflonu + brązowy ryż/makaron pełnoziarnisty(je można wstawić i robić coś innego), a tak bez czekania to wszamać razem z pieczywem pełnoziarnistym/czarnym or grzankami, lub włożyć jakąś rybkę na ruszt, można przygotować taką na różne sposoby, dodać ulubione warzywa i np. razem zapiec..umm.. wszystko zależy jak jednak gospodarujecie swym czasem, ja staram się znaleźć zawsze troszkę na przygotowanie posiłków nawet jak mam nawał nauki teraz np. na turbo muszę jeść 6 posiłków, więc np. do szkoły zabieram wieśniaka i wcinam go z orzeszkami lub robie przed sałatke owocową lub zabieram garść orzeszków + troche migdałów i wsiO ;P

Pozdrawiam

Jest

Cel

Edytowane przez Marta9911
Czas edycji: 2010-04-13 o 20:00
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości