![]() |
#181 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kłótnia o ślub
Cytat:
![]() Dziewczyny przyjmują nazwisko męża z powodów symbolicznych i tradycyjnych, no i przed koleżankami można się pochwalić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Przyczajenie
|
Może ja się wypowiem, bo kiedyś założyłam taki sam wątek z tym samym problemem. W przeciwieństwie do Ciebie szybko straciłam zapał do dyskusji na forum..
Mój TZ zachowywał się identycznie jak Twój. Pewne rzeczy po prostu nie mieściły mu się w głowie i tyle. Dla mnie natomiast kwestia nazwiska jest niezwykle ważna i nie widziałam powodu aby w tym temacie ustąpić dla świętego spokoju, z resztą w moim życiu nie umiem i nie chcę robić nic dla "świętego spokoju". No i co tu robić? Na pewno nie kłócić się. Rozmawiać. Wcale nie słuchaj tych co dziwią się, że poruszacie takie tematy przed planowaniem ślubu. To bardzo dobrze o was świadczy, że rozmawiacie o ważnych dla was kwestiach PRZED, pomoże to wam uniknąć wielu niemiłych rozczarowań i ustalić jakąś wspólną strategię. Więc nie zarzucaj tematu! I druga sprawa: nie ustępuj, nie rezygnuj ze swoich pragnień. Musisz brać poprawkę na to, że facet wychowywany w naszym społeczeństwie będzie bronił "tego co mu się zgodnie z tradycją należy", bo inaczej przecież będzie pantoflarzem ![]() U mnie to potoczyło się tak, że uzgodniliśmy iż nie czepiamy się wzajemnie swoich nazwisk. On schodzi ze mnie, ja z niego, czyli każdy sam decyduje o swoim własnym nazwisku nawet jeśli ktoś z nas zechce się nazwać Dupek. Efekt był taki, że każdy został przy swoim więc idąc tą logiką ewentualne dzieci będą miały podwójne( a które nazwisko będzie pierwsze to rzucimy monetą ![]() Wypracowanie tego kompromisu zajęło nam trochę czasu, tym bardziej że obydwoje jesteśmy podobnie uparci(bo ja lubię dominujących mężczyzn:P)ale WARTO powalczyć, bo dziś jesteśmy szczęśliwi i nikt nie ma do nikogo żalu o nic. I jeszcze jedna rzecz: nie pozwalajcie się wtrącać NIKOMU do waszych spraw. Ani babci, ani teściowej, ani koleżankom i właściwie wizażankom też nie. Róbcie wszystko, aby razem stworzyć szczęśliwą parę bez względu na to co mówią wam inni zwłaszcza na forum. Więc powodzenia, życzę szczęścia w związku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Raczkowanie
|
Przeczytałam całe 5 stron i jedyne co widzę ,to jest to, że autorka wątku wymaga ogromnej równości w związku. Jeśli ona ma przyjąć nazwisko to on też . A czy jak zaplanują dziecko to wymyśli sobie , że mąż też ma być w ciąży bo ona sama sobie nie życzy. Hehe . Co do pogrubionego , to ja na razie nie planuje ślubu więc nie tworzę sobie niepotrzebnych problemów. Naprawdę uważam, że są ważniejsze sprawy i problemy w życiu niż to jakie nazwisko będę mieć. Jeśli zechcę zachować swoje nazwisko to po prostu będę mieć podwójne, a zmuszanie przyszłego męża do brania mojego nazwiska uważam za fanaberie.
![]() |
#184 |
Zadomowienie
|
Ja wypowiem się za siebie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tyle, że powyższe można nazwać ignorancją. Ja nieutożsamianie się ze swoim nazwiskiem nazywam ignorancją tożsamościową ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
przyjmowanie nazwiska po mezu to tradycja...i tyle...nie bede dorabiac do tego wypasionej ideologii ..nie zostaje sie przy swoim rodowym nazwisku tak po prostu...zawsze jest jakis powod... nawet tlumacznie - tak po prostu , bo tak...cos mowi gdyby te pewne istotne wzgledy nie istnialy przyjelabym wylacznie nazwisko meza...nie widze sensu zostawania przy nazwisku rodowym "bo takie mam widzimisie" bez powodu Edytowane przez aniko 23 Czas edycji: 2010-04-01 o 09:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Zakorzenienie
|
Porażająca logika.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#188 |
BAN stały
|
Nie, jest im wszystko jedno czy mają swoje panieńskie czy go nie mają, i bez żalu się z nim żegnają po ślubie - w tym sensie mówię, kurtka blaszka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Zauważcie też, że zmiana nazwiska nie sprawia, że kobieta nagle przestaje być członkiem rodziny, w której wyrosła... To nie jest wymiana swoich korzeni na korzenie męża i odcięcie się od swego ojca. Nawet jeśli jest się panią Nowakowską to z domu zawsze pozostanie się Iksińską... To jest po prostu zasymilowanie się też z tradycjami drugiej strony. Chociaż jak pisałam uważam, że nie musi być obowiązkowe i w tej kwestii zarówno kobiety jak i mężczyźni często upierają się bez żadnych rozsądnych argumentów na zasadzie "bo tak" oraz bo to co moje lepsze ![]()
![]() |
![]() |
#190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Sorry, ale WIZAŻANKI się nie wtrącają do niczyich spraw ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#191 | |
BAN stały
|
Cytat:
Kurde, chyba się starzeję bo coraz mniej kręcą mnie takie hot topics o silnej podbudowie ideologicznej ![]() Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2010-04-01 o 11:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Rozeznanie
|
Niestety...
Dla mnie to po prostu smutne. I potem te "kochające, co z dumą przyjmują nazwisko swojego misiaczka, żeby wyrazić swoją miłość do niego" zakładają wątki, gdzie radzą sobie, jakich używać sztuczek, żeby jaśnie pan odkładał po sobie szklanki choćby do zlewu. Założę się, że ani muszynianka, ani Doris, ani Dzika_Afryka nie mają problemów z podziałem obowiązków w domu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-04-01 o 09:25 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Wtajemniczenie
|
zgadza się.
![]() |
#196 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hahahaha ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#197 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Tak, z pewnością, żeby móc sie przed koleżankami pochwalić ![]() Pisałam już o tym, że imię ani nazwisko mnie nie określają i dlatego nie jestem/byłam przywiązana do nazwiska. A co ma do tego zmiana dokumentów? Wszak "wszystko jedno" nie znaczy automatycznie "leń jestem" i nie chce mi się zmieniac dokumentów. ![]() Ja naprawdę rozumiem, że to może byc dla kogos problem, serio, pisałam już o tym. Ale ludzie, miejcie trochę umiaru! Mieszanie do tego wszytskiego obrzezania zakrawa na jakiś bardzo, bardzo niesmaczny żart. Pozostańmy w naszym kręgu kulturowym i próbujmy rozwiązywać problemy na odpowiednim poziomie a nie od razu bo u was to Murzynów biją. O, bo jeszcze doczytałam. Ja nie mam najmniejszych kłopotów z podziałem obowiązków w domu. I co teraz? ![]() Ludzie, to jest cyrk na kółkach, po prostu ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2010-04-01 o 09:28 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
sorry mike ale pieprzysz trzy po trzy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja szanuję wszystkich - ktoś chce przyjąć nazwisko męża - proszę bardzo, ktoś chce żony - jasne, ktoś chce swoje zostawić (żałuję, że tego nie zrobiłam, bo miałabym święty spokój ze zmienianiem dowodu osobistego) - spoko, ktoś chce dwuczłonowe - co za problem. Ale zauważyłam, że w mojej pracy podejrzliwie się na mnie spojrzeli z powodu dwuczłonowego nazwiska - chyba wg niektórych to oznaka tego, że biorę pod uwagę rozwód, albo jestem zbyt niezależna. I generalnie, że mam fanaberie ("po co jej dwuczłonowe nazwisko?"). Nie ma w tym względzie zbytniej tolerancji, no chyba, że ktoś jest znanym prawnikiem, lekarzem - wtedy jest większe zrozumienie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Hahaha ![]() ![]() Twoja logika jest dopiero porażająca. ![]()
![]() |
![]() |
#202 | |
Zakorzenienie
|
Faktycznie, dziwnie brzmi, ale chodziło mi o moje koleżanki bardziej - bo jak się wychodzi za syna znanego prawnika to lepiej nazywać się Mieczysława "Znany prawnik na Dolnym Śląsku", żeby wszyscy wiedzieli, nie, niż Mieczysława Bączek.
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I zawodzenia o prześladowczej roli patriarchatu odbywają się w kraju, który w kwestię nazwiska kobiety po jej ślubie w ogóle nie ingeruje i pozostawia jej absolutny wybór. LOL |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Przyczajenie
|
Freso, nie muszę się nikomu tłumaczyć z naszych decyzji, odpowiadam tylko na pytanie na podstawie swoich doświadczeń, bo miałam podobny dylemat. Moja sprawa, uważam , że pytanie wizażanek o takie kwestie nie ma sensu. Myślę, że Autorka już też ma dość tego najazdu...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Zakorzenienie
|
Z choinki się urwałaś z tymi papilotami swoimi; jaki wybór ? Wszystkie ciotki, babki, wujkowie, a i dalsza kuzynka żony szwagra bratowej zapyta Cię: a nie chciałaś nazwiska Dziubdziusia ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
BAN stały
|
A co mnie ciotki czyjeś obchodzą ? O czym do mnie rozmawiasz teraz ? Mówiłam o kraju, w sensie porządku prawnym. I jest on taki ten porządek, że daje kobiecie wybór.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Może to będzie trochę chamskie wobec panów ale z reguły mądrzejszy ustępuje głupszemu ![]() ![]() ![]() Chciałam zadowolić nas oboje to mam za swoje ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#209 |
Zakorzenienie
|
Oj Sine, rozmawiam, że porządek prawny w wielu kwestiach swoją drogą, a życie swoją. Niektóre kobiety ustępują właśnie po to, żeby nie było pytań, żeby nie było "brewek" w USC, żeby nikt nie pierdzielił po kątach "o, ma swoje nazwisko, rychły rozwód".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
BAN stały
|
Ale skąd wiesz, że kobieta przyjmując nazwisko faceta po ślubie robi to "bez żadnych refleksji" ? Luba jest jedną z takich kobiet to poczytaj co pisze na ten temat. Czy Ty masz kobiety za idiotki czy jak ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:06.