|
|
#181 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Blaski i cienie macierzyństwa w UK
Cytat:
|
|
#182 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#183 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#184 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale chyba juz w styczniu bede musiala isc do roboty :/
|
|
|
|
|
#185 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#186 | |
|
Raczkowanie
|
hej!
Cytat:
sie dostaje do pierwszego roku zycia dziecka, a w momencie skladania na przyszly rok niektore a naszych dzieci moga juz miec rok lub niedlugo go konczyc,zalezy kiedy urodzone.
|
|
#187 |
|
Zakorzenienie
|
ursull możesz mi powiedzieć jak długo pracowałaś po macierzyńskim z Milenką i jak to wpłynęło na ten kolejny M/L?
|
|
#188 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wróciłam do pracy po 9mc platnego macierzyńskiego tylko na part-time. Pracowałm od 27 lutego po 16 godz tygodniowo i zarabiałam 98.88 tygodniowo (nie odciągają podatku i NIu). Zdecydowałam się wziąść kolejny macierzyński na 10 tyg przed terminem czyli od 13 września,ale mam jeszcze trzy tygodnie urlopu,więc 22.08 ostatni dzień idę do pracy. Urlop oczywiście liczony jest inaczej,niż na full time,przysługuje raptem około 11 dni. I teraz haczyk. Aby dostać SMP trzeba zarabiać min 97 funtów tygodniowo,jest to wyliczane z okresu ośmiu tygodni przed 15 tyg do terminu. Jesli w tym czasie zarobi się mniej,pójdzie się na zwolnienie,cokolwiek to automatycznie traci się prawo do SMP i wtedy pozostaje tylko starać się o maternity Allowance w Job Centre. Ja miałam taka sytuację,że musiałam zostać w domu z małą,bo miała bardzo wysoką gorączkę. Aby nie stracić SMP wzięłam kilka nadgodzin w ciągu tych tygodni. Nastepny haczyk, dostanie się ustawowe 123 funty lub 90 % średnich zarobków o ile są mniejsze. W przypadku moich 98 funtów wyszło,że dostanę 87 fuli,dzieki nadgodzinom wyjdzie trochę więcej,ale nie 123 Proponuję skorzystać z tego kalkulatora http://www.hmrc.gov.uk/calcs/smp.htm co prawda jest dla pracodawcy,ale dzięki niemu można sobie obliczyć kiedy nastąpi ten okres 8 tygodni,ile kasy nam przysługuje,jak i od kiedy i do kiedy będzie wypłacana oraz czy wogóle sie kwalifikujemy na SMP. Uf,to chyba wszystko
|
|
|
|
|
#189 |
|
Zakorzenienie
|
ursull dziękuję
|
|
#190 |
|
Zakorzenienie
|
Weriidiana STO LAT!!!
Katrinka-witaj na naszym wątku ![]() A my dziś miałyśmy miły dzień, mimo brzydkiej pogody. Pojechałyśmy do koleżanki na kawkę, takie babskie spotkanko z maluchami. A potem spacerek. I w domu byłyśmy akurat przed deszczem. Powoli muszę myśleć co mam spakować na wyjazd, żeby nie zostawić czegoś na ostatnią chwilę. |
|
|
|
#191 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#192 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Śliczniutki Twój Filipek Cytat:
Córcia słodziutka ------------------------------------------------- Uff w końcu mi dziecko padło Znów mieliśmy ciężki dzień
|
||
|
|
|
#193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo ja mialam płacone maternity allowance własnie z tego powodu, ze bylam na chorobowym w tym okresie 8 tyg i nie zarobiłam tej kwoty![]() A my bylismy w tesco na zakupach Jak przyjechalismy szybko kapiel małego i juz teraz spi![]() Dzisiaj mialam marudny dzien, napewno przez zeby, ktore nie chca wyjsc myslalam, ze szału dostane![]() Jola a moze konik? Hanjah a kiedy lecicie?
|
|
#194 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#195 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mam lotnisko w Doncaster wiec mam jakies 15 min ale z Katowic mam za to jakies poltora godzinki ![]() Moje malenstwo tez jakos marudne bylo rano spokojnie a jak wrocil maz to jazda ![]() ![]() czesto tak robi jak on jest w domu hahaTeraz smacznie nyna ale jakos o 23 beda ja budzic do cyca o ile wytrzymam zeby mnie w nocy nie budzilaJa to na macierzynski nie moge narzekac. Przez pierwsze 6 tyg mialam ponad 250 (a mialam miec 320 tylko oczywiscie podatek 70 wzieli :/) pozniej 200 przez kolejne 6 tyg, teraz 144 przez 6 tyg a dalej juz te 123 . A tez bylam ciagle na chorobowym od grudnia przepracowalam w sumie moze miesiac:P tylko ze my mamy platne chorobowe . Wilkinson dba o swoich pracownikow (niby :P)
|
|
|
|
|
#196 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dobry wieczór.
Co to pogody nie ma w UK bo produkcja postów mnie szokuje ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja też mam dziś urodzinki ![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#197 |
|
Zakorzenienie
|
O, a myślałam, że więcej. Ale to i tak pewnie zależy od miasta i konkretnego tłumacza.
STO LAT!!! Edytowane przez hanjah Czas edycji: 2010-08-06 o 23:23 |
|
|
|
#198 | |
|
Zakorzenienie
|
Wszystkiego najlepszego
---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ---------- Cytat:
|
|
#199 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#200 |
|
Rozeznanie
|
|
#201 |
|
Zadomowienie
|
Darianna Wszystkiego Naj Naj
![]() Hanjah moja mama placila cos ok 35 zl chyba za przetlumaczenie aktu. Zaraz szalu dostane :/ sasiedzi robia sobie chyba jakas impre :/ mam muzyke za darmo bo wszystko slychac zza sciany :/ maja szczescie ze to pierwszy raz to postaram sie wytrzymac, ale kolejnego juz nie podaruje. Ide budzic Bianke do cyca
|
|
|
|
#202 |
|
Raczkowanie
|
|
#203 |
|
Zakorzenienie
|
Hanjah A z Edynburga nie macie lotów?
My zawsze latamy z Dublina, bo z Belfastu nic nie lata- tylko do krakowa, a my z połnocy Do Dub. mamy 2,5 h samochodem i tam zawsze zostawiamy samochód na lotnisku latamy albo do Gdanska, albo do Bydgoszczy i stamtad mamy do domu ok 1,5 h Wiec wyprawa jest a najgorsze to stanie do tych odprawKasia no to macie imprezke dzis ![]() Ide chyba zaraz spac, bo juz nie mam siły siedziec ![]() Dobranoc!
|
|
#204 |
|
Zakorzenienie
|
Z Edynburga najbliżej nam do Poznania-a potem jeszcze ok. 5 godzin samochodem do domu
A z Wrocławia max 1,5h. Także lepiej nam tu jechać pociągiem do Glasgow niż potem taki szmat drogi tłuc się w Polsce.Ostatnie loty Edynburg-Wrocław zawiesili w zeszłym roku w październiku. |
|
|
|
#205 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny.
Właśnie mojego męża zatrzymała policja. Auto na angielskich blachach to se zatrzymali z ciekawości pewnie.Ja się meża pytam czy po angielsku do niego zaczęli gadać ![]() A ja mam taki apetyt, że o spadku wagi moge pomażyć.Ciągle bym cos jadła.Tak jak Ola co 2,5 godziny musze coś wszamac. |
|
|
|
#206 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A niby czemu mieli do niego po angielsku mówić
|
|
|
#207 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry Wam z rana
![]() Czy taka pogoda nie mogła być wczoraj? Jak miałyśmy z koleżankami w planach spacer to lało, a dziś jak nie mam żadnych planów to się zapowiada piękna pogoda. Chyba jednak pojadę z małą na jakieś zakupy, bo do wyjazdu coraz bliżej a nam by się przydało parę rzeczy. No i co będziemy tak siedzieć w domu Dorotka obudziła się o 8, pouśmiechała się, pogadała po swojemu i dalej śpi![]() Wiecie może gdzie tu można kupić mąkę razową? A jeśli tak, pod jaką nazwą jej szukać? I czy w normalnym markecie, czy raczej w sklepie ze zdrową żywnością? Edytowane przez hanjah Czas edycji: 2010-08-07 o 09:54 |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#208 |
|
Zadomowienie
|
Dzien Doberek
Ja po ciezkiej nocy mala budzila mnie raz o 2 i raz o 4 odzwyczailam sie teraz siedzi w hustawce i sie buja za pol godzinki kolejne karmienie Pogoda u nas jak narazie taka sobie. Nie pada ale niebo zachmurzone, wiec zobaczymy.Haniu ja nie wiem czy jest i jak sie nazywa taka maka.A mam pytanko podnosi Dorotka juz glowke jak jest na brzuszku?? Bo na zdjeciach synek Pani Joli podnosi ja bardzo wysoko Moja to raczej podnosi dupke :P glowke tak troszke, ale pewnie dlatego ze nie czesto lezy na brzuszku, moze jakies 5 minut dziennie, bo jak ja tylko poloze to zaraz jest krzyk
|
|
|
|
#209 |
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry!
Hanjah musisz szukac w sklepie tam gdzie stoja maki...niewiem jak jest razowa, ale kupowalam kiedys pelnoziarnista wholemeal flour, wiec wydaje mi sie, ze to ta ![]() Kasia staraj sie ja klasc coraz dłuzej to polubi, do tego połozyc jej jakas zabawke ![]() Darianna tez miałam styraszny apetyt karmiac...efekt...kilka kg wiecej Sebus spi, ja zaraz ide zjesc sniadanko i zabieram sie za sprzatanie, obiad. Wczoraj kupiłam sobie wreszcie blender i dzis wyczaruje sama Sebusiowi obiadek, nie ze słoiczka ![]() Miłego dnia!
|
#210 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I głowę troszkę podnosi. A jak leży u mnie czy u tż na brzuchu to głowę podnosi wysoko i opiera się na rączkach.A od którego miesiąca można kupić matę edukacyjną? Cytat:
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:16.

ja wogole mam dzis taki dzien ze szok. Dobili mnie tym CTC i nic mi sie nie chce. Siedze w pidzamie i ogladam TV. Mala spi. A powinnam pozmywac i posprzatac ale jakos nie mam natchnienia

A tu w Morrisonie mam 50 za 1,88f