poprawa matury w 2011roku - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-09-28, 21:07   #181
wanitatywna
Wtajemniczenie

Dot.: poprawa matury w 2011roku

Z geografii będzie zdawał tylko rozszerzenie, z matmy zarówno podstawę jak i rozszerzenie. A to dlatego, że matma jest przedmiotem obowiązkowym i każdy musi ją zdać na poziomie podstawowym tak jak polski. Przedmioty dodatkowe zdaje się na wybranym przez siebie poziomie.

EDIT: Dopiero teraz doczytałam, że on już zdawał maturę z matmy. Jak zdawał podstawę to nie wiem dlaczego nie może zdawać samego rozszerzenia.

Edytowane przez wanitatywna
Czas edycji: 2010-09-28 o 21:09
wanitatywna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-28, 22:04   #182
xluthienx
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez salcella Pokaż wiadomość
"Ja dopiero jutro idę złożyć. Salcella, jak miałaś w danych osobowych miejsce na zaznaczenie płci K/M w tych kwadracikach to trzeba było skreślić odpowiedni czy w kółeczko wziąć?"
Ja pogrubiłam literkę K i jeszcze dodatkowo zaznaczyłam w kółeczko żeby nie było żadnych wątpliwości
Wanitatywna co poprawiasz? Ja rozszerzoną biologię i chemię i rozważam jeszcze podstawową fizykę (wcześniej w ogóle jej nie pisałam)
na wzorze deklaracji z oke poznań jest napisane płeć zaznacz "X", chyba się nie mylę

Edytowane przez xluthienx
Czas edycji: 2010-09-28 o 22:06
xluthienx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-30, 15:58   #183
sarita1307
Raczkowanie

o fuck dzisiaj 30 wrzesnia a ja nie zlozylam podania o poprawke matury! egzamin pisalam w 2009 jednak w przyszlym roku chce isc na 2 kierunek.. kurde to znaczy ze juz nie moge zlozyc tej deklaracji????
ooo juz weszlam na stronke oke , wsio wiem mam czas do 7 lutego na deklaracje ostateczna ufff;p

Edytowane przez sarita1307
Czas edycji: 2010-09-30 o 16:01
sarita1307 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-30, 16:50   #184
agattee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sarita1307 Pokaż wiadomość
o fuck dzisiaj 30 wrzesnia a ja nie zlozylam podania o poprawke matury! egzamin pisalam w 2009 jednak w przyszlym roku chce isc na 2 kierunek.. kurde to znaczy ze juz nie moge zlozyc tej deklaracji????
ooo juz weszlam na stronke oke , wsio wiem mam czas do 7 lutego na deklaracje ostateczna ufff;p
mi się wydaje, że to jednak różnica jest, że wstępną trzeba do 30go mimo wszystko . chociaż może Ci co poprawiają mogą do tego 7go, nie mam pojęcia ja poprawiam matmę i już dawno złożyłam bo bałam się, że później nie będę mogła tylko podpisałam już ostateczną bo nie mam co zmieniać

R.

agattee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-30, 18:09   #185
sarita1307
Raczkowanie

Wstępną deklarację przystąpienia do egzaminu (załącznik 1c) absolwent, który przystąpił do egzaminu maturalnego po raz pierwszy w latach 2005-2009‎, składa dyrektorowi macierzystej szkoły w terminie do 30 września roku szkolnego, w którym zamierza przystąpić do egzaminu maturalnego (absolwent może nie składać deklaracji wstępnej), a deklarację ostateczną do 7 lutego tego roku. Jeżeli absolwent złożył deklarację wstępną, anie złożył deklaracji ostatecznej, z dniem 8 lutego deklaracja wstępna staje się deklaracją ostateczną.

sarita1307 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-30, 18:53   #186
agattee
Zakorzenienie

i wszystko jasne

R.

Stary 2010-09-30, 20:06   #187
wanitatywna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez xluthienx Pokaż wiadomość
na wzorze deklaracji z oke poznań jest napisane płeć zaznacz "X", chyba się nie mylę
Chyba w ogóle nie zaznaczyłam jaką mam płeć. Ale jakby mieli jakieś wątpliwości to może by do mnie zadzwonili. Jak myślicie?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-09-30, 20:28   #188
cosmo20
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wanitatywna Pokaż wiadomość
Chyba w ogóle nie zaznaczyłam jaką mam płeć. Ale jakby mieli jakieś wątpliwości to może by do mnie zadzwonili. Jak myślicie?
nie ma co się denerwować, przecież można to wywnioskować po Twoim imieniu. chyba, że jesteś kobietą a masz na imię Tomasz?

cosmo20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-30, 21:00   #189
wanitatywna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cosmo20 Pokaż wiadomość
nie ma co się denerwować, przecież można to wywnioskować po Twoim imieniu. chyba, że jesteś kobietą a masz na imię Tomasz?
Nie, na szczęście nie nazywam się Tomasz.
Stary 2010-09-30, 21:15   #190
cosmo20
Rozeznanie

Cytat:
Nie, na szczęście nie nazywam się Tomasz.
więc don't worry

cosmo20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-02, 16:59   #191
karolcia52
Rozeznanie

Witam czy ktoś może z was się orientuje?W 2009 roku oblałam maturę z matematyki (wtedy wybrałam ją jako przedmiot dodatowy)W 2011 chcę pisać poprawkę. Moje pytanie czy będę miała 170 minut na rozwiązanie arkuszu ? ( W 2009 roku były trochę inne zasady matematyka nie była obowiązkowa i miałam 120 minut na rozwiązanie arkuszu)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-02, 19:19   #192
wanitatywna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez karolcia52 Pokaż wiadomość
Witam czy ktoś może z was się orientuje?W 2009 roku oblałam maturę z matematyki (wtedy wybrałam ją jako przedmiot dodatowy)W 2011 chcę pisać poprawkę. Moje pytanie czy będę miała 170 minut na rozwiązanie arkuszu ? ( W 2009 roku były trochę inne zasady matematyka nie była obowiązkowa i miałam 120 minut na rozwiązanie arkuszu)
Wydaje mi się, że będziesz zdawała na zasadach, które obowiązywały w 2009 roku. Ale nie wiem, musisz na stronie cke sprawdzić albo najlepiej tam zadzwonić.
Stary 2010-10-03, 14:58   #193
agattee
Zakorzenienie

karolcia wydaje mi się, że na starych zasadach będziesz pisać ale warto się upewnić jeszcze ;-)

R.

Stary 2010-10-05, 06:27   #194
nurek119
Zakorzenienie

Dot.: Prezentacje maturalne - Tanio!!

Cytat:
Napisane przez julinek902 Pokaż wiadomość
Witam wszystkich maturzystów nasza baza prezentacji maturalnych sięga ponad 50 prac, każda z nich zawiera treść, bibliografie, plan a także dodatki jeśli wymaga tego praca np. obrazy. Cena każdej pracy to 20 zł. Piszemy także pracę na zamówienia za 60 zł.

Spis prezentacji maturalnych:

1. Różne kreacje samobójców. Scharakteryzuj wybranych bohaterów prezentując
teksty z literatury polskiej i powszechnej.
2. Dwór ziemiański w literaturze różnych epok. Omów na wybranych przykładach.
3. Dziecko, jako bohater dzieła literackiego. Przedstaw temat na wybranych przykładach.
4. Filmy Andrzeja Wajdy jako interpretacje dzieł literatury polskiej. Omów wybrane przykłady.
5. Jak rodzą się zbrodniarze? Omów temat wpływu różnych czynników na degradację jednostki, wykorzystując wybrane teksty literackie.
6. Jan Paweł II poeta i pielgrzym. Omów zagadnienie na podstawie wybranych utworów poetyckich.

7. „ Funkcja i znaczenie kiczu w literaturze, sztuce i kulturze”.

8. Kobieta w literaturze: żona, dama, opiekunka ogniska domowego, muza…Zanalizuj portrety i świat wewnętrzny kilku wybranych bohaterek literackich.

9. Słynne drzewa w literaturze polskiej i obcej - zaprezentuj funkcjonowanie tego motywu i znaczenie poszczególnych drzew w oparciu o dowolnie wybrane przykłady.

10. Motyw marzeń / marzyciela w literaturze różnych epok. Przedstaw różne ujęcia tego motywu.
11. Motyw śmierci w literaturze i sztuce. omów temat odwołując się do wybranych przykładów.
12. Motyw wędrówki w literaturze. Przywołując utwory różnych epok, omów temat.
13. Portret ojca w literaturze. Omów temat na wybranych przykładach.
14. Paulo Coelho – pisarz fascynujący. Opracuj zagadnienie, odwołując się do wybranych przykładów.
15. Przedstaw barok w literaturze, rzeźbie, malarstwie i architekturze.
16. Różne ujęcia wsi w literaturze. Przedstaw na wybranych przykładach.
17. Symbolika ogrodu w literaturze i sztuce. Scharakteryzuj sposoby jej istnienia analizując wybrane przykłady.
18. Twórcy emigracyjni - Ojczyźnie. Przedstaw ich dążenia i aspiracje, wykorzystując wybrane teksty literatury romantycznej i współczesnej.
19. Motyw kobiety w sztuce jest jednym z najpopularniejszych motywów do których powracali artyści wszystkich epok.
20. Wizja Sądu Ostatecznego w literaturze i sztuce.
21. Analiza języka biznesu oraz polityki i jego wpływ na kształtowanie języka współczesnego.
22. Bitwa jako temat literacki i malarski/filmowy.
23. Dramat Pokolenia Kolumbów wyrażony w poezji. Przedstaw jego istotę i wymiar analizując wybrane utwory.
24. Dzieło literackie i jego adaptacja. Omów udane i chybione przykłady realizacji filmowych.
25. Język i funkcje tekstów reklamowych w kreowaniu współczesnego obrazu świata. Przedstaw problem, analizując zgromadzony materiał językowy.
26. Komiks – literatura dla pozbawionych wyobraźni? Omów problem analizując wybrane komiksy polskie i obce.
27. Kreacje Boga w literaturze
28. Listy jako źródło wiedzy o człowieku i jego czasach.
29. Małżeńskie dramaty w wybranych utworach literackich. Zanalizuj problem w oparciu o wybrane dzieła.
30. Miłość siła twórcza czy destrukcyjna. Omów na przykładach bohaterów literackich.
31. Motyw domu i rodziny w świetle wybranych utworów literackich.
32. Motywy biblijne.
33. Na podstawie analizy wybranych tekstów scharakteryzuj język poetycki Bolesława Leśmiana.
34. Na wybranych przykładach literackich prześledź i zanalizuj relacje ojcowie dzieci.
35. O roli buntu w rozwoju człowieka i świata. Omów na przykładzie wybranych utworów.
36. Obraz cierpienia i choroby w literaturze różnych epok. Porównaj kreacje i funkcje tego motywu.
37. Obraz miasta w dziełach literackich i filmowych. Zanalizuj zagadnienie w wybranych przykładach.
38. Obrazy rewolucji i jej wpływy na losy jednostki albo ogółu. Zanalizuj problem wybierając teksty z różnych epok.
39. Obrzędy i obyczaje ludowe w literaturze.
40. Omów i scharakteryzuj język komentarzy i transmisji sportowych na wybranych przykładach z telewizji.
41. Pieniądz narzędziem dobra i zła. Omów jego rolę w życiu człowieka w wybranych utworach literackich różnych epok.
42. Porównaj wizerunek kobiety w literaturze różnych epok.
43. Postaci z obrazów Jana Matejki w literaturze.
44. Prawda o ułomnościach ludzkich zawarta w utworach satyrycznych.
45. Przeanalizuj na wybranych przykładach utworów młodopolskich literackie portrety filistra i artysty.
46. Przedstaw i porównaj literackie portrety zbrodniarzy i obrazy zbrodni.
47. Przedstaw motyw kariery w wybranych utworach literackich różnych epok.
48. Przedstaw na podstawie literatury etos rycerza i etos spiskowca.
49. Rola Inspiracji mitologicznych w literaturze.
50. Różne kreacje samobójców.
51. Sen jako ukojenie.
52. Symbolizm w dramatach Stanisława Wyspiańskiego i w malarstwie Młodej Polski.
53. Literackie portrety zakochanych.
54. W jakim celu pisarze sięgają po przysłowia? Omów funkcję przysłów w wybranych utworach literackich.
55. Wizje przyszłości w literaturze science fiction.
56. Wpływ historii naszego narodu na tematykę utworów literackich.
57. Zjawy, duchy, sny. Omów ich funkcję na wybranych przykładach literackich.
58. Źródło i sens buntu na podstawie wybranych postaci literackich.
Porównaj różne wizerunki matki w literaturze i sztukach plastycznych.

DODATKOWO posiadamy CALA bazę motywów literackich, dosłownie od a do z. Jeśli np. interesuje Cię motyw dziecka to przesyłamy cale skany. Zawiera to m.in. krótkie opisy, jakie wiersze i książki powinieneś dołączyć do swojej pracy itp. Jest to naprawdę bardzo pomocne. Kosztuje to 5zł.. Wszystko przesyłane jest natychmiast po wpłacie pieniędzy na konto.

WAZNE: wszystkich zainteresowanych proszę o wiadomości na kraks[malpa]onet.eu , gdyż nigdzie indziej nie odpowiadamy.
jest to wątek dla poprawiających mature, nie ma tu raczej nikogo kto poprawia także ustny język ojczysty
nurek119 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-16, 16:11   #195
Kiriko
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sarita1307 Pokaż wiadomość
Wstępną deklarację przystąpienia do egzaminu (załącznik 1c) absolwent, który przystąpił do egzaminu maturalnego po raz pierwszy w latach 2005-2009‎, składa dyrektorowi macierzystej szkoły w terminie do 30 września roku szkolnego, w którym zamierza przystąpić do egzaminu maturalnego (absolwent może nie składać deklaracji wstępnej), a deklarację ostateczną do 7 lutego tego roku. Jeżeli absolwent złożył deklarację wstępną, anie złożył deklaracji ostatecznej, z dniem 8 lutego deklaracja wstępna staje się deklaracją ostateczną.
A jak to jest w moim przypadku? Nie poprawiam matury, zdawałam ją w tym roku, ale w przyszłym dla własnej satysfakcji zdałabym sobie polski rozszerzony jeszcze. Najgorsze jest jednak to, że ten pomysł wpadł mi do głowy dopiero w tym tygodniu czyli już po terminie składania wstępnych deklaracji. Czy to znaczy, że już wszystko przepadło i nie mogę liczyć na zdawanie tego dodatkowego przedmiotu w 2011 roku? A nie można np. złożyć tylko tej deklaracji ostatecznej?
Kiriko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-10-16, 18:15   #196
lalilou
Raczkowanie

Też w tym roku poprawiam maturę, ponieważ w tamtym roku tego za bardzo nie przemyślałam. Złożyłam przed 30. tę deklarację wstępną, ale czy mogę jeszcze przed tą ostateczną dodać jeszcze jeden przedmiot ?
lalilou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-16, 18:33   #197
Dorcia91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kiriko Pokaż wiadomość
A jak to jest w moim przypadku? Nie poprawiam matury, zdawałam ją w tym roku, ale w przyszłym dla własnej satysfakcji zdałabym sobie polski rozszerzony jeszcze. Najgorsze jest jednak to, że ten pomysł wpadł mi do głowy dopiero w tym tygodniu czyli już po terminie składania wstępnych deklaracji. Czy to znaczy, że już wszystko przepadło i nie mogę liczyć na zdawanie tego dodatkowego przedmiotu w 2011 roku? A nie można np. złożyć tylko tej deklaracji ostatecznej?

jeśli zdawałaś ja w tym roku, to się nie martw, wystarczy że złożysz ostateczną, czyli chyba do 7 lutego

Mój blog KLIK
Dorcia91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-16, 21:01   #198
wanitatywna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Dorcia91 Pokaż wiadomość
jeśli zdawałaś ja w tym roku, to się nie martw, wystarczy że złożysz ostateczną, czyli chyba do 7 lutego
Koleżanka ze studiów poprawia maturę i dzwoniła tydzień temu zapytać się o termin składania deklaracji i powiedzieli jej, że wystarczy 7 lutego. Ja złożyłam przed 30.09.
Stary 2010-10-16, 22:09   #199
Kiriko
Raczkowanie

Dziękuję dziewczyny Jeszcze wysłałam maile gdzie trzeba dla potwierdzenia, wolę mieć wszystko formalnie Wielkie dzięki jeszcze raz Kochane Wizażanki jak zawsze pomocne
Kiriko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-19, 12:23   #200
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

witajcie.
Tez poprawiam maturę w 2011. Jakie przedmioty, to jeszcze nie wiem. Tym razem musze przemyslec decyzję i wybrać w koncu te wlasciwie. w zeszlym roku nie dosc, ze sie do matury prawie nie uczylam, to i jeszcze wybralam glupie przedmioty. Poszlam na studia i w ogole mi sie one nie podobają, nudy, brak perspektyw. Musze je rzucić, bo nie dam rady uczyć sie do nich i do matury, są zbyt wymagające(kilka kolosów tygodniowo...)

Zaczelyscie nauke?
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-19, 18:43   #201
mia2801
Raczkowanie

GG do mia2801

Ja jeszcze nie :P na razie ogarniam biologie medyczną i anatomie no i nie moge znaleźć czasu na np. chemie :P
A jak tam u Was?
mia2801 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-19, 23:00   #202
wanitatywna
Wtajemniczenie

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;22753693]witajcie.
Tez poprawiam maturę w 2011. Jakie przedmioty, to jeszcze nie wiem. Tym razem musze przemyslec decyzję i wybrać w koncu te wlasciwie. w zeszlym roku nie dosc, ze sie do matury prawie nie uczylam, to i jeszcze wybralam glupie przedmioty. Poszlam na studia i w ogole mi sie one nie podobają, nudy, brak perspektyw. Musze je rzucić, bo nie dam rady uczyć sie do nich i do matury, są zbyt wymagające(kilka kolosów tygodniowo...)

Zaczelyscie nauke? [/QUOTE]

Cześć, cześć. Doli, a Ty to chyba biologię zdawałaś, co? Tak mi się kojarzy z maturalnego wątku, ale pewna nie jestem. Co do kolokwium to racja, u mnie też sporo tego. W przyszłym tygodniu szykuje się zoologia, dzisiaj było zaliczenie z chemii analitycznej. Tak generalnie to ja na biologii wylądowałam.
Co do nauki, to tak i nie. Uczę się na bierząco tego, co na studiach. Pewne partie materiału pokrywają się z wymaganiami na maturę (np. biosfera). Poza tym chodzę na kursy maturalne, do zajęćs kursowych się jako tako przygotowywuję, ale żeby jakoś specjalnie do matury to jeszcze nie. W tym tygodniu uporządkuję notatki, wyśpię się i w przyszłym tygodniu zacznę się porządnie uczyć.

Cytat:
Napisane przez mia2801 Pokaż wiadomość
Ja jeszcze nie :P na razie ogarniam biologie medyczną i anatomie no i nie moge znaleźć czasu na np. chemie :P
A jak tam u Was?
Ja na chemię nie mam czasu za sprawą biofizyki, którą mam nadzieję jedynie zaliczyć.
Stary 2010-10-20, 00:23   #203
Konto usunięte

Cytat:
Cześć, cześć. Doli, a Ty to chyba biologię zdawałaś, co? Tak mi się kojarzy z maturalnego wątku, ale pewna nie jestem. Co do kolokwium to racja, u mnie też sporo tego. W przyszłym tygodniu szykuje się zoologia, dzisiaj było zaliczenie z chemii analitycznej. Tak generalnie to ja na biologii wylądowałam.
Co do nauki, to tak i nie. Uczę się na bierząco tego, co na studiach. Pewne partie materiału pokrywają się z wymaganiami na maturę (np. biosfera). Poza tym chodzę na kursy maturalne, do zajęćs kursowych się jako tako przygotowywuję, ale żeby jakoś specjalnie do matury to jeszcze nie. W tym tygodniu uporządkuję notatki, wyśpię się i w przyszłym tygodniu zacznę się porządnie uczyć.
.
Tak, tak biologie. I także wyladowalam na biologii. Niestety, ale program studiów w ogole sie nie pokrywa z maturą. No.. może w minimalnym stopniu. Na pierwszym semestrze mam bezkręgowce(zmora, co tydzien kolokwia z jednej grupy systematycznej, ktora ma kilkaset stron- w operonie jest moze z 16 str takze nauka tego na maturze praktycznie nic nie daje... ) Anatomia roslin, rośliny zarodnikowe to samo... Tylko histologia się pokrywala na pierwszych zajeciach(tkanki) potem juz nie.
Do tego mam matmę, statystykę. Chemie, ktora jest zupelnie inna niż w liceum. Takze... bez sensu. I z każdego przedmiotu praktycznie co tydzien kolokwia(nawet chemie porozdzielali, tak ze zdarzaja sie dwa kolosy z chemii w jeden dzien )
Nieciekawie. Poza tym nudzi mnie aż takie dokladnie uczenie się tego wszystkiego, a ponoc pierwszy rok i tak najłatwiejszy.

Teraz intensywnie mysle, czy wybrac ang i geo R czy chem, biol R.
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-10-20, 21:21   #204
wanitatywna
Wtajemniczenie

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;22768457]Tak, tak biologie. I także wyladowalam na biologii. Niestety, ale program studiów w ogole sie nie pokrywa z maturą. No.. może w minimalnym stopniu. Na pierwszym semestrze mam bezkręgowce(zmora, co tydzien kolokwia z jednej grupy systematycznej, ktora ma kilkaset stron- w operonie jest moze z 16 str takze nauka tego na maturze praktycznie nic nie daje... ) Anatomia roslin, rośliny zarodnikowe to samo... Tylko histologia się pokrywala na pierwszych zajeciach(tkanki) potem juz nie.
Do tego mam matmę, statystykę. Chemie, ktora jest zupelnie inna niż w liceum. Takze... bez sensu. I z każdego przedmiotu praktycznie co tydzien kolokwia(nawet chemie porozdzielali, tak ze zdarzaja sie dwa kolosy z chemii w jeden dzien )
Nieciekawie. Poza tym nudzi mnie aż takie dokladnie uczenie się tego wszystkiego, a ponoc pierwszy rok i tak najłatwiejszy.

Teraz intensywnie mysle, czy wybrac ang i geo R czy chem, biol R. [/QUOTE]

Błagam, tylko nie zoologia. Rzeczywiście, ona w ogóle nie pokrywa się z maturą, bo na nic mi milard nazw łacińskich. Swoją drogą we wtorek szykuje mi się kolokwium z systematyki gąbek i parzydełkowców. Już widzę jak się tego nauczę. A chemia to u mnie różnie wygląda. Jeżeli chodzi o wykłady, to prawie większość zagadnień pokrywa mi się z maturą. Laborki już nie, bo są z chemii analitycznej. Udało mi się nawet ostatnio zaliczyć wykrywanie kationów. Nie powiem, całkiem przyjemne.
O, jest jeszcze jeden przedmiot, który przeraża mnie w podobnym stopniu jak zoologia - biofizyka. Polarymetry, refraktometry. Brrr.

Wybierz biologię i chemię rozszerzoną.
Stary 2010-10-21, 20:39   #205
Konto usunięte

A zostajesz na tej biologii? Czy męczysz sie tak z myśla rzucenia?
Ja doszlam do tego, ze jestem na to za leniwa. Jak uczyc sie, to z jakąs korzyścią.
Stary 2010-10-21, 22:24   #206
wanitatywna
Wtajemniczenie

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;22806670]A zostajesz na tej biologii? Czy męczysz sie tak z myśla rzucenia?
Ja doszlam do tego, ze jestem na to za leniwa. Jak uczyc sie, to z jakąs korzyścią. [/QUOTE]

Rzucam, rzucam. Ale nie powiem, podoba mi się tu. Atmosfera przyjemna i świetni wykładowcy, przynajmniej niektórzy.
Stary 2010-10-22, 09:22   #207
wampir
Zakorzenienie

Witajcie

Ja noszę się z zamiarem zdania rozszerzonej biologii. Jestem po klasie medycznej, ale pewne sprawy osobiste nie pozwoliły mi na porządne przygotowanie się do matury z niej.

A teraz gryzie mnie to i postanowiłam przystąpić do matury jeszcze raz.

Obecnie jestem na filozofii, ale mimo to marzy mi się kierunek związany z biologią. Gdybym nie bała się chemii, pewnie "zaszalałabym" też i z nią

-J.C

31
/365
wampir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-26, 18:55   #208
edytaextreme
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez inez1818 Pokaż wiadomość
Dzięki za wyjaśnienie

"Język obcy nowożytny może być również wybrany przez absolwentów jako przedmiot dodatkowy.
Jeżeli absolwent wybrał jako przedmiot dodatkowy język obcy nowożytny, który zdawał
również jako przedmiot obowiązkowy, wówczas przystępuje do egzaminu z tego języka
na poziomie rozszerzonym wyłącznie w części pisemnej."

cytat z: http://www.cke.edu.pl/images/stories...godz_12_40.pdf

---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ----------

Na deklaracji mam wpisać podwójnie (przedmiot j.ang. , część ustna, a pod spodem pisemna) ?Hm. No bo skoro trzeba zdawać ustny, to trzeba gdzieś to zaznaczyć.
Owszem jest to cytat ze strony CKE ale odnośnie egzaminu dla rocznika 2011/2012 bo się procedury zmieniają. nas to nie dotyczy... Ja też zupełnie nie wiem czy zdając język obcy jako dodatkowy przedmiot na rozszerzeniu muszę zdawać ustny rozszerzony... w tamtym roku zdawałam w podstawie teraz chciałabym w rozszerzeniu.. w tamtym roku słyszałam od swojej nauczycielki że zdając język rozszerzony jako dodatkowy mozna nie przystąpić do ustnego bez żadnych konsekwencji ale czy w obecnej naszej sytuacji tak by było to też nie wiem... dziewczyny wiecie coś na ten temat... ?
edytaextreme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-02, 16:10   #209
Julia91
Zadomowienie

GG do Julia91

I mnie w tym roku czeka poprawa matury...
Duuuzo pracy przede mną.

Wymiary na dziś (28.04.13)
Ręka: 45 cm - 43.0 cm
Talia: 104 cm - 95.5 cm
Pas: 122 cm - 105 cm
Biodra: 133 cm - 126 cm
Udo: 87 cm - 78 cm
Julia91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-02, 22:43   #210
wanitatywna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Julia91 Pokaż wiadomość
I mnie w tym roku czeka poprawa matury...
Duuuzo pracy przede mną.
Przede mną teeeż. A jakie przedmioty poprawiasz?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości