|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#181 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Maleństwa majowo-czerwcowe 2010 i ich mamusie przebojowe. :-) cz. II
Cytat:
|
|
#182 |
|
Rozeznanie
|
U mnie w rodzinie się stosuje ale uTŻta nie. Stryjek to mojego taty brat a stryjenka jego żona ale co lepsze to u mnie w rodzinie mojej mamy brat to wujek a jego żona to wujenka, reszta to już ciocie i wujkowie.
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21755560]Bratko, to fajnie, że bliziutko reh. Bobathy fajne są, a jak młody ci skończy 6mcy, to możesz pobawić się z nim weroniką sherborne - jeśli chce ktoś w ogóle materiały i ćwiczenia, dajcie znać i maila, podeślę wam. Super sprawa dla dzieci ![]() Młoda o 6 obudziła się z dzikim rykiem - nie wiem, czy coś ją bolało, czy może się wystraszyła czegoć Dobrą godzinę nie mogła się uspokoić, nawet potem przez sen chlipała. Jeść nie chciała, śpi do teraz ![]() Posiew wczoraj odebrałam, zanieczyszczony fak jego mać Kolejny raz dzisiaj u lekarki byłam po skierowanie i zaniosłam znów...[/QUOTE]Ja chcę ja chcę. Ja też się martwię bo moja mała niby główkę trzyma na obie strony tak samo ale lubi wyginać się do tyłu w taki rogalik i tak zasypiać.Kciuki za szczepienie. [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21756532] A w ogóle pisałam wam? chyba obie mamy uczulenie na lovelę Ja po rozwieszaniu prania drapię się jak wściekła po rękach (wysypki nie ma), a ona ma ciągle jakąś wysypkę lekką, zwłaszcza na buzi, przy której ciągle memla pieluchę (praną w loveli). Czyli może podawanie japca nie było powodem wysypki, tylko proszek?[/QUOTE]Agatka też ma uczulenie na Lovele, i na Persil więc muszę w Jelpie prać i płukać. U nas dzisiaj dzień marudny, mała niespokojna i płaczliwa a obudziła się z uśmiechem .
|
#183 | ||
|
Konto usunięte
|
Pewnie nie będę dziś oryginalna jesli powiem: ale paskudna pogoda, leje , wieje,...
![]() Mimo tego, pojechałam z dzieciakami do miasta, bo musiałam z Maksiem do fryzjera pójśc, co by jutro w przedszkolu ładnie wyglądał. ![]() Cytat:
Twoja córeczka to duża panna. ![]() I ślicznie obie wyglądacie. Cytat:
![]() Takie chodzenie po wózek to pomyłka. A co jak będzie zima/ mróz? To będziesz opatulona córeczkę do wózka na rękach targać? Potem do wózka pod kocyk, a potem znów spod kocyka będziesz rozgrzana wyjmować co by do domu na rekach zanieść? Na dłuższą metę uciążliwe to strasznie i nie najlepsze dla malutkiej.
|
||
|
|
|
#184 |
|
Zadomowienie
|
wiecie co...zabawne wydała mi sie sytuacja jak byłam z małym u lekarki,to piguła,nawet nie zauważyła,ze to jest ciemieniucha na brwiach,tylko odrazu chciała mi wmówic skaze
dopiero przyszła pani doktor i zauważyła,ze to ciemieniucha a nie zadna skaza...nie rozumiem czemu teraz wszystko zwalają na skaze lub doszukują się ciagle alergii,na wszystko??może to dziwne ale chyba mają jakąś kasę od przedstawicieli...nie wiem mleka?A mnie w taki ziąb i deszcz również nie chce się wychodzić na dwór...zresztą teściowa ciągle pi.......szy,ze zimno,cimno,deszcz,wiatr( i kaze mu zakładać ubranka jak na zime!!ostatnio pytała się o kombinezon!!w sierpniu )i wogóle również z tych co ciągle się doszukuja u dziecka jakiś objawów choroby,nawet jak kichnie (bo oczyszcza nosek)to odrazu gada ze mu zimno albo coś innego jeszcze...idzie dostać p..........ca |
|
|
|
#185 |
|
Zadomowienie
|
Hej,
my po wizycie u pediatry. Szczepienie przeniesione na przyszly tydzien z racji kataru ktory od zeszlego tygodnia jeszcze sie za nami ciagnie. Pozatym mlody zbadany z kazdej strony. Glowke trzyma wzorowo, gorzej z podnoszeniem przy podtrzymywaniu za raczki. Ponoć zdarza sie ze wynika to z niedoborow wit D3 - od razu pobrano krew na oznaczenie poziomu tej witaminy i wapnia przy okazji. Oprocz tego idziemy na usg przezciemieniowe w czwartek (z zalecenia neurolog). Ćwiczenia zaczniemy chyba juz w przyszlym tygodniu, chociaz mysle ze skonczy sie na kilku spotkaniach z rehabilitantem i cwiczonkach w domu. Wit waży 7640g, sporo, ale zdecydowanie wyhamowal z tyciem co mnie bardzo cieszy. W temacie rozszerzania diety - pediatra, jako że mlody tylko na moim mleku, zdecydowanie odradzila wprowadzanie innych pokarmow przed ukonczeniem 6 mca. Od 7 mca jednoskladnikowe papki, lub kawalczeki do raczki - najpierw warzywa, potem owoce. Soczkow i slodzonych herbatek nie wprowadzac wogole bo niczego dobrego do diety dziecka nie wprowadzaja. Radzila ominac butelke skoro do tej pory nie nauczyl sie z niej pic i wprowadzic kubeczek do nauki picia (mamy taki http://allegro.pl/doidy-cup-kubeczek...197086836.html). Myślę, ze są to rozsądne rady i chyba będę się tego trzymać. Co do spacerów - my wychodzimy codziennie. Spacer i kapiel to u nas podstawa planu dnia Pozatym nie mam wyboru - razem z Witkiem zaprowadzamy i odbieramy starsza corke z przedszkola. W taki deszcz jak dzis mlody w chuscie pod parasolem ze mna, a Blanka w wozku pod folia albo w plaszczyku i kaloszach![]() Drzemka w deszczowe dni zawsze w wozku na balkonie. |
|
|
|
#186 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;21763376]
Tak, codziennie, ![]() Takie chodzenie po wózek to pomyłka. A co jak będzie zima/ mróz? To będziesz opatulona córeczkę do wózka na rękach targać? Potem do wózka pod kocyk, a potem znów spod kocyka będziesz rozgrzana wyjmować co by do domu na rekach zanieść? Na dłuższą metę uciążliwe to strasznie i nie najlepsze dla malutkiej.[/QUOTE]Lea, ale mój mąż wraca za miesiąc, więc będziemy razem wnosić wózek do domu i stawiać go poprostu w przedpokoju..próbowałam już sama to zrobić, ale wymiękłam po paru schodkach..a teraz jak mała waży już ok 6kg no i wózek z 14 albo więcej to 20 kilosów to nie dla mnie ![]() Co gorsze, to moja spacerówka waży 16kg, więc znowu będzie masakra jak mężuś wypłynie...ale w tym okresie planujemy zmianę mieszkania.. Tak wogóle to podaje linka do tej mojej spacerówy..Jeszcze jej nie wypróbowałam oprócz przejechania kilka metrów..ale słyszałyście może jakieś dobre/złe opinie o nim ? http://www.90n.pl/sklep/product/p/404/b.php?s=1 |
|
|
|
#187 | |||
|
Zadomowienie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;21706409]
zapisalaś się ponownie? przyjeli Cię po raz drugi we wcześniejszym terminie? czy rezygnujesz? [/QUOTE]Dostałam za to skierowanie do ortopedy i on zdecyduje czy trzeba robić USG. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Mam pytanie do mam które już dają dzieciom zupki i deserki, ile już zjadają wasze dzieciaki i czy dajecie jednego dnia i deserek i zupkę.
Edytowane przez cate_ Czas edycji: 2010-08-31 o 14:24 |
|||
|
|
|
#188 |
|
Konto usunięte
|
Siala_Bala;
Dziś nas odwiedził sąsiad - kumple tżta.. mieszka w naszej klatce, utrzymujemy kontakty bo jak się mieszka w jednej klatce to choćby dlatego się często widujemy, na spacerach z psem, przed klatką itd.. i jak dziś wpadł to sama mówiłam o nim "wujek Jarek" ale to dlatego, że pewnie zawsze się będziemy kumplować.. teraz on się stara o dzidzię i może nasze szkraby się zakumpluja kiedyś ![]() No i mój jedyny przyjaciel, jeszcze z lat liceum też jest nazywany wujkiem bo my to jesteśmy jak brat i siostra chyba nawet go weźmiemy na chrzestnego ![]() Nikt poza tymi osobami "nie z rodziny" nie jest nazywany ciocią czy wujkiem. Gdybyś potrzebowała fotografa to ja bym po cichu była chętna chrztu jeszcze nie robiłam, ale da radę O ile ksiądz się zgodzi, bo to różnie jest. A swoją drogą to ten sam przyjaciel, co wcześniej opisywany? Jeśli tak, to pytanie czy ksiądz da mu rozgrzeszenie przy spowiedzi, bo u nas tacy hmm
|
|
|
|
#189 |
|
Konto usunięte
|
Daigh, ja tam nigdy nie spowiadam się ze swojego życia seksualnego. Ten tam na górze niech mnie ocenia, a nie ksiądz - grzesznik
|
|
|
|
#190 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21766243]Daigh, ja tam nigdy nie spowiadam się ze swojego życia seksualnego. Ten tam na górze niech mnie ocenia, a nie ksiądz - grzesznik [/QUOTE]ja też nie
|
|
#191 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Owoców Szymek zjada 3/4 czasem cały słoiczek 125 g. Z zupkami znacznie gorzej jest, słoiczek przeważnie na 3 razy jest (akurat na tyle ile można max. w lodówce przechowywać). Dietę rozszerzamy od ok. 3 tyg. |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#192 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21759561]
Na poprawę humoru? spacer dzisiaj? ![]() Niewtajemniczonym napiszę, że pogoda listopadowa Ni mom gumowców ![]() [1=54474cdcbeee49f0adfc945 4abf56792ac8ff3d6_5d51ef9 66c16e;21765165]Siala_Bala; Dziś nas odwiedził sąsiad - kumple tżta.. mieszka w naszej klatce, utrzymujemy kontakty bo jak się mieszka w jednej klatce to choćby dlatego się często widujemy, na spacerach z psem, przed klatką itd.. i jak dziś wpadł to sama mówiłam o nim "wujek Jarek" ale to dlatego, że pewnie zawsze się będziemy kumplować.. teraz on się stara o dzidzię i może nasze szkraby się zakumpluja kiedyś ![]() No i mój jedyny przyjaciel, jeszcze z lat liceum też jest nazywany wujkiem bo my to jesteśmy jak brat i siostra chyba nawet go weźmiemy na chrzestnego ![]() Nikt poza tymi osobami "nie z rodziny" nie jest nazywany ciocią czy wujkiem. Gdybyś potrzebowała fotografa to ja bym po cichu była chętna chrztu jeszcze nie robiłam, ale da radę O ile ksiądz się zgodzi, bo to różnie jest. A swoją drogą to ten sam przyjaciel, co wcześniej opisywany? Jeśli tak, to pytanie czy ksiądz da mu rozgrzeszenie przy spowiedzi, bo u nas tacy hmm [/QUOTE]Ten właśnie.. i nie sądzę by wyznawał księdzu, że jest homo ![]() Poza tym on chodzi do kościoła 2 razy w roku przy dobrym wietrze.. tak jak i ja a chrzcić nie będziemy na pewno w moim kościele tylko gdzieś gdzie mąż ma znajomego księdza, któremu opony naprawia Wiecie co... podoba mi się ta chusta.. Sleepy Wrap http://www.sleepywrap.pl/ha6.htm Ma ktoś? Nigdzie nie ma podanej jej długości czy szerokości :/ I ogólnie trochę drogawa jak na rzecz, której użyję 3 razy i walnę w kąt są takowe tańsze? Elastyczna, tkana, z kółkiem bez.. za dużo ich a ta mi się wydaje taka prosta w obsłudze ![]() ta tez ładna ale jaka różnica miedzy nimi.. nie wiem http://www.chusta.pl/index.php?page=...mart&Itemid=29 ooo nawet mozna zwrocic w ciagu 30 dni: http://allegro.pl/antybakteryjna-chu...202556113.html myslicie ze sie nada dla mnie? szeroka, długa.. Licze na sugestie w tej sprawie ![]() Kurde moje dziecko dziś spało od 10:00 pół godziny i drze ryjka cały czas od tak sobie.. przysypia tylko i wyłącznie na rękach :[
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg Edytowane przez Siala_Bala Czas edycji: 2010-08-31 o 16:43 |
|
|
|
#193 | |
|
Zadomowienie
|
Mi też dlatego dzisiaj zaopatrzyłam w jakieś witaminki
![]() Cytat:
|
|
#194 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, ratunku!!! Ja dzisiaj oszaleję
Mam dooooooołłłłłłłaaaaa!!! Sorki musiałam ponarzekać.
|
|
|
|
#195 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#196 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#197 |
|
Zakorzenienie
|
Dołączę się do kwękania na pogodę...
![]() Dziecko mi marudzi, bo spaceru nie było, ale nie da rady dziś, leje i wieje, pod parasolem też pada bo wiatr niesie, byłam w sklepie i zmokłam do kolan. A tak liczyłam że choć trochę lepiej będzie i chociaż w chuście wyjdziemy. Będzie dzień maruda do końca. ![]() Na razie zaliczyliśmy 4 krótkie drzemki i teraz znowu stękamy. ![]() ---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ---------- A z jedzonka to u mnie na razie tylko owoce, najczęściej jabłko z dynią. Słoiczek na trzy razy. |
|
|
|
#198 |
|
Raczkowanie
|
Witam dziewczyny
daaa...aaawno mnie tu nie było. Ale to wszystko dlatego, że nie mam zbytnio czasu i nie miałam jakiś czas komputerA. Mój mały Jaś rośnie zdrowo i bardzo szybko Ma już 4 miesiące i 1 dzień. Ubranka mamy już w rozmiarze 68-74 (coraz więcej tych drugich ) i ważymy ok 8,5kg. Mieliśmy już 2 szczepienia - po drugim płakał mi prawie tydzień czasu... Noce przesypia dość dobrze, we własnym łóżeczku na szczęście, śpi mniej więcej od 21:30 do 6 rano Próbuje też sam siadać, chociaż kiepsko mu to wychodzi i zwykle ląduje na brzuchu Ostatnio zaczęły go boleć dziąsełka i musimy smarować żelem przeciwbólowym, no i jakoś dajemy radę. Niedługo czeka nas kolejne szczepienie. Dodaje kilka fotek mojego małego szkraba ![]() ja piorę w zwykłym niemieckim Arielu i używam Silana do płukania (tylko trochę rozcieńczonego) - wcześniej przez pierwsze 2 miesiące prałam w Jelpie. A małemu nic sie nie dzieje od proszku.
|
|
#199 |
|
Zakorzenienie
|
Ostatnio nakupowałam miśkowi kolorowych bodziaków. Takie były cudne kolorki i wzorki, że nie mogłam się oprzeć.
O takie np: Tylko nie bardzo kumam czemu firmy, które robią takie fajne bodziaczki z krótkim rękawem, nie chcą robić takich samych z długim.
|
|
|
|
#200 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My pierzemy w niemieckim Persilu i zużywamy resztki dzieciowej Loveli. Po obu jest git. |
|
|
|
|
#201 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja też piorę w niemieckim Persilu, płucze tez w Persilu i jest ok. ![]() Cytat:
I jeszcze dwie pary w Coccodrillo.
|
||
|
|
|
#202 | |
|
Raczkowanie
|
lea właśnie zobaczyłam że na liście nie ma godziny urodzin mojej Zuźki - jak możesz to dopisz 21.40
---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ---------- Cytat:
a Twój chłopak już duuuży - moja Zuzia to przy nim mikrusek
|
|
#203 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to tak jak u mojej czuc te kły ale sie zatrzymały lekarka mi powiedziała ze mała moze ma za płytke dzonsełka i dlatego obaczymy co z tego dalej bedzie
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#204 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
normalnie gubimy okolo 60-100 szt dziennie, w ciazy proces ten sie hamuje i dlatego mamy piekne geste wlosy, natomiast po prodzie gubimy wlosy te ktore i tak nam by wypadly ale podczas ciazy nei wypadly i dlatego wydaje sie ze wypada ich wiecej nie jest to zadne oslabienie i witaminy nie pomoga ![]() te wlosy musza i tak wypasc ![]() monikadavida edzia piekne macie dzieciaczki i w super formie jestescie
|
|
|
|
|
#205 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nivea oliwka pielegnacyjna nałozyc na głowe kompres z oliwki i na godz załozyc czapeczke nastepnie szczoteczka z miekkim włosiem wyczesac delikatnie te zmiekczone łuski potem umyc delikatnie głowe szampnem łagodzacym dla niemowlat z seri oczywiscie nivea moim zdaniem moze to byc kazda oliwka i kazdy szampon byle dla dzieci powoli jesli o to dbasz znikac bedzie z dnia na dzien nic na siłe bo pogorszysz ---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ---------- to normalne e na brwiach tez jest one nie sweda nie bola tylko brzydko wygladaja i skóra nie oddycha oliwka powinna pomóc
|
|
#206 |
|
Raczkowanie
|
mi tez wypadaja wlosy jak glupie... wszedzie leza moje wlosy
a po myciu garsciami wyciagam...
|
|
#207 |
|
Rozeznanie
|
przypomnialo mi sie
w poprzedniej czesci wątku kumkura pytalas: - czy waszym dzieciom też tak strzelaja kości???my z tz zaczelismy sie trochę martwic, bo to sa naprawde głosne dzwieki.. no wlasnie ja ostatnio zauwazylam ze malej tak chrupie w bioderku..... niewiem czy to groźne??????? wizyte u ortopedy mamy dopiero 9.09 |
|
|
|
#208 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#209 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#210 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tego mnie nie pytaj to tak jak kupujesz komplet i bluzka jest na miesieczniaka a spodnie na połroczniaka
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:50.

Bobathy fajne są, a jak młody ci skończy 6mcy, to możesz pobawić się z nim weroniką sherborne - jeśli chce ktoś w ogóle materiały i ćwiczenia, dajcie znać i maila, podeślę wam. Super sprawa dla dzieci
Dobrą godzinę nie mogła się uspokoić, nawet potem przez sen chlipała. Jeść nie chciała, śpi do teraz
Kolejny raz dzisiaj u lekarki byłam po skierowanie i zaniosłam znów...[/QUOTE]
Ja też się martwię bo moja mała niby główkę trzyma na obie strony tak samo ale lubi wyginać się do tyłu w taki rogalik i tak zasypiać.
((
.

A co jak będzie zima/ mróz? To będziesz opatulona córeczkę do wózka na rękach targać?
)i wogóle również z tych co ciągle się doszukuja u dziecka jakiś objawów choroby,nawet jak kichnie (bo oczyszcza nosek)to odrazu gada ze mu zimno albo coś innego jeszcze...idzie dostać p..........ca 
I tak Wam napiszę, że się o mojego martwiłam, a jak zobaczyłam że jego kuzyn nie potrafi leżeć na brzuszku z podniesioną głową, to widzę ile już Boguś potrafi. W ogóle mój maluch taki kumaty się wydaje, a tamten taka klucha. Bardzo mnie dzisiejsze spostrzeżenia podniosły na duchu. 

i zamierzam byc jak najdłuzej tylko na moim mleczku...

) i ważymy ok 8,5kg. Mieliśmy już 2 szczepienia - po drugim płakał mi prawie tydzień czasu... Noce przesypia dość dobrze, we własnym łóżeczku na szczęście, śpi mniej więcej od 21:30 do 6 rano