![]() |
#181 |
Konto usunięte
|
Dot.: karmienie piersią w miejscach publicznych - opinie
Foko, jak mam nie patrzeć, kiedy np. idąc w centrum handlowym matka karmi akurat na mojej drodze? Albo ktoś obok mnie akurat zaczyna karmić? Dlaczego to JA mam być wyrozumiała? To takie trudne dla karmiącej wpaść na to, że nie każdy życzy sobie to oglądać?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16947768]Foko, jak mam nie patrzeć, kiedy np. idąc w centrum handlowym matka karmi akurat na mojej drodze? Albo ktoś obok mnie akurat zaczyna karmić? Dlaczego to JA mam być wyrozumiała? To takie trudne dla karmiącej wpaść na to, że nie każdy życzy sobie to oglądać?[/QUOTE]
Tak jak napisałam w poście powyżej. Nie zawsze jest możliwośc gdzieś się udac (wygląd/zapach pokoików do karmienia, lub kompletny ich brak). Wierz mi, dużo lepiej karmi się w zacisznym miejscu (dziecko się tak nie rozprasza wszystkim co się dookoła dzieje). Założę się, że większośc kobiet karmiących w miejscach, o których piszesz nie widzi w danym momencie innej możliwości - nie robi tego po to, żeby złośliwie pomachac Ci cyckiem przed oczami. Jeżeli Cię to zniesmacza, to nie odwracaj się, nie przyglądaj tylko idź dalej/rób swoje, a wszystkim będzie przyjemniej i Tobie i takiej mamie ![]() Pozwolisz, że spuszczę zasłonę milczenia na przypadki chorobowe pt. "5 facetów się śliniło" (ma dziewczyna fantazję nie da się ukryc )- to naprawdę rzadkie ekstrema. Trochę tolerancji, dobrej woli i wyrozumiałości by się przydało. Mam wrażenie, że większośc ludzi w tym kraju ma klapki na oczach, patrzy przez pryzmat własnego JA i kompletnie nie potrafi się wczuc w sytuację drugiego człowieka. I to nie tylko w temacie karmienia piersią, ale i w niemalże każdej innej dziedzinie życia. Ja nie karmię publicznie- ty nie karm Ja karmię publicznie - przyjdę się poprzyglądac jak Ty to robisz, bo to takie piękne Ja bym nigdy nie usunęła ciąży - inni też nie mogą... i tak dalej w nieskończonośc, bez refleksji, że można inaczej. Żyjmy i dajmy życ innym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
tesco, Gliwice, ubikacja dla niepełnosprawnych: -kibelek -przewijak -pólka pod przwijakiem, dość nisko -umywalka -duży blat na wysok. umywalki, na którym sprzątaczki ustawiają detergenty i wiadra do sprzatania *usiadłam na tej pólce, to się zgięła *spróbuj się wspiąć z dzieckiem na ten brudny blat, nie podpierając się rękami a potem wsadz dzieciakowi palec do dzioba, żeby trafił dziobem w brodawkę *można jeszcze usiąść na wc, albo na podłodze M1 Zabrze: Jest pokój do przwijania, fakt na końcu sklepu a gdy chciałam skorzystać to był oczywiście zamknięty i trzy osoby z obsługi nie wiedziały gdzie jrst klucz Wczoraj na moim osiedlu szukałam spokojnego, cichego ustronnego miejsca do karmienia. Ławki są w takim miejscu, że siedzisz frontem do przechodniów, jak się schowasz za sklepem, kioskiem to równocześnie pod czyimś oknem cycka wywalasz. Jakiś przyjemny zakątek gdzie są krzaczki, murek i nie ma śmietnika już został odkryty przez okolicznych pijaczków i do tej pory stoją tam butelki po winie. Edytowane przez 749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 Czas edycji: 2010-02-04 o 08:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Konto usunięte
|
Foko, a czytałaś moje wcześniejsze wypowiedzi? Wyraźnie napisałam - nie chodzi nawet o sam fakt karmienia, a o wywalanie cyca
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Zadomowienie
|
No.... hmmm... tego no, teraz dopiero przeczytałam
![]() Choc też należy zrozumiec, że niedoświadczona mama może nie umiec zrobic tego dyskretnie. No i ten mój koszmarek brrr znów jako przykład. Zawsze karmiłam w domu wylegując się na łóżku albo na kanapie i nagle postawiona pod ścianą przez małego wyjca bojkotującego butelkę i tabun obserwatorów nie umiałam się zasłonic... ![]() Jakoś nie pomyślałam wcześniej żeby potrenowac w domu - wyszłam z założenia, że mam laktator, młody do butli przyzwyczajony, bo pije jak chodzę na treningi, a tu taki ZONK ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A gdzie ta tolerancja, jeśli 99% ludzi w tym markecie nie chce tego cycka oglądać? Jaka to jest tolerancja? ![]() To rozmowa jak z palaczem - on pali, ja mam tolerować. Inne opcji nie ma. Tu chodzi o tę inną wersję - ja karmię i Ty to musisz tolerować, karmię jak chcę, gdzie chcę, a Tobie wara! I będziesz oglądać moje cyce bo ja tak sobie życzę. Amen. ________________ Do mnie do pracy przychodzi żona kolegi. Czasem karmi. Naprawdę nie jest prosto zobaczyć, że karmi. Gdyby nie dziecko odwrócone buzią do matki, nawet bym nie zauważyła. Da się. Tylko trzeba chcieć i spróbować, zamiast zasadzać dupsko na środku sklepu i nakazywać wszystkim tolerancję gromkim głosem z wielkim oburzeniem żądać jakichś tam praw... O takich przypadkach mówimy... gdy komuś się nie chce i krzycząc o tolerancji sam ma innych w D4. ---------- Dopisano o 09:16 ---------- Poprzedni post napisano o 09:12 ---------- A tak z innej beczki... Tak umiemy krzyczeć o tolerancji i się od wszystkich wszystkiego domagać, to czemu nagle w markecie, gdzie na przewijaku są wiadra, albo gdzie nie ma klucza do jakiegoś tam pomieszczenia, jesteśmy takimi myszkami-niemotami? Wtedy krzyczcie z oburzeniem. Skargę napiszcie. Kierownika zawołajcie. ![]() ![]() Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2010-02-04 o 08:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#188 |
Zakorzenienie
|
heh dziwne to jest..bo ja mieszkam w okolicy mniejszych miast Polski i w kazdym z nich bedac w markecie typu Auchan, Tesco, Carrefurr a juz o galeriach handlowych nie mowiac- miejsca do przewijania i karmienia sa czyste i otwarte...fakt czasem trzeba podejsc..a ze sie nie chce o juz inna kwestia
mnie to generalnie ani ziebi ani parzy..uwazam jednak takie wywalanie cyca publicznie (co innego karmienie dyskretne) za przejaw bezwstydnosci i braku kultury
![]() |
#189 |
Konto usunięte
|
To ja powinnam jezdzić z Gliwic do Mikołowa na zakupy, żeby sobie dziecko dyskretnie w Auchan nakarmić ?
W mojej Billi, Eco, żabce, Biedronce, przychodni, bibliotece, przedszkolu, lumpeksie, piekarni, drogerii nie ma miejsc do karmienia. [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16949520]A po jakie licho niedoświadczona mama (czyli z maleńkim dzieciątkiem) pcha się do centra handlowego ![]() po pieluchy, po mleko, po kiełbasę, po wodę mineralną, po proszek do prania, po majtki ... Edytowane przez 749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 Czas edycji: 2010-02-04 o 09:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;16949997]To ja powinnam jezdzić z Gliwic do Mikołowa na zakupy, żeby sobie dziecko dyskretnie w Auchan nakarmić ?
W mojej Billi, Eco, żabce, Biedronce, przychodni, bibliotece, przedszkolu, lumpeksie, piekarni, drogerii nie ma miejsc do karmienia.[/QUOTE] to moze nakarmic nalezy dziecko w domu...to nie za kazdym razem bedziesz chcialo jesc akurat na zakupach ![]() najsmieszniejsze jest to ze Ty chyba uwazasz ze takie miejsce do karmienia ma byc wszedzie gdzie tylko raczysz wstapic...tzn w drogerii, w miesnym, w autobusie, i lumpeksie...czytelni (o z zgrozo) (wystarczy wejsc do pierwszego lepszego sklepu i oswiadczyc (nie prosic) sprzedawczyni ze chcesz nakaramic dziecko np w przymierzalni..to powszechne zachowanie mlodych mam na zakupach) nie moja brocha gdzie karmisz i jak to robisz...ale swoje zdanie mam na ten temat... ja ososbiscie nie chcialabym zeby jakas tam czesc populacji gapila sie na to jak karmie swoje dziecko swoja piersia...rozumiem jednak ze czasem nie da sie uniknac takiej sytuacji o czym pisalam wyzej jednak mozna to zrobic dyksretnie i rzeklabym godnie ![]() no ale ja mam wysokie poczucie wstydu - jesli chodzi o fizycznosc..i wysoka potrzebe zalatwiania intymnych czynnosci (cokoliwek to znaczy ![]()
Edytowane przez aniko 23 Czas edycji: 2010-02-04 o 09:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16949520]A po jakie licho niedoświadczona mama (czyli z maleńkim dzieciątkiem) pcha się do centra handlowego
![]() Bo ja wiem? Jeżeli nie znam kobiety, widzę ją pierwszy raz na oczy, to niewiele mogę o jej sytuacji i powodach dla których się tam znajduje powiedziec. Sytuacje bywają różne, nie zawsze jest kogo wysłac po większe zakupy. A w końcu matki karmiące w CH i innych miejscach publicznych to nie jest jakiś widok codzienny i powszechny - należy więc raczej mniemac, że są to różnego rodzaju sytuacje awaryjne. W całym swoim 31 -letnim życiu widziałam kobiety karmiące w miejscu publicznym 3 razy. "Wywalonego cyca" (poza, kurde tym moim ![]() Moim zdaniem ten cały szum jest szukaniem dziury w całym. Edytowane przez Foka29 Czas edycji: 2010-02-04 o 09:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
BAN stały
|
Myślę, że kobiety wcale nie chcą się afiszować z tym, że karmią dziecko. A Ty aniko23 chyba nie masz dzieci twierdząc, że można je nakarmić kiedy się Tobie podoba. Zadziwię Cię - dzieci jedzą wtedy, kiedy mają ochotę, a nie wtedy, kiedy będzie to odpowiadało matce. Ja karmiłam, karmię i będę karmić w miejscach publicznych, co nie oznacza, że wywalam cyca na wierzch. Może więcej zrozumienia? A jak homoseksualiści robią pochody walcząc o swoje prawa to jest ok, a jak matka chce tylko nakarmić dziecko, to już jest coś nie tak. Przykre...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Konto usunięte
|
Jeszcze raz wielkimi literami: NIE CHODZI O TO< ŻE MATKI KARMIĄ, ALE ŻE SIĘ NIE ZASŁANIAJĄ
![]() A to, że zakupy robić trzeba, Ollencjo, to wiem, nie musisz głupka ze mnie robić ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 | ||||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Co do pogrubionego - oprócz twojej sytuacji opisanej w poście (która moim zdaniem była nieco inna bo odeszłaś w ustronne miejsce, a ci ludzie po prostu zachowali się chamsko) zakładam, że jak ktoś publicznie się obnaża, to znaczy, ze chce być oglądany więc nie rozumiem, dlaczego ktoś miałby pytać czy może patrzeć? Z drugiej strony jak to jest - kobieta topless na plaży dostanie mandat za obrazę obyczajności... może mamie karmiącej też się należy? Cytat:
![]() Cytat:
Często matki małych dzieci zachowują się jak święte krowy - jakby im dosłownie już wszystko było wolno, bo mają małe dziecko. To tak nie działa. Nic mnie tak nie irytuje jak takie właśnie egoistyczne zachowanie kobiet, którym się wydaje, że mają na swoim koncie jakieś wybitne osiągnięcie - ciążę i poród. Na prawdę to nie jest nietypowy sukces... ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#197 |
Zadomowienie
|
No z noworodkiem to by nie było mądre, ale z niemowlęciem to dlaczego nie?
Zakupy niejednokrotniej łatwiej i szybciej zrobisz w CH niż biegając w tą i spowrotem po osiedlowych sklepikach, więc może niektórym mamom tak wygodniej. Przed erą CH tez robiły zakupy, szły na targ z niemowlęciem w chuście. Nie wiem, czym to się różni ani czego to dowodzi... Nakarmic można tuż przed wyjściem z domu i nie ma ŻADNEJ gwarancji, że za 5 minut nie zawoła jeśc. Ktoś tu poruszył ważny temat... przychodnie pediatryczne. Kosmos, ale faktycznie u mnie w przychodni na NFZ też nie ma pokoju dla matki z dzieckiem. Przewijak i kosz na brudne pampersy stoją w poczekalni. Oczywiście zgodnie z prawami Murphy'ego kupe chce się niemowlęciu właśnie w tej poradni w oczekiwaniu na wizytę. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
chcesz kamić piersią publicznie? zasłoń się,w przeciwnym wypadku jesteś "naturystką'" obwieszczającą swoje wdzięki ---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ---------- Cytat:
fakt,że karmienie piersią jest na zawołanie,ale nie mow mi,że nie można ściągnąć pokarmu i wlac do butelki. jak się chce,to można wszystko ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Zakorzenienie
|
Straszny szum i straszna dyskusja a o co?
Urodziłam córkę 26 marca i do lipca-sierpnia nie dostawała nic poza piersią. Mieszkam w bloku, nie mam ogródka, więc spacerowałam z nią po całym mieście. Karmiłam ją wszędzie: na cmantarzu, w marketach (nawet tam gdzie nie ma miejsc do karmienia są toalety! i można wziąć dziecko na ręce i tak nakarmić), z tyłu pokomunistycznego domu towarowego, na ławkach wzdłuż aleji spacerowych, w parkach, pod oknami bloków, w restauracji (centralnie na sali!), na weselu kuzyna! na sali, w aptece! Wszędzie! Nigdy nie widziałam ciekawskich spojrzeń! Czy sama widziałam kobietę karmiącą w moim mieście? Może raz? Czy gapiłam się na nią? A PO CO??? Czy gapiono się na mnie? A PO CO??? Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić sytuacje o których piszecie, że matka WYWALA na wierzch potężanego mlecznego cycka i karmi. Bez przesady! Czy ktos widział to w realu? Czy to dyskusja czysto teoretyczna ? (nie mówimy tu o cygankach-rumunkach itp.) Dziewczyny, naprawdę moje dziecko jadło wszędzie i o każdej porze! Nawet na boisku szkolnym kiedy zadzwonił dzwonek na przerwę i wyleciała massassa dzieci! na to boisko! I co? I mam się czuć niekulturalna a może zboczona??? Nie wiem też jak kobieta ma przystawić dziecko do piersi dyskretnie??? Jednak trzeba rozpiąć stanik i wystawić pierś! Inaczej się nie da! Ale czy ktoś zdrowy na umyśle nie osłoni potem niemowlaka pieluszką? Chustą? Bluzką czy co tam ma przy sobie? I nie chodzi mi nawet o ciekawskie spojrzenia a o to, że tak dziecko je o wiele spokojniej i jak to mówią efektywniej! No więc o czym ta dyskusja? O tym, że ktoś kiedyś raz trafił na jakąś pomyloną kobietę która rozebrała się do prawie naga i miała piersi rozmiaru DDDDDDDDDD i karmiła przed pałacem kultury? jak dla mnie osobiście, matki która karmiła i karmi 10miesięczną córę nadal, trochę dyskusja teoretyczna |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
sama sobie odpowiedz na to pytanie Cytat:
wystarczy,że poczytasz ten wątek dokładnie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Konto usunięte
|
Gabrielo, a ty widzę czujesz się szalenie dumna, bo karmiłaś publicznie
![]() ![]() Owszem, DA SIĘ karmić dyskretnie, wcale nie trzeba cyca wywalić na wierzch. I znów - nie, gapić na siłę się nie zamierzam, bo mnie to brzydzi, taki cyc rozmemłany na wierzchu, ale jeśli owa kobieta stoi przede mną w kolejce, jedzie obok w autobusie, czeka na przystanku czy siedzi na ławce - siłą rzeczy ją widzę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Zakorzenienie
|
do matki polki bardzo mi daleko
a klękajcie narody przed .... tymi którzy z karmienia robią sensacje!!! bo po co??? ja karmiłam i jesli trzeba będzie nakarmię jeszcze, nigdy nie wywalałam niczego i nigdy nikogo takiego nie widziałam kto by wywalał, a co do staników do karmienia to ja Was proszę!!! nie widziałam jeszcze takich na samą brodawkę! bo te które są jak odepniesz odsłaniają pierś a nie "sutka"!!! nie wiem z czego robicie kłopot z czego dyskusję kto chce karmić będzie to robił, kto nie chce nie będzie a porównywanie matki karmiącej do zboczeńca czy osobe chamskiej bez kultury........ ja Was proszę żenujące w dyskusji słyszałam używa się argumentów a nie wyzwisk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja w ogóle nie rozumiem co to za nienormalna moda na życie w markecie - ludzie domów nie mają czy co?
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-02-04 o 14:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Rzabbocop
|
Dziewczyny wyrazilyscie juz swoje zdanie i jesli na tym zakonczycie to moze matki karmiace w miejscach publicznych przemysla to i postaraja sie karmic dyskretniej ale jesli bedziecie atakowac dalej, skutek moze byc odwrotny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16954686]Jeszcze raz wielkimi literami: NIE CHODZI O TO< ŻE MATKI KARMIĄ, ALE ŻE SIĘ NIE ZASŁANIAJĄ
![]() A to, że zakupy robić trzeba, Ollencjo, to wiem, nie musisz głupka ze mnie robić ![]() ![]() Najzwyczajniej: szybciej, prościej, taniej. Nie wiem jak w Cz-wie, ale w Kłobucku do każdego większego sklepu prowadzą schody albo sklepik jest tak mały iż normalną rzeczą jest, że się dziecko z wózkiem zostawia przed sklepem (realia sprzed 7 lat). W drogerii pod kościołem, gdzie są pieluchy w normalnej cenie się z wózkiem nie zmieszczę. W tym tygodniu mój starszy syn potrzebował do szkoły małe, kolorowe, samoprzylepne karteczki. Nie ma ich w kiosku, nie ma ich w aptece, nie ma ich w trzech najblizszych spożywczych, są w sklepie wielobranżowym typu mydło-powidło, w tym sklepie też jest zakaz wstępu z wózkami. Jeśli podobne zadanie dostanie za kilka tygodni to po podobną pierdółkę będę musiała iść do marketu. A mąż przyjeżdża do domu co 6 tygodni. Edytowane przez 749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 Czas edycji: 2010-02-04 o 20:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 | |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16949520]A po jakie licho niedoświadczona mama (czyli z maleńkim dzieciątkiem) pcha się do centra handlowego
![]() Kiedys trzeba sprobowac, zeby zdobyc doswiadczenie i byc doswiadczona mama z centrum handlowego ![]() [1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;16949997] po pieluchy, po mleko, po kiełbasę, po wodę mineralną, po proszek do prania, po majtki ...[/QUOTE] ![]() Cytat:
![]() chociaz jakbym miala podsumowac, to zrobilabym to tak: 1. jezeli jest mozliwosc, karmiaca matka powinna (i w wiekszosci przypadkow wolalaby) karmic dyskretnie. 2. jezeli nie ma warunkow, karmienie w miejscu publicznym jest OK, jesli matka nie wywala cycocha na srodku sklepu tylko jednak znajduje jakies ustronne miejsce. 3. Dla tych bezdzietnych - glodnego niemowlecia nie da sie namowic, zeby poczekalo na jedzenie. Im mniejsze dziecko tym czesciej chce jesc i tym mniej ma cierpliwosci. Dobra strona jest to, ze im mniejsze dziecko tym mniej przy karmieniu wierzga i tym latwiej je utrzymac w pozycji 'ukrytej' ![]() Nie wiem, co mowi na ten temat prawo w Polsce, ale w USA w wiekszosci stanow jest prawo, ktore mowi, ze matka moze karmic piersia w dowolnym miejscu prywatnym lub publicznym i nie moze byc oskarzona o czyn nierzadny (niemoralny? public indecency). Co innego zwykla ludzka skromnosc - nie widze nigdzie wywalonych cycochow (ale to tez mozliwe dlatego, ze pelno jest miejsc do karmienia?Choc niekoniecznie, wiele razy karmilam w samochodzie, ubikacji, przebieralni. na lawce w centrum handlowym nigdy) Wydaje mi sie, ze porownywanie karmienia dziecka do seksu na widoku jest troche nieteges... wy serio widzicie to w tych samych kategoriach czy dramatyzujecie? serio pytam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Rzabbocop
|
Dla mnie sex z karmieniem dziecka ma tyle wspolnego, ze w wiekszosci przypadkow nastapil pare miesiecy wczesniej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Konto usunięte
|
Ale chwila, moment... to dzieci nie znajduje się w kapuście
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16972194]Ale chwila, moment... to dzieci nie znajduje się w kapuście
![]() protestuje w imieniu frakcji bocianowej!
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:38.