![]() |
#181 |
Rozeznanie
|
![]()
janebw - to moze warto zacząć myśleć powaznie ?!
![]() ![]() ![]() A swoją drogą 9 miesięczne dziecko jest chyba najśmieszniejsze ![]() ![]()
![]() |
#182 |
Raczkowanie
|
Dot.: BOJĘ SIĘ MACIERZYŃSTWA !!
Mataner problem w tym, ze jestem samotna mama
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() generalnie fachowcy twierdzą, że optymalna różnica wiku miedzy rodzeństwem to ok. 3-4 lata. ale to zależy jakie masz dziecko. ja nie wyobrażam sobie drugiego wcześniej niż po 3 latach. mój mały tak mnie umordował, że aż mi skóra cierpła na myśl o drugim. a teraz, kiedy zaczął się wreszcie trochę sobą zjmować to kto wie... ![]() janebw - ja sie bardzo cieszę, ze jest przy mnie mąż, ale chyba bardziej cieszę się ze względu na synka, który go tak strasznie kocha. tobie też się jeszcze ułoży, zobaczysz! ![]()
![]() |
![]() |
#184 |
Raczkowanie
|
Dzięki wielkie Mataner
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Zadomowienie
|
Odebralam ponowe wyniki na toksoplazmoze i IgG wyszedl pozytywny tak jak ostatnio a IgM wyszedl negatywny czy nie ma w tej chwili nowego zarazenia sie.Ale dzownilam juz do ginki z wynikami i powiedziala mi ze mam teraz bardzo uwazac bo w kazdej chwili moze dojsc do zarazenia ale to dotyczny wszytskich kobitek w ciazy.Wiec przed swietami troche sie uspokoilam
![]() Zycze wszytskim zdrwoych i wesolych swiat i dbajcie o siebie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Rozeznanie
|
![]()
justynko teraz musisz bardzo o siebie dbać
![]() ![]() ![]() Trzymam kciuki ![]() ![]() ![]() janebw - ale popełniłam gafe ... ![]() ![]() ![]() A tak w ogóle to ; Niech Wam Miłe Będzie wiosennie, Słonecznie, witecznie! Niech cieszą Wasze oczy Kolorowe pisanki i wielkanocne baranki. Niech się w Śmigus Dyngus woda na Was leje A wielkanocny Zając przyniesie radość i nadzieje ![]()
![]() |
#187 |
Raczkowanie
|
Mataner - nic sie nie stalo, ja nie odebralam tego jako gafy, gdybys nie napisala nie zwrocilambym uwagi
![]() ![]() ![]() Pozdrawiam Was , fajnie was miec ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#189 |
Rozeznanie
|
![]()
pkawecka podpisuje się pod tobą
![]() ![]() ![]() janebw - ciesze się ze chociaż tak Ci się w zyciu poukładało i wierze ze będzie jeszcze lepiej , zobaczysz ![]() Zycie niestety to nie bajka ![]() ![]() ![]() ![]() Justynko a co u Ciebie? Ja tez sie ciesze ze Was mam ![]()
![]() |
#190 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja caly czas na biezaco sledze mamy z klasa ale nie udzielama sie poniewaz zajelam sie magisterka ![]() Wlasnie jestem w 10tc i moje samopoczucie oprocz porannych rewolucji to moge zaliczyc do poprawnego ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam Cie cieplutko i nadal 3mam kciuki za Ciebie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Raczkowanie
|
Czesc kobitki
Bardzo chcę się dołączyć do tego wątku.Mam nadzieje ,że mnie przyjmiecie. Mam 28 lat i leci drugi rok mojego małeństwa a ja na samą myśl o dziecku jestem przerażona. ![]() ![]() Jak zebrałam sie się na odwage i popracowaliśmy nad dzidziusiem to po wszystkim się rospłakałam ze strachu. Normalna to ja nie jestem chyba.Ratunku!!!!!!!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Rozeznanie
|
![]()
Juz 10 tc ?
![]() ![]() justynko bardzo sie ciesze ze u ciebie wszystko ok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oj ... biedny tylko ten twój ślubny .... ![]() ![]() ![]() Jeśli chodzi o mnie to miałam tyle pracy ze .. nawet nie miałam czasu kompa włączyć ... mam nadzieje ze od przyszłego tyg. juz sie to wariactwo skończy .. bo juz nie wydalam ![]() Pozdrawiam Cię gorąco i czekam na dalsze wieści ![]() bardotka - oczywiscie ze mozesz do nas dołączyć ![]() No kto jak kto ale my to napewno Cie doskonale rozumiemy ![]()
![]() |
#193 |
Raczkowanie
|
Mataner dzieki.Licze na to ,że jak tak tu z wami będe to poczuje sie pewniejsza.
Najdziwniejsze w tym jest to ,że z zawodu to ja przeczkolanka jestem.Odbyłam wiele praktyk i wspomonam je naprawde miło ale to było jakies 5 lat temu.Od tego czasu pracuje z dorosłymi ludzmi,zajmuje sie handlem i zapomniałam zupełnie jak to było.W mojej rodzinie nie mam stycznosci z żadnymi maluchami bo albo są daleko albo nie maja dzieci.Ja miałam problem nawet z trzymaniem chrześniaka do chrztu-to straszne ale prawdziwe.I pomysleć, że kilka lat temu z całą gurpą i z każdym z osobna świetnie sobie dawałam rade. A moje własne ,orety ![]() Koleżanka mi powiedziała,żebym sie tym tak nie przejmowała bo jak będę w ciaży to wszystko mi sie zmieni,myslicie ,że to prawda? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Rozeznanie
|
![]()
bardotka powiem ci ze moje obawy są podobne
![]() Odkąd moja siosta ma dziecko (teraz mija mu roczek) to moje podejście do dzieci bardzo sie zmieniło na kozyść ![]() ![]() Wydaje mi się ze chyba coś w tym powiedzeniu jest "jak będziesz miała swoje to podejście sie zmieni ![]() ![]() ![]() A te 9 miesięcy chyba jest po to zebyśmy miały czas sie przygotować na jego przyjście ![]() ![]() Co myślisz ?
![]() |
#195 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() wiem, ze nie podnoszę was na duchu, ale ostatnio coraz częściej o tym myślę i nie jest mi lekko. moja decyzja o drugim dziecku byłaby bardziej świadoma niż za pierwszym razem, bo już to przeszłam więc wiem w co sie pakuję. ale chyba przez to jeszcze trudniejsza. chociaż z drugiej strony wiem co znaczy radość z dziecka, więc niby łatwiej. żeby sie troche wesprzeć ![]() pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#196 |
Raczkowanie
|
Witam. Jak juz pisalam mysle o drugim dziecku, choc moja corka nie konczyla roku, oczywiscie nie teraz, ale napenwo chce miec jeszcze jedno. Przechodzenie wszysktiego od poczatku nieco mnie przeraza, bo ciaza nie byla latwa, potem te pogryzione piersi itp. Ale dzis , kiedy ten okres najtrudniejszy mamy za soba, to wiem ze warto sie pomeczyc bo majac takie male cudo obok siebie to sama przyjemnosc i radosc. Do dzis nie przesypiamy calej nocy, ale co tam. A obawy sa naturalne i kazde ja miala. Na poczatku moja corka czula sie lepiej w ranimach mojej mamy, ja nie mialam sily jej nosic i przyzwyczaila sie do mamy, to bylo mi smutno, ze pewnie jestem niedobra matka skoro corka nie chce do mnie sie tulic, ale po miesiacu sie odmienilo. Jak przewinelam, ja, nakarmilam i pomino to plakala, to znow uczucie ze pewnie sie nie nadaje. Oto Kochane Moje nadajemy sie! tylko potrzeba czasu az opanujemy to wszyskto i stworzymy zgrany zespol z maluszkiem. Najgorsze pierwsze pol roku, a potem juz jest fajnie. Wiec co to jest pol roku! Tak wiec nie bujcie sie i napewno dacie rade!
![]() ![]() Pozdarwiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() Masz racje Mataner,że 9 miesiecy jest po to ,żeby się przygotować.To by było całkiem logiczne.Ale w ciaży też nie jest łatwo.Brzuszek troszke waży,no i nie daj Boże komplikacji,o tuszy nie wspomne,choć to nie fajne ale czasem są wazniejsze rzeczy niż waga.Potem z nia powalcze. No i ja to cały dzień w pracy to autem jeżdźe. Fajnie,że papierosów nie pale,to mi juz odpada. Ale za to jestem spioch a tu noce nie przespane ![]() To jest chyba nie wykonalne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#199 |
Rozeznanie
|
![]()
dziewczyny Wy to potraficie zrozumieć i rozwiać pewne obawy
![]() -- W IMIENIU WSZYSTKICH BOJĄCYCH SIĘ MACIERZYŃSTWA składam pokłony ![]() ![]() ![]() ![]() Bardotka jeśli chodzi o pogryzione piersi ... to teraz mozna kupić nakładki silikonowe więc mozna uniknąć bolesnych ran ![]() Co do spania to wiem (po mojej siostrze) ze organizm tak sie przestawia podczas ciąży ze się budzisz i nie mozesz długo spać .. tyle ze dlatego ze ci się nie chce ![]() ![]() Nasz organizm to naprawde sprytna maszyna ![]()
![]() |
#200 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() cały czas usiłuję pamiętać o tym, że w macierzyństwie jest tylko jedna uniwersalna zasada jak przy pływaniu - nie wolno sie buntować. trzeba podporządkować sie temu co przynosi dzień i poddać sie temu - dotyczy to zarówno porodu, karmienia, niewyspania i tak dalej. efekt buntu jest taki jak szarpanie sie w wodzie. równie dobrze mozna kopać się z koniem. ps. ten kto wymyślił te osłonki do karmienia powinien dostać nagrodę nobla! ![]()
![]() |
![]() |
#201 |
Rozeznanie
|
![]()
pkawecka
![]() Wiem ze czasem człowiek ma dość , bo to naturalne ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Co do podporządkowania to przyznaje ci DUZO racji .. bez tego jest poprostu walka z wiatrakami ![]() Jeśli chodzi o mnie to latka lecą ![]() ![]() Boimy sie obowiązku a z drugiej strony zajmujemy sie pierdołami ![]()
![]() |
#202 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
zajęcie się dzieckiem przez kogokolwiek odpada. mały urządza histerie, gdy mamy wyjść gdziekolwiek i nie chce z nikim zostać. poza tym moja mam mieszka daleko i nawet jak przyjeżdża to i tak nie może mi pomóc bo jest o kuli. a teściowa nie lubi z nim zostawać sama, bo sięboi, ze on jej na głowę wchodzi i robi co chce. woli zapłacić za opiekunkę niż z nim zostać. tylko, że on i tak cały dzień jest z nianią, więc nie chcę go jeszcze w weekendy zostawiać. także jestem zdana tylko na siebie. od kiedy mały się urodził nie miałąm nawet pół dnia tylko dla siebie, ale mnie to nawet tak nie przygnębia. kiedyś minie. pięknie to ujęłaś "boimy sie obowiązku a z drugiej strony zajmujemy sie pierdołami". ale uwierz mi, ze ten obowiązek nie jest ciężki. sama zobaczysz. ![]()
![]() |
![]() |
#203 |
Raczkowanie
|
Mataner dołączam sie do twoich pokłonów
![]() ![]() ![]() Nakłatdi na piersi,skoro takie straszne rzeczy sie dzieja, to genialna sprawa.Mam nadzieje ,że nie ma problemu żeby je dostać. Mataner-naprawde dodajesz mi otuchy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 |
Rozeznanie
|
![]()
pkawecka - wydaje mi sie ze w takiej sytuacji trzeba sie pocieszać tym ze mamy naszych TŻ
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bardotka bardzo sie ciesze ze choć troszke dodajemy otuchy ![]() ![]() ![]() Wychowywanie dzieci,poród itd podejrzewam ze przeraza nas tak samo ![]() Prawdą jest to ze im bardziej zwlekamy ... tym będzie gorzej .. bo człowiek naprawde robi sie bardzo wygodny ![]()
![]() |
#205 |
Raczkowanie
|
Jak tak czytam to wszysko co tu jest napisane to jakoś tak lepiej na sercu i tak sobie myśle ,że nie będzie tak źle.
Nie nadawno kolega mi powiedział swolje spostrzeżenie.Powiedział, że ma kilka koleżanek które bardzo się bały mieć dzieci,twierdziły że nie nadają sie do wychowywania dzieci,że nie bedą dobrymi matkami,a teraz są najleprzymi jakie widział dotychczas i nie widzą świata za nimi. Chciałabym zeby było tez tak w moim przypadku ale tego nikt nie zgadnie. Narazie dzięki "rozmowom"z wami oswajam się ze wszystkim i dowiaduje różnych rzeczy,choćby o tych nakładkach na piersi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Teraz mamy pieluchy jendorazowe, laktatory, sterylizatory, hustawki dla dzieci, nosiki itp naprawde latwiej jest matkom dzis niz kiedys. Ja jestem samotna mama i ze wszytkim musialam i musze dac rade sama, mama mogla pomoc mi przez 1 miesiac. Nawet nie chce wspominac jak bylam wykonczona. Jak pojawial sie wasze dzieciaczki na swiecie to stwierdzicie ze bylo warto. Pozdrawiam obecne mamusie i te ktore niedlugo beda mamami , te ktore planuja i ktore sie boja. AAAA moja kolezanka po kilku latach starania sie o dziecko zaszla w ciaze! byla juz zdesperowana i chyba wiele by dala aby byc na miejscu matek ktore moga miec dzieci a poprostu sie boja. Cieszmy sie ze mozemy miec nasze malenstwa przy sobie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Rozeznanie
|
![]()
bardotka to prawda, po tym wątku tez wiele rzeczy do mnie doszło i na wiele spraw zaczełam zupełnie inaczej patrzeć
![]() ![]() ![]() ![]() Co do strachu ... to chyba zawsze taki będzie ![]() ![]() janebw .. masz duzo racji ![]() ![]()
![]() |
#208 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ja o tym bólu mówię, bo miałam, bardzo ciężki poród. niektóre moje koleżanki rodziły 2-6h a ja 26h. pocieszające jest to, ze za drugim razem zawsze jest łatwiej. dlatego tylko tak gadam, ale nie zniechęca mnie to całkowicie do drugiego podejścia. ![]() wierzę ci że byłaś wykończona. ja też nie miałam żadnej pomocy ze strony mamy, bo jest daleko, a teściowa tylko mnie krytykowała. najgorsze jednak było to, ze nie miałam żadnej pomocy ze strony męża. mało, ze nie pomagał to jeszcze utrudniał. kłócił się, ze nie ma czasu dla siebie, ze dla dziecka mam czas a dla niego nie, że tylko narzekam i płaczę - w pierwszym półroczu życia dziecka marzyłam, zeby być samotną matką.
![]() |
![]() |
#209 |
Rozeznanie
|
![]()
pkawecka to prawda co do znieczulenia to tez słyszałam opinie podzielone
![]() ![]() Jeśli chodzi o kobiety to uwazam ze wszystkie powinny świetymi zostać ![]() ![]() ![]() Chyba zaden meżczyzna by tyle nie zniósł ![]() Mam nadzieje ze wszystkie które przechodzą ciężkie chwile doczekają niebawem tego iż los sie odwróci ![]() ![]() ![]()
![]() |
#210 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() myślę, że masz rację ale coś nie mam zaufania do losu, żeby liczyć, że sam się odwróci. jest niemrawy i trzeba mu pomóc ![]() ps. mojej koleżanki mąż powiedział, że on zawsze podziwiał kobiety, ze to wszystko znoszą - stwierdził, ze on umarłby już na początku ciąży. ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:24.