|
|
#181 |
|
Raczkowanie
|
Wiedziałam, że spowiedz nie będzie ani łatwa ani przyjemna,ale czegoś takiego się nie spodziewałam. Wiem, że mieszkania razem przed ślubem Kościół nie pochwala, alesłyszałam że są Księża, którzy podchodzą do tego racjonalnie tj lepiej jest powiedzieć o mieszkaniu razem niż ukryć ten fakt ( to tez jest grzech) lub wypowiedz, że jeżeli chcemy być razem i w niedalekiej przyszłość planujemy ślub to jest w stanie przymknąć na to oko, skoro chcemy to naprawić i zlegalizowac nasz związek - ale niestety nie trafiłam na takiego spowiednika,............. szkoda
|
|
|
|
|
#182 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Spowiedź przedślubna
Chyba raczej powinien być zadowolony z racji tego, że jest księdzem, że chcecie ten związek zalegalizować przez Bogiem i że później będziecie już żyć " jak Pan Bóg przykazał", a nie jeszcze jakies problemy robić.
|
|
|
|
|
#183 |
|
Zakorzenienie
|
Ale rozgrzeszenie dostałaś? Podejrzewam, że tak. Proponuję na drugą spowiedź wybrać się do innego księdza (bardziej przyjaźnie nastawionego).
|
|
|
#184 |
|
Zakorzenienie
|
2 spowiedzi minimum, ja nie bylam na ani jednej a moj maz sklamal ze nie mieszkamy razem
|
|
#185 |
|
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem po co braliście ślub kościelny...Skoro dla Ciebie spowiedź nie ma znaczenia, a Twój mąż na niej kłamał.
Po co braliście ślub kościelny? Bo tak wypada? Nie skomentuje tego.
|
|
|
#186 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez m.a.r.t.a Czas edycji: 2008-03-11 o 12:10 Powód: post pod postem |
|||
|
|
|
|
#187 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgadzam się z przedmówczynią, że ksiądz powinien być zadowolony, że chcecie zalegalizować związek przed Bogiem...
|
|
|
|
#188 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem wstrzaśnięta, autentycznie. Plus Ty się tym chwalisz na publicznym forum, i Ciebie to śmieszy ... Masakra ![]() Cytat:
Nie można zjeść ciastka i go mieć. Powtórzę się. Spowiedź w religii katolickiej wygląda od wieków tak a nie inaczej, niezależnie od tego czy Ci się to podoba czy nie - musisz "wyklepać" formułkę. Bóg nie jest kolegą od piwka, i nie idziesz z nim poplotkować ani sobie pogadać. |
||
|
|
|
|
#189 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mozecie bys wstrzasniete. Ja wole przyznac sie przed sama soba i Bogiem niz latac do kosciola i myslec ze jak sie wyspowiadam to bede lepsza.
|
|
|
#190 |
|
Raczkowanie
|
wszędzie krytyka, najlepiej się w ogóle nie odzywać, prawda???
odpo: szugarbejb: to w takim razie na OAZACH, rekolekcjach studenckich i szkolnych gdy spowiedz odbywa się na zasadzie rozmowy - to z tego wynika że to nie jest spowiedz, tak???a księża którzy tak spowiadają, nie są prawdziwymi księżmi, tak??? Edytowane przez m.a.r.t.a Czas edycji: 2008-03-11 o 12:10 Powód: post pod postem |
|
|
|
|
#191 |
|
Zakorzenienie
|
Zgadza sie. Nie mozna miec swojego zdania skoro wiekszosc tak robi, taak za wiekszoscia robmy cos bo tak robi wiekszosc :/
I pewnie nikt nie slyszal ksiezach pedofilach, gejach i zobaczancach i pewnie wierzycie ze ksieza kobiety to tylko widza w kosciele? hmmm to tacy sami ludzie jak i my.
|
|
#192 |
|
Raczkowanie
|
w takim razie spowiedz powinna wyglądać tak: idziesz do konfesjonału, odklepiesz regułki i grzechy te same co zwykle, bez przejęcia, bez żalu za grzechy, ukrywająć niewygodne grzechy żeby tylko dostać rozgrzeszenie i to ma być spowiedz, tylko dlatego, że tak wypada!!!!!!!!!!
|
|
|
|
|
#193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co z mieszkaniem,a nie wspolzyciem przed slubem,to tez jest jakies wyjscie. |
|
|
|
|
|
#194 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Emilowe całusy Edytowane przez m.a.r.t.a Czas edycji: 2008-03-11 o 12:11 Powód: post pod postem |
||
|
|
|
|
#195 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#196 |
|
Raczkowanie
|
to może jest złoty środek na przeżycie kolejnej spowiedzi przedślubnej:rozgrzeszeni e powinno się dostać, i sumienie ma sie czyste......
|
|
|
|
|
#197 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sumienie czyste,ksiadz zadowolony i wyczekiwana noc poslubna |
|
|
|
|
|
#198 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#199 |
|
Raczkowanie
|
Niektore z Was przeszły traume po spowiedzi, nie dziwie sie bo czasem Księża rzeczywiście sa złośliwi...itd. Jeśli ksiądz czepia sie juz takich szczegolow jak planowanie ślubu to nie warto sie tym przejmować, najlepiej wysłuchać i wypuścić takie bzdety drugim uchem oczywiście jeśli jest to przed ślubem, a przyznam się że korciło mnie już odpyskowac coś ksiedzu no ale wiecie jak to jest pożniej same problemy z sakramentami...Zenada pomimo ze to biznes jest, a Kościoł w dzisiejszych czasach jest jak monopolista...
Też czeka mnie spowiedz i nauki mam nadzieje, zer trafie na normalnego ksiedza, bo nie chce sie już bardziej zniechęcać do tej instytucji i zgrzytać zębami na Ksiedza przed ślubem...
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#200 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#201 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To są funkcję moderatora według wiki. Całkiem rozsądna definicja. I zgadzam się z szugarbejb w 100%. Mądra i rozsądna wypowiedź. Jak komuś nie podobają się reguły i zasady wiary to nikt nie każe mu brać ślubu kościelnego.
|
|
|
|
#202 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zresztą nikt nie prosił Cie o krytykę...
|
|
|
#203 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego Kasiu, moje rady wyglądają następująco. 1. Idziesz do innego spowiednika. Robisz wszystko jak należy i z czystym sumieniem bieżesz ślub kościelny. lub. 2. Zaciskasz zęby i wysyłuchujesz dotychczasowergo księdza. lub. 3. Olewasz zasady, olewasz reguły. Dostajesz ślub kościelny, który de facto nie ma żadnej wartości. Czyli okłamywanie siebie, świadków, rodziny. Tego Ci nie radzę i tym bardziej nie życzę. Kiedyś w przyszłości możesz tego bardzo żałować, a będzie już za późno. Mnie też nie podobały się niektóre rzeczy, obowiązki kiedy brała ślub. Ale skoro zdecydowałam (a raczej zdecydowaliśmy się) na ślub kościelny to robiliśmy wszystko jak należy. I naprawdę nie żałuję. Choć nie zawsze było kolorowo.
|
|
|
|
#204 |
|
Raczkowanie
|
I zgadzam się z szugarbejb w 100%. Mądra i rozsądna wypowiedź.
Jak komuś nie podobają się reguły i zasady wiary to nikt nie każe mu brać ślubu kościelnego.[/quote] Jakby wszyscy moderatorzy tak kategorycznie wyrażali swoje zdanie i krytykowali kogoś na tym forum to by nikt nie chciał w nim uczestniczyć. A ty jak sie teraz czujesz kiedy podważam twoją opinie?? Nie spotkałam sie na tym forum z takimi wypowiedziami moderatorow zastanow sie dlaczego Dale Carnegie w swoim bestselerze ujął to tak "Okaż szacunek dla poglądow rozmowcy.Nigdy nie mow mu:"Nie masz racji." "Nie krytykuj, nie potępiaj i nie pouczaj"...
|
|
#205 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
"Kto jest bez winy, niechaj pierwszy rzuci kamien" drogie tolerancyjne religijne kolezanki. |
|
|
|
|
|
#206 |
|
Raczkowanie
|
na forum, tak mi sie wydaje, powinnyśmy się wspierać udzielać wzajemnie rad, podtrzymywać na duchu, dzielić sie swoimi przeżyciami i doświadczeniami, nie wydaję mi sie, żeby wypowiedz "moderatora" w tym wypadku załagodziła sprawy (wg regulaminu), a słowa krytyki nie są nikomu potrzebne zwłaszcza w takiej delikatnej sprawie jak religia i wiara
|
|
|
|
|
#207 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do butters - możesz mnie krytykować. Masz inne zdanie na ten temat,a ja lubię czasem posłuchać innych opinii. Nawet niedorzecznych. A co do wypowiedzi moderatorki nie uważam, że kogoś obraziła, albo powodowała konflikty. Zresztą na wizażu już wielokrotnie podejmowane były wątki pt. "Co wolno moderatorowi". A więc z tego, co pamiętam WOLNO WYRAŻAĆ WŁASNĄ OPINIĘ. Moderator to też uzytkownik forum. A że prawda w oczy kole to niektórzy poczuli się urażeni... A konflikty powodują osoby, które nie potrafią przyjąć ze spokojem słów krytyki. Tylko spróbuj powiedzieć coś co nie zgadza się z ich światopoglądem to rzucają się na Ciebie i próbują rozszarpać...
|
|
|
|
#208 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#209 |
|
Zakorzenienie
|
Dlatego sądze, że najlepiej iść do innego księdza. Jakiegoś przyjemniejszego i milszego. A może do takiego o ciut bardziej liberalnych poglądach?
|
|
|
#210 |
|
Raczkowanie
|
nigdy sie nie wie na jakiego księdza się trafiw sumie to można "sprawdzać" do skutku..... tylko ile można psychiczne wytrzymac, jeśli ktoś na prawdę szczerze chce się wyspowiadać i za każdym razem zamiast pokuty słyszy : powodzenia
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:46.

Jestem wstrzaśnięta, autentycznie. Plus Ty się tym chwalisz na publicznym forum, i Ciebie to śmieszy ... Masakra 

pracujesz w tajnej służbie Kościoła czy co??