![]() |
#181 |
Raczkowanie
|
Dot.: dretwienie rak
Witajcie...
Klaro, Twoj upragniony dlugi weekend zbliza sie wielkimi krokami...ja mam jeszcze 3 dni pracy do wakacji w Polsce, juz nie moge wytrzymac(choc prace mam fajna, no, ale ciagle na nogach).Dzis z kolei inne symptomy sie nieco uspokoily, ale masakrycznie dokucza mi szyja, ktora `strzela` ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Zadomowienie
|
nata, widze ze i Ty na weekend czekasz? Tak, zbliza sie, na szczescie...
![]() |
#183 |
Raczkowanie
|
Hej!!
Edwino, prosze, napisz mi jak dlugi czas uplynal odkad zcaelas miec mrowienia i dretwienia do czasu, kiedy zrobilo Ci sie zapalenie nerwu? U mnie z okiem nadal spokojnie, ale za to mrowienie powraca... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny,
![]() Jutro sprobuje sie dostac do neurologa, i wypytam go o wszystko. Fajnie Nata ze juz wracasz, spokojnie porobisz sobie wszystkie badania ![]() Edwino mam pytanie - czy ta punkcja kregosłupa jest bardzo nieprzyjemna? Pytam bo lekarz ogólny mnie wręcz wypychał na siłe żebym ją sobie zrobiła, bo podobno bardziej boli pobieranie krwi przy zwykłym badaniu. Troche mnie to zdziwilo, bo mi sie wydaje ze taka punkcja to nie taka prosta sprawa i wiąże się z pewnym ryzykiem. Ehh Ci lekarze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Raczkowanie
|
Witaj Kaja!!!
Ciesze sie, ze wyniki dobre!! Moze wiec to tylko magnez.Zrob sobie te punkcje i uspokuj sie, co i ja bym uczynic chciala...Prosze, czy moze mi ktos napisac, dlaczego przy mrowieniach i dretwieniach zlecaja badania tarczycy?Czy ona tak czesto wspolwystepuje z sm, czy po prostu moze powodowac te objawy? ja mam stwierdzona(ale podleczona) spora nadczynnosc i kilka guzow w tarczycy, na szczescie niegroznych(zwykle wole)... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Zadomowienie
|
Kaja, mnie czesto badali magnez. Kiedy mialam ponizej normy to bralam preparaty z magnezem i poprawialo sie po okolo 3 miesiacach.
![]() |
#187 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale nie oszukujmy się, wcale nie samo badanie jest najgorsze, tylko to, co potem. Wszystko zależy od organizmu, są tacy, co po tych 12 godzinach leżenia na brzuchu wstają i nic im nie jest i są tacy, co na trzy tygodnie są przykuci to łóżka. Pobranie płynu mózgowo- rdzeniowego powoduje różnicę ciśnień i póki się one nie wyrównają, to... Powiem ci tak, nie byłam się w stanie dowlec do toalety na siusiu, bo ból głowy był taki, że myslałam, że mi rozsadzi czaszkę. Nigdy mnie TAK głowa nie bolała. 21 dni bólu głowy, ciągłego uczucia, że jest ci niedobrze, szumu w uszach, bólu kręgosłupa. To tzw. szok popunkcyjny. A lekarze mnie "pocieszali", że są i tacy, co męczą się 4, 5 tygodni. Nie mogłam się umyć, jeść, normalnie funkcjonować. Żadne mocne środki przeciwbólowe, kroplówki z Ketanolem, nic mi nie chciało podziałać. Dlatego musisz wiedzieć, co cię ewentualnie (bo może będziesz w gronie tych szczęśliwców, co nic im nie było) czeka.
![]() |
![]() |
#189 |
Przyczajenie
|
dziekuje Edwino za odpowiedź
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Raczkowanie
|
Hello!!!
PONAWIAM PYTANIE:CZY KTOS WIE, DLACZEGO PRZY TEGO RODZAJU DOLEGLIWOSCIACH BADA SIE TARCZYCE?cO MA PIERNIKI DO WIATRAKA? CZY BOL NOGI PROMIENIUJACY OD BIODRA DO STOPY COS ZNACZY?cZY TO MOZE BYC `TYLKO ` KREGOSLUP, CZY RACZEJ JUZ TO OBJAW SM? pOJUTRZE LECE DO KRAJU, ALE WYKONCZE SIE PSYCHICZNIE PRZEDTEM... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#193 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#194 |
Przyczajenie
|
Hejka! Nata o tarczycy wiem tyle co przeczytalam na necie, wiec Ci nie pomoge
![]() ![]() ![]() A jesli chodzi o ten popunkcyjny ból głowy to wyczytalam ze pojawia sie wówczas gdy zostanie przebita opona w okolicach lędźwia, i ze zalezy od wprawy lekarza ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiele objawów jest spowodowana niskim poziomem tyroksyny. Ale nie wszystkie objawy wystąpią we wszystkich przypadkach. • Objawy występujące najczęściej to: zmęczenie, przybieranie na wadze, zaparcia, uczucie zimna, sucha skóra, matowe i suche włosy, zatrzymywanie wody w tkankach, spowolnienie umysłowe i depresja. • Mniej częste objawy to: zgrubienie głosu, nieregularne obfite miesiączki i niepłodność u kobiet. Bóle nadgarstka, drętwienie ręki, utrata pamięci i utrata poczucia rzeczywistości u ludzi starszych. • Jeżeli ktoś ma anginę (dusznicę bolesną) serca, to bóle serca mogą być częstsze. Jednakże wszystkie te objawy mogą być spowodowane również przez inne czynniki i czasami diagnoza nie jest tak oczywista. Objawy zazwyczaj rozwijają się powoli i stopniowo. Pogarszają się wciągu miesięcy i lat, wraz ze stopniowym zmniejszaniem się poziomu tyroksyny. M asz więc odpowiedź dlaczego przy drętwieniach można podejrzewać tarczycę. Nie słyszałam o jakiejś współzależności miedzy chorobą tarczycy a sm. Ja mam ją na szczęście zdrową Nata nie myśl o swoich dolegliwościach tylko idź pobiegaj, albo zajmij się czymś męczącym. Np wytrzep dywany ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Zadomowienie
|
Do Nicedream.
dzieki za odpowiedz, szkoda, ze to nie takie proste z ta aspiryna ![]()
![]() |
#197 |
Raczkowanie
|
Dzieki Kaja i Olale!!!
Macie racje...z ta tarczyca to dziwna sprawa. ja mam w sumie nadczynnosc, ale nie wiem jak jest obecnie, bo to podobno latwo przejsc z jednego kranca tarczycowego w drugi...ale akurat tym sie nie przejmuje. No coz, dzis zwiedzalam galerie sztuki, zajelam sie tak zywo obrazami, ze zapomnialam o wszelkich dolegliwosciach...nawet bolu nogi, ktory mi dokuczal od rana. No coz, nie ulega watpiwosci ze za tydzien od tej pory bede juz o krok blizsza prawdzie... Olale, ja wiem, ze Ty masz stwierdzone sm, ale w kilku miejscach na roznych stronach natknelam sie na to, ze rezonans w koncu wykazuje zmiany w mozgu...Wiec jesli u Ciebie ciagle nie ma zadnego potwierdzenia w RMI, to chyba masz jakas niesamowicie rzadka forme sm...zastanawialas sie kiedys nad tym, ze to moze byc cos innego? Pozdrawiam wszystkie dziewczyny wieczorowa pora...Kaja, daj znac , co tam odkrylas... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Raczkowanie
|
Hej!!!
Co to sa `odruchy brzuszne`? spotkalam sie z tym okresleniem, a brzmi nieco dziwnie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale coś mi się wydaje, że wprawa neurologa to jedno, a pech i osobliwość organizmu to drugie- skoro ludzie po punkcji u tego samego lekarza- jedni całkiem się dobrze czuli, a drudzy dętka? Co komu pisane, to go nie minie, choćby tysiąc punkcji ten lekarz zrobił w życiu. Oni sami nie wiedzą, jak pacjent zareaguje. I chyba nie ma co tu obwiniać lekarza o brak umiejętności, jak zareagujemy szokiem. Oczywiście, życzę Ci, aby wszystko to Cię ominęło. Żadnych szoków. ![]()
![]() |
![]() |
#200 |
Raczkowanie
|
Hej!!!
dzieki za informacje o punkcji,ale chyba i tak bede nalegala, by mi ja zrobiono...o ile rezonns nieczego nie wykaze, oczywiscie.Dzis mam praktycznie pewnosc, ze to sm, obuzdzilam sie w nocy z cala reka zdretwiala, poruszalam i przeszlo, ale rano czuje sie po prostu beznadziejnie...dretwieje mi cala lewa strona, mam zamglone widzenie w lewym oku, cala sie trzese...moze z nerwow?Czym predzej zaaplikowalam sobie magnez, bo tym razem jestem pewna, ze to rzut... Czy na pogorszenie mojego stanu moze miec wplyw fakt, ze wczoraj pilam alkohol(wprwwdzie niewiele)?? Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Przyczajenie
|
Czesc Wam ponownie, to ja, ta ktora stchorzyla na EMG
![]() Oczywiscie nadal mi rece dretwieja w nocy (prawie kazdej nocy sie budze z tego powodu, a jak nie, to rano mam kompletnie zdretwiale, albo jedna, albo obie). Bol w szyji nateza sie z kazdym dniem (mam degeneracje dysku szyjnego). Czytam Was tu regularnie, ale ze zadnych nowych badan nie robilam, wiec niewiele mam interesujacego do opisania. Postaram sie pojsc sprawdzic wzrok i tarczyce oraz ewentualnie przerzucic sie z karate (szkoda, bo bardzo lubie, ale niby w moim wypadku niewskazane ![]() Zycze wszystkim z nas duzo odwagi i usmiechu na codzien ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Raczkowanie
|
Witam i zegnam!!!
Przynajmniej na jakis czas.Jutro wieczorem wylatuje do Polski, zrobic ze soba porzadek i przekonac sie, co mi jest...Mam nadzieje, ze bedzie dobrze. Naprawde, macie racje, ze najwiecej otuchy dodaja inni, ktorzy przeszli przez te same co my problemy...Po poludniiu poczulam sie nieco lepiej, nie byl to wiec zaden rzut, przynajmniej jeszcze nie... No, koniec z domyslami i spekulacjami, w Polsce nie bede miala tak czesto dostepu do internetu, wiec moja wyobraznia nie bedzie miala tak soczystej pozywki...Dziekuje Wam bardzo i do napisania |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Przyczajenie
|
Prawdopodobnie jest to przepuklina jądra miażdżystego w odcinku szyjnym kręgosłupa.Niezbędne jest prześwitlenie: rezonans magnetyczny.Prywatnie kosztuje około 1.000 zł więc postaraj się o skierowanie.Nie należy lekceważyć takich objawów,w okresie późniejszym,przewlekłym dochodzi do niedotlenienia mięśni i brak odżywienia poszczególnych ich partii co prowadzi do ich zaniku,osłabieniu.Sygnałe m ostatecznym jest tzw. niedowałd kończyny górnej.Brak możliwości ruchu ręką pomimo woli organizmu.Jeśli przepuklina jądra miażdżystego nie jest znaczna można próbować rehabilitację ale tylko u dyplomownych i sprawdzonych rehabilitantów - przestrzegam przez amatorami i samoukami którzy mogą przyczynić się do szybszego trafienia na stół operacyjny.W przypadku przepukliny znacznej - bez możliwości jej cofnięcia,niezbędny jest zabieg neurochirurgiczny.Nie jest skomplikowany ale ze względu na umiejscowienie w odcinku szyjnych wykonać go może tylko lekarz neurochirurg.Jeśli zajdzie taka potrzeba,polecam Kinikę Neurochirurgii MON prof. Podgórskiego w Warszawie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Przyczajenie
|
I jeszcze jedno: w przypadku takich objawów jak drętwienie rąk należy całkowicie zrezygnować z jakich kolwiek ćwiczeń i uprawiania sportu do wyjaśnienia przyczyny.Ruchy rotacyjne kręgosłupa nie tylko w odcinku lędźwiowym ale i szyjnym mogą doprowadzić do poważnego uszkodzenia jądra miażdżystego i utkwienia w rdzeniu kręgowym.Konsekwencje są bardzo poważne z paraliżem włącznie.Wtedy liczą się każde minuty i operacja jest jedynym ratunkiem przed kalectwem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Raczkowanie
|
Marcel ,to bardzo ciekawe.Czy twoja wypowiedz dotyczy edynie dolegliwosci agnestoyi, czy tez moze byc przyczyna moich proble?Dodam, ze wszystko, co opisuje agnestoya dolega takze mi(choc szyja nie boli mnie ciagle, tylko czasami, za to mocno, pomaga, jak poleze plasko z kolanami ugietymi albo cieply prysznic), ale takze strasznie mi kosci, hm, jak to opisac `przeskakuja` w miejscu, gdzie mam lopatki.W ogole bardzo `pstrykam`.oprocz dretwienia i mrowienia rak, zwlaszcza rano i w nocy, dokucza mi niekiedy sztywnienie nogi lewej(dodam, ze nie hamuje zdolnosci poruszania sie).Co o tym sadzisz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Przyczajenie
|
Objawy są bardzo specyficzne i istnieje duże prawdopodobieństwo że jest to przepuklina jądra miażdżystego.Charakteryst ycznym objawem dla przepuklin kręgosłupowych jest zapalenie nerwu kulszowego, czyli tzw. rwa kulszowa.Może być barkowa sięgająca aż do dłoni i pojedynczych palców lub kończyny dolnej pojedynczej lub obu.Wtedy ból może pojawiać się w pośladku biegnie jak "struna" przez nogę i kończy się na palcach stopy.Czucie w kończynach gdy występuje ucis na nerw korzeniowy jest zaburzone.Często pacjent sam stwierdza że nie odbiera bodźców czuciowych prawidłowo.Przy dłuższym ucisku na nerw obserwuje się zmniejszenie obwodu mięśni "chorej" kończyny w porównaniu ze zdrową.Najważniejsze jest to by leczyć przyczynę a nie objawy.Maści i tabletki przeciwbólowe nie są rozwiązaniem.Stan zdrowia pogarsza się z tygodnia na tydzień.Przyjmowanie pozycji leżącej z ugiętymi w kolanach nogami (lepiej jest połozyć się na podłodze a nogi połozyć na łóżku tak by ugięcie kolan miało 90 stopni) istotnie może zmniejszać dolegliwości,gdyż przestrzenie międzykręgowe ulegają powiększeniu i przepuklina czasowo zmniejsza się.Nie chcę straszyć operacjami ale najczęściej jest to jedyny sposób na powrót do zdrowia.Operację przepuklin na oddział neurochirurgicznych są podstawowymi zabiegami które się wykonuje.Zabieg wykonany prawidłowo przez neurochirurga zapewnia dobre efekty.Po zabiegu należy korzystać z rehabilitacji usprawniającej część operowaną.Trzeba pomyśleć o zmianie trybu życia.Zakaz sportów obciążających,przede wszystkim odpada bieganie,a w codzienności bezwzględny zakaz dźwigania.Najważniejsza jest wizyta u neurochirurga i to on musi postawić diagnozę ale oczywiście na podstawie rezonansu magnetycznego a w ostateczności na podstawie tomografu komputerowego.Rezonans jest dokładniejszym prześwietleniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Przyczajenie
|
Tzw. strzelanie kości nie jest chorobą ale jeśli zauważasz w lustrze że twoja łopatka odstaje lub różni się od zdrowej to radzę wizytę u lekarza ortopedy lub neurochirurga.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Raczkowanie
|
Bardzo dziekuje Marcel!!! Za chwile mam rezonans, ale sie denerwuje...A potem wizyta u neurologa. Pozdrawiam wszystkich
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#210 |
Raczkowanie
|
Hej!!!
Rezonans wyszedl super... ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:41.