dretwienie rak - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-04-25, 22:13   #181
nata79
Raczkowanie

Dot.: dretwienie rak

Witajcie...

Klaro, Twoj upragniony dlugi weekend zbliza sie wielkimi krokami...ja mam jeszcze 3 dni pracy do wakacji w Polsce, juz nie moge wytrzymac(choc prace mam fajna, no, ale ciagle na nogach).Dzis z kolei inne symptomy sie nieco uspokoily, ale masakrycznie dokucza mi szyja, ktora `strzela` i strzyka, jakbym miala z 60 lat...Moze to wiec i to...Choc moze wszystko naraz.kaja, jak tam badania? ruszylas cos?Pozdrawiam
nata79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-26, 08:04   #182
Klara02
Zadomowienie

nata, widze ze i Ty na weekend czekasz? Tak, zbliza sie, na szczescie...
Stary 2006-04-26, 09:29   #183
nata79
Raczkowanie

Hej!!
Edwino, prosze, napisz mi jak dlugi czas uplynal odkad zcaelas miec mrowienia i dretwienia do czasu, kiedy zrobilo Ci sie zapalenie nerwu? U mnie z okiem nadal spokojnie, ale za to mrowienie powraca...
Stary 2006-04-26, 10:25   #184
kaja24
Przyczajenie

Hej dziewczyny, Właśnie odebrałam wyniki badań krwi, między innymi tarczyca (ok) i Magnez, bo chciałam wiedzieć czy jest sens brać te tablety. Okazuje sie ze nie zmieściłam sie w normie, jest ponizej dolnej granicy i to mnie troche zastanowiło. Brałam magnez przez 5 m-cy w ilości takiej jak przy niedoborach i jadłam duuuużo czekolady - gdyż tak mi zasugerował neurolog. Zastanawiam sie teraz czy wogole zażywanie magnezu ma sens, czy poprostu tak ciezko jest go uzupełnić? a moze ja miałam wczesniej duzo niższy? a moze takie badanie mg w krwi jest mało wiarygodne (podobno wazniejsze jest w erytrocytach). Czy któraś z Was robiła sobie badanie pod kątem Mg?
Jutro sprobuje sie dostac do neurologa, i wypytam go o wszystko.
Fajnie Nata ze juz wracasz, spokojnie porobisz sobie wszystkie badania i szybciej się uspokoisz.
Edwino mam pytanie - czy ta punkcja kregosłupa jest bardzo nieprzyjemna? Pytam bo lekarz ogólny mnie wręcz wypychał na siłe żebym ją sobie zrobiła, bo podobno bardziej boli pobieranie krwi przy zwykłym badaniu. Troche mnie to zdziwilo, bo mi sie wydaje ze taka punkcja to nie taka prosta sprawa i wiąże się z pewnym ryzykiem. Ehh Ci lekarze
kaja24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-26, 10:46   #185
nata79
Raczkowanie

Witaj Kaja!!!
Ciesze sie, ze wyniki dobre!! Moze wiec to tylko magnez.Zrob sobie te punkcje i uspokuj sie, co i ja bym uczynic chciala...Prosze, czy moze mi ktos napisac, dlaczego przy mrowieniach i dretwieniach zlecaja badania tarczycy?Czy ona tak czesto wspolwystepuje z sm, czy po prostu moze powodowac te objawy? ja mam stwierdzona(ale podleczona) spora nadczynnosc i kilka guzow w tarczycy, na szczescie niegroznych(zwykle wole)...
Stary 2006-04-26, 13:56   #186
Klara02
Zadomowienie

Kaja, mnie czesto badali magnez. Kiedy mialam ponizej normy to bralam preparaty z magnezem i poprawialo sie po okolo 3 miesiacach.
Stary 2006-04-26, 16:57   #187
nicedream
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Klara02
Nicedream, zapomnialam zapytac. pisalas kiedys, ze udaje sie czasem napad migreny przerwac aspiryna. Czy aspiryne bierzesz zaraz jak sie pojawia "aura" przed bolem glowy? I czy to przerywa tylko bol glowy czy tez lagodzi dretwienie, mroczki itd?
Muszę Cię Klaro zmartwić. Aspiryna pomaga mi tylko w lżejszym ataku migreny (mam na myśli tę rozpuszczalną) w migrenie z drętwieniem i całą resztą nic na mnie nie działa. Nawet triptany. Ale u bardzo wielu osób przerywają właśnie atak tej ostrej migreny np. Imigran. Dlatego koniecznie idz do lekarza - jesli to migrena moze Ci taki lek przepisać. Może zadziała i nie będziesz musiała cierpieć. Ale z aspiryną też możesz spróbować - wiem że na niektórych działa. Rozpuść sobie 2 tabletki musujące odrazu jak pojawi się "aura", połóż się w zaciemnionym pokoju i postaraj się zasnąć. Acha, mi ten okrutny ból głowy łagodzą trochę zimne kompresy na czole - wkładam mały ręcznik, zwilżony wodą do zamrażarki i po paru minutach wyjmuję i kładę na czoło. Dopiero wtedy jestem w stanie zasnąć i szybciej mi migrena przechodzi. Pozdrawiam . I miłego weekendu życzę

nicedream jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-04-27, 04:32   #188
Edwina2111
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kaja24
Hej dziewczyny, Edwino mam pytanie - czy ta punkcja kregosłupa jest bardzo nieprzyjemna? Pytam bo lekarz ogólny mnie wręcz wypychał na siłe żebym ją sobie zrobiła, bo podobno bardziej boli pobieranie krwi przy zwykłym badaniu. Trochę mnie to zdziwilo, bo mi sie wydaje ze taka punkcja to nie taka prosta sprawa i wiąże się z pewnym ryzykiem. Ehh Ci lekarze
Sama punkcja nie jest bardzo bolesna, raczej nieprzyjemna. Trzeba się wygiąć w "koci grzbiet" (różnie robią- albo na siedząco, albo na leżąco (chyba lepiej)), lekarz wymacuje przerwę między kręgami i tam się wbija. Boli ukłucie, a potem taki dziwny, nieprzyjemny prąd cię przechodzi od szyi do nogi. Brrr..., okropne uczucie. I już. Rzeczywiście, badanie krwi może bardziej boleć.
Ale nie oszukujmy się, wcale nie samo badanie jest najgorsze, tylko to, co potem. Wszystko zależy od organizmu, są tacy, co po tych 12 godzinach leżenia na brzuchu wstają i nic im nie jest i są tacy, co na trzy tygodnie są przykuci to łóżka.
Pobranie płynu mózgowo- rdzeniowego powoduje różnicę ciśnień i póki się one nie wyrównają, to... Powiem ci tak, nie byłam się w stanie dowlec do toalety na siusiu, bo ból głowy był taki, że myslałam, że mi rozsadzi czaszkę. Nigdy mnie TAK głowa nie bolała. 21 dni bólu głowy, ciągłego uczucia, że jest ci niedobrze, szumu w uszach, bólu kręgosłupa. To tzw. szok popunkcyjny. A lekarze mnie "pocieszali", że są i tacy, co męczą się 4, 5 tygodni. Nie mogłam się umyć, jeść, normalnie funkcjonować. Żadne mocne środki przeciwbólowe, kroplówki z Ketanolem, nic mi nie chciało podziałać.
Dlatego musisz wiedzieć, co cię ewentualnie (bo może będziesz w gronie tych szczęśliwców, co nic im nie było) czeka.

Czasem łatwiej zgasić w sobie światło niż rozjaśnić ciemność.

Mój wirtualny psiurek - Mundek http://dajmudom.pl/futro.php?id=1210
Edwina2111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-27, 06:49   #189
kaja24
Przyczajenie

dziekuje Edwino za odpowiedź , wlaśnie o takie informacje mi chodziło. Narazie nie będe sie sama wyrywała do tego badania, poczekam co zaleci mój neurolog. Ale przynajmniej wiem czego moge sie spodziewac gdyby była taka potrzeba dziekuje pa
Stary 2006-04-27, 09:15   #190
nata79
Raczkowanie

Hello!!!

PONAWIAM PYTANIE:CZY KTOS WIE, DLACZEGO PRZY TEGO RODZAJU DOLEGLIWOSCIACH BADA SIE TARCZYCE?cO MA PIERNIKI DO WIATRAKA? CZY BOL NOGI PROMIENIUJACY OD BIODRA DO STOPY COS ZNACZY?cZY TO MOZE BYC `TYLKO ` KREGOSLUP, CZY RACZEJ JUZ TO OBJAW SM? pOJUTRZE LECE DO KRAJU, ALE WYKONCZE SIE PSYCHICZNIE PRZEDTEM...
Stary 2006-04-27, 10:25   #191
olale
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Edwina2111
Ale nie oszukujmy się, wcale nie samo badanie jest najgorsze, tylko to, co potem. Wszystko zależy od organizmu, są tacy, co po tych 12 godzinach leżenia na brzuchu wstają i nic im nie jest i są tacy, co na trzy tygodnie są przykuci to łóżka.
NO to ja nalezalam do klubu tych lezacych 3 tygodnie. Glowa mnie nie bolała tylko w pozycji lezacej, wiec prawie miesiac przelezalam zanim wrocilam do siebie. Podobno jak sie 12 godzin po zabiegu lezy, to glowa nie boli, ale w moim przypadku to sie nie sprawdzilo. Nie chcialabym drugi raz tego przechodzic.
olale jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-04-27, 16:40   #192
Edwina2111
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez olale
NO to ja nalezalam do klubu tych lezacych 3 tygodnie. Glowa mnie nie bolała tylko w pozycji lezacej, wiec prawie miesiac przelezalam zanim wrocilam do siebie. Podobno jak sie 12 godzin po zabiegu lezy, to glowa nie boli, ale w moim przypadku to sie nie sprawdzilo. Nie chcialabym drugi raz tego przechodzic.
Właśnie, ja z zapobiegliwości leżałam nieruchomo nawet więcej niż 12 godzin i też, cholebcia, nie pomogło. Po prostu nie ma żadnej reguły na to. Jedni leżą 3 godziny i potem śmigają po korytarzu, a drudzy robią wszystko, jak każą, a i tak się kończy szokiem. Lekarze też nie wiedzą, co będzie z danym pacjentem potem, jaka będzie reakcja. Wielka loteria.

Stary 2006-04-27, 16:43   #193
Edwina2111
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nata79
Hello!!!

PONAWIAM PYTANIE:CZY KTOS WIE, DLACZEGO PRZY TEGO RODZAJU DOLEGLIWOSCIACH BADA SIE TARCZYCE?cO MA PIERNIKI DO WIATRAKA? CZY BOL NOGI PROMIENIUJACY OD BIODRA DO STOPY COS ZNACZY?cZY TO MOZE BYC `TYLKO ` KREGOSLUP, CZY RACZEJ JUZ TO OBJAW SM? pOJUTRZE LECE DO KRAJU, ALE WYKONCZE SIE PSYCHICZNIE PRZEDTEM...
Chyba ze względu na podobne objawy, które spowodowane są chorą tarczycą, np. drżenie rąk. Ale głowy nie daję.

Stary 2006-04-27, 18:19   #194
kaja24
Przyczajenie

Hejka! Nata o tarczycy wiem tyle co przeczytalam na necie, wiec Ci nie pomoge. Oczywiscie ja tez dopasowywalam niektóre objawy do siebie, i wiele by sie zgodziło, ale tak nie mozna, bo zwariujejmy Zrobilam TSH głownie dlatego ze musialam sprawdzic czy jest w normie zanim uzyje kropli do oczu, ktore przepisal okulista. Od kilku dni juz wogole nei czytam o żanych objawach jakichkolwiek chorób i naprawde psychicznie czuję się lepiej, teraz zrzuciłam wszystko na ten magnez i spokojnie czekam na efekty Niestety nie dostalam sie dzisiaj do tego neurologa wiec nadal musze czekac.
A jesli chodzi o ten popunkcyjny ból głowy to wyczytalam ze pojawia sie wówczas gdy zostanie przebita opona w okolicach lędźwia, i ze zalezy od wprawy lekarza a tutaj widze ze i Was to nie ominęło. Mnie moze ze 3 lub 4 razy w życiu bolala głowa , wiec nie wyobrazam sobie 3 tygodni leżenia z bólem głowy tak jak Wy dziewczyny. Oby mnie to ominęło !
Stary 2006-04-27, 19:15   #195
olale
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nata79
Witaj Kaja!!!
Prosze, czy moze mi ktos napisac, dlaczego przy mrowieniach i dretwieniach zlecaja badania tarczycy?Czy ona tak czesto wspolwystepuje z sm, czy po prostu moze powodowac te objawy? ja mam stwierdzona(ale podleczona) spora nadczynnosc i kilka guzow w tarczycy, na szczescie niegroznych(zwykle wole)...
Wklejam co wyczytałam o niedoczynności tarczycy.

Wiele objawów jest spowodowana niskim poziomem tyroksyny. Ale nie wszystkie objawy wystąpią we wszystkich

przypadkach.

Objawy występujące najczęściej to: zmęczenie, przybieranie na wadze, zaparcia, uczucie zimna, sucha skóra, matowe i suche włosy, zatrzymywanie wody w tkankach, spowolnienie umysłowe i depresja.

Mniej częste objawy to: zgrubienie głosu, nieregularne obfite miesiączki i

niepłodność u kobiet. Bóle nadgarstka, drętwienie ręki, utrata pamięci i utrata poczucia rzeczywistości u ludzi starszych.

Jeżeli ktoś ma anginę (dusznicę bolesną) serca, to bóle serca mogą być częstsze.

Jednakże wszystkie te objawy mogą być spowodowane również przez inne czynniki i czasami diagnoza nie jest tak oczywista. Objawy zazwyczaj rozwijają się powoli i stopniowo. Pogarszają się wciągu miesięcy i lat, wraz ze stopniowym zmniejszaniem się poziomu tyroksyny.
M
asz więc odpowiedź dlaczego przy drętwieniach można podejrzewać tarczycę.

Nie słyszałam o jakiejś współzależności miedzy chorobą tarczycy a sm. Ja mam ją na szczęście zdrową
Nata nie myśl o swoich dolegliwościach tylko idź pobiegaj, albo zajmij się czymś męczącym. Np wytrzep dywany . Zobaczysz jak zajmiesz się czymś, to przestaniesz myślec " co mi jest" i poczujesz sie lepiej. Wiem co mówie.
olale jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-27, 21:03   #196
Klara02
Zadomowienie

Do Nicedream.
dzieki za odpowiedz, szkoda, ze to nie takie proste z ta aspiryna
Stary 2006-04-27, 23:14   #197
nata79
Raczkowanie

Dzieki Kaja i Olale!!!

Macie racje...z ta tarczyca to dziwna sprawa. ja mam w sumie nadczynnosc, ale nie wiem jak jest obecnie, bo to podobno latwo przejsc z jednego kranca tarczycowego w drugi...ale akurat tym sie nie przejmuje. No coz, dzis zwiedzalam galerie sztuki, zajelam sie tak zywo obrazami, ze zapomnialam o wszelkich dolegliwosciach...nawet bolu nogi, ktory mi dokuczal od rana. No coz, nie ulega watpiwosci ze za tydzien od tej pory bede juz o krok blizsza prawdzie... Olale, ja wiem, ze Ty masz stwierdzone sm, ale w kilku miejscach na roznych stronach natknelam sie na to, ze rezonans w koncu wykazuje zmiany w mozgu...Wiec jesli u Ciebie ciagle nie ma zadnego potwierdzenia w RMI, to chyba masz jakas niesamowicie rzadka forme sm...zastanawialas sie kiedys nad tym, ze to moze byc cos innego? Pozdrawiam wszystkie dziewczyny wieczorowa pora...Kaja, daj znac , co tam odkrylas...
Stary 2006-04-27, 23:29   #198
nata79
Raczkowanie

Hej!!!
Co to sa `odruchy brzuszne`? spotkalam sie z tym okresleniem, a brzmi nieco dziwnie...
Stary 2006-04-28, 04:35   #199
Edwina2111
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kaja24
Hejka! A jesli chodzi o ten popunkcyjny ból głowy to wyczytalam ze pojawia sie wówczas gdy zostanie przebita opona w okolicach lędźwia, i ze zalezy od wprawy lekarza a tutaj widze ze i Was to nie ominęło.
Fakt, pierwszy z brzegu lekarz neurolog nie robi punkcji kręgosłupa, tylko ci najbardziej doświadczeni (w Poznaniu robił mi ordynator, a oprócz niego jeszcze tylko dwóch lekarzy na oddziale się tego podejmowało). Od lekarzy nawet wiem, że niektórzy boją się ją robić.

Ale coś mi się wydaje, że wprawa neurologa to jedno, a pech i osobliwość organizmu to drugie- skoro ludzie po punkcji u tego samego lekarza- jedni całkiem się dobrze czuli, a drudzy dętka? Co komu pisane, to go nie minie, choćby tysiąc punkcji ten lekarz zrobił w życiu. Oni sami nie wiedzą, jak pacjent zareaguje. I chyba nie ma co tu obwiniać lekarza o brak umiejętności, jak zareagujemy szokiem.
Oczywiście, życzę Ci, aby wszystko to Cię ominęło. Żadnych szoków.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-04-28, 09:22   #200
nata79
Raczkowanie

Hej!!!

dzieki za informacje o punkcji,ale chyba i tak bede nalegala, by mi ja zrobiono...o ile rezonns nieczego nie wykaze, oczywiscie.Dzis mam praktycznie pewnosc, ze to sm, obuzdzilam sie w nocy z cala reka zdretwiala, poruszalam i przeszlo, ale rano czuje sie po prostu beznadziejnie...dretwieje mi cala lewa strona, mam zamglone widzenie w lewym oku, cala sie trzese...moze z nerwow?Czym predzej zaaplikowalam sobie magnez, bo tym razem jestem pewna, ze to rzut... Czy na pogorszenie mojego stanu moze miec wplyw fakt, ze wczoraj pilam alkohol(wprwwdzie niewiele)?? Pozdrawiam
Stary 2006-04-28, 19:40   #201
agnestoya
Przyczajenie

Czesc Wam ponownie, to ja, ta ktora stchorzyla na EMG .

Oczywiscie nadal mi rece dretwieja w nocy (prawie kazdej nocy sie budze z tego powodu, a jak nie, to rano mam kompletnie zdretwiale, albo jedna, albo obie). Bol w szyji nateza sie z kazdym dniem (mam degeneracje dysku szyjnego).

Czytam Was tu regularnie, ale ze zadnych nowych badan nie robilam, wiec niewiele mam interesujacego do opisania. Postaram sie pojsc sprawdzic wzrok i tarczyce oraz ewentualnie przerzucic sie z karate (szkoda, bo bardzo lubie, ale niby w moim wypadku niewskazane ) na yoge. I to wszystko pod wplywem Waszych tu wypowiedzi. I tez chcialam przede wszystkim podkreslic fakt, ze to prawda, ze sie duzo razniej czuje, jak sie nie jest samym z tego typu problemami.

Zycze wszystkim z nas duzo odwagi i usmiechu na codzien .
agnestoya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-29, 01:49   #202
nata79
Raczkowanie

Witam i zegnam!!!

Przynajmniej na jakis czas.Jutro wieczorem wylatuje do Polski, zrobic ze soba porzadek i przekonac sie, co mi jest...Mam nadzieje, ze bedzie dobrze. Naprawde, macie racje, ze najwiecej otuchy dodaja inni, ktorzy przeszli przez te same co my problemy...Po poludniiu poczulam sie nieco lepiej, nie byl to wiec zaden rzut, przynajmniej jeszcze nie... No, koniec z domyslami i spekulacjami, w Polsce nie bede miala tak czesto dostepu do internetu, wiec moja wyobraznia nie bedzie miala tak soczystej pozywki...Dziekuje Wam bardzo i do napisania
Stary 2006-04-29, 07:31   #203
Marcelo
Przyczajenie

Prawdopodobnie jest to przepuklina jądra miażdżystego w odcinku szyjnym kręgosłupa.Niezbędne jest prześwitlenie: rezonans magnetyczny.Prywatnie kosztuje około 1.000 zł więc postaraj się o skierowanie.Nie należy lekceważyć takich objawów,w okresie późniejszym,przewlekłym dochodzi do niedotlenienia mięśni i brak odżywienia poszczególnych ich partii co prowadzi do ich zaniku,osłabieniu.Sygnałe m ostatecznym jest tzw. niedowałd kończyny górnej.Brak możliwości ruchu ręką pomimo woli organizmu.Jeśli przepuklina jądra miażdżystego nie jest znaczna można próbować rehabilitację ale tylko u dyplomownych i sprawdzonych rehabilitantów - przestrzegam przez amatorami i samoukami którzy mogą przyczynić się do szybszego trafienia na stół operacyjny.W przypadku przepukliny znacznej - bez możliwości jej cofnięcia,niezbędny jest zabieg neurochirurgiczny.Nie jest skomplikowany ale ze względu na umiejscowienie w odcinku szyjnych wykonać go może tylko lekarz neurochirurg.Jeśli zajdzie taka potrzeba,polecam Kinikę Neurochirurgii MON prof. Podgórskiego w Warszawie.
Marcelo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-29, 07:37   #204
Marcelo
Przyczajenie

I jeszcze jedno: w przypadku takich objawów jak drętwienie rąk należy całkowicie zrezygnować z jakich kolwiek ćwiczeń i uprawiania sportu do wyjaśnienia przyczyny.Ruchy rotacyjne kręgosłupa nie tylko w odcinku lędźwiowym ale i szyjnym mogą doprowadzić do poważnego uszkodzenia jądra miażdżystego i utkwienia w rdzeniu kręgowym.Konsekwencje są bardzo poważne z paraliżem włącznie.Wtedy liczą się każde minuty i operacja jest jedynym ratunkiem przed kalectwem.
Stary 2006-04-29, 10:36   #205
nata79
Raczkowanie

Marcel ,to bardzo ciekawe.Czy twoja wypowiedz dotyczy edynie dolegliwosci agnestoyi, czy tez moze byc przyczyna moich proble?Dodam, ze wszystko, co opisuje agnestoya dolega takze mi(choc szyja nie boli mnie ciagle, tylko czasami, za to mocno, pomaga, jak poleze plasko z kolanami ugietymi albo cieply prysznic), ale takze strasznie mi kosci, hm, jak to opisac `przeskakuja` w miejscu, gdzie mam lopatki.W ogole bardzo `pstrykam`.oprocz dretwienia i mrowienia rak, zwlaszcza rano i w nocy, dokucza mi niekiedy sztywnienie nogi lewej(dodam, ze nie hamuje zdolnosci poruszania sie).Co o tym sadzisz?
Stary 2006-04-30, 14:07   #206
Marcelo
Przyczajenie

Objawy są bardzo specyficzne i istnieje duże prawdopodobieństwo że jest to przepuklina jądra miażdżystego.Charakteryst ycznym objawem dla przepuklin kręgosłupowych jest zapalenie nerwu kulszowego, czyli tzw. rwa kulszowa.Może być barkowa sięgająca aż do dłoni i pojedynczych palców lub kończyny dolnej pojedynczej lub obu.Wtedy ból może pojawiać się w pośladku biegnie jak "struna" przez nogę i kończy się na palcach stopy.Czucie w kończynach gdy występuje ucis na nerw korzeniowy jest zaburzone.Często pacjent sam stwierdza że nie odbiera bodźców czuciowych prawidłowo.Przy dłuższym ucisku na nerw obserwuje się zmniejszenie obwodu mięśni "chorej" kończyny w porównaniu ze zdrową.Najważniejsze jest to by leczyć przyczynę a nie objawy.Maści i tabletki przeciwbólowe nie są rozwiązaniem.Stan zdrowia pogarsza się z tygodnia na tydzień.Przyjmowanie pozycji leżącej z ugiętymi w kolanach nogami (lepiej jest połozyć się na podłodze a nogi połozyć na łóżku tak by ugięcie kolan miało 90 stopni) istotnie może zmniejszać dolegliwości,gdyż przestrzenie międzykręgowe ulegają powiększeniu i przepuklina czasowo zmniejsza się.Nie chcę straszyć operacjami ale najczęściej jest to jedyny sposób na powrót do zdrowia.Operację przepuklin na oddział neurochirurgicznych są podstawowymi zabiegami które się wykonuje.Zabieg wykonany prawidłowo przez neurochirurga zapewnia dobre efekty.Po zabiegu należy korzystać z rehabilitacji usprawniającej część operowaną.Trzeba pomyśleć o zmianie trybu życia.Zakaz sportów obciążających,przede wszystkim odpada bieganie,a w codzienności bezwzględny zakaz dźwigania.Najważniejsza jest wizyta u neurochirurga i to on musi postawić diagnozę ale oczywiście na podstawie rezonansu magnetycznego a w ostateczności na podstawie tomografu komputerowego.Rezonans jest dokładniejszym prześwietleniem.
Stary 2006-04-30, 14:14   #207
Marcelo
Przyczajenie

Tzw. strzelanie kości nie jest chorobą ale jeśli zauważasz w lustrze że twoja łopatka odstaje lub różni się od zdrowej to radzę wizytę u lekarza ortopedy lub neurochirurga.
Stary 2006-05-04, 09:14   #208
nata79
Raczkowanie

Bardzo dziekuje Marcel!!! Za chwile mam rezonans, ale sie denerwuje...A potem wizyta u neurologa. Pozdrawiam wszystkich
Stary 2006-05-04, 15:21   #209
Edwina2111
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nata79
Bardzo dziekuje Marcel!!! Za chwile mam rezonans, ale sie denerwuje...A potem wizyta u neurologa. Pozdrawiam wszystkich
I co, już po?

Stary 2006-05-05, 09:54   #210
nata79
Raczkowanie

Hej!!!
Rezonans wyszedl super...))) nawet nie bylo potrzeby wstrzykniecia kontrastu, bo po prostu nic tam nie ma(tak powiedziala neurolog, ktora mnie tez opukala mloteczkiem i wyslala na badania rtg kregoslupa). No i wyszlomam nadzieje, ze to ten powod):zniesienie lordozy w odcinku szyjnym z zaostrzonymi koncami cos tam(w kazdym razie wyszly 3 kregi nieco zdeformowane, stad podobno objawy dretwienia i mrowienia rak).niewykluczone, ze mam jakies zmiany w innych czesciach kregoslupa takze, bo przeciez dretwieje mi noga rowniez, ale nikt mi nie da skierowania, bo mialam jednego dnia rezonans glowy i fale rtg kregoslupa...Duza dawka promieniowania.szczerze mowiac czulam sie nie za dobrze po tym rezonansie, w glowie mi sie krecilo i glowa nieco bolala(a mnie nigdy nie boli).No coz, mam nadzieje,ze to jest przyczyna, w kazdym razie zamierzam sie nie denerwowac i nie sprawdzac juz co mi jest, tylko zabrac sie za moj kregoslup...Pozdrawiam wszyskich i bardzo dziekuje za pomoc!!!)
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kobieta 30+

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości