|
|
#181 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Dziewczyny, BIERZCIE DOTACJE !
Witajcie przyszle bizneswomenki
Ja tu weszlam na ten wątek bo sytuacja zyciowa mnie sklania by starac sie o dotacje. Moj plan to kosmetyczka z dojazdem do klienta. Bylam u doradcy zawodowego, ktory mowil o dotacji z UP i tym z Unii. Przeraza mnie ta ciagla bieganina, papiery no i oczywiscie napisanie dobrego biznesplanu. Czy ktoras z Was korzystala z programu unijnego o dotacje do 40 tys zl? Ta dotacja z UP w tym roku moze byc ciezka do otrzymania, przynajmnije w moim regionie jest b. mało srodków, dlatego pewnie bede skladac o ta dotacje z Unii. Przede mna dluuga droga... Moze ktoras z Was rowniez jak ja jest kosmetyczką i stara sie o dotacje na jakis swoj salon?
Kochaj albo Rzuć! I forgot that all might see So many beautiful things... Zapraszam do wymiany:--> https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=380461 kosmetyki : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=380683 |
|
|
|
|
#182 |
|
Zakorzenienie
|
A przeczytałaś wątek ?
|
|
|
|
|
#183 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A jeśli chodzi o mnie to wcale wielkiej bieganiny i przesadnej papierologii nie było, więc może nie potrzebnie się boisz :P
na tym świecie każdy chce pieniądze i koncerny kilku frajerów rządzi świata tego polityką najpotężniejsi z nich myślą o władzy nad galaktyką... Edytowane przez Indios Czas edycji: 2011-02-09 o 09:40 |
|
|
|
|
|
#184 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja polecam pamiętać o opcji radzenia sobie z trudnościami,a nie uciekanie przy napotkaniu pierwszej.No i nie po to tu jestesmy,żeby się zniechęcać,tylko żeby sobie pomóc.
|
|
|
#185 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#186 |
|
Rozeznanie
|
Po to żeby mieć pewniejsza przyszłość i się utrzymać?
Albo nie rozumiem pytania,albo mogę się rozpisać na kilka stron. Biznesu nie zakłada się dla zabawy,dla mnie jednym z wielu aspektów to nauka.Tym bardziej,że w pierwszym roku ponosimy promil konsekwencji,gdyby firma padła.Trzeba być świadomym,że można nie dać rady,ale jeżeli wszyscy podeszli by jak Ty 'to co jest teraz,to nie problem,potem będzie gorzej i nie ma sensu' to nie wiem jakby życie się toczyło,nie mielibyśmy chyba ludzi wykwalifikowanych. ????????
|
|
#187 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Akurat przy staraniu sie o dotację takich dokumentów jest ogrom do wypełnienia, trzeba napisać naprawdę sensowny biznesplan, sklecic sensowne 20 stron, mieć wszystko dość dobrze rozplanowane i poukładane (zobacz, sama się martwisz, jak to u Ciebie będzie, bo padła Ci jedna rzecz na 100). Może czasem nie warto szaleć, bo jest okazja, tylko warto poczekać, albo przemyśleć sprawę. |
|
|
|
|
|
#188 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W poniedziałek zaczynam szkolenie . Jedna rzecz mnie jednak trochę rozczarowała, bo okazuje się, że nie dostaniemy 40 tys. tylko 33, a ja już na prawdę nie mam z czego sobie poodejmować, chyba będzię trzeba dorzucić coś od siebie, czyli muszę kombinować i wyskubać skądś parę tysiaków ale żeby nie było, że jakaś zachłanna jestem - cieszę się bardzo z tego co jest/będzie
|
|
|
|
#189 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#190 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a jak wrażenia po pierwszym szkoleniu? Czego dotyczyło?
|
|
|
|
#191 |
|
Zakorzenienie
|
a u was na szkoleniu ile jest osób? 40 i wszyscy dostają dotację, czy więcej?
Pierwsze szkolenie było z marketingu. Czegoś innego się spodziewałam, zwłaszcza drugiego dnia. Wiadomo, że jakieś wprowadzenie musi być (definicje, rodzaje marketingu, funkcje), ale wolałabym jakieś praktyczne przykłady odnośnie wypełnienia biznesplanu z części marketingowej, a nie samą teorię. W ten weekend będę miała finanse. |
|
|
|
|
#192 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Z harmonogramu moich szkoleń wynika, że dużo będę miała godzin na temat biznesplanu, powiedziano nam, że będą to zajęcia praktyczne, czyli pewnie będziemy wspólnie walczyć z jakimś przykładowym biznesplanem, to mnie cieszy ciekawa jestem jak będzie wyglądała reszta szkoleń...
|
|
|
|
#193 |
|
Zakorzenienie
|
ale super
ja niestety pewności dostania dotacji nie mam, ale oby się udało!moje szkolenia: marketing 16h finanse 24h apsekty prawne prowadzenia działalności gospodarczej 16h zarządzanie i umiejętności menedżerskie 16h symulacja prowadzenia własnej firmy Market Place 32h wniosek o dofinansowanie 8h zasady sporządzania biznesplanu 16h |
|
|
|
|
#194 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
przede mną jeszcze biznesplan, od którego będzie zależało czy mi przyznają dotację oraz test na zakończenie szkolenia mimo wszystko jestem dobrej myśli, bo teraz to już z górki ![]() u mnie szkolenia są troszkę inne... życzę, żeby Ci się udało
|
|
|
|
#195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny, jak uważacie, że na szkoleniu ktoś gada głupoty albo nie na temat to nie bójcie się mówić, przecież to ma być dla Was, na koniec będziecie pisać w ankiecie ocenę dla wykładowcy. Ważne, żebyście dużo wyniosły z tego szkolenia, bo to naprawdę później pomaga tak w biznesplanie jak i w prowadzeniu firmy. Najlepiej na każde zajęcia przynosić sobie formularz biznesplanu i pytać wykładowcę o przykładowe wypełnianie. |
|
|
|
|
|
#196 |
|
Przyczajenie
|
Witam gorąco Drogie Wizażanki
Zarejestrowałam się na forum specjalnie aby móc korzystać z doświadczenia innych bizness-woman , ponieważ chciałabym ubiegać się o taką dotację. Obecnie jestem na tzw. wychowawczym - jestem nauczycielką i umowę mam do końca sierpnia, a potem albo dyrekcja przedłuży mi na nowy rok szkolny albo powiedzą "baj-baj". W tym roku szkolnym zwolnili już kilku nauczycieli - więc rokowania w mojej szkole nie są najlepsze. I właśnie to, że za chwilę nie będziemy mieć z czego żyć mobilizuje mnie do założenia własnej firmy. Już mam pomysł - najważniejsze! , rozpiskę potrzebnych rzeczy i kosztów jakie będę musiała ponieść - czyli zarys ogólny firmy.Tylko czy zakwalifikuję się do projektu 6.2 to niepowiedziane, bo de facto obecnie mam umowę o pracę. W poprzednim roku było tylko 5 % osób pracujących (Częstochowa) i czy w tym roku będzie projekt kwalifikował zatrudnionych czy tylko bezrobotnych i po 50-tce ? ciężko przewidzieć. Mam pytanie do Wizażanek, które dostały dotacje i podczas trwania szkoleń wynajmowały opiekunkę do dziecka (bo podobno zwracają takie koszty): czy zwrócą mi za opiekę nad synkiem przez sąsiadkę czy muszę mieć opiekunkę z firmy??? (pytam bo nigdy nie wynajmowałam opiekunki, tylko czasem zostawiałam małego u sąsiadki, ale na godzinę, max półtorej- a tak na cały dzień przez tydzień to będę musiała jej zapłacić, a powiem szczerze, że cienko u mnie teraz z kasą) Acha - na jakiej podstawie zwracają koszty dojazdu (chodzi mi o dojazd własnym samochodem) - czy wystarczy fv na paliwo? Pozdrawiam wszystkie Wizażanki Ania |
|
|
|
|
#197 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Właśnie dostałam telefon,że mam uchybienia w papierach,puste pola i niby niższy wkład własny niż deklarowany w pierwszym wniosku(tu nie wiem o co chodzi,bo byłam pewna,że wpisałam tyle samo ).Babka powiedziała 'kiedy się pani może z tym stawić?'.W sensie,że mam przyjść z brakami(typu dopełnione pola,brakujące oświadczenia?),czy stawić się tam i na miejscu wypełniać?Bo tak na prawdę w niektórych kwestiach nie do końca wiem o co jej chodzi
|
|
|
#198 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Koszty dojazdu zwracają na podstawie - paragonów/biletów. Jeśli będziesz jeździć własnym samochodem musisz wypełnić oświadczenie, że masz trudny dojazd i dać oświadczenie od przewoźnika (PKS,PKP, prywatna komunikacja) jaka jest cena biletu z twojego miejsca zamieszkania do miejsca projektu. Za benzynę nie zwracają, zwracają równowartość kosztu dojazdu najtańszym środkiem transportu. niuja, najlepiej zadzwoń i zapytaj. |
|
|
|
|
|
#199 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#200 |
|
Rozeznanie
|
Szczena mi opadła,często na najprostsze rozwiązania najtrudniej wpaść;p Dzięki Indios
|
|
#201 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W tamtym roku też starałam się o dotację. A raczej starałyśmy, we trzy, chciałyśmy otworzyć duży fitness club, potrzebowałyśmy ok 110 tys, odpadłyśmy na testach psychologicznych..
|
|
|
#202 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() skoro już tu jestem to napiszę, że zaczęły mi się już szkolenia, miałam z biznesplanu i jestem zadowolona, prowadzący fajnie i ciekawie opowiada, myślę, że dużo wyniosę poza tym dostaliśmy książkę pt "Jednoosobowa firma", ze spisu treści wyniki, iż jest tam wiele odpowiedzi na nurujące mnie pytania, jutro biorę się za czytanie Poza tym bardzo fajna grupa mi się trafiła, ludzie bardzo sympatyczni i zabawni, także na zajęciach jest też dużo śmiechu Ledwno zaczęliśmy szkolenia, a tu już niektórzy myślą o wspólnych wyjściach do knajpy Myślałam, że będzie drętwo, a tu proszę Ogólnie jestem zadowolona
|
|
|
|
#203 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Moim zdaniem te testy psychologiczne są najprostszym etapem rekrutacji ... Młodzikowskiej ? Cytat:
![]() A ja właśnie rozpoczęłam rekrutację w mojej firmie i jestem załamana |
||||||
|
|
|
|
#204 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#205 | |
|
Raczkowanie
|
Tak, Młodzikowskiej
![]() Cytat:
|
|
|
|
#206 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Ja również jestem mega zadowolona z przebiegu całej akcji.Na razie jestem na etapie,że wycofuję się,nawet,jeżeli zgodzą się na sfinansowanie mojego projektu.W trakcie poznałam nowe,lepsze opcje dzięki którym mogę zrealizować swój pomysł,bez ryzyka i z mniejszą odpowiedzialnością.Nieste ty nie założę przez to swojej firmy(a taką ładną nazwę jej wymyśliłam:beczy .Dostał am też propozycję pracy dorywczej przy pisaniu projektów dla miasta,więc się kręci![]() Ale zostaję tu z Wami,kto wie co się wydarzy
|
|
|
#207 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak się zapytam, czy ty od początku swojej działalności zatrudniałaś pracownika/pracowników? jeśli nie, to czy dostałaś dotację na wyposażenie tylko jednego stanowiska pracy? Ja chciałabym od początku swojej działalności wyposażyć lokal w dwa stanowiska pracy. Docelowo mają pracować dwie osoby i bez sensu najpierw mieć tylko jedno biurko, a potem robić przemeblowanie. Czy jest szansa na dostanie dotacji na dwa stanowiska pracy jeżeli drugi pracownik byłby zatrudniony po pół roku od rozpoczęcia działalności (albo wcześniej, ale na zlecenie)? |
|
|
|
|
|
#208 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie.
Zawsze, kiedy oglądałam reportaż o rekrutacjach lub czytałam artykuły pisane przez specjalistów od HR na temat trudności z rekrutacją to myślałam, że to ściema, że to niemożliwe, że np. na 3 tys. CV 3/4 nie nadaje się do czytania, albo że ludzie wysyłają głupoty itp. A teraz mam naoczny dowód ... Po prostu koszmar. Cytat:
Ale catering miałyśmy świetny Cytat:
U mnie od początku projektu oświadczenia, papierki, dokumnty, liczby były zmieniane kilka razy ![]() Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#209 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, dowiedziałam się od babki w mojej instytucji, że w tym roku na dotacje z działania 6.2 (czyli te unijne do 40 tys.) nie będzie żadnego naboru w województwach: małopolskim, opolskim, podkarpackim, podlaskim i pomorskim.
Wydaje mi się, że na tamtych obszarach zostaje jedynie dotacja PROW (czyli dotacje 50% zwrotu inwestycji na firmę założoną na wsi, niezwiązaną z rolnictwem) i niepewne dotacje z UP. |
|
|
|
|
#210 |
|
Rozeznanie
|
Byłam znowu w placówce i w kolejce koleżanka namieszała mi w głowie.
Teraz jest etap oceniania wniosków i za tydzień zostanie ogłoszona lista ostateczna wniosków którym zostaną przydzielone inwestycje. Ja chcę zrezygnowac,jak pisałam wyżej.Jedna z osób powiedziała mi,że na tym etapie już nie można zrezygnować i jestem zobowiązana do podpisania umowy o przyjęcie dotacji.Przeglądam po raz kolejny regulamin i nie ma o tym wzmianki,ale też nie znalazłam jednoznacznego podpunktu o tym,że jeszcze mogę zrezygnować.Z drugiej strony nikt mnie przecież nie zmusi do podpisania(prawda? )Orientujecie się może jak to jest lub w jakim podpunkcie regulaminu mogę tego szukać?
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:55.

Ja tu weszlam na ten wątek bo sytuacja zyciowa mnie sklania by starac sie o dotacje. Moj plan to kosmetyczka z dojazdem do klienta. Bylam u doradcy zawodowego, ktory mowil o dotacji z UP i tym z Unii. Przeraza mnie ta ciagla bieganina, papiery no i oczywiscie napisanie dobrego biznesplanu. Czy ktoras z Was korzystala z programu unijnego o dotacje do 40 tys zl? Ta dotacja z UP w tym roku moze byc ciezka do otrzymania, przynajmnije w moim regionie jest b. mało srodków, dlatego pewnie bede skladac o ta dotacje z Unii. Przede mna dluuga droga... Moze ktoras z Was rowniez jak ja jest kosmetyczką i stara sie o dotacje na jakis swoj salon?

. Jedna rzecz mnie jednak trochę rozczarowała, bo okazuje się, że nie dostaniemy 40 tys. tylko 33, a ja już na prawdę nie mam z czego sobie poodejmować, chyba będzię trzeba dorzucić coś od siebie, czyli muszę kombinować i wyskubać skądś parę tysiaków
ale żeby nie było, że jakaś zachłanna jestem - cieszę się bardzo z tego co jest/będzie
- najważniejsze! , rozpiskę potrzebnych rzeczy i kosztów jakie będę musiała ponieść - czyli zarys ogólny firmy.
).Babka powiedziała 'kiedy się pani może z tym stawić?'.W sensie,że mam przyjść z brakami(typu dopełnione pola,brakujące oświadczenia?),czy stawić się tam i na miejscu wypełniać?Bo tak na prawdę w niektórych kwestiach nie do końca wiem o co jej chodzi