Znamiona, pieprzyki - ZBIORCZY - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-11-21, 01:56   #181
kacper66
Przyczajenie

Unhappy Jak usunąć pieprzyk??

Witam!
Mam małą proźbę! Orientuje sie może ktoś gdzie powinienem się zgłosic jeżeli chciałbym usunąć sobie pieprzyk? Pewnie napiszecie,że do dermatologa, tylko, że ja byłem już u jednego (studenckiego), który powiedział mi, że nie widzi potrzeby jego usunięcia, że nie wypisze mi skierowania do chirurga i żebym tylko na niego uważal, i nie nastawiał zbyt czesto na słońce. Tylko,że ja nadal chciałbym go usunąć bo ja lubię spedzac wakacje nad morzem czy nad jeziorami,a zimą od czasu do czasu wybrać się na solarium, a poza tym ten pieprzyk mi sie strasznie nie podoba, jest taki duży - wielkości 2 paznokcii i czuję wielki dyskomfort psychiczny wiedząc, że mam takie cudo na plecach Może powinienem zwrócic się do prywatnego dermatologa, który byłby chętniejszy w pomocy? Jeżeli tak to wiecie może ile taka wizyta kosztuje, a poźniej ile kosztuje usunięcie takiego pieprzyka? Nie ukrywam, że zależy mi, żeby nie było to zbyt kosztowne.
Będę bardzo wdzięczny za wszelkiego rodzaju rady! Pozdrawiam
kacper66 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-21, 06:37   #182
ASIA81
Raczkowanie

GG do ASIA81
Dot.: pieprzyk-jakiego lekarza wybrać? jaką metodę?

Hej Aniu a więć tak zrobił się po zabiegu taki pęcherzyk z "wodą"-jakimś płynem surowicznym...miałam go jeszcze cały następny dzień ale pod wieczór zaczął się sączyć i jak wszystko wyszło-dociskałam wacikiem nasączonym spirytusem-to później zrobił sie strupek...pozdrawiam i życzę powodzenia w zabiegu-ja aktualnie mam już usunięty 3 pieprzyk-w tym jeden miałam w poprawie bo nie wszystko mi "odpadło"..

ASIA81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-21, 13:41   #183
anastasia
Raczkowanie

Dot.: pieprzyk-jakiego lekarza wybrać? jaką metodę?

dziekuje kochana asiu za twoje odpowiedzi.teraz juz wszystko wiem i w tym tygodniu ide bez obaw na zamrozenie

do kuby:wiem ze zamrozenie mozna zrobic w Zabrzu
Stary 2005-11-21, 19:58   #184
lafigue
Zadomowienie

Dot.: Jak usunąć pieprzyk??

Pieprzyki to nie tylko defekt kosmetyczny, ale też czasem zagrożenie dla życia. Nie tyko takie w których zaszły jakieś zmiany, ale też te nieumiejętnie usunięte. Jeśli ma być już usunięty to polecam wizytę u lekarza, który dobrze to zrobi a później wyśle go na badanie histopatologiczne. Ja osobiście usuwałam pieprzyka u onkologa, dzięki temu mogę mieć spokojną głowę. A dermatolodzy mają podobno tylko ok. 30% prawidłowych diagnoz odnośnie pieprzyków, więc po co ryzykowac...
lafigue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-23, 00:49   #185
Aneta???
Zakorzenienie

GG do Aneta??? Send a message via Skype™ to Aneta???

Cytat:
Napisane przez lafigue
Pieprzyki to nie tylko defekt kosmetyczny, ale też czasem zagrożenie dla życia. Nie tyko takie w których zaszły jakieś zmiany, ale też te nieumiejętnie usunięte. Jeśli ma być już usunięty to polecam wizytę u lekarza, który dobrze to zrobi a później wyśle go na badanie histopatologiczne. Ja osobiście usuwałam pieprzyka u onkologa, dzięki temu mogę mieć spokojną głowę. A dermatolodzy mają podobno tylko ok. 30% prawidłowych diagnoz odnośnie pieprzyków, więc po co ryzykowac...
No,nie przesadzajmy az tak z zagrozeniem dla zycia.Nie trzeba od razu wycinac wszystkich pieprzykow.Na pewno trzeba je regularnie badac raz na 1-2 lata.Regularnie samemu obserwowac,czy nic sie nie dzieje,ksztalt,zabarwieni e itd.Najczesciej wycina sie znamiona,ktore sa narazone na draznienie lub dzialanie promieni slonecznych.Pieprzykow nie wolno (bynajmniej nie powinno) wystawiac bezposrednio na slonce.I nie trzeba od razu isc do onkologa,wystarczy dermatolog,choc ja bylam u lekarza rodzinnego Ale jesli ktos zechce sobie pousuwac pieprzyki to nie ma w tym nic zlego,w niczym to nie zagraza,kiedys sadzono ze lepiej tego nie ruszac.Wyciecie i badanie nie jest drogie,jesli chodzi o prywatny gabinet (kilkadziesiet zlotych jedno i kilkadziesiat drugie-nie pamietam dokladnie).Aha.Czasami u dobrego dermatologa na miejscu mozna takie cos zalatwic.
Aneta??? jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-23, 01:00   #186
Aneta???
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kacper66
Witam!
Mam małą proźbę! Orientuje sie może ktoś gdzie powinienem się zgłosic jeżeli chciałbym usunąć sobie pieprzyk? Pewnie napiszecie,że do dermatologa, tylko, że ja byłem już u jednego (studenckiego), który powiedział mi, że nie widzi potrzeby jego usunięcia, że nie wypisze mi skierowania do chirurga i żebym tylko na niego uważal, i nie nastawiał zbyt czesto na słońce. Tylko,że ja nadal chciałbym go usunąć bo ja lubię spedzac wakacje nad morzem czy nad jeziorami,a zimą od czasu do czasu wybrać się na solarium, a poza tym ten pieprzyk mi sie strasznie nie podoba, jest taki duży - wielkości 2 paznokcii i czuję wielki dyskomfort psychiczny wiedząc, że mam takie cudo na plecach Może powinienem zwrócic się do prywatnego dermatologa, który byłby chętniejszy w pomocy? Jeżeli tak to wiecie może ile taka wizyta kosztuje, a poźniej ile kosztuje usunięcie takiego pieprzyka? Nie ukrywam, że zależy mi, żeby nie było to zbyt kosztowne.
Będę bardzo wdzięczny za wszelkiego rodzaju rady! Pozdrawiam
Jesli dermatolog dokladnie obejrzal pieprzyka i stwierdzil ze jest wszystko w porzadku to nie musisz go usuwac,ale jego (nie napisze tego bo nie wolno tutaj uzywac brzydkich slow )powiedzmy obowiazkiem jest na Twoja prosbe czy wrecz polecenie wypisac skierowanie do chirurga na usuniecie.Kazdy moze sobie wyciac nawet 100 pieprzykow jesli tylko chce.Ale o ile sie dobrze orientuje,nie musisz miec skierowania do chirurga,wystarczy pojsc bezposrednio do niego.
Stary 2005-11-24, 18:59   #187
silk
Raczkowanie

Z tego co wiem za darmo tzn. w ramach NFZ nie da rady usunąć pieprzyka, który dla lekarza nie wyglada podejrzanie.
Ja płaciłam za usuwanie. Raczej polecam wycięcie niż wymrażanie (wypalanie). Po wycięciu kłopotów nie miałam, natomiast wymrażać musiałam dwa razy te same znamiona, a i tak nie znikły zupełnie.
Ceny niestety nie pamiętam coś ok. 100-200 zł.
silk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-26, 19:05   #188
lafigue
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Aneta???
No,nie przesadzajmy az tak z zagrozeniem dla zycia.
Miałam na myśli to, że naruszenie pieprzyka przez jego nieumiejętne usunięcie może być groźne (chyba nieprecyzyjnie się wyraziłam, zdarza mi się to ). Gdyby wszystkie pieprzyki były zagrożeniem dla życia, to dawno wymarłby nasz gatunek Ale z tym usuwaniem poprostu lepiej oddać się w dobre ręce.
lafigue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-27, 01:39   #189
Aneta???
Zakorzenienie

Tak,przede wszystkim lekarz powinien miec doswiadczenie,ale onkolog moze,ale nie musi tego robic,wystarczy chociazby chirurg,przeciez on takimi rzeczami sie zajmuje,dobry dermatolog,badz kazdy inny lekarz,ktory zna sie na tego typu rzeczach (nie mowie o dentyscie )
Stary 2005-11-29, 18:15   #190
Lajne
Raczkowanie

ja też mam zamiar iść przed świętami, ale chyba wybiore krioterapie (odmrożenie) w większosci przypadków nie zostaje ślad (polecane dla osób, które mają w widocznych miejscach)
Lajne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-06, 13:06   #191
akolo
Przyczajenie

usunięcie pieprzyka - Śląsk (Sosnowiec,Katowice)

Witam

Mam problem :/
Mam niestety na nosie pieprzyka, który mnie, że tak powiem oszpeca.
Źle sie z nim czuje.Często jak z kimś rozmawiam to widze, że ta druga osoba gapi się głupio na niego co mnie nieraz lekko zawstydza.
Jest on lekko wypukły. Mam go chyba od 20 lat. Mialem jakos 5-6 latek jak się pojawił.
Byłem w Gliwicach w Onkologi (niestety juz tam zabiegów nie robią, a może i robią jak to już jest konieczne - robią to inne mniejsze placówki) lekarz obejżał i powiedział, że spokojnie mogę usunąć.
Dał mi kartkę z zaleceniem i napisał aby usunąć ze względów estetycznych a potem dać do badania histopatologicznego.

Bylem w 1 kliknice "Elsit" w Gliwicach na ul. Grottgera i lekarz mi powiedział, że mi to wypali.
U mnie w osiedlowej przychodni mlody lekarz mówiłabym zamroził. Nie będzie widać śladu.

I teraz nie wiem.
Wycinać ? Wypalać ? Wymrażac?

Ale jak zalecił badanie histop. to chyba lepiej wyciąć.Nie?
Tylko po tym pozostanie chyba ślad.

Czy ktoś usunął z nosa pieprzyka (lub twarzy) i jest zadowolony?
Jaką robił to metodą ?
Aha - no i potrzebuje jakąś sprawdzoną klinikę w moich okolicach co to dobrze robi.

Proszę o odpowiedź. Niby w styczniu mam mieć to wypalane ale wole posłuchać różnych opini.

pozdr
akolo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-12-06, 15:09   #192
anastasia
Raczkowanie

Dot.: usunięcie pieprzyka - Śląsk (Sosnowiec,Katowice)

ja wybieram sie na usuniecie i mam juz wybranych dwoch lekarzy w gliwicach.
najlepiej jest kazde znamie wyciac zeby je potem przebadac - zaden chirurg ogólny i chirurg onkolog niezaleca zamrazania i laserowego usuwania.
sa tylko dwie metody:-wyciecie i załozenie szwów
- lub wyciecie i jakby opalenie na okolo miejsca wyciecia.
w gliwicach w przychodni CORPORA-MED na ulicy raciborskiej jest lekarz chirurg-proktolog który specjalizuje sie w chirurgii kosmetycznej,w tej samej przychodni CORPORA-MED ale na ulicy średniej jest chirurg onkolog podobno doby - ale on raczej nieusunie ci nic ze wzgledow estetycznych tylko jak sa wskazania zeby cos usunąc.
ja jednego pieprzyka bede usowac u onkologa w ramach NFZ , a drugiego wypuklego usowac bede u chirurga normalnego i z racji ze jest to pieprzyk odstajacy i niegroźny musze za niego zaplacic - ale na szczescie promocyjna cene 100zl ;-)
Stary 2005-12-06, 20:27   #193
akolo
Przyczajenie

Hmm...wyciecie i zalozenie szwów.
A jak Ty masz wielkiego tego pieprzyka?
Wydaje mi sie, że jak jest za maly to może być ciezko w tej kwesti.
Jak tu zalozyc szwy ?
Moj ma 3-4mm :/

A kiedy dokladnie tam idziesz i czy masz jakies opinie o tych specjalistach ( wiesz, chodzi o to jak robia - wole miec to niespaprane i aby nie bylo blizny)

Aha i czy bedziesz robic tez badania histopat. ?

pozdr
akolo
Stary 2005-12-07, 12:58   #194
anastasia
Raczkowanie

jeden moj pieprzyk ma wielkosc 4 mm i bedzie usuniety bez szwow bedzie go usowac onkolog i on wysle wyciete znamie do badania.
drugi pieprzyk jest wystajacy i wiekszy i bede musiala miec zalozony moze jeden szew, a wycinac go bedzie chirurg ogólny - za niego niestety bede musiala zaplacic i sama bede musiala go zawiesc do badania (koszt badania 20 zl).
dzis ide usunac do onkologa wiec dam ci znac jak bylo - niewiem dokladnie jaka jest opinia o tych lekarzach aczkolwiek slyszalam od ludzi w poczeklani ze sa dobrzy. i ten onkolog podobno ladnie usowa znamiona.
niezaleznie jaka metoda bys usowal to zawsze jakis slad pozostanie :-/ ,a to jaki slad zostanie jest tez uwarunkowane genetycznie tzn.jezeli kazde skaleczenie ladnie i szybko ci sie goi to niepowinno byc problemu.
pozdrawiam
Stary 2005-12-08, 21:10   #195
akolo
Przyczajenie

OK - daj znac, bede wdzieczny....
Ale cosik nie odpisujesz dzis :/

pozdr.
Stary 2005-12-08, 22:25   #196
anastasia
Raczkowanie

kurcze wiesz co??przesuneli mi zabieg na przyszly tydzien :-/ .wiec wtedy dam ci znac co i jak. pozdrawiam
Stary 2005-12-08, 23:17   #197
n13
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez anastasia
ja wybieram sie na usuniecie i mam juz wybranych dwoch lekarzy w gliwicach.
najlepiej jest kazde znamie wyciac zeby je potem przebadac - zaden chirurg ogólny i chirurg onkolog niezaleca zamrazania i laserowego usuwania.
sa tylko dwie metody:-wyciecie i załozenie szwów
- lub wyciecie i jakby opalenie na okolo miejsca wyciecia.
w gliwicach w przychodni CORPORA-MED na ulicy raciborskiej jest lekarz chirurg-proktolog który specjalizuje sie w chirurgii kosmetycznej,w tej samej przychodni CORPORA-MED ale na ulicy średniej jest chirurg onkolog podobno doby - ale on raczej nieusunie ci nic ze wzgledow estetycznych tylko jak sa wskazania zeby cos usunąc.
ja jednego pieprzyka bede usowac u onkologa w ramach NFZ , a drugiego wypuklego usowac bede u chirurga normalnego i z racji ze jest to pieprzyk odstajacy i niegroźny musze za niego zaplacic - ale na szczescie promocyjna cene 100zl ;-)
Dzisiaj bylam na badaniu mikroskopowym trzech znamion,w tym 2 sa zamale zeby cokolwiek z nimi robic(ok2 mm),wygladaja niegroznie.Mam je obserwowac.Gdyby urosly do 5 mm czy zmienily wyglad mam sie zglosic do lekarza.Trzeci ma ok 7mm i niby wyglada niegroznie ale lepiej go wyciac(zapisalam sie na 22.12) po czym wysla go na badania.Natomiast wypalilam laserem dzisiaj 3 brazowe wlokniaki 5-8 mm pieprzyki ,w tym jeden na twarzy.Nic nie boli!A efekt estetyczny jest natychmiastowy!-Zobaczymy co bedzie po zagojeniju sie strupkow..Ale juz mi sie podoba efekt!Ciesze sie ze nic juz na buzi mi nie rosnie!-Za bad. mikroskopem 3 znamion,usuniecie 3 wlokniakow zaplacilam 300 zl.Lodz-'Dermed'.Pozdrawiam wszystkich forumowiczow!
n13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-08, 23:17   #198
akolo
Przyczajenie

okey, w takim razie bede czekal

pozdr
Stary 2005-12-09, 16:11   #199
enda____
Rozeznanie

hej...ja wlasnie wrocilam od dermatologa i jestem baaardzo zadowolona bo w pon czeka mnie zabieg usuniecia pieprzyka ;-) bedzie wykonywany laserem, dobrze wiedziec ze nic nie boli . Widze ze mnie kosztowowniej potraktowali bo za jednego pieprzyka zaplace 150 zl ale w koncu sie tego pozbede!!!

... hmm
enda____ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-12-09, 16:13   #200
enda____
Rozeznanie

....a orientujesz sie moze kiedy sie TO miejsce jakos zagoi??...w styczniu mam studniowke i mam nadzieje ze do tego czasu zdaze ...pozdrawiam )

... hmm
enda____ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-09, 21:33   #201
n13
Przyczajenie

Ja wypalilam wczoraj(znieczulenie miejscowe) i powiedzieli ze do Sylwestra zejdzie ostatni strupek Uzywam spraju antybakteryjnego"Dexapolc ort"
n13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-10, 13:19   #202
anastasia
Raczkowanie

wiecie co?? mi lekarz powiedzial ze calkowity efekt to mozna dopiero ocenic po 4rech miesiacach bo dopiero do tego czasu blizna powinna byc juz mala i niewidoczna,ale ja bede miec wycinane pieprzyki chirurgicznie a zupelnie inaczej moze byc przy laserze.
mnie lekarz przygotowal tez na to ze po wycieciu miejsce moze bardzo nieladnie wygladac ale bede musiala przez to przejsc a potem uzywac ewentualnie korektora.powiedzial tez ze jesli planuje jakis bal sylwestrowy lub jakas impreze w karnawale to zdecydowanie odradza teraz ten zabieg bo niezdazy mi sie to ladnie wygoic.wiec ENDA chyba na twoim miejscu wstrzymalabym sie i poszla na zabieg po studniowce,ale jesli usuwasz laserem to najlepiej zapytaj o to lekarza a on pewnie dokladnie ci powie jak bedzie goilo sie miejsce po usunieciu pieprzyka .
zycze powodzenia
Stary 2005-12-10, 15:09   #203
gronos
Przyczajenie

witam,
6 lat temu miałam wycinane trzy pieprzyki ( 2 na plecach i 1 najmniejszy na łydce). Do dzisiaj mam spore blizny , chociaż dostałam od lekarza jakąś super maść na blizny. Na tym najmniejszym pieprzyku miałam założone 3 szwy, bo okazało się, że tylko na zewnątrz był mały. Natomiast na tych większych na plecach miałam po 4 szwy.
Ale myślę, że przez te 6 lat technika poszła do przodu i nie będziecie mieli takich problemów jak ja ( no niestety moje plecki nie wyglądają zbyt pieknie ). Ale przynajmniej wyniki histo wyszły OK.
gronos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-10, 15:11   #204
gronos
Przyczajenie

i jeszcze coś: lekarz mówił, że gojenie rany po takim zabiegu u każdego wygląda inaczej, skóra różnie reaguje i jedni mogą mieć ogromne blizny a u innych nic nie widać.
Stary 2005-12-10, 15:33   #205
irene29
Raczkowanie

witam!
mam pytanie do jakiego lekarza trzeba najpierw sie udać z takim "cudeńkiem" zeby to zobaczył...?czy jest to dermatolog??
irene29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-10, 15:43   #206
gronos
Przyczajenie

do dermatologa
Stary 2005-12-10, 17:53   #207
anastasia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez irene29
witam!
mam pytanie do jakiego lekarza trzeba najpierw sie udać z takim "cudeńkiem" zeby to zobaczył...?czy jest to dermatolog??
moze to byc dermatolog lub chirurg onkolog

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-12-10, 17:54   #208
anastasia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gronos
witam,
6 lat temu miałam wycinane trzy pieprzyki ( 2 na plecach i 1 najmniejszy na łydce). Do dzisiaj mam spore blizny , chociaż dostałam od lekarza jakąś super maść na blizny. Na tym najmniejszym pieprzyku miałam założone 3 szwy, bo okazało się, że tylko na zewnątrz był mały. Natomiast na tych większych na plecach miałam po 4 szwy.
Ale myślę, że przez te 6 lat technika poszła do przodu i nie będziecie mieli takich problemów jak ja ( no niestety moje plecki nie wyglądają zbyt pieknie ). Ale przynajmniej wyniki histo wyszły OK.
mam pytanko czy twoje blizny sa jasego koloru i sa plaskie??czy poprostu zrobily ci sie bliznowce??bo kurcze troche mnie przestraszylas :-(
Stary 2005-12-10, 19:56   #209
gronos
Przyczajenie

Co do moich blizn to są jasne ( co niestety widać latem jak trochę mnie słoneczko podsmędzi ) i płaskie. Nie wiem jak wyglądają bliznowce, może mnie uświadomisz?
Stary 2005-12-11, 15:07   #210
anastasia
Raczkowanie

bliznowce przeważnie są wypukle i maja czerwonawy kolor - ale podobno zdolnosc do tworzenia sie bliznowcow uwarunkowana jest genetycznie.ja mam pare blizn z dzicinstwa,ale raczej ladnie sie zagoily wiec mam tez nadzieje ze po usunieciu pieprzykow tez wszystko ladnie sie zagoi

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości