Maturzystki!!! Jutro matura !!!! - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-05-04, 13:56   #181
blueania
Zakorzenienie

Dot.: Maturzystki!!! Jutro matura !!!!

jakos napisalam tekt byl jak dla mnie beznadziejny ale jak sprawdzalam to mam cos ok 14 pkt wiec nie jest zle wypracowanie pisalam na podst 2 tekstu czyli kreacja matek,skonczylam pisac w brudopisie,temat mi nawet podpasowal,mam ponad 760 slow mysle,ze powinnam zdac na min.50%
blueania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-04, 14:02   #182
malijka
Wtajemniczenie

GG do malijka

Cytat:
Napisane przez Akszeinga Pokaż wiadomość
Pamiętam jak sama zdwałam maturę (rocznik '83) nigdy więcej nie chciałabym przez to przechodzić Zdałam na 4 i 5 ale stres był straszny Dodatkowo pisałam starą maturę, czyli 5 godzin

Trzymam kciuki za piszące w tym roku
Też pisałam starą ('85) te 5 godzin pisania kilku stron zrobiło swoje.

Cytat:
Napisane przez Ashlee_ Pokaż wiadomość
uwazam ze poziom podstawowy, przynajmniej pisanie wlasneg textu, bylo bardzo latwe

nie to co rozszerzony ..
pisalam na temat:

"Dwa obrazy prowincji – porównaj sposoby ich kreacji w 'Pani Bovary' Gustava Flauberta i 'Republice Marzeń' Brunona Schulza"

bez komentarza. pierwszy raz slyszalam otakich textach ...
jestem własciwie pewna ze nie zdam .. modle sie o te cholernie 30%
Cytat:
Napisane przez andziutek Pokaż wiadomość
Ja tez juz wrocilam do domq i mam mieszane uczucia.
Pisalam poziom podstawowy . Wybralam drugi temat o porownaniu kreacji matek i powiem szczerze,ze temat byl w miare prosty. Ten pierwszy temat o opowiadaniu Zegoty tez na upartego bym napisala Ale dziewczyny ten tekst ze zrozumieniem to byla MASAKRA Troche zrozumialam, ale nijak nie moglam wyszukac akuratniej odpowiedzi w tekscie. Klucz wymaga duza precyzyjnosc, ale rowniez na wieksze zadania gdzie trzeba bylo podac kilka odpowiedzi to byl 1 punkt
Mysle,ze bede miala 30% ale obawiam sie ze tekstu ze zrozumieniem mam niewielka ilosc punktow.
Moja kolezanka ktora pisala rozszerzony wyszla z placzem ze szkoly. Okazalo sie ze byly tam takie utwory ktore nie sa nawet w kanonie lektur. Faktycznie, sprawdzilam w swoim spisie ktory dostalam od wychowawczyni i w poziomie rozszerzonym nie ma: PANI BOVARY i REPUBLICE MARZEN. Wspolczuje rozszerzencom Ale swoja droga cos mi tu nie gra, powinni dac najpierw te utwory do spisu ksiazek wymaganych na poziomie rozszerzonym ...
Nawet tych tekstów nie znam .... no cóż widać kanon lektur się nieco rozszerzył.
Stary 2007-05-04, 14:40   #183
ladybird.
Rozeznanie

Ja zdawałam na poziomie rozszerzonym na pierwszy temat - Dwa obrazy prowincji – porównaj sposoby ich kreacji w Pani Bovary Gustava Flauberta i Republice Marzeń Brunona Schulza.
I przyznam szczerze, że poszło mi całkiem nieźle. Jak zaczęłam pisać to się rozpisałam i zostały mi 2 linijki wolnego Ale oczywiście nie liczy się ilość tylko jakość.
Ogólnie po maturze z polskiego byłam bardzo spokojna

ladybird. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-04, 14:42   #184
magda88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ashlee_ Pokaż wiadomość
uwazam ze poziom podstawowy, przynajmniej pisanie wlasneg textu, bylo bardzo latwe

nie to co rozszerzony ..
pisalam na temat:

"Dwa obrazy prowincji – porównaj sposoby ich kreacji w 'Pani Bovary' Gustava Flauberta i 'Republice Marzeń' Brunona Schulza"

bez komentarza. pierwszy raz slyszalam otakich textach ...
jestem własciwie pewna ze nie zdam .. modle sie o te cholernie 30%
pisałam na ten sam temat :/ Lekka załamka po przeczytaniu przykładowego wypracowania. Niby wiekszość mam to samo, tylko w zyciu nie wpadłabym na to, że trzeba było pisać, że prowincjonalność tkwi w nas itp Znawczynią Schulza nie jestem, i chyba mało który maturzysta jest, więc moim zdaniem nie powinni też odnośnie tego tekstu podawać takich szczegółów. Panią Bovary czytałam ( polecam ,świetnie się czyta) ale nic mi to nie dało, bo nie trzeba było się odnosić do postaci ani wydarzeń.
Zastanawiam się tylko po co powtarzałam wszystkie lektury i omówione wiersze ani jedno zdanie mi się nie przydało Równie dobrze mogłam nie przeczyttać żadnej lektury i pójść z raz na polski zeby zanotować schemat analizy tekstu prozy....

Co do czytania na rozszerzonym... jak dla mnie masakra Ale trzeba pamiętać, że klucz bedzie weryfikowany na podstawie iluśtam losowych prac z całej Polski więc pewnie się zmieni Wywalić nic nie wywalą na pewno, ale jest nadzieja, że dopiszą coś co my mamy. i tego się trzeba trzymać, bo póki co lekka załamka

a poziom podstawowy... to bajka (wypracowanie, bo tekstu nie widziałam ale nie sądzę, żeby był trudniejszy niz na rozszerzonym. W to nie uwierzę)

aha i z tych osób z którymi rozmawiałam to u mnie więcej pisało temat 2 .

Edytowane przez magda88
Czas edycji: 2007-05-04 o 14:48 Powód: literówki
magda88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-04, 15:15   #185
andziutek
Zadomowienie

Spawdzalam w kluczu poziom podstawowy i jest kiepsko ;/ ale nie martwie sie bo mam nadzieje ze nadrobie te punkty w texcie o matkach
Wszystko dla Muzyki...''

OSTR- 'Pegaz'
andziutek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-04, 16:02   #186
izuu
Wtajemniczenie

GG do izuu

Cytat:
Napisane przez ladybird. Pokaż wiadomość
Ja zdawałam na poziomie rozszerzonym na pierwszy temat - Dwa obrazy prowincji – porównaj sposoby ich kreacji w Pani Bovary Gustava Flauberta i Republice Marzeń Brunona Schulza.
I przyznam szczerze, że poszło mi całkiem nieźle. Jak zaczęłam pisać to się rozpisałam i zostały mi 2 linijki wolnego Ale oczywiście nie liczy się ilość tylko jakość.
Ogólnie po maturze z polskiego byłam bardzo spokojna

Ja też pisałam na ten temat i choć wolę analizować lirykę, temat 1 podpasował mi ale kto wie czy trafie w klucz.. heh nastawialam sie na wiersz ale w temacie 2 byl jakich chujwieocochodzi-poemat i "dlaczego nawiazuje do pana tadeusza" - a ja tam zadnych nawiazan nie dostrzeglam no moze jedno..bardzo...płynne:P

moim zdaniem rozszerzona matura z jezyka polskiego byla latwiejsza na probnej - dzisiaj mnie niemilo zaskoczyli
izuu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-04, 16:03   #187
kofffaniutka
Zadomowienie

dziewczyny co ja zrobilam !!! wkleilam tylko jedna naklejke z kodem a drugiej nie !!! i co ja mam teraz zrobic ??? zalicza mi to?? jak mi pani sprawdzala to nawet nic mi nie powiedziala !!!! ale jestem zalamana !!!

Friends are angels who lift us to our feet when our wings
have trouble remembering how to fly...

kofffaniutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-05-04, 16:26   #188
andziutek
Zadomowienie

Kofffaniutka a swoja droga jak moglas zapomniec przykleic skoro dosalas 2 naklejki ? Przeciez jak szlas oddac mature do komisji to nie widzialas ze cos na lawce pozostalo? Musisz sie jak najszybciej skontaktowac z dyrekcja szkoly ale moim zdaniem matury juz zostaly wyslane do okregowej komisji a wtedy to mozliwe ze nie przyjma bo jest tam czytnik. A swoja droga jak komisja mogla tego nie dopatrzec ???
Wszystko dla Muzyki...''

OSTR- 'Pegaz'
Stary 2007-05-04, 16:33   #189
kofffaniutka
Zadomowienie

dostalam dwie naklejki i jedna przykleilam a druga mam w domu i jak pani mi sprawdzala to z tego wynika ze musiala nie zauwazyc ze jej nie przykleilam i teraz dopiero kolezanka na gg mnie sie pytala czy to prawda ze nie przykleilam tej drugiej bo chlopacy mowili, ze widzieli ze mam ja w reku i nie wiem co teraz mam zrobic a zwlasza, ze jutro jes sobota !!!

Stary 2007-05-04, 16:40   #190
andziutek
Zadomowienie

No to faktycznie niemila sytuacja. Musisz koniecznie zadzwonic do wychowawczyni (tel dom lub jak masz to kom) i poinformowac ja o calej sprawie.
Nie chce Cie martwic,ale jest mozliwosc ze matury zostaly wyslane do CKE a tam Twoja praca moze byc uniewazniona , z powodu braku prawidlowego zakodowania, oznaczenia. A w momencie kiedy nauczycielka tlumaczyla ze nalezy wklejac te naklejki to nie sluchalas jej czy jak ? Moze to byl taki stres ze nie zrozumialas. Nie kumam czemu chlopacy widzac ze masz naklejke ze soba nic wczesniej nie powiedzieli
Wszystko dla Muzyki...''

OSTR- 'Pegaz'
Stary 2007-05-04, 16:51   #191
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

Cytat:
Napisane przez kofffaniutka Pokaż wiadomość
dostalam dwie naklejki i jedna przykleilam a druga mam w domu i jak pani mi sprawdzala to z tego wynika ze musiala nie zauwazyc ze jej nie przykleilam i teraz dopiero kolezanka na gg mnie sie pytala czy to prawda ze nie przykleilam tej drugiej bo chlopacy mowili, ze widzieli ze mam ja w reku i nie wiem co teraz mam zrobic a zwlasza, ze jutro jes sobota !!!
Tak czy inaczej kobieta, która brała od Ciebie (Kofffaniutka) pracę powinna zwrócić uwagę na to, że nie nakleiłaś naklejki.
Wydaje mi się, że teraz już niewiele da się zrobić... p
Cytat:
Napisane przez andziutek Pokaż wiadomość
Nie kumam czemu chlopacy widzac ze masz naklejke ze soba nic wczesniej nie powiedzieli
A dlaczego chłopy nic nie mówili?
Skarbie, a mieli do niej podejść na egzaminie i powiedzieć, że masz przykleić naklejkę, no proszę Cię... A po wyjściu z sali z tego co pamiętam, po oddaniu pracy wejść na salę nie można z powrotem, prace maturalne od razu są wysyłane do komisji, nie leżą przecież w szkole...

Ja swoją maturę zdawałam 2 lata temu (w roku reformy ) i szczerze mówiąc bardzo chętnie cofnęłabym się do tamtych czasów , pamiętam, że "katowali" nas tymi naklejkami codziennie, wbijali nam do głowy, że trzeba przykleić, co gdzie i jak, przed samym egzaminem też mówili... i wydaje mi się, że u Was na egzaminie było to samo, na pewno mówili, gdzie którą naklejkę trzeba przykleić...

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-05-04, 17:04   #192
andziutek
Zadomowienie

Widocznie zle zrozumialam, myslalam ze chlopacy widzieli ją jak szla z naklejką już poza salą gdzie byl pisany test. Nie pomyslalam,ze oni to w sali mogli widzieć - od stresu mozg mi szwankuje Fakt faktem przykra sytuacja i trzeba dokonac wszelkich staran, bo mozna cos jeszcze z tym zrobic, a trzeba miec nadzieje.
Uwazam ze w glownej mierze jest to blad komisji, gdyz jej zadaniem jest dokladne sprawdzenie oddawanej matury a tu prosze takie niedopatrznie . Nie wspomne juz o dokladnym wytlumaczeniu co , gdzie i jak wkleic czy tez zakodowac...
Wszystko dla Muzyki...''

OSTR- 'Pegaz'
Stary 2007-05-04, 17:27   #193
kofffaniutka
Zadomowienie

dzieki dziewczyny za odpowiedz
a z chlopakami bylo to tak, ze oni stali juz po wyjsciu z sali i ja wychodzilam z sali i wtedy zauwazyli, ze w reku trzymam ta naklejke i mnie podobno wolali ale ja bylam juz za daleko i wogole nie slyszalam
aha no i pytalam sie dziewczyn i one to potwierzdzily ze wogole nikt nie mowil dokladnie jak wklejac naklejki i gdzie tylko mowili o kodzie i peselu i zakreskowywaniu go a o naklejkach nie mowili zeby dwie
a pani sprawdzajac moja prace musiala to przeoczyc ze nie mam tej drugiej wklejonej i ze lezy na mojej lawce
bylam teraz w mojej szkole zobaczyc czy da sie cos zrobic ale juz nikogo nie bylo
to zadzwonilam do mojej cioci, ktora jest nauczycielka (ale nie w mojej szkole) i ona powiedziala zebym sie nie martwila bo pytala sie dyrektora i on powiedzial, ze jezeli naklejka byla naklejona na pierwszej kartce to komisja moze to uznac
to zostaje mi tylko trzymac kciuki zeby jednak naprawde to uznali no bo w sumie jedna mialam
a duza role odegral takze stres i nawet nie pomyslalam co z ta druga naklejka mam zrobic to wiec jest to tez moja wina

Edytowane przez kofffaniutka
Czas edycji: 2007-05-04 o 17:49
Stary 2007-05-04, 17:33   #194
paula007
Zakorzenienie

Niezbyt ciekawe te tematy wypracowań w tym roku z tego, co widzę. Ale zbyt trudne się nie wydają.

Mam nadzię dziewczyny, że dobrze Wam poszło i po otrzymaniu wyników będziecie zadowolone. Paula trzyma kciuki cały maj!

paula007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-04, 17:46   #195
Camarilla
Zakorzenienie

U nas tez nic a nic nie mówili o tych naklejkach. Mezczyzna z komisji podszedl do kazdej wreczyl dwie naklejki.. nie wiedziałam co mam z nimi zrobić. Myslałam na poczatku, ze mam przepisac ten kod..
Powiedzieli pozniej wklejcie naklejki.. jak zobaczyli, ze wszyscy sie troche gubią w tym powiedzieli gdzie..
Dla mnie bylo troche z apozno bo wkleilam jedna naklejke w miejsce kodu zdającego.. W koncu sami powiedzieli, ze to naklejki z kodem dali to nam.. wiec jakos tak sobie skojarzyłam.. Na szczescie w porę się zorietnowałam.. zawołałam przewodniczącą co teraz.. kazała mi ją zdrapac i wkleić w dobre miejsce..
Jeszcze samym kodowaniem się zestresowalam..
Mogliby wczesniej powiedziec na czym to polega.. widac bylo, ze kazdy zagubiony.. no i komisja moglaby uwazniej sprawdzac czy wszystko w prozadku: kod, pesel, data urodzenia.. pozniej wychodza wlasnie takie sytuacje jak ta..
Jak na moje oko Twój arkusz zostanie uznany. Wazne, ze ejdna naklejka jest. twój kod znaja wiec wydaje mi sie, ze bedzie ok

Camarilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-04, 18:26   #196
blueania
Zakorzenienie

u nas tez bylo zamieszanie z naklejkami heheh kazdy sie pytal co i jak.Zaczelismy pisac chyba o 9.15 dopiero
Stary 2007-05-04, 19:17   #197
kofffaniutka
Zadomowienie

to widze, ze nie tylko u nas takie zamieszanie z tymi naklejkami

Stary 2007-05-05, 09:35   #198
boszenka69
Zakorzenienie

U nas też było zamieszanie z naklejkami, ale panowie z komisji wszystko nam ładnie i spokojnie wytłumaczyli Ale my dostaliśmy od razu wszystkie naklejki (z 10 ich było) i kazali nam ich pilnować i przynosić na każdy dzień maturki Heheh no to ja już to widzę,jak co niektórzy przyjdą bez naklejek
boszenka69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-05, 10:18   #199
baja_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez boszenka69 Pokaż wiadomość
U nas też było zamieszanie z naklejkami, ale panowie z komisji wszystko nam ładnie i spokojnie wytłumaczyli Ale my dostaliśmy od razu wszystkie naklejki (z 10 ich było) i kazali nam ich pilnować i przynosić na każdy dzień maturki Heheh no to ja już to widzę,jak co niektórzy przyjdą bez naklejek
Troche nie pomyśleli z tymi naklejkami, to oczywiste, że zestresowany maturzysta może zapomnieć je przynieść.
baja_86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-05-05, 10:28   #200
ladybird.
Rozeznanie

Dziwnie z tymi naklejkami u was...
U mnie rozdali 2 naklejki, po kolei mówili co mamy robić, gdzie co przykleić, gdzie co wpisać. A później i tak chodzili i sprawdzali wszystko(czy dobrze zakodowaliśmy pesel, czy wpisaliśmy nr tematu, czy przykleiliśmy). Nie było mowy o "zapomnieniu".
Uważam, że właśnie komisja jest za to odpowiedzialna. Aby żaden uczeń nie miał wątpliwości co i jak mam zrobić!

ladybird. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-05, 10:35   #201
blueania
Zakorzenienie

u nas dali 2 naklejki i mysle,ze tak jest lepiej jak rozdaja je przy kazdym egzaminie a nie tak odrazu...wiadomo,ze mozna ich zapomniec
Stary 2007-05-05, 10:51   #202
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

Cytat:
U mnie rozdali 2 naklejki, po kolei mówili co mamy robić, gdzie co przykleić, gdzie co wpisać. A później i tak chodzili i sprawdzali wszystko(czy dobrze zakodowaliśmy pesel, czy wpisaliśmy nr tematu, czy przykleiliśmy). Nie było mowy o "zapomnieniu".
Uważam, że właśnie komisja jest za to odpowiedzialna. Aby żaden uczeń nie miał wątpliwości co i jak mam zrobić!
U mnie było dokładnie tak samo...
I nie wiem, czy to kwestia tego, że to był 1 rok nowej matury, czy teraz też tak jest, czy może stwierdzili, że jak "taka matura" już była to wszyscy wszystko wiedzą...

Pozdrawiam Maturzystki i życzę dostania się na wymarzone studia

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-05, 11:43   #203
izuu
Wtajemniczenie

GG do izuu

u mnie w szkole kazdy na zakonczeniu roku dostal caly arkusz naklejek, chyba 12 z kodem ucznia i 16 z kodem szkoly, jakos tak. i kazdy mial sobie przyniesc na mature. jeden gosciu byl dobry - zaczyna sie matura a on wstaje i "Nie mam kodów", na szczescie je znalazl na chodniku przed szkołą.................. ale tez "komisja" nie wiedziala za bardzo jak to naklejać... dobrze ze byla u mnie w sali jedna kompetentna dziewczyna ktora wszystkim musiala lumaczyc jak naklejac ;d
izuu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-05-05, 15:15   #204
bini6
Wtajemniczenie

Oj wszystkim zycze zebyscie zdali ja mam dopiero za rok mature a juz sie boje zastanawiam sie czsy podsejsc mam pytanko a jak wygladala matura z polskiego bo mysmy ostatnio rozwiazyweali takie testy twoja matura jezyk polski i takie testy teraz sa na maturze miesliscie je ?

bini6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-05, 16:14   #205
natina2
Zakorzenienie

GG do natina2

Cytat:
Napisane przez bini6 Pokaż wiadomość
Oj wszystkim zycze zebyscie zdali ja mam dopiero za rok mature a juz sie boje zastanawiam sie czsy podsejsc mam pytanko a jak wygladala matura z polskiego bo mysmy ostatnio rozwiazyweali takie testy twoja matura jezyk polski i takie testy teraz sa na maturze miesliscie je ?
1 część ezgaminu to czytanie ze zrozumieniem + pytania
2 część to wypracowanie. Masz podany text i temat i do niego piszesz czasami jak jest w poleceniu z odwołaniem do całości lektury
Stary 2007-05-05, 16:16   #206
natina2
Zakorzenienie

GG do natina2

Cytat:
Napisane przez natina2 Pokaż wiadomość
1 część ezgaminu to czytanie ze zrozumieniem + pytania
2 część to wypracowanie. Masz podany text i temat i do niego piszesz czasami jak jest w poleceniu z odwołaniem do całości lektury
bini6! swoją drogą jak to możliwe że zdajesz mature za rok skoro w profilu masz 24 lata ?? może sie pomyliłaś a może sobie dodałaś lat... Twój profil może zobaczyć każdy użytkownik. Nie wiedziałaś o tym??
Stary 2007-05-05, 17:11   #207
bini6
Wtajemniczenie

Tak zgadza siec ze mam 24 lata nic sobie nie dodalam po prostu poszlam do liceum wieczorowego uzupelniajacego dla doroslych i to liceum trwa dwa lata dlatego zdaje mature za rok

Stary 2007-05-05, 17:14   #208
natina2
Zakorzenienie

GG do natina2

w takim razie sorry szacuneczek Nawet nie zastanawiaj sie czy zdawać tylko zdawaj. Zobaczysz ile to kosztuje nerwów a jak zdasz to pofruniesz z dumy
swoją drogą ja raczej wynikami sie nie uciesze (po polskim załamka) ale może jakoś zdam... ach marzenia
Stary 2007-05-05, 17:21   #209
bini6
Wtajemniczenie

Nic sie nie stalo ja po prostu boje sie polskiego a tak szczerze powiedziawszy to wypracowania bo jestem z tego slabiutka i pewnie jak pojde to oddam taka kartke jaka dostane tragedia widze ze zdajesz biologie tez sie zastanawiam nad biologia a tak wogole to zycze powodzenia

Stary 2007-05-05, 17:26   #210
karolinaa
Wtajemniczenie

Cytat:
U mnie tak samo było dwie naklejki dostaliśmy komisja powiedziała co i jak w razie watpliwości smiało moglismy pytać i na koniec gdy oddawalismy kartki komisja sprawdzała czy wszystko się zgadza .

Chcesz podarować uśmiech dzieciom wyślij kartkę więcej na: http://marzycielskapoczta.pl/
karolinaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości