|
|
#181 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Jaki pasztet!"
Cytat:
|
|
|
#182 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
po prostu nie przemawiają do mnie stwierdzenia typu: Celem nadrzędnym dresiarza są pieniądze. Najlepiej zdobyte szybko i bez wysiłku, dlatego też dokonują kradzieży i napadów rabunkowych. to jest przesada i zbyt duże uogólnienie, pewnie często krzywdzące bo ktoś się może za dresiarza uważać, w pełni należącego do tej subkultury ale przecież nie każdy kradnie tak? to tak jakby stworzyć jeszcze inne fajne definicje na bazie stereotypów: punki to subkultura w której większość się nie myje i są brudasami, metale to grupa osób które w większości czczą szatana itd itd. |
|
|
|
|
|
#183 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
To za mało. Co do tych niby wyjątków. Jak mówimy o typowym dresiarzu - a nie jego jakiejś tam "odmianie" czy "wariacji" to on właśnie jest wulgarny, prostacki, chodzi w dresie i chrzani tzw. zasady współżycia społecznego, czyli np. kradnie czy napada i wymusza. Nie znaczy to, że robi to bez przerwy i na każdym kroku ![]() Być może te wyjątki o których mówicie, to nie byli dresiarze, a tylko wulgarni kolesie odziani w dresy albo byli to dresiarze, którzy akurat mięli dobry humor
|
|||
|
|
|
|
#184 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#185 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak, to jest sprzeczność bo klnięcie jak szewc to przejaw dobrej kultury raczej nie jest mimo wszystko wolę gdy ktoś przeklina w powietrze(nie przeklinając na kogoś) nie czyniąc nikomu bezpośrednio krzywdy niż atakuje komentarzami które mogą np. pogłębić kompleksy i uprzykrzyć życieCytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#186 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To, że o jakiejś grupie "tak się mówi" to wcale nie znaczy, że tak jest i rzeczone panki są najlepszym przykładem akurat.Imho te całe "badana subkultur" nie mają zbytnio sensu, biorąc pod uwagę, że niewielu małolatów biorących się za jakąś subkulturę ma o niej jakiekolwiek konkretniejsze pojęcie, a co dopiero ludzie "z zewnątrz"
Edytowane przez Fela Von Helvete Czas edycji: 2011-01-10 o 11:25 |
|
|
|
|
|
#187 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Deede Czas edycji: 2011-01-10 o 11:35 |
|
|
|
|
|
#188 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego mówię, że takie rzeczy nie mają sensu. Ja jak postanowiłam zostać pankiem w wieku 13 lat to mimo, że miałam internet, za bardzo kumata nie byłam i niewiele wiedziałam co i jak. I z tego co sobie obserwuję, to nadal jest wiele takich dzieciaków, a z wiekiem i wiedzą zaczerpniętą od kolegów się po prostu "wyrabiają". To jest tak samo jak ze skinheadami - przeciętny człowiek wie tyle, że skiny to są łyse i biją murzynów.
Edytowane przez Fela Von Helvete Czas edycji: 2011-01-10 o 11:44 |
|
|
|
|
|
#189 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To, że ktoś chce siebie nazwać "punkiem" (skinem, rasta czy inaczej), to trochę za mało. Są pewne sztandarowe cechy charakteryzujące każdą grupę sub- czy kontrkulturową. To, że jakiś niekumaty dzieciak przypnie sobie badzika "punk" to jeszcze za mało i nie świadczy o grupie jako takiej. "Co to za wegetarianin, co wp..la schabowe?", jak to śpiewał Kazik..
|
|
|
#190 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
To trochę ambitniejsze "dzieło" do poczytania o stereotypach i autostereotypach odnośnie subkultur: http://usfiles.us.szc.pl/pliki/plik_1108864265.pdf Dresiarze też są i jak się ich postrzega
|
|
|
|
|
|
#191 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie mam zamiaru się zresztą kłócić, bo każdy sobie myśli co chce, a wiadomo, że Ci z zewnątrz zawsze wiedzą najlepiej ![]() A tak nawiasem piszą jeszcze, to obecnie klimaty punk/hc/skinhead się mocno przenikają - Ci ludzie chodzą na te same koncerty
Edytowane przez Fela Von Helvete Czas edycji: 2011-01-10 o 12:14 |
|
|
|
|
|
#192 | |
|
Zakorzenienie
|
Tak jeszcze dodam - chyba, że pogadamy o wszystkich wanna be punkach - owszem, jeśli popatrzeć, ilu ich jest, to zaczynam się skłaniać ku opinii punkowców starszych datą, że "prawdziwych punków już nie ma"
A tak serio - nie da się być członkiem jakiejś grupy, do której przynależność z automatu określa posiadanie pewnych określonych cech charakteru i zachowania (bo image to nie wszystko), i być jednocześnie zaprzeczeniem tego wizerunku. "Nonkonformizm" to drugie imię Punka - zawsze tak było i jest nadal. Ktoś, kto jest konformistą, może obwiesić się badzikami, kupić sobie Martnensy za 500 zł i i tak będzie tylko wanna be..---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ---------- Cytat:
A ja akurat przyglądałam się z baardzo bliska ruchowi punkowemu - a z daleka widać jeszcze lepiej i wyraźniej..
|
|
|
#193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A idąc Twoim tokiem myślenia, to prawdziwi są tylko "siódemkowcy" (wśród których jest całkiem sporo prawicowców), a te wszystkie eko-wege-panki to pozerzy. Litości, takie rozkminy to mają czternastolatkowie ![]() Punk akurat nigdy nie był jakiś super-spójny, bo byli ci, co słuchali Sex Pistols i ci, którzy słuchali Crassu. Zresztą tak samo teraz - załóżmy, że masz 3 ludzi - jeden słucha KSU i Bunkru, drugi Adictsów i Cock Sparrer, a trzeci Conflictu i Włochatego - który jest bardziej "pankowy" od reszty i dlaczego?
Edytowane przez Fela Von Helvete Czas edycji: 2011-01-10 o 12:24 |
|
|
|
|
|
#194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jaka jest różnica między punkiem a kimś, kto tylko nazywa siebie punkiem, a ani światopoglądowo, ani w żaden inny sposób nie odpowiada temu "stereotypowi"? Kto zatem punkiem jest, a kto nie jest? Co jest tu wytyczną?
|
|
|
#195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ja nie wydaję scenerskich legitymacji, żeby twierdzić kto jest, a kto nie jest, bo to jest jego sprawa. Tylko poglądy są jak pośladki - każdy ma swoje i nie musi sobie brać koszyczka z anarchizmem, ekologią i weganizmem tylko dlatego, że słucha takiej muzyki i siedzi w takim klimacie ![]() Ja dyskusję kończę, bo to jest śmieszne, żeby ktoś z góry wyrokował "ty możesz być pankiem, a ty nie, bo nie ratujesz ptaszków i koników / nie jesteś lewicowcem / studiujesz/masz pracę / masz za krótkie gacie" Tylko szczerze mówiąc spodziewałam się, że skoro "byłaś związana z tym ruchem długo i mocno" to kumasz takie rzeczy, chyba, że się lubisz bawić w scenową policję
Edytowane przez Fela Von Helvete Czas edycji: 2011-01-10 o 12:51 |
|
|
|
|
|
#196 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- subkultur jest sporo i różnią się od siebie, - cechą charakterystyczną takiej grupy jest m.in. w miarę jasno określony światopogląd, sposób bycia, "noszenia się". Jeśli to wszytko ignorujesz, to jak odróżnisz punka (jakiegoś tam) od skina (jakiegoś tam)? Po co w ogóle podział na subkultury? Jeśli wyznacznikiem przynależności jest tylko "oświadczenie woli", że chcę siebie tak nazywać, a postępuję dokładnie odwrotnie od tego, co się danemu ruchowi od dawna przypisuje (nie bez powodu), to co? Ok? Sorry, ale dla mnie nie ma tym żadnej logiki..
|
|
|
#197 |
|
Zakorzenienie
|
To ja sobie pozwolę na PW, bo dalsze zaśmiecanie tematu bredniami imho nie ma sensu
|
|
#198 |
|
Zakorzenienie
|
Brednie jak brednie, ale może lepiej, żeby tego off. tak tu nie ciągnąć.
|
|
#199 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#200 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#201 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, bo u farbowanych brunetek to taki kamuflaż
|
|
#202 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#203 |
|
Zakorzenienie
|
Ydzisz, to takie buty.. My myślałyśmy, że "co rude - to wredne", a one są po prostu inteligentne..
|
|
#204 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.youtube.com/watch?v=twZ0m2pkOu8
ejj, oni wyglądają nieszkodliwie http://www.youtube.com/watch?v=FjM6E...eature=related
|
|
#205 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No... ale nie kazdy czlowiek w dresie jest dresiarzem, a ja sie raczej przeciwko takiemu stawianiu sprawy buntuje A, i jeszcze przeciwko agresywnemu jezdzeniu, niczym po szmatach, po na rozowo odpicowanych blondynkach czy innych borsukach O "szlachetnych wyjatkach" wsrod dresiarskich hord nie wspominam, bo... to sa wyjatki. Ale mimo wszystko, troche naciagana ta internetowa definicja dresiarza ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez szmyrk Czas edycji: 2011-01-10 o 18:04 |
|||
|
|
|
|
#206 | |
|
nyan nyan ^^
|
Cytat:
Pozostaje mi jedynie dodać, byśmy szanowali się wzajemnie, zarówno w realnym życiu, jak i na forum.
|
|
|
|
|
|
#207 |
|
Rozeznanie
|
Zachowanie tych podłych dresów to jedno z najbardziej prostackich zachowań o jakich ostatnio słyszałam!
Nie mogę pojąć tego, że niektórzy są tak prostolinijni i kompletnie pozbawieni jakiejkolwiek kultury i potrafią się tak zachować wobec obcego człowieka! Żyjemy w wolnym kraju i każdemu wolno być takim na jakiego ma ochotę wyglądać. W ogóle jestem przeciwniczką oceniania po wyglądzie, a wypowiadanie się w tak okrutny sposób i jeszcze specjalnie tak żebyś Ty słyszała jest poprostu straszne! Dla mnie to świadczy tylko o niskim poczuciu wartości. No sorry, jak idę ze znajomymi raczej do głowy mi nie przychodzi oglądanie się na innych ludzi i ocenianie ich, a zwłaszcza komentowanie głośno ich ubioru czy wyglądu! Wiem, że wiele Ci to nie pomoże ale nie przejmuj się innymi. Jesteś jaka jesteś. Najważniejsze to, to żebyś czuła się ze sobą dobrze. Pomyśl lepiej ile osób akceptuje Ciebie taką jaka jesteś A wygląd to pojęcie względne, zawsze można schudnąć i zrobić się na bóstwo.A następnym razem wiesz co zrób? Zaśmiej się takim burakom prosto w twarz. |
|
|
|
|
#208 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#209 |
|
Rozeznanie
|
nie ma ludzi nieomylnych, zwłaszcza po przeczytaniu tak bulwersującego tematu
|
|
|
|
|
#210 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny!
ja rozumiem, że Was poruszyła sytuacja z dresiarskimi odzywakami, ale jesteście na forum i musicie trochę wyhamować z emocjami. niestety, niektóre posty są tak nacechowane złością, agresją, że strach się bać... ![]() spokojnie proszę.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:43.

To za mało.

miałam właśnie jechać na zajęcia ogarnęłam się i poszłam na przystanek. Stoję i czekam i co?? po prostu nie wierze w taki zbieg okoliczności... kolejna grupka dresów... i jeden z nich ta sama reakcja co tamten tyle że tym razem do mnie "Grubas!"... ;( ;( wsiadłam do busa ale nie mogłam, wysiadłam na najbliższym przystanku i poszłam do domu, ryczałam z godzinę. Dziewczyny byłam już o 1 krok od zaakceptowania siebie, nabycia pewności, zwalczeniu kompleksów nad czym pracuję już z rok no po prostu już prawie mi się udało a tu takie **********(nie napisze bo dostane bana) podeptały wszystko... dodam że miałam kompleksy owszem ale nigdy nie uważałam się za centralnie brzydką w dodatku jestem wrażliwa i wszystkim się przejmuje więc no po prostu... brak mi słów, nikt jeszcze nigdy (od 3 klasy SP kiedy to nazwano mnie świnią) mi nie powiedział czegoś tak prostackiego nigdy... po prostu wyje i wyje, niczym sobie na to nie zasłużyłam...musiałam sie wygadać ;(
Pozostaje mi jedynie dodać, byśmy szanowali się wzajemnie, zarówno w realnym życiu, jak i na forum.
A wygląd to pojęcie względne, zawsze można schudnąć i zrobić się na bóstwo.