![]() |
#181 |
po drugiej stronie szafy
|
Dot.: Intercyza (przed)małżeńska??
A możesz rozwinąć i napisać dlaczego nie służy kobietom ani dzieciom ten model rodziny?
![]() |
#182 |
Zakorzenienie
|
Dobrze, niech będzie "kobieta zajmująca się domem". Chyba lepiej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ---------- Cytat:
Cytat:
Nie miesci ci się w głowie ,że to może być indywidualny wybór kobiety ? i nie zawsze musi sie to kończyc płaczem ? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A dla dzieci też niedobrze, bo widzą tylko jeden obrazek: mamusia siedzi w domku, sprząta, gotuje, prasuje, przychodzi zmęczony tatuś, obiad mamusia pod nos podaje i wszyscy są happy. Jaki to wpaja im model rodziny? No mały off topic się zrobił. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ---------- [QUOTE=rnm;24339136 też bym chciała wiedzeć ![]() Przecież oczywiste jest, że wyrażam swoją opinię i mogę sobie myśleć, że jest ona najlepsza, ale przecież nikomu jej nie narzucam. Tylko sobie piszę, co myślę. ---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ---------- Przepraszam ze określenie kurki udomowione jeżeli ktokolwiek poczuł się urażony. Ale za swoje opinie i sposób myśleniA nie mam zamiaru przepraszać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |||
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Cytat:
Pomijam już fakt, że są zawody pozwalające na pracę w domu ![]() Cytat:
No właśnie, wszyscy są happy. Dla dzieci najzdrowsze jest, kiedy wychowują się w domu pełnym ciepła, miłości. Nieistotne czy oboje rodzice pracują zawodowo, czy tylko jedno z nich.
![]() |
![]() |
#188 |
Zakorzenienie
|
A ja jestem jak najbardziej za podpisaniem intercyzy ...
Gadki o tym, że namy swoje partnera i jestesmy go w 100% pewne są wręcz śmieszne. Nie wiadomo co się stanie za 20-30 lat. W swoim otoczeniu znam taki przypadek, małżeństwo jak dotąd idealne posypało się po 29 latach przez długi, które narobiła żonka ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
po drugiej stronie szafy
|
A ja jak poczytam sobie wypowiedzi SzmaragdowegoKotka i innych osób zorientowanych w temacie, to wcale taka pewna nie jestem.
I zanim podejmę jakąkolwiek decyzję, to zbadam sprawę z każdej dostępnej mi strony... Zresztą tak na dobrą sprawę to najbardziej zależy mi na tym, żeby ostał mi się majątek, który wniosę. A to mam, z tego co wiem, zapewnione i bez intercyzy ![]()
![]() |
#190 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Generalnie zasada jest taka, że rozgarnięty człowiek, któremu roznoszenie kasy na głupoty nie pasuje, nie powinien raczej wiązać się z kimś, kto na głupoty roznosi. Cały czas ględzisz, że to kobieta może narobić siary i skopać związek. Rozumiem, że jakaś pani jedna z drugą dały Ci popalić i odeszły do innych ![]() ![]() I niby co dajesz swojej przyszłej żonie, słowo, że jesteś tzw. porządnym facetem, a ona Tobie papier, że nie leci na kasę. Wracając, no i co, on się dorabiał dla ich dobra tzw., ona robiła za matkę Polkę ![]() Jest takie powiedzonko, męzczyzna zawdzięcza sukces pierwszej żonie, drugą żonę sukcesowi. Z dupy się, za przeproszeniem, nie wzięło. Bo tak sobie luźno dyskutujemy o tzw. wspólnym się dorabianiu. Możesz sobie taką mnie nazywać harpią, ale ja jestem zbyt męska, mam nadzieję, abym miała pozwolić na to, aby mój facet skakał do własnej kariery potencjalnie po moich plecach; na zasadzie obiecanki macanki a głupiemu radość. Są kobiety, które podpisują intercyzy, ale to bywają również kobiety w jakiś sposób zabezpieczone. A to apartament na nie, a to jakaś firma, której oficjalnie dyrektorują. ![]() ---------- Dopisano o 00:31 ---------- Poprzedni post napisano o 00:23 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 00:32 ---------- Poprzedni post napisano o 00:31 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-01-12 o 22:26 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
po drugiej stronie szafy
|
No jak to gdzie, w pieluchę z kupą
![]() ---------- Dopisano o 23:33 ---------- Poprzedni post napisano o 23:32 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#192 |
Wtajemniczenie
|
Jamestown, elve, Hultaj, zgadzam się z Wami całkowicie.
Marbella 85, jestem zszokowana tym, co napisałaś. Powiem Ci coś - wiesz, jak się zakłada rodzinę, to tak, jak powiedziała Marysia, nie ma "Twoje", "moje" tylko jest "nasze" - rozumiem tutaj przez sformułowanie "nasze" to, co jest najlepsze dla naszej rodziny i dam Ci przykład z własnego podwórka. Ja pracuję na Uniwerku, w budżetówce, nie muszę dodawać, że finansowo to jest dramat ![]() ![]() ![]() ![]() Psychologia rozwojowa jest jednoznaczna - dziecko, zwłaszcza małe potrzebuje przede wszystkim rodziców, a nie niani, babci, cioci itp (nie mówimy oczywiście o sytuacjach skrajnych, kiedy nie ma wyjścia). Ja zrezygnowałam z pracy świadomie i dobrowolnie, nie "poświęcam się" dla męża i dziecka i jestem z tym wyborem bardzo szczęśliwa. Rozumiem, że można chcieć wrócić do pracy i można w jakimś rozsądnych zakresie ale dziecko to odpowiedzialność i niestety, jego najważniejsza potrzeba, NIEZBĘDNA do prawidłowego rozwoju MUSI zostać zaspokojona - a jest to po prostu potrzeba bliskości. Jeżeli nie masz czasu ani ochoty na wyprowadzanie psa, to go sobie nie kupujesz, prawda? Nie może być tak, że pies siedzi całymi dniami sam w domu osowiały i przestępuje z nogi na nogę, bo chce siusiu, a Ty się "realizujesz" w pracy albo własnie sobie wyjeżdżasz na weekend, no to przecież nikt i nic Cię nie będzie ograniczać. Taka mała zoologiczna analogia. Jak zauważyła elve, wychowywanie dzieci nie polega na zamknięciu się z dzieckiem w domu i rozmawianiu wyłącznie o zupach i kupach w osiedlowej piaskownicy. Normalny facet - bardzo kocham mojego męża, nie zamierzam go zdradzać, oszukać, oskubać,układać sobie życia na boku ani od niego odejść i chciałabym zaznaczyć, że kiedy się poznaliśmy był normalnym, takim przeciętnym facetem - mieszkanie, samochód, dostatnia pensja, ale milionerem nie był. Nie jestem wyrachowaną zdzirą i nie poleciałam na jego pieniądze ![]() Wiesz, powiem Ci coś jeszcze - dla rozwoju dziecka potrzebni są oboje rodzice i jeżeli mówisz, że "matka nie zobaczy dziecka", bo np. Cię zdradziła, to mocno się zastanów. Choćby mój mąż okazał się największym draniem na świecie dla mnie, to dla naszego dziecka jest najlepszym na świecie ojcem i nigdy, przenigdy nie ograniczałabym mu kontaktów z dzieckiem które kocha nad życie i dba o nie, jak tylko może!!! Dorosłość polega na tym, że nie można dać się zaślepić emocjom, gdyby miały za to płacić najdroższe nam na świecie istoty - nasze dzieci. Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2011-01-12 o 22:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Jaki zastój?Przecież to zależy od indywidualnych cech danej osoby. ![]() Chyba nie model rodziny stanowi o byciu "happy", ale to jak się dzieci wychowa. Najważniejsze aby miały ciepło i miłość,a to jest przecież niezależne od tego czy dwoje małżonków pracuje czy tylko jedno. Cytat:
![]() |
![]() |
#194 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Po drugie praca pracy nierówna, nie ma to jak uznawać za szalenie rozwijające np. zawodowe układanie włosów, malowanie babom pazurków czy nudne papiery w banku bądź urzędzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, ale trzeba pamiętać też o wymiarze społecznym pracy, a klikanie w zaciszu domowym w klawiaturkę to nie to samo co spędzanie w biurze 8 godzin dziennie i nie zastąpi ono relacji społecznych wynikających z pracy w tradycyjnym tego słowa znaczeniu. To znaczy jakie? Ciepło i miłość to jedno, a postawa życiowa to drugie. A pokazanie dziecku dobrej postawy nie musi być równoznaczne z siedzeniem z nim 24/7. Warto chyba pójść do pracy żeby dzieciak zobaczył, że praca jest ważna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 00:54 ---------- Poprzedni post napisano o 00:53 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | ||
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Kwestia tego jak kto sobie życie zorganizuje. Cytat:
Nie ma reguły - wszystko zależy od człowieka. Jak ojciec dziecka pracuje i wiadomo, że jest jedynym żywicielem rodziny, to chyba oczywiste jest, że dziecko wie, że praca jest ważna...
"Widziałeś tę dziewczynę? Ma nogi za milion złotych!" - pomagamy Dianie ![]() Edytowane przez elvegirl Czas edycji: 2011-01-12 o 22:56 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:59 ---------- Poprzedni post napisano o 23:56 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 00:03 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:59 ---------- [QUOTE=Hultaj;24340432]No to dałaś do pieca. :P Oczywiście, że jest ważna, do garnuszka trzeba włożyć. Poza tym na szczęście jakaś część ludzi lubi swoją pracę zawodową. Generalnie, powiem Ci dziewczyno, że przytłaczasz tym swoim rozwojem w tym wątku. ![]() ![]() /QUOTE] Cieszę się, że ty już z tych całkowicie rozwiniętych. Powiem Ci naraska dziewczyno. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tacyta, zgadzam się z Tobą teoretycznie, ale czasami życie pisze inne scenariusze. Nie powiem przecież mężowi, schowaj sobie te swoje setki tysięcy, bo ja chcę iść do roboty na cały etat i zarobić swoją budżetową pensję ![]() ![]() Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2011-01-12 o 23:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Uwazasz, ze obrazajac adwersarza Twoje argumenty stana sie lepsze? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 | |||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Nie tyle rzecz szłaby o przeprosiny co o Twoje ogólnie pojęcie o sprawie, Ty myślisz o lasce, która woli sama dbać o piękny własny ogród np. że jest kurą domową, taka Cię nazwie żałosną biurwą, i tak sobie można gadać do rana. Sorry, ale trzeba być człowiekiem paradoksalnie ograniczonym, żeby uważać, że potrzebuje się etatu jako takiego aby móc się rozwijać. Cytat:
![]() I na tyle na ile już zyję to generalnie wydawało mi się, że w większości biur to się pracuje... (Może nie każdemu po równo, ale jednak... ;-)) Tak, tak. Nie wiedziałam tylko jeszcze, że wszędzie tam pracują tacy lepsi i mędrsiejsi ludzie od innych. ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-01-13 o 02:29 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Zakorzenienie
|
Wszystko zostało powiedziane
![]() ![]() Dodam jeszcze tylko, że naprawdę w całym swoim dorosłym życiu nie miałam takich możliwości rozwoju i nauki, jak wtedy, kiedy byłam z dziećmi w domu. I z tych możliwości skorzystałam, dzięki czemu dość dużo osiągnęłam. Jak sie rozglądam po znajomych kobietach to nie jestem jakimś wyjątkiem. I miałam i mam związek partnerski, układ był zdrowy i na jakis zastój umysłowy nie narzekałam ani ja ani moje otoczenie. ![]() A poza tym dzieci mnie tak wiele nauczyły, że jestem wdzięczna za każdy dzień z nimi spędzony. I widzę, że przebywanie ze mną tez jakoś moich dzieci nie spaczyło, jestem z nich i ich osiągnięć bardzo dumna. Największym moim osiągnieciem w życiu nie będzie to, ile zarobiłam, jakie szkoły skończyłam, jakie kontrakty podpisałam, z kim byłam na lanczyku i ilu języków zdołałam się nauczyć. Tylko to, że wychowam moje dzieci na ludzi dobrych, mądrych i szczęśliwych, co mam nadzieję sie uda. A jak czytam to co pisze SzmaragdowyKotek, to momentami, jakbym o sobie czytała. ![]()
![]() |
#205 | |
BAN stały
|
Cytat:
Przypominam, że w nowym systemie ubezpieczeń emerytalnych, nie ma dziedziczenia emerytury po mężu, jak i nie ma rent rodzinnych. Także, nawet jeżeli mężulo zarabia grube tysiaki w swojej pracy, to osobiście radziłabym oszczędzać i się dodatkowo ubezpieczać, bo jak kobieta zdecyduje, że nie chce wracać do pracy zawodowej, to nie zabezpieczona - starość moze mieć dość przykrą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No i podstawą jest opłacanie sobie emerytury, ale w innym wątku kiedyś tam (więc może już nieaktualne) dowiedziałam się, ze w Polsce osoba nie pracująca zawodowo nie może sobie sama emerytury opłacać.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2011-01-13 o 08:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | ||
Wtajemniczenie
|
z niektórych postów bije taka pogarda do innych ludzi, ze aż przykro się to czyta...
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja sama jestem taką kupkowo-zupkową kurką, która nie potrafiłaby się w pełni oddać rozwijającej pracy w korporacji, czy tematom towarzyskim podczas lunchu, kiedy jej dziecko zostałoby podrzucane od babki, do niańki. przy dzieciach człowiek otwiera się na nowe, a dziecko jest wartością samą w sobie i nie rozumiem takich porównań.. i juz nie chce mi się dalej rozpisywac ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w takim przypadku myslę,że intercyza nie ma sensu. A po drugie ,powtórzę za Paulą wiem,kogo mam za męża ![]() to też dobra opcja ![]() Sine wkładasz kij w mrowisko ,zaraz się dowiesz,że bez slubu to grzech i jakis taki "niepelnowartosciowy zwiazek" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
BAN stały
|
Ojjj, obawiam się, że nie jest. Ludzie naprawdę potrafią być beztroscy jak dzieci. Właśnie parę dni temu rozmawiałam z koleżankami o swojej przyszłości w Polsce - głównie na starość - po tym jak rząd obwieścił kolejną pseudo reformę systemu emerytalnego i wszystkie jak tam siedziały zrobiły oczy jak 5 złotych kiedy im uświadomiłam to, co pisałam w swoim poprzednim poście.
Nieświadomość, beztroska, myślenie, że mnie starośc nigdy nie dopadnie oraz inne nieszczęścia ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Zadomowienie
|
Do niedawna byłam przekonana że będę chciała intercyzę, ale po przeczytaniu wypowiedzi pani prawnik zaczynam się wahać. Mam tylko pytanie jak to jest z majątkiem, który odziedzicze po rodzinie, czy w razie jakis problemów malżenskich, rozwodu ( odpukać) czy mąż ma do niego prawo?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:59.