|
|
#181 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: spowiedz po ok 5 latach
Cytat:
W Sredniowieczu ludzie tez uprawiali przedmalzenski seks. Duzo ludzi
Edytowane przez szmyrk Czas edycji: 2011-02-10 o 19:49 |
|
|
|
|
|
#182 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Rozgrzeszy się on-line, wydrukuje pokutę i z głowy będzie. ![]() Zinformatyzujmy Kościół!!! Ok, poniosło mnie. ![]() Abstrahując od tego, czy powinna, czy może nie powinna, bo jest katoliczką, a może nie jest i w związku z tym ma odmówić rodzinie, albo nie odmówić, bo konsekwentnym trzeba być... ... ma 25 lat, zdecydowała, że chrzestną zostanie, a co za tym idzie spowiedź ją czeka, to... czego właściwie boi się? Że ksiądz nakrzyczy? Nie da rozgrzeszenia? Głos zadrży? Biegunki dostanie? Jasny piorun z nieba strzeli? Bo nie wiem... ![]() Idzie jak do dentysty, ciacha i już. Co innego, gdyby decyzja nie była podjęta, ale skoro już o tej konsekwencji mowa i powiedziało się A... aaaaaaaa.... te kilka lat owieczka grzeszna chodziła... trudno. Nie pierwsza, nie ostatnia. A wiele nie przeżywa tego aż tak bardzo i aż tak boleśnie. Aż chce się zacytować raz jeszcze... A tu akurat żadnego sensownego przełożenia nie widzę... |
|
|
|
|
|
#183 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Po prostu warto przyłożyć się do tej spowiedzi skoro masz być chrzestną- wydaje mi się, że wtedy po prostu lepiej będziesz się z tym czuć Pozdrawiam
|
|
|
#184 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jasne, że można wierzyć i nie być katolikiem, ale to jest tylko własny wymysł, niczym nie podparty, bo nie Biblią, skoro się większość fragmentów z niej wykluczyło i nie nauką kościoła, którego zasad się nie przestrzega. Taka wybiórcza wiara, byle tylko wierzyć, że dostaniemy nagrodę za nasze ułomne życie. Morderca też może wierzyć w Boga przecież. I dalej mordować. Bo jego Bóg akurat to wybacza. Ale co to za wiara? Taka jak wasza, własna, wymyślona na własny użytek. |
|
|
|
|
|
#185 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale co kto lubi
|
|
|
|
|
|
#186 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak to by sie o Bogu/bogu nie dowiedziala gdyby nie (jedyny sluszny) kosciol? A to juz nie ma innych wyznan? Nie ma religii bezkosciolowych? Oprocz Bibli sa jeszcze inne swiete ksiegi Myslisz, ze kosciol katolicki nie traktuje Bibli wybiorczo? Musze Cie rozczarowac, KAZDA interpretacja jakiegokolwiek tesktu ZAWSZE bedzie wybiorcza. Nawet natchniona interpretacja natchnionych ksiag. |
|
|
|
|
|
#187 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Masz wobec tego kilka możliwości: - Skłamać na spowiedzi. Teoretycznie kłamstwo (z pewnymi wyjątkami) jest akceptowane w kościele katolickim, co prawda o tym się nie mówi, a katolicy raczej rzadko zastanawiają się nad swą wiarą (często klepią pacierze, nie zastanawiając się nawet nad sensem wypowiadanych słów)... Nie mniej jednak zwróć uwagę, iż niemal każde przykazanie jest bezwarunkowe ("nie kradnij", "nie zabijaj", etc), jednak przykazanie na temat kłamstwa ma już pewien warunek ("nie składaj fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu", a przecież mogło być zwyczajnie "nie składaj fałszywego świadectwa"). Niestety w efekcie, grzechu nie unikniesz, jako, iż sama spowiedź powinna być szczerym aktem ...choć z drugiej strony, akt spowiedzi wprowadzony został raczej jako forma kontroli trzódki, dość, że w "świętych księgach" nie ma o tym choćby wzmianki (przecież choćby w dziejach apostolskich powinna być jakaś wzmianka, jak to apostoł jakiś spowiada się Jezusowi - wszak ów wg. jakiegoś tam kolejnego soboru, był równy Bogu co do boskości oraz równy człowiekowi co do człowieczeństwa, poza zdolnością do grzechu). - Znaleźć księdza, który nie przejmuje się zbytnio polityką kościoła i wyspowiadać się u niego - Nie dostać rozgrzeszenia i poinformować o tym zainteresowanych Wybór należy do Ciebie (wybierz zgodnie ze swym przekonaniem, etyką, sumieniem, etc.), życzę powodzenia
|
|
|
|
|
|
#188 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Jak ktoś nie jest katolikiem, to moim zdaniem nie powinien się do kościoła pchać
Ślub katolicki, chrzest katolicki itd. są dla k a t o l i k ó w. Jak ktoś jest tzw. "wierzący niepraktykujący" (zwany inaczej "żyjący nie oddychający") to niech po prostu do kościoła nie chodzi, a nie odstawia szopki, bo "ma być chrzestną" ![]() Cytat:
|
|
|
#189 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Bo tacy pseudo katolicy nawet nie czytali Biblii, po prostu sobie zdecydowali, że ich Bóg będzie akceptował wszystko co oni robią, a potem trafią do Nieba, tu nie ma głębszej refleksji. A jeśli jest, niech ją przedstawią, z ciekawością to przeczytam
|
||
|
|
|
|
#190 |
|
Zadomowienie
|
To ja jeszcze dodam... Uwaga! Uwaga!
Że życzę twojej przyszłej chrześnicy dużo zdrówka i szczęścia
|
|
|
#191 | ||
|
Zakorzenienie
|
A jednak...
Cytat:
![]() Jak wol stoi to, co wczesniej napislas: Sęk w tym, że gdyby nie kościół to byś się nigdy o Bogu nie dowiedziała. Z tego jasno wynika, ze przyjmujesz do wiadomosci, ze moglaby sie dowiedziec o Bogu z innego zrodla Cytat:
Bo teologia jako taka, oczywiscie w skrocie i duzym uproszczeniu, jest nauka o Bogu/bogu ogolnie, nie tylko tym katolickim.
Edytowane przez szmyrk Czas edycji: 2011-02-10 o 21:16 |
||
|
|
|
|
#192 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2011-02-10 o 21:21 |
|
|
|
|
|
#193 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#194 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Życie. Boję się, że w przyszłości będę prześladowana przez mój akt apostazji, albo spalą mnie na stosie by było skuteczniej ![]() ---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ---------- Cytat:
W każdym prędzej czy później rodzi się myśl, jak to jest z tym światem, co i dlaczego. A że teraz wszystko jest jak na tacy, kler wchodzący drzwiami, oknami, telewizorem i przez szkołę...Cytat:
Cytat:
Widać, że masz klapki na oczach i niewiele wiesz o innych wyznaniach.Cytat:
|
|
|
#195 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
przy poruszaniu tego tematu, czyli tematu cudzej religii (tzn katolicyzmu), znajdują się orszaki obrońcow wiary i Kościoła. Ktorych boli, że takie hipokryty i bezbożniki chodzą do ich świątynii i śmią Boga swoim obrazem obrażać. Bo jak nasza biedna Autorka może w ogóle mówić/pisać takie rzeczy, że po 5 latach nie spowiadania sie i nie chodzenia do Kościoła chcialaby uzyskać rozgrzeszenie potrzebne do bycia chrzestną... Skandal Po prostu mdli mnie, jak czytam takie wypowiedzi jak zacytowana powyżej. To jakiś scheda po poprzednim ustroju chyba, gdzie się chciało na chama wszytskim życie ustawiać wg swojego schematu. Kurde! Chce tak dziewczyna zrobić, co Ci do tego? Ty tak nie robisz? Bardzo dobrze ![]() Autorko! Rób jak uważasz za słuszne! Jak Ci się uda uzskac rozgrzeszenie, będziesz chrzestną. A jak nie, to co? Będziesz przez to gorszą ciocią, mniej kochającą bratanka/bratanice? Powodzenia!
|
|
|
#196 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie jeszcze denerwuje demoralizowanie społeczeństwa przez kosciół. Przykład ze znanej mi szkoły, zresztą już pisałam o nim na forum: gimnazjaliści źle się zachowywali podczas kursów przygotowujących do bierzmowania, więc postanowiono, że nie dostąpią tego zaszczytu. Dzień przed uroczystością telefon z plebanii, że jeśli zapłacą składkę, to mogą przyjść. No to przyszli, a śmiechu co nie miara ![]() Albo księża żyjący latami z młodymi gosposiami, przecież ludzie to widzą i komentują. Czy to tak trudno dla episkopatu wydać kategoryczny zakaz takiego mieszkania? I jakie mamy mieć społeczeństwo, skoro ze świętych miejsc taki przykład płynie? |
|
|
|
|
|
#197 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Chodzi o taką siłę wiary, która pozwoliłaby uzyskać cokolwiek, bowiem człowiek zdolny jest do takich rzeczy. Medycyna wykorzystuje malutką cząstkę owej wiary pod nazwą "placebo"... |
|
|
|
|
|
#198 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Autorka wątku jest osobą niewierzącą, więc po co ma iść do kościoła? Po co ma "odwalać" spowiedź, udawać pobożną podczas ceremonii, a potem na kolejne 5 lat olać kościół? Jaki to ma sens? Czysta hipokryzja.Albo ktoś jest wierzący i uczestniczy w uroczystościach kościelnych, albo wierzący nie jest i nie udaje wierzącego żeby "ładny ślub mieć" i "chrzestną być".
|
|
|
#199 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale widzisz, cała ta sprawa wiary wygląda tak - jacyś prehistoryczni ludzie wymyślili sobie różnych bogów, każda z religii trochę z tego wzięła, każda trochę przerobiła. Teoretycznie nie ma żadnych podstaw, by którąś wywyższać, każda to zlepek różnych wierzeń i przesądów. Ale katolik może powiedzieć - wierzę, bo tak pisze w dokumencie historycznym, wierzę, bo ta wiara była zapisana już 2000 lat temu, skądś się musiała wziąć. A wierzący niepraktykujący co powie? Wierzę, bo... tak mi wygodnie? Bo tak uważam? Bo wziąłem z religii katolickiej to, to i to, a odrzuciłem zakaz seksu przedmałżeńskiego, nakaz postu i odwiedzania świątyni, bo mi nie odpowiadały. Cytat:
Cytat:
![]() 3 lata miałam prywatne lekcje z historii religii ![]() Większość wiar proponuje nagrody, bo taka jest istota religii. Trzeba czymś przyciągnąć, po co wierzyć w Boga, który nic nie oferuje. Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#200 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Dziękuję za uwagę
|
|
|
#201 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#202 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co Ci do tego? Boli Cię to, czy jak? Niech sobie robi jak jej się podoba, zgodnie z JEJ sumieniem, a nie Twoim. Z całym szacunkiem, to jej życie, i to ona podejmuje w nim decyzje. To wolny kraj, i wolni ludzie. Choć czasami przez takie osoby jak Ty muszę się nad tym zastanowic
|
|
|
#203 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#204 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bez przesady Boli Cię słowo hipokryzja, czy jak?
|
|
|
#205 |
|
Zadomowienie
|
|
|
#206 |
|
Przyczajenie
|
heh ja nie byłam w spowiedzi 3 lata i dzisiaj się z tego wyspowiadałam :P
powiedziałam też że nie chodziłam do kościoła, ale ksiądz uczepił się tylko współżycia z nerzeczonym ;P |
|
|
|
|
#207 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#208 |
|
BAN stały
|
Toteż ja staram się tej patologii nie podtrzymywać i dlatego moralizowałam na ten temat wcześniej
![]() Możemy się ponabijać, sarkazmem wypełnić ten wątek po brzegi, a sprawa jest jednak poważna. To też do Ciebie - vixen Znowu moralizuję, o losie ![]() ---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ---------- No właśnie chyba na pierwszej stronie wątku masz idealny przykład jaki to wolny kraj i ludzie w anegdocie pt. ochrzciłam dzieciaka, żeby ciotki i sąsiedzi nie gadali. To jest autentycznie straszne. Ten terror. |
|
|
|
|
#209 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), poważnie, w tym problem
|
|
|
#210 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:07.

Po prostu warto przyłożyć się do tej spowiedzi skoro masz być chrzestną- wydaje mi się, że wtedy po prostu lepiej będziesz się z tym czuć
ale co kto lubi 

Bo teologia jako taka, oczywiscie w skrocie i duzym uproszczeniu, jest nauka o Bogu/bogu ogolnie, nie tylko tym katolickim.

przy poruszaniu tego tematu, czyli tematu cudzej religii (tzn katolicyzmu), znajdują się orszaki obrońcow wiary i Kościoła. Ktorych boli, że takie hipokryty i bezbożniki chodzą do ich świątynii i śmią Boga swoim obrazem obrażać. Bo jak nasza biedna Autorka może w ogóle mówić/pisać takie rzeczy, że po 5 latach nie spowiadania sie i nie chodzenia do Kościoła chcialaby uzyskać rozgrzeszenie potrzebne do bycia chrzestną... Skandal