![]() |
#181 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zalozenie firmy w ciazy
szczęśliwie informuje ze pieniązki dotarły 30 dni od zlozenia ostatniego dokumentu mineło w środe a kase mialam na koncie w piątek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
BAN stały
|
Ost tzn liczysz z aktem?? Bo u mnie to byl ost i choc przeszlam na "wczesniejszy" musilam mega dlugo czekac
Gratki ;-) u mnie niedlugo l4 ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() No i zdrowia dla synka, mam nadzieję że już w porządku ![]() ---------- Dopisano o 07:34 ---------- Poprzedni post napisano o 07:33 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Rozeznanie
|
dziewczyny to brzmi jak bajka, 6000 macierzyńskiego
![]() powiedzcie mi jak ja miałabym to zrobić w mojej sytuacji: jestem w 18tc. Termin porodu na 27.01.2012r. Jestem zatrudniona na umowę o pracę na część etatu i dostaję marne 600zł :/ jestem na L4 od początku ciąży prawie. żeby mieć te 3 miesiące przerwy w opłacaniu składek o których pisała krusiak musiałbym się zwolnic z obecne pracy od września (zeby mieć wrzesień, październik, listopad bez składek). Działalność założyć od 1 grudnia i do 10 stycznia opłacić te prawie 3000 do zusu. Na wcześniejszy macierzyński iść 2 tyg przed datą porodu czyli od 13 stycznia (i tu oplacić do zusu składki proporcjonalnie za 12 dni stycznia tak?) Czy dobrze myślę? no i czy zus nie będzie się czepiał, że byłam cały czas na L4 a teraz nagle ozdrowiałam i prowadzę własną firmę? no i jeszcze w innym miejscu czytałam, że wystarczy 30 dniowa przerwa w ubezpieczeniu a nie 3 miesieczna???? więc jak to jest w końcu? Edytowane przez anankee Czas edycji: 2011-08-30 o 16:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Zadomowienie
|
Anankee- ja prowadziłam działalnosc gosp do końca poprzedniego roku, z racji tego poszłam na L4 które ciągnęłam bez istniejącej już firmy do maja.Od 2 czerwca otworzyłam nową działalność. jestem w trakcie oczekiwania na macierzyński.
Krusiak- jaki powód L4?? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Przyczajenie
|
Witam!
Właśnie założyliśmy z mężem działalność gosp. w związku z tym jestem na tzw niskim zusie. Jestem w 27 tyg ciąży i firma stoi na mnie. Niestety póki co, naszą księgową jest nasza dobra znajoma - jednak osoba niezbyt na moje oko kompetentna i nie potrafiąca nam niczego jasno wytłumaczyć a my jako humaniści też kompletnie zieloni w temacie.. Chciałabym się dowiedzieć tylko ile będzie wynosił mój zasiłek macierzyński ( ile w sensie kwoty a nie jak długi czas ![]() Dużo zainwestowaliśmy w firmę i nie bardzo nas stać na płacenie dużego chorobowego, dlatego ciekawi mnie ile wynosi właśnie ,,normalna" wysokość zasiłku macierzyńskiego dla osób płacących preferencyjne składki zus. Podane powyżej linki do różnych artykułów niestety niewiele mi wyjaśniają. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
![]() |
#187 | ||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:17 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ---------- Cytat:
a to zalezy czy bedziesz miała macierzynski-oplacasz dobrowolna skladke zdrowotna?? 234 zl /nie pamietam dokladnie a wczoraj przelew robiłam ech skleroza nie boli |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
MI powiedziano ze prz najnizszej skladce dostane ok 100zl ![]() Aha moja ciocia jest ksiegowa. Powiedziala ze ja wyszlam bardzo dobrze bo zus dal mi wiele wiecej niz ja jemu zaplacilam. Inaczej jest jesli dzialanosc ma sie dluzej bo oni wyciagaja srednia z 12 miesiecy. Ja nie mialam 12 miesiecy wiec wyciagneli mi z 4. Dlatego oplaca sie placic wysokie skladki pod warunkiem ze sie juz jest w ktoryms miesiacu ciazy Edytowane przez specialle Czas edycji: 2011-09-10 o 09:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() Przeczytałam cały wątek ale dla jasności mam kilka podstawowych pytań. Jeśli byłby ktoś tak miły i poświęcił troszkę czasu i odpowiedział było by naprawdę super ![]() 1. Termin mam na 25 grudnia, kiedy najlepiej założyć wtedy firmę? Może założę teraz ale dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu zapiszę się właśnie miesiąc przed porodem z najwyższą składką? Czyli gdzieś 2 listopada, a 2 tyg. przed terminem pójdę już na macierzyński. Lub od 2 listopada założę firmę? 2. Czy Zus może uznać moja firmę za fikcyjna jeśli złoże ja miesiąc przed porodem? Jak tego uniknąć. 3. Rozumiem, że 2 tyg. przed terminem już mogę iść na macierzyńskie? dodam że na L4 nie zamierzam w ogóle iść. Chyba że po zakończeniu macierzyńskiego, wtedy chyba mogę i dostaje 80% . 4. Czy gdy wszystko się uda, na macierzyńskim dalej odprowadzam wysoką składkę na ub. chorobowe? W ogóle będąc na macierzyńskim jakie opłaty co miesiąc muszę robić (dokładnie) 5. Na jakiej podstawie Zus może podważyć autentyczność mojej firmy? Jak tego uniknąć? Mam dwa pomysły na działalność, po pierwsze przedłużanie paznokci oraz włosów, ale z dojazdem do klienta, nie będzie salonu itp. a po drugie fotograf ślubny i nie tylko. Nie ma zakładu itp. jeżdżę na śluby i tak dalej. Do tej pory to właśnie wszystko robiłam tylko, że na czarno. Z góry dziękuję za odpowiedź. Jeśli ktoś byłby chętny mnie po tym wszystkim poprowadzić, to będę wdzięczna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Zadomowienie
|
1. Termin mam na 25 grudnia, kiedy najlepiej założyć wtedy firmę? Może założę teraz ale dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu zapiszę się właśnie miesiąc przed porodem z najwyższą składką? Czyli gdzieś 2 listopada, a 2 tyg. przed terminem pójdę już na macierzyński. Lub od 2 listopada założę firmę?
Proponuję założyc od 2 listopada od razu z wysokimi stawkami. 2. Czy Zus może uznać moja firmę za fikcyjna jeśli złoże ja miesiąc przed porodem? Jak tego uniknąć. ZUS nie ma nic do tego kiedy otwierasz i kiedy zamykasz firmę.Nie ma nic do gadania. 3. Rozumiem, że 2 tyg. przed terminem już mogę iść na macierzyńskie? dodam że na L4 nie zamierzam w ogóle iść. Chyba że po zakończeniu macierzyńskiego, wtedy chyba mogę i dostaje 80% . TAK 4. Czy gdy wszystko się uda, na macierzyńskim dalej odprowadzam wysoką składkę na ub. chorobowe? W ogóle będąc na macierzyńskim jakie opłaty co miesiąc muszę robić (dokładnie) Co miesiąc płacisz tylko chorobowe w wysokości ok 244zł 5. Na jakiej podstawie Zus może podważyć autentyczność mojej firmy? Jak tego uniknąć? Mam dwa pomysły na działalność, po pierwsze przedłużanie paznokci oraz włosów, ale z dojazdem do klienta, nie będzie salonu itp. a po drugie fotograf ślubny i nie tylko. Nie ma zakładu itp. jeżdżę na śluby i tak dalej. Do tej pory to właśnie wszystko robiłam tylko, że na czarno. Nie może podważyć Twojej działalności o ile bedziesz ją prowadzić.Tzn będziesz mieć zakupy na firmę i rachunki dla klientów,którym usługe wykonałaś.To bardzo dobre pomysły na biznes.Sama pracuję u klienta na miejscu,tez przedłużam włosy ![]() POWODZENIA ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Przyczajenie
|
cześć, mam pytanko. jeśli założę firmę jednoosobową i po porodzie idę na macierzyńskie i opłacam chorobowe w wys. ok 244 zł, to co w tym czasie dzieje się z moją firmą? jak wtedy udowadniam, że firma "działa"? czy na macierzyńskim pracuje?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Przyczajenie
|
Witajcie, niestety nie mogę wejść na swoje stare konto "doucinka", nie wiem czemu. Dlatego założyłam nowe.
Po pierwsze dziękuje za odpowiedzi. ![]() Wczoraj założyłam firmę (21.09.2011), wszystkimi papierkami zajmuje się księgowa ![]() Teraz nie chce opłacać dobrowolnej składki na ubezpieczenie chorobowe, chcę się do niego dopisać dopiero 1 listopada, a od około 11 grudnia iść na wcześniejszy macierzyński. Tak chyba też mogę zrobić prawda? A Zus przyczepić się nie może? Będzie opłacone pełne 30 dni chorobowego więc otrzymam to wysokie macierzyńskie tak? Oraz kiedy najwcześniej mogłabym urodzić aby dostać wysokie macierzyńskie? Wiadomo dzidzie czasami chcą szybciej wyjść ![]() Chcę aby firma trochę popracowała. Wiadomo, że w pierwszych miesiącach działalności dochód może być niski i tego się chyba przyczepić nie mogą? Z góry dziękuje za odpowiedzi! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
BAN stały
|
Chwila
Pytanie dnia-wiesz ze musisz zaplacic za 10dni wrzesien plus caly pazdziernik plus listopad plus do 11 grudnia skladki?? To wyjdzie ci 10tys i ylko wtedy dostaniesz max macierzynski?? ps skoro porywasz sie na taka sumę do wydania to co ci szkodzi zaplacic te 234zl skladki zdrowotnej co miesiac?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
chyba nie zrozumiałaś tego co napisałam... wysoką składkę zaczynam płacić od 1 listopada, tak, za 10 dni września muszę zapłacić składki ale wszystkie najniższe, i nie zapłacę całości bo podzielą mi to na pół prócz zdrowotnego tego nie dzielą, jednak zdrowotne można odjąć od podatku, we wrześniu nie będę miała przychodu więcej niż 200 zł więc za zdrowotne nie zapłacę nic. Za pażdziernik płace też najniższe składki, bez chorobowego dodaje;/ od pierwszego 1 listopada jestem na wyższym chorobowym a tym samym wszystko jest liczone od najwyższej podstawy (składki społeczne) razem do zapłaty za listopad (płatne do 10 grudnia) będę miała około nie całych 3000 zł. Około 12 grudnia ide na wcześniejszy macierzyński. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Przyczajenie
|
wysłałam odpowiedź, a nadal jej nie widać?
![]() muszę napisać jeszcze raz. Krusiak chyba źle przeczytałaś to co napisałam. Teraz płace tylko najniższe stawki, bez ub. chorobowego. Tak, za 10 dni września muszę zapłacić Zus (najniższe składki) ale podzięlą mi to na pół bo to tylko 10 dni, zdrowotnego się nie dzieli więc całość płce, jednak przez te 10 dni nie będę miała więcej przychodu niż 200zł, a skł. zdrowotna można odjąć od podatku także nie zapłacę za nią w ogóle. Następnie za październik płace wszystko (według najniższej stawki ale bez chorobowego), od 1 listopada będę juz podlegała ub. chorobowemu z najwyższą stawką a tym samym, najwyższym składkom społecznym. Razem za listopad zapłacę jakieś nie całe 3000 zł (płatne do 10 grudnia). A od około 12 grudnia mam zamiar iść na wcześniejszy macierzyński. Mam opłacone pełne 30 dni składkowe (o ile dzidzia szybciej nie wyjdzie) i chyba przysługuje mi wysokie macierzyńskie? Co do tego co pisałaś o zdrowotnym to nie ja pisałam tylko inna użytkowniczka, więc nie wiem o co chodzi. ![]() Edytowane przez doucnika0 Czas edycji: 2011-09-23 o 11:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Zakorzenienie
|
Jeśli podałaś linka, to jako nowa wizażanka mogłaś mieć zablokowanego posta.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Przyczajenie
|
muszę napisać jeszcze raz, bo tamtej wiadomości nie ma.
Krusiak chyba źle przeczytałaś to co napisałam. Teraz płace tylko najniższe stawki, bez ub. chorobowego. Tak, za 10 dni września muszę zapłacić Zus (najniższe składki) ale podzięlą mi to na pół bo to tylko 10 dni, zdrowotnego się nie dzieli więc całość płce, jednak przez te 10 dni nie będę miała więcej przychodu niż 200zł, a skł. zdrowotna można odjąć od podatku także nie zapłacę za nią w ogóle. Następnie za październik płace wszystko (według najniższej stawki ale bez chorobowego), od 1 listopada będę juz podlegała ub. chorobowemu z najwyższą stawką a tym samym, najwyższym składkom społecznym. Razem za listopad zapłacę jakieś nie całe 3000 zł (płatne do 10 grudnia). A od około 12 grudnia mam zamiar iść na wcześniejszy macierzyński. Mam opłacone pełne 30 dni składkowe (o ile dzidzia szybciej nie wyjdzie) i chyba przysługuje mi wysokie macierzyńskie? Co do tego co pisałaś o zdrowotnym to nie ja pisałam tylko inna użytkowniczka, więc nie wiem o co chodzi. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 | |
BAN stały
|
Cytat:
No tak jak myślałam-nie bedziesz miała wysokiego macierzynskiego bo wezma ci srednia z 3mies Pisałam Ci wczesniej ze widze ze nie bardzo ogarniasz temat/pw/ a Ty to odebrałaś jako przytyk Chciałam Cie po prostu ostrzec ze się wkopiesz i się wkopałaś Macierzyski bedziesz miała okolo 1000zl /tak mi sie wydaje/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Przyczajenie
|
podzielili by mi gdybym od razu płaciła chorobowe też,
a go płacić nie będę. Tak jak napisałam wcześniej. Zapłacę je tylko z jeden miesiąc chorobowe (tak jak pisałam wcześniej za listopad) i od tego jednego miesiąca liczą mi macierzyńskie... nie ma tu czego dzielić... chyba mylisz pojęcie chorobowe z zdrowotnym... a informacje o tym wszystkim mam z zusu, telefonicznie, i od mojej księgowej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
BAN stały
|
mysl co chcesz ja ci mowie jaki jest stan faktycznny macierzynski tosrednia z trzech ost miesiecy ktos ci bzdur nagadal zeby teraz miec max macierzynski musisz zaplacic max skladki w nast miesacach sory za bledy pisze z tel.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Przyczajenie
|
napisze jak otrzymam macierzyński.
![]() sprawdziłam raz jeszcze to na innym forum i jest tak jak mówie ![]() bez dobrowolnego chorobowego nie ma macierzyńskiego... Skoro chorobowe zapłacę tylko z jeden miesiąc to tylko z tego miesiąca policza mi chorobowe, nie od prowadzenia działalności bo to nie ma nic do tego. A oto kilka przykładów z innego forum: 1. '' Witam ! Prowadzę działalność gospodarczą od lutego 2010r. 1.Jeżeli termin porodu mam na 22 listopada to ile skladek wyższych musiałabym opłacić i w jakiej kwocie abym mogła dostać ok 5000 zł miesięcznie? ODP. Zacznijmy ot tego czy jest pani zarejestrowana do ubezpieczenia chorobowego? Jeśli tak, to trzeba by wyrejestrować się na kilka miesięcy. Po wyrejestrowaniu w przypadku choroby, nie dostaje pani zasiłku chorobowego w przypadku zachorowania/leżenia w szpitalu, ale bez zasiłku chorobowego można żyć. Opiekę zdrowotną ma pani zapewnioną przez składkę zdrowotną. Zgłosić do chorobowego co najmniej na 1 pełny kalendarzowy miesiąc przed porodem, albo na 3 pełne miesiące przed planowaną chorobą-zwolnieniem lekarskim - takie są minimalne terminy. 2.Kiedy mogę iść na zwolnienie przed urodzeniem? Czy wtedy rownież będę dostawać jakieś pieniądze?Na chorobowym tuż przed porodem i macierzyńskim po porodzie będzie taki sam zasiłek. 3.Przez jaki okres otrzymam pieniądze na urlopie macierzyńskim?20 tygodni + dodatkowy urlop macierzyński 2 tygodnie, który trzeba zgłosić w ZUS. 5.Miałam poślizg w płaceniu terminowo składek czy w takim razie przysługuje mi prawo do macierzyńskiego ? ODP. Trzeba się upewnić ze wszystkie zaległości są zapłacone z odsetkami, np. można złożyć pismo z prośba o informacje o swoim koncie w ZUS. Na trzy miesiące przez zasiłkiem nie może być żadnych spóźnień. 6.Prosiłabym o terminy w jakich powinnam cos załatwić aby przed rozwiązaniem było wszystko załatwione. ODP. Po pierwsze zwiększyć zarobki, żeby było stać na wyższe składki. Wyrejestrować z dobrowolnego chorobowego na formularzu ZWUA i zarejestrować na ZUA bez chorobowego w tym samym dniu wszystko. Pamiętać o zarejestrowaniu do chorobowego - taka sama procedura. Składać DRA i wpisywać tam podstawę od której zapłaci się składki, nie spóźnić się z terminem. Górna wysokość składki chorobowej i jednocześnie pozostałych jest limitowana i zmienia się co trzy miesiące. ORAZ: Karolina Koska: Udało mi się dostać wysoki macierzyński. Bez kontroli, po prostu przelali pieniądze na konto ![]() Firmę założyłam (jako S.C z koleżanką)w lutym tego roku (w ciąży byłam od listopada). Za miesiące luty-maj opłacałam najniższą składkę, bez chorobowego. W maju zadeklarowałam, że od czerwca chcę przystąpić do dobrowolnego chorobowego. Za czerwiec zapłaciłam wysoką składkę z maksymalnej podstawy. Urodziłam 27 lipca, nie byłam pewna jak ze składką lipcową czy też ma być wysoka, jednak Pani w Zusie powiedziała, że lipiec nie będzie wliczany do podstawy, więc opłaciłam składkę najniższą. Spodziewałam się "buntu ze strony Zusu", kontroli, czegokolwiek. Nie bałam się kontroli ponieważ moja firma nie jest fikcyjna i nie była zakładana tylko po to by ugrać wysoki macierzyński. Niemniej, bez jakiegokolwiek odzewu ze strony ZUS 30 sierpnia na moje konto wpłynęły pieniądze (wniosek o zasiłek złożony był 2 sierpnia). Ale się cieszę ![]() ODP. Katarzyna P.radca prawny - pomagam przedsiębiorczym kobietom: Gratuluję ![]() Ostatni przypadek jest prawie taki jak mój ![]() Nie będę się z Tobą kłócić bo to nie ma sensu. Mam pewność, że raczej wszystko będzie ok bo firmę będę prowadzić już od około 2 miesięcy za nim zgłoszę się do chorobowego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
BAN stały
|
No oby bo szkoda by było zaplacic i nic nie miec
Jednak ja bym tak nie experymentowala |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Zadomowienie
|
JUPI
Krusiaczku- też należę do tych szczęśliwców,którzy dostali kasę ![]() ![]() teraz sie zastanawiam czy się leczyć po macierzyńskim ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
BAN stały
|
He he dziewczyny no to do szczecina i na piwo mnie zapraszac he he ;-)))
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Przyczajenie
|
Witam,
kilka miesięcy temu pisałam z wątpliwościami związanymi z wysokim macierzyńskim... wszystko się udało ![]() ![]() Czy między macierzyńskim a L4 trzeba mieć jakąś przerwe? Czy jak np. 12 listopada kończy mi się macierzyńskie to 13 już mogę być na L4? i w jakim terminie trzeba dostarczyć to L4 do ZUS-u w tym samym dniu (13.11) ? Proszę pokieruj mnie jak mam to zrobić ![]() ach i jeszcze jedno, czy idziesz jeszcze przed L4 na przedłużony macierzyński (2 tygodnie)? Z góry dziękuje! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Zadomowienie
|
Gosiuk- nie ma określonej pory na L4,możesz podlegać zasiłkowi już od pierwszego dnia po zakończeniu macierzyńskiego.Na dostarczenie L4 do ZUSu masz 7 dni od daty wystawienia dokumentu.
Krusiaczku-chętnie bym się piwka napiła,ale do końca macierzyńskiego planuję karmić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Średnia była by tu z 3 ostatnich miesięcy, gdyby przez te miesiące było płacone chorobowe. Jeśli chorobowe /a jest dobrowolne/ będzie opłacane tylko przez miesiąc, to 2 wcześniejsze miesiące opłacanych pozostałych składek ZUS nie mają tu żadnego znaczenia. ---------- Dopisano o 09:35 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ---------- Po jakim czasie od dnia porodu Zus dokonuje pierwszej wypłaty świadczeń?
![]() |
![]() |
#210 | |
BAN stały
|
Cytat:
Gdyby nie moje "błędne myślenie" tego watku by nie bylo wiec sobie daruj Opisałam tu swoją sprawdzoną drogę od zalozenia firmy do odebrana kasy,zeby takie osoby jak Ty mogly się tym posłużyć ale jak widac sa ludzie i toborety... co do terminu "bzdurnie " ci odpowiem ,ze po 30dniach od zlozenia ost doc. potrzebnych do przyznania zasilku tak jest w kodeksie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:22.