![]() |
#181 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Uczymy się języka szwedzkiego-wątek dla samouków i nie tylko :D
Cytat:
![]() Nie posiadam jeszcze nic ![]() ![]() Myślałam o książce M. Kallin - Szwedzki dla początkujących, ale jakoś jeszcze nie zagłębiałam się w literaturę do nauki ![]() Na pewno będę uczyła się czytając książki, które przeczytałam po polsku, a są dostępne w szwedzkiej wersji ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#183 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A co byś poleciła, jako dla początkującej? Czy polecasz te podręczniki, z których uczysz się na studiach - Rivstart a1+a2 ? ![]() ![]() Moim celem jest przeczytanie książek Lackberg w oryginale ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Rivstart bardzo lubię i polecam ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#185 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Czytanie książek to dobra metoda, ja też staram się czytać ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Bleedingsun, widzę, że Svenska Utifrån nie polecasz, kurczę... :/ Faktycznie może na Rivstart się przerzucę. Edytowane przez Krumcia Czas edycji: 2014-05-31 o 16:16 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiem, że pójście na tę filologię było przypadkiem, jednak czy miałaś już do czynienia z tym językiem? ![]() Jak oceniasz trudność nauki parząc na to z perspektywy samokształcenia? ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ---------- Cytat:
![]() A ja się tak zastanawiam, czy można liczyć na pomoc Polaków, teoretycznie obcych osób, na obczyźnie? Czy tak jak w Polsce - każdy ciągnie do siebie, pomimo iż był w takiej samej sytuacji na początku. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Według mnie angielski może Ci tylko pomóc, o niemieckim już nie wspominając ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#188 | ||
Raczkowanie
|
Ja się uczę i szwedzkiego, i angielskiego i jeden język drugiemu nie przeszkadza
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Aha, a zanim wyjedziecie, dobrze jest zamówić Europejską Kartę Zdrowia, jeśli macie ubezpieczenie zdrowotne. Edytowane przez Krumcia Czas edycji: 2014-05-31 o 17:40 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A w której części Szwecji mieszkasz? ![]() Pytam, bo w Polsce to nie ma co liczyć na Polaka, a zastanawiałam się, czy można na kogoś liczyć w kwestii pomocy przy pierwszym starciu ze szwedzką rzeczywistością ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A szwedzkiego uczę się, hm... powiedzmy, że prawie rok. Z tym, że były miesiące mniej i bardziej intensywne. I od kilku miesięcy czekam, aż zacznę kurs, który zacznę pewnie dopiero w czerwcu (biurokracja ![]() A mieszkam w Göteborgu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Taaa, dobre określenie na angielski ![]() A znacie jakieś fajne seriale, czy też filmy po szwedzku? Bo trzeba się z czymś osłuchać, a taka forma jest bardzo przyjemna ![]() Goteborg... Na początku to był mój cel, ale później wmówiłam sobie, że tam jest chyba bardzo deszczowo (w porównaniu do całej Szwecji) i jakoś mi się odwidział ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
A seriali sama jestem ciekawa, w tv mają przeważnie tylko angielskie/amerykańskie. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ostatnio oglądałam serial "Vikings", który jest utrzymany w skandynawskim klimacie, ale niestety po angielsku :/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Skönheten och Odjuret, Den lilla sjöjungfrun, Ringaren i Notre Dame - moje ulubione. Piosenki są przepiękne. A tak poza tym to lubię Låt den rätte komma in i Ondskan (naprawdę warto obejrzeć).
![]() |
![]() |
#195 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki! Na pewno obejrzę jak tylko nauczę się choć jednego słowa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Zakorzenienie
|
A polecacie coś dostępnego w Empiku?
Troll, fiszki i książki z Edgarda? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Z Edgara mam "Szwedzki: kurs podstawowy" i jakoś szczególnie zadowolona nie byłam. "Szwedzki nie gryzie" nie mam, ale mój chłopak ma książkę z tej serii i mu pasuje, narzekał tylko na brak płyty, a tu widzę, że płyta jest. Jeszcze co do filmów - na youtube są "Muminki" ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aaa, Muminki kocham! ![]() ![]() Chciałam uczyć się języka po sesji, czyli jakoś od lipca, ale chyba poszukam materiałów wcześniej ![]() edit: mam kolejny powód by porzucić tę 'dziurę' i wyjechać w siną dal. Obeszłam Empiki i w żadnym nie było nic związanego z nauką szwedzkiego -,- a w Media Markcie znalazłam fiszki do szwedzkiego. Cała masa materiałów, tylko brać i się uczyć -,- Edytowane przez seductivee Czas edycji: 2014-06-01 o 19:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Szkoda, że nikt właściwie nie udziela się na wątku, byłoby to motywujące (dla mnie przynajmniej ![]() ![]() Ja się dziś zmobilizowałam i powtórzyłam pierwsze 10 lekcji z gramatyki, a teraz zabieram się za test. Jak nie padnę od duchoty, zrobię jeszcze szybką powtórkę z kolejnego działu, bo krótki i łatwy, ale przynajmniej poćwiczę pisanie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ledwie udało mi się namówić kobietę z księgarni językowej, aby zamówiła ze dwie książki, bo chcę je najpierw przejrzeć zanim kupię. Ja mogę się uczyć i z czytnika czy komputera, ale mój TŻ tak się nakręcił na całą naukę języka, że ganialiśmy po tych empikach w poszukiwaniu czegokolwiek ![]() Udało mi się w antykwariacie przejrzeć książkę Szwedzki - kurs podstawowy z wyd. Edgard, ale nie spodobał mi się. Jakieś takie szczątkowe informacje ![]() Ja będę się chwalić, ale chyba powinnam w tym momencie zacząć uczyć się na egzamin... Ale tak mi się nie chce ![]() Dziwi mnie trochę, że od materiałów do nauki norweskiego czy duńskiego jest sporo, a z tym szwedzkim braki. Ciekawe, czy to wynika z popularności szwedzkiego, czy na odwrót. A polecacie ten zestaw 600 fiszek? Bo lubię taką formę nauki, ale nie wiem, czy warto. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kupił te fiszki i dumnie przyniósł do domu ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Raczkowanie
|
Hejsan tjejer
![]() Pisalam juz do seductive ale tez wam tutaj wkleje te linki bo mi sie bardzo przydaly na poczatek do czytania w latwym szwedzkim Lattlast.se 8sidor.se sverigesradio.se wybierzcie z programu - klartext - gadaja w latwym szwedzkim http://lexin.nada.kth.se/lexin/ - a to b fajny internetowy slownik Lycka till ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 |
Raczkowanie
|
Super, że wątek ożył
![]() Co do fiszek to ja akurat nie przepadam za taką formą nauki, mam co prawda fiszki z Edgarda - jedyny plus jak dla mnie to możliwość zgrania tego wszystkiego na komputer i wysłuchania słówek i zdań. W sumie może to być fajny dodatek pomagający w nauce ![]() Moim faworytem wśród książek jest nadal Rivstart, po prostu książka idealna! ![]() Czy ktoś z Was ogląda może filmiki po szwedzku na youtube? Jeśli nie to bardzo, bardzo polecam, przynajmniej dla mnie jest to idealne rozwiązanie - w radiu nie zawsze są porywające tematy ![]() ![]() Moje ulubione kanały: http://www.youtube.com/channel/UCk71VRttLGfIYoPk_k--9XQ (w najnowszych filmikach są napisy angielskie) http://www.youtube.com/user/Lussettivlogg http://www.youtube.com/user/SPLAYsverige http://www.youtube.com/user/norbergnorberg A na tej stronie jest dużo ciekawych programów: http://www.kanal5play.se/
![]() |
![]() |
#205 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie te fiszki to bardzo dobry start ![]() ![]() Dziękuję madzianna87 i hemligheter za strony i filmiki ![]() ![]() Książki do nauki jednak wzięłam z internetu (nie spodziewałam się, że komuś się chciało te książki skanować ![]() Już na pierwszy rzut oka Troll to mój faworyt ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
BAN stały
|
Hej, też chętnie się przyłączę, rok temu przez rok chodziłam na kurs, ale niestety potem z braku czasu przestałam się uczyć. Może mnie zmobilizujecie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Raczkowanie
|
Hej, Zosiu
![]() Skoro przez rok chodziłaś na kurs, to pewnie sporo już umiesz. Teraz też zamierzasz się wybrać na kurs czy stawiasz na samodzielną naukę? ![]() Ktoś jeszcze uczy się szwedzkiego czy odpuszczacie na wakacje? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 |
Raczkowanie
|
Ja w wakacje zamierzam wręcz więcej uczyć się szwedzkiego
![]() Próbowałam zapisać się na kurs, ale niestety u mnie w mieście jest za mało chętnych więc w grę wchodzi tylko kurs indywidualny... Co o tym myślicie?
![]() |
![]() |
#209 |
Raczkowanie
|
Myślę, że kurs indywidualny to lepsza opcja niż taki grupowy, bo skupiają się tylko na tobie. Ja bym brała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:23.