![]() |
#181 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Śląskie Panny Młode cz.II
Cytat:
W tym wątku, w pierwszym poście są wszystkie informacje gdybyście kiedyś miały ochotę zamawiać ![]() z pytaniem o cene jeszcze nie dzwoniłam, myślę, że ok 33-35zł netto (ALE to tylko moje gdybanie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#182 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() JAk nie bede czegoś wiedzieć, to bede cie dopytywac ![]()
![]() |
#183 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
|
#185 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#186 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ---------- Dobre nie zauważyłam błędu ![]() ---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:36 ---------- Dobre nie zauważyłam błędu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#187 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja w sumie też nie chcę i rozważamy taką opcję, w końcu po pięciu latach życia na kocię łapę i przy ślubie tylko cywilnym błogosławieństwo nawet trochę na hipokryzję zakrawa ![]() Cytat:
![]() Już zaalarmowałam znajomych, przyjaciół i moich trzech braci, żeby mu ten pomysł z głowy wybili ![]() ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#188 |
Zakorzenienie
|
oj ja też nie zamierzam mieć czegoś takiego
![]() koleżanka miała ślub w tym kościółku gdzie Wy chcecie i im ksiądz sam zrobił półgodzinne nauki ![]()
#189 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() BŁOGOSŁAWIEŃSTWO A ja chcę błogosławieństwo rodziców. Dla mnie błogosławieństwo to taki "oficjalny" gest rodziców, mówiący o tym, że akceptują nasz związek i nam dobrze życzą. Jest to oczywiste, skoro jesteśmy ze sobą 6 lat i żaden z rodziców nie protestuje, ale... takie błogosławieństwo jest jak.... hmmm.... świeczka na urodzinowym torcie. Niby wiadomo, że urodzinowy, ale świeczka to takie potwierdzenie, że napewno. Oczywiście u nas błogosławieństwo odbędzie się tylko w obecności samych zainteresowanych, bez zbędnęj widowni. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#190 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
Ja w ogóle nie zastanawiałam się nad błogosławieństwem, bo kojarzy mi się ono czysto z tradycją katolicką, a my bierzemy ślub cywilny, żeby takich tradycji uniknąć
![]() A z innej beczki, udało mi się wczoraj kupić tą bardotkę w Esotiqu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#192 |
Zakorzenienie
|
ja też chcę mieć błogosławieństwo.
Zawsze przed jakimś wyjazdem dostawałam od rodziców znak krzyża na czole. nie wyobrażam sobie, żeby w dniu ślubu było inaczej |
![]() ![]() |
![]() |
#193 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() co do Błogosławieństwa to ja początkowo nie chciałam bo myślałam sobie, że moi rodzice do kościoła nie chodzą, nie są zbyt religijni to dlaczego mają mi błogosławić ![]() Ale na naukach ksiądz nam powiedziałm że błogosławić to znaczy dobrze życzyć i zmieniłam zdanie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#194 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#195 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Fajnie to wygląda na filmie, jak PM klęczą i kolejno błogosławi im cała, czasem duża, rodzina ![]()
![]() |
#197 |
Zadomowienie
|
U mnie bedzie błogosławieństwo podziekowanie dla rodziców ale zrezygnowalismy z wykupin dla mnie to za bardzo sztuczne i go niechce
|
![]() ![]() |
![]() |
#198 |
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny
![]() ![]() ![]() w niedziele spisalismy protokół i ksiądz opowiedział nam o zwyczajach u niego i możemy zadecydować czy razem z księdzem idziemy do ołtarza a świadkowie za nami czy mnie prowadzi tata a Tż ze świadkami czekają przy ołtarzu,jestem ciekawa jak to jest u was? |
![]() ![]() |
![]() |
#199 |
Raczkowanie
|
u Nas będą i wykupiny i Błogosławiestwo
![]() ![]() ![]() trzaskanie też będzie ![]() ![]() ![]() Edytowane przez malenstfo Czas edycji: 2011-03-16 o 12:33 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#200 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A co zrobisz jak sąsiedzi przyjdą z porcelaną pod drzwi i będą trzaskać? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#201 |
Rozeznanie
|
Witam wszystkich nowych i "starych" w nowym wątku!!
Melduję się i ja ![]() Dawno tu nie zaglądałam i miałam mnóstwo zaległości. Moje życie ostatnio tak biegnie, że tydzień leci za tygodniem ![]() Po pracy ( i po siłowni) biegałam do tż i kończyliśmy zaproszenia. Ale już mamy gotowe ![]() A w każdy weeekend szkolenie w Poznaniu Od przyszłego weekendu zaczynamy zapraszać. W piątek jadę dopiero do swojego salonu na zdjęcie pierwszej miary. Przy okazji zajrzymy z tż do goldrunu w sosnowcu żeby zdecydować się wreszcie na jakiś wzór obrączek, bo chcemy zamówić u jubilera ( mamy swoje złoto) Poza tym w przyszłym tyg załatwimy dopiero poradnię, bo dziś nie mogę urwać się z pracy i jestem zła ![]() Mam chociaż nadzieję, że będzie to jednorazowe spotkanie bez żadnych kalendarzyków. My dla rodziców mieliśmy zamawiać weekendową wycieczkę do Pragi, ale chyba nie wyrobimy finansowo i będzie bilet do teatru i romantyczna kolacja i kwiaty oczywiście. Mamy już zamówione ciasto do paczek ( choć teściowa psuje szyki,bo nie jest przekonana ![]() Musimy jeszcze załatwić: poradnię USC cały ubiór Tż ( choć on się tym na razie w ogóle nie przejmuje ![]() obrączki manicure makijaż wina napoje ( 2 tyg przed ślubem zamówić w wybranej już hurtowni) paczki dla gości ( zamówić pudełka) zrobić winietki i zawieszki na alkohol rozwieźć zaproszenia bukiet - wybrać kwiaciarnię wystrój Kościoła ( i dowiedzieć się co z wystrojem auta) bielizna No jest tego trochę... Ale nie załamuję się ![]() I będzie superowo! ![]() Choć mi ciężko wiedząc, że tak o nas myśli.. Edytowane przez Aniusia1984 Czas edycji: 2011-03-16 o 13:38 |
![]() ![]() |
![]() |
#202 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#203 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:34 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#204 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#205 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ---------- dobranoc! |
||
![]() ![]() |
![]() |
#206 | |
Raczkowanie
|
WYKUPINY
Nie jest to absolutnie wyłącznie śląski zwyczaj, a raczej typowo polski. Byłam na wielu weselach w całej Polsce i na każdym były wykupiny. Zawsze Pan Młody musiał coś dać za Pannę Młodą lub coś zrobić, aby ją wyprowadzono, różnica polegała tylko na samym przebiegu i na tym, co Pan Młody dawał. Z tego, co obserwuję, coraz częściej Młodzi podchodzą do wykupin nie jak do przykrego obowiązku oddawania wódki czy pieniędzy świadkom, rodzinie Panny Młodej itp., ale z dużą dozą humoru. Spotkałam się z różnymi ciekawymi i śmiesznymi pomysłami. Wszystko zależy od pomysłowości i wyobraźni Pana Młodego i osoby hmm... negocjującej. Jest to dobre tak dla rozładowania stresu. Jeśli mam mieć wykupiny, to tylko takie "z jajem". Mam nadzieję, że mój TŻ coś ciekawego wymyśli i będzie zabawnie. Jakby to miało być takie typowe "sępienie" od Młodego, to bym napewno nie chciała, bo nie jestem rzeczą, żeby za mnie płacić. ![]() TRZASKANIE Ten zwyczaj mi się nie podoba, tzn. nie podoba mi się to, że odbywa się w wieczór, a nieraz noc przed ślubem, kiedy człowiek chce się wyspać i cała rodzina też. Ja nie będę nikogo zapraszać, ale przygotuję jakiś poczęstunek w razie gdyby ktoś jednak przyszedł. Cytat:
![]() Edytowane przez betterw Czas edycji: 2011-03-16 o 21:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#207 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi się tylko raz zdarzyły wykupiny (Kielce ale rodzina młodej pochodziła ze śląska) czy to podczas pracy czy będąc gościem - a trochę tego było zwłaszcza podczas pracy
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
Ja się nigdy nie spotkałam z trzaskaniem ani wykupinami
![]() ![]()
#209 |
Raczkowanie
|
Z trzaskaniem spotkałam się tylko na Śląsku.
Z wykupinami na wszystkich weselach, zarówno w wioskach (w tym z okolic Kielc, o czym pisała Emir1994) i miastach, w jakich miałam okazje uczestniczyć, przy czym zaznaczam, że w większości wesela te miały miejsce już jakiś czas temu. Teraz widzę, że coraz więcej osób rezygnuje z różnych tradycji, więc pewnie z tego też (akurat ja widziałam na wszytkich, tzn. na większości z nich dopiero na filmie). Na tych weselach, w których uczestniczyłam jako dziecko i nastolatka wykupiny były tradycyjne. Na tych nie dawnych weselach (z których większość była w śląskich miastach), to młodzi zwykle nieco tę tradycję przekrzywiali o czym pisałam, ale nie zawsze. No i zamiast typowych wykupin ("dawaj Młody kasę lub wódkę za Pannę M") po prostu robili sobie wymyślone przez siebie show, czy takie żartobliwe rzeczy (np. konkursy dla Pana Młodego, pytania, żarty, wywoływanie Panny Młodej albo Młody dał sałatę, walizkę z papierowymi pieniędzmi, dom czy samochód zabawkę). Nieraz było to wyreżyserowane (co czasem było widać na filmie). To raczej miało mało współnego z typowymi wykupinami, ale sens był zachowany, czyli że PM "musiał" dać lub zrobić coś tuż po przyjściu do domu Panny Młodej. Spotkałam się też z tym, że ktoś z rodziny Młodej robił po prostu typową"bramkę" przed drzwiami do domu Panny Młodej w ramach "wykupin". Nie byłam na weselu, gdzie Młodzi wychodziliby z tego samego domu, a w takiej sytuacji, domyślam się, że pewnie nie ma wykupin. Wiadomo są osoby, które rezygnują z tradycyjnych elementów typu błogosławieństwo, wykupiny itp., ale ja nie miałam okazji w takich weselach brać udziału. Wychodzi na to, że obracam się w dość "zachowawczym" środowisku. ![]() Mam pytanie odnośnie własnoręcznie robionych zaproszeń. Czy nie mając w domu żadnego sprzętu typu gilotyna itp. można w domu wykonać ładne zaproszenia? Czy byłabym w stanie dobrze je pozginać? To ostatnie szczególnie mnie zastanawia. |
![]() ![]() |
![]() |
#210 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:42.