Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-04-27, 20:26   #181
n_o_b_o_d_y
Wtajemniczenie

Dot.: soczewki kontaktowe

Z tego co pamietam na poczatku okulista zakrapia ci czyms oczy i zerka w nie, nastepnie sprawdza ostrosc wzroku i jezeli nie zauwazy zadnych przeciwskazan na tym etapie do noszenia soczewek to dobiera odpowiednie dla ciebie szkla kontaktowe. Oczywiscie pokazuje jak nalezy 'obslugiwac' soczewki (pokazuje jak je zakladac, w moim przypadku musialam je zalozyc w gabinecie - okulista chciala sprawdzic jak mi to idzie), jak je pielegnowac i takie tam ogolne zasady. Taka pierwsza wizyta trwa okolo 20 min (tak bylo w moim przypadku). Mam nadzieje, ze niczego nie pominelam Nie denerwuj sie taka wizyta to nic strasznego Pozdrawiam
Stary 2006-04-27, 22:37   #182
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewelina_k
Hej! dziewczyny a mogłybyście mi powiedzieć jak wyglada 1 wizyta u lekarza z doborem soczewek??? Ja właśnie umówiłam sie na taką i troche sie denerwuje bo nie wiem czego sie spodziewać. Ile to trwa i wogóle Będę wdzieczna za informacje. POZDROWIONKA

Po prostu dokładnie bada oczy, czy wszystko jest w porządku - jak przy zwykłym badaniu, ze wskazaniem na rogówkę, którą musi dokładnie obejrzeć - stąd też możliwe zakrapianie, chociaż niekoniecznie - ja np nie miałam. Potem pokazuje jak się zakłada i tyle
Stary 2006-04-28, 18:53   #183
maniaa
Rozeznanie

Sylwia***

J&J Acuvue Advance to soczewki dwutygodniowe, tak określa producent. Niektórzy noszą je dłużej, o ile nie odczuwają dyskomfortu - ja noszę je 3 tyg., ponieważ po tym czasie, moje oczy dają mi do zrozumienia, ze powinnam je wymienić, odczuwam po prostu większe zmęczenie oczu wieczorem, po całym dniu noszenia. Są też tacy, którym oko nawet po 4 tygodniach się nie męczy, ale używają ich na własne ryzyko - producent zaleca wymianę co 2 tyg - i rzeczywiście przez te 2 tygodnie komfort noszenia soczewki jest maksymalny, później już przynajmniej u mnie oko się szybciej męczy...
maniaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-29, 17:07   #184
ewelina_k
Rozeznanie

Mam pytanie.Czytałam pare wątków na temat soczewek i spotkałam sie z tym ze dziewczyny pisza ze maja moc soczewek o 0,5 dioptri mniejszą niz faktyczna wada. Tak być powinno??? Bo ja dziś wróciłam z soczewkami od okulisty ale otrzymałam je w mocy takiej jak moja wada. I już zgłupiałam to dobrze czy źle??? Bede wdzieczna za pomoc
ewelina_k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-29, 17:31   #185
Knife_Girl
Piekielnie Ubrunetowiona

Cytat:
Napisane przez ewelina_k
Mam pytanie.Czytałam pare wątków na temat soczewek i spotkałam sie z tym ze dziewczyny pisza ze maja moc soczewek o 0,5 dioptri mniejszą niz faktyczna wada. Tak być powinno??? Bo ja dziś wróciłam z soczewkami od okulisty ale otrzymałam je w mocy takiej jak moja wada. I już zgłupiałam to dobrze czy źle??? Bede wdzieczna za pomoc
Moja okulistka powiedziała mi, że dlatego moc jest pomniejszona o 0,5 dioptrii, bo soczewkę kładzie się bezpośrednio na gałkę oczną

- A ty kto? - Dobra wróżka
- A czemu z siekierą?- A widzisz, jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

www.miauczykotek.pl
Knife_Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-29, 17:42   #186
jessy
Zakorzenienie

Mnie też okulistka mówiła, że powinno się stosować nieco słabsze soczewki
Stary 2006-04-29, 18:12   #187
ewelina_k
Rozeznanie

No to nie wiem dlaczego ona mi dała takie jak wada ??? Mam nadzieje ze to nie popsuje mi wzroku?? zaczynam sie martwic
Stary 2006-04-29, 18:43   #188
jaszmurka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewelina_k
No to nie wiem dlaczego ona mi dała takie jak wada ??? Mam nadzieje ze to nie popsuje mi wzroku?? zaczynam sie martwic
Popsuć nie popsuje. Tylko oko szybciej się przyzwyczai do większej mocy zamiast do słabszej.
Szczerze Ci powiem.. że to Ty "sama" decydujesz jakie soczewki kupisz -tak naprawdę. Bo lekarz Ci to tylko przepisze a Ty na dobrą sprawę decydujesz co kupisz.. Ja też mam mniejszą moc soczewek niż moja wada
Więc kup sobie mniejszą moc a na pewno nic złego Ci się nie stanie (ja bym tak zrobiła)

wyloguj
jaszmurka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-29, 18:49   #189
jessy
Zakorzenienie

Dobrze mówi, polać jej Też bym tak zrobiła, ale i tak dostałam soczewki o całą dioptrię słabsze i nie powiem, żebym czegoś nie widziała. Jest bardzo odbrze Ale to może dlatego, ze samą wadę mam mniejszą, tylko jeszcze astygmatyzm...
Stary 2006-04-29, 18:50   #190
ewelina_k
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez jaszmurka
Popsuć nie popsuje. Tylko oko szybciej się przyzwyczai do większej mocy zamiast do słabszej.
Szczerze Ci powiem.. że to Ty "sama" decydujesz jakie soczewki kupisz -tak naprawdę. Bo lekarz Ci to tylko przepisze a Ty na dobrą sprawę decydujesz co kupisz.. Ja też mam mniejszą moc soczewek niż moja wada
Więc kup sobie mniejszą moc a na pewno nic złego Ci się nie stanie (ja bym tak zrobiła)
tyle ze ja kupiłam odrzau od okulistki pare 1miesiecznych :/
Stary 2006-04-29, 21:11   #191
margitta
Zakorzenienie

Ja jakoś nie wierzę w to, żeby to chodziło o bezpośrednie kładzenie na oku...

Okuliści często też zapisują okulary o 0,5 dioptrii słabsze, bo niby się wada mniej pogłębia, a nawet coś poprawia. Akurat. Teraz już się od tego odchodzi. A męczyłam się z za słąbymi okularami i soczewkami pare lat. Teraz mam dokładnie jak wadę i jestem bardzo zadowolona. Wreszcie mam świetny wzrok. A wada mi się już nie pogłębia.
Stary 2006-04-29, 22:21   #192
Nati02
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez margitta
Ja jakoś nie wierzę w to, żeby to chodziło o bezpośrednie kładzenie na oku...

Okuliści często też zapisują okulary o 0,5 dioptrii słabsze, bo niby się wada mniej pogłębia, a nawet coś poprawia. Akurat. Teraz już się od tego odchodzi. A męczyłam się z za słąbymi okularami i soczewkami pare lat. Teraz mam dokładnie jak wadę i jestem bardzo zadowolona. Wreszcie mam świetny wzrok. A wada mi się już nie pogłębia.
Mi moje pierwsze soczewki tez przepisali moja okulistka slabsze, ale o 0,25. Teraz kupilam takie, jaka mam wade (no, moze wada juz mi sie pogłębiła, bo dalej nie widze super ) i widzi mi sie dobrze. Soczewek nie nosze dziennie wiec moje oko sie nie przyzwyczaja. A jesli przyzwyczja to wole miec -5 i widziec wszystko, a nie nosic -3 przy wadzie -4 i sie modlic by wada sie nie poglebiala.
Stary 2006-04-29, 22:26   #193
Sylwia***
Wtajemniczenie

Bylam w profesjonalnym salonie optycznym ze wszystkimi mozliwymi urzadzeniami pomiarowymi i pani mi wyjasnila dokladnie, dlaczego daje sie czesto na poczatku soczewki o mocy mniejszej, niz pol dioptrii, niz sie ma wade. Powiem Ci tak: Nic sie nie martw, to bardzo dobrze, ze masz soczewki o takiej samej mocy, jak wada, tak ma byc, a z tym minus pol dioptrii to stara szkola chodzi po pierwsze o Twoje przyzwyczajenie, a po drugie o to, ze okulary o danej mocy dzialaja slabiej niz soczewki o takiej samej mocy, a to dlatego, ze soczewke masz bezposrednio na oku, a okulary troche przed oczami. Jak Ty zrobisz to w sumie wszystko jedno, roznica tylko taka, ze albo od poczatku bedziesz widziala 100procentowo dobrze, albo o pol dioptrii gorzej bo z tym przyzwyczajeniem to tez bajka. Przyzwyczaj sie lepiej od razu do prawidlowych.
Sylwia*** jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-29, 22:43   #194
Nati02
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sylwia***
Bylam w profesjonalnym salonie optycznym ze wszystkimi mozliwymi urzadzeniami pomiarowymi i pani mi wyjasnila dokladnie, dlaczego daje sie czesto na poczatku soczewki o mocy mniejszej, niz pol dioptrii, niz sie ma wade. Powiem Ci tak: Nic sie nie martw, to bardzo dobrze, ze masz soczewki o takiej samej mocy, jak wada, tak ma byc, a z tym minus pol dioptrii to stara szkola chodzi po pierwsze o Twoje przyzwyczajenie, a po drugie o to, ze okulary o danej mocy dzialaja slabiej niz soczewki o takiej samej mocy, a to dlatego, ze soczewke masz bezposrednio na oku, a okulary troche przed oczami. Jak Ty zrobisz to w sumie wszystko jedno, roznica tylko taka, ze albo od poczatku bedziesz widziala 100procentowo dobrze, albo o pol dioptrii gorzej bo z tym przyzwyczajeniem to tez bajka. Przyzwyczaj sie lepiej od razu do prawidlowych.
No to juz mam pocieszenie

... i wyjasnienie
Stary 2006-05-01, 09:34   #195
maartha
Raczkowanie

Mam pytanko. Noszę soczewki pewnej firmy, ale chciałabym zmienić na inną. Czy musze znowu robić badanie komputerowe? Czy mogę bez problemu kupić sobie innej firmy bez badań?

maartha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-01, 14:51   #196
logest
Zadomowienie

Z tego co wiem, musisz robic nowe badanie, bo firmy maja rozne rozmiary soczewek-wg mojej wiedzy.
logest jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-01, 15:01   #197
Kasiek1987
Zakorzenienie

Firmy niby mają różne rozmiary, ale różnice są bardzo niewielkie. Ja ostatnio zmieniałam soczewki, z iWear na J&J, wystarczyła tylko krótka konsultacja ze sprzedawcą. Jedna firma miała rozmiar 8.4, druga 8.3. Te 8.3 po zmianie okazały się nawet lepsze od 8.4 dobranych przez okulistę. Myślę, że możesz zaryzykować, kupując na próbę 1 parę.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post55596361
Kasiek1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-01, 16:04   #198
maartha
Raczkowanie

Problem w tym, że ja mam dwie różne wady i niestety jestem zmuszona kupować dwa pudełka po 6 soczewek. Nie chcą już rozpakowywać tak jak kiedyś

Stary 2006-05-01, 16:31   #199
maartha
Raczkowanie

Kasiek1987 mozesz coś więcej powiedzieć o tych soczewkach z iWear? Czy byłas z nich zadowolona? Dlaczego zmieniłas? Pytam, bo dzisiaj jedna pani zaproponowała mi, że sprzeda mi jedno pudełko i wymiesza mi soczewki - trzy -1.5 i trzy -1.25

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-05-01, 16:40   #200
Kasiek1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maartha
Kasiek1987 mozesz coś więcej powiedzieć o tych soczewkach z iWear? Czy byłas z nich zadowolona? Dlaczego zmieniłas? Pytam, bo dzisiaj jedna pani zaproponowała mi, że sprzeda mi jedno pudełko i wymiesza mi soczewki - trzy -1.5 i trzy -1.25
Przy iWearach zadowolona byłam jedynie z ceny, bo nie wpadłam na to, żeby kupić soczewki na Allegro Mam ogólnie problemy z odpowiednim nawilżeniem oka, ale przy tych soczewkach to w ogóle był koszmar - czasem miałam uczucie, że coś mi zacznie skrzypieć jak wycieraczka na szybie Zmieniłam na J&J Advance, dalej nie rozstaję się z kropelkami, ale jest o niebo lepiej.

Cytat:
Napisane przez maartha
Problem w tym, że ja mam dwie różne wady i niestety jestem zmuszona kupować dwa pudełka po 6 soczewek. Nie chcą już rozpakowywać tak jak kiedyś
Może powinnaś zmienić salon, w którym kupujesz soczewki? Ja nigdy nie miałam problemów z kupieniem pojedynczych soczewek.

Stary 2006-05-01, 16:58   #201
maartha
Raczkowanie

Kiedyś nie miałam tego problemu, bo nosiłam B&L i we Wrocławiu znalazłam punkt, gdzie mogłam kupic na sztuki. Ale niestety wyprowadziłam się z Wrocławia i tutaj nie mam takiego punktu. Dlatego zmieniłam na O2optix, bo te sa sprzedawane na sztuki w jednym miejscu, ale one mi nie pasują. Jak tylko wracam do domu, to mam ochote je zdjąć jak najszybciej. Wolałabym wrócic do B&L, ale oni nie sprzedaja na sztuki

Nie boisz się kupowac na allegro? Ja jakos nie mam zaufania.

Stary 2006-05-01, 19:59   #202
Kasiek1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maartha

Nie boisz się kupowac na allegro? Ja jakos nie mam zaufania.
Trochę się bałam, ale zaryzykowałam, i to pożądnie, bo od razu 2 opakowania kupiłam, z płynem gratis Nie odczuwam żadnej różnicy między tymi a sklepowymi, oczywiście oprócz ceny

Stary 2006-05-01, 20:54   #203
maartha
Raczkowanie

No nie wiem Ja nie jestem az tak odważna Troszkę nasłuchałam się od ludzi, którzy się nadziali na allegro dlatego jestem taka nieufna.

Stary 2006-05-02, 15:32   #204
naila
Zakorzenienie

Nie ma co się obawiać. Często soczewki na allegro wystawiają salony optyczne, które mają też normalne sklepy. Ja kupowałam soczewki na allegro i jestem bardzo zadowolona - zarówno z soczewek, jak i z ceny

Moje Impresje jestem również Zakosmetykowana
naila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-02, 17:13   #205
Nati02
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez naila
Nie ma co się obawiać. Często soczewki na allegro wystawiają salony optyczne, które mają też normalne sklepy. Ja kupowałam soczewki na allegro i jestem bardzo zadowolona - zarówno z soczewek, jak i z ceny
Ja doklanie tak samo
Stary 2006-05-06, 14:17   #206
Kattarina
Zakorzenienie

Kasiek1987"Przy iWearach zadowolona byłam jedynie z ceny, bo nie wpadłam na to, żeby kupić soczewki na Allegro Mam ogólnie problemy z odpowiednim nawilżeniem oka, ale przy tych soczewkach to w ogóle był koszmar - czasem miałam uczucie, że coś mi zacznie skrzypieć jak wycieraczka na szybie Zmieniłam na J&J Advance, dalej nie rozstaję się z kropelkami, ale jest o niebo lepiej.

Myślę, że masz problem z tzw.zespołem suchego oka, na który okuliści, a jeszcze częściej optycy, polecają różnego rodzaju nawilżacze, kropelki
i sztuczne łzy.Jednak to nie rozwiązuje problemu, tylko łagodzi objawy. A sam problem, to zbyt wysoko uwodniona soczewka, która żeby zachować swoją wilgotność, "pobiera" ją z oka.Dlatego zawsze lepiej poprosić o dobranie niskouwodnionych soczewek (mają w swoim składzie max.40% wody).Ja męczyłam się 5 lat zanim przeczytałam o tym w jakimś medycznym piśmie i z moją okulistką wynalazłam odpowiednie soczewki.
Kattarina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-06, 14:18   #207
Kattarina
Zakorzenienie

Ja nie bardzo mam problem z soczewkami, mam zamiast tego problem z dobrym płynem do demakijażu oczu, który nie wypalałby mnie do bólu. A muszę dodać, że uwielbiam sobie naładować trochę tuszu na rzęsiska....
Kattarina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-06, 14:29   #208
Ally83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maartha
No nie wiem Ja nie jestem az tak odważna Troszkę nasłuchałam się od ludzi, którzy się nadziali na allegro dlatego jestem taka nieufna.
Kupuję od dawna na allegro, zanim się odważyłam zdecydowałam się na sklep internetowy. Jak do tej pory jestem zadowolona, jedynie zawiodłam się raz, kiedy potrzebowałam na gwałt pary soczewek, a nie całego opakowania i zdecydowałam się na takie za 10 zł sztuka (czyli 20 zł para). Okazało się, że choć moc była dobra, to widziałam jak przez lekką mgłę...
Ally83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-06, 14:39   #209
jaszmurka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kattarina
Ja nie bardzo mam problem z soczewkami, mam zamiast tego problem z dobrym płynem do demakijażu oczu, który nie wypalałby mnie do bólu. A muszę dodać, że uwielbiam sobie naładować trochę tuszu na rzęsiska....
Ja mam bardzo wrażliwe oczy. Soczewki też wymagają "opieki"
Używam teraz L'OREAL Dermo-Expertise delikatny płyn do demakijażu oczu
"odpowiedni dla osób noszących szkła kontaktowe"
i jest super
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Loreal dermo expertise delik plyn demak oczu wraz.jpg (6,6 KB, 22 załadowań)

wyloguj
jaszmurka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-06, 21:38   #210
Kasiek1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kattarina

Myślę, że masz problem z tzw.zespołem suchego oka, na który okuliści, a jeszcze częściej optycy, polecają różnego rodzaju nawilżacze, kropelki
i sztuczne łzy.Jednak to nie rozwiązuje problemu, tylko łagodzi objawy. A sam problem, to zbyt wysoko uwodniona soczewka, która żeby zachować swoją wilgotność, "pobiera" ją z oka.Dlatego zawsze lepiej poprosić o dobranie niskouwodnionych soczewek (mają w swoim składzie max.40% wody).Ja męczyłam się 5 lat zanim przeczytałam o tym w jakimś medycznym piśmie i z moją okulistką wynalazłam odpowiednie soczewki.
Dobrze wiedzieć Właśnie wyczytałam, że te, które teraz noszę, mają 47% wody. Okulistka poleciła mi je właśnie na moje problemy. Z kropelkami i tak się nie rozstaję, chociaż jak mam "gorszy" dzień, to nawet one nie pomagają
A mogę wiedzieć, jakie soczewki dobrała Ci okulistka?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości