![]() |
#181 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: soczewki kontaktowe
Z tego co pamietam na poczatku okulista zakrapia ci czyms oczy i zerka w nie, nastepnie sprawdza ostrosc wzroku i jezeli nie zauwazy zadnych przeciwskazan na tym etapie do noszenia soczewek to dobiera odpowiednie dla ciebie szkla kontaktowe. Oczywiscie pokazuje jak nalezy 'obslugiwac' soczewki (pokazuje jak je zakladac, w moim przypadku musialam je zalozyc w gabinecie - okulista chciala sprawdzic jak mi to idzie), jak je pielegnowac i takie tam ogolne zasady. Taka pierwsza wizyta trwa okolo 20 min (tak bylo w moim przypadku). Mam nadzieje, ze niczego nie pominelam
![]() ![]() ![]() ![]()
#182 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu dokładnie bada oczy, czy wszystko jest w porządku - jak przy zwykłym badaniu, ze wskazaniem na rogówkę, którą musi dokładnie obejrzeć - stąd też możliwe zakrapianie, chociaż niekoniecznie - ja np nie miałam. Potem pokazuje jak się zakłada i tyle ![]()
![]() |
#183 |
Rozeznanie
|
Sylwia***
J&J Acuvue Advance to soczewki dwutygodniowe, tak określa producent. Niektórzy noszą je dłużej, o ile nie odczuwają dyskomfortu - ja noszę je 3 tyg., ponieważ po tym czasie, moje oczy dają mi do zrozumienia, ze powinnam je wymienić, odczuwam po prostu większe zmęczenie oczu wieczorem, po całym dniu noszenia. Są też tacy, którym oko nawet po 4 tygodniach się nie męczy, ale używają ich na własne ryzyko - producent zaleca wymianę co 2 tyg - i rzeczywiście przez te 2 tygodnie komfort noszenia soczewki jest maksymalny, później już przynajmniej u mnie oko się szybciej męczy... |
![]() ![]() |
![]() |
#184 |
Rozeznanie
|
Mam pytanie.Czytałam pare wątków na temat soczewek i spotkałam sie z tym ze dziewczyny pisza ze maja moc soczewek o 0,5 dioptri mniejszą niz faktyczna wada. Tak być powinno??? Bo ja dziś wróciłam z soczewkami od okulisty ale otrzymałam je w mocy takiej jak moja wada. I już zgłupiałam to dobrze czy źle??? Bede wdzieczna za pomoc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#185 | |||
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#186 |
Zakorzenienie
|
Mnie też okulistka mówiła, że powinno się stosować nieco słabsze soczewki
![]()
#187 |
Rozeznanie
|
No to nie wiem dlaczego ona mi dała takie jak wada ??? Mam nadzieje ze to nie popsuje mi wzroku?? zaczynam sie martwic
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szczerze Ci powiem.. że to Ty "sama" decydujesz jakie soczewki kupisz -tak naprawdę. Bo lekarz Ci to tylko przepisze a Ty na dobrą sprawę decydujesz co kupisz.. Ja też mam mniejszą moc soczewek niż moja wada ![]() Więc kup sobie mniejszą moc a na pewno nic złego Ci się nie stanie ![]()
![]() |
#189 |
Zakorzenienie
|
Dobrze mówi, polać jej
![]() ![]()
#190 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
Ja jakoś nie wierzę w to, żeby to chodziło o bezpośrednie kładzenie na oku...
Okuliści często też zapisują okulary o 0,5 dioptrii słabsze, bo niby się wada mniej pogłębia, a nawet coś poprawia. Akurat. Teraz już się od tego odchodzi. A męczyłam się z za słąbymi okularami i soczewkami pare lat. Teraz mam dokładnie jak wadę i jestem bardzo zadowolona. Wreszcie mam świetny wzrok. A wada mi się już nie pogłębia.
![]() |
#192 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#193 |
Wtajemniczenie
|
Bylam w profesjonalnym salonie optycznym ze wszystkimi mozliwymi urzadzeniami pomiarowymi i pani mi wyjasnila dokladnie, dlaczego daje sie czesto na poczatku soczewki o mocy mniejszej, niz pol dioptrii, niz sie ma wade. Powiem Ci tak: Nic sie nie martw, to bardzo dobrze, ze masz soczewki o takiej samej mocy, jak wada, tak ma byc, a z tym minus pol dioptrii to stara szkola
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#194 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ... i wyjasnienie ![]()
![]() |
#195 |
Raczkowanie
|
Mam pytanko. Noszę soczewki pewnej firmy, ale chciałabym zmienić na inną. Czy musze znowu robić badanie komputerowe? Czy mogę bez problemu kupić sobie innej firmy bez badań?
|
![]() ![]() |
![]() |
#196 |
Zadomowienie
|
Z tego co wiem, musisz robic nowe badanie, bo firmy maja rozne rozmiary soczewek-wg mojej wiedzy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#197 |
Zakorzenienie
|
Firmy niby mają różne rozmiary, ale różnice są bardzo niewielkie. Ja ostatnio zmieniałam soczewki, z iWear na J&J, wystarczyła tylko krótka konsultacja ze sprzedawcą. Jedna firma miała rozmiar 8.4, druga 8.3. Te 8.3 po zmianie okazały się nawet lepsze od 8.4 dobranych przez okulistę. Myślę, że możesz zaryzykować, kupując na próbę 1 parę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#198 |
Raczkowanie
|
Problem w tym, że ja mam dwie różne wady i niestety jestem zmuszona kupować dwa pudełka po 6 soczewek. Nie chcą już rozpakowywać tak jak kiedyś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#199 |
Raczkowanie
|
Kasiek1987 mozesz coś więcej powiedzieć o tych soczewkach z iWear? Czy byłas z nich zadowolona? Dlaczego zmieniłas? Pytam, bo dzisiaj jedna pani zaproponowała mi, że sprzeda mi jedno pudełko i wymiesza mi soczewki - trzy -1.5 i trzy -1.25
|
![]() ![]() |
![]() |
#200 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#201 |
Raczkowanie
|
Kiedyś nie miałam tego problemu, bo nosiłam B&L i we Wrocławiu znalazłam punkt, gdzie mogłam kupic na sztuki. Ale niestety wyprowadziłam się z Wrocławia i tutaj nie mam takiego punktu. Dlatego zmieniłam na O2optix, bo te sa sprzedawane na sztuki w jednym miejscu, ale one mi nie pasują. Jak tylko wracam do domu, to mam ochote je zdjąć jak najszybciej. Wolałabym wrócic do B&L, ale oni nie sprzedaja na sztuki
![]() Nie boisz się kupowac na allegro? Ja jakos nie mam zaufania. |
![]() ![]() |
![]() |
#202 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#203 |
Raczkowanie
|
No nie wiem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#204 |
Zakorzenienie
|
Nie ma co się obawiać. Często soczewki na allegro wystawiają salony optyczne, które mają też normalne sklepy. Ja kupowałam soczewki na allegro i jestem bardzo zadowolona - zarówno z soczewek, jak i z ceny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#205 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#206 |
Zakorzenienie
|
Kasiek1987"Przy iWearach zadowolona byłam jedynie z ceny, bo nie wpadłam na to, żeby kupić soczewki na Allegro
![]() ![]() Myślę, że masz problem z tzw.zespołem suchego oka, na który okuliści, a jeszcze częściej optycy, polecają różnego rodzaju nawilżacze, kropelki i sztuczne łzy.Jednak to nie rozwiązuje problemu, tylko łagodzi objawy. A sam problem, to zbyt wysoko uwodniona soczewka, która żeby zachować swoją wilgotność, "pobiera" ją z oka.Dlatego zawsze lepiej poprosić o dobranie niskouwodnionych soczewek (mają w swoim składzie max.40% wody).Ja męczyłam się 5 lat zanim przeczytałam o tym w jakimś medycznym piśmie i z moją okulistką wynalazłam odpowiednie soczewki. |
![]() ![]() |
![]() |
#207 |
Zakorzenienie
|
Ja nie bardzo mam problem z soczewkami, mam zamiast tego problem z dobrym płynem do demakijażu oczu, który nie wypalałby mnie do bólu. A muszę dodać, że uwielbiam sobie naładować trochę tuszu na rzęsiska....
|
![]() ![]() |
![]() |
#208 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Używam teraz L'OREAL Dermo-Expertise delikatny płyn do demakijażu oczu "odpowiedni dla osób noszących szkła kontaktowe" i jest super ![]()
![]() |
#210 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A mogę wiedzieć, jakie soczewki dobrała Ci okulistka? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:23.