|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#181 |
Raczkowanie
|
Dot.: Profil humanistyczny w LO - żałuję tego wyboru...
Viva91- dziękuję, że założyłaś ten wątek! Dlaczego? Bo może oświeci to co niektóre osoby, które z braku laku idą właśnie na humana... Albo zastanawiają, czy się przenieść.
Kocham całym swoim sercem historię, WOS i polski. U mnie w LO są dwie klasy humanistyczne i powiem jedno: prawdziwych humanistów policzę (dosłownie!) na palcach jednej ręki. U mnie na 34 osoby mam dwóch chłopaków, z którymi mogę porozmawiać o np. zaborach, literaturze (ale trochę bardziej ambitnej niż- bez urazy!- "Zmierzch") czy dzisiejszej polityce. 33 osoby, a z polskiego 26 ma dopki. Zdecydowałam się tu napisać, bo od jakiegoś czasu jest mi trochę przykro, że termin "humanista/humanistka" został tak uogólniony. Bo prawda jest taka, że ciągle najeżdża się na osoby na profilach humanistycznych, że są to osoby bez zainteresowań, że właśnie na profilach humanistycznych są ci- tak jak słusznie zauważyłyście- którzy są tam tylko dlatego, bo nie lubią matematyki. Nadszedł czas, aby znów nadać pierworodnego znaczenia słowu "humanista". Aby zmienić pogląd na humanistów, jaki utarł się z ostatnimi latami. Takie osoby jak Wy w tym pomogą. Dziękuję za ten wątek.
I am sick and tired of being afraid staram się przychwycić na gorącym uczynku- czas The reason i hold on i need this hole gone- funny you're the broken one but I'm the only one who needed saving Edytowane przez Isavele Czas edycji: 2011-07-02 o 21:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
I faktycznie to boli, że teraz słowo humanista wywołuje śmiech, bo każdy myśli sobie że to osoba idąca na łatwiznę, po najmniejszej linii oporu i unikacjąca problemów - matmy. A cierpią na tym prawdziwi pasjonaci, którzy wygrywają olimpiady z języka polskiego, w wolnym czasie czytają Słowackiego lub historię XVI-wiecznej Francji. Oni naprawdę mają zasób wiedzy którym potrafiliby wielu zadziwić i zaciekawić. Ale że są wrzucani do tego samego worka co uciekający od matematyki to... U mnie w LO był do niedawna profil "ogólny". Były tam rozszerzone zajęcia - w zależności od wyboru uczniów - z przedmiotów takich jak biologia, matematyka, geografia, WOS. Według mnie mnie najlepsza alternatywa dla niezdecydowanych. Ale co zrobiły władze LO? Zlikwidowali ten profil i utworzyli dwa humany, zamiast jednego... A pomysł na wątek zrodził się tak naprawdę dzięki Wizażankom, które są autorkami pierwszych postów tutaj, dzięki nim zauważyłam że takich osób jak ja jest więcej ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Sorry za ten wywód lekko nie na temat, ale musialam to napisac, bo mnie drażni. Co do istoty wątku - nie żałuję wyboru profilu ,żałuję ewentualnie małego wkładu pracy, który włożyłam w niektóre przedmioty, ale na pewno nie uwzględniam tu matematyki ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | |||
na przekór do celu
|
Angry, zrozumiałaś wszystko na opak
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja też nie miałam zamiaru. a jednak poszłam po humanie. bez matmy na maturze musiałabym z tego zrezygnować. z zamiarami bywa tak, że się zmieniają ![]() więc po prostu ten wątek nie jest dla Ciebie ![]() Cytat:
![]() milion razy powtarzałam że dla kogoś kto nie jest pewny że human to jest to, najlepszy profil to profil pośredni. a nie od razu najcięższy kaliber, nie ma po co takiego wyciągać.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() A co do profili pośrednich - to w sumie w mojej szkole tak było ,wszystko było ogólne i fakultety do wyboru. To wyjście ma potencjał, ale u mnie fatalnie było rozplanowane godzinowo (2h w tygodniu od 2 klasy), nierzadko też nauczyciele pozostawiali wiele do życzenia i ogólnie pomysł był okej, ale wykonanie już nie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Raczkowanie
|
Pamiętacie siebie jako trzeciogimnazjalistki? Wtedy rzadko myśli się NA POWAŻNIE o przyszłości, ja na przykład nie zaglądałam z "kierunki zamawiane" czy zawody, w których brakuje specjalistów. Mam wrażenie, że człowiek jest wtedy za młody, a musi podejmować takie ważne decyzje. Powinno wrócić jednak liceum CZTEROLETNIE...
A propos, jak wytłumaczycie tak słabe wyniki z matur w tym roku? To nie do pomyślenia, aby co czwarta osoba jej nie zdała! Kiedy powiedziałam o tym mojej mamie, nie chciała w to uwierzyć. Aa i jeszcze przypomniało mi się- czy waszym zdaniem matura próbna z Operonu jest zbyt łatwa w porównaniu do majowej? Bo u mnie w nowym roku szkolnym nauczyciele mają zamiar odejść z tego powodu od Operonu...
I am sick and tired of being afraid staram się przychwycić na gorącym uczynku- czas The reason i hold on i need this hole gone- funny you're the broken one but I'm the only one who needed saving Edytowane przez Isavele Czas edycji: 2011-07-03 o 10:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
Konto usunięte
|
Wydaje mi się, że z Operonu była łatwiejsza, ale pewna nie jestem, w końcu już trochę czasu minęło odkąd zdawałam
![]() Różne są powody, dlaczego tyle osób nie zdało. Pierwsza rzecz to ogólnie masowe zaniżanie poziomu przez to, że teraz jest takie cholerne parcie na studiowanie. Więc idą wszyscy do liceum, bo co ludzie powiedzą, bo rodzice każą iść na studia, no i w ogóle jak nie pójdę do LO i na studia to zaraz powiedzą "toż matoł jesteś!". I stąd się biorą "humaniści", bo nie jest tajemnicą, ze właśnie na humanie najłatwiej takiemu przetrwać. Co za głupota. Ja zawsze powtarzam, że gdybym tylko miała odrobinę zdolności manualnych poszłabym na fryzjerkę/kosmetyczkę- nie musiałabym się użerać ze studiami i przynajmniej umiałabym coś konkretnego (nie żebym mówiła, że nie lubię swoich studiów, bo wiecie, że je uwielbiam;P). Druga rzecz to podejście- uczniów, ale też nauczycieli. Najczęściej właśnie tym "matołom" nie chce się uczyć, ale do liceum trzeba iść, do matury trzeba podejść, a potem płacz, bo się nie zdało, bo liceum (przynajmniej w miarę dobre) to nie przelewki. Ale nauczycielom też się niestety nie chce i nie mówię tutaj o tym, że odechciewa im się jak widzą "matołów". Też by mi się nie chciało. Ale ilu jest nauczycieli, którym nawet z przeciętnym uczniem się nie chce pracować albo z uczniem słabym, ale takim, który chce tylko potrzebuje więcej czasu i uwagi. Od dawna jestem za tym żeby wprowadzić system oceniania nauczyciela ze względu na wyniki jakie osiągają uczniowie. Bo o ile jedna osoba w klasie czegoś tam nie zda to jeszcze żadna tragedia, ale jak nie zdaje kilkanaście osób albo większość niby zdaje, ale fatalnie to znaczy, że z nauczycielem jest coś nie halo i taki nie powinien pracować. Bez przesady, w jakimkolwiek innym zawodzie najmniejszy błąd powoduje odpowiedzialność pracownika, a nauczyciel święta krowa, nic mu nie można zrobić. Tak, tak w 3 gim ze świecą szukać osoby, która świadomie wybiera profil. Cieszę się, że nie miałam takiego problemu, jakoś od 2 klasy wiedziałam co chcę robić ![]() Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2011-07-03 o 13:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | ||
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Cytat:
2) arkusze były inaczej zbudowane niż te ubiegłoroczne - nie było tylko odtwarzania schematów, a pojawiła się analiza wniosków. wiec jak ktoś się na maturę "wykuł" to miał problem. 3) poziom nauczania w szkołach i podejście niektórych nauczycieli nie zachwyca. na podsumowanie mogę powiedzieć coś co jest brutalne, ale prawdziwe - nie każdy musi mieć maturę. matura to coś, co aby to zdobyć trzeba się wysilić. nic za darmo. bo co to za maturzysta, który zdał 3 przedmioty podstawowe na 30%? jak można go porównywać z maturzystą który zdawał jeszcze przedmioty dodatkowe i wszystko w okolicach 70-80%?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Zadomowienie
|
Jak zobaczyłam statystyki to 'szczena' mi opadła. Nie wiem, nie podoba mi się kierunek w jakim zmierzają matury, uważam że powinny być bardziej nakierowane na wiedzę, niż na 'co autor miał na myśl' (nie tylko polski, ale też np biologia). W szkole średniej nauka jest nastawiona na pamięciówkę, żeby dać jakąś bazę pod studia, więc logiczne by było gdyby matura była tego podsumowaniem wiesz albo nie wiesz, nie rozmyślanie nad tym jakby to było jakbyś wiedział
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#192 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Rozeznanie
|
Matematyka w tym roku nie była mega trudna, ale jak ktoś nie potrafi myśleć to nie napisze. Ja myślę jednak, że jak ktoś ma coś w głowie, to wykombinuje. Ja może miałabym wyższy wynik, gdybym pisania matury nie zaczęła od paniki. Zamknięte miałam dobrze wszystkie, za to z otwartych zrobiłam tylko trzy zadania. Jakbym posiedziała trochę więcej to może bym wykombinowała coś i z resztą. Gdybym się uczyła, to od razu bym wiedziała jak to trzeba rozwiązać, a tak wymyślanie zajęło mi trochę czasu. No, ale pretensje mogę mieć do siebie. Powiem tylko, że bardziej opłaca się zdawać maturę z przedmiotów ścisłych. tutaj łatwiej o dobry wynik. A te humanistyczne z pożal się Boże kluczami to ogromna zgadywanka. Nikt od razu nie stał się ścisłowcem, wszędzie potrzebna jest praca, więc lepiej trochę pomyśleć. Humanistyczne kierunki są dobre, ale dla ludzi, którzy są profesjonalistami w swojej dziedzinie. To przez ludzi, którzy na siłę studiują jest potem taka sytuacja w państwie. Ja idę żeby się czegoś nauczyć, a nie zdobyć papier. Ktoś musi też i doły kopać. Moim zdaniem studia powinny być płatne. Za darmo tylko dla tych najlepszych. Zaraz by się zmieniło podejście do pracy i do nauki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
gdyby były płatne na studia szli by najbogatsi. niekoniecznie super uczniowie, niekoniecznie też źli, po prostu najbogatsi. wiele zdolnych osób straciłoby jakąkolwiek szanse na edukacje ![]() dla najlepszych, hmm. to, że ktoś nie jest najlepszy, nie znaczy, że nie jest dobry. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Raczkowanie
|
Aa, jeszcze tak bardzo na marginesie... Może rzeczywiście na humanie jest "łatwo", ale gdyby pokazać co niektórym, którzy się na niego wybierają, maturę rozszerzoną z historii, albo Vademecum Maturalne (900 stron) ...
![]() Czy Wy, które byłyście na humanie pamiętacie, jaki była różnica zdawania Waszych kolegów WOS-u do historii? Bo ostatnio zauważyłam, że wszyscy na łeb, na szyję biorą sobie wosik rozszerzony, bo jest "najłatwiejszy". Może rzeczywiście to całkiem przyjemny przedmiot, ale tak naprawdę trzeba mieć tam jakąś wiedzę I jestem niesamowicie ciekawa, jaką matmę do✂✂✂ią za rok, skoro w tym roku była już trudna (choć to pojęcie względne) czyżby za rok szykował się pogrom totalny...?
I am sick and tired of being afraid staram się przychwycić na gorącym uczynku- czas The reason i hold on i need this hole gone- funny you're the broken one but I'm the only one who needed saving Edytowane przez Isavele Czas edycji: 2011-07-03 o 19:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dokładnie! zresztą idzie ciemna masa na humana, a potem historię [chociażby na podstawie] mało kto zdaje, bo za trudno ![]() o widzę, że koleżanka też się wybiera na prawo. jesteś na humanie, tak? macie tam rozszerzony wos, czy przygotowujesz się sama? bo ja też planuję zdawac, ale nie mam żadnej zwiększonej liczby godzin, ani nic. będę się musiała rozeznac jak to wszystko wygląda, bo nie ogarniam nowej szkoły ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | |
Konto usunięte
|
Czyli wróćmy do egzaminów wstępnych. Korupcji przy rekrutacji to pewnie nie zlikwiduje, ale przynajmniej ograniczy ilość "matołów" na studiach. Oczywiście o ile taki egzamin będzie na poziomie takim jak kiedyś, a nie na poziomie dzisiejszej matury.
---------- Dopisano o 20:34 ---------- Poprzedni post napisano o 20:30 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | |||
na przekór do celu
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Rozszerzona matma z Operonu też była prosta, geografia R też- napisałam ją bez uczenia na ok 65%, a z nauką z majowej wyszło mi 70%. Polski- nie ma podstaw do mówienia o poziomie trudności, bo polski nie wymaga wiedzy, a wstrzelenia się w klucz. Można mieć obkutą literaturę i nie zdać polskiego-klucz. Cytat:
![]() |
![]() |
#201 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Widzę to po osobach z mojej klasy- dziewczyny poodpadały tuż przed centralnym, a wypracowania- raz im szło lepiej raz gorzej. Oczywiste jest, że zdawały. Ale na poziom wiedzy, który mają, maturę powinny napisać na 100%, a nie na 70, czy 60.
![]() |
![]() |
#203 |
na przekór do celu
|
racja racja, ale nie ma co dyskutować o kluczu odpowiedzi bo każdy chyba wie jak on działa, no i jest już rozmowa na ten temat w innym watku
![]()
![]() |
![]() |
#204 |
Raczkowanie
|
byłam dziś w moim lo, patrzyłam, czy moja siostra dostała się na mat-fiz. i ku mojemu zdziwieniu. są już trzy klasy matematyczne, a jedna humanistyczna
![]() w ogóle to nie podoba mi się nazwa profilu - humanistyczna. bo humanistą to był człowiek wszechstronny.. powinni je zmienić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Zakorzenienie
|
byłam w klasie humanistycznej, jestem na studiach inżynierskich
![]() ![]()
![]() |
#207 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Wiem, że to trochę nie do tematu, ale z racji tego, że są tu byłe maturzystki- co waszym zdaniem jest lepsze, kurs maturalny z danego przedmiotu czy korepetycje??
![]() |
![]() |
#208 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Chodzi mi o zdawalność polskiego i matematyki. W klasie mat-fiz- matma poszła dobrze(powyżej 80%), polski w granicach 60-90%. A w humanie matma 40-80(najwięcej wyników, tylko kilka ponad 80) i polski 45-80. Z tego wniosek, że i polski i matmę lepiej napisali matematycy ![]()
![]() |
![]() |
#209 |
na przekór do celu
|
No to niestety nie nowość, nie wiem, chyba już to pisałam że miałam w szkole finalistkę/laureatkę (nie pamiętam dokładnie) olimpiady z polskiego, dziewczyna była z mat-fizu...
![]() |
![]() |
#210 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:40.