![]() |
#181 |
Raczkowanie
|
Dot.: Plotkowy wątek dziewczyn przyjaznych zwierzętom!
Mrożenie cukini:
Myję w całości po czym kroję na pół i wydrążam gniazdo nasienne, kroję w półksiężyce, i albo wrzucam na wrzątek na minutkę, albo mrożę surową. Ważne jest by mieć dobrą zamrażarkę. Na prawdę zimą czy jesienią jest dobra do przyrządzania zup, zapiekanek albo solo. Coś mi sie chyba w złe miejsce odpowiedź wkleiła ![]()
http://fundacjaczarnykot.pl/ Edytowane przez Wardruna Czas edycji: 2011-06-29 o 20:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Lux Mundi
|
![]() |
![]() |
#183 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Ja tam suplementów nie tykam. Ale ja mam niechęć do wszelkich farmaceutyków ![]()
![]() |
![]() |
#184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
Lux Mundi
|
Cytat:
Najlepiej truć chemią, a wyciągi z roślin etc. opisywać jako podkategorię leku. Mało osób zdaje sobie sprawę, że obecny rząd zlikwidował funkcję eurodeputowanego, który bronił w Unii naszych rodzimych parafarmaceutyków. Są solą w oku z uwagi na świetne recenzje i testy laboratoryjne. A papier wszystko przyjmie niestety. Karmi się Nas takimi właśnie tekstami, a przez to świadomości żadnej.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#187 | |
Lux Mundi
|
Cytat:
![]() Najlepiej byłoby leczyć się czosnkiem, cebulą, miodem, syropem z malin, czy sokiem z czarnego bzu- nie zawsze niestety jest taka możliwość;/ Jak choróbsko złamie, to i antybiotyk trzeba wziąć. Kwestia tylko, żeby lekarze nie pisali ich "na pałę" [bo akurat to jest teraz modne, bądź za wypisanie tego leku dostanie od koncernu super wycieczkę], tylko według konkretnej potrzeby, dawali skierowania na wyniki, testy, wymazy. A tutaj nic;/ A do suplementów nikogo nie namawiam-każdy wie sam, co dla niego najlepsze ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() ![]() O przepisywaniu antybiotyków na choroby wirusowe nawet się wypowiadać nie będę ![]() Oczywiście, że nie. Dlatego nie mówię, że nigdy nie wezmę żadnego farmaceutyku. Ale po co mam się byle czym faszerować jeżeli przy moich dolegliwościach czosnek, miód, cebula itd. wystarczają?
![]() |
![]() |
#190 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja mam swietna wyciskare do sokow, ale ta maszyna jest tak wielka, ze jestem zbyt leniwa zeby po nia siegnac. Wszytko miksuje w blenderze wole wieksze kawalki bo bardziej to zaspokaja moj glod i nie lubie takiego miksowania roznego jedzenia. Do obiadu pije tylko wode, z reszta w ogole pije tylko wode duzo wody ![]() A czasami zwlaszcza jak jestem chora to sobie recznie w takim czyms jakby jajko wycisne sok z grejpfruta. Cytat:
Mama robila takie syropy z owocow od babci ze wsi np. z porzeczek czy malin i pilismy je z woda ze studni. Co ja bym dala za szklaneczke wody z tej studni ![]() ![]() Jablko tak ![]() ![]() W ogole polecam wypicie (nie zimnego) soku przed jedzeniem, a podczas nie picie niczego. Nie polecam picia zimnego szczegolnie z lodem w czasie i po jedzeniu. Przed jedzeniem polecam zjedzenie owocu jakiegos nie po jedzeniu ![]() Cytat:
![]() Na przykladzie mojej kuzynki powiem tak: oni rodzice jedza duzo miesa i czesto fastfood. Dzieci ich nie lubia miesa za bardzo, kurczak ok i kotlety mielone czy schab tez ok, ale tak sie przyzwyczaily do fastfood, ze zjedza tylko kurczaka ala mcdonalds. Wedliny nie tknal. Nie jedza np. salaty, pomidorow etc. Zjedza corn, zjedza brokuly gotowane czy kalafiora, kiszonego ogorka lub surowego. W ogole maja dziwny sposob jedzenia. A najlepiej jakby sie odzywiali slodyczami ;/ smutne nie. Ich rodzice porzeraja slodycze doslownie. Ja np. nie lubie slodyczy tak bardzo jakos cukier mi nie jest potrzebny, moze dlatego, ze ja rzre bo to nie jest jedzenie ![]() Wlasnie wtranzolilam pol kg. malin ![]() Ja np. kupuje sobie takie batoniki z roznych zboz i tam jest troche czarnej czekolady i takie cos zjem. Kupuje suszone owoce taki mix z roznymi zbozami , mogdalami, pestkami etc. i tam jest taka czekolada chocolate chip to sie nazywa ![]() Wszystko organic i to sie kupuje na wage. I kupilam ostatnio jakies batoniki organic na wage tez, nie wiem z czego one sa, ale kupilam bo jestem kokosowym monstersem i byly obsypane wiorkami to kupilam, nie mylilam sie ![]() Co do drozdzowek to moi rodzice sa z wyksztalcenia piekarzami i jak tata mi drozdzoweczke zawinie z babcinymi jagodami to nie ma nic lepszego ![]() A jaki tata chlebus robi ![]() Szkoda, ze tak daleko mieszkaja ![]() Aha i jak juz tak sobie pisze tasiemca w swoim stylu to juz pare zdan wiecej nic nie zaszkodzi ![]() Widzialam tego biednego kotka. Normalnie bym go zjadla jakbym mogla z milosci ![]() Ja nie moge kotkow adoptowac bo moj sierciuch ma taka nerwice, ze ostatni mi siatke z okna poszarbala i cale zaluzje z okna wyrwala jak zobaczyla kota za siatka, na podworku. Kiedys wzielismy kota od kuzynki na probe zeby zobaczyc co ona nasz sierciuch na to. Geez cala noc nie spalam. Jeden w jednym kacie, drugi w drugim i warczenie na siebie. Tamten to raczej miauczal "help zabierzcie te wariatke", a moja "wynocha z mego domu". Potem sie na nas obrazila i focha strzelila. Myslalam, ze sie nie odezwie do nas do konca zycia, ale jej przeszlo na szczescie ![]() Ona ma taka nerwice, ze jak mi kiedys jak ja czesalam w brzuchu zaburczalo to wiala tylko swist szedl ![]() Dziewczyny jak znacie jakies zaprzyjaznione przytuliska to mowcie tym ludziom aby zakladali takie cos jak PayPal lub funkcje , w ktorej mozna zaplacic karta kredytowa. Dlatego, ze jest latwiej to zrobic ludzion zza granicy i sa chetniejsi wtedy. Jak ja bym chciala wplacic pieniadze na konto bankowe to musialabym prowizje zaplacic tyle czasami co jakas kwota, a to chyba nie o to chodzi, zeby bankowi kiebze nabijac i nawet mnie na to nie stac. I wiem,ze coraz wiecej schronisk ma juz takie wlasnie funkcje ![]() ---------- Dopisano o 16:39 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ---------- Cytat:
![]() U mnie w domu jak ktos byl chory to zaraz mama wyciaga swoj magiczny poradnik zielarza i po sprawie ![]() Ojciec nam chowal czosnek w kanapce gdzies pomiedzy salata, a do salaty do obiady kroil pokrzywe, taki byl cwany ![]() aha no i zapomnialam wkleic strone o sokowaniu. Wklejam jeszcze raz bo sa nowe osoby ![]() http://www.juicingbook.com/vegetables - warzywa http://www.juicingbook.com/fruits - owoce ten sok z surowego ogorka, o ktorym pisala kasiamajo to ja lubie do tego dodac jeszcze swieza bazylie ![]()
Nie uzywam kosmetykow testowanych na zwierzetach https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=597085 Moja galeria pazurkowa ![]() Edytowane przez Samantha7 Czas edycji: 2011-06-29 o 22:46 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | ||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
U mnie by to nie przeszło... Zawsze muszę obiad czymś popić... I najlepiej pić w trakcie. Jak nie piję w trakcie to zjem 1/3 tego, co zwykle. A reszty nie tknę, bo mi sucho w ustach. Chyba, że to o to chodzi? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Tylko ciekawe czy wtedy lekarz mi wypisze słaby antybiotyk, czy mocny - jak każdemu ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#192 |
Zakorzenienie
|
Co do leków mam takie samo zdanie jak Chatul. Moja mama ma taką świetną miksturę na przeziębienie: łyżka miodu, czosnek, wyciśnięte pół cytryny i chyba coś jeszcze. Naprawdę to pomagało. Jak byłam mała, mama robiła syrop z młodych szyszek i z czarnego bzu. Nie dość, że leczyło, to jeszcze było smaczne. Uwielbiałam to pić zamiast aptecznego syropu.
Nie zapomnę, jak przez głupi antybiotyk nie pojechałam na połowinki na studiach. Tż mama nas na siłę wysłała do lekarza, który powiedział, że jeśli chcemy to możemy sobie kupić leki bo mamy tylko lekka infekcje drug oddechowych. Mama Tż poleciała do apteki i mi wcisnęła lekarstwa, to od razu 39 stopni gorączki, po prostu nie miałam siły wstać z łóżka. Okazało się, że jak nigdy nie biorę leków, ten antybiotyk był dla mnie za silny i wywołał taką reakcję. Co do soków, w dzieciństwie i do dziś w rodzinnym domu, do obiadów piłam wyłącznie kompoty i soki domowej roboty. Tak samo wszystkie wszystkie przetwory. Teraz mam sad z owocami. Tego lata planuję nazbierać sobie pokrzyw i lipy do picia, miętę piję też z ogrodu, jest pyszna. Jak mieszkam w mieście, posypuje ziemniaki na obiedzie chyba garścią koperku żeby poczuć smak, bo z ogrodu też jest wiele intensywniejszy smak. Ktoś pisał wyżej, że dużo zależy od jedzenia w dzieciństwie, zgadzam się. Nigdy nie jadłam chipsów, jakoś trafiało do mnie, że są niezdrowe i nie jem do dziś. Moja mama uwielbia słodycze i wymyśliła, że jak mi nie będzie dawała przez pierwsze lata, to nie będę lubić. Też poskutkowało, niestety teraz polubiłam :/ Ale przez długie lata słodycze jadłam bardzo sporadycznie. Jedyne co lubiłam to gorące upieczone ciasto. Teraz też mnie jakoś nie ciągnie, tylko niestety jem przy Tż, bo on uwielbia i zawsze tak apetycznie zajada, że też mam ochotę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#194 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak samo picie zimnego czegokolwiek nie jest dobre bo zwalnia metabolizm.Jak wiadomo tluszcze slabo sie zorpuszczaja w plynach, a co dopiero w takich zimnych. Zamraza sie zoladek. Jednym slowem mowiac na chlopski rozum jesli sie stosuje do tego co napisalam szybciej i sprawniej pojdzie nam w kibelku ![]() Cytat:
![]() a jak mowila do brata "wynies smieci" to slyszala "zaraz, juz" i smieci wynioslam ja ![]() Cytat:
No wtedy to cisnij lekarza zeby Ci badania zrobil. Trza walczyc o swoje ![]() ![]() Podobne wlasciwosci jak antybiotyk ma np. propolis. Ja sobie od chlopa co ma ule taki przywiozlam i jak cos to sobie biore i to ssam. To smakuje jak plastelina(jak ktos w przedszkolu probowal to wie ocb ![]() ![]() Ale jest dobre. Dobry jest jeszcze balsam jerozolimski ojcow bonifratrow- moj juz jest co prawda z 2008 roku, ale chyba jeszcze sie nadaje ![]() ![]() No i nie ma nic lepszego na wysoka goraczke jak banki mojej babci. Dodam tylko, ze goraczka to dobry znak przy chorobie oznacza, ze organizm zaczyna sie bronic i wytwarza przeciwciala.
![]() |
![]() |
#195 | |||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Zresztą, jak ja pójdę w końcu do lekarza (po tych wszystkich latach unikania lekarzy jak ognia - im dalej od lekarzy jestem, tym jestem zdrowsza) to pewnie będę tak zdezorientowana, że nie będę wiedziała co się dzieje ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
„Nowhere am I so desperately needed as among a shipload of illogical humans”. Spock („Star Trek”) Edytowane przez Chatul Czas edycji: 2011-06-30 o 03:08 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
ma zielone pojęcie
|
Tak, z Warszawy. Jak coś to jeszcze bywam czasem w Poznaniu i w Katowicach - tam też mogę poszukać cudeniek
![]()
![]() |
#198 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam uraz do lekarzy i tez unikam ich jak ognia.Jak musialam tutaj porobic badania do papierow emigracyjnych to sie tak balam, ze malo siku nie zrobilam ![]() A ten mi wzial i zastrzykow 5 wwalil i gitara, w tym dwa w brzuch ![]() robili mi badania wtedy na obecnosc hiv i kurde niby znam siebie i w ogole, ale stresa mialam strasznego bo nigdy nic nie wiadomo. Cytat:
A jak nie to w aptece mozna jakas zmodyfikowana forme tego kupic, ale ja nie kupowalam to Ci nie powiem. Cytat:
![]() Zapomnialam dopisac, ze wlasnie zjadlam sobie te parowki sojowe co sobie kupilam ;/ Niestety soja nie jest dla mnie , musialam zagryzc szybko smak dwoma pomidorami bo bym zwymiotowala. Kurde moze gotowane albo z warzywami czy do sosu na spagetti sie nadaja lepiej...hmm... Tak na sucho slabo ida;/
Nie uzywam kosmetykow testowanych na zwierzetach https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=597085 Moja galeria pazurkowa ![]() Edytowane przez Samantha7 Czas edycji: 2011-06-30 o 04:20 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
1. Nie wiem dokąd miałabym jechać. A przecież nie będę jeździła do każdej wsi, która pod Warszawą jest ![]() 2. Jednak trochę by mi ten dojazd zajął... Więc patrz punkt 1. ![]() ---------- Dopisano o 05:25 ---------- Poprzedni post napisano o 05:24 ---------- Cytat:
![]() A ja sobie właśnie piję kolejną kawusię tej nocy. A właściwie to już poranka.
![]() |
![]() |
#200 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nam wiesniakom zdaje sie czasami wszystko takie proste i latwo dostepne ![]() ![]() Cytat:
![]() Jak moja kuzynka to gotuje to mnie na ![]() Potem do chalupy przez dwa dni nie mozna wejsc. Ja wlasnie tych kotlecikow nie znalazlam, ale znalazlam takie burgery sojowe mrozone i mi posmakowaly bardzo. Wyprobuje moze niebawem eksperymentalnie zrobic kotlety z mielonych warzyw i owsianki lub otrebow. Zobaczymy czy to sie nada do jedzenia ![]()
![]() |
![]() |
#201 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Dlatego miastowi powinni się wymieniać dobrami z osobami mieszkającymi na wsi ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#202 |
Konto usunięte
|
Chodzi o to, żeby nie rozcieńczać soków żołądkowych, bo to utrudnia trawienie. Najlepiej pić pół godziny przed posiłkiem i godzinę po.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Wtajemniczenie
|
Chatul Ty spałaś coś?
![]() Cindy, gratuluje Mietka ![]() ![]() Eeee i już nie pamiętam co miałam więcej napisać, wczoraj mi pożarło posta długaśnego i już nie chciało mi się drugi raz pisać ![]() Co do picia przy jedzeniu to ja staram się nie pić 30 min przed i po, tak zaleca Słonecki. I ten sposób rzeczywiście jest dla mnie najlepszy, owoce przed, wino w trakcie nie zdają egzaminu bo czuje się ciężko później. Chciałabym taka wyciskarkę do soków, troche droga ale może kiedyś uzbieram ![]() ![]() Yyy, ja nie wpadłam nigdy na pomysł jedzenia surowych parówek, zawsze jem gotowane z musztardą :P Co do leków to już nie zażywam, czasami jak już nie mogę wytrzymać podczas miesiączki to zażywam ibuprom, ale na ogół staram się wytrzymać. Wakacje już będę miała więc mogę zadbać o zdrowie, i będę znowu ssała olej, bo później nie czułam, że mam okres. A tak w ogóle to Dzien dobry ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja teraz uczę się pić wodę, z racji odchudzania, ale mi nie wychodzi, wypijam z litr dziennie, może półtora :/
![]() |
![]() |
#205 |
Zakorzenienie
|
co do przytulisk, to prawdopodobnie będę swój dom niedługo rejestrować jako takowe, bo we Wrocławiu w ogóle są jakieś zalążki tworzenia fundacji i chyba w to wejdę
![]() Dziewczyny, a ja zamiast batonów owsianych polecam wam sobie samemu taką kruszonkę zrobić, właśnie ją pochłaniam na śniadanie ;p jest tysiąc razy lepsza niż ta bezsmakowa i gumowa ze sklepu. Kto chce, to mogę dać przepis ![]() P.S. Pałając wciąż miłością do Samanthy z racji tego, że dostałam od niej paczkę ^^ wszystkim malującym siebie i innych dziewczętom polecam Elfowskie pędzle ![]() ![]() właśnie się nimi umalowałam w moją standardową papugę (naprawdę, wyglądam teraz jak ara błękitna ;p) i jest lepiej niż mogłam nawet podejrzewać ![]()
![]() |
#206 |
Wtajemniczenie
|
villete pewnie, że dawaj przepis tylko może w klubie, w kulinarnym wątku żeby było łatwo znaleźć mm??
Ja bym chciała pędzelki z Elfika, jakbyście robiły zamówienie to jestem chętna ![]() ---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ---------- http://www.myslenice.policja.gov.pl/...sci/06.11/pies ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Jadłyście może smalec wegański? Też smakuje jak zwierzęcy, trochę to przerażające ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Planuję też kupić w końcu wyciskarkę, zacząć hodować trawę pszeniczną i pić z niej sok. http://www.google.pl/search?q=zielon...ient=firefox-a ---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ---------- Patrzcie co znalazłamhttp://witarianie.pl/witarianizm-a-menstruacja-t49.html Co o tym myślicie? ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A smalec taki kupny czy robiony samemu? Sklepowego nigdy nie jadłam, ale pare razy jadłam robiony przez znajomych, a kiedyś nawet sama zrobiłam ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#209 |
Wtajemniczenie
|
kasiamajo słyszałam o tym, w pytaniu 7 jest też o tym mowa http://www.surawka.republika.pl/wywrawg10.htm . A ja właśnie przez Paula Nisona zaczełam się interesować witarianizmem
![]() nie wiem czy bym dała rade być 100% raw... co z herbatą zieloną? co z pierogami? ![]() ---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ---------- a ja myślę, że produkty takie jak smalec wieprzowy są niepotrzebne.... ja np. nigdy nie jadłam smalcu wieprzowego i nie szukam bezmięsnych odpowiedników mięsa ![]() Nazwa mielone kotlety sojowe też mnie nie przekonuje i wcale nie zachęca do zakupu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Też nie podobają mi się te nazwy, w ogóle nie lubię sklepowego wege żarcia, które udaje mięso, obrzydza mnie to. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:51.