|
|
#181 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Piersi Z Kurczaka:)
Ja ostatnio robiłam tego kurczaka, i też dawałam śmietane 18% i dałam na oko, jakieś 4-5 łyżek.
|
|
#182 |
|
Zakorzenienie
|
ja wlasnie dalam caly duzy kubek bo to na 4 pojedyncze piersi. Troche je rozbilam, nie chcialo mi sie bawic w krojenie i podsmazanie (a taka propozycje widzialam w innych przepisach). Zobaczymy co z tego wykjdzie, tylko nie wiem czy nie za malo zupki bedzie (w sensie czy bedzie ja czuc dobrze) bo mialam tylko 1 torebke.
|
|
|
|
|
#183 |
|
Raczkowanie
|
Moja mama dzisiaj robi z piersi kurczaka takie kotleciki
Oczywiście pierś ładnie obmyć, itp. Stukamy, następnie jedną stronę `smarujemy` drobno posiekanym czosnkiem i przyprawami. Na jedną połowę kładziemy kawałek wędliny i sera, składamy na pół i wbijamy wykałaczki. Obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy. Pycha!
|
|
|
|
|
#184 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#185 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja ma taki przepis:
2 podwójne piersi z kurczaka, 1/2 kg pieczarek, przecier pomidorowy, półtora kieliszka białego wytrawnego wina, 2-3 ząbki cosnku, 2-3 cebule, sól, pieprz. Piersi pokroić w kostkę,przyprawić,obtoczy ć w mące. Usmażyć na złoto. Cebule pokroić w kostkę,a pieczarki w ćwiartki.Uśmażyć razem.Dodać przygotowane mięsko i podlać winem. Dusić do prawie całkowitego odparowania wina. Rozdrobnić czosnek wymieszać z przecierem pomidorowym i dodać do mięsa. Przyprawić do smaku. Można także dodać trochę śmietanki i zagotować aż zgęstnieje. Podawać z ryżme lub makaronem. |
|
|
|
|
#186 |
|
Zakorzenienie
|
Sałatka
2 paczki ryżu 3 piersi z kurczaka puszka kukurydzy 5 ugotowanych jaj ogórki kiszone ok. 6-7 dużych Vegeta majonez curry Ryż ugotować, piersi posypać Vegetą i polać delikatnie oliwą żeby zrobiła się marynata, pokroic na kawałki, podsmażyć. Jajka i ogórki pokroić w kostkę, wszystkie składniki wymieszać z majonezem połączonym z curry Smacznego
|
|
|
|
|
#187 |
|
Rozeznanie
|
ja ostatnio bardzo lubie potrwke z kurczaka. Miałam m ostatnio znajomego na obiedzie i wlasnie to zrobilam bardzo mu smakowalalo mojemu TZ rowniez
Przepis : pieczarki cebula czosnek troszke bułki ziemniaczanej 1/2 szklanki bulionu sos sojowy kapusta pekińska - na jednej patelni dusimy pieczarki z cebulka - na drugiej patelni piersi z kurczaka ( pokrojona w paseczki kosteczke przyprawiona i obroczona w bułce ziemniaczanej ) - piersi z kurczaka łaczymy z pieczarkami i cebulka polewamy to bulionem i nastepnie dusimy, przyprawiamy, dodajemy sos sojowy - w zależnosi od gustu - na sam koniec przed podaniem szatkujemy kapuste pekińska i dodajemy do reszty - wszystko przez chwilke jescze podusimy, wymieszamy ( 3 minuty) Ja to jem z ziemniaczkami i ryyzem Smacznego przepis 2 - piersi z kurczaka - duzo czosnku - warzywa na patelnie ( mieszanka chińska) Przysmazamy przyprawione piersi z kurczaka dodajemy pokrojony czosnek (wiekszekawałki) na drugiej patelni duzimy warzywa an patelnie, nastepnie wszytsko łaczymy Uwilmiam to danie Podajemy z ryzem
|
|
|
|
|
#188 |
|
Zadomowienie
|
Mniam, tyle tu smakowitych przepisów... Aż ślinka cieknie
![]() Jeszcze mój sposób na piersi z korczaka: rozbijam je i tnę na małe kotleciki, a następnie maczam w jajku rozmąconym z łyżeczką oleju (panierka lepiej wtedy trzyma się piersi) i doparawinym solą i białym pieprzem, a następnie obtoczam w mielonych orzechach włoskich Smażę na złoty kolor. Pychcotka! Piersi są soczyste i mają zniewalający smak. Podaję je z dodatkiem sosu czosnkowego, zileloną sałatą i ryżem.Danie bardzo proste, ale moja rodznka je uwielbia ![]() Pozdrawiam
|
|
#189 |
|
Zadomowienie
|
MUSZELKI
Piersi z kurczaka kroimy tak jak na kotlety, troszke rozbijamy, ale najmocniej na brzegach, smarujemy przyprawa gyros, po jednej stronie ukladamy (z prawej lub lewej strony) kawałek sera żółtego, troche natki pietruszki drobno posiekanej i troszkę masła (jedno na drugim). Składamy w "muszelkę" - czyli na polowe i obklepujemy bok tak by sie calkowicie skleił. Panierujemy w rozbełtanym jajku i zmiażdżonych płatkach kukurydzianych Corn-flakes. Pieczemy na oleju lub oliwie z oliwek na patelni. Smacznego! P.S. Mam nadzieje, ze ktokolwiek ten mój mętny opis zrozumie
|
|
|
|
|
#190 |
|
Rozeznanie
|
Fajne te wasze przepisy, bede probowac
|
|
|
|
|
#191 |
|
Raczkowanie
|
ja mam tylko pytanko czy chodzi tylko o same cornflakesy czy jeszcze tam jakiejs mąki czy tam czego dodać?? do tych kurczaków ... przepis brzmi smakowicie mmmm napewno zrobie.. tylko mam wątpliwości co do panierki ... czekam na odp
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#192 |
|
Zakorzenienie
|
poczytalam wczoraj i zrobilam piers z kurczaka z farszem pieczkarkowo cebulowym (plus troszke sera zółtego zeby sie skleiło), to obtoczylam w panierce i pycha
teraz przymierzam sie to tego sosu z zupki cebulowej
|
|
|
|
|
#193 |
|
Przyczajenie
|
piersi, pokroić w paseczki, obsmażyć w oliwie na lekko brązowo. Następnie dodać posiekanych pomidorów z wykrojonym środkiem z pestkami. trochę posmażyć i gotowe
|
|
|
|
|
#194 |
|
Raczkowanie
|
Umre z głodu, jak jeszcze trochę poczytam
|
|
|
|
|
#195 |
|
Zadomowienie
|
Muszę pochwalić piersi z rokpolem
Pychaaaaaaa. Robiłam niedawno i oboje z Tż-em się zajadaliśmy
|
|
#196 |
|
Raczkowanie
|
Cudowny przepis na CHICKEN MASSALA (kurczak po indyjsku) ;D
Przygotowanie : 45 min ![]() Trudność : Łatwe ![]() Składniki : - 40 dag piersi z kurczaka - 3 duze zabki czosnku - sloiczek koncentratu pomidorowego - 4 lyzki smietany slodkiej - sos sojowy jasny - opakowanie Curry (najlepiej Kamis lub Prymat- najbardziej aromatyczne) - lyzeczka przyprawy garram massala (lub zrobiona samemu przyprawa skladajaca sie ze zmielonych przypraw takich jak : kolendra, kminek, imbir, kurkuma, gozdziki,pozniej prazonych 7-10 sekund na patelni -BEZ TLUSZCZU,NA SUCHO!-nie dluzej zeby sie nie spalily a jedynie wydaly korzenny zapach) - papryka slodka w proszku - sol, pieprz -oliwa z oliwek - woreczek ryzu paraboiled - ok. szklanka wody przegotowanej A oto jak przyrzadzic :Gotujemy ryzyk.Miesko myjemy w cieplej wodzie, oczyszczamy, kroimy w kosteczke, wrzucamy do miseczki a tam skrapiamy umiarkowanie sosem sojowym. W czasie gdy miesko sobie lezy, przygotowujemy sos w nastepnej miseczce a mianowicie- mieszamy 5 lyzek stolowych koncentratu pomidorowego, smietane, garram massala i wycisniety przez praske czosnek.Zostawiamy. Pozniej zabieramy sie za gotowanko . Na rozgrzana patelnie z oliwa wrzucamy zawartosc woreczka ryzu oraz pol opakowania curry, smazymy razem przez okolo 2minuty dolewajac przy tym troszke wody przegotowanej, nastepnie dorzucamy miesko z sosikiem sojowym ktory byl na nie wczesniej polany oraz druga polowa opakowania curry, smazymy az miesko dojdzie dolewajac w razie potrzeby wody przeg.. Kiedy widzimy ze miesko jest git i miekkie, dorzucamy sos pomidorowo-czosnkowo-korzenny ktory wczesniej przyrzadzilismy. Wszystko podlewamy odrobina wody ( ale ilosc wody dodana do calej potrawy nie moze przekraczac wiecej niz nie cala szklanke, zeby potrawa nie byla za rzadka) i czekamy az skladniki razem sie poddusza okolo 3-5 min.Po uplynieciu tego czasu jedzonko GOTOWE i smakowite !!! ![]() Podajemy z ryzem ![]() ŻYCZĘ SMACZNEGO I GORĄCO POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!! ![]() ![]() Pozdrowionka
It won't always be the same, Can't be afraid of change. You wanna have your way, Demand till you're satisfied. Learn to express your mind. Sometimes you gotta fight, It's your life so don't you give up. ![]() Pozdrawiam |
|
|
|
|
#197 |
|
Zadomowienie
|
zrobilam placuszki z piersi kurczaka z zoltym serem i pieczarkami (przepis oczywiscie tego watku
) wyszly rewelacja palce lizac
|
|
#198 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny!!!!! Wymiękam, jak to czytam! Aż mi ślinka cieknie
![]()
|
|
|
|
|
#199 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja znam fajny przepis na pierś z kurczaka(dzisiaj akurat będzie u mnie na kolację
Pierś z kurczaka pokrojoną wplastry obtaczamy w przyprawach,w jajku i bułce tartej.Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Sos:na maśle rumienimy pokrojoną w kosteczkę cebulę,dodajemy śmietany i łyżeczkę musztardy,doprawiamy do smaku. Zalewamy piersi sosem już na talerzu. Szybkie ,smaczne sanie.Ja jem je z ziemniaczkami i ogórkiem w plasterkach(w przepisie jest ,że ogórki świeże powinny w plastrach leżeć pod piersią. |
|
|
|
|
#200 |
|
Raczkowanie
|
Polecam Wam przepis na pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych... To jest piiiifffffnnnneeee
![]() ![]() pomieszałam 2 przepisy - 1 z gazety i 1 z książki "Wielka kuchnia ameryańska" i tak zmodyfikowany gorąco polecam tym bardziej, że może on stanowić bazę kilku dań... Jeśli ktoś lubi KFC np. twistera - może usmażyć naleśniki, dodać majonez, sałatę lodową, pomidora i ogórka... A oto jak się robi kurczaczka : porcja na 3-4 osoby - 3 pojedyncze piersi; na marynatę: 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, sok z 1/2 cytryny, 1 1/2 łyżeczki Vegety (lub czegoś podobnego), + dowolne przyprawy (np. chilli, grillowa itd); na ciasto: 2 małe jajka, mąka, sól, pieprz; panierka: ok. 20 łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych(tylko i wyłacznie Nestle Corn Flakes - próbowałam różnych innych, ale panierka wychodzi za twarda); oprócz tego: olej do smażenia, wykałaczki lub patyczki do szaszłyków. Wykonanie: Piersi umyć, każdą pokroić na 4-5 kawałków, lekko rozbić je tłuczkiem do mięsa. Wymieszać mleko, wodę, sok z cytryny, Vegetę i ulubione przyprawy. Gotową marynatą zalać mięso i odstawić w chłodne miejsce na ok 30 minut. Następnie zrobić ciasto - wymieszać jajka z maką, posolić, popieprzyć (konsystencja gęstej śmietany). Wyjać mięso z marynaty, osączyć, każdy kawałek za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków (nakłuć na niego) zanurzać w cieście i dokładnie obtoczyć w płatkach kukurydzianych(jeśli będziecie robić to ręką lub widelcem - za dużo płatków przyklei się do łapki i widelca - łatwiej/lepiej wykałaczką lub patyczkiem). Smażymy w głębokim tłuszczu na ciemno-złoty kolor. Można podawać tak, jak pisałam wyżej lub np. z frytkami i surówkami SMACZNEGO!!! (przepis kiedyś wrzucałam na inne forum, a teraz tylko skopiowałam ) Bardzo smaczne są też piersi w cieście piersi pokroić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą DELIKAT DO MIĘS i odstawić na 30 minut zrobić gęste ciasto z mąki i jajka, proszku do pieczenia(można dodać jakieś przyprawy) kawałki piersi(znów za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków) maczamy w cieście i wrzucamy na głęboki olej - smażymy aż będą złote podajemy z czym chcemy - ryż, ziemniaki, frytki + surówki
|
|
|
|
|
#201 |
|
Zakorzenienie
|
Dwie piersi z kurczaka
musztarda przyzprawy jak kto woli ogórek kiszony lub konserwowy ser zółty szynka Piersi rozbijamy tłuczkiem doprawiamy je według gustu przyprawami. Każdy filet smarujemy przez środek musztarda , kładziemy plaster szynki na to plasterek ogórka a na to plaster szynki . Nastepnie zwijamy i optaczamy w mace , jajku i bułce - smazymy na oleju . Smacznego
|
|
|
|
|
#202 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zrobiłam ta potrawe w ten weekend na obiad i faktycznie jest pyszna Mój tż zajadał sie az mu slinka ciekła . Moze ktos jeszcze zna jakies ciekawe przepisy
|
|
|
|
|
|
#203 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny poszukuję przepisu na pyszną sałatkę z kurczakiem, serem żółtym, trzema kolorami papryki, kukurydzą i chyba porem, jeśli ktoś taki posiada to będę ogromnie wdzięczna za jego podanie.
|
|
|
|
|
#204 |
|
Przyczajenie
|
Świetne pomysły na obiadki czy kolację. Będę próbowała wszystkie których nie znam a zacznę chyba od filetów z zupką cebulową, bo brzmi apetycznie
))
|
|
|
|
|
#205 |
|
Zakorzenienie
|
to i ja musze dolaczyc do was, jako milosniczka piersi z kurczaka
![]() najpierw [nie bede oryginalna ] musze podziekowac KASIAAO za przepis na piersi z pieczarkami, cebulka, majonezem i serem teraz to jeden z moich najulubienszych obiadow teraz jak robie to do majonezu dodaje troszke ketchupu, tak jak lexie, ale z samym majonezem tez jest super ![]() a dzis zrobilam kurczaka w curry wg przepisu podanego przez magdziaS - danie wyszlo rownie pyszne, TŻtowi baardzo smakowalo, mnie zreszta tez jednak jest dosyc czasochlonne i dlatego bede je robic dosc rzadko, ale przepis tez trafil do mojej ksiazki, na pewno zrobie jeszcze nie raz, dziekuje teraz mam w planach piersi z zupka cebulowa oraz piersi z serkami topionymi oraz te roladki ![]() jak macie jeszcze jakies super przepisy dziewczyny to piszcie!
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
|
|
|
|
#206 |
|
Raczkowanie
|
Wspaniale te wasze przepisy napewno wiele wyprobuje a teraz podaje przepis na pyszne piersi
PIERSI Z KURCZAKA W KRAKERSACH to jest przepis Nigelli naprawde pyszne danie piersi z kurczaka pokrojone w paski namoczyc kilka godzin w maslance lub kefirze (najlepiej cala noc). Panierke robi sie z pokruszonych slonych krakersow , mozna ewentualnie dosolic. Wylozyc piersi do piekarnika na 200 stopni , piec 10 minut pod folia aluminiowa. Po tym czasie zdjac folie i piec jeszcze 10 minut minimalnie zmniejszajac temperatura. Piersi wychodza takie jak w KFC . Mozna podawac z salatka z salaty lodowej i warzyw. |
|
|
|
|
#207 |
|
Zakorzenienie
|
Swietne przepisy,az slinka cieknie
wiekszosc juz zapisalam i po kolei bede probowac Casjopea mmm w krakersach brzmi fantastycznie!ja z piersi najczesciej to wlasciwie robie miesko do kebaba
|
|
|
|
|
#208 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zrobiłam je, wyszły bardzo dobre, szczególnie przez tą marynatę-taka kwaskowata. Ale płatki trzeba dokładnie rozkruszyć, na "drobny piasek". Na początku nie chciało mi sięrozkruszać i panierka z takich więkrzych kawałków płatków po usmazeniu jest twarda-ale i tak smaczna. Następnym razem przygotuję już sobie taką mączkę z rozkruszonych płatków. (zaznaczę, że miałam corn flakesy)Bardzo dobry przepis
|
|
|
#209 |
|
Przyczajenie
|
Kurczak z parmezanem
piersi kurczaka maka ulubione przyprawy ok 2-3 jaj parmezan (lub inny zolty ser) - zetrzec na tarce o grubych okach bulka tarta suszone ziola 1. Przygotowujemy 3 talerze: z maka i przyprawami, z roztrzepanymi jajami i zoltym serem zmieszanym z bulka i ziolami. 2. Obtaczamy piersi w panierkach w podanej wyzej kolejnosci: maka, jajo, ser i smazymy na zloty kolor, najlepiej w glebokim tluszczu. 3. Najlepiej podawac ze schlodzonym pyfkiem ![]() Salatka z kurczakiem curry - wersja uproszczona piersi kuraka sol, pieprz, curry ryz - ugotowac, ostudzic por 3-4 jaja - ugotowac, ostudzic kukurydza z puszki - odsaczyc ogorki (kiszone lub korniszony) majonez 1. Piersi kurczaka pokroic w kostke dosc drobna i przyprawic, odstawic na ok 20 min. 2. W tym czasie mozna ugotowac i wystudzic jaja, tak samo ryz. 3. Miesko wrzucamy na rozgrzana patelnie i smazymy do miekkosci, studzimy. 4. Kroimy por, jaja, ogorki i wrzucamy do miski. Dodajemy miesko, kukurydze, ryz, majonez. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem, na koniec dokladnie mieszamy. Salatka jest banalnie prosta, smaczna i dosc szybka. Mozna sie pokusic o rozne wariacje sosu, np majonez z czosneczkiem. Mozna np dodac groszek, jak kto woli. Ja Wam podsuwam moj pomysl, a reszta nalezy do Was SMACZNEGO
|
|
|
|
|
#210 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:48.

Oczywiście pierś ładnie obmyć, itp. Stukamy, następnie jedną stronę `smarujemy` drobno posiekanym czosnkiem i przyprawami. Na jedną połowę kładziemy kawałek wędliny i sera, składamy na pół i wbijamy wykałaczki. Obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy. Pycha!
niewędrujący albumik
hop do mnie