Piersi Z Kurczaka:) - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-08-05, 12:49   #181
Anusia : )( :
Zadomowienie

Dot.: Piersi Z Kurczaka:)

Cytat:
Napisane przez gaga87 Pokaż wiadomość
mam pytanie odnosnie kurczaka w zupce cebulowej - ile ma byc tej smietany i czy moze byc 18% a nie 30%...?
Ja ostatnio robiłam tego kurczaka, i też dawałam śmietane 18% i dałam na oko, jakieś 4-5 łyżek.

Anusia : )( : jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-05, 13:22   #182
gaga87
Zakorzenienie

ja wlasnie dalam caly duzy kubek bo to na 4 pojedyncze piersi. Troche je rozbilam, nie chcialo mi sie bawic w krojenie i podsmazanie (a taka propozycje widzialam w innych przepisach). Zobaczymy co z tego wykjdzie, tylko nie wiem czy nie za malo zupki bedzie (w sensie czy bedzie ja czuc dobrze) bo mialam tylko 1 torebke.

etorebkowy kod się zmył
gaga87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-05, 14:24   #183
ercoire
Raczkowanie

GG do ercoire

Moja mama dzisiaj robi z piersi kurczaka takie kotleciki Oczywiście pierś ładnie obmyć, itp. Stukamy, następnie jedną stronę `smarujemy` drobno posiekanym czosnkiem i przyprawami. Na jedną połowę kładziemy kawałek wędliny i sera, składamy na pół i wbijamy wykałaczki. Obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy. Pycha!
ercoire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-05, 14:54   #184
Anusia : )( :
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gaga87 Pokaż wiadomość
ja wlasnie dalam caly duzy kubek bo to na 4 pojedyncze piersi. Troche je rozbilam, nie chcialo mi sie bawic w krojenie i podsmazanie (a taka propozycje widzialam w innych przepisach). Zobaczymy co z tego wykjdzie, tylko nie wiem czy nie za malo zupki bedzie (w sensie czy bedzie ja czuc dobrze) bo mialam tylko 1 torebke.
Ja jak robiłam, to na 3,5 piersi dałam 2 zupy.

Anusia : )( : jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-06, 21:39   #185
honka'
Wtajemniczenie

GG do honka'

A ja ma taki przepis:

2 podwójne piersi z kurczaka, 1/2 kg pieczarek, przecier pomidorowy, półtora kieliszka białego wytrawnego wina, 2-3 ząbki cosnku, 2-3 cebule, sól, pieprz.

Piersi pokroić w kostkę,przyprawić,obtoczy ć w mące. Usmażyć na złoto. Cebule pokroić w kostkę,a pieczarki w ćwiartki.Uśmażyć razem.Dodać przygotowane mięsko i podlać winem. Dusić do prawie całkowitego odparowania wina. Rozdrobnić czosnek wymieszać z przecierem pomidorowym i dodać do mięsa. Przyprawić do smaku. Można także dodać trochę śmietanki i zagotować aż zgęstnieje. Podawać z ryżme lub makaronem.

blog

Bo w oczach tkwi siła duszy!

honka' jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-12, 18:31   #186
mww
Zakorzenienie

GG do mww
Smile Dot.: Piersi Z Kurczaka:)

Sałatka

2 paczki ryżu
3 piersi z kurczaka
puszka kukurydzy
5 ugotowanych jaj
ogórki kiszone ok. 6-7 dużych
Vegeta
majonez
curry

Ryż ugotować, piersi posypać Vegetą i polać delikatnie oliwą żeby zrobiła się marynata, pokroic na kawałki, podsmażyć. Jajka i ogórki pokroić w kostkę, wszystkie składniki wymieszać z majonezem połączonym z curry
Smacznego
mww jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-17, 13:54   #187
mo0oniczka
Rozeznanie

ja ostatnio bardzo lubie potrwke z kurczaka. Miałam m ostatnio znajomego na obiedzie i wlasnie to zrobilam bardzo mu smakowalalo mojemu TZ rowniez
Przepis :
pieczarki
cebula
czosnek
troszke bułki ziemniaczanej
1/2 szklanki bulionu
sos sojowy
kapusta pekińska

- na jednej patelni dusimy pieczarki z cebulka
- na drugiej patelni piersi z kurczaka ( pokrojona w paseczki kosteczke przyprawiona i obroczona w bułce ziemniaczanej )
- piersi z kurczaka łaczymy z pieczarkami i cebulka polewamy to bulionem i nastepnie dusimy, przyprawiamy, dodajemy sos sojowy - w zależnosi od gustu
- na sam koniec przed podaniem szatkujemy kapuste pekińska i dodajemy do reszty
- wszystko przez chwilke jescze podusimy, wymieszamy ( 3 minuty)
Ja to jem z ziemniaczkami i ryyzem
Smacznego

przepis 2
- piersi z kurczaka
- duzo czosnku
- warzywa na patelnie ( mieszanka chińska)

Przysmazamy przyprawione piersi z kurczaka dodajemy pokrojony czosnek (wiekszekawałki)
na drugiej patelni duzimy warzywa an patelnie, nastepnie wszytsko łaczymy Uwilmiam to danie Podajemy z ryzem
mo0oniczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-17, 16:12   #188
bazylia
Zadomowienie

Mniam, tyle tu smakowitych przepisów... Aż ślinka cieknie
Jeszcze mój sposób na piersi z korczaka: rozbijam je i tnę na małe kotleciki, a następnie maczam w jajku rozmąconym z łyżeczką oleju (panierka lepiej wtedy trzyma się piersi) i doparawinym solą i białym pieprzem, a następnie obtoczam w mielonych orzechach włoskich Smażę na złoty kolor. Pychcotka! Piersi są soczyste i mają zniewalający smak. Podaję je z dodatkiem sosu czosnkowego, zileloną sałatą i ryżem.
Danie bardzo proste, ale moja rodznka je uwielbia

Pozdrawiam
Stary 2007-08-17, 16:40   #189
w_isienka
Zadomowienie

MUSZELKI

Piersi z kurczaka kroimy tak jak na kotlety, troszke rozbijamy, ale najmocniej na brzegach, smarujemy przyprawa gyros, po jednej stronie ukladamy (z prawej lub lewej strony) kawałek sera żółtego, troche natki pietruszki drobno posiekanej i troszkę masła (jedno na drugim). Składamy w "muszelkę" - czyli na polowe i obklepujemy bok tak by sie calkowicie skleił. Panierujemy w rozbełtanym jajku i zmiażdżonych płatkach kukurydzianych Corn-flakes.
Pieczemy na oleju lub oliwie z oliwek na patelni.
Smacznego!

P.S. Mam nadzieje, ze ktokolwiek ten mój mętny opis zrozumie
w_isienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-18, 09:52   #190
kasiaberlin
Rozeznanie

GG do kasiaberlin

Fajne te wasze przepisy, bede probowac
kasiaberlin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-20, 10:38   #191
vaya11
Raczkowanie

GG do vaya11 Send a message via Skype™ to vaya11

ja mam tylko pytanko czy chodzi tylko o same cornflakesy czy jeszcze tam jakiejs mąki czy tam czego dodać?? do tych kurczaków ... przepis brzmi smakowicie mmmm napewno zrobie.. tylko mam wątpliwości co do panierki ... czekam na odp
Stary 2007-08-30, 09:47   #192
ktsw
Zakorzenienie

poczytalam wczoraj i zrobilam piers z kurczaka z farszem pieczkarkowo cebulowym (plus troszke sera zółtego zeby sie skleiło), to obtoczylam w panierce i pycha teraz przymierzam sie to tego sosu z zupki cebulowej
ktsw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-28, 11:36   #193
anetka_2
Przyczajenie

piersi, pokroić w paseczki, obsmażyć w oliwie na lekko brązowo. Następnie dodać posiekanych pomidorów z wykrojonym środkiem z pestkami. trochę posmażyć i gotowe

anetka_2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-29, 18:23   #194
Błękitny Frędzelek
Raczkowanie

Umre z głodu, jak jeszcze trochę poczytam
Błękitny Frędzelek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-29, 20:12   #195
bazylia
Zadomowienie

Muszę pochwalić piersi z rokpolem Pychaaaaaaa. Robiłam niedawno i oboje z Tż-em się zajadaliśmy Super smakuj,ą z dzikim ryżem
Stary 2007-10-01, 18:12   #196
Lil'_Tina
Raczkowanie

Cudowny przepis na CHICKEN MASSALA (kurczak po indyjsku) ;D

Przygotowanie : 45 min
Trudność : Łatwe
Składniki :

- 40 dag piersi z kurczaka
- 3 duze zabki czosnku
- sloiczek koncentratu pomidorowego
- 4 lyzki smietany slodkiej
- sos sojowy jasny
- opakowanie Curry (najlepiej Kamis lub Prymat- najbardziej aromatyczne)
- lyzeczka przyprawy garram massala (lub zrobiona samemu przyprawa skladajaca sie ze zmielonych przypraw takich jak : kolendra, kminek, imbir, kurkuma, gozdziki,pozniej prazonych 7-10 sekund na patelni -BEZ TLUSZCZU,NA SUCHO!-nie dluzej zeby sie nie spalily a jedynie wydaly korzenny zapach)
- papryka slodka w proszku
- sol, pieprz
-oliwa z oliwek
- woreczek ryzu paraboiled
- ok. szklanka wody przegotowanej

A oto jak przyrzadzic :

Gotujemy ryzyk.Miesko myjemy w cieplej wodzie, oczyszczamy, kroimy w kosteczke, wrzucamy do miseczki a tam skrapiamy umiarkowanie sosem sojowym.
W czasie gdy miesko sobie lezy, przygotowujemy sos w nastepnej miseczce a mianowicie- mieszamy 5 lyzek stolowych koncentratu pomidorowego, smietane, garram massala i wycisniety przez praske czosnek.Zostawiamy.
Pozniej zabieramy sie za gotowanko . Na rozgrzana patelnie z oliwa wrzucamy zawartosc woreczka ryzu oraz pol opakowania curry, smazymy razem przez okolo 2minuty dolewajac przy tym troszke wody przegotowanej, nastepnie dorzucamy miesko z sosikiem sojowym ktory byl na nie wczesniej polany oraz druga polowa opakowania curry, smazymy az miesko dojdzie dolewajac w razie potrzeby wody przeg.. Kiedy widzimy ze miesko jest git i miekkie, dorzucamy sos pomidorowo-czosnkowo-korzenny ktory wczesniej przyrzadzilismy. Wszystko podlewamy odrobina wody ( ale ilosc wody dodana do calej potrawy nie moze przekraczac wiecej niz nie cala szklanke, zeby potrawa nie byla za rzadka) i czekamy az skladniki razem sie poddusza okolo 3-5 min.
Po uplynieciu tego czasu jedzonko GOTOWE i smakowite !!!
Podajemy z ryzem

ŻYCZĘ SMACZNEGO I GORĄCO POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!
Pozdrowionka
Demand till you're satisfied.
Learn to express your mind.
Sometimes you gotta fight,
It's your life so don't you give up.

Pozdrawiam
Lil'_Tina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-04, 15:55   #197
Karola_82
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez MSN do Karola_82

zrobilam placuszki z piersi kurczaka z zoltym serem i pieczarkami (przepis oczywiscie tego watku) wyszly rewelacja palce lizac

Dieta (znowu): 178 cm / 64kg
Cel pt. "wakacje w sexy ciele"
do 1.06 - 9 kg (55kg)
Karola_82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-05, 20:06   #198
blue berry
Raczkowanie

Dziewczyny!!!!! Wymiękam, jak to czytam! Aż mi ślinka cieknie
blue berry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-27, 16:29   #199
ricca166
Wtajemniczenie

Ja znam fajny przepis na pierś z kurczaka(dzisiaj akurat będzie u mnie na kolację) z książki kucharskiej.Sama bardzo często robie to danie.

Pierś z kurczaka pokrojoną wplastry obtaczamy w przyprawach,w jajku i bułce tartej.Smażymy na niewielkiej ilości oleju.

Sos:na maśle rumienimy pokrojoną w kosteczkę cebulę,dodajemy śmietany i łyżeczkę musztardy,doprawiamy do smaku.

Zalewamy piersi sosem już na talerzu.

Szybkie ,smaczne sanie.Ja jem je z ziemniaczkami i ogórkiem w plasterkach(w przepisie jest ,że ogórki świeże powinny w plastrach leżeć pod piersią.
ricca166 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-27, 18:03   #200
AgusiaGda
Raczkowanie

Polecam Wam przepis na pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych... To jest piiiifffffnnnneeee

pomieszałam 2 przepisy - 1 z gazety i 1 z książki "Wielka kuchnia ameryańska" i tak zmodyfikowany gorąco polecam tym bardziej, że może on stanowić bazę kilku dań...

Jeśli ktoś lubi KFC np. twistera - może usmażyć naleśniki, dodać majonez, sałatę lodową, pomidora i ogórka... Jeśli wolisz Zingera - bułkę itd...

A oto jak się robi kurczaczka : porcja na 3-4 osoby
- 3 pojedyncze piersi;

na marynatę: 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, sok z 1/2 cytryny, 1 1/2 łyżeczki Vegety (lub czegoś podobnego), + dowolne przyprawy (np. chilli, grillowa itd);

na ciasto: 2 małe jajka, mąka, sól, pieprz;

panierka: ok. 20 łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych(tylko i wyłacznie Nestle Corn Flakes - próbowałam różnych innych, ale panierka wychodzi za twarda);
oprócz tego: olej do smażenia, wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.

Wykonanie: Piersi umyć, każdą pokroić na 4-5 kawałków, lekko rozbić je tłuczkiem do mięsa. Wymieszać mleko, wodę, sok z cytryny, Vegetę i ulubione przyprawy. Gotową marynatą zalać mięso i odstawić w chłodne miejsce na ok 30 minut. Następnie zrobić ciasto - wymieszać jajka z maką, posolić, popieprzyć (konsystencja gęstej śmietany). Wyjać mięso z marynaty, osączyć, każdy kawałek za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków (nakłuć na niego) zanurzać w cieście i dokładnie obtoczyć w płatkach kukurydzianych(jeśli będziecie robić to ręką lub widelcem - za dużo płatków przyklei się do łapki i widelca - łatwiej/lepiej wykałaczką lub patyczkiem).
Smażymy w głębokim tłuszczu na ciemno-złoty kolor.

Można podawać tak, jak pisałam wyżej lub np. z frytkami i surówkami

SMACZNEGO!!!
(przepis kiedyś wrzucałam na inne forum, a teraz tylko skopiowałam )

Bardzo smaczne są też piersi w cieście

piersi pokroić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą DELIKAT DO MIĘS i odstawić na 30 minut
zrobić gęste ciasto z mąki i jajka, proszku do pieczenia(można dodać jakieś przyprawy)
kawałki piersi(znów za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków) maczamy w cieście i wrzucamy na głęboki olej - smażymy aż będą złote

podajemy z czym chcemy - ryż, ziemniaki, frytki + surówki
AgusiaGda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-05, 14:16   #201
Sysunia_d
Zakorzenienie

Dwie piersi z kurczaka
musztarda
przyzprawy jak kto woli
ogórek kiszony lub konserwowy
ser zółty
szynka

Piersi rozbijamy tłuczkiem doprawiamy je według gustu przyprawami. Każdy filet smarujemy przez środek musztarda , kładziemy plaster szynki na to plasterek ogórka a na to plaster szynki . Nastepnie zwijamy i optaczamy w mace , jajku i bułce - smazymy na oleju .

Smacznego
Sysunia_d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-19, 23:38   #202
Sysunia_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KASIAAO Pokaż wiadomość
jeszcze jeden znalazłam

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
5-6 pieczarek
1 cebulka
majonez
ok. 15-20 dag sera żółtego
sól
pieprz

Jak przyrządzić?
Piersi doprawić do smaku jak kto lubi. Rozbć je na kotlety. Na blaszce do pieczenia rozłożyć folię aluminiową i ułożyć na niej kotlety (surowe!). Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki i cebulkę, doprawić do smaku solą i pieprzem; tak przygotowane wyłożyć na kotlety. Teraz na każdy kotlet wykładamy majonez (ok. 1 łyżka na kotlet, zależy od wielkości piersi)i posypujemy grubą warstwą serka żółtego. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. w temp. 180-190 stopni. Smacznego!

Zrobiłam ta potrawe w ten weekend na obiad i faktycznie jest pyszna
Mój tż zajadał sie az mu slinka ciekła .

Moze ktos jeszcze zna jakies ciekawe przepisy
Sysunia_d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-23, 23:45   #203
patrynia
Przyczajenie

Dziewczyny poszukuję przepisu na pyszną sałatkę z kurczakiem, serem żółtym, trzema kolorami papryki, kukurydzą i chyba porem, jeśli ktoś taki posiada to będę ogromnie wdzięczna za jego podanie.
patrynia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-24, 23:49   #204
niania1979
Przyczajenie

Świetne pomysły na obiadki czy kolację. Będę próbowała wszystkie których nie znam a zacznę chyba od filetów z zupką cebulową, bo brzmi apetycznie ))
niania1979 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-06, 18:32   #205
pani ćma
Zakorzenienie

to i ja musze dolaczyc do was, jako milosniczka piersi z kurczaka uwielbiam je pod kazda niemal postacia

najpierw [nie bede oryginalna ] musze podziekowac KASIAAO za przepis na piersi z pieczarkami, cebulka, majonezem i serem jest to po prostu wysmienite teraz to jeden z moich najulubienszych obiadow najpierw zrobilam TŻtowi - byl zachwycony i ciagle sie teraz ich domaga a pozniej zrobilam rodzicom i bratu na obiad - byli zaszokowani, bo nie sadzili, ze potrafie zrobic cos tak pysznego, a to przeciez latwy przepis teraz jak robie to do majonezu dodaje troszke ketchupu, tak jak lexie, ale z samym majonezem tez jest super

a dzis zrobilam kurczaka w curry wg przepisu podanego przez magdziaS - danie wyszlo rownie pyszne, TŻtowi baardzo smakowalo, mnie zreszta tez jednak jest dosyc czasochlonne i dlatego bede je robic dosc rzadko, ale przepis tez trafil do mojej ksiazki, na pewno zrobie jeszcze nie raz, dziekuje

teraz mam w planach piersi z zupka cebulowa oraz piersi z serkami topionymi oraz te roladki

jak macie jeszcze jakies super przepisy dziewczyny to piszcie!

Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką.
Ale przynosi szacunek.
A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda.

65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 >
59 > 58 > 57> 56 > 52 ... > 49
pani ćma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-19, 18:08   #206
casjopea5555
Raczkowanie

Wspaniale te wasze przepisy napewno wiele wyprobuje a teraz podaje przepis na pyszne piersi

PIERSI Z KURCZAKA W KRAKERSACH
to jest przepis Nigelli naprawde pyszne danie

piersi z kurczaka pokrojone w paski namoczyc kilka godzin w maslance lub kefirze (najlepiej cala noc). Panierke robi sie z pokruszonych slonych krakersow , mozna ewentualnie dosolic.
Wylozyc piersi do piekarnika na 200 stopni , piec 10 minut pod folia aluminiowa. Po tym czasie zdjac folie i piec jeszcze 10 minut minimalnie zmniejszajac temperatura. Piersi wychodza takie jak w KFC . Mozna podawac z salatka z salaty lodowej i warzyw.
casjopea5555 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-19, 22:19   #207
nAtaL!a
Zakorzenienie

Swietne przepisy,az slinka cieknie wiekszosc juz zapisalam i po kolei bede probowac Casjopea mmm w krakersach brzmi fantastycznie!

ja z piersi najczesciej to wlasciwie robie miesko do kebaba
nAtaL!a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-20, 12:35   #208
karateczka000
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AgusiaGda Pokaż wiadomość
Polecam Wam przepis na pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych... To jest piiiifffffnnnneeee

pomieszałam 2 przepisy - 1 z gazety i 1 z książki "Wielka kuchnia ameryańska" i tak zmodyfikowany gorąco polecam tym bardziej, że może on stanowić bazę kilku dań...

Jeśli ktoś lubi KFC np. twistera - może usmażyć naleśniki, dodać majonez, sałatę lodową, pomidora i ogórka... Jeśli wolisz Zingera - bułkę itd...

A oto jak się robi kurczaczka : porcja na 3-4 osoby
- 3 pojedyncze piersi;

na marynatę: 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, sok z 1/2 cytryny, 1 1/2 łyżeczki Vegety (lub czegoś podobnego), + dowolne przyprawy (np. chilli, grillowa itd);

na ciasto: 2 małe jajka, mąka, sól, pieprz;

panierka: ok. 20 łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych(tylko i wyłacznie Nestle Corn Flakes - próbowałam różnych innych, ale panierka wychodzi za twarda);
oprócz tego: olej do smażenia, wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.

Wykonanie: Piersi umyć, każdą pokroić na 4-5 kawałków, lekko rozbić je tłuczkiem do mięsa. Wymieszać mleko, wodę, sok z cytryny, Vegetę i ulubione przyprawy. Gotową marynatą zalać mięso i odstawić w chłodne miejsce na ok 30 minut. Następnie zrobić ciasto - wymieszać jajka z maką, posolić, popieprzyć (konsystencja gęstej śmietany). Wyjać mięso z marynaty, osączyć, każdy kawałek za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków (nakłuć na niego) zanurzać w cieście i dokładnie obtoczyć w płatkach kukurydzianych(jeśli będziecie robić to ręką lub widelcem - za dużo płatków przyklei się do łapki i widelca - łatwiej/lepiej wykałaczką lub patyczkiem).
Smażymy w głębokim tłuszczu na ciemno-złoty kolor.

Można podawać tak, jak pisałam wyżej lub np. z frytkami i surówkami

SMACZNEGO!!!
(przepis kiedyś wrzucałam na inne forum, a teraz tylko skopiowałam )

Zrobiłam je, wyszły bardzo dobre, szczególnie przez tą marynatę-taka kwaskowata. Ale płatki trzeba dokładnie rozkruszyć, na "drobny piasek". Na początku nie chciało mi sięrozkruszać i panierka z takich więkrzych kawałków płatków po usmazeniu jest twarda-ale i tak smaczna. Następnym razem przygotuję już sobie taką mączkę z rozkruszonych płatków. (zaznaczę, że miałam corn flakesy)
Bardzo dobry przepis

karateczka000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-20, 22:49   #209
idalia27
Przyczajenie

Kurczak z parmezanem

piersi kurczaka
maka
ulubione przyprawy
ok 2-3 jaj
parmezan (lub inny zolty ser) - zetrzec na tarce o grubych okach
bulka tarta
suszone ziola

1. Przygotowujemy 3 talerze: z maka i przyprawami, z roztrzepanymi jajami i zoltym serem zmieszanym z bulka i ziolami.
2. Obtaczamy piersi w panierkach w podanej wyzej kolejnosci: maka, jajo, ser i smazymy na zloty kolor, najlepiej w glebokim tluszczu.
3. Najlepiej podawac ze schlodzonym pyfkiem

Salatka z kurczakiem curry - wersja uproszczona

piersi kuraka
sol, pieprz, curry
ryz - ugotowac, ostudzic
por
3-4 jaja - ugotowac, ostudzic
kukurydza z puszki - odsaczyc
ogorki (kiszone lub korniszony)
majonez

1. Piersi kurczaka pokroic w kostke dosc drobna i przyprawic, odstawic na ok 20 min.
2. W tym czasie mozna ugotowac i wystudzic jaja, tak samo ryz.
3. Miesko wrzucamy na rozgrzana patelnie i smazymy do miekkosci, studzimy.
4. Kroimy por, jaja, ogorki i wrzucamy do miski. Dodajemy miesko, kukurydze, ryz, majonez. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem, na koniec dokladnie mieszamy.

Salatka jest banalnie prosta, smaczna i dosc szybka. Mozna sie pokusic o rozne wariacje sosu, np majonez z czosneczkiem. Mozna np dodac groszek, jak kto woli. Ja Wam podsuwam moj pomysl, a reszta nalezy do Was SMACZNEGO
idalia27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-26, 16:33   #210
karateczka000
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karateczka000 Pokaż wiadomość
Zrobiłam je, wyszły bardzo dobre, szczególnie przez tą marynatę-taka kwaskowata. Ale płatki trzeba dokładnie rozkruszyć, na "drobny piasek". Na początku nie chciało mi sięrozkruszać i panierka z takich więkrzych kawałków płatków po usmazeniu jest twarda-ale i tak smaczna. Następnym razem przygotuję już sobie taką mączkę z rozkruszonych płatków. (zaznaczę, że miałam corn flakesy)
Bardzo dobry przepis
Tym razem pokruszyłam bardzo drobno, wręcz jak bułkę tartą i tak tez smakowało-jak bułka tarta, a tak nie miało być. Więc następnym razem płatki będą rozkruszone nieco 'niechlujnie'

karateczka000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości