Co nadaje się na REDUKCJĘ? cz.II - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-12-06, 17:35   #181
macerata
Zakorzenienie

Dot.: Co nadaje się na REDUKCJĘ? cz.II

kasza manna nie, zresztą w ogóle to chyba nie jest normalny posiłek dla zdrowego dorosłego człowieka?

daktyle to raczej kiepski pomysł

Paula -to co wiemy to zwykle tylko ziarnko w morzu tego, czego jeszcze nie wiemy,
im więcej wiesz tym więcej nie wiesz(zdajesz sobie sprawę z ogromu niewiedzy, z brakujących elementów, pozstają kolejne pytania na które brak odp.)
wszelkie informacje, przekonania-to tylko namiastka
życie na bieżąco je rewiduje i dzisiejsza wiedza jutro może się okazać tylko kolejnym mitem, bzdurą, pomyłką
nie jest tak łatwo ani wesoło, to wszystko jest bardzo śliskie

tak czy inaczej..
Stary 2011-12-07, 10:07   #182
kate3388
Raczkowanie

Mecerata potrzebuję Twojej rady,albo otrzeźwienia.
Od 2 miesiecy na sniadanie jem mleko,wiem,nie krzyczcie,ze malo zroznicowane,ale ja uwielbiam rano mleko 0,5 musze chociazby szklanke wypic,najlepiej z platkami... wiem ze kukurydziane bardzo podnosza IG, wszystki inne platki odrzucilam,szukalam tych z najmniejsza iloscia cukru,znalazlam takie
http://www.obst.pl/?menu=sportina-active
i zjadam ihc ok 30 gram z miska mleka na sniadanie i bez tego ani rusz dnia...absolutnie pewnie wywalic? tylko wtedy jakie jesc gdy tak lubie mleko? chce utrzymac moje 47 kg (spokojnie nie jestem anorektyczka jestem niewielkich rozmiarow wzrostowych ),lekarz powiedziala ze platki tylko z mala ilsocia cukru,te i tak maja mala bo jak szukalam wszystkie powyzej 30g, najnizej znalazlam wlasnie te 15, nie lubie owsianki nie umiem tego zamienic a same platki oswiane wrzucone do mleka mi nie przejda...

Dodam ze potrzebuje troche energii i cukru,kalorii rano bo nastepny posilek jak wstane o 7 moge zjesc dopiero ok 15 czyli obiad, wczesniej jedynie gdziesz szybko wciagnac owoc.

Nie lubie chleba,a chrupkie uwazam za syf,za radami i składem.

Chyba ze dacie mi jakas alternatywe owsianych,tylko nie gęsta owsianke, ja lubie duzo mleka a platek niewiele ze po 1-2platki na lyzke dużą mleka wciągam.

Kiedyś gdzies czytalam ze i kukurydziane dobre,ale rpzeciez tak podnosi sie IG, choc mam wrazenie ze po tych tez...oszalec mozna :| nie wiem co mam zjesc, potem juz dietetycznie jem,na kolacje serek wiejski,na obaid warzywka na parze z piersia z parowara czy rybka po grecku -ryba z parowara makaron pelnoziarnisty itd, tylko ten start taki mam dnia :|

Edytowane przez kate3388
Czas edycji: 2011-12-07 o 10:18
kate3388 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-07, 11:18   #183
macerata
Zakorzenienie

wiesz, jak dla mnie to na śniadanie możesz zjeść 2 jajka, wypić szklankę świeżo zrobionego soku z warzyw, i masz wspaniały posiłek gdzie występuje wszystko(bogactwo witamin i minarałów, doskonałe białko, całkiem niezły tłuszcz)

na Twój problem nic Ci nie poradzę
dla mnie też pieczywo to nic nadzwyczajnego a chrupkie to śmieć,
ale dla mnie płat.kukur.(jak i wszelkie śniadaniowe tego typu) to taki sam śmieć(jak nie gorszy), a mleko z kartonika nic nie warte

więc co mam Ci doradzić? jak?

jeśli chcesz się przekonać do pł.owsianych-
znajdź "surówkę piękności" albo "sałatkę Heleny Rubinstein" w necie
to jest przepis na płatki zmoczone wieczorem (płatków nie gotujemy!!!!) rano dodaje się odrobinę miodu, soku z cytr., kilka rodzynek, orzechów włoskich, tarte jabłko i to bodaj wszystko
jest to bardziej taka sałatka-gęste musli niż zupka, jest słodkie(naturalna słodycz) i bogate w wartości odż., syte
do tego dodaje się też bodaj jakąś niewielką ilość mleka, ale lepiej jakiś kefir nat.
Stary 2011-12-07, 12:07   #184
kate3388
Raczkowanie

Dziękuję bardzo! Obejrzałam filmiki, warto dbać o zdrowie bo to juz nie chodzi o chudniecie, potrzebowala takiego otworzenia oczu!

Sproboje z tą sałatką, miod uwielbiam takze mysle ze przestawie sie,a takze uwielbiam mleko czy nabiał na zimno,wiec zalewanie na wieczor da mi zimne płatki rano co dla mnie jest super.

a teraz jakie platki? normalne owsiane przez noc namocza sie dobrze?,wnioskuje ze na pewno nie te blyskawiczne? widzialam w sklepie 2 rodzaje.
Stary 2011-12-07, 22:31   #185
macerata
Zakorzenienie

rodzaje są 3: górskie, zwykłe i błyskawiczne
błyskawiczne odpadają
zazwyczaj poleca się górskie, ponoć mają niższy IG, zwykłe też są ok, jedno z dwojga, które Ci lepiej zasmakują

zalewamy je normalną chłodną wodą, nie gorącą
Stary 2011-12-08, 13:48   #186
Kreskaaa
Zakorzenienie

mam pytanie
Niestety nie mogę jesc prod. z glutenem i szukam nietuczących zamienników dla kaszy gryczanej i ryżu; czy mogłyby być to wafle ryżowe (z brązowego) lub kukurydziane (skład: kukurydza, sól)? Oczywiście bardzo umiarkowanie, z twarożkiem albo pieczenią?
Kreskaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-08, 13:49   #187
kate3388
Raczkowanie

Zrobiłam sobie dzisiaj, pyszota Dziekuje
dodalam sobie do jablka troszke cynamonu zeby mialo aromat i jogurt nat nie mleko miod i orzechy,nie mialam w domu rodzynek
bardzo mi zasmakowalo!

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-12-08, 16:35   #188
macerata
Zakorzenienie

Kate- cieszę się, że zasmakowało
rodzynki być może nie są aż tak istotne
tą mieszankę z pewnością można modyfikować, np.dodawać owoce jagodowe czy jakieś sezonowe, wg uznania
tak jak z tym cynamonem-świetny pomysł
Stary 2011-12-08, 17:03   #189
hauuu
Wtajemniczenie

To ja mam pytanie.

Praktycznie nie jem pieczywa. Jesli już jem to jakies wymyslne i nie pszenne tylko orkiszowe, sojowe, z ziarnami i innymi cudami. Problem polega na tym, że mieszkam z TŻ, który uznaje tylko zwykły pszenny chleb bez ziaren. Tu zaczyna się problem bo nielubię marnować jedzenia i wkurza mnie że kupuje chleb i wyrzucam połowę bo zaplesnieje zanim zjem. Kiedys bawiłam się w mrożenie po 1 kromce zapakowanej Ale generalnie po pewnym czasie te mrożone kromki się robią papuciowate.

Pewnie powiecie, że mogę w takim razie kupować bułki ale o tym nie pamiętam i nigdy nie wiem kiedy mnie najdzie ochota na pieczywo a sklep mam daleko bo aktualnie mieszkam pod miastem.

I tu sedno: znalazłam przepis na jakies dukanowe bułki z mikrofali. Brzmi to kosmicznie Ale się zastanawiam czy ma to jakąs wartosc odzywczą - czy jest zdrowe? Czy mikrofala nie zabija wartosci odżywczych? Przyznam, że dla mnie to fajna opcja bo w 4 minuty mogę mieć bułkę jak mam ochotę - mogłbym zmodyfikowac przepis i dodac trochę razowej mąki i dowolnych ziaren Jak myslicie - nadaje to się do czegos?

Tutaj link do przepisu:
http://www.dukania.pl/Bulka-dukanowska-z-mikrofalowki
hauuu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-08, 17:10   #190
macerata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kreskaaa Pokaż wiadomość
mam pytanie
Niestety nie mogę jesc prod. z glutenem i szukam nietuczących zamienników dla kaszy gryczanej i ryżu; czy mogłyby być to wafle ryżowe (z brązowego) lub kukurydziane (skład: kukurydza, sól)? Oczywiście bardzo umiarkowanie, z twarożkiem albo pieczenią?
http://www.dietabezglutenowa.pl/pora...htm#sos_sojowy

poniżej sosu sojowego masz nawet zdjątka

Edytowane przez macerata
Czas edycji: 2011-12-08 o 17:12
macerata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-08, 17:12   #191
Kreskaaa
Zakorzenienie

W mojej mikrofali wychodziły okropnie suche

macerata - czy mogłabyc cos napisac o moim pytaniu??

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-08, 17:54   #192
macerata
Zakorzenienie

Kreskaa- co mam napisać?
podałam link z produktami, jakich szukasz(jeśli dobrze zrozumiałam)

nie bardzo mam ochotę prowadzić wykład, że pieczywo chrupkie to to czy tamto,
każdy sam może do tego dojść

Twoim zdaniem jest mniej kaloryczne?
porównaj kaloryczność 100g takiego produktu i 100g kaszy
chyba nie jest mniej kaloryczne

ja mam inne podejście do odżywiania, nie wiem po co jeść coś bezwartościowego tylko dlatego, że ma x kcal

ale sposób odż.to prywatna sprawa każdego, a linkiem odpowiedziałam chyba na tamto pytanie?
chyba że nie zrozumiałam pytania, więc w razie czego mi rozjaśnij
Stary 2011-12-08, 18:42   #193
Kreskaaa
Zakorzenienie

Przepraszam, jak pisałam nie widziałam Twojego posta!

Pewnie, że pieczywo prawdziwe jest bardzo wartościowe ale jak się nie ma co się lubi to trzeba kombinować inaczej.... Chodziło mi tylko o to, czy tego typu wafle to bardzo przetworzone jedzenie. Nie martw się, nie chodzi mi kompletnie o kcal.

Dzięki za link, widzę że nawet są płatki owsiane - super!

Edytowane przez Kreskaaa
Czas edycji: 2011-12-08 o 18:45
Stary 2011-12-08, 19:02   #194
macerata
Zakorzenienie

Kreskaa
no tak, nie zwróciłam uwagi, że nasze posty były niemal równoczesne czasowo

tak, jest to jedzenie bardzo przetworzone

Hauuu
kiedyś miałam taki problem jak Ty-jadłam chleba mało i nie bardzo wiedziałam co robić, bo wyrzucić szkoda, mrożone to już nie to samo
i..
po prostu przestałam jeść chleb
za to po opróżnieniu lodówki z wszystkiego, co "do chleba" nagle okazało się, że mam mnóstwo wolnego miejsca na znacznie wartościowsze produkty

bo chleb wcale nie jest tak wartościowy,
a i to, czym go okładamy zwykle nie jest kopalnią czegokolwiek cennego

sprzedaje się chleb na wagę również

a mikrofala- jak to mikrofala
gdzieś miałam takie doświadczenie jak to roślinka z dnia na dzień obumierała podlewana wodą z mikrofali, ale nie mogę znaleźć

jak poszperasz w necie to są też sposoby na robienie chebków w suszarkach do grzybów/owoców
i to całkiem wartościowych chlebków
Stary 2011-12-08, 19:30   #195
hauuu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez macerata Pokaż wiadomość
Kreskaa
no tak, nie zwróciłam uwagi, że nasze posty były niemal równoczesne czasowo

tak, jest to jedzenie bardzo przetworzone

Hauuu
kiedyś miałam taki problem jak Ty-jadłam chleba mało i nie bardzo wiedziałam co robić, bo wyrzucić szkoda, mrożone to już nie to samo
i..
po prostu przestałam jeść chleb
za to po opróżnieniu lodówki z wszystkiego, co "do chleba" nagle okazało się, że mam mnóstwo wolnego miejsca na znacznie wartościowsze produkty

bo chleb wcale nie jest tak wartościowy,
a i to, czym go okładamy zwykle nie jest kopalnią czegokolwiek cennego

sprzedaje się chleb na wagę również

a mikrofala- jak to mikrofala
gdzieś miałam takie doświadczenie jak to roślinka z dnia na dzień obumierała podlewana wodą z mikrofali, ale nie mogę znaleźć

jak poszperasz w necie to są też sposoby na robienie chebków w suszarkach do grzybów/owoców
i to całkiem wartościowych chlebków
No własnie ja prawie nie jem a jednak czasem mam ochotę. Wiem, że chleb nie jest super wartosciowym jedzonkiem dlatego też go nie jadam. Czasem jednak nachodzi mnie ochota na kromeczkę z masłem

Własnie o tej wodzie z mikrofali cos słyszałam... No nic. Spróbuję bo pewnie będę i tak jadła to cos tak rzadko, że mi nie zaszkodzi

Suszarki do grzybów i owoców niestety nie mam a nie chce kupować specjalnie bo tak jak mówię, mam ochotę na chleb tak rzadko że to nei ma sensu Ale dzięki za pomysł
Stary 2011-12-08, 22:16   #196
ulicasezamkowa
Raczkowanie

a może sama sobie zrobisz bułeczki jakieś żytnie, orkiszowe, czy jakie lubisz? Możesz uformować bułki i zamrozić, a kiedy najdzie Cię ochota, to sobie na świeżo upieczesz
Szczerze, to ja też zrezygnowałam z pieczywa, bo bardzo mi po nich apetyt rośnie i danego dnia ciągle podjadam.
Jeśli chodzi o te proteinowe- moim zdaniem nie warto. Otręby pszenne takie super nie są...Już chyba bym wolała od czasu do czasu , jak mnie rzeczywiście najdzie ochota- wziąć tę kromkę od Tż- nie umżesz od niej
ulicasezamkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-10, 09:48   #197
hauuu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ulicasezamkowa Pokaż wiadomość
a może sama sobie zrobisz bułeczki jakieś żytnie, orkiszowe, czy jakie lubisz? Możesz uformować bułki i zamrozić, a kiedy najdzie Cię ochota, to sobie na świeżo upieczesz
Szczerze, to ja też zrezygnowałam z pieczywa, bo bardzo mi po nich apetyt rośnie i danego dnia ciągle podjadam.
Jeśli chodzi o te proteinowe- moim zdaniem nie warto. Otręby pszenne takie super nie są...Już chyba bym wolała od czasu do czasu , jak mnie rzeczywiście najdzie ochota- wziąć tę kromkę od Tż- nie umżesz od niej
No mroziłam chleb i był papuciowaty a nie mam czsu na zabawy w pieczenie niestety Do tych dukanowych ja planowałam dodać zwykłą mąkę Zobaczymy co z tego wyjdzie. A od tż kromki nie zjem bo są paskudne Nie przepadam za białym chlebem bez niczego (nawet bez maku lub sezamu )
Stary 2011-12-10, 10:00   #198
Paula_95
Wtajemniczenie

Macerata, mam prośbę. Mogłabyś napisac jak przyrządzić owsiankę na śniadanie tak, aby była ona najlepsza na redukcję? Ja zawsze zalewałam wrzątkiem, ale widze że ty tutaj kategorycznie tego zabraniasz. jem owsianke codziennie rano i może dlatego nie chudnę...

I czy mogłabyś powiedziec czy produkt (kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością) ''owsianka krolewka'' (''dobra kaloria'') nadaje sie na R? Skład jest taki: płatki owsiane, nasiona amarantusa (przepraszam, nie wiem czy dobrze to napisałam) i jabłko suszone. Mała miseczkę tych płatków zalewam surowym mlekiem 1, 5 % (z twoich porad wiem, że nie warto stosować mleka o niżej zawartości tłuszczu, ponieważ wogóle nie ma ono artości odżywczych (hehe, Paulinka się czegoś nauczyła )). Do tego na śniadanie serek wiejski lekki i czerwona herbata.

Kierowca 09.03.2015 rok, godz. 10.25
Paula_95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-10, 10:45   #199
macerata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paula_95 Pokaż wiadomość
Macerata, mam prośbę. Mogłabyś napisac jak przyrządzić owsiankę na śniadanie tak, aby była ona najlepsza na redukcję? Ja zawsze zalewałam wrzątkiem, ale widze że ty tutaj kategorycznie tego zabraniasz. jem owsianke codziennie rano i może dlatego nie chudnę...

kilka postów wyżej było o płatkach owsianych, nic więcej nie stworzę

I czy mogłabyś powiedziec czy produkt (kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością) ''owsianka krolewka'' (''dobra kaloria'') nadaje sie na R? Skład jest taki: płatki owsiane, nasiona amarantusa (przepraszam, nie wiem czy dobrze to napisałam) i jabłko suszone.

jeśli nic więcej nie ma w składzie to niby jest ok, potem pozostaje jeszcze stopień przetworzenia tych składników, ale o nim nic nie wiemy
jeśli pozostają stosunkowo twarde po namoczeniu np.wieczorem a jedzone rano i trzeba je rozdrabniać dobrze w buzi-to spoko
jesli rozmiękną na ciapkę-to już gorzej

Mała miseczkę tych płatków zalewam surowym mlekiem 1, 5 % (z twoich porad wiem, że nie warto stosować mleka o niżej zawartości tłuszczu, ponieważ wogóle nie ma ono artości odżywczych (hehe, Paulinka się czegoś nauczyła )). Do tego na śniadanie serek wiejski lekki i czerwona herbata.

surowym mlekiem nie zalewasz, tylko co najwyżej pasteryzowanym lub sterylizowanym(tylko takie jest w sprzedaży na dużą skalę)
zalewasz po prostu zimnym, nie surowym mlekiem
podgrzanym do bardzo wysokiej temp.i wystudzonym

ja nigdy nigdzie raczej nie pisałam, że 1,5%jest lepsze od 0,5%, ani nic w tym typie
dla mnie oba są równie bezwartościowe

dodatku serka wiejskiego nie rozumiem, to jest moim zdaniem tuczący dodatek, wysokoprzetworzony, zbędny na redukcji

dlaczego nie chudzniesz?
może nie służy Ci takie jedzenie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-11, 10:01   #200
kate3388
Raczkowanie

Meceranta, a kotlety z piersi kurczaka, obtoczone w 1 jajku i panierce z sezamu smazone na łyżce oliwy z oliwek?
To dobry pomysł?

Troszke przejadła mio się pierś z ryzem basmati, rybka po grecku z parowara, itd.

a chcialabym zrobic smaczny zdrowy obiad nie tylko dla siebie ale i calej rodziny, do tego salata skropiona cytryna, bedzie dobrze?

To chcialam tak troche z montignaca podpatrzec,ale nie wiem czy ten sezam to dobry pomysl.
Stary 2011-12-11, 13:48   #201
macerata
Zakorzenienie

wiesz, nie traktuj mnie jak wyroczni
czy pasuje na redukcję-to sobie sama pewnie świetnie odpowiesz
z drugiej strony redukcja to nie jedno danie tylko cały jadłospis(jak i wiele innych elementów),
więc dokładając w jedym posiłku możesz ująć w innym i może jakoś się to zrównoważy

jeśli mi by się znudziła pierś kurczaka(nie dziwię się, jest nudna, osobiście nie jadam raczej, bardzo rzadko, wyjątkowo mało smaczne mięsko)
to bym zrobiła na przykład watróbkę, albo udka, albo żołądki, albo rybkę, albo jakieś klopsiki w mielonego..
tyle pysznych możliwości
nie rozumiem po co, jesli pierś z kurczaka jest nudna-jeść ją na siłę na ileś innych sposobów
może organizm się już nasycił tą piersią i nie może na nią patrzeć? może potrzebuje innych składników, a tu znowu pierś i pierś i pierś..
a potem dziwić się, że napady na jedzenie, ochoty na nie-wiadomo-co itp.

panierek wszelkiego rodzaju niecierpię, dodaje się je głównie do byle jakiego mięsa bez smaku
jeśli mięsko jest dobre to po co mu panierka?

rozumiem, że w kontekście rodzinnym ma to swoje uzasadnienie(ekonomiczne)
ja od dziecka wydłubywałam mięso z panierki, nie mam uznania dla takich wynalazków
ale to moje upodobania, każdy ma własne a o gustach się nie dyskutuje

czy panierka wzbogaca potrawę w jakieś wartości-to już niech sobie każdy sam odpowie

Edytowane przez macerata
Czas edycji: 2011-12-11 o 17:54
macerata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-11, 16:46   #202
Kreskaaa
Zakorzenienie

Polecam wątróbkę z indyka z sosem sojowym Bardzo miła odmiana dla kurczaka

EDIT:
a co myślicie o:
ogorkach konserwowych
zielonym groszku (roz)mrożonym
cieciorce

Edytowane przez Kreskaaa
Czas edycji: 2011-12-12 o 20:47
Stary 2012-01-02, 12:06   #203
sayurii
Zakorzenienie

a czy polędwiczki wieprzowe nadają się na redukcję ? to raczej chude mięso? mam zamrożone bo mi zostały po świętach i nie mam pojęcia jak je przyrządzić żeby były w miarę dietetyczne i smaczne. jakieś rady?
sayurii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-02, 12:31   #204
hauuu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sayurii Pokaż wiadomość
a czy polędwiczki wieprzowe nadają się na redukcję ? to raczej chude mięso? mam zamrożone bo mi zostały po świętach i nie mam pojęcia jak je przyrządzić żeby były w miarę dietetyczne i smaczne. jakieś rady?
Nie wiem czy chude czy nie ale niestety najlepiej smakują smażone na masle próbowałam kiedys zrobić w wersji light z piekarnika ale były paskudne. Polecam smażone na masełku (robi się je bardzo krótko) z mozarellą i pomidorkiem Ale to raczej mało dietetyczne
Stary 2012-01-02, 12:55   #205
sayurii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hauuu Pokaż wiadomość
Nie wiem czy chude czy nie ale niestety najlepiej smakują smażone na masle próbowałam kiedys zrobić w wersji light z piekarnika ale były paskudne. Polecam smażone na masełku (robi się je bardzo krótko) z mozarellą i pomidorkiem Ale to raczej mało dietetyczne
tak smażone na masełku są pyszne, do tego jeszcze cebulka i świezy chlebek <3 tylko kurczę co by moje postanowienia noworoczne nie poszły się bujać, że tak powiem, to szukam lżejszego zamiennika
sayurii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-02, 12:56   #206
macerata
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki za link, widzę że nawet są płatki owsiane - super!

a ja mogę Tobie podziękować za to zapytanie(o wersje bezglutenowe), bo dzięki temu linkowi który podawałam znalazłam wreszcie sos sojowy o porządnym składzie(ten bezglutenowy, bez pszenicy czy ryżu, sama fermentowana soja, sól morska i grzybki, bez zamulaczy i dziwnych składników)

Cytat:
Polecam wątróbkę z indyka z sosem sojowym Bardzo miła odmiana dla kurczaka

EDIT:
a co myślicie o:
ogorkach konserwowych
zielonym groszku (roz)mrożonym
cieciorce
skoro sos sojowy jest, to i tą wątróbkę wypróbuję

ogórki-są niskokaloryczne, ale z produktami z octem spirytusowym nie warto przesadzać, nie są zdrowe
większość jest z cukrem, choć są wyjątki
cukier nie podnosi tu może nadmiernie kaloryczności, ale skoki insuliny są prawdopodobne, więc mogą pobudzać apetyt i zmniejszać efektywność redukcji

groszek i cieciorka-jeśli nie mają szkodzić redukcji to po prostu muszą być przygotowane "chudo" i wliczone do bilansu

Cytat:
Napisane przez sayurii Pokaż wiadomość
tak samo-przygotowane "dietetycznie" będą ok
Stary 2012-01-02, 13:55   #207
Paula_95
Wtajemniczenie

Macerata, a co powiesz o razowym makaronie, pasztecie sojowym i mleku sojowym, oraz kotletach sojowych?
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale makaron jest firmy Morina:
http://jartom24.pl/makaron-morima-pe...k-p-34920.html
a pasztet, kotlety sojowe i mleko sojowe Sante:
http://www.sante.pl/k30/produkty_sojowe/alpro_soya
http://www.sante.pl/k51/produkty_sojowe/sante

Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedz

Kierowca 09.03.2015 rok, godz. 10.25
Paula_95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-02, 14:13   #208
macerata
Zakorzenienie

ja te wszystkie sojowe wynalazki bym sobie darowała,
jeśli nie jesteś wege to w ogóle nie widze uzasadnienia, by sięgać po takie cuda
są wysokoprzetworzone a na temat soi jest wiele nieciekawych opinii, jeśli Cię interesują to z łatwością sobie wygooglasz
a jesli już ktoś chce używac, to warto by było się poświęcić i samodzielnie coś stworzyć, z takich przemysłowych wynalazków nic dobrego nie ma
zresztą, nawet wśród osób korzystających z dobrodziejstw strączków akurat soja nie cieszy się dobrą sławą

co do makaronu-nic nie mam, choć bardziej pewnie będzie sprzyjał redukcji jakiś produkt nierozdrobniony i nieoczyszczony z tej grupy(zbożowych), kasze itp.

w sumie może najlepiej jeśli sama ocenisz, jak odczuwasz wysokość kaloryczności w stosunku do stopnia stanu sytości jaki Ci daje i długości czasu trwania tego stanu
mozliwe, że w zależności od osoby odczucia będą różne

kwestia dań z makaronu-pod kątem redukcyjności-to głównie kwestia dodatków i stopnia rozgotowania
najmniej przetworzony pozostaje jednak makaron z semoliny, a zarazem jedyny, który można ugotować naprawdę al'dente(prawidłowo powinien mieć białe oczko w środku po przełamaniu, czyli niedogotowany punkcik)
taki makaron może i syci na dłużej

ale każdy może mieć w tym wypadku inne odczucia
Stary 2012-01-02, 14:37   #209
hauuu
Wtajemniczenie

Jako była wegetarianka (8 lat nie jadłam mięsa i robiłam z soi różne cuda) dodam tylko, że gotowe produkty sojowe sa bardzo przetworzone. Polecam mleko sojowe własnej produkcji, pasztet też.

Mleko sojowe - soje na noc zalewasz wodą, rano gotujesz a potem całosc blendujesz i cedzisz przez sito. Gotowe Fajnie smakuje z dodatkiem owoców - taki kojtail.

Pasztet sojowy robiłam z warzywami - gotujesz soje i warzywa. Wszystko wrzucasz do maszynki do mięsa. Do masy dodajesz jajka i jak jest bardzo rzadka to trochę bułki tartej. Wszystko do foremki i do piekarnika
Stary 2012-01-02, 19:34   #210
tyncia90
Raczkowanie

co nadaje się na redukcję jako 'kolacja czysto białkowa'? serek wiejski? ale tak sam zjeść? bardzo mało wiem o dietach a chcę się porządnie przygotować do mojej

a i jeszcze jedno pytanie - co sądzicie o jogurcie naturalnym 'Activia' firmy 'Danone' czy to sprzyja odchudzaniu faktycznie? na który posiłek to jeść?

Edytowane przez tyncia90
Czas edycji: 2012-01-02 o 19:51
tyncia90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości