![]() |
#181 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co nadaje się na REDUKCJĘ? cz.II
kasza manna nie, zresztą w ogóle to chyba nie jest normalny posiłek dla zdrowego dorosłego człowieka?
daktyle to raczej kiepski pomysł Paula -to co wiemy to zwykle tylko ziarnko w morzu tego, czego jeszcze nie wiemy, im więcej wiesz tym więcej nie wiesz(zdajesz sobie sprawę z ogromu niewiedzy, z brakujących elementów, pozstają kolejne pytania na które brak odp.) wszelkie informacje, przekonania-to tylko namiastka życie na bieżąco je rewiduje i dzisiejsza wiedza jutro może się okazać tylko kolejnym mitem, bzdurą, pomyłką nie jest tak łatwo ani wesoło, to wszystko jest bardzo śliskie ![]() tak czy inaczej.. ![]()
![]() |
#182 |
Raczkowanie
|
Mecerata potrzebuję Twojej rady,albo otrzeźwienia.
Od 2 miesiecy na sniadanie jem mleko,wiem,nie krzyczcie,ze malo zroznicowane,ale ja uwielbiam rano mleko 0,5 musze chociazby szklanke wypic,najlepiej z platkami... wiem ze kukurydziane bardzo podnosza IG, wszystki inne platki odrzucilam,szukalam tych z najmniejsza iloscia cukru,znalazlam takie http://www.obst.pl/?menu=sportina-active i zjadam ihc ok 30 gram z miska mleka na sniadanie i bez tego ani rusz dnia...absolutnie pewnie wywalic? tylko wtedy jakie jesc gdy tak lubie mleko? chce utrzymac moje 47 kg (spokojnie nie jestem anorektyczka ![]() ![]() Dodam ze potrzebuje troche energii i cukru,kalorii rano bo nastepny posilek jak wstane o 7 moge zjesc dopiero ok 15 czyli obiad, wczesniej jedynie gdziesz szybko wciagnac owoc. Nie lubie chleba,a chrupkie uwazam za syf,za radami i składem. Chyba ze dacie mi jakas alternatywe owsianych,tylko nie gęsta owsianke, ja lubie duzo mleka a platek niewiele ze po 1-2platki na lyzke dużą mleka wciągam. Kiedyś gdzies czytalam ze i kukurydziane dobre,ale rpzeciez tak podnosi sie IG, choc mam wrazenie ze po tych tez...oszalec mozna :| nie wiem co mam zjesc, potem juz dietetycznie jem,na kolacje serek wiejski,na obaid warzywka na parze z piersia z parowara czy rybka po grecku -ryba z parowara ![]()
O idee warto walczyć, nawet jeśli walka jest z góry przegrana. -51,50,,49,48,47,3 dietuję i ćwiczę ![]() -Prawko zdane! 28.06.11 ![]() ![]() ![]() Edytowane przez kate3388 Czas edycji: 2011-12-07 o 10:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Zakorzenienie
|
wiesz, jak dla mnie to na śniadanie możesz zjeść 2 jajka, wypić szklankę świeżo zrobionego soku z warzyw, i masz wspaniały posiłek gdzie występuje wszystko(bogactwo witamin i minarałów, doskonałe białko, całkiem niezły tłuszcz)
na Twój problem nic Ci nie poradzę dla mnie też pieczywo to nic nadzwyczajnego a chrupkie to śmieć, ale dla mnie płat.kukur.(jak i wszelkie śniadaniowe tego typu) to taki sam śmieć(jak nie gorszy), a mleko z kartonika nic nie warte więc co mam Ci doradzić? jak? jeśli chcesz się przekonać do pł.owsianych- znajdź "surówkę piękności" albo "sałatkę Heleny Rubinstein" w necie to jest przepis na płatki zmoczone wieczorem (płatków nie gotujemy!!!!) rano dodaje się odrobinę miodu, soku z cytr., kilka rodzynek, orzechów włoskich, tarte jabłko i to bodaj wszystko jest to bardziej taka sałatka-gęste musli niż zupka, jest słodkie(naturalna słodycz) i bogate w wartości odż., syte do tego dodaje się też bodaj jakąś niewielką ilość mleka, ale lepiej jakiś kefir nat.
![]() |
#184 |
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo! Obejrzałam filmiki, warto dbać o zdrowie bo to juz nie chodzi o chudniecie, potrzebowala takiego otworzenia oczu!
Sproboje z tą sałatką, miod uwielbiam takze mysle ze przestawie sie,a takze uwielbiam mleko czy nabiał na zimno,wiec zalewanie na wieczor da mi zimne płatki rano co dla mnie jest super. a teraz jakie platki? normalne owsiane przez noc namocza sie dobrze?,wnioskuje ze na pewno nie te blyskawiczne? widzialam w sklepie 2 rodzaje.
![]() |
#185 |
Zakorzenienie
|
rodzaje są 3: górskie, zwykłe i błyskawiczne
błyskawiczne odpadają zazwyczaj poleca się górskie, ponoć mają niższy IG, zwykłe też są ok, jedno z dwojga, które Ci lepiej zasmakują ![]() zalewamy je normalną chłodną wodą, nie gorącą ![]()
![]() |
#186 |
Zakorzenienie
|
mam pytanie
![]() Niestety nie mogę jesc prod. z glutenem i szukam nietuczących zamienników dla kaszy gryczanej i ryżu; czy mogłyby być to wafle ryżowe (z brązowego) lub kukurydziane (skład: kukurydza, sól)? Oczywiście bardzo umiarkowanie, z twarożkiem albo pieczenią? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Raczkowanie
|
Zrobiłam sobie dzisiaj, pyszota
![]() ![]() dodalam sobie do jablka troszke cynamonu zeby mialo aromat i jogurt nat nie mleko ![]() bardzo mi zasmakowalo!
![]() |
#188 |
Zakorzenienie
|
Kate- cieszę się, że zasmakowało
![]() rodzynki być może nie są aż tak istotne tą mieszankę z pewnością można modyfikować, np.dodawać owoce jagodowe czy jakieś sezonowe, wg uznania tak jak z tym cynamonem-świetny pomysł ![]()
![]() |
#189 |
Wtajemniczenie
|
To ja mam pytanie.
Praktycznie nie jem pieczywa. Jesli już jem to jakies wymyslne i nie pszenne tylko orkiszowe, sojowe, z ziarnami i innymi cudami. Problem polega na tym, że mieszkam z TŻ, który uznaje tylko zwykły pszenny chleb bez ziaren. Tu zaczyna się problem bo nielubię marnować jedzenia i wkurza mnie że kupuje chleb i wyrzucam połowę bo zaplesnieje zanim zjem. Kiedys bawiłam się w mrożenie po 1 kromce zapakowanej ![]() Pewnie powiecie, że mogę w takim razie kupować bułki ale o tym nie pamiętam i nigdy nie wiem kiedy mnie najdzie ochota na pieczywo a sklep mam daleko bo aktualnie mieszkam pod miastem. I tu sedno: znalazłam przepis na jakies dukanowe bułki z mikrofali. Brzmi to kosmicznie ![]() ![]() Tutaj link do przepisu: http://www.dukania.pl/Bulka-dukanowska-z-mikrofalowki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
poniżej sosu sojowego masz nawet zdjątka ![]()
######################### ![]() ![]() ![]() Edytowane przez macerata Czas edycji: 2011-12-08 o 17:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
W mojej mikrofali wychodziły okropnie suche
![]() macerata - czy mogłabyc cos napisac o moim pytaniu?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Zakorzenienie
|
Kreskaa- co mam napisać?
podałam link z produktami, jakich szukasz(jeśli dobrze zrozumiałam) nie bardzo mam ochotę prowadzić wykład, że pieczywo chrupkie to to czy tamto, każdy sam może do tego dojść Twoim zdaniem jest mniej kaloryczne? porównaj kaloryczność 100g takiego produktu i 100g kaszy chyba nie jest mniej kaloryczne ja mam inne podejście do odżywiania, nie wiem po co jeść coś bezwartościowego tylko dlatego, że ma x kcal ale sposób odż.to prywatna sprawa każdego, a linkiem odpowiedziałam chyba na tamto pytanie? chyba że nie zrozumiałam pytania, więc w razie czego mi rozjaśnij ![]()
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
Przepraszam, jak pisałam nie widziałam Twojego posta!
![]() Pewnie, że pieczywo prawdziwe jest bardzo wartościowe ale jak się nie ma co się lubi to trzeba kombinować inaczej.... Chodziło mi tylko o to, czy tego typu wafle to bardzo przetworzone jedzenie. Nie martw się, nie chodzi mi kompletnie o kcal. ![]() Dzięki za link, widzę że nawet są płatki owsiane - super! Edytowane przez Kreskaaa Czas edycji: 2011-12-08 o 18:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Zakorzenienie
|
Kreskaa
no tak, nie zwróciłam uwagi, że nasze posty były niemal równoczesne czasowo ![]() tak, jest to jedzenie bardzo przetworzone Hauuu kiedyś miałam taki problem jak Ty-jadłam chleba mało i nie bardzo wiedziałam co robić, bo wyrzucić szkoda, mrożone to już nie to samo i.. po prostu przestałam jeść chleb ![]() za to po opróżnieniu lodówki z wszystkiego, co "do chleba" nagle okazało się, że mam mnóstwo wolnego miejsca na znacznie wartościowsze produkty bo chleb wcale nie jest tak wartościowy, a i to, czym go okładamy zwykle nie jest kopalnią czegokolwiek cennego sprzedaje się chleb na wagę również ![]() a mikrofala- jak to mikrofala gdzieś miałam takie doświadczenie jak to roślinka z dnia na dzień obumierała podlewana wodą z mikrofali, ale nie mogę znaleźć jak poszperasz w necie to są też sposoby na robienie chebków w suszarkach do grzybów/owoców i to całkiem wartościowych chlebków ![]()
![]() |
#195 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Własnie o tej wodzie z mikrofali cos słyszałam... No nic. Spróbuję bo pewnie będę i tak jadła to cos tak rzadko, że mi nie zaszkodzi ![]() Suszarki do grzybów i owoców niestety nie mam a nie chce kupować specjalnie bo tak jak mówię, mam ochotę na chleb tak rzadko że to nei ma sensu ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Raczkowanie
|
a może sama sobie zrobisz bułeczki jakieś żytnie, orkiszowe, czy jakie lubisz? Możesz uformować bułki i zamrozić, a kiedy najdzie Cię ochota, to sobie na świeżo upieczesz
![]() Szczerze, to ja też zrezygnowałam z pieczywa, bo bardzo mi po nich apetyt rośnie i danego dnia ciągle podjadam. Jeśli chodzi o te proteinowe- moim zdaniem nie warto. Otręby pszenne takie super nie są...Już chyba bym wolała od czasu do czasu , jak mnie rzeczywiście najdzie ochota- wziąć tę kromkę od Tż- nie umżesz od niej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Wtajemniczenie
|
Macerata, mam prośbę. Mogłabyś napisac jak przyrządzić owsiankę na śniadanie tak, aby była ona najlepsza na redukcję? Ja zawsze zalewałam wrzątkiem, ale widze że ty tutaj kategorycznie tego zabraniasz.
![]() I czy mogłabyś powiedziec czy produkt (kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością) ''owsianka krolewka'' (''dobra kaloria'') nadaje sie na R? Skład jest taki: płatki owsiane, nasiona amarantusa (przepraszam, nie wiem czy dobrze to napisałam) i jabłko suszone. Mała miseczkę tych płatków zalewam surowym mlekiem 1, 5 % (z twoich porad wiem, że nie warto stosować mleka o niżej zawartości tłuszczu, ponieważ wogóle nie ma ono artości odżywczych (hehe, Paulinka się czegoś nauczyła ![]()
![]() |
#199 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
surowym mlekiem nie zalewasz, tylko co najwyżej pasteryzowanym lub sterylizowanym(tylko takie jest w sprzedaży na dużą skalę) zalewasz po prostu zimnym, nie surowym mlekiem podgrzanym do bardzo wysokiej temp.i wystudzonym ja nigdy nigdzie raczej nie pisałam, że 1,5%jest lepsze od 0,5%, ani nic w tym typie dla mnie oba są równie bezwartościowe dodatku serka wiejskiego nie rozumiem, to jest moim zdaniem tuczący dodatek, wysokoprzetworzony, zbędny na redukcji dlaczego nie chudzniesz? może nie służy Ci takie jedzenie ![]()
![]() |
![]() |
#200 |
Raczkowanie
|
Meceranta, a kotlety z piersi kurczaka, obtoczone w 1 jajku i panierce z sezamu smazone na łyżce oliwy z oliwek?
To dobry pomysł? Troszke przejadła mio się pierś z ryzem basmati, rybka po grecku z parowara, itd. a chcialabym zrobic smaczny zdrowy obiad nie tylko dla siebie ale i calej rodziny, do tego salata skropiona cytryna, bedzie dobrze? To chcialam tak troche z montignaca podpatrzec,ale nie wiem czy ten sezam to dobry pomysl.
![]() |
#201 |
Zakorzenienie
|
wiesz, nie traktuj mnie jak wyroczni
![]() czy pasuje na redukcję-to sobie sama pewnie świetnie odpowiesz z drugiej strony redukcja to nie jedno danie tylko cały jadłospis(jak i wiele innych elementów), więc dokładając w jedym posiłku możesz ująć w innym i może jakoś się to zrównoważy jeśli mi by się znudziła pierś kurczaka(nie dziwię się, jest nudna, osobiście nie jadam raczej, bardzo rzadko, wyjątkowo mało smaczne mięsko) to bym zrobiła na przykład watróbkę, albo udka, albo żołądki, albo rybkę, albo jakieś klopsiki w mielonego.. tyle pysznych możliwości nie rozumiem po co, jesli pierś z kurczaka jest nudna-jeść ją na siłę na ileś innych sposobów może organizm się już nasycił tą piersią i nie może na nią patrzeć? może potrzebuje innych składników, a tu znowu pierś i pierś i pierś.. ![]() a potem dziwić się, że napady na jedzenie, ochoty na nie-wiadomo-co itp. panierek wszelkiego rodzaju niecierpię, dodaje się je głównie do byle jakiego mięsa bez smaku jeśli mięsko jest dobre to po co mu panierka? rozumiem, że w kontekście rodzinnym ma to swoje uzasadnienie(ekonomiczne) ja od dziecka wydłubywałam mięso z panierki, nie mam uznania dla takich wynalazków ale to moje upodobania, każdy ma własne a o gustach się nie dyskutuje czy panierka wzbogaca potrawę w jakieś wartości-to już niech sobie każdy sam odpowie ![]()
######################### ![]() ![]() ![]() Edytowane przez macerata Czas edycji: 2011-12-11 o 17:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Zakorzenienie
|
Polecam wątróbkę z indyka z sosem sojowym
![]() EDIT: a co myślicie o: ogorkach konserwowych zielonym groszku (roz)mrożonym cieciorce Edytowane przez Kreskaaa Czas edycji: 2011-12-12 o 20:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Zakorzenienie
|
a czy polędwiczki wieprzowe nadają się na redukcję ? to raczej chude mięso? mam zamrożone bo mi zostały po świętach i nie mam pojęcia jak je przyrządzić żeby były w miarę dietetyczne i smaczne. jakieś rady?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 | ||
Zakorzenienie
|
a ja mogę Tobie podziękować za to zapytanie(o wersje bezglutenowe), bo dzięki temu linkowi który podawałam znalazłam wreszcie sos sojowy o porządnym składzie(ten bezglutenowy, bez pszenicy czy ryżu, sama fermentowana soja, sól morska i grzybki, bez zamulaczy i dziwnych składników) ![]() Cytat:
![]() ogórki-są niskokaloryczne, ale z produktami z octem spirytusowym nie warto przesadzać, nie są zdrowe większość jest z cukrem, choć są wyjątki cukier nie podnosi tu może nadmiernie kaloryczności, ale skoki insuliny są prawdopodobne, więc mogą pobudzać apetyt i zmniejszać efektywność redukcji groszek i cieciorka-jeśli nie mają szkodzić redukcji to po prostu muszą być przygotowane "chudo" i wliczone do bilansu Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#207 |
Wtajemniczenie
|
Macerata, a co powiesz o razowym makaronie, pasztecie sojowym i mleku sojowym, oraz kotletach sojowych?
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale makaron jest firmy Morina: http://jartom24.pl/makaron-morima-pe...k-p-34920.html a pasztet, kotlety sojowe i mleko sojowe Sante: http://www.sante.pl/k30/produkty_sojowe/alpro_soya http://www.sante.pl/k51/produkty_sojowe/sante Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedz ![]() ![]()
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
ja te wszystkie sojowe wynalazki bym sobie darowała,
jeśli nie jesteś wege to w ogóle nie widze uzasadnienia, by sięgać po takie cuda są wysokoprzetworzone a na temat soi jest wiele nieciekawych opinii, jeśli Cię interesują to z łatwością sobie wygooglasz a jesli już ktoś chce używac, to warto by było się poświęcić i samodzielnie coś stworzyć, z takich przemysłowych wynalazków nic dobrego nie ma zresztą, nawet wśród osób korzystających z dobrodziejstw strączków akurat soja nie cieszy się dobrą sławą co do makaronu-nic nie mam, choć bardziej pewnie będzie sprzyjał redukcji jakiś produkt nierozdrobniony i nieoczyszczony z tej grupy(zbożowych), kasze itp. w sumie może najlepiej jeśli sama ocenisz, jak odczuwasz wysokość kaloryczności w stosunku do stopnia stanu sytości jaki Ci daje i długości czasu trwania tego stanu mozliwe, że w zależności od osoby odczucia będą różne kwestia dań z makaronu-pod kątem redukcyjności-to głównie kwestia dodatków i stopnia rozgotowania najmniej przetworzony pozostaje jednak makaron z semoliny, a zarazem jedyny, który można ugotować naprawdę al'dente(prawidłowo powinien mieć białe oczko w środku po przełamaniu, czyli niedogotowany punkcik) taki makaron może i syci na dłużej ale każdy może mieć w tym wypadku inne odczucia
![]() |
#209 |
Wtajemniczenie
|
Jako była wegetarianka (8 lat nie jadłam mięsa i robiłam z soi różne cuda) dodam tylko, że gotowe produkty sojowe sa bardzo przetworzone. Polecam mleko sojowe własnej produkcji, pasztet też.
Mleko sojowe - soje na noc zalewasz wodą, rano gotujesz a potem całosc blendujesz i cedzisz przez sito. Gotowe ![]() Pasztet sojowy robiłam z warzywami - gotujesz soje i warzywa. Wszystko wrzucasz do maszynki do mięsa. Do masy dodajesz jajka i jak jest bardzo rzadka to trochę bułki tartej. Wszystko do foremki i do piekarnika ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Raczkowanie
|
co nadaje się na redukcję jako 'kolacja czysto białkowa'? serek wiejski? ale tak sam zjeść? bardzo mało wiem o dietach a chcę się porządnie przygotować do mojej
![]() a i jeszcze jedno pytanie - co sądzicie o jogurcie naturalnym 'Activia' firmy 'Danone' czy to sprzyja odchudzaniu faktycznie? na który posiłek to jeść? Edytowane przez tyncia90 Czas edycji: 2012-01-02 o 19:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:24.