![]() |
#181 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy mi wogóle potrzebne jest to drogie wesele?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Raczkowanie
|
Trochę czasu tu nie zaglądałam, trochę już napisałyście
![]() Jeżeli chodzi o wprowadzenie swojej kucharki do sali, w której catering występuje- często jest trudno. Raz- właściciel sali chce oczywiście zarobić na swojej obsłudze, a dwa- boją się o to, by asortyment nie spowodował zatrucia gości, bo sanepid wpadnie szybciej niż burza ![]() My akurat mamy to szczęście, że jedzenie jest sprawdzone- w naszej sali weselnej (taki przyjemny zajazd) mój Brat często gra na weselach, poza tym parę imprez tam już się odbyło, więc akurat w tej kwestii ufamy właścicielce, a do tego aż tak dużo za osobę nie chce, jak w innych lokalach. My płacimy 160/os, a gdy jeszcze poszukiwaliśmy, ceny były zróżnicowane- od 180zł/os do nawet 280zł/os! Horror ![]() Ale tak, o czym teraz piszecie- warto skorzystać z pomocy rodziny- ciotek, kuzynek, koleżanek. I to we wszystkim. My z tej pomocy będziemy korzystać chociażby przy strojeniu sali. Po co tracić kasę na wynajęcie jakiejś firmy, która za nas to zrobi? Przynajmniej my wychodzimy z założenia, że skromnie ustrojona sala będzie dobrym rozwiązaniem, a zamysł artystyczny nasze rodziny w większości akurat mają ![]()
![]() |
#183 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#184 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Odpowiednią salę jest trudno znaleźć. I osobiście przestałam się dziwić, że przyszłe pary młode zaklepują sobie salę nawet i na dwa lata wcześniej. My akurat po zaręczynach, które odbyły się na początku lutego, umowę na salę mieliśmy już podpisaną pod koniec tegoż miesiąca. I to był jedyny czerwcowy termin, tak trafiliśmy ![]() A że akurat zdołałam nareszcie zdobyć pracę ![]() ![]() ![]()
"Bezapelacyjnie... do samego końca- mojego lub jej..." http://s7.suwaczek.com/20120609290113.png Edytowane przez asienka_1005 Czas edycji: 2011-09-22 o 11:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny chciałam Was tylko ostrzec żeby z tą rodzinną pomoca nie było tak że w dzień ślubu mamy, ciocie, siostry i co najwazniejsze Pm będziecie tak zmęczone że nie w głowie Wam będzie zabawa. Koleżanka mi opowiadała jak miała taką klientke na paznokcie i makijaż ktoóra właśnie postanowiła sama zoranizowac wesele córce ( zpomocą rodziny), w piątek zrobiła pazurki a w sobote przed południem biegiem drugi raz bo jej się podczas przygotowań połamały, nie mówić że wszystkie kobiety zaangażowane miały takie cienie pod oczami i byly takie zęczone że był problem z makijażem.
![]() |
#187 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiem, bo mam niezbyt ciekawe doświadczenie. Dzień przed weselem mojego Brata kucharki pilnie potrzebowały pomocy przy przygotowaniu ostatnich potraw, bo inaczej by się nie wyrobiły- jakieś tam problemy z padniętą lodówką były, do tego kuchenka zaczęła na sali szwankować. Ogólnie gorąco było- a następnego dnia wesele w założeniu na 100 osób ![]() I tak kroiłam, kroiłam, kroiłam... Moje paznokcie wołały o pomstę do nieba! A ile razy ja się zacięłam! Najgorsze jest to, że nie było czasu już latać po kosmetyczkach i musiałam sobie sama radzić z poprawieniem tych paznokci- dobrze, że nie miałam doklejanych, tylko długie, naturalne i elegancko pomalowane. Po prostu niektóre musiałam przypiłować, ogólnie wyrównać, wtedy zostały ponownie pomalowane przez moją siostrę, ale już bez żadnych wzorów tylko tak- jednolicie i ładnie. Szkoda tylko, że wszystkie ranki od zacięcia nożem dawały się we znaki- szczypało, bolało, ale przecież w plastrach na ślub nie pójdę. Po tym doświadczeniu postanowiłam sobie, że nie chcę całego zamieszania z przygotowywaniem wesela samemu- zatrudniając kucharki, pilnując, pomagając im... Płacę i mam gotowe- na szczęście moja Mama i rodzice Tż- ta podzielają moje zdanie. Stwierdziłam też, że wolę mieć wszystko skromne, ale zrobione po swojemu i bez nadużywania cudzej pomocy- a rodzina po prostu trochę się "pobawi" przy strojeniu ![]() ![]() W ogóle w mojej najbliższej rodzinie (Mama, siostry, brat, ich dzieci) panuje taka niepisana zasada, że wesele to szczególna okazja, że nikt nikogo nie pyta, tylko od razu włącza się w pomoc. Wiem, że podzielimy się zadaniami, ktoś pojedzie na salę dopilnować, czy wszystko jest na swoim miejscu, ktoś znów odbierze dekoracje, ktoś inny zrobi coś innego- ale będzie super ![]()
![]() |
![]() |
#188 |
Zakorzenienie
|
U nas kucharka ma kilka swoich osób do pomocy więc rodzina + pomocnicy to trochę nas będzie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, a jak zapatrujecie się na kwestię pożyczania elementów dekoracji, czy stroju ślubnego?
To też jakaś forma oszczędności (bez przesady oczywiście ![]() Szkoda, że u mnie w najbliższej rodzinie nie było od dawna ślubu, bo chętnie skorzystałabym właśnie z dekoracji, które są strasznie drogie ![]() A tak w ogóle, to ja na przykład dużą uwagę przywiązuję do pamiątek rodzinnych. Podoba mi się ta tradycja/ ten zwyczaj (broń Boże nie traktuję tego jako przesądu ![]() Coś nowego- chyba najłatwiejsze do wykonania, bo mój strój będzie w zasadzie cały nowy. Coś starego- to dla mnie najbardziej miły drobiazg- mam pierścionek po mojej Babci, której niestety nawet nie zdążyłam zapamiętać, bo zmarła, gdy miałam roczek. Mój Dziadek kupił go Babci, gdy przebywał w sanatorium. Ma jakieś 25- 30 lat, nawet więcej. ![]() Coś pożyczonego- no właśnie staram się coś wymyślić. Zbyt mało ślubów! ![]() ![]() Coś niebieskiego- pewnie będzie to jakiś element podwiązki ![]() Pamiętam, że moje siostry podzieliły się welonem- miały ślub rok po roku, ale to było dawno temu... A moje przyszłe szwagierki to w ogóle miały wspólnotę stroju i akcesoriów- diadem, biżuteria, ozdoby... ![]() ---------- Dopisano o 07:35 ---------- Poprzedni post napisano o 07:17 ---------- I jeszcze co do pomocy- wielka szkoda, że nie mam wśród znajomych wiżażystek, manicurzystek i fryzjerek (oj, moja siostra jest fryzjerką, ale już mi powiedziała, że nie podejmie się zrobienia fryzury ślubnej dla mnie, bo to dla niej za duża odpowiedzialność ![]() Jak sobie pomyślę o tych wszystkich cennikach, z którymi już od jakiegoś czasu się zapoznaję, to dostaję gorączki ![]() W moim mieście jest sporo salonów, ale albo już słyszałam opinie (i widziałam efekty) spartaczonej roboty, albo przeraziła mnie kosmiczna cena (220 zł za fryz. ślubną- nigdy...). Nie pójdę przecież od tak sobie do pierwszego lepszego salonu i zdam się na zamysł artystyczny fryzjerki ![]() ![]() Nie wiem jak Wy, ale na tyle się cieszę, że nie chcę mieć sztucznych paznokci, czy wielkiego malowidła na twarzy- mam delikatną (i alergiczną) cerę a szponów nie znoszę- będę miała naturalne, pomalowane. Mój Narzeczony sam jest zaskoczony tymi wszystkimi cenami, ale i tak wczoraj mnie pocieszył i mówił, że dla niego mogę iść do ślubu nawet zupełnie "niezrobiona", bo i tak będę jego ![]() Nie wiem, czy się cieszyć czy płakać. A, pochwalę się, że dostałam nareszcie pracę ![]() ![]() ![]() ![]()
"Bezapelacyjnie... do samego końca- mojego lub jej..." http://s7.suwaczek.com/20120609290113.png Edytowane przez asienka_1005 Czas edycji: 2011-09-24 o 06:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 07:46 ---------- Poprzedni post napisano o 07:41 ---------- Cytat:
![]() Co do wypożyczenia ozdób- bardzo dobry pomysł! Nie raz słyszałam o wypożyczalniach pokrówców na krzesła czy wazonów itp. Co potem zrobić z tymi kupionymi tonami dekoracji? Oczywiście nie wszystko może pasować do naszej wizji więc coś tam można kupić ![]() ![]() To samo z biżuterią ![]()
![]() |
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
Btw ostatnio usłyszałam od cioci jak można zaoszczędzić na makijażu ślubnym
![]() Jej znajoma zapisała się do sephory na dzień ślubu na makijaż wieczorowy (nie przyznała się, że to ślubny) i zapłaciła za makijaż 30zł :P Podobno była bardzo zadowolona i makijaż utrzymał się całą noc, więc jeśli się pokombinuje można coś fajnego wymyślić ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
Ja też bym na to nie wpadła ale myślę, że to dobry pomysł
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Zadomowienie
|
Warto spróbować- nawet przed jakąś okazją typu wesele u rodzinki czy inna impreza
![]() ![]()
![]() |
#195 |
Zakorzenienie
|
No dokładnie, tylko trzeba się wcześniej zapisać, bo podobno jest dużo chętnych, w końcu 30zł to nie majątek
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Zadomowienie
|
Raz że nie majątek, a dwa u kosmetyczjki wcale się mniej nie zapłaci
![]()
![]() |
#197 |
Zakorzenienie
|
no kosmetyczka to trochę bierze za makijaż
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Zakorzenienie
|
To zależy bo moja makijażystka, jakby to tak skrupulatnie liczył nie wiem czy nie wzięła podobnie (30 zł) licząc oczywiście sam mój makijaż. Fakt że była to koleżanka mojej siostry ale może tez macie takie znajome
![]()
![]() |
#199 |
Zakorzenienie
|
Ja już uruchomiłam wszystkie możliwe znajomości i niestety nie mam nikogo znajomego
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Zadomowienie
|
Zawsze może nam nasz Tż maznąć mejkapa
![]() ![]()
![]() |
#201 |
Raczkowanie
|
Z tego, co ja się dowiadywałam, jest taka opcja w perfumerii Douglas, że płaci się 70 zł, oni wykonują makijaż a do tego- za tę cenę- można wybrać jakiś kosmetyk. Bądź- kupuje się coś z kosmetyków za kwotę przynajmniej 70 zł i w zamian za to oni robią makijaż. Na to samo w gruncie wychodzi.
Cena dla mnie jest- nie powiem- do przejścia, jedna z niższych jeśli chodzi o makijaż w moim mieście. Ale jest druga strona medalu- ja nie mam pewności, czy zrobi mi ten makijaż ktoś profesjonalny, Owszem- można trafić na kogoś z "zewnątrz- czyli jakiegoś profesjonalnego makijażystę. Ale jest też opcja, że będą tam obecne tylko dziewczyny z obsługi, które po prostu "lubią" malować ![]() ![]()
![]() |
#202 |
Zadomowienie
|
Lepiej mieć sprawdzoną osobę. Może i ta z Douglasa będzie ok, ale ja bym wcześniej sprawdziła. Nie lubię nic w ciemno. To zbyt ważny dzień. Coś Ci ktoś schrzani a potem biegaj i szukaj na gwałt kosmetyczki o nie..
![]()
![]() |
#203 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() A próbny to na ogół 80 zł. A popróbować trzeba ![]()
![]() |
![]() |
#204 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#205 |
Zakorzenienie
|
No właśnie trzeba coś kombinować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Zakorzenienie
|
Dopisek do mojej poprzedniej wiadomości i odnośnie makijaży za 120 zł.
Naprawdę warto szukać, szukac, szukać makijażystki po znajomych. Ja za makijaż próbny, ślubny, paznkocie żelowe, makijaż mojej mamy i bratowej zapłaciłam 120 zł więc po Waszych informacjach widze że to było mega tanie, a makijaz trzymał się całą imprezę i nawet rano szkoda było go zmywać ![]() Albo szukajcie dziewczyn które się oglaszają na necie, które sie dopiero uczą, stażystki itp, napewno będa tańsze tylko oczywiście brać z makijażem próbnym.
![]() |
#207 |
Zadomowienie
|
witajcie jestem narzeczoną od sierpnia tego roku i powoli się przymierzamy na wesele i ślub, nie mamy jeszcze daty chcieliśmy mieć zimowy ale nie uda się bo Tż ma żałobę więc będzie wiosną albo poznym latem. Oboje chcemy skromnie w miarę chyba będzie cywilny bo z kościelnym będziemy mieli problem (ksiądz nie za bardzo..:/). Oczywiście do 50 osób na weselu maksymalnie, bez orkiestry, z dj. Jak rozmawialiśmy o tym z naszymi rodzicami to oczywiście byli zdziwieni,że jak to? jaa jedyna córka w rodzinie a Tż jedyny syn.... nie ma co żałować kasy i w ogóle tylko,że my jej nie mamy za wiele większość będzie płaciła teściowa. Nie wyobrażamy sobie zapraszać całej rodziny, z niektórymi i tak nie utrzymujemy kontaktu. Byłam raz na weselu u jakieś dalekiej ciotki którą pierwszy raz poznałam na ślubie!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Zadomowienie
|
Nie można lekceważyć rodziców ale to Wasz dzień i Wasze zdanie jest najważniejsze
![]()
![]() |
#209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Zadomowienie
|
ponieważ mieszkamy daleko od swojej parafii i nawet nie mielibyśmy kiedy np, uczęszczać na nauki przedmałżeńskie no i mam takiego księdza, który raczej nie da nam ślubu ponieważ już jedna para w podobnej sytuacji chciała wziąć u niego ślub ale się nie zgodził bo nie mieszkali w tej miejscowości co za tym idzie nie chodzili do niego do kościoła, już wiele było na niego skarg on nawet nie pozwala być chrzestnym! moja siostra mieszka w warszawie i miała być chrzestną, chciała wziąć od niego dokument bierzmowania ale ksiądz jej powiedział że jak tu nie mieszka to niech sobie zrobi bierzmowanie w warszawie...ehh kolejny powód to kasa za cywilny zapłacimy 80zł a kościelny ponad tyś
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:11.