![]() |
#181 |
Zakorzenienie
|
Dot.: praca a płaca
Ot prosty przykład
![]() ![]() A płaca min wtedy to było coś 600 zł z groszami. Że teraz, to wypas w porównaniu. Nie zmienia to oczywiście faktu, że żywność podrożała, ale przynajmniej łatwiej pachnieć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:44 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ---------- Cytat:
![]() ![]() Konkurencja też robi swoje ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Zakorzenienie
|
Praffda. Na szczęście jest Allegro
![]() Jak sobie przypomnę, że ze studenckich głodowych funduszy supłałam 40 zł na podkład Maybelline, 60 na Loreal...O_o (to było przed aukcjami). Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2011-11-19 o 15:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Już chyba nigdy bym nie kupiła kosmetyku po normalnej, sklepowej cenie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Raczkowanie
|
Post edziebe (czy jak mu tam) jest calkiem rzeczowy.
Sa 2 prawdy: 1. Ci, ktorzy sa obrotni i ogarnieci, chocby i skonczyli europeistyke z socjologia, to prace znajda. 2. Ci, ktorzy nie sa obrotni i ogarnieci beda biedowac na najnizszych stanowiskach jako sklepowe. Ja rozumiem zal - ze prosty czlowiek, ktory nie jest obrotny nie moze sie utrzymac. Stad powstal ten slynny "ruch oburzonych". Dlatego tez w krajach, ktorych rzad boi sie rewolucji, wybuchu wojny domowej, obywatelom zyje sie niezle. Bogaci nadal sa bogaci i maja wiekszosc, biedni nadal maja mniej ale ci biedni zyja na przyzwoitym poziomie. W Polsce imo nie potrzeba jednak rewolucji tylko zmian. Ale zmiany kosztuja. Po to, by zylo sie lepiej pozniej - teraz trzeba zacisnac pasa. Ale polacy pasa zaciskac nie lubia. Podwyzszenie placy minmalnej jest zaprzeczeniem tego, co napisalam. Mysle, ze mimo iz to wiecie - nie chcecie przyjac to wiadomosci tego, ze Polska nie jest krajem rozwinietym. To nie Niemcy, Francja, USA czy Japonia. Tak jak Bangladesz czy Ukraina nie sa Polska. Po prostu nie ten poziom rozwoju i chocby ten watek rozrosl sie do rozmiarow encyklopedii - drugiej Japonii tutaj nie bedzie. Moze byc - na przestrzeni powiedzmy pol wieku moze byc. Ale to by oznaczalo ogromna harowke i wyrzeczenia ze strony spoleczenstwa, ktore nie jest na to kompletnie przygotowane. Wlasnie jestesmy swiadkami tego, jak Wizazanka wspolczuje ciezarnej (ale zdrowej!) kolezance, ze musi do pracy chodzic (jak mniemam kartofli nie kopie tylko jest to praca biurowa), wiec o czym my rozmawiamy? Tak - za granica jest lepiej, gdzie indziej gorzej i ten stan rzeczy sie szybko nie zmieni. Obrotnym bedzie sie zylo niezle, czesc wyjedzie za granice a reszta bedzie biedowac. Nie ma co plakac nad losem biednej sklepowej, ze grosze zarabia. Swoja droga - u mnie w Tesco sa juz automatyczne kasy. Wszystko idzie szybciej, sprawniej... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() No ale to zupełnie inna sprawa, a zarobki w szpitalach nadal marne... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do zaciskana pasa to Polacy to robią od zawsze. Myślę, że cały ten kryzys też tak nas nie uderzył bezpośrednio bo my jesteśmy przyzwyczajeni do skromnego życia. Taki Grek by u nas tygodnia nie wytrzymał. Nawet kawa/proszki do prania itp. tych samych producentów są gorsze (w sensie słabsze) wysyłane do Polski a lepsze do Niemiec i to w tej samej cenie co u nich albo jeszcze drożej u nas sprzedawane. Rozwijamy się, ale ile rzeczy jest zrobionych nieudolnie, ile jest niepotrzebnych przeszkód żeby chociażby otworzyć własną firmę w tym kraju to jakaś masakra. A podwyższenie płacy minimalnej wcale nie wyjdzie wszystkim na dobre. Ilu to już pracodawców nie chce dawać umów o pracę, tylko ciągłe umowy zlecenie tudzież o dzieło, bo jakby mieli dać tyle pracownikowi ile wynosi minimalna plus opłacić wszystkie składki to by nie wyrobili finansowo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Natomiast uważam, że nie powinnaś mówić, że na UM nie ma ludzi inteligentych lub jest dużo nieinteligentnych, bo są, jest takich większość, a czyjeś poglądy na jakieś tematy nie mają nic do inteligencji i teraz to Ty pokazujesz swoją (nie) inteligencję opowiadając takie rzeczy. Poza tym nie znasz chyba osobiście nikogo z UM, nie przebywasz z nim więc skąd taki pogląd? To, że ktoś ma inny pogląd na życie niż niektórzy, to, że widzi inaczej pewne sprawy raczej nie jest brakiem inteligencji. Nie wiem czy lenistwem lekarzy można nazwać to, że bardzo dużo pracują... Lenistwo to chyba jakby pracowali bardzo mało... A lenistwem nie jest też nie wypisanie skierowania bo to nie od niego zależy jaki jest limit... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zycie w warszawie az takie drogie nie jest (mieszkalam), normalnie sa tam biedronki lidle i inne takie, ubrac sie mozesz w sieciowce typu h&m za podobna kwote co w krakowie np., imprezy troche podobno kosztuja, ale na nie z kolei nie ma co chodzic, bo sa dosc bufoniaste. Fryzjer moze byc troche drozszy, ale chyba nie planujesz ciac wlosow co tydzien, paliwo i komunikacja miejska koszt porownywalny z innym duzym miastem w Polsce. Ja w kosztach zycia nie widzialam specjalnej roznicy z Krakowem (tylko takie mam porownanie, nie wiem ile kosztuje zycie na polskiej wsi czy w malym miasteczku). Mi sie wydaje, ze duzo osob narzeka na droga Warszawe, bo taka przeprowadzka dla wielu oznacza usamodzielnienie a samodzielne zycie jest zawsze drozsze niz z rodzicami np. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Rozeznanie
|
Kwiatku, posiedzisz trochę w tym środowisku to zauważysz, że idiotów jest tam niemało. A ta śpiewka o tych trudnych zaliczeniach - proszę Cię, to tylko źle o Tobie świadczy, jak tyle czasu na to marnujesz. I prawda jest taka, że większość materiału jest kompletnie niepotrzebna i opanowanie go wcale nie świadczy o kompetencjach lekarza. Ja się nieraz spotkałem z tym, o czym piszą wizażanki, choć może nie w tak dosadnej formie. Ale jednak.
---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ---------- A co do reform - to dopóki nikt nie dobierze się do tyłka klerowi i KRUSowi, to niewiele da się zrobić w tym z pewnością pięknym kraju ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Raczkowanie
|
Ja nie napisałem że jestem ekspertem...
użyłem takiej formy retorycznej " Jestem ekspertem i jako taki dziele się swoimi umiejętnościami i wiedzą. " jako przedstawienie roli lekarza którym pragnę być. W żadnym razie nie uważam się za eksperta i wiem że przede mną wiele pracy i nauki , a jedynie mam nadzieje że nim zostanę. Uważam że ktoś od kogo zależy życie ludzkie powinien zarabiać jednak więcej niż 1700 czy 1300 zł jak bywało w latach 90' ... To że wśród lekarzy zdarzają się osoby pazerne , chamskie i obłudne to prawda ale nie można generalizować i przyjmować ich za obraz całego środowiska. A co do poziomu studiów oraz poziomu wiedzy i inteligencji studentów to proszę mi wskazać chociaż 1 kierunek o tak wysokich progach oraz ilości wiedzy niezbędnej do pochłonięcia i nie mówicie że prawo ma więcej lub podobnie bo mam znajomych studiujących oraz nawet takich którzy studiowali i przenieśli się na medycynę wiec wiem ze to nie do końca prawda chodź w porównaniu do wielu kierunków mają też dosyć ciężko ... Co do reform to również uważam że kościół powinien stracić przywileje a KRUS zostać zlikwidowany Edytowane przez ebedziebe Czas edycji: 2011-11-19 o 19:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Często gęsto nie wiedzą podstawowych (sic!) rzeczy z poza swojej specjalizacji. A przecież każdy z nich musiał na studiach musiał przyswoić wiedzę ogólną najpierw. Nie chce mi sie tu wypisywać moich doświadczeń - poczytaj w internecie. Moja koleżanka teraz wygrała sprawę ze szpitalem, który wysłał jej ojca ze złamanym kręgosłupem do domu . Twierdzili,że nic mu nie jest. Robiono mu prześwietlenia etc ale nic nie potrafili wykryć. Druga koleżanka chciała będąc dziewicą zrobić sobie cytologię. 3 ginekologów powiedziało jej,że się nie da. Dopiero 4 jej zrobił Przykłady mogę mnożyć, ale jaki to ma sens Cytat:
![]() W naszym kraju poziom studiów drastycznie się obniżył na wszystkich kierunkach. Kiedyś było niemożliwością ukończyć studia i nie mieć opanowanego programu. Teraz to norma. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Rozeznanie
|
dawidowskasia - to co mówisz jest bez sensu. Skoro teraz obniżył się poziom studiów, to dopiero za 10 lat specjaliści będą niedouczeni z wiedzy ogólnej.
ebedziebe - farmacja, biotechnologia. Wiem, widziałem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Natomiast, jak wcześniej wspomniałam, poziom nauczania obnizył się nie tylko na AM ---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ---------- Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do "śpiewki o trudnych zaliczeniach" to nie rozumiem o co Ci chodzi ? Nigdzie nie napisałam, ile "marnuje" na to czasu, tylko, że jest dużo i w porównaniu z innymi kierunkami na zaliczenie na trzy trzeba mieć 70%. Co do materiału, zgadzam się, że na prawdę szczególnie na pierwszych latach (I, II i trochę IIIrok) to dużo można by obciąć z materiału, bo nijak się niektóre rzeczy mają do pracy przyszłego lekarza... ale chyba na każdych studiach są jakieś przedmioty zupełnie nie potrzebne, takie "zapychacze", co nie zmienia faktu, że trzeba się tego uczyć ![]() EDIT: nawet jeszcze kilka lat temu były niższe progi na UM, teraz jest tendencja wzrostowa. Moja koleżanka, która już skończyła studia jak na nie zdawała to trzeba było mieć 190/300, jak ja zdawałam i teraz na 3 przedmiotowe uczelnie 250, na te trochę gorsze 230... Edytowane przez kwiatek101 Czas edycji: 2011-11-19 o 19:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Raczkowanie
|
Co do farmacji się zgodzę , a co do biotechnologi to częściowo - tu jest bardzo duży rozrzut w zależności od uczelni ale bywają takie gdzie poziom jest naprawdę wysoki .
Ogólnie jeżeli człowiek włoży całe swoje serce , będzie naprawdę dobry w tym co wykonuje a czasem wykorzysta nadarzające się okazje by z odwagą próbować zmienić dobre na lepsze to prędzej czy później mu się uda. A to czy prędzej czy później to już zależy od kraju , od ukończonych studiów oraz tez poniekąd szczęścia . A tak na zakończenie dodam że, wyznaje pogląd iż 100% humaniści i 100% umysły ścisłe to odosobnione przypadki a na runku pracy najlepiej mają jednak ludzie pośredni . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Rozeznanie
|
Wszyscy moi znajomi mówią, że jak się już dostaniesz na medycynę, to ją skończysz. Tak więc nie trzeba wkuwać 100 stron dziennie. Prawdę mówiąc nie trzeba nawet, jak chcesz zdać wszystko w pierwszych terminach, ale to może i dobrze, jak ktoś ma szczególne zapędy do wkuwania.
Nie wiem, czy dawidowskasia ma rację, bo nie wiem, jaki był poziom kiedyś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() I ja się bynajmniej nie czepiam tego, że ktoś za swoją pracę chce mieć dobrą i bardzo dobrą płacę, kto by nie chciał. Ale a propos tego tak zwanego powołania zawód lekarza jest taką profesją, że aby wykonywać ją dobrze trzeba czegoś więcej niż tylko przysłowiowego ''kasa misiu kasa''. ![]() A 1500 netto na starcie w pracy to niejeden by chciał, niestety. Niestety, w sensie nawet tego nie ma. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-11-19 o 20:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#200 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jezeli jakikolwiek lekarz cos wyklucza na 100% bez uprzedniego sprawdzenia to dla mnie dupa a nie lekarz. Poza tym mieszkalam w paru krajach poza PL i szczerze mowiac wizyty u lekarzow specjalistow nigdzie mi sie tak nie podobaly jak w Szkocji. I nic za to nie zaplacilam, a zapisanie sie do NFZtu ichniejszego trwalo 30 min. Malo tego wszystkie antybiotyki dostalam za darmo, wszystkie badania za darmo i na miejscu. A w Pl nawet jak szlam prywatnie to musialam na nie poczekac, a juz na pewno poczekac na wyniki co najmniej 3 dni. tutaj? byly po 15 minutach bo w przychodni jest od razu laboratorium...zyc nie umierac. Jedno co mi sie nie podoba to na wszelkie przeziebienia i w UK i we Francji podaja paracetamol w ilosciach zabojczych. ale i u nas apap sie cpa na potege i bez recepty wiec chyba mozna wyrownac poziom. I oczywiscie - zarowno tutaj, jak i w Pl mozna trafic na konowala i bardzo dobrego lekarza. ---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Kwiatku, zapewniam Cię, nie trzeba 100 stron dziennie. I nie jest tak, że jak ktoś się dostanie, to kuje i nie wylatuje. Uwierz, widziałem na własne oczy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
BAN stały
|
Wydaje mi się, że poziom na uczelniach spada, bo zmniejszanie liczby godzin wykładów/ćwiczeń nie przekłada się na zwiekszoną jakość nauczania; a jeśli prowadzący zaczęliby masowo wywalać studentów jako ''nietrzymających określonego poziomu'' to bardzo szybko nie mieliby sami pracy. Czy kierunek medyczny ma identyczną czasowo siatkę zajęć, jaką mieli studenci 25 lat temu? Gdzie można znaleźć dane na ten temat?
Z 2 str, spotykam się juz z rewelacyjnymi opiniami, ze np. można studiować medycynę i pracować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Zadomowienie
|
ha ha
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
I oczywiście zdarzały się "przypadki z nazwiskiem", które g wiedziały, ale w tym temacie nic się nie poradzi. Nigdzie. A jeśli chodzi o Wasze/Moje niezadowolenie z wiedzy, czy traktowania pacjentów to w dobie dzisiejszej konkurencji robię wywiad środowiskowy i nie mam niespodzianek. Mając na myśli leczenie prywatne. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Rozeznanie
|
Moja osobista koleżanka robiła tak od 3 roku i skończyła studia.
Co do tego, że "każdy" zda, to rzecz jasna przesada. Ale trzeba naprawdę NIC się nie uczyć, żeby zostać wywalonym. Ewentualnie jest ryzyko powtórki roku, ale to naprawdę mały procent. Z takich powodów na pewno nie odpada więcej niż co dziesiąty student. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2011-11-19 o 20:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Naprawdę, gimnazjum jak nic. ![]() ---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-11-19 o 20:56 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem i nie wątpię Twoim słowom, chodziło mi jednak o coś innego. Chodząc do właściwego lekarza i skierowanie na zabieg dostaje się bez problemu, czekania, i opieka w szpitalu jest potem dobra. Że sama operacja opłacana jest przez NFZ to oczywiste, jednak dostać się do tego szpitala jest lepiej nieenefzetową drogą. Nie miałam doświadczenia z zabiegami ratującymi życie, być może z tym jest inaczej.
No a co do przypadków nie wymagających ingerencji szpitalnych, to również wierzę wyłącznie w opiekę prywatną. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:45.