|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
Pokaż wyniki sondy: Jak długo poszukujesz pracy? | |||
od niedawna (mniej niż 3 miesiące) |
![]() ![]() ![]() ![]() |
78 | 28,89% |
3 - 6 miesięcy |
64 | 23,70% |
Ponad pół roku |
38 | 14,07% |
Ponad rok |
49 | 18,15% |
Ponad 2 lata |
20 | 7,41% |
Ponad 3 i dłużej |
21 | 7,78% |
Głosujący: 270. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#181 | ||||
Zakorzenienie
|
Dot.: BEZROBOTNI łączmy się. Część IV
Cytat:
Cytat:
Także jak najbardziej popieram szukanie pracy po znajomosci. W koncu to nie oznaka słabości i nieudolności, ale wrecz przeciwnie - oznaka, ze ktos darzy nas na tyle duzym zaufaniem, by powierzyć nam stanowisko i ręczyć za nas swoją głową i honorem, że go nie zawiedziemy. Cytat:
Moja koleżanka wysłała jakiś czas temu CV na ogłoszenie z gumtree. Tego samego dnia została zaproszona na rozmowę, a po 2-3 już tam pracowała. Liczą się chęci. Obecnie dalej tam pracuje, zarabia 10 zł za godzinę na linii wychodzącej, wciska ludziom jakies koce, garnki i inne ksiazki. Jest osoba z natury raczej normalna, niezbyt przebojowa, ale sobie radzi, nie narzeka. Ma umowe zlecenie. To jest jej pierwsza praca, także się da... Cytat:
Ja zawsze byłam pewna swego, ale przy tym skromna, co dało się chyba zauważyć, nie przyjmowałam postawy: ja wiem wszystko najlepiej i zaplaccie mi za te wiedze, bo inaczej wychodze i mam was gdzies. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#182 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#183 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#184 |
Strzelaj lub emigruj!
|
Może trochę zoffotopuję, a może i nie, bo widzę, że się przewinął temat "pracy na zastępstwo", czyli pewnie za kobietę w ciąży.
Jak już pisałam jestem na stażu. Siedzę w biurze z dziewczyną, która pracuje na zastępstwo za inną kobietę w ciąży. No i dzisiaj zawitała do nas ta właśnie dziewczyna w ciąży i połowę czasu w pracy zawracała nam głowę i opowiadała o wszystkim i o niczym. Widziała, że nie mamy czasu i jej nic nie odpowiadamy, ale nadal paplała bezsensu. Po 3 godzinach gadaniny stwierdziła :" Nie chce mi się wracać do domu, bo mi się nudzi a nic ciekawego w tv nie ma". Myślałam, że mnie szlag trafi!! To po co poszła od razu na zwolnienie jak jej sie nudzi?? Mówi się o tym jak źle pracodawcy NAS traktują. A jak my ich traktujemy?? Jak kobieta się dowie, że jest w ciąży to na drugi dzień nie przychodzi do pracy tylko przynosi L-4 "bo jest w ciąży" Rozumiem nie chodzić do pracy jak ciąża jest zagrożona/kobieta źle się czuje/praca jest ciężka. Ale przy biurku?? Ok, można powiedzieć pracodawcy że się jest w ciąży i chodzić do pracy i dać pracodawcy czas na "przygotowanie się"- wtedy może zatrudnić kogoś innego i w czasie ciązy bedzie ta kobieta mogła uczyć inną osobę co robić itp. Mam wrażenie, że kobiety jakby mogły to by w dniu zapłodnienia L4 przyniosły. I wcale mnie nie dziwią pytania na rozmowie o pracę - czy chcę mieć dzieci. Pracodawcy po prostu nam się "odpłacają" tym, jak my ich traktujemy. Wiem, że tym postem włożyłam kij w mrowisko, ale taka jest prawda. Myślałam, że mnie szlag trafi po tym dzisiejszym zajściu.
#185 |
Zakorzenienie
|
Nie dziwie Ci się .. do mnie jakby przyszła osoba która jest na L4 a dokładniej kobietę w ciąży i po tygodniu narzekała, że jej się nudzi to nic tylko rozstrzelać..
3 godziny u Was siedziała ? ja je*&^
#186 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I ja to popieram ![]() Ja się nie obruszam na to pytanie, mimo że prawnie powinnam, ale rozumiem pracodawcę, który widząc kobietę ok 30 zastanawia się jak szybko pojawi się nowy członek społeczeństwa i ile go to będzie kosztować |
|
![]() ![]() |
![]() |
#187 |
Rozeznanie
|
w call centre można zarobic tyle, oczywiście zależy który,
generalnie takie sa stawki w cc, choć raz zadzwonił do mnie pan i mi proponuje jakies 5zł wiec mu powiedziałam, że stawka jest za mała i dziękuję, w krakowie byłam na rozmowie, do universal agent bodajże, nie jest to firma zajmująca się telekomunikacja, ale raczej wysyłaniem ludziom różnych akcesoria bielizny, książek itd zalezy na co zamówienie podpisza, praca polega na dzwoninie do ludzi prezentowaniu przedmiotu i proponowanie wysyłki, przy czym płaci sie tylko na wysyłkę. tutaj w katowicach byłam zaproszona do ☠☠☠☠☠, ogólnie to wg mnie ok i umowa o prace i stawka dobra + premia. z tego co widze to rynku śląski dużo się ogłosza transacta i telemedycyna i sociobiznes ja jednak chcialam inna prace i w rezultacie nie decydowalam sie na to te firmy tez musza byc konkurencyjne wzgl. siebie, a na czym jak nie na płacy mogą być. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#188 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
5, 5 godziny ![]()
![]() |
#189 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#190 | |
Zakorzenienie
|
no to kobita ma zdrowie jak dzwoń skoro potrafi pierdzielić przez prawie 6 godzin bez sensu .. - cofnąć jej L4
![]() Cytat:
![]() |
#191 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
W minutę bym dla takiej wypowiedzenie uszykowała.
![]() |
#192 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaż - żebyśmy się nie zdziwili co się stanie po 'macierzyńskim' XD
![]() |
#193 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
To jest instytucja państwowa więc jej raczej nie wywalą.
![]() |
#194 |
Zakorzenienie
|
no to takie się moga 'rozmnażać' do woli.
#195 |
Strzelaj lub emigruj!
|
#196 |
Zakorzenienie
|
Może trochę przesadzacie z tą ciężarną. Można iść na L4 i przyjsc sobie do pracy zobaczyc, co slychac i ponarzekac, ze sie czlowiek nudzi. Może kobieta ta faktycznie gorzej sie czuła lub czuje sie zwykle dobrze, ale ma napady boleści, mdłości itd. wiec woli miec L4, zeby nie spotkala ją żadna przykra i krepujaca sytuacja w ciagu dnia w pracy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#197 |
Zakorzenienie
|
Gdyby faktycznie miała wymioty, bóle .. to khloe by to zauważyła w ciągu 5,5 h
![]() Owszem można przyjść do miejsca pracy i pogadać ale przesiadywać tam 'pół dnia' to lekka przesada..
#198 |
Zakorzenienie
|
Czepiacie sie tych 5.5 godzin. Ja, jeśli miałabym obawy przed problemami typu wymioty, to na pewno wzielabym na jakis czas L4. Wiadomo, że pewne dolegliwosci pojawiaja sie rano, potem albo sie powtarzaja, albo nie, ale to loteria. Takze mnie akurat to nie dziwi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#199 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
![]() Nie mam litości, oj nie mam! ![]() ![]()
![]() |
#200 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niestety jej się nie spodobało i .. teraz truje dupsko innym.
![]() |
#201 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Z telemedycyny też do mnie dzwonili, tzn miałam połączenie nieodebrane, 15 min później oddzwoniłam i pani mówi, że prawdopodobnie dzwoniła mnie zaprosić na rozmowę, ale już nie ma miejsc ![]() Na socio nawet nie wysyłałam, bo wygooglowałam, że to telemarketing, a na takie oferty raczej nie wysyłałam. Raz mi się zdarzyło wysłać cv na telemarketing, wiedząc, że to to, bo zainteresowała mnie działka - sprzedaż win ![]() jeszcze słowo o pracy "po znajomości" - też nie uważam tego za coś złego, o ile ktoś się faktycznie do tej pracy nadaje. Ja w ten sposób dowiedziałam się o pracy 2 razy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#202 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Bez znajomości to wieksza satysfakcja, ale jakbym miala prace po znajomosciach to tez bym sie cieszyla |
|
![]() ![]() |
![]() |
#203 |
Zakorzenienie
|
Ogólnie coraz powszechniejsze jest,że jak praca jest "po znajomości", to za tę poleconą osobę się ręczy-i oczywiście poleci się kogoś odpowiedzialnego i kompetentnego, a nie tylko "znajomego".
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 |
Raczkowanie
|
ja bym się spaliła ze wstydu, jakby ktoś mnie polecił a w pracy byłabym do d*** i na miejscu tej osoby polecającej tez na pewno nikt by nie chciał być
|
![]() ![]() |
![]() |
#205 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wprawdzie nie wiem, czy szukasz pracy czy chcesz zmienić (aż tak nie wczytywałam się w wątek przez ostatnie dyskusje), ale jakby co informuję, że we wrocławskich sądach jest aktualnie kilka ogłoszeń ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#206 |
Zakorzenienie
|
I właśnie o to chodzi,dziś żeby dostać pracę po znajomości trzeba wg mnie być dobrym w tym,co się robi-na samych znajomościach człowiek nie ujedzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#207 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Serio? ![]() ![]() Chyba za wybredna byłam i teraz mam ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#208 |
BAN stały
|
Ja byłam z koleżanką w tym roku na konkursie w sądzie na staż . Oprócz testu było wiele zadań otwartych do zrobienia. Wymagali znajomość 3 ustaw, ale na teście pytania były z całego prawa, bardzo mało z tych ustaw, których znajomość wymagali. Zadania otwarte były mniej więcej takie, że powołując się na konkretną ustawę napisz do uczestników rozprawy zawiadomienie o zakończeniu rozprawy i poinformują ich o wynikach rozprawy. Czy powołując się na konkretną ustawę, nie było podane na jaką napisz pismo do banku z prośbą o ujawnienie informacji o np wysokości konta ich klienta, przeciwko ,któremu toczyła się rozprawa. Bardzo prawnicze terminy były używane. Coś w tym stylu były zadania , tylko dokładnie nie pamiętam, bo to było w maju, trochę mogłam pokręcić. Drugi etap, to było sprawdzenie szybkości pisania na komputerze.
Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2011-12-16 o 08:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#209 |
Raczkowanie
|
Moja mama urodziła troje dzieci. W czasie ciąży pracowała do 8 miesiąca i nie narzekała - pracowała, jeździła samochodem, miała spotkania z klientami, załatwiała sprawy w urzędach i to trzykrotnie... Ciąża to nie choroba.
|
![]() ![]() |
![]() |
#210 | ||
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ---------- Cytat:
Śmieszne to jest ale niestety prawdziwe. Jestem aktualnie na stażu w Prokuraturze i nic takiego nie miało miejsca. Po prostu poszłam i się spytałam, czy wezmą mnie na staż i się zgodzili. \I owszem, pomimo tego, że jestem tam krótko, to piszę ww. przez Tajkunę pisma. Ale nie wyobrażam sobie tego, że ktoś na wejściu tego ode mnie wymaga. Nie umiałam tego na początku robić, ale babka, która ze mną siedzi powiedziała mi:" jesteś tu niedawno, masz prawo tego nie umieć. Ale moim obowiązkiem jest, żeby Cię tego nauczyć". Nikt nie umie wszystkiego idąc do nowej pracy. Wiem też że masz rację, bo koleżanki na uczelni mi mówią, że nie ma mowy, żeby u nich ktoś się dostał na staż do Sądu bo lista wymagań jest nie do spełnienia. Rozumiem, że trzeba kodeksy umieć, ale pisać pisma- bez przesady. Kiedyś starałam się na staż do Starostwa i też takie cuda wianki odprawiali. Job interview jak do międzynarodowej korporacji, a na koniec pytanie:" czemu studzienki kanalizacyjne są okrągłe?" ![]() Boże, widzisz i nie grzmisz!
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:44.