|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#181 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Umowa ACTA – ACTA ograniczenie wolności i informacji w sieci
Cytat:
W taki sam sposób działało to wszystko zanim nei było sieci. Ktos kupował książkę, a potem przechodziła ona przez kilkanaście rąk Gdy uwazam, ze cos jest godne uwagi, naglasniam jak moge. Wcale nie uwazam, ze 'robie artystom dobrze' - tylko gdyby nie to, ze mamy youtube, o wiekszosci z nich nie bylabym w stanie uslyszec bo nikt nie ma mozliwosci pienieznych, aby pozwolic sobie na kupowanie parenastu plyt miesiecznie, gdy niekiedy ich koszt jest rowny dniowce. Sad, but true, tak sie zyje w Polsce. Zreszta, tu nie chodzi o sam proces zabierania megauploadu, torrentow, itp. Tutaj chodzi o wlasnie przywolane przez ciebie 'robienie dobrze' nie artystom, a wielkim korporacjom
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
|
|
|
|
|
#182 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Co ma korzystanie z googli do kradzieży? |
|
|
|
|
|
#183 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak ty, ale ja jeśli wrzucam jakieś zdjęcie na wizaż (nie mówie o linkowaniu) muszę je mieć u siebie na kompie. Najczęściej są to zdjęcia znalezione w internecie czyli "czyjeś" wg mojej interpretacji ACTA zabroni tego robić...
|
|
|
#184 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co ma korzystanie z googli do kradzieży - myślałam, że to oczywiste w świetle całej dyskusji, ale jak widać nie dla każdego.
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2012-01-21 o 21:59 |
|
|
|
|
|
#185 |
|
Rozeznanie
|
Pierwsza informacja, która pojawiła się na onecie w sprawie ACTA
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/haker...wiadomosc.html |
|
|
|
|
#186 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#187 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
wiem, ze wrzucali te kawalki dobrowolnie i nikt ich nie okradal, ale przestancie pisac glupoty ze artystom to nie na reke, bo to nieprawda
|
|
|
|
|
|
#188 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie skończyłam oglądać dokument o Korei Północnej, oto jeden z komentarzy:
"K...a! Ja p......e! Jak ja się cieszę, że żyje w Polsce, nawet za te podatki, drogie paliwo itp. Ale przynajmniej nikt mi nad głową nie stoi i mam wolny dostęp do mediów, informacji, mogę robić co mi się podoba. O 2 w nocy wyjść z domu i ognisko rozpalić na chodniku. I napisać komentarz na Youtubie .Pozdrawiam." Póki co, kolego. Rozumiem, że chcą wyegzekwować w ten sposób przestrzeganie praw autorskich, ale nie zgadzam się, żeby robiono to kosztem potencjalnie niewinnych osób. Wszyscy będą inwigilowani. To chore. |
|
|
|
|
#189 |
|
Zakorzenienie
|
Oczywiście jestem przeciwko podpisywaniu ACTA. Cały czas mam nadzieję, że do tego nie dojdzie - choć może jestem naiwna, bo przecież "musimy, co Europa powie..."
Swoją drogą, to trochę smutne. Ludziom nie przeszkadza system, w którym ogromna część ich dochodów jest odbierana i marnotrawiona, państwo narzuca jedyny słuszny sposób zatrudniania pracowników, wychowywania dzieci, budowania domu itp - a wystarczy zablokować stronę z darmowymi serialami i zagrozić zmianami na facebooku i nagle okazuje się, że wszyscy są wielkimi zwolennikami wolności? I do tego wielce zaskoczonymi... Przecież to nie pierwszy (i na pewno nie ostatni) raz władze próbują ograniczyć internet. |
|
|
|
|
#190 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja jestem w szoku, że ktoś w ogóle wpadł na tak absurdalny pomysł z tą ustawą... Dziś będą w stu procentach kontrolować nasze działania w Internecie, jutro skrzynki pocztowe, pojutrze rozmowy telefoniczne i SMSy a popojutrze będą chodzić za Tobą po ulicy! Dla mnie to jest paranoja! Przecież Świat od setek lat walczy o wolność, którą powoli osiąga, a tu pojawia się pomysł, żeby zrobić duży krok w tył...
Mam nadzieję, że ACTA nie dojdzie do skutku, bo jeśli tak, to będzie istna tragedia... |
|
|
|
|
#191 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#192 |
|
Zakorzenienie
|
Jak mówię komuś, kto na co dzień nie siedzi w internecie, to nie może uwierzyć, myśli że zmyślam lub wyolbrzymiam i w ogóle co za brednie.
A to jest naprawdę katastrofa, padły już 3 strony prezydenta, premiera i kogoś tam jeszcze w ramach protestu, ale my... my tak naprawdę nie możemy nic zrobić. Przecież oni mają gdzieś głos ludu i to nie od wczoraj |
|
|
|
|
#193 |
|
Zakorzenienie
|
Rozmowy telefoniczne i smsy akurat SĄ kontrolowane: co jakiś czas publikowane są raporty, z których wynika że społeczeństwo polskie jest jednym z najbardziej inwiligowanych... Świat powoli TRACI wolność, ludzie sprzedają ją po trochu za (fałszywe) poczucie bezpieczeństwa... Mam nadzieję, że całe to zamieszanie z ACTA trochę nagłośni ten problem, to byłby jakiś plus z całej sytuacji.
|
|
|
|
|
#194 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak widać dobrze to podali. Stawiam, że 1/3 obywateli będzie za, bo hamowanie piractwa brzmi dumnie i szlachetnie. Dalej wgłębiać się nie będą, bo przecież to "niezrozumiały żargon". Potem przyjdzie inwigilacja i jak zwykle będzie wielki ZONK i pomstowanie, i znów prawdą będzie, że "macie, co chcieliście". Pomijam już fakt, że wielu artystów doskonale wie, że ludzie ich ściągają i się cieszą z popularności. Wiadomo, nie wszyscy, dlatego dobrze by było ograniczyć piractwo- przynajmniej wobec tych urażonych artystów. Ale nie jakimś świstkiem tworzonym cichaczem i nieścisłym. Na pewno wiecie jak mniej więcej wygląda kodeks prawny. I ile można znaleźć kruczków. Teraz przyrównajcie to do szerokiej dowolności interpretacji ACTA i naszego rządu i... No, mi wychodzi i jak w mordę strzelił...
Edytowane przez Olivvek Czas edycji: 2012-01-21 o 22:27 |
|
|
|
|
|
#195 |
|
Zadomowienie
|
nawet interia w końcu coś napisała
![]() http://nt.interia.pl/internet/bezpie...s,1749608,1276 |
|
|
|
|
#196 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak szczerze mówiąc, to Polska wzięłaby się za poważniejsze problemy dotyczące naszego społeczeństwa, np. emerytury czy te cholerne leki refundowane! A oni kurde stwierdzili, że podpiszą jakąś głupią umowę, która sprawia, że przestajemy być wolni. Tragedia, naprawdę.
|
|
|
|
|
#197 |
|
Zakorzenienie
|
no ale - z tego wątku widać wyraźnie, że piękne hasełka na wielu ludzi działają. Przeciętny widz Polsatu/tvnu zrozumie z tego tyle, że rząd chce walczyć z piratami=złodziejami, czyli dojdzie do wniosku, że chwała im za to.
no widzisz, przynajmniej z tego wątku dowiedziałaś się, że niektórzy mają nieco trudniej, by skończyć studia, a wykładowcy za rączkę nie prowadzą ;-)
|
|
#198 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny powiedzcie mi, bo cały temat jest dla mnie średnio zrozumiały - nigdzie nie mogę znaleźć żadnych oficjalnych wiadomości. Czy wejście w życie tej umowy będzie znaczyło, że zabronione będzie korzystanie z materiałów umieszczanych w sieci przez ich twórców? Np. strony wydawnictw często umieszczają czasopisma w formie pdf. Nie wyobrażam sobie, jak przebrnę przez pisanie pracy, jeśli zablokują mi dostęp do nieosiągalnych w inny sposób, niezbędnych źródeł.
![]() Co ze stronami w stylu deviantart? Co z serwerami pełnymi muzyki, którą umieszczają tam sami artyści? |
|
|
|
|
#199 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Masz jakieś oficjalne źródło potwierdzające rewelacje o tym że za samo podejrzenie popełnienia przestępstwa będą kary? |
|
|
|
|
|
#200 |
|
Zadomowienie
|
A ja się zastanawiam, jak wyglądałoby to w praktyce... Biorąc pod uwagę liczbę użytkowników internetu, to przecież ktoś musiałby sprawdzać te wszystkie treści. Niby jak miałoby to działać?
Jest jeden plus całej tej sytuacji - może wiele osób zacznie samodzielnie myśleć i na następnych wyborach zagłosuje na kogoś nie sugerując się opiniami widniejącymi w telewizji. |
|
|
|
|
#201 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#202 |
|
Wtajemniczenie
|
Jeśli ktoś dobrowolnie publikuje swoje prace i pozwala na rozpowszechnianie ich, to nie będzie problemu, bez przesady. Podobnie z danymi z GUSu...
|
|
|
|
|
#203 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przestaną istnieć
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#204 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Studiowanie to robienie coś samemu, a nie takie prowadzenie za rączkę przez wykładowców, którzy dbają o to żeby student miał potrzebne materiały .
|
|
|
|
#205 |
|
Zakorzenienie
|
zgodnie z ACTA, nie działa zasada domniemania niewinności-jak do tej pory, w tym przypadku KAŻDEGO (czyli każdego z nas) traktuje się jako potencjalnego złodzieja, szpiegowanie co robisz, na jakie strony wchodzisz, z kim rozmawiasz (i o czym), czy przypadkiem nie wysyłasz jakiegoś pliczku na gg itp. ;-)
Walka z piractwem jest tylko przykrywką (na którą łapią się ludzie nie wgłębiający się w temat, jak widać).
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2012-01-21 o 22:33 |
|
|
|
|
#206 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do drugiego: ważniejsze wybory dopiero za 3 lata, a przecież ci nasi politycy tacy eleganccy, europejscy... |
|
|
|
|
|
#207 |
|
Rozeznanie
|
nie siejcie paniki Być może znów okaże się, że ta cała histeria jest gówno warta.
|
|
|
|
|
#208 |
|
Zakorzenienie
|
widze, ze hakerzy sie wzieli do roboty
i dobrze, chyba nic wiecej nie mozemy zrobic w ogole jak to wszystko czytam to nasuwa mi sie pytanie: gdzie ja zyje? co my mamy za rzadzacych
|
|
#209 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#210 |
|
Przyczajenie
|
'Studiowanie to robienie coś samemu, a nie takie prowadzenie za rączkę przez wykładowców, którzy dbają o to żeby student miał potrzebne materiały'
Proszę Cię. To że sprawdzi czy książka jest dostępna to jest prowadzenie za rączkę ? Lepiej by było gdyby mieli w dupie studentów, książek by nie było, ale i tak trzeba przeczytać. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:20.

i