Umowa ACTA – ACTA ograniczenie wolności i informacji w sieci - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-01-21, 21:50   #181
Callitus
Zakorzenienie

Dot.: Umowa ACTA – ACTA ograniczenie wolności i informacji w sieci

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
wiesz, to jest właśnie to czego nie pojmuję. Kradzież muzyki, książek jest dla młodych ludzi tak powszechna, że nawet ni rozumiecie że kradniecie i macie wręcz poczucie że robicie okradanym dobrze. nie wiem czy to nie straszniejsze niż ta ustawa

mało znane zespoły mogą przecież udostępniać swoje wartości intelktualne - zakazu nie będzie.

mimo że od zawsze czytam bardzo dużo, to z netu ściągnęłam w sumie 2 książki. i źle się w sumie z tym czułam.
pożyczam, wypożyczam, kupuję.

sama pomyśl - piszesz książkę, ktoś ją kopiuje do sieci i czyta ją parę milionów ludzi, a sprzedaje sie kilka tysięcy egzemplaży od których dostajesz tantiemy. a przeczytało parę milionów- wychodzi że napracowałaś sie w czynie społecznym.
I teraz z ręką na sercu - wkurzyło by cię to? Czuła byś się okradziona czy nie?
szczerze.

o to mi chodzi, że to nie jest wszystko takie jednoznaczne.
Tak, jesli jakas książke mi się podoba, to idę do Empiku i ja kupuje. Jesli podoba mi się zespól, to ide na jego koncert, polecam znajomym Tak samo jest z ksiazkami do nauki jezykow - nie moge sobie pozwolic na wydatek w ciemno rzedu 90 zł, ale jesli wiem, ze ksiazka jest warta swojej ceny, to po prostu zaciskam pasa i kupuje.
W taki sam sposób działało to wszystko zanim nei było sieci. Ktos kupował książkę, a potem przechodziła ona przez kilkanaście rąk
Gdy uwazam, ze cos jest godne uwagi, naglasniam jak moge. Wcale nie uwazam, ze 'robie artystom dobrze' - tylko gdyby nie to, ze mamy youtube, o wiekszosci z nich nie bylabym w stanie uslyszec bo nikt nie ma mozliwosci pienieznych, aby pozwolic sobie na kupowanie parenastu plyt miesiecznie, gdy niekiedy ich koszt jest rowny dniowce. Sad, but true, tak sie zyje w Polsce.

Zreszta, tu nie chodzi o sam proces zabierania megauploadu, torrentow, itp. Tutaj chodzi o wlasnie przywolane przez ciebie 'robienie dobrze' nie artystom, a wielkim korporacjom
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 21:52   #182
Leii
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
zwłaszcza, jeśli potrzebujesz jakiejś książki w formie pdfa do np. napisania pracy na studia, która jest niedostępna w księgarniach/bibliotekach lub w ogóle kraju, bo przypuśćmy jest anglojęzyczna.

ciekawa jestem, czy NIGDY z googli nie korzystasz ;-)
Skoro nie masz źródeł do napisania pracy na dany temat, to chyba jest logiczne że zmieniasz temat na inny, taki do którego są książki.

Co ma korzystanie z googli do kradzieży?
Leii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 21:56   #183
elizka1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiaen1 Pokaż wiadomość
No ale przecież to nie jest istota problemu, cytowanie (w tym przypadku zdjęć) z podaniem źródła to nie łamanie praw autorskich .
Nie wiem jak ty, ale ja jeśli wrzucam jakieś zdjęcie na wizaż (nie mówie o linkowaniu) muszę je mieć u siebie na kompie. Najczęściej są to zdjęcia znalezione w internecie czyli "czyjeś" wg mojej interpretacji ACTA zabroni tego robić...

elizka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 21:57   #184
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Leii Pokaż wiadomość
Skoro nie masz źródeł do napisania pracy na dany temat, to chyba jest logiczne że zmieniasz temat na inny, taki do którego są książki.

proszę Cię, piszesz tak, jakbyś nigdy nie studiowała ;-). Ewentualnie masz przychylnych wykładowców, którym jeśli powiesz, że literatury nie ma - to Cię po główce pogłaskają i dadzą temat łatwiejszy. Ja przy pisaniu swojej pracy korzystałam z wielu źródeł, m.in anglojęzycznych artykułów, znalezionych w sieci, które znalazły się tam w formie pdfów. W bibliotekach ich NIE MA.

a co ma korzystanie z googli do kradzieży - myślałam, że to oczywiste w świetle całej dyskusji, ale jak widać nie dla każdego.

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2012-01-21 o 21:59
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 21:58   #185
ewka1987
Rozeznanie

Pierwsza informacja, która pojawiła się na onecie w sprawie ACTA

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/haker...wiadomosc.html
ewka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 21:58   #186
mad86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elizka1987 Pokaż wiadomość
Nie wiem jak ty, ale ja jeśli wrzucam jakieś zdjęcie na wizaż (nie mówie o linkowaniu) muszę je mieć u siebie na kompie. Najczęściej są to zdjęcia znalezione w internecie czyli "czyjeś" wg mojej interpretacji ACTA zabroni tego robić...
mnie w sumie jeszcze martwi swiat fanfiction,fanarty i fanvidy- wszystkie korzystaja z czyjejs wlasnosci, a nie wyobrazam sobie, zeby ich nie bylo
Stary 2012-01-21, 21:58   #187
201605020943
Konto usunięte

Cytat:

abstrahujac od pdf'ow, nie wiem czy kojarzysz taki zespol jak np. Arctic Monkeys, ktory plyte nagral wlasciwie dlatego, ze udostepniali swoje utwory w Internecie, ludzie sciagali te piosenki, przychodzili na koncerty itp. wlasnie dzieki temu stali sie slawni w Wielkiej Brytanii, nagrali plyte.

wiem, ze wrzucali te kawalki dobrowolnie i nikt ich nie okradal, ale przestancie pisac glupoty ze artystom to nie na reke, bo to nieprawda
201605020943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-01-21, 22:02   #188
wiem gdzie mieszkasz
Raczkowanie

Właśnie skończyłam oglądać dokument o Korei Północnej, oto jeden z komentarzy:

"K...a! Ja p......e! Jak ja się cieszę, że żyje w Polsce, nawet za te podatki, drogie paliwo itp. Ale przynajmniej nikt mi nad głową nie stoi i mam wolny dostęp do mediów, informacji, mogę robić co mi się podoba. O 2 w nocy wyjść z domu i ognisko rozpalić na chodniku. I napisać komentarz na Youtubie .
Pozdrawiam."

Póki co, kolego.

Rozumiem, że chcą wyegzekwować w ten sposób przestrzeganie praw autorskich, ale nie zgadzam się, żeby robiono to kosztem potencjalnie niewinnych osób. Wszyscy będą inwigilowani. To chore.
wiem gdzie mieszkasz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 22:03   #189
Kreskaaa
Zakorzenienie

Oczywiście jestem przeciwko podpisywaniu ACTA. Cały czas mam nadzieję, że do tego nie dojdzie - choć może jestem naiwna, bo przecież "musimy, co Europa powie..."

Swoją drogą, to trochę smutne. Ludziom nie przeszkadza system, w którym ogromna część ich dochodów jest odbierana i marnotrawiona, państwo narzuca jedyny słuszny sposób zatrudniania pracowników, wychowywania dzieci, budowania domu itp - a wystarczy zablokować stronę z darmowymi serialami i zagrozić zmianami na facebooku i nagle okazuje się, że wszyscy są wielkimi zwolennikami wolności? I do tego wielce zaskoczonymi... Przecież to nie pierwszy (i na pewno nie ostatni) raz władze próbują ograniczyć internet.
Kreskaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 22:06   #190
zzzielona
Wtajemniczenie

Ja jestem w szoku, że ktoś w ogóle wpadł na tak absurdalny pomysł z tą ustawą... Dziś będą w stu procentach kontrolować nasze działania w Internecie, jutro skrzynki pocztowe, pojutrze rozmowy telefoniczne i SMSy a popojutrze będą chodzić za Tobą po ulicy! Dla mnie to jest paranoja! Przecież Świat od setek lat walczy o wolność, którą powoli osiąga, a tu pojawia się pomysł, żeby zrobić duży krok w tył...

Mam nadzieję, że ACTA nie dojdzie do skutku, bo jeśli tak, to będzie istna tragedia...
Stary 2012-01-21, 22:09   #191
Leii
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
proszę Cię, piszesz tak, jakbyś nigdy nie studiowała ;-). Ewentualnie masz przychylnych wykładowców, którym jeśli powiesz, że literatury nie ma - to Cię po główce pogłaskają i dadzą temat łatwiejszy. Ja przy pisaniu swojej pracy korzystałam z wielu źródeł, m.in anglojęzycznych artykułów, znalezionych w sieci, które znalazły się tam w formie pdfów. W bibliotekach ich NIE MA.

a co ma korzystanie z googli do kradzieży - myślałam, że to oczywiste w świetle całej dyskusji, ale jak widać nie dla każdego.
Rzeczywiście chyba mam wspaniałych wykładowców.Co prawda nie głaszczą po główce, ale gdy trzeba przeczytać jakąś książkę na zajęcia, osobiście sprawdzają czy jest ona dostępna w uniwersyteckiej bibliotece. Wezmę w poniedziałek wycałuje ich za to, że się tak poświęcają.
Stary 2012-01-21, 22:10   #192
chwast
Zakorzenienie

Jak mówię komuś, kto na co dzień nie siedzi w internecie, to nie może uwierzyć, myśli że zmyślam lub wyolbrzymiam i w ogóle co za brednie.
A to jest naprawdę katastrofa, padły już 3 strony prezydenta, premiera i kogoś tam jeszcze w ramach protestu, ale my... my tak naprawdę nie możemy nic zrobić. Przecież oni mają gdzieś głos ludu i to nie od wczoraj
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 22:10   #193
Kreskaaa
Zakorzenienie

Rozmowy telefoniczne i smsy akurat SĄ kontrolowane: co jakiś czas publikowane są raporty, z których wynika że społeczeństwo polskie jest jednym z najbardziej inwiligowanych... Świat powoli TRACI wolność, ludzie sprzedają ją po trochu za (fałszywe) poczucie bezpieczeństwa... Mam nadzieję, że całe to zamieszanie z ACTA trochę nagłośni ten problem, to byłby jakiś plus z całej sytuacji.
Stary 2012-01-21, 22:11   #194
Olivvek
Zadomowienie

Cytat:
Śmiać mi się z Was chce. Już od 26,01 będą Was zamykać w więzieniach za korzystanie z forum, za to że napisałyście że 'Tusk jest głupi' i w ogóle za to że macie dostęp do internetu.

Nie będzie można KRAŚĆ filmów, muzyki, książek? Zaprawdę straszne to i nieludzkie.
Nie, 26 jeszcze nie, rozciągną to na lata. Jak to wejdzie, to życzę Ci, żebyś potem nie płakała, jak Cię zbanują, bo przypominam- będą mogli to robić wobec WSZYSTKICH podejrzanych, BEZ WYROKU SĄDU. rozumiem, że to dla Ciebie normalne?

Jak widać dobrze to podali. Stawiam, że 1/3 obywateli będzie za, bo hamowanie piractwa brzmi dumnie i szlachetnie. Dalej wgłębiać się nie będą, bo przecież to "niezrozumiały żargon". Potem przyjdzie inwigilacja i jak zwykle będzie wielki ZONK i pomstowanie, i znów prawdą będzie, że "macie, co chcieliście".

Pomijam już fakt, że wielu artystów doskonale wie, że ludzie ich ściągają i się cieszą z popularności. Wiadomo, nie wszyscy, dlatego dobrze by było ograniczyć piractwo- przynajmniej wobec tych urażonych artystów.

Ale nie jakimś świstkiem tworzonym cichaczem i nieścisłym. Na pewno wiecie jak mniej więcej wygląda kodeks prawny. I ile można znaleźć kruczków. Teraz przyrównajcie to do szerokiej dowolności interpretacji ACTA i naszego rządu i...
No, mi wychodzi i jak w mordę strzelił...

Edytowane przez Olivvek
Czas edycji: 2012-01-21 o 22:27
Olivvek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 22:12   #195
qeres
Zadomowienie

nawet interia w końcu coś napisała

http://nt.interia.pl/internet/bezpie...s,1749608,1276

wymianka ciuchowa
qeres jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 22:14   #196
zzzielona
Wtajemniczenie

Tak szczerze mówiąc, to Polska wzięłaby się za poważniejsze problemy dotyczące naszego społeczeństwa, np. emerytury czy te cholerne leki refundowane! A oni kurde stwierdzili, że podpiszą jakąś głupią umowę, która sprawia, że przestajemy być wolni. Tragedia, naprawdę.
Stary 2012-01-21, 22:18   #197
WhiteCherry
Zakorzenienie

no ale - z tego wątku widać wyraźnie, że piękne hasełka na wielu ludzi działają. Przeciętny widz Polsatu/tvnu zrozumie z tego tyle, że rząd chce walczyć z piratami=złodziejami, czyli dojdzie do wniosku, że chwała im za to.

Cytat:
Rzeczywiście chyba mam wspaniałych wykładowców.Co prawda nie głaszczą po główce, ale gdy trzeba przeczytać jakąś książkę na zajęcia, osobiście sprawdzają czy jest ona dostępna w uniwersyteckiej bibliotece. Wezmę w poniedziałek wycałuje ich za to, że się tak poświęcają.
no widzisz, przynajmniej z tego wątku dowiedziałaś się, że niektórzy mają nieco trudniej, by skończyć studia, a wykładowcy za rączkę nie prowadzą ;-)
Stary 2012-01-21, 22:19   #198
fluoxetine
Wtajemniczenie

Dziewczyny powiedzcie mi, bo cały temat jest dla mnie średnio zrozumiały - nigdzie nie mogę znaleźć żadnych oficjalnych wiadomości. Czy wejście w życie tej umowy będzie znaczyło, że zabronione będzie korzystanie z materiałów umieszczanych w sieci przez ich twórców? Np. strony wydawnictw często umieszczają czasopisma w formie pdf. Nie wyobrażam sobie, jak przebrnę przez pisanie pracy, jeśli zablokują mi dostęp do nieosiągalnych w inny sposób, niezbędnych źródeł.

Co ze stronami w stylu deviantart? Co z serwerami pełnymi muzyki, którą umieszczają tam sami artyści?
176/56
fluoxetine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 22:20   #199
Leii
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Olivvek Pokaż wiadomość
Nie, 26 jeszcze nie, rozciągną to na lata. Jak to wejdzie, to życzę Ci, żebyś potem nie płakała, jak Cię zbanują, bo przypominam- będą mogli to robić wobec WSZYSTKICH podejrzanych, BEZ WYROKU SĄDU. rozumiem, że to dla Ciebie normalne?
Nie wszyscy będą płakać, bo nie wszyscy są złodziejami
Masz jakieś oficjalne źródło potwierdzające rewelacje o tym że za samo podejrzenie popełnienia przestępstwa będą kary?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-21, 22:21   #200
reverse
Zadomowienie

A ja się zastanawiam, jak wyglądałoby to w praktyce... Biorąc pod uwagę liczbę użytkowników internetu, to przecież ktoś musiałby sprawdzać te wszystkie treści. Niby jak miałoby to działać?

Jest jeden plus całej tej sytuacji - może wiele osób zacznie samodzielnie myśleć i na następnych wyborach zagłosuje na kogoś nie sugerując się opiniami widniejącymi w telewizji.
reverse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 22:23   #201
kawa_tylko_z_mlekiem
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fluoxetine Pokaż wiadomość
Dziewczyny powiedzcie mi, bo cały temat jest dla mnie średnio zrozumiały - nigdzie nie mogę znaleźć żadnych oficjalnych wiadomości. Czy wejście w życie tej umowy będzie znaczyło, że zabronione będzie korzystanie z materiałów umieszczanych w sieci przez ich twórców? Np. strony wydawnictw często umieszczają czasopisma w formie pdf. Nie wyobrażam sobie, jak przebrnę przez pisanie pracy, jeśli zablokują mi dostęp do nieosiągalnych w inny sposób, niezbędnych źródeł.

Co ze stronami w stylu deviantart? Co z serwerami pełnymi muzyki, którą umieszczają tam sami artyści?
Dobre pytanie. A co z GUSem? Przecież publikuje w pdf-ie raporty z badań, które są wykorzystywane do prac na studiach.
kawa_tylko_z_mlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 22:26   #202
zzzielona
Wtajemniczenie

Jeśli ktoś dobrowolnie publikuje swoje prace i pozwala na rozpowszechnianie ich, to nie będzie problemu, bez przesady. Podobnie z danymi z GUSu...
Stary 2012-01-21, 22:26   #203
Callitus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fluoxetine Pokaż wiadomość

Przestaną istnieć
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-01-21, 22:26   #204
elizka1987
Zakorzenienie

Cytat:
To gratuluje uczelni, bo na mojej chyba żadnemu nie przyszłoby do głowy sprawdzić czy dana książka jest na stanie biblioteki. Moja siostra nie raz siedziała do wieczora w bibliotece bo mieli jeden egzemplarz i to tylko "na miejscu".
Studiowanie to robienie coś samemu, a nie takie prowadzenie za rączkę przez wykładowców, którzy dbają o to żeby student miał potrzebne materiały .

elizka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 22:30   #205
WhiteCherry
Zakorzenienie

zgodnie z ACTA, nie działa zasada domniemania niewinności-jak do tej pory, w tym przypadku KAŻDEGO (czyli każdego z nas) traktuje się jako potencjalnego złodzieja, szpiegowanie co robisz, na jakie strony wchodzisz, z kim rozmawiasz (i o czym), czy przypadkiem nie wysyłasz jakiegoś pliczku na gg itp. ;-)
Walka z piractwem jest tylko przykrywką (na którą łapią się ludzie nie wgłębiający się w temat, jak widać).

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2012-01-21 o 22:33
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 22:31   #206
Kreskaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez reverse Pokaż wiadomość
A ja się zastanawiam, jak wyglądałoby to w praktyce... Biorąc pod uwagę liczbę użytkowników internetu, to przecież ktoś musiałby sprawdzać te wszystkie treści. Niby jak miałoby to działać?

Jest jeden plus całej tej sytuacji - może wiele osób zacznie samodzielnie myśleć i na następnych wyborach zagłosuje na kogoś nie sugerując się opiniami widniejącymi w telewizji.
Pewnie zatrudnią dodatkowe, absolutnie niezbędne 635457685687 urzędników, przy okazji "walcząc z bezrobociem". Nic mnie nie zdziwi.

Co do drugiego: ważniejsze wybory dopiero za 3 lata, a przecież ci nasi politycy tacy eleganccy, europejscy...
Stary 2012-01-21, 22:33   #207
Agrh
Rozeznanie

nie siejcie paniki Być może znów okaże się, że ta cała histeria jest gówno warta.
Agrh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 22:33   #208
natalka2
Zakorzenienie

widze, ze hakerzy sie wzieli do roboty i dobrze, chyba nic wiecej nie mozemy zrobic w ogole jak to wszystko czytam to nasuwa mi sie pytanie: gdzie ja zyje?
co my mamy za rzadzacych zadziwia mnie fakt, ze na PO glosuje duzo mlodych ludzi, co my z tego mamy? 2 kierunek platny [jak napisalam do uczelni kiedy pojawia sie informacje o oplatach - w maju ], teraz cenzura internetu, ciekawe co bedzie dalej

studia

natalka2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 22:34   #209
zzzielona
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Agrh Pokaż wiadomość
nie siejcie paniki Być może znów okaże się, że ta cała histeria jest gówno warta.
Oby tak było!
Stary 2012-01-21, 22:34   #210
Leii
Przyczajenie

'Studiowanie to robienie coś samemu, a nie takie prowadzenie za rączkę przez wykładowców, którzy dbają o to żeby student miał potrzebne materiały'

Proszę Cię. To że sprawdzi czy książka jest dostępna to jest prowadzenie za rączkę ?
Lepiej by było gdyby mieli w dupie studentów, książek by nie było, ale i tak trzeba przeczytać.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości