![]() |
#181 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy zwracasz uwage na sklad produktow dla dziecka?
Cytat:
Łajka Ty jesteś mamą?? Pamietam Cie z plotkowego sprzed kilku lat ![]() JA tez jestem wysmiana. Wiele osob na sile przekonuje mnie do pampersow, argumentujac -duzym wyborem pampersów, -oszczednościa wody ( za wywoz smieci płace mnostwo jako własciciel domu), -i to najlepsze oszczedność czasu - no własnie poswiec czas dziecku a nie praniu i zapieraniu ( to nie czas Frani i recznej wyrzymaczki, a zapieram teraz max 1-2 gowieneczka) - tyle samo zajmuje mi teraz ubranie sie, wyjscie na dwor i wyniesienie smieci tak z kilka razy dziennie by nie smierdzało Jedna kolezanka mnie zabiła tekstem,ze pampersy sa antybakteryjne ![]() Tak, bo wszyscy producenci, zwłaszcza wielkie koncerny chcca dla nas dobrze ![]() Nie trzeba miec magistra uczelni ekonomicznej by wiedziec, ze dla firm wazny jest zysk a nie dobro odbiorcy produktu ![]() Cytat:
Juz wiele razy słyszałąm,z eludzie dostali zmian skornych od chinskich butow. A słyna afera ze stanikami, ktore utknely na statku przy granicy z Polska, bo miałay rakotworcze substancje. Mialam przyjemnosc miec taki stanik w rekach walił gumą (!),ze pwoodowało mdłosci. Edytowane przez lemoorka Czas edycji: 2012-01-30 o 07:24 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Olewam,jesli mam czas pisać na wizazu,to tymbardziej mam czas,zeby wstawić pranie ![]()
![]() |
![]() |
#183 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Cytat:
i naprawdę wierzysz ze przez 24 lata nie zmienił się skład tych pieluch?? dwa detergenty do prania pieluch też są szkodliwe, woda która leci z kranu w większości polskich miast jest mon oczyszczana chemicznie.. więc tak naprawdę nie wiesz co będzie miało wpływ a co nie za 20 lat.. a nawet opierając sie na przytoczonych przez ciebie badaniach wykonanych prawie 25 lat temu..jakoś nie widać w obecnym pokoleniu ok 25 latków niemieckich (bo w Polsce pampy wtedy nie byly powszechne) jakiś schorzeń na tym tle... a jakby były to z pewnością byłoby o tym głośno jak np o otyłej młodzieży w tym wieku której stan wynika z nieprawidłowego żywienia w dzieciństwie(usa Anglia) ![]() dwa podejrzewam ze ten sam skad co pampy (albo bardzo zbliżony) mają podpaski, tampony etc.. można nawet przypuszczać ze podpaski mają dużo szkodliwsze substancje bo nie muszą przechodzić takich kontroli jak produkty dla dzieci.. a ciekawa jestem ile z mam które tak psioczą na pampersy i ich zabójczy skład sama nosi podpaski wielorazowe?? od razu napiszę ze nie mam nic przeciwko piecuchom wielorazowym.. ok co kto woli.. ale nie wierzę w ich ekologiczny i zdrowotny aspekt... ![]() Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2012-01-30 o 08:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A już powaznie się wystraszyłam że skrzywdziłam dzieci bo moje córki w jednorazówkach chodziły.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Zakorzenienie
|
co do aspektu ekologicznego,do mnie przemówił widok kosza na smieci pełnego pampków
![]() a co do zdrowotnego -pupa mojej córki ![]()
![]() |
#188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i ilość wody ktrórą się oczyszcza i z czego ..i ilość chemii użytej do oczyszczenia i procesów uzdatniania takiej wody np z detergentów .. tylko tego nikt nie analizuje..bo pralka pompuje prosto do kanalizy..i nie widać ![]() a proces produkcji proszku?? jak wyglada fabryka i jej odpady?? ile idzie w powietrze?? ile na wysypiska?? a latajace siatki jednorazowe na wysypiskach..plastikowe butelki?? naprawde to jest duzo wiekszy problem Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2012-01-30 o 08:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja to wszystko wiem,tylko...pranie muszę wstawic tak czy siak,wiec po prostu dorzucam pieluszki "do pełna" i tyle.... co do butelek i jednorazówek zgadzam się...i unikam..
![]() |
![]() |
#190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i co z podpaskami?? dziecko pieluch używa powiedzmy 1,5 - 2 lata.. a dorosła kobieta używa podpasek ok 35 lat przez powiedzmy 6 dni w miesiącu... az policzyłam 6dni x12mcy x 35lat = 2520 dni / 365 (tyle dni ma rok) => 6.9 roku ![]() + nasze mamy, córki etc Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2012-01-30 o 08:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Podpasek nie uzywam,bo mnie odparzają i uczulają,wolę tampony,ew. podpaski z belli taki zwykłe najzwyklejsze.
![]() |
![]() |
#192 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ale jednak nie zdecydowałaś się na wielorazowe podpaski mimo uczulenia ![]() rodzaj podpaski wielorazowej ew tamponu nie ma znaczenia bo kazdy z nich ma jakiś absorbent w składzie.. tampony może mniej miejsca zajmują na wysypisku ale są bardziej szkodliwe poprzez sposób używania(każdy gin to powie) i tu skolei aspekt zdrowotny daje w łeb... nie chcę cię atakować bo nie o to mi chodzi..tylko pokazanie ze te pampy to nie największe ZŁO używane w naszych domach.. Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2012-01-30 o 08:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#194 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale przyznaję,ze kierwoałam sie glownie troską o pupę mojej córy,nie ekologią ![]()
![]() |
![]() |
#196 |
Raczkowanie
|
A co do wrażliwości pupy dziecka to z tym bardzo różnie bywa....
Moja starsza córka jest bardzo wrażliwa, często się odparzała mimo, ze Pampersy zmieniałam jej po każdym siusiu..... Okazało się, że nawet po przejściu z pieluch na toaletę zdarza się jej odparzyć od samego siusiania gdy zje zbyt kwaśne rzeczy - po prostu taka skóra.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja Olę uczula każdy papmpek niestety ,miała mokazje sprawdzić,bo zdarza mi się uzywać (np. na dlugi wyjazd) , obecnie mamy takie niechlorowane i po tych nie jest tak źle. Po pampersach oryginalnych miała odparzenie az skóra schodziła,a była w nim z 1,5 h i nie był pełny :/
![]() |
![]() |
#198 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Zakorzenienie
|
Asisianka a próbowałaś różowych chusteczek babydramów z rossmana
![]() http://www.youtube.com/results?searc...1203l0.3.3l7l0
![]() |
![]() |
#200 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Wtajemniczenie
|
My też mieliśmy przygodę z pieluszkami wielorazowymi.
Ale ani ja ani moje dziecko nie bardzo je polubiliśmy. Myślę, że teraz kiedy zaczynamy siadanie na nocnik - bardziej się przydadzą. Oczywiście kilka razy mnie uratowały - kiedy skończyły się jednorazowe i kiedy młody dostał uczulenia po chusteczkach (Pampers i Dzidziuś). I przyznam, że bardziej kierowałam się aspektem ekologii. Dlatego postanowiłam, że będę kupować ekologiczne jednorazówki - Baby Nature np. Ale po jakimś miesiącu uznałam, że finansowo nie dam rady ![]() ![]() Potem odkryłam ekologiczne z Baby dream - wybrałam mniejsze zło - bez wybielacza - wkład chłonny w 50% biodegradowalny. A reszta w 100%. Chusteczki też kupujemy ekologiczne z Baby dream. Możliwe, że to wszystko jest pic na wodę, ale nie mam wyjścia - muszę zaufać. No i Bella Happy wypuściła teraz serię pieluch bardziej przyjaznych. Nie mnie jednak chyba bardziej przeraża mnie skład kosmetyków dla dzieciaków (i nie tylko). "Wspaniały" krem Ziajka od pierwszego dnia życia, płyn do kąpieli Dzidziuś, skład chusteczek nawilżających (chyba wszystkie oprócz Bambino, Labell i Baby Dream), kremy na słońce i wiele wiele innych. Trwają badania nad związkiem parabenów zawartych w dezodorantach, a rakiem piersi. Nawet gdy okaże się, że nie ma to żadnego związku to i tak nie mam zamiaru zastanawiać się czy to w ogóle mogła być prawda. Jakiś czas temu kiedy zaczęło być o nich głośno, a we Francji zakazano używania tej substancji do produkcji kosmetyków wyrzuciłam połowę swojej łazienki. Nawet nie zdawałam sobie sprawy, ze tyle będę tego mieć. Ok to już koniec moich zwierzeń ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Zakorzenienie
|
ja do dupki używam watek i wody..na większe zabrudzenia toniku biodermy lub musteli..(takiego dla dzieci)
po szale na parabeny w kosmetykach okazało się ze dużo więcej ich jest w jedzeniu i są bardziej wchłanialne do krwiobiegu w ten sposób niż te z kosmetyków.. ale nie ma prawa zmuszającego producentów jedzenia umieszczania info o nich na produkcie.. ja staram się nie kupować produktów z parabenami, sls i slesami.. w kosmetykach jak w przypadku jedzenia im krótszy skład tym lepiej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do podpasek- nie nosze ich 24h na dobe przez co najmniej poltora roku. Po drugie watpie, ze krew wchodzi w takie reakcje jak mocz. Przede wszystkim cieply mocz paruje, wiekszosc osob z mojego otoczenia nie zmienia jednorazowek po kazdym sikaniu, zwiec tem cieply moczyk ladnie kotluje sie kilka godzin w pieluszce. Znam tez agentow, ktorzy taka zasikana raz pieluszke potrafia wysuszyc i uzyc ponownie "bo ma taka super chlonnosc wiec szkoda wyrzucic". Wracajac do podpasek- zmieniam b. czesto i watpie zeby gesta krew z podpaski parowala tak jak mocz. Kolejna sprawa- podobno producenci pieluch nie zaprzeczaja, ze sklad pieluszek jest szkodliwy ale tlumacza sie tym, ze w jednorazowkach zastosowana jest specjalna powloczka, ktora przepuszcza wilgoc tylko do wnetrza pieluszki i zapobiega wydostaniu sie wiec nie ma szans zeby skora dziecka miala kontakt z wypelnieniem pieluchy - natomiast jest to jedna, wielka bzdura bo wiele marek jednorazowek uzywalam jak mala byla noworodkiem i pieluszki kazdej firmy po zesikaniu byly wilgotne wiec dla mnie koncerny po prostu klamia mowiac, ze powloczki z pieluszek wszystko zatrzymuja, radze przycisnac dlonia zasikana pieluche- latwo sie przekonac, ze wilgoc jednak przedostaje sie do skory dziecka. No i nadal mnie zastanawia dlaczego nie moge na pieluchach znalesc ich skladu. Moze jakis drobny druczek przeoczylam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
to co pogrubione to jednak patologiczna sytuacja.. ja się z taka nie spotkałam i na to jednak producent nie ma żadnego wpływu.. nadal nie rozumiem czemu jeśli pieluszki wielorazowe mają zbawienny wpływ na skórę dziecka (możliwe ze tak jest) i jesteś o tym przekonana to sobie nie zafundujesz takich podpasek.. 7 lat z życia z toksyczną chemią (wg twojej opini toksyczną) ma i na ciebie wpływ taki jak na dziecko pampy.. i co w końcu jest szkodliwe mocz czy absorbent? Cytat:
jeśli te wypełnienie było by tak toksyczne ew zachodziło w reakcję z moczem podejrzewam ze miało by to odzwierciedlenie na skórze dziecka..która przecież jest mega delikatna i wrażliwa.. a dupcie obie zdrowiutkie bez podrażnień.. Cytat:
![]() Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2012-01-30 o 12:25 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem doroslym czlowiekiem, nie twierdze, ze te podpaski nie maja wplywu na moj organizm ale juz nie rozwijam sie tak jak male dziecko a najgorszy jest wplyw toksyn i wszelkich innych rzeczy na rozwijajacy sie organizm. Szkodliwy wg mnie jest oczywiscie absorbent a nie mocz, ale absorbent ma kontakt ze skora glownie za sprawa moczu i nikt nie udowodnil, ze nie wchodzi z moczem w reakcje. Co do jednorazowek, ja na poczatku uzywalam oryginalnych pampersow, ale wyciekaly z nich kupy i mala miala odparzenia wiec zaczelam testowac inne i przy wszystkich to samo, z tym, ze z tanich jednorazowek z marketu nie wylatywala kupa (jedyna zaleta ![]() Teraz na dluzsze wyjscia zakladam albo oryginalnego pampersa albo huggiesa i wystarczy kilka godzin w tych pieluszkach zeby pupa zrobila sie czerwona. Co do wilgotnosci pieluszek, ja zawsze jak naciskam czuje wilgoc, zeby bylo ciekawiej zdarzalo sie, ze mala niewiele nasikala a pampers byl wrecz mokry (moze wadliwy absorbent). Po drugie jak mloda narobi w pampka to momentalnie zaczyna sie drzec, wiec musi czuc wilgoc ![]() Wiesz... Pewnie, mozna zapytac producenta dlaczego na produkcie nie ma skladu z tym, ze... zakichanym obowiazkiem producenta jest umieszczenie skladu na opakowaniu. A tak swoja droga zastanawiaja mnie tez plastikowe butelki dla dzieci (uzywam takowych). Czy to mozliwe zeby plastik nie wchodzil w reakcje z goracym plynem?
http://www.suwaczki.com/tickers/dxomtv73c3divcga.png https://www.suwaczki.com/tickers/2nn3pc0z5zbajn3t.png Edytowane przez martynka89 Czas edycji: 2012-01-30 o 12:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Zakorzenienie
|
jakim gorącym płynem? dzieciom raczej nie daje się gorących płynow..raczej takie do 40stopni..
dla mnie nie ma złych czy dobrych pieluch..każdy se używa jakich chce i mnie to rybka.. drażni mnie tylko dorabianie ideologi do tego.. zadne z moich dzieci nie miało podrażnień w skutek używania pampów.. przez 1,5 roku córka i 7 mcy(do tej pory) syn.. a kazde użycie nieodpowiedniego dla nich kosmetyku..czy zjedzenie czegoś co szkodzi brzuszkom dawało reakcje od razu.. więc coś co większość dzieci ma na sobie 24h/doba przez 1,5 roku..jeśli faktycznie było by tak toksyczne na pewno byłoby widoczne.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chce po prostu uzywac produktow, ktore dla mojego dziecka uwazam za najlepsze. Na szczescie na rynku mamy taki wybor, ze kazdy znajdzie cos dla siebie. U nas pampersy okazaly sie porazka a jak Twoim dzieciom nic po nich nie jest to wspaniale. Moja na kosmetyki nie reaguje. Widocznie nie trafilam na takie ktore moglyby ja uczulic. Uzywalam chyba ze 3 rodzaje plynu do kapieli i zadnych reakcji alergicznych nie bylo. Tak samo z chusteczkami do pupy- uzywam huggies pure albo zielone z pampersa- nie uczulaja ani jedne ani drugie. W domu staram sie przemywac pupe wacikami z woda jak mam akurat ciepla pod reka. Co do butelek- dziecko goracych napojow nie pije- to fakt, ale czesto wlewa sie goraca wode do butli a nastepnie ja studzi badz wklada sie do podgrzewacza, w ktorym butelka wraz z zawartosia ma kontakt z wysoka temperatura. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W ogóle większosć Agatowych kosmetyków to BD bo fajne składy za fajną cene. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Zakorzenienie
|
Znowu tam hobby-jedna kropla deszczu nie czyni
![]() Odnośnie tych plastikowych butelek,to chyba nie jest aż tak źle.Mają przecież atesty, taka samo,jak masa innych produktów z plastiku czy folii mających przeznaczenie do kontaktu z żywnością. Bardziej bym martwiła się o ilość garnków z odpryśniętą emalią używanych w milionach domów, czy nawet jeszcze aluminiowych . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:01.