|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł V cz. naszego wątku? | |||
| Nogi mocno zaciskamy, pierwsze porody jeszcze przed nami. |
|
0 | 0% |
| Na nasze maleństwa czekamy, póki co nogi zaciskamy. |
|
0 | 0% |
| Jeszcze z brzuszkami pobiegamy, do porodów trochę czasu mamy. |
|
0 | 0% |
| Pobiegamy jeszcze z brzuszkami, zanim przywitamy się z maluszkami. |
|
2 | 3,39% |
| Wyprawkę powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. |
|
2 | 3,39% |
| Najpóźniej za 3 miesiące powitamy nasze brzdące. |
|
4 | 6,78% |
| Brzuszki mocno podskakują, maluszki na świat się już szykują. |
|
22 | 37,29% |
| Koniec już zimowych chłodów, coraz bliżej do porodów. |
|
15 | 25,42% |
| Już zimy końcówka, teraz czeka porodówka. |
|
6 | 10,17% |
| Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. |
|
8 | 13,56% |
| Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#181 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
Gabi, a może to jakiś nietypowy format pliku filmowego? Możesz powiedzieć, jaki to format pliku? Może po prostu nie masz odpowiedniego programu na komputerze.
Gdyby była to kwestia źle nagranej płyty, to wg mnie absurdem jest sytuacja, w której masz płacić za kolejną wizytę z badaniem aby dostać nowy film. Rozumiem też jednak, że takie badanie nie jest nagrywane do archiwów kliniki, pewnie nagrywają tylko na tę płytę przy badaniu i nie zatrzymują sobie żadnej kopii. Ja bym nie ponawiała, szkoda pieniędzy i nerwów. Wolałabym wybrać się na ponowne za kilka tygodni, w tym 30tc, zobaczyć wtedy znowu córeczkę i może wówczas zdobyć dobre nagranie
|
|
|
|
#182 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
Nie wiem Kochana jaki jest format pliku, bo zaraz po włożeniu płyty do komputera ona się zawiesza i nawet we właściwości nie da się wejść. A jak już weszłam we właściwości, to jest napisane, że format pliku jest nieznany i niby pokazuje zajęty obszar płyty, ale obok jest napisane 0 bajtów
Próbowałam już wgrywać trzy różne programy na komputer i żaden nie dał rady. Trudno. |
|
|
|
#183 |
|
Rozeznanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32110713]
Dziewczyny biorące magnez - brałyście w ciąży Laktomag? Ja otwarłam opakowanie i jak zobaczyłam te tabletki-giganty... Ja biore asparginian extra, tabletki nie za duze ale tez nie za przyjemne, Gin wczesniej zapisywala mi Slow Mag kosztujący ponad 20zl, a asparginian extra (proponowany w szpitalu) to praktycznie to samo a kosztuje 4zł, jest to dla mnie wielka roznica bo pochałaniam magnez garsciami:/ Moj tez zakladal nogi za glowe ale jak nie mial miejsca:/ teraz jak skurcze odpuscily to plywa jak w basenie, wiec mam nadzieje ze tylko faktycznie pokazywal co potrafi a jak tam brzuch? Maz kradnie mi neta i rzadziej do Was zagladam:/ milego dnia |
|
|
|
#184 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Szkoda ![]() Jeszcze ewentualnie zgłosiłabym usterkę do kliniki, może jednak robią kopie (nie wiem, czy o tym piałaś, nie wszystko doczytałam). Ewentualnie może to się u nich czasem zdarza, może czasem ktoś się do nich zgłasza z takim samym problemem i a nuż oni znają rozwiązanie
|
|
|
|
|
#185 | ||
|
La Moderatoiure
|
Witam się w nowej części. Ale szybko piszecie
![]() Gaabbi gratuluję małej gwiazdy ![]() Cytat:
Cytat:
Ja mam termin między 7 a 10 maja.Kurcze, a ja zakupowo to nieźle jestem w takim razie opóźniona :/
Edytowane przez La Monica Czas edycji: 2012-02-07 o 10:37 |
||
|
|
|
#186 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
napisze jak ja to zrozumiałam, przykładowo mamy umowę na cały etat od września 2010<wyższa kwota> a przed wrześniem mieliśmy niżą pensję też na cały etat, 2011 w sierpniu wzięto 1 dzień l4 zwykle chorobowe nie ciąża, pożniej wrzesień aż do teraz l4 na ciąże, to średnią pensję wyliczono od sierpnia 2010<VIII,IX,X,XI,XII+ I,II,III,IV,V,VI,VII> do lipca 2011?? |
|
|
|
|
#187 |
|
Raczkowanie
|
Hej Dziewczyny
Mam pytanie czy któraś zamawiała już komplet pościeli do łóżeczka? Macie jakiegoś taniego i sprawdzonego sprzedawcę? Chciałabym zaopatrzyć się w kołderkę, poduszkę, ochraniacz, rożek, przybornik oraz wypełnienie. Będę wdzięczna za rady
|
|
|
|
#188 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
z tym, ze ja jestem z tych co jak np gdzies jada musza miec tydz wczesniej dokladna liste miec zrobiona i pare dni wczesniej spakowane wsyztko;] lubie miec wszytko dopiete na ostatni guzik ![]() co do kpl poscieli do lozeczka ja w sumie nie zamawiam, kupie 3 przescieradla i ochraniacz mam, bede przykrywala kocykiem. A pozniej na jesien zakupie juz kolderke, podusie ![]() ps., wstrzymalam sie do dzis z zamawianiem calej wypraki u tego sprzedawcy, no ale dzis tz poszedl do roboty i chyba nie da mi to spokoju i zamowie :PP
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2012-02-07 o 10:47 |
|
|
|
|
#189 |
|
Wtajemniczenie
|
co myślicie o aspiratorze elektronicznym?
http://allegro.pl/aspirator-elektron...091582134.html |
|
|
|
#190 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#191 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Z medycznego punktu widzenia jednak nie wiem, czy 3D ma wielkie zastosowanie. Mamy bardzo podobny termin I fajne określenie ![]() Cytat:
Czasami robi się twardy, ale ja tego nawet nie czuję, tylko jak dotknę brzuch przy zmianie pozycji najczęściej, to jest trochę twardszy, nie taka kulka jak przy skurczu. Będę brała magnez, a 23.02 wizyta, zobaczymy. Gaabbi - moim zdaniem, jak mąż był z Tobą, to OK. Ja na przykład nie byłam z mężem i byłoby mi bardzo przykro, że nie mogę mu pokazać dziecka. Ale u Was - widzieliście i na pewno nie zapomnicie tego widoku, tym bardziej, że macie zdjęcia, więc chyba też bym się nie decydowała na ponowne USG. Ja wstałam i nie wiem, co dzisiaj będę robić. Muszę zacząć od ogarnięcia mieszkania, bo wczoraj tego nie zrobiłam ![]() Przeczytałam ten artykuł o zasiłkach. Ja pracuję od kilku lat - najpierw pracowałam na umowę o dzieło długo, koło 2 lat, potem byłam pół roku na stażu z Urzędu Pracy, a potem mam umowę o pracę od grudnia 2010 - czy to oznacza, że łapię się na ten "pierwszy rok pracy"? Bo właściwie na L4 poszłam jak pracowałam (na umowę o pracę, a nie w ogóle) nawet nie rok, pod koniec listopada 2011. Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 Czas edycji: 2012-02-07 o 11:18 |
||
|
|
|
#192 |
|
Rozeznanie
|
Jutro idę na usg
jak sobie pomyślę, że czuję ruchy.. coraz wyraźniej i mocniej to mam łezki w oczach w PnŚ mówili o wyprawce dla dziecka, ale jak zawsze nie załapałam czego ile bo za szybko mówili nie wiem, ale chyba czas to spisać co mi będzie potrzebne ale od tygodnia wybieram zdjęcia ślubne i ciągle nie wybrane do albumu więc co tu mówić o innych rzeczach dziś idziemy do galerii pooglądać co tam jest fajnego |
|
|
|
#193 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() przed chwilą wstałam, na glukozę nie poszłam, ale muszę to w tym tygodniu załatwić bo w poniedziałek mam wizytę u gina Racja, taką płytkę raz się obejrzy a potem leży i się kurzy. Ja mam dwie płytki, tą z 14tc oglądałam kilka razy, a z 22tc raz.
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
#194 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#195 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32127646]Oj raczej nie może być dowcipne... Ja już w 12 tc miałam przez brzuch i od wtedy tylko tak. Czasami trzeba potrząsnąć dzieciem, żeby coś zobaczyć, nie wyobrażam sobie tego przy USG dowcipnym
[/QUOTE]właśnie miałam to samo napisać też w 12 albo 13 tc miałam już przez brzuch ![]() niepotrzebnie to pisałas bo próbowałam sobie to zwizualizować
Edytowane przez _Maya_ Czas edycji: 2012-02-07 o 11:35 |
|
|
|
#196 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#197 |
|
Rozeznanie
|
hm... tak pytałam bo ja jeszcze w 14tyg miałam dowciapnie - lepiej było widać
kurde wysłałam wczoraj męża do apteki i nie było globulek musimy dziś iść i mam lekkie wątpliwości czy instalować jakąś na noc czy dopiero jutro już po badaniu a tak się cieszyłam, że nic nie boli nie dokucza... to znów inne dziadostwo się przypałętało, ale nic wyleczy się ![]() dzidziol się rusza i to mnie cieszy
|
|
|
|
#198 |
|
Zakorzenienie
|
Ja w 16tc miałam jeszcze dowcipne bo przez brzuch nie mógł dokładnie dojrzeć płci, i od tego czasu cały czas mam dowcipne ale nie żeby podglądać małego tylko żeby szyjkę zobaczyć i na usg i taką specjalną kamerką
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
#199 |
|
Raczkowanie
|
Mi lekarz całe USG połówkowe nagrał na płytę. Było robione w 2D, na 3D przełączył żeby właśnie zobaczyć twarz (trochę czekaliśmy, bo synek sobie coś grzebał rączką przy ustach
Wg USG moje dziecko jest o tydzień starsze niż to wynika z terminu OM |
|
|
|
#200 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dasti masz rację, dowcipne może przy ocenie szyjki... Właściwie to nie wiem :/ Czy zwykłe badanie też jakoś może ocenić szyjkę czy tylko USG? |
|
|
|
|
#201 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32128146]No to u mnie identycznie. Generalnie wszystko, co najważniejsze, oceniał na 2D, 3D tylko "żeby sobie popatrzeć" i usta.
Dasti masz rację, dowcipne może przy ocenie szyjki... Właściwie to nie wiem :/ Czy zwykłe badanie też jakoś może ocenić szyjkę czy tylko USG?[/QUOTE] Chyba też może
|
|
|
#202 |
|
Raczkowanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32128146]No to u mnie identycznie. Generalnie wszystko, co najważniejsze, oceniał na 2D, 3D tylko "żeby sobie popatrzeć" i usta.
Dasti masz rację, dowcipne może przy ocenie szyjki... Właściwie to nie wiem :/ Czy zwykłe badanie też jakoś może ocenić szyjkę czy tylko USG?[/QUOTE] Na każdej wizycie muszę się rozpłaszczyć na fotelu ginekologicznym i gin sprawdza mi noramlnie macając palcami szyjkę i wiekość macicy. |
|
|
|
#203 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny, troche sie niepokoje więc może któraś mnie uspokoi. od kilku dni męczy mnie ból w prawej pachwinie, zazwyczaj w nocy, jak się przewracam. a dzisiaj czuję to też jak chodzę. czy któraś miała coś takiego? tak myslę że to te więzadła sie naciągają ale pewna nie jestem, na szczęście jutro mam wizytę ale jak któraś może się wypowiedzieć to będę wdzięczna
![]() a odnośnie usg ja zawsze mam najpierw dowcipne zeby ocenić szyjke a pozniej dopiero ogladamy maluszka przez brzuch wczoraj moglam sobie dodatkowo gratisowo posluchac mojego malenkiego serduszka bo polozna na SR przyniosla taki maly detektor tętna i każdej z nas słuchała... bardzo miły gest z jej strony
|
#204 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry, ja z prywatą
Michalowa79 mam pytanko ty się zapisałaś do szkoły rodzenia na Borowską? Dawno to było, udało ci sie tam bez problemu dodzwonić? Cholerka ja dzwonię i dzwonię już chyba 3 dzień i nikt nie odbiera
|
#205 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#206 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ---------- Ja się zbieram, dzisiaj mam kilka spraw do załatwienia przynajmniej się trochę przewietrzę
|
|
|
|
#207 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Brutto - składki społeczne(13,71%)= podstawa do zasiłku i tak w każdym miesiącu. Sumujemy wszystkie podstawy dzielimy na 12 i mamy podstawę do zasiłku. W skrócie oczywiście Cytat:
Cytat:
Hehe, ja w piątek 21 tc miałam dowcipnie sprawdzaną szyjkę - miałam skurcze itd. i przez brzuch Synusia sprawdzaliśmy też. |
|||||
|
|
|
#208 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja ostatnio dowcipnie oglądałam swoją kruszynkę 20 grudnia, czyli w 15tc. Teraz mam dowcipne tylko w celu obejrzenia szyjki przez lekarza, a później robimy usg przez brzuszek. Podobno na tym dowcipnym już nie ogarnęłoby się całego dzidziusia, bo jest za duży.
Chciałam jeszcze Wam napisać, jak się wszystkie "zapowiedzi" mają w moim przypadku Tętno dziecka było niskie, czyli raczej na chłopczyka Na początku miałam smaki na kwaśne- chłopczyk Brzuch mam niewielki i tylko do przodu- chłopczyk Z quizu wyszło mi, że będzie dziewczynka Teraz mam bardziej smaka na słodkie- dziewczynka Od wczoraj kłuje mnie coś w szyjce i brzuch też mnie czasami kłuje Wczoraj na badaniu wszystko było ok, ale badania szyjki nie miałam. Wizytę mam 14go lutego u mojej ginki. Nie będę wcześniej panikować, ale trochę się martwię.
|
|
|
|
#209 |
|
Raczkowanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32128432]Ja dochodzę do etapu, który opisała tu już kiedyś któraś z dziewczyn: nie ma miejsca, które by mnie nie bolało. W nocy ciągnie mi brzuch (w zależności od tego, jak się obrócę) i boli kręgosłup. Już się nie mogę doczekać rogala, mam nadzieję, że coś mi pomoże...[/QUOTE]
Mi bardzo pomógł rogal - wysypiam się nic nie boli mięśnie zrelaksowane. Rogal sam wymusza pozycje w której nic się nie dzieje i nie boli
|
|
|
|
#210 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Oby, oby... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:23.

Próbowałam już wgrywać trzy różne programy na komputer i żaden nie dał rady. 

no chyba, że zmienimy wymiar etatu...wtedy w danym miesiącu jest wyliczana na nowo podstawa. 

więc co tu mówić o innych rzeczach 

i brzuch też mnie czasami kłuje