![]() |
#181 |
BAN stały
|
Dot.: Mama oszczędza na mnie na każdym kroku
Ja bym jeszcze zwróciła uwagę na 1 tylko rzecz. O co chodziłoby z tym, że autorka jest tym ''najgorszym'' (przepraszam, nie wiem, jak to ująć) dzieckiem. Dwoje dzieci po niej nie ma problemu, wnioskuję, że starsze rodzeństwo chyba za bardzo też nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Ludzie egoistyczni nie powinni mieć dzieci.
Edytowane przez kobieta_wamp Czas edycji: 2012-02-26 o 19:30 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Bo dla mnie autorka nie pisze w sposób klarowny, bo np. żali się, że mama jej nie kupi żelu pod prysznic tylko kupi najtanszy, wylicza, czego nie dostała, ale dopiero przy okazji wspomina, że aparat dostała. O czym jeszcze nie powiedziała? Bo na razie nie może się doczekać, żeby sie wyprowadzić, już jej napisano, że jak pójdzie na swoje to może jej być trudno zacząc od realizowania finansowych marzeń. ![]() ---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Konto usunięte
|
O ile owe buty czy spodnie są wydatkiem niezbędnym to jasne, że nie powinno tak być, ale jeśli są tylko zachcianką córeczki to dlaczego niby rodzice mają nie odmawiać? Aparat na zęby to też jest swego rodzaju "gratis", od krzywych zębów się nie umiera, to nie jest tak jak z okularami, gdzie bez nich ciężko funkcjonować, więc ja np bym to traktowała trochę jako prezent i głupio by mi było domagać się kasy na inne nadprogramowe rzeczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | ||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Równość? Kiedy np. mama kupowała sobie coś, zawsze mi, mojej sis czy tacie też kupowała jakiś drobiazg. Nigdy nikt nie był "poszkodowany", nie czuł się gorszy. Nie było zazdrości między mną, a moją sis czy mamą w stylu. Nikt sobie nie wyliczał. każdy dostawał po równo, a jak była sytuacja, że zabrakło kasy np. dla mnie, to mama mi mówiła, że kupi mi coś w przyszłym miesiącu. Moim zdaniem to jest równość, zdrowy rozsądek. Dla mnie kasa, a zachowanie to nie jest jeden pakiet.
Edytowane przez kobieta_wamp Czas edycji: 2012-02-26 o 19:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dużo ludzi ma takie chore relacje w rodzinie. Ja się cieszę ze nie mam takich problemów chociaż nigdy się nie przelewało. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:39 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nigdy mamie nic nie wyliczałam, nigdy jej nie żałowałam, wręcz przeciwnie czasem musiałam ja namawiać żeby kupiła sobie coś nie martwiąc się o mnie czy o moją sis.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() Dla mnie sztuką jest wychować dziecko bez roszczeniowej postawy i zazdrości nie kupując mu drobiazgów przy okazji swoich zakupów, a wspominam o tym dlatego, że nie zawsze rodzica stać, by jeśli kupi sobie np. parę butów wydał jeszcze kilkadziesiąt zł na drobiazgi dla reszty. Generalnie gorzej tylko, kiedy dziecko to, że rodzic mu nie żałuje i chętnie daje mu co najlepszego może zapewnić, uważa za obowiązek rodzica. Ten wątek mógłby być tego przykładem, żadna z pań ''współczujących krytykantek'' tu chyba nie pisze, że cieszy się, że jej rodziców stać jest po prostu na to, by mogli spełniać rownież zachcianki, tylko jest że jak już rodzic dostapi tego zaszczytu że sprowadzi na świat dziecię to jego obowiązkiem, przywilejem może nawet ;-), jest fundować wszystko po równo i jak leci. Weźmy np. choćby ten bufet ![]() ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2012-02-26 o 20:28 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i w ogóle nie wiem coście się tak podpasek uczepily, jakos mi się nie chce wierzyc, ze matka chowa po szafkach podpaski przed córką. nie bierzecie pod uwage, ze dziewczyna nieco koloryzuje, jak to nastolatki mają w zwyczaju? Edytowane przez yoona Czas edycji: 2012-02-26 o 20:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
to nie jest miłe wtedy sie rozpłakałam.. A gdy to mamie powiedziałam ze ona tak robi to ona nic spobie z tego nie zrobiła tylko ją wyzwała że ma tak nie robić ( to było w stylu czegoś takiego:[krzyczy bo siostra jest na korytarzu] Nie rób tak bo Andzi jest przykro) no i tyle.. Nie mówiąc ze ja nic na te imieniny nie dostaje.. I żeby nie było nie wyliczam znów i nie zazdroszcze nikomu z rodzenstwa ze dostaje co dostaje, ja tylko opisuje sytuacje) ---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ---------- Cytat:
Jeśli ci tak trudno w to uwierzyc to nie wierz... A tak w ogóle to po co bym miała pisać że mama swoje podpaski lepsze chowa w szafce ze swoja bielizną? Bez sensu wymyślać coś takiego.. I po raz któryś już mówie opisuje jak jest.. A tu szukałam wsparcia pocieszenia czego kolwiek, a okazało się że zrobiłyście ze mnie jakąś nastoletnią maniaczke zakupów która zazdrości gdy mam kupuje sobie rzeczy i jej wylicza całe życie co kupiła? za ile? po co? ile?... Masakra.. |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Tak jak mówiłam, nie musiała, a chciała dopóki miała taką możliwość. Później przyszedł czas kiedy bywało krucho z kasą i kupowało się tylko potrzebne rzeczy. Nikt o to nie miał pretensji, bo z nami rodzice rozmawiali. Nigdy nie było sytuacji kiedy coś potrzebowałam, to usłyszałam odp "nie, bo nie". Zawsze rodzice mi wyjaśniali jaka jest sytuacja i tyle. Dla mnie przegięciem jest fakt, kiedy mówi się dziecku, że nie ma kasy na coś tam, a następnego dnia kupuje coś dla siebie. Cytat:
![]()
Edytowane przez kobieta_wamp Czas edycji: 2012-02-26 o 21:25 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | ||||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Ja nie wiem, skąd roszczenia bierzesz, bo normalny dzieciak w podstawówce to nie dostaje codziennie kasy. Matka daje sok/herbatę z domu (a tak, herbatę też, wielu nie stać na codzienny sok), kanapki czy owoca a chusteczki w kieszeń (a i tak najczęściej dzieciaki smarkają w rękaw ![]() Co do drugiego - nie wygłupiaj się nawet. Z jakiej racji matka, która ciężko pracuje, nie może sobie kupić lepszego kosmetyku? A może ja zbieram kasę na dobre perfumy, na przykład, przez pół roku - i co, córce też będę musiała takie kupić? Niestety, rodzic nie jest równy z dzieckiem - nie mylić z brakiem szacunku ![]() ![]() W liceum kupowałam kosmetyki constance carroll (nie wiem, czy ktoś je jeszcze pamięta), jak większość moich koleżanek. Tanie i ok, a nikt nie lazł do matki z roszczeniem: daj na lepsze, bo ty masz lepsze. Chybaby rodzic śmiechem zabił ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Może były dodatkowe wydatki (o których autorka wcale nie musi wiedzieć), może bardzo długo zbierali na ten aparat, może to był dla nich ogromny wydatek, może pożyczyli - cokolwiek. I ja niczego dziwnego nie widzę w tym, że potem trzeba pasa zacisnąć. Wzięłam na raty laptopa - i dopóki go nie spłacę, też nie mogę sobie pozwolić na jakieś szaleństwa extra, czyli: chodzę w tym, co mam. No trudno, w życiu trzeba dokonywać wyborów. ---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ---------- Autorko, nawiasem mówiąc średnia 4,25 nie jest jakimś super osiągnięciem. |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | ||
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() 2. Moim zdaniem źle odbierasz. Nie WSZYSTKO. Ostatnio byłam na choince u drugoklasistów, na 20- kilka osób dosłownie 1(tak na oko) miała wlany do butelki sok. Herbatek nie było. Cytat:
![]() |
![]() |
#199 | |
BAN stały
|
Cytat:
Na pewno powinnaś mieć, w mojej opinii, i kieszonkowego jakąś sumę i ciucha też, wedle potrzeb przynajmniej. Wydaje mi się, że jedyne co możesz zrobić to albo porozmawiać z tatą, żebyś dostawała co miesiąc jakąś sumę na swoje wydatki, albo poczekać rzeczywiście aż pójdziesz do pracy jak starsze rodzeństwo i wtedy będzie Cię stać na więcej rzeczy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#200 |
Przyczajenie
|
W mojej szkole jest.. Wiem że normalnie super to jest średnia 5 z czyms ale u nas tylko ok 7-8 os dostaje pasek z ponad 500 uczniów... Nauczyciele są bardzo wymagający.. A w tym wątku nie chodzi przecież o średnią
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Aczkolwiek w rozmowie z rodzicami unikałabym wyliczania typu: bo ty sobie kupiłaś.... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Powiedzmy, ze ja to widzę tak: sprawiedliwość rozdzielcza według potrzeb. A jeśli z budżetu zostaje jakaś kwota(mniejsza czy większa) to albo raz matka sobie coś ekstra kupi, za miesiąc coś dziecku albo jeśli jest to większa suma to coś każdemu. No generalnie zdrowy rozsądek - nie wszystko dla dzieci, sobie nic, ani na odwrót - nie wszystko sobie.
![]() |
![]() |
#205 |
BAN stały
|
A jeśli chodzi o to, co pisałaś autorko, to moje wrażenie jeszcze jest takie, że skoro Twoje rodzeństwo pracuje, a nie tylko korzysta z pieniędzy mamy, to znaczy, że też nie było jakoś specjalnie rozpieszczane skoro szybko wybrało drogą znalezienia sobie możliwości dorobienia. Generalnie nie napisałaś, po ile mają lat.
No i - ty się chcesz wyprowadzić, a oni się nie wyprowadzili? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Przyczajenie
|
No oni poprostu juz mają po 22, 23 lata i studiują zaocznie i chodzą do pracy to chyba normalne.. A wolą siedziec u mamy bo taniej wychodzi niż by mieli wynajmować. Dają mamie 350 zł i ona im zapewnia wyżywienie itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2012-02-26 o 21:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;32571306]
Autorko, nawiasem mówiąc średnia 4,25 nie jest jakimś super osiągnięciem.[/QUOTE] Zależy w jakiej szkole ![]() ---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ---------- Cytat:
Chociaż to była choinka więc może po prostu ludzie chcieli się "pokazać" ![]()
![]() |
![]() |
#209 |
BAN stały
|
Wg mnie ''standard'' to zaczyna byc ''bieganie z'' kawusią w kubkach czy kubkach termicznych, taka nowa moda z cyklu taki jestem dżezi bizi. No ale co kto uważa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 | ||
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ---------- Cytat:
U dzieci, nastolatków tego nie widzę.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:33.