|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
| Pokaż wyniki sondy: Najlepszy według Was wiek na świadomą decyzję o zajściu w ciążę | |||
| 18 - 20 lat |
|
19 | 2,28% |
| 21 - 23 lat |
|
120 | 14,39% |
| 24 - 26 lat |
|
409 | 49,04% |
| 27 - 30 lat |
|
246 | 29,50% |
| ponad 30 lat |
|
40 | 4,80% |
| Głosujący: 834. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#181 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Najlepszy wiek żeby mieć dziecko
To zalezy ile dzieci che sie miec. Nie wszystko w zyciu jestesmy w stanie przewidziec, wiadomo studia to nie jest dobry okres na rodzenie dzieci, a i nie kazdy wychodzi za maz za 'pierwsza milosc'. Ja mam obecnie 28 lat i za miesiac przyjdzie na swiat nasze pierwsze dziecko. Planujemy 3-4 dzieci, tak wiec nie moge sobie pozwolic na duze roznice wieku, gdybym byla mlodsza, zapewne inaczej bysmy to rozlozyli w czasie. Oczywiscie ida za tym spore zmiany zyciowe, szczegolnie jesli chodzi o kariere, ale to akurat kwestia priorytetow. Jedne kobiety skupiaja sie na rodzinie, inne rodza dzieci z in vitro w wieku 60 lat jesli je na to stac
. Oczywiscie najlepiej znalezc zloty srodek i tego zycze kazdej przyszlej mamie
|
|
|
|
|
#182 |
|
Rozeznanie
|
ja tez uwazam ze to zalezy od kobiety jedne rodza jakie mlode mamy w wieku 18-19 lat i sa wspanialymi mamami inne jak sa troszke starsze.. ja mam 23 lata dzidzia byla swiadomie planowana..i uwazam ze dobrze trafilismy.. poniewaz bardzo ciesze sie z tej ciazy.. nie byla zaskoczeniem
![]() i mam nadzieje ze poradze sobie jak dzidzia pojawi sie na swiecie jednak kazdy wiek jest dobry jesli pragnie sie dzieciatka
|
|
|
|
|
#183 |
|
Raczkowanie
|
Od zawsze kochałam dzieciaczki. Od zawsze chciałam mieć ich sporą gromadkę. Teraz mam 22 lata, wspaniałego, kochającego mnie TŻ-ta i mój instynkt macierzyński bardzo się we mnie odzywa. Wydaje mi się, że to jest właśnie ten czas. Oczywiśćie muszę wiele rzeczy jeszcze przemyśleć, żebyśmy mogli zapewnić dla dziecka wszystko czego potrzebuje, ale najważniejsze jest by dziecko miało Miłość! Więc jak dla mnie mój wiek jest najbardziej odpowiedni na pierwsze dziecko
|
|
|
|
|
#184 |
|
Zadomowienie
|
Zaznaczylam 27-30
Zawsze chcialam miec dzieci.Mam starsza siostre o 2 lata i mlodsza o 12 lat (wymodlona przeze mnie ).Pamietam,ze miedzy 21-23 rokiem zycia to ciaza snila mi sie baaardzo czesto-od zawsze pragnelam dziecka a teraz???????????????? Mam juz prawie 26 lat i ten ogromny instynkt macierzynski chyba sobie ''usnal'' W sumie jestem gotowa na dziecko ale tak mi sie fajnie zyje bez obowiazkow,ze nie chce na razie tego zmieniac..Mam nadzieje,ze urodze do 30 |
|
|
|
|
#185 |
|
Przyczajenie
|
O ile dobrze pamiętam czytałam gdzieś, że instynkt macierzyński budzi się w okolicy 20 a potem przygasa na długo drugi raz objawiając się z większym natężeniem przed 40 i to się nawet zgadza. Znam wiele osób które po dwudziestce miały " faze na dzidziusia" a potem im przeszło
Urodziłam córkę kiedy miałam osiemnascie lat i nigdy nie przyszło mi do głowy żałować ale kiedy ktoś mnie pyta o zdanie zawsze twierdze, że do 27 spokojnie może sobie poimprezować, porobić karierę, zaliczyć kilka fajnych związków a potem zacząć działać
|
|
|
|
|
#186 |
|
Raczkowanie
|
Wiek jest według mnie odpowiedni wtedy, kiedy czujemy się gotowe, nieważne, czy mamy 20, 30, czy 40 lat - to z punktu widzenia NIE biologicznego. Niestety z punktu widzenia naszego ciała sprawa ma się trochę inaczej (biologia niestety nas ogranicza). Po 30tce zmniejsza się płodność i rośnie ryzyko występowania chorób u dziecka (polecam do przeczytania wypowiedź eksperta: http://pastylka.pl/forum/ciaza-i-por...iecko-po-30tce).
Pisałam niedawno artykuł o wieku społeczeństwa i robiłam w związku z tym dość obszerny research. 20 lat temu średnia wieku kobiet rodzących wynosiła 20-24 lata, obecnie 25-29. Rodzi się mniej dzieci i zmienia się model rodziny (obecnie dużo częściej niż kiedyś można spotkać model 2+1).
|
|
#187 |
|
Raczkowanie
|
Ja marze o dziecku jednak jestem jeszcze zbyt młoda...wiec nie mam warunków, by zapewnic małemu prawdziwy dom
|
|
|
#188 |
|
Zadomowienie
|
Ja miałam 25 lat kiedy zaszłam w ciążę, a urodziłam 2 tyg. po 26 urodzinach i ten wiek zaznaczyłam w ankiecie
Moim zdaniem na pewno przed trzydziestką...
|
|
|
|
|
#189 |
|
Zakorzenienie
|
Ja urodziłam mając 27 i się czasami zastanwiam, czy nie za wcześnie albo za późno
Ale to jak mamy zły dzień
|
|
|
|
|
#190 |
|
Zakorzenienie
|
Urodziłam w wieku 27 i 29 lat. Wyrobiłam się przed 30-tką
Uważam, że to dobry czas. Teraz jestem po 30-tce, mam odchowane dzieci i mogę "skupić się na karierze" wrócić do pracy czy szukac nowej, bo nie jestem jeszcze taka stara a dzieci juz mam.
Edytowane przez Seona Czas edycji: 2013-01-10 o 12:06 Powód: dopisek |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:18.

. Oczywiscie najlepiej znalezc zloty srodek i tego zycze kazdej przyszlej mamie

).Pamietam,ze miedzy 21-23 rokiem zycia to ciaza snila mi sie baaardzo czesto-od zawsze pragnelam dziecka a teraz???????????????? Mam juz prawie 26 lat i ten ogromny instynkt macierzynski chyba sobie ''usnal'' W sumie jestem gotowa na dziecko ale tak mi sie fajnie zyje bez obowiazkow,ze nie chce na razie tego zmieniac..Mam nadzieje,ze urodze do 30

Moim zdaniem na pewno przed trzydziestką...