|
|
#181 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak sensownie rozszerzac diete?
Cytat:
Mój tż też woli zupkę krem ![]() Nawet był czas, że miksowałam dla córki i jej tatusia ![]() Ja akurat wolę normalne zupy.
|
|
|
#182 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czytałam, myślałam..i jednak doszłam do wniosku ze pociagnę juz do końca tą ekspozycję- póki piersią karmięJak wprowadziłam gluten z początkiem 5 miesiąca to była jazda nie z tej ziemi- nie to że ból brzuszka a kolki jak z horroru
Edytowane przez hania811 Czas edycji: 2012-08-09 o 13:25 |
|
|
|
|
|
#183 |
|
Zakorzenienie
|
Ciekawy wątek o słoiczkach i składach znalazłam:
http://forum.gazeta.pl/forum/w,1135,...lady_.html?v=2 |
|
|
|
|
#184 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Otrząsnęłam się z kupowania po szpinaku z ziemniakami Hippa z mlekiem i śmietaną. Do tego doszły różne akcje pt: olej słonecznikowy, mąką ryżowa i inne zapychacze. Generalnie wyszło mi na to że ugotowanie zupki na 3 dni to pikuś. Wstaję rano , Młoda w dobrym humorze gada do zwierzątek a ja w 10 min obieram ziemniaka, cukinię, marchew czy co tam jeszcze -zalewam odrobiną wody i gotuję pod przykryciem. W 10min warzywa sa miękkie- blenderują 30 sek i gotowe. Poza tym mogę tą cholerną kaszkę mannę w tym ugotować .
|
|
|
#185 |
|
Zakorzenienie
|
A warzywa normalnie w sklepie kupujesz czy z jakichś tajnych źródeł czerpiesz?
|
|
|
|
|
#186 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co w tym złego? Ja sobie nie wyobrażam szpinaku bez mleka i śmietany, zawsze tak robię
|
|
|
#187 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A moja po śmietanie nie robi kupy tylko sika pianą
|
|
|
#188 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wg mnie totalna głupota, czyli co do roku żadnych jogurtów, twarogów, i innych deserów słoiczkowych typu budyń itp nie mówiąc o minimalnej ilości mleka w słoiczku, bo ile tam może go być? ![]() Nie wspominając o olbrzymich ilościach mm. A mojej nic nie było po tym słoiczku, bardzo jej smakował, jedyny, który jadła jeszcze na początku. Dlatego go tak lubię.
|
|
|
#189 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za jakis tydzien(czyli po 2 tyg przerwy) zaczne znow podawac po poł łyżeczki.Zaczełam podawac jak mały mial 5,5 miesiaca.Tez karmie kp ale +mm. |
|
|
|
|
|
#190 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a dlaczego niby jest coś takiego jak mleko modyfikowane?![]() Mleko krowie do żywienia niemowląt się nie nadaje. . Mleko krowie (czy innych zwierząt kopytnych) ma za dużo soli mineralnych (które obciążałyby nerki malucha), tłuszczu i białka (o odmiennym składzie aminokwasów) Wg nowych schematów żywienia można podawać ok 10 miesiąca- a najlepiej po roku- i to ostrożnie. Wiele dzieciaków ma uczulenie na krowie mleko- dlatego chore jest dla mnie dodawanie śmietany do słoika dla dzieci od 4 miesiąca. Moje dziecko w ogóle nie umie przetrawić mleka-zadnej ilosc.
Edytowane przez hania811 Czas edycji: 2012-08-10 o 13:31 |
|
|
|
|
|
#191 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo ktoś tam ma uczulenie, przecież jak nie chcesz to nie musisz tego kupować. A mm to zupełnie inna sparawa, chyba, ze ktos nie widzi róznicy między czymś co dziecko spożywa w ilości litra na dobe, a czymś co dostaje w wielkości łyżeczki w obiadku raz w tygodniu.
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2012-08-10 o 14:10 |
|
|
|
|
|
#192 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#193 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj dałam trochę marchewki...chociaż może to za dużo powiedziane
Już mi się znudziło to karmienie łyżeczką, niech mała zacznie sama siadać jak człowiek, to zaprowadzę to BLW.
|
|
|
|
|
#194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pewnie z tego samego powodu, którego produkują jogurty i inne mleczne produkty dla dzieci, czyli, widocznie twoja teoria o niedawaniu produktów z mlekiem do 10 miesiąca życia jest nietrafiona zresztą każdy robi jak uważa, ja daję/dawałam córce produkty z mlekiem
|
|
|
#195 |
|
Zakorzenienie
|
Moja mama była od urodzenia karmiona krowim mlekiem. I żyje. Tak się kiedyś dzieci karmiło, dzisiaj to nie do przyjęcia. Różne są dzieci, jednym to mleko w szpinaku nie zaszkodzi, a innym tak.
|
|
|
|
|
#196 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak nietrafiona- każdy schemat żywienia niemowląt zaleca wprowadzanie nabiału po 10 miesiącu. ![]() Nie ja to wymyśliłam. ![]() PS. Jasne ze robi jak uważa i w zalezności od tego jak dziecko reaguje- ale jak coś jest od 4 miesiąca to nie powinno zawierać produktów polecanych dopiero od 10 miesiąca. Możesz dać dziecku bigos jak ma 5 miesięcy- twój wybór- ale nie powinno byc go w składzie słoika dla dzieci od 5 miesiaca ![]() ---------- Dopisano o 19:08 ---------- Poprzedni post napisano o 19:04 ---------- Cytat:
Edytowane przez hania811 Czas edycji: 2012-08-10 o 19:05 |
||
|
|
|
|
#197 |
|
Zakorzenienie
|
Jak pisałam, słoiczki są przede wszystkim po to, żeby się sprzedawały, a nie po to, żeby dzieciom jak najlepiej służyć
![]() Tobie mama nieświadomie zgotowała koszmar w niemowlęctwie, taki poziom wiedzy kiedyś był, że aż strach. Dlatego w sumie śmieszy mnie, jak osoby z pokolenia naszych rodziców doradzają mi co do żywienia małej, jak ma jabłuszko z herbatnikiem ucierać Herbatnik musi być, już któryś raz o nim słyszę
|
|
|
|
|
#198 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#199 |
|
Zakorzenienie
|
A Twoja mała najada się posiłkiem czy jeszcze raczej próbuje? Zeszłaś już z przynajmniej jednego kp? Bo ja widzę, że dłuuuuga zabawa nas czeka
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#200 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Muszę zacząć wprowadzać deserki na przedpołudnie bo za nic się nie wyrobię do końca września Dziś np. Młoda miała ogólnie focha na jedzenie i obiadku nie chciała wcale. Zresztą cyca też nie Szok bo jak zjadła o 6 z jednego cyca, tak następny raz dossała się o 13!!!!Oczywiście musiałam laktatorem podziałać bo pękałam w szwach Chyba przeszłam płynnie z jednego skoku rozwojowego w drugi Jak nic ma lęk separacyjny
|
|
|
#201 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ehhh ja tam nie rozumiem darcia kotów o łyżeczkę mleka krowiego w obiadku, i to takim do którego mleko pasuje
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2012-08-10 o 21:41 |
|
|
|
|
|
#202 |
|
Zakorzenienie
|
heh..no własnie o to mi chodzi...że jest dla dziecka od 4 miesiąca- a ma śmietanę- której dziecko 4 miesięczne jeśc nie powinno- wg standardów żywienia niemowląt
|
|
#203 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie doczytałam, że produkty mleczno-owocowe po 6 miesiącu, a typowo mleczne po 10.
Więc 2 miesiące w tą czy w tamtą, sama niby tak piszesz o tych schematach a zaczęłaś rozszerzanie 2 miesiące wcześniej niż podają.
|
|
#204 |
|
Zakorzenienie
|
u 4 miesieczniaka? polowa zycia
|
|
|
|
|
#205 |
|
Zakorzenienie
|
że też wam się jeszcze chce....
|
|
#206 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#207 | |
|
Zakorzenienie
|
dostałam taką propozycję od pediatry - w tym tyg. wprowadzam warzywa, w przyszłym dodaję kaszkę a za dwa tyg. owoce
czy to jest sensowne? czytam czytam i aż mi się ulewa od tego ogromu "wiedzy" Cytat:
ale ja się już przyzwyczaiłam, że u nas wszystko jest w kratkę :p a jedzenie łyżeczką jest boskie, po paru minutach mała zaczyna łapać o co chodzi, a do tego czasu cała ja, ściany i przedmioty nas otaczające jedzą z nią ...
|
|
|
|
#208 |
|
Zakorzenienie
|
Im więcej się czyta, tym mniej wie
![]() Ja na razie pobawię się z warzywami, jak mała zacznie rozumieć, o co chodzi, to wtedy jakąś kaszkę podam. Jeszcze nie wiem jaką, kukurydzianą? Jak już pisałam, nie chcę podawać tych słodkich ulepków z proszkami bananowymi czy jakimiś tam z Bobovity. |
|
|
|
|
#209 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co nie zmienia faktu, że schemat, którego w przypadku łyżeczki mleka trzeba się kurczowo trzymać, to już w przypadku rozpoczęcia wprowadzania pokarmów niekoniecznie.
|
|
|
#210 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo nie zamierzam dziecku w/w słodkich kaszek podawać i zrobię z niego "kalekę pokarmową" kupiłam holle będę próbowała z tą kaszką pomimo tego, że zapewne w żłóbku dostanie słodki upelek z proszków
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:09.

Czytałam, myślałam..i jednak doszłam do wniosku ze pociagnę juz do końca tą ekspozycję- póki piersią karmię
.

Haters Gonna Hate