|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#181 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ząbkujemy, jabłka jemy no i na głos się śmiejemy! III-IV 2012 cz.3 (13)
ja jestem po masakrycznie ciężkim dniu, młody wył mi 2 godz i za chiny nie wiedziałam o co mu chodzi.... podejrzewałam że głodny ale nie chciał się konkretnie zassać przy cycu a herbate z butli jak mu dałam to wypił duszkiem ale to go na 10 min uspokoiło
![]() A mąż wziął pod wieczór młodego na spacer jeszcze i się okazało że mamy przebite koło we wózku ![]() ![]() ![]() Jutro będe dzwonić do sklepu czy przebite koło jest objęte gwarancją ale przypuszczam że nie.
#182 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#183 | |
Gang Iren
|
Cytat:
![]() Znam bol znoszenia wozka,teraz musze znosic i z Wiki tez znosilam z czwartego pietra.Ja znosze najpierw wozek,a potem wracam po Eryka.Wiec juz wiem czemu waze znow 50 kg,jedzac jak swinka,to przez te schody,na nich spalam kalorie ![]()
![]() |
#184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#185 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#186 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#187 | |
Gang Iren
|
Cytat:
![]() |
#188 | |||
Zakorzenienie
|
Ile Wasze dzieciaczki jedza mleczka na noc?
Moj Szymon dzis wypil 230 ml z kleikiem, ale starcza mu to do 6,7 rano. Cytat:
Ja na Twoim mscu bym sie wstrzymala tym bardziej ze On skonczyl 3 mce dopiero. Ja zaczelam od soczku z marchewki i to naprawde malusio bo z poczatku pare lyzeczek jak Szymon skonczyl 4 mce no i jadl juz mm mieszanie z moja piersia. A moj Szymon to jak wiesz tez duzy facet ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Ale cala mokra bylam, jak wyszlam to zadzwonilam od razu do spoldzielni bo na gore bym juz nie weszla ![]() Moja mama mi opowiadala ze z nami (ze mna i bratem) schodzila z 2 pietra i robila wlasnie tak, ze najpierw wozek znosila a potem nas brala. Ale rozumiem Cie ze jak dziecko marudzi i placze to zostawic go troszke nie bardzo, to stersujaca sytuacja. A nie masz chusty albo nosidelka zeby teraz tak z nim wyjsc na spacerek? Wspolczuje przebitego kola...moze wlasnie oddaj do wulkanizacji.
![]() |
#189 |
Zakorzenienie
|
aalegna wspolczuje
![]() u nas wieczor marudny strasznie, zwalam na zabki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#190 | ||||||
Raczkowanie
|
Cześć mamuśki! Pamiętacie mnie jeszcze?
![]() Zia dzięki za pamięć, bo kiedyś na nocnym karmieniu mi śmignęło, że pisałaś, że się nie odzywam ![]() Najpierw podczytywałam was po nockach przy karmieniach, ale nie miałam jak pisać z koma, bo ręki brakowało. Potem mała przestała jeść tyle w nocy i skróciła swoje 30minutowe maratony do 10min i to tak 1 maks 2 razy i mi się urwało czytanie. Nie mam za dużo czasu na neta, bo opieka nad Małą, spacery, ogarnianie domu i praca pochłaniają całą dobę i wiecznie mi dnia brakuje. starego wątku nie mam szans nadrobić, ale ten przeczytałam ![]() Widzę, że u was wszystko ok, dzieciaczki rozwijają się i pięknie rosną. Gratuluję wszystkim mamusiom, którym pojawiły się ząbki ![]() Moja Jula w przyszłym tygodniu kończy 4 miesiące . Jeszcze nie dawałam jej nowości do jedzonka, jedynie raz dziennie dostaje mm. Rośnie pięknie, ostatnio na szczepieniu ważyła 6kg i mierzyła 62cm. Jest kochana i bardzo ciekawa świata. Uwielbia wszystko oglądać dookoła. Niestety przeszłyśmy przez choróbsko (dostawała antybiotyk ![]() Jakieś 2 tygodnie temu wszystko się nam super zaczęło układać, Mała leżała na macie, bawiła się dłużej sama, usypiała samodzielnie w łóżeczku i nawet w nocy budziła się tylko raz tak 4-5 i spała do 7-8. A ostatnio jest mały koszmarek, ciągle na rękach chce być, w wózku ryk, spać w dzień nie chce, a w nocy budzi się znów co 3h a czasem nawet częściej- gorzej niż po urodzeniu. Wierzę, że to skok i przejdzie, bo inaczej nie wiem jak to zniosę, bo wymaga ciągłej uwagi i znów nie mam na nic czasu. Tyle ode mnie na szybko! Pozdrawiam Was serdecznie i całuje wszystkie maluszki w czółko! Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() 2. Jezu nie wiem czy ja do 19tygodnia wytrzymam ze skokiem 3. Ja niestety mimo karmienia piersią już dostałam okres, nawet drugi ![]() 4. U mojej Julci też wykryto torbiel. Miałam skierowanie do Patologii Noworodka ze względu na niską wagę urodzeniową i babeczka na USG, żeby się nie przejmować, że niektórzy nawet nie wpisują w opisie, żeby rodziców nie denerwować, ale ona wpisuje. I lekarka później jak u niej byłam z wynikami w ogóle, że teraz bardzo dużo dzieci ma bla bla i że to nic. Zapytam, bo będę teraz w piątek czy będzie powtórnie robione, żeby zobaczyć jak to wygląda. Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#191 | |
Wtajemniczenie
|
no nie mam chusty bo miałam i mam stracha nosić małego w chuście
![]() ![]() Ja co prawda też kilka razy zostawiła Sebe samego i znosiłam wózek ale miałam takie tempo po schodach że nogi mi się plątały i też cała mokrusieńka byłam ![]() ---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ---------- Cytat:
![]() a z tym przedłużaniem snu we wózku tak mamy ![]()
![]() |
#192 |
Rozeznanie
|
Ło matko ile ja mam do nadrobienia
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ---------- My dzisiaj cały dzień spędziliśmy w podróży, mąż miał służbowy wyjazd do Ciechocinka i się z nim zabrałyśmy ![]() ![]() ![]() ![]() Widzę, że Wasze maluszki ząbkują, u nas chyba tez coś się zaczyna... ciężko powiedzieć, wydaje mi się że dziąsła są napuchnięte i te wpychanie piąstek do buziaka, ślinienie i marudzenia świadczą, że coś się dzieje, zamiast ssać smoka z butelki podczas jedzenia, Zuzia mi go przygryza jakby ją coś bolało... Słyszałam coś o maści czy żelu Calgel, podobno bardzo dobre na ząbkowanie...Muszę chyba zakupić... :/ |
![]() ![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
Hej. Melduję się w nowym wątku z opóźnieniem
![]() powoli nadrabiam zaległości, więc może nie długo uda mi się wrócić na stałe. pozdrawiam Was serdecznie ![]() ![]() ![]() p.s. podrzucę na pocztę fotki Emi ![]()
#194 |
Zakorzenienie
|
Gosiu,kupki normalne po 4m-cu byly... Ale jak chcesz to probuj moze Eryk inaczej zareaguje
![]() Alegna, wspolczuje.... My naszczescie klatke mamy szeroka, a ja na dole zostaeiam tylko zlozony stelaz i miesci sie pod skrzynkami pocztowymi, wiec chyba nikomu nie przeszkadza.. nie moge sie doczekac az kupimy dom i skonczy sie taszczenie gondolki czy fotelika po schodach a spacerowke zostawie swobodnie w przedpokoju ![]() Julia spi od 18:30 ![]() Aguska, Julia na noc wypija 150ml +5 miarek mleka i 4 lyzeczki kleiku ryzowego, starcza jej to na gora 4-5h snu ![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
![]() ![]() |
![]() |
#195 |
Rozeznanie
|
Agusia to moja Zuzia na noc wypije czasem 150ml mlesia, a czasem po 60ml zasypia i potrafi spać do 6 rano. Ostatnio tylko mamy z nią sajgon, bo wstaje w nocy, a od długiego czasu był spokój...Podejrzewam, że to zębiska dają się we znaki Malutkiej...:/
|
![]() ![]() |
![]() |
#196 |
Zakorzenienie
|
Wasze dzieci tez juz coraz mniej spia na spacerach? Julia dzzisiaj wcale nie spala, dopiero jak przykrylam budke fotelika tetra to przysnela na ok 15minut. Strasznie ciekawska juz jest
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#197 |
Rozeznanie
|
Powiedzcie mi jakie dodatkowe pokarmy wprowadzacie Maluszkom po skończeniu 4 miesiąca...? Od czego zaczęłyście, bo przyznam szczerze, nie wiem sama czy dobrze robię podając od razu deserki typu pierwsze jabłuszka, itp. Podaję też kaszkę ryżową z jabłkami Bobovity, ale sama nie wiem kiedy podawać ją Zuziakowi najlepiej czy w ciągu dnia czy na noc...? Pytałam pediatry to mówi podawać wszystko co jest od 4 miesiąca i tyle się dowiedziałam... :/
|
![]() ![]() |
![]() |
#198 |
Zakorzenienie
|
Była dziś u mnie znajoma
![]() Mam pytanie ![]() Ile ze słoiczka powinno zjeśc dziecko aby się najeść? ![]() Pytam, bo nie chcę jej przekarmić bo głodna to raczej nie będzie. Chciałabym powoli zrobić tak, że o 11-12 dostaje deserek lub zupkę - wyeliminować stopniowo jedno dzienne karmienie (mam na tę naukę około miesiąca jeszcze).
#199 |
Zakorzenienie
|
Asika, ja podaje dosyc chaotycznie, bo raz mala dostanie cos a sa dni ze jedziemy na samym mleku... Zaczelam od jablka, pozniej gruszka, jablko z bananem, jablko z marchewka, marchewka (ale moje dziecie nie lubi) i miesko z kurczaka sloiczkowe. Daje tez deserki typu 'owoce i zboza' bo Julii smakuje a na przedostatnie karmienie kaszka - wychodzi ok 18-19. Teraz mam schemat hipp jak ma wygladac plan posilkow od 4 do 6 mca i bede wg niego robic - rano mleko, przed poludniem tez, deserek, potem obiadek, kaszka i mleko na noc-tak jakos chyba. jest po niemiecku ale jutro moge linka podac (teraz klikam z ipada juz)
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#200 |
Zadomowienie
|
Gosia i Aguska dzięki za odp odnośnie przytulanki..
![]() Emigra mój syncio też mniej śpi na spacerach, ale na szczęście bardzo je lubi i jak nie śpi to spokojnie sobie patrzy a to na niebo a to na swoje zabawki.. A Juleczka to mała słodzinka.. Co do wózka to ja co dzień znoszę i wnoszę..na 2 tury, raz gondola z małym, a raz stelaż..dobrze że to pierwsze piętro bo wyżej nie dałabym rady... gkatarzynka ta mata jest rewelacyjna ![]() ![]() Asika Zuzia jest prześliczna....z ładnej pary ładne dziecko ![]() Evcia fajna róznica między dziewczynkami ![]() Karo_z fajniutka Emilka..taka drobniutka się wydaje.. Cziqua super łazieneczka...i syncio słodziaczek.. Kurcze chyba mam owu, tylko dziwne bo jajniki mi z dwóch stron pikają na przemian zupełnie jak w sierpniu zeszlego roku ![]() Edytowane przez Flowerbombka Czas edycji: 2012-07-24 o 22:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#201 |
Zakorzenienie
|
Poskracam naszą listę (usunę imię i wiek). Co wy na to? Lista będzie czytelniejsza
![]()
#202 |
Zakorzenienie
|
Karolca raczej tak
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#203 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:10 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ---------- Flowerbombka dziękuję za komplement ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#204 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My jesteśmy na etapie połowy słoiczka już ![]() ![]() W ogóle to jak siostrzeniec jadł obiadki, to te słoiczki były takie ohydne. A teraz nawet są smaczne ![]()
![]() |
#205 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Teraz właśnie czytam na stronkach jak rozpoczynać wprowadzanie nowych posiłków... Proponują na śniadanie mleko, drugie śniadanie mleko lub kaszka, zupkę na obiad, mleko na podwieczorek, kaszkę lub kleik na kolację a nocne karmienie mleczkiem. Po obiadku można podać troszkę deserku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#206 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#207 |
Zakorzenienie
|
Aalegna jako córka matki, która przebijała kółka po kościołem pinezkami mam radę, takie coś naprawią Ci u wulkanizatora, tzn. powinni dać radę , chyba ,ze japa będzie jakaś ogromniasta, za sztukę w moim mieście pan zażyczył sobie 5 zł, myślę ,ze takie coś zrobi też fachowiec od naprawy rowerów, my takiego mamy , ale najprościej do wulkanizatora, szybko zrobią .
Mam przeczucie ,że Sebie idzie ząbek. Gosia no moja Babka też wrosnięta, ale moja pediatra kazała z jedzeniem się wstrzymać jeszcze, twierdzi ,że skoro tak ładnie idzie jej na cycu i widać,że zdrowa itd. to nie ma co się spieszyć . Nowaken Jutro o 6 ruszamy do mnie do pracy i na cały dzień poza dom , właśnie sobie paznokcie malnęłam ,żeby nie było,żem zaniedbana ![]() ps. się spóxniłam z radą wulkanizatorską, Aalegna, odczepcie koło i może jakaś dobra dusza zaniesie , zadzwon czy zrobią na poczekaniu Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-07-24 o 22:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#208 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#209 | ||
Gang Iren
|
Cytat:
Cytat:
Eryk spi o wiele mniej,czasem nawet caly spacer taki 2 godzinny jest nieprzespany.I chyba jeszcze z miesiac i przejdziemy na spacerowke,bo w gondoli robi sie ciasno ![]()
![]() |
#210 |
Zakorzenienie
|
Witam w nowym wątku
![]() karolca ![]() mam pytanko do tych które już chrzciły :P * co jest na naukach ? * gdzie kupiłyście szatke i świece może któraś z Was na allegro ? ( chciałabym z imieniem i datą chrzcin) * te które robiły chrzciny w lokalu jak to jest z tortem? miałyście czy nie? tort zrobił lokal czy osobno w cukierni zamawiałyście? * ile mniej więcej płaciliście w lokalu i co było w menu? * czy potrzebny jest biały becik czy nie koniecznie? * jak ubierałyście malucha do kościoła jak było ciepło na dworzu? my mamy chrzciny 26 sierpnia, teraz muszę znaleźć lokal, tort, kupić zaproszenia, świece i szatke oraz sukienke dla siebie i strój dla młodego. ksiądz powiedział, że my nie możemy iść do spowiedzi i komunii bo nie mamy ślubu kościelnego. a w załączniku my :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:45.