Kto gdzie siedzi na weselu? - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-08-07, 19:25   #181
CliniqueSimply
BAN stały

GG do CliniqueSimply
Dot.: Kto gdzie siedzi na weselu?

Będąc gościem na weselu mojej kuzynki też byłam zła, że usadzono mnie tyłem do wszytskich i to na końcu stołu ale pozamieniałam się po obiadku z kuzynostwem i było ok. Wszytsko zależy jak bardzo zna sie swoja rodzine, ich upodobania etc...

Co do okrągłych stołów to ja juz dawno nie widziałam wesela z innymi niż te. Odchodzi się od długich stołów, we wszystkich lepszych restauracjach, które znam są okrągłe, względnie kilku osobowe prostokątne. Nie wiem dlaczego więc kojarza Wam się z amerykańskimi filmami???
CliniqueSimply jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-07, 19:28   #182
zuzaneczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez daruniab Pokaż wiadomość
.czy na serio tak zle wpominacie wesela na ktorych kazdy siadal jak chcial?
serio
a tak serio , to nie że "tak źle", ale uważam że dużo gorzej niż wesela usadzane

w razie gdyby poprzednie zdanie okazało się zbyt zagmatwane, po raz kolejny podpiszę się pod winietkami

Marzenia się spełnią. Czekają tylko na właściwy moment.
zuzaneczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-08, 13:23   #183
daruniab
Raczkowanie

Hehe .Ja juz sie przyzwyczailam ze mam inne zdanie niz wiekszosc.Na weselu z okraglymi stolami nie bylam a powiem ze nie bywam na weselach wiejskich tylko w miastach.Wspomne ze na weselach nie bywa TYLKO rodzina a takze znajomi Pary Mlodej i ich rodzicow i raczej zamiana nie na tym weselu na ktorym bylam nie byla mozliwa:/i na moim weselu tez bedzie wiecej znajomych niz rodziny wiec nie chce kogos zmuszac do siedzenia z osobami ktorych nie zna,owszem moza zawsze sie poznac,ale na weselu chodzi o to zeby goscie sie dobrze bawili wiec nie uwazam zeby dobre bylo narzucanie im gdzie maja siedziec!Bywalam na malych i duzych weselach i jakos nikt z nikim sie nie scigal ,a na tym na ktorym byly "winietki" niestety kazdy biegal i szukal gdzie zostal posadzony-efekt byl wiec odwrotny niz Wy piszecie.Ale to jest moje "przemadrzale "zdanie
p.s. usadzanie moze i jest sensowne jak na wesele zapraszacie sama rodzine (albo w wiekszosci rodzine) lub duza paczke znajomych ktorzy sie dobrze znaja.
p.s.2 do wsel czasem sa podobne bale Sylwestrowe na duzych salach-w tym roku bylismy na takim na ktorym bylo 300 osob i tez nie bylo winietek-kazdy siadal jak chcial i jakos nikt sie nie pobilWszystko chyba zalezy od kultury gosci a nie od tego czy sa winietki
daruniab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-08, 13:48   #184
CliniqueSimply
BAN stały

GG do CliniqueSimply

Po to robi się tablice z rozsadzeniem gości aby każdy wiedział przy którym stoliku siedzi.
Ja uważam dalej, że to dobry sposób a goście powinni respektować życzenie Pary Młodej.
CliniqueSimply jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-08, 17:21   #185
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

daruniab jeśli zaprasza się pojedyncze osoby, które reszty nie znają, to wszystko jedno, czy będą winietki, czy też nie, to i tak będą siedzieć przy nieznajomych. My będziemy usadzać tak gości, że rodzina razem i znajomi razem, przy czym ci nasi znajomi znają się między sobą, a dodatkowo jedna koleżanka jest kumpelą kuzyna mojego TŻ, więc nie widzę tu problemu.
PS. Chyba goście, których najmniej chcieliśmy widzieć na weselu, ale trzeba było ich zaprosić, nie przyjdą, więc kolejny problem z głowy
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-09, 01:32   #186
dzustam
Zakorzenienie

Byliśmy raz z Tż na weselu, gdzie obowiązywały winietki. Staram sie być osoba dobrze wychowaną , ale powiem, że popełniłam kardynalny błąd. Otóż usadzono nas przy części rodziny Tża, z którą utrzymuje on sporadyczny kontakt i to z przymusu. Jego siostra - dośc bliska, z którą się wychowywał usadzona została w innej części stołu.

Na początku usiedliśmy jak powinniśmy, w czasie trwania imprezy zauważyliśmy kilka miejsc wolnych (3 dokładnie) blisko jego siostry, więc przenieśliśmy współnymi siłami winietki dwie z trzech. I co się okazało, że po 2-3 godzinach zjawili się goście z pustych miejsc i dodatkowo zostali rozdzieleni, bo winietki nie wskazywały, że są razem

Tylko sobie w łeb strzelić... Jak się przesiadaliśmy nawet nikt nam nie zwrócił uwagi, że te miejsca będą jednak zajęte. A potem to ich rodzice Państwa Młodych gdzieś upychali tragedia.

Jak się nie zna zasad panujących w rodzinie (i nie chce się ich poznać)nie powinno się korzystać z winietek

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-09, 12:24   #187
daruniab
Raczkowanie

Własnie!Niech kazdy siada gdzie chce.A o jakich tablicach wyzej bylo mowione?
Stary 2007-08-09, 18:24   #188
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Własnie!Niech kazdy siada gdzie chce.A o jakich tablicach wyzej bylo mowione?
Hehe! Trzeba oglądać amerykańskie filmy Albo przynajmniej angielską komedię "Cztery wesela i pogrzeb". Tam przy drugim weselu jest pokazana taka tablica z planem rozmieszczenia stolików i nazwiskami, kto gdzie siedzi.
Stary 2007-08-09, 19:05   #189
Kattie7
Wtajemniczenie

U nas na weselu winietki sie sprawdzily goscie usadzili sie w 5 minut, przy wejsciu mój brat z siostrą męża kierowali nasze rodziny w którym kierunku maja iśc żeby znależć miejsce, wszyscy szybciutko sie znaleźli
posadzilismy gosci tak jak się znają i lubią, kilka osób ktore były bez pary siedzialo w swoim gronie, część z nich się znało częśc nie, ale sie poznali i po obiedzie wszyscy szaleli wspólnie na parkiecie
było super i goscie chwalili ten pomysł
Także jestem "za" winietkami, ale oczywiście pod warunkiem że ich ustawienie jest naprawdę dobrze przemyślane.
Kattie7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-10, 12:55   #190
daruniab
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
Hehe! Trzeba oglądać amerykańskie filmy Albo przynajmniej angielską komedię "Cztery wesela i pogrzeb". Tam przy drugim weselu jest pokazana taka tablica z planem rozmieszczenia stolików i nazwiskami, kto gdzie siedzi.
ja ogladam angielskie komedie ale w stylu MOnthy Pythona a nie o wesaleach a na polskim weselu nie bylo takiej tablicy choc byly winietki
Stary 2007-08-10, 13:15   #191
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
ja ogladam angielskie komedie ale w stylu MOnthy Pythona a nie o wesaleach a na polskim weselu nie bylo takiej tablicy choc byly winietki
Ja też ich uwielbiam.

A wracając do tematu. Jeśli wesele jest małe, a są winietki, to tablica jest niepotrzebna. Świadkowie mogą pomóc. Tablica może się przydać przy dużym weselichu i nietypowym ustawieniu stołów.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-08-12, 00:49   #192
daruniab
Raczkowanie

Cytat:
Ja też ich uwielbiam.

A wracając do tematu. Jeśli wesele jest małe, a są winietki, to tablica jest niepotrzebna. Świadkowie mogą pomóc. Tablica może się przydać przy dużym weselichu i nietypowym ustawieniu stołów.
No nie wiem-czy ponad 100osob to male wesele?Swiadkowie mnie nie znali-ja ich tez wiec mysle ze i innych (wszystkich)gosci tez nie znali ...wiec raczej nie mogli pomoc przy kierowaniu do stolikow:/
Stary 2007-08-12, 15:10   #193
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
No nie wiem-czy ponad 100osob to male wesele?Swiadkowie mnie nie znali-ja ich tez wiec mysle ze i innych (wszystkich)gosci tez nie znali ...wiec raczej nie mogli pomoc przy kierowaniu do stolikow:/
Dlatego fajny jest ten pomysł z tablicą ustawienia stolików, jeśli są winietki i bardzo dużo gości.
My będziemy mieli chyba 40 gości, ale winietki będą, tylko że bez tablicy, bo zanim zacznie się wesele, goście będą mieli czas na rozlokowanie się w pokojach, a potem na spokojne rozejrzenie się po sali i stołach.

PS.Czy ja gdzieś napisałam, że małe wesele to wesele na ponad sto osób?
Stary 2007-09-01, 09:03   #194
SoNeRa
Zakorzenienie

Cytat:
Dlatego fajny jest ten pomysł z tablicą ustawienia stolików, jeśli są winietki i bardzo dużo gości.
My będziemy mieli chyba 40 gości, ale winietki będą, tylko że bez tablicy, bo zanim zacznie się wesele, goście będą mieli czas na rozlokowanie się w pokojach, a potem na spokojne rozejrzenie się po sali i stołach.

PS.Czy ja gdzieś napisałam, że małe wesele to wesele na ponad sto osób?
Malin u nas tez 40 osob ale chyba zrezygnujemy z karteczek kto gdzie siedzi - sama nie wiem 40 osob chyba sie nie pozabijaja o te miejsca na dodatek u nas sa takie loze a nie stoly wiec moze jakos sie dogadaja jak nie to rodzice wkrocza do akcji tzn ja chcialam zrobic karteczki ale rodzice nie chca zeby komus narzucac gdzie ma siedziec no ale ja bym ich zapytala kto chce kolo kogo poza tym kazdy zna jakie sa relacje wsrod rodziny i znajomych wiec mozna samemu wpasc na takie ustawianie miejsc
Stary 2007-09-01, 12:51   #195
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

U nas będzie ostatecznie 30 osób. Jak zaczęliśmy się zastanawiać, kto gdzie powinien siedzieć, to tylko potwierdziło słuszność naszej decyzji co do winietek. Szczególnie że siostra TŻa - nasza świadkowa, chciała ze swoim facetem siąść gdzieś wśród gości, żeby ON dobrze się czuł. Na co my, że jest świadkiem i co do świadków obowiązują pewne zasady, m.in. gdzie siedzą na weselu. A my nie będziemy dostosowywać się do jakiegoś "widzimisię" kilku osób.
Stary 2007-09-02, 23:35   #196
daruniab
Raczkowanie

Czyli coraz bardziej utwierdzam siew tym ze winietki to zle posuniecie Jesli nie chcecie sie dopasowywac do gosci to po co ich w ogole zapraszac? liczyc ze akurat oni dadzaw prezencie duzo forsy? bo ja juz nie rozumiem na weselu powinni byc ludzie zktorymi rzeczywiscie chcecie dzielic sie tym dniem a nie z musu jacys goscie:/
Stary 2007-09-03, 09:49   #197
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Czyli coraz bardziej utwierdzam siew tym ze winietki to zle posuniecie Jesli nie chcecie sie dopasowywac do gosci to po co ich w ogole zapraszac? liczyc ze akurat oni dadzaw prezencie duzo forsy? bo ja juz nie rozumiem na weselu powinni byc ludzie zktorymi rzeczywiscie chcecie dzielic sie tym dniem a nie z musu jacys goscie:/
Źle mnie zrozumiałaś. Zaprosiliśmy te osoby, które chcieliśmy, a to "widzimisię" ma siostra TŻ, która jest naszym świadkiem. Czy świadków mamy usadzać z daleka od nas? A dopiero by było, gdybyśmy ich posadzili obok siebie, a ich "połówki" gdzieś wśród gości. To usadzenie jest tylko na początek. Potem i tak każdy będzie siadał gdzie chce. A usadzenie gości było uzgodnione z rodzicami.

PS. Zapraszaliśmy na wesele ludzi nam bliskich, a nie "forsiastych gości". Nie jesteśmy materialistami.
Stary 2007-09-03, 16:09   #198
ksylwia
Zadomowienie

Poprę tutaj Malin30 Winietki są jak najbardziej na miejscu- będąc świadkiem - decydując się na to trzeba być odpowiedzialnym i wypełnić swoje obowiązki. Można zawsze odmówić jeśli nas to przerasta. Świadkowa zachowała się niepoważnie i rzeczywiście trzeba ją przyprowadzić do porządku (może nie przemyślała swojej propozycji). Świadkowie od zawsze siedzą blisko pary młodej i im pomagają - to jest ich główna rola. Jesli świdkowie przychodzą z osobami towarzyszącymi to zazwyczaj przy pannie młodej siedzi świadkowa wraz ze swoimTŹ, a przy panu młodym jego świadek z kobitką.
Winietki ułatwiają życie - i to bardzo. Teraz idę na 3 wesela - wrzesień-październik i zdam relację czy były winietki czy nie.
ksylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-03, 17:04   #199
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Dzięki ksylwia.
U nas jednak będzie odwrotnie. Przy mnie siądzie świadek - mój kuzyn, a koło TŻ jego siostra. Oboje ze swoimi "połówkami", a potem rodzice itd.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-09-04, 10:29   #200
ksylwia
Zadomowienie

Malin 30 Wasze usadzenie bardzo mi się podoba. Tak najładniej to wygląda, pisałam o pierwszej u boku panny młodej tylko ze względu na to, że zazwyczaj ona jest zaproszona przez nią i możliwe, ze nieswojo czułaby się siedząc przy panu młodym. Czasem bowiem bierze się koleżankę ze studiów, która mieszka na drugim końcu polski, a naszego potencjalnego TŻ widziała kilka razy, a nas zna jak nikt inny na świecie. Popatrzyłam na suwaczek - 4 dni Jak się trzymasz, relaksik czy bieganina?
ksylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-04, 10:32   #201
SoNeRa
Zakorzenienie

U nas bedzie chyba 32 osoby plus 2 grajkow, kamerzysta i fotograf. Sama nie wiem czy robic te winietki czy nie
Stary 2007-09-04, 10:51   #202
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Napisane przez SoNeRa Pokaż wiadomość
U nas bedzie chyba 32 osoby plus 2 grajkow, kamerzysta i fotograf. Sama nie wiem czy robic te winietki czy nie
Ja robię, mimo że wesele "skurczyło się" do 28 osób. Zrobiłam sama zaproszenia, więc te wizytówki i winietki na wino mogą być kolejną pamiątką z wesela. Bo zaproszenia wzbudziły furorę w rodzinie
Stary 2007-09-04, 16:05   #203
daruniab
Raczkowanie

Cytat:
A po co? 32 osoby to garsteczka-bez pzresady
a co do tego,zeby swiadkowie siedzieli kolo Panstwa Mlodych to jak najbardziej-sama jak bylam druhna to siedzialam kolo Mlodych
Stary 2007-09-05, 11:44   #204
SoNeRa
Zakorzenienie

Cytat:
A po co? 32 osoby to garsteczka-bez pzresady
a co do tego,zeby swiadkowie siedzieli kolo Panstwa Mlodych to jak najbardziej-sama jak bylam druhna to siedzialam kolo Mlodych
Moja mama tez mowi ze bez przesady ze nie potrzeba ale ja sie boje bo nie mamy stolow tylko loże i niektore sa male niektore wieksze i nie wiem czy sie wszyscy pogodza kto kolo kogo bedzie i wjakiej lozy siedzial dlatego sie martwie;(
Stary 2007-09-05, 12:01   #205
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Moja mama tez mowi ze bez przesady ze nie potrzeba ale ja sie boje bo nie mamy stolow tylko loże i niektore sa male niektore wieksze i nie wiem czy sie wszyscy pogodza kto kolo kogo bedzie i wjakiej lozy siedzial dlatego sie martwie;(
Ja bym na Twoim miejscu zrobiła winietki. U mnie na przyjęciu było 38 osób i uważam ze swietnie zdecydowałam usadzając gosci. Nie było zadnego zamieszania, znałam wszytkich doskonale więc wiedziaalm kto ma koło kogo siedziec. Koło siebie posadziłam swiadków i przyjaciół i wszyscy byli zadowoleni.

Natomiast na następny dzień byłam na chrzcinach gdzie tez było 38 osób. Winietki nie rozstawione i przez to nie było najprzyjemniejszej atymosfery na poczatku.
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-06, 12:32   #206
SoNeRa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
Ja bym na Twoim miejscu zrobiła winietki. U mnie na przyjęciu było 38 osób i uważam ze swietnie zdecydowałam usadzając gosci. Nie było zadnego zamieszania, znałam wszytkich doskonale więc wiedziaalm kto ma koło kogo siedziec. Koło siebie posadziłam swiadków i przyjaciół i wszyscy byli zadowoleni.

Natomiast na następny dzień byłam na chrzcinach gdzie tez było 38 osób. Winietki nie rozstawione i przez to nie było najprzyjemniejszej atymosfery na poczatku.
No to sie zmartwilam ;( pogadam z mama moze cos ustalimy ja sie boje wlasnie ze kazdy se posiada w lozach i inni beda sobie musieli wybierac miejsca na zasadzie gdzie jest jeszcze wolne czuje ze bedzie zamieszanie
Stary 2007-09-06, 13:45   #207
Bunny_82
Zadomowienie

Cytat:
No to sie zmartwilam ;( pogadam z mama moze cos ustalimy ja sie boje wlasnie ze kazdy se posiada w lozach i inni beda sobie musieli wybierac miejsca na zasadzie gdzie jest jeszcze wolne czuje ze bedzie zamieszanie
Zeby własnie tego uniknąć, postanowliśmy z TZ ze zrobimy winietki, tylko jak na razie nie mam koncepcji jak to zrobić, mamy trzy stoły, z czego jeden nasz. Przy drugim bedzie siedziała "starsza" rodzina, a my trzecim młodsza rodzina i znajomi. Ale jak dokładnie pousadzamy, pokombinujemy jak juz goscie potwierdza przybycie.

31.10.2008

Aniołek [*] 12.10.2011 - 16 tc

Bunny_82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-06, 17:08   #208
SoNeRa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bunny_82 Pokaż wiadomość
Zeby własnie tego uniknąć, postanowliśmy z TZ ze zrobimy winietki, tylko jak na razie nie mam koncepcji jak to zrobić, mamy trzy stoły, z czego jeden nasz. Przy drugim bedzie siedziała "starsza" rodzina, a my trzecim młodsza rodzina i znajomi. Ale jak dokładnie pousadzamy, pokombinujemy jak juz goscie potwierdza przybycie.
Gadalam z mama mowi ze nie ma sensu ze goscie sami usiada jak chca a jak beda przepychanki to ona sie tym zajmie hehe
Stary 2007-09-07, 10:39   #209
lalicja
Wtajemniczenie

GG do lalicja
Dot.: Usadzanie gości

4 tygodnie temu byłam na weselu, na którym były poustawiane wizytowniki z nazwiskami kto gdzie ma usiąść i choć cały czas wydawało mi się że to fajny pomysł, to jednak okazało się że nie bardzo. Osoby przy któych siedzieliśmy, no jakby tu ładnie powiedzieć... nie pasowały nam
Natomiast dokładnie tydzień później byliśmy na weselu, gdzie wuzytowników nie było i wiecie co? każdy usiadł gdzie miał chęć i przy kim miał chęć.
Dodam jeszcze że z pierwszego wesela "ewakuowaliśmy" się już o 2, natomiast na drugim zastał nas świt

lalicja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-11, 09:14   #210
daruniab
Raczkowanie

Dot.: Usadzanie gości

Cytat:
Napisane przez lalicja Pokaż wiadomość
4 tygodnie temu byłam na weselu, na którym były poustawiane wizytowniki z nazwiskami kto gdzie ma usiąść i choć cały czas wydawało mi się że to fajny pomysł, to jednak okazało się że nie bardzo. Osoby przy któych siedzieliśmy, no jakby tu ładnie powiedzieć... nie pasowały nam
Natomiast dokładnie tydzień później byliśmy na weselu, gdzie wuzytowników nie było i wiecie co? każdy usiadł gdzie miał chęć i przy kim miał chęć.
Dodam jeszcze że z pierwszego wesela "ewakuowaliśmy" się już o 2, natomiast na drugim zastał nas świt
ooooo
w koncu ktos kto ma takie same doswiadczenia i zdanie jak ja)
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości